'Ik wil een Mac'-e-mail van Microsoft-topman openbaar

In een antitrustzaak die momenteel in de Amerikaanse staat Iowa wordt gevoerd, is een e-mail van Microsoft-topman Jim Alchin als bewijsstuk opgevoerd. Daarin stelt Allchin dat hij een Mac zou kopen als hij niet bij Microsoft werkte.

Jim Allchin, Microsoft Platform Products and Services Group Weliswaar was de strekking van de e-mail al eerder bekend, maar nu ligt de gehele inhoud op straat en die willen we jullie natuurlijk niet onthouden. Hieronder hebben we hem in het Nederlands vertaald; de originele engelstalige versie is hier in pdf-formaat te vinden.

From: Jim Allchin
Sent: Woensdag 7 januari 2004
To: Bill Gates, Steve Ballmer
Subject: We raken de weg kwijt

Dit is een uitval. Het spijt me.

Ik weet niet hoe het zover is gekomen dat het bedrijf het zicht kwijt is geraakt op wat het belangrijkste is voor onze klanten (zowel zakelijke als thuisgebruikers). Onze teams weten niet meer wat bugvrij betekent, wat veerkracht, volledige scenario's, veiligheid en prestaties betekenen, hoe belangrijk actuele applicaties zijn, en het daadwerkelijk begrijpen van de belangrijkste problemen waar onze klanten mee te maken hebben. Ik zie allemaal willekeurige features en fantastische visie, maar dat vertaalt zich niet in fantastische producten.

Als ik niet bij Microsoft zou werken, zou ik vandaag de dag een Mac kopen. Als je het equivalent van Virtual PC op een Mac draait, dan krijg je toegang tot alle Windows-applicatiesoftware (behalve de hardware dan). Bij Apple zijn ze de weg niet kwijt. Je moet de video hieronder eens bekijken. Dit laat misschien niet zozeer iets zakelijks zien, maar ik heb het dan ook over de filosofie die Apple hanteert. Ze denken in termen van scenario's. Ze houden het simpel. Ze denken snel. Ik weet dat er hier niets ontzettend diepgaands in zit.

http://www.apple.com/ilife/video/ilife04_32C.html
[NB: link werkt niet meer - red.]


Ik moet jullie alles vertellen dat mijn gevoel zegt dat we moeten doen, en wat ik gisteren plan B noemde. We hebben een eenvoudig en snel opslagsysteem nodig. Longhorn [codenaam voor Vista - red.] is een gedrocht en biedt naar mijn idee geen oplossing voor dit probleem. Als we de uitdaging waar Linux en Apple ons voor hebben gesteld, met glans willen doorstaan, moeten we de les 'scenario, eenvoud, snelheid' ter harte nemen.

Jim

Naar aanleiding van deze e-mail schijnt Steve Jobs de Microsoft-topman alvast welkom geheten te hebben in de wereld van Apple-gebruikers, aangezien Allchin aan het einde van deze maand met pensioen gaat. Vorige maand schreef Allchin op het Vista-blog dat de e-mail bewust 'dramatisch' van toon was, om er zeker van te zijn dat de boodschap over zou komen. Hij benadrukte dat de bewuste e-mail drie jaar oud is en herinnerde lezers eraan dat het ontwikkelproces van Windows Vista in 2004 compleet is herzien.

Door Mick de Neeve

14-01-2007 • 19:34

155 Linkedin

Bron: Iowaconsumercase.org

Reacties (155)

155
147
88
37
11
18
Wijzig sortering
En hij ziet het heel erg goed, eindelijk iemand die op zo'n niveau even naar de bazen roept dat ze de foute kant op gaan.....
En we hebben hier weer lolbroeken die direct alles naar beneden modden blijkbaar.

Het is inderdaad een goede visie van één van de topmensen van MS, en het is iemand die blijkbaar inziet dat MS niet goed bezig is. En hoewel de mail ondertussen al twee jaar oud is betwijfel ik ten sterkste dat men bij de ontwikkeling van Vista echt veel rekening heeft gehouden met wat hierin beschreven stond.

Het is wel interessant om te zien dat er ook toen al melding werd gemaakt van het feit dat ook Linux een uitdaging vormt voor Windows, en ik hoop dat men het bij MS ooit zal begrijpen. Ze hebben een enorm potentieel en een enorme know how en ze doen er veel te weinig mee.
Ze hebben een enorm potentieel en een enorme know how en ze doen er veel te weinig mee.
Doen ze er te weinig mee, of kunnen ze er te weinig mee? Want het besturingssysteem (zowel XP als opvolger Vista) is inmiddels zo groot geworden, dat er een groot risico bestaat dat als er links iets gewijzigd wordt, er rechts wat omvalt. En dat zou ook wel eens reden kunnen zijn waarom potentiële verbeteringen tegengehouden worden...
Als je daarvan uitgaat ligt het meer aan een brakke manier van programmeren. In vergelijking met bijvorbeeld Linux of BSD is Vista helemaal niet zo groot en complex en die zijn alsnog modulair en (mede daardoor) makkelijk uitbreidbaar ;) Ik denk dat als Microsoft Linux/BSD als grote voorbeeld zou nemen Windows een stuk mooier inelkaar zou zitten en rebooten voor elke poep of scheet ook verleden tijd zou zijn.

Off-topic :
Een mooie feature van Vista (die Windows XP mist) is het fixen van een kritieke driverfout (scherm gaat even op zwart en binnen een paar seconden werkt alles weer :)).
Ze hebben een enorm potentieel en een enorme know how en ze doen er veel te weinig mee.
Tja, op het moment dat iemand een briljant idee / concept presenteerd moet het eerst door tig lagen management heen voor er echt een beslissing wordt genomen. Terwijl inovatie eerder van de werkvloer komt dan uit de pen van een manager.

Als ze dat principe bij MS door zouden hebben, man... dan zou de windows wereld er nu toch echt een stuk anders (en leuker) uitzien.
Inderdaad, wat is er nu eigenlijk tegen een dergelijke mail? Dit zou in meer bedrijven moeten gebeuren, op deze manier de ingeslapen bonzen aan de top wakker proberen te maken!
Er is niks op tegen, de vraag is alleen of de boodschap wel aangekomen is bij Gates en Ballmer.

Ik heb bij Vista wel het gevoel dat ze er wat meer eenheid in proberen te krijgen maar ik vind het er niet bepaald op vooruit gegaan qua eenvoud, "scenario" en al helemaal niet snelheid. Wat scenario betreft is de boodschap achter Vista in feite precies hetzelfde als XP, veiliger en wat meer eye-candy, wat eenvoud betreft is het er in sommige opzichten wel iets op vooruit gegaan, maar sommige dingen zijn ook weer ingewikkelder geworden, vooral met alle extra veiligheidsmaatregelen en de ingebouwde DRM. En wat snelheid betreft... tja, je hebt er minimaal de dubbele specs van XP en een moderne videokaart voor nodig om het soepel te kunnen draaien, terwijl OS-X86 al erg soepel draait op een PC van een paar jaar oud.

Ik zie ze iedere dag naast elkaar draaien en ik vind OS-X er toch een stuk strakker en gestileerder uitzien dan Vista, wat een stuk rommeliger en onoverzichtelijker is, vooral qua instellingen.
ik denk persoonlijk dat vista er wl degelijk op uitgaat op eenvoud.
want, alles word voor je gedaan, je hoeft bijna niets meer zelf te doen.
de dingen die een standaard 'ik weet niets van pc's maar wil ff op internet enzo' gebruiker doet, is allemaal 1 muisklik, wil je je pc écht gaan gebruiken, ja, dan is het meer werk, maar dat is deels volgens mij ook met opzet.
als je opa alles zou snappen, wat heb je als ICTer dan nog te doen :+
als je opa alles zou snappen, wat heb je als ICTer dan nog te doen
Dit zegt genoeg over het systeem waar je over praat. Blijkbaar valt er niet veel meer mee te doen dan problemen oplossen vermits jezelf niet weet wat je met je gewonnen tijd op je PC zou moeten doen. :+

Ik als maccer vind het dan ook idioot dat vele windowsgebruikers gewoon gegijzeld worden door hun persoonlijke "systeembeheerder". Tja, kennis is macht en dat wordt niet graag afgestaan.
@openminded ik heb op macos 9 en op macos x wel eens meer dan een half uur gezocht naar internet instellingen, resolutie etc.. etc..

het feit dat je een systeem niet kent, wil niet per definitie zeggen dat het systeem slecht is, niet intuitief niet eenvoudig oid.. als ik jou beredenering ernaast hou dan is macosx niet intuitief.

Ik wist in het begin ook niet hoe of wat met unix systemen, maar in de loop der tijd leer je er mee werken. Is unix dan slecht? Er zijn veel systeembeheerders die unix toch intuitief eenvoudig strak en stabiel vinden (jou defenities van macosX)

systeembeheerders hebben een heel ander concept van intiutief. ze verwachten dat dingen gaan zoals ze het ingesteld hebben.

Intuitiviteit voor een "normale" gebruiker is al heel wat anders, namelijk dat het werkt zoals ze denken dat het zou moeten. Daar schuilt het addertje, want windows gebruikers hebben andere denkbeelden opgebouwd dan mac gebruikers. Het verwachtingspatroon is anders. Dus is het niet zonder meer dat macosx intuitief is voor die groep.
Ik heb op macos 9 en op macos x wel eens meer dan een half uur gezocht naar internet instellingen, resolutie etc.. etc..

Intuitiviteit voor een "normale" gebruiker is al heel wat anders, namelijk dat het werkt zoals ze denken dat het zou moeten. Daar schuilt het addertje, want windows gebruikers hebben andere denkbeelden opgebouwd dan mac gebruikers. Het verwachtingspatroon is anders. Dus is het niet zonder meer dat macosx intuitief is voor die groep.


Je zegt het zelf al, de gebruikersvriendelijkheid/het gebruiksgemak van een systeem wordt voornamelijk bepaald door wat mensen gewend zijn. Daarom vinden veel mensen Windows dan ook 'gebruikersvriendelijk', terwijl ik het daar helemaal niet mee eens ben. Er zitten wat mij betreft een heleboel irritatiefactoren aan de UI, en Windows heeft voor mij een hoop andere nadelen die het gebruik minder prettig maken. Maar als je daaraan gewend bent dan is dat niet zo'n probleem meer.

Toen ik naar OS X ben overgestapt kon ik ook 2 dagen lang de simpelste dingen niet meer vinden. Maar als je eenmaal de 'OS X manier van denken' een beetje aangeleerd hebt dan blijkt de UI veel handiger en intuitiever.

Je instellingen voorbeeld is wel een leuke in deze context: Op Windows XP kan je je beeldscherminstellingen op de volgende manieren wijzigen: start->instellingen->configuratiescherm->weergave, of rechts-klikken op het bureaublad en dan 'geavanceerd' kiezen. Op sommige systemen heb je dan weer een driver-specifiek dingetje in de system tray die het ook kan. Netwerkinstellingen gaan via start->instellingen->netwerkverbindingen of via de icoontjes in de system tray, wat dan weer verschillende icoontjes zijn voor wireless of wired.

Vergelijk dit met OS X: linksboven zit een Apple icoontje, waar alle 'systeem-gerelateerde taken' achter zitten. Dit 'apple' menu verandert nooit, in tegenstelling tot de rest van de menubalk die meeverandert met de actieve applicatie. Klik appeltje->system preferences en je hebt al je systeeminstellingen in 1x gegroepeerd met icoontjes en simpele namen.

Ok het is exact hetzelfde concept als in Windows, alleen consequenter uitgevoerd en als je het mij vraagt 'duidelijker'. Het is maar net wat je gewend bent of je hier makkelijk mee werkt of niet...
Ik vind het juist heerlijk; ik heb mijn oude iBook eens lekker opgeschoond en richting zusje gestuurd; mevrouw kan er alles mee (IM, mail, internet, office, iPod, muziek, etc. etc.) en ik heb het ding sindsdien al een half jaar niet in handen gehad. Ik vermoed zo dat daar nog makkelijk anderhalf jaar achterna kan, en dan we dan een nieuwe batterij moeten gaan halen (mag ze lekker zelf doen denk ik zo).
Wat een onzin beredenering over dat 'regelpanelen' ding van OSX. Alle normale configuratie meuk voor windows is ook gewoon in je configuratiescherm te vinden.
Wat boeit het dat er meerdere manier zijn om zaken in te stellen? Ik vind het persoonlijk fijn dat ik snel in mijn videosettings kom, zo kan ik tijdens het geven van een presentatie makkelijk, snel de screensaver even uitzetten.
Toen misschien niet maar nu zeker wel :P
sinds wanneer is op internet gaan meer dan 1 muisklik?
Ik vind Vista een stuk minder overzichtelijk, ik heb een half uur gezocht naar de resolutie instellingen.
MAs OS X rules, eenvoudig, intuitief, strak en stabiel :)
Sterker nog, je kunt in search prima alles vinden in Control Panel van Vista.

Verder over je OSX en snelheid... vergeet niet dat OSX soepel draait op een Core Duo systeem met 1 GB RAM. Als je 512 RAM hebt, en je opent een applicatie zoals Photoshop... dan zie je ook gelijk dat OSX net zo zwaar is als Vista. Voor mooie eye candy heb je RAM nodig.
Strekking van die mail is: denk in scenario's. Het boeit een average end-user niet welk systeem die gebruikt, als het gevolgde scenario maar de gewenste uitkomst heeft.
Ik weet niet in hoeverre het echt een probleem is; ik heb nog niets gehoord over eventuele gevolgen voor de beste man, maar dat zal niet al te spannend geweest zijn, aangezien hij er nog steeds werkt.

Maar stel dat het een probleem is, dan kan ik me wel voorstellen waarom. Als je een verantwoordelijke positie binnen een bedrijf bekleedt, en je valt publiekelijk (want de e-mail is doorgezonden aan anderen dan de initieel geadresseerden) zo'n beetje het hele bedrijf aan, zonder echt te substantieren wat er nu precies mis is, dan kan dat zeer demoraliserend werken, en dat komt de productiviteit van een bedrijf niet echt ten goede. Kritiek hebben is vaak prima, zeker als er goede redenen voor zijn, maar je moet altijd rekening houden met de positie waarin je verkeert en wat voor impact het kan hebben,
naast het feit dat je mensen wakker schudt.

Maar, ik ben het wel eens met wat de meesten hier vinden: het is een ietwat gechargeerd mailtje om een stevige discussie te ontlokken, en puur voor dat doel lijkt het me niet overdreven of erg schokkend.
Open en eerlijk zijn kan een heel degelijk verschil maken in business. Iemand bekend met Jack Welch "candor"?

http://www.gsb.stanford.edu/news/headlines/vftt_welch.shtml
Het is zondag, dit is het eerste nieuws, dus een leuke brief om te lezen.
Wat ik me afvraag: weet iemand wat er in het filmpje stond? Apple zou best eens wat propaganda kunnen krijgen door de link weer even terug te zetten.
Aan de URL kan je zien dat het een filmpje was over iLife04. De reden waarom dit filmpje niet meer werkt is waarschijnlijk omdat men nu aan versie 06 zit. Het lijkt mij dat dit een pakket is waarme je op eenvoudige manier je eigen fotos en videos kan beheren, bewerken en kan publiceren/verspreiden via verschillende kanalen.

De reden waarom dit werd aangehaald door de MS topman is wss omdat alles hierbij op 1 geheel lijkt terwijl je bij Windows verschillende programmas moet gebruiken die vaak een andere look and feel hebben.
iLife is meer een verzameling van pakketten die niet zozeer dezelfde look & feel hebben (garageband ziet er bijv. compleet anders uit), maar meer je andere punt, eenvoud.

Met iLife is het bijna kinderlijk eenvoudig om naast het beheren van materiaal, materiaal te maken. Films, dvd's, websites, muziek... het is verschrikkelijk eenvoudig om vanalles er mee te maken.

Als je iMovie vergelijkt met Windows Moviemaker dan verschillen ze niet zozeer op het gebied van features, maar wel op het gebied van uitleg. iMovie kan ik aan een leek geven (trust me, I did) en die kan er iets mee. Moviemaker moet ik uitleggen (trust me, I did that too).

Daar wijst Allchin mijn inziens op. De eenvoud en het gemak van werken met de programma's was / is zoek.
Het probleem is dat zo voor elke eenvoud worden aangeklaagd. Alles wat netjes word ingevoegd in windows word aangestipt als koppelverkoop.

Maar daarnaast snap ik niet wat dit met die anti-trust zaak te maken heeft? Wat is het voor bewijs dat microsoft naar dingen kijkt van de concurrent, dat doet elk bedrijf, en is niks mis mee.
Het gaat waarschijnlijk om deze ad die ze op die link hadden staan:

http://www.youtube.com/watch?v=ti62jvSTM3Q
Misschien totaal offtopic, maar voor wie ze nog niet gezien heeft:
http://youtube.com/watch?v=Z7ReS_ur4Kc
Ze zijn geweldig.

@ JeroenB
Ik denk ook dat het om een oudere reclame van dit soort gaat.
Volgens mij is de reclame-campagne met de personen die de PC en Mac vertegenwoordigen een stuk nieuwer dan de oorspronkelijke e-mail. De mail is al meer dan drie jaar oud!
Anoniem: 88387
@JeroenB14 januari 2007 20:50
klopt, het gaat ook niet om de recente mac/pc commercials maar om deze video iLife 04 : iLife 4

iLife 4 werd geintroduceerd tijdens Macworld Conference & Expo in January 6, 2004. een dag later, op 7 januari, verzond microsoft VP jim allchin zijn emailtje naar gates & ballmer.
Wordt dat standaard bij een Mac meegeleverd??
Dan voel ik dat Neelie Kroes weer een hoop te doen heeft :P
Denk dat Bill & Ballmer op het moment meer flippen van:

http://www.youtube.com/watch?v=YgW7or1TuFk

:7
Ik kan hem geen ongelijk geven. Begin 2004 was Longhorn inderdaad een gedrocht.

Of het doorslaggevend zal zijn in de rechtzaak, weet ik niet. Vista heeft een lange weg afgelegd en is op alle fronten een stuk beter geworden.
Ik kan hem geen ongelijk geven. Begin 2004 was Longhorn inderdaad een gedrocht.
Het gaat hem niet om Longhorn/Vista.. Het gaat hem over het gebrek aan visie bij MS. Bij Apple hebben ze goed door wat de klanten willen. Simpele, snelle en kwa UI intuitieve apps/devices die gewoon doen wat ze moeten doen.

MS live platform is het enige wat enigsinds in buurt komt een visie.. en zelfs dat is nog behoorlijk gefragmenteerd..
Let wel, MS kan prima visie hebben kwa achterliggende framewroks.. maar hoe t op de endusers overkomt.. die boeit t geen zak of alles nu .net is of C#..
Als het maar simpel en snel werkt.. just works..
Anoniem: 66233
@boesOne14 januari 2007 22:57
Even ter verduidelijking:

Dit gaat wel over Longhorn (LH volgens het mailtje). Dit mailtje is geschreven toen Jim Allchin aan Bill Gates heeft voorgesteld te stoppen met het ontwikkelen aan LH en overnieuw te beginnen (in het mailtje plan B genoemd???). Voor degenen die toe al meededen: de alpha-build 4707 was de laatste officiele LH poging 1. Vervolgens is men inderdaad begonnen met de herbouw, met visie en inzicht wat de klant wil. Ik vind dat ze met Vista dat zeer goed hebben aangepakt!
na deze mail heeft men bij MS Longhorn (nu Vista) bijgestuurd (hij was heus niet alleen), en om Office2007 nu visieloos te noemen... ik zeg niet dat iedereen het fantastisch gaat vinden, maar het idee is er wel (alleen jammer dat niet alle programma's in dezelfde lijn zijn gemaakt)

Hij stond aan het hoofd van ontwikkeling van het hele Vista project, als er dus een probleem is, zou je eigenlijk kunnen zeggen dat het in feite zijn fout was
men heeft namelijk 3-4 jaar in een verkeerde richting gewerkt
Leuk om te lezen en zo, maar ben ik de enige hier die niet ziet hoe dit als bewijs zou kunnen dienen in die antitrustrechtszaak? Het geeft aan dat die topman zelf voor een Mac zou kiezen voor, naar mijn mening, compleet persoonlijke argumenten.

Edit; de link waarnaar de mail verwijst komt waarschijnlijk gewoon overeen met deze, alleen was die oude voor de versie uit '04 en is dit de promo-page van '06 met dito filmpjes.
Het geeft ook duidelijk aan dat ze erkennen dat ze 2 grote concurrenten hebben: Apple en de Linux community. Je zou uit die mail kunnen concluderen dat er zeker wel sprake is van flinke concurrentie op OS gebied en dat er geen sprake is van een monopoly van Microsoft. Je zou er ook uit kunnen halen dat men inziet dat ze hun monopoly verliezen en dat men hier wat aan moet doen. Er wordt ook nog verwezen naar een "plan b". De vraag is dan ook "wat is plan b?". Deze dingen zijn dan ook de link met die anti-trust rechtszaak.

Je kunt overigens beter de originele mail lezen dan de vertaling. Het origineel laat het allemaal wat duidelijker zien dan de vertaling.
Anoniem: 169245
@ppl15 januari 2007 11:50
erm,
spreek je jezelf tegen door eerst te zeggen dat je kutn concluderen dat MS geen monopoly heeft, en exact een regel later deze monopoly (die ze niet hebben) WEl aan het verliezen is??
Dit lijkt me toch een beetje "te" positief, naar apple toe, windows heeft wel zen slechte kantjes, maar dat heeft osX toch ook ?
Anoniem: 178962
@da_grum14 januari 2007 19:52
Het gaat dan ook niet om het OS zelf (de uitvoering dus) maar om het idee erachter.

De aanpak van MS is fout volgens deze persoon, de aanpak van Apple is beter. Dat wil dus niet zeggen dat de software van Apple per definitie beter is als de software van Microsoft.
..beter DAN de software..

Ongelooflijk dat het grootste deel van de tweakers dit niet eens begrijpt.
Ja, waarom zou je je nog druk maken over het juist gebruik van de Nederlandse taal.

Dat hoeft toch helemaal niet... |:(
Anoniem: 178962
@geez15 januari 2007 01:44
@geez:

Zoek de regel maar na: Als is toegestaan in alle gevallen. (12 jaar geleden is de dan regel omgezet naar een voorkeursregel, 8 jaar geleden ongeveer is de regel geworden dat het altijd mag)

Dan is niet toegestaan in alle gevallen.

Steeds vaker wordt overal als gebruikt, alleen taalpuristen vinden dat als niet is toegestaan in sommige gevallen. Helaas leren Nederlands leraren wel nog dat als niet is toegestaan ook al zijn de regels dus anders.

En ook: Compleet off-topic en besides the point...
Ackermans1973: Waarom niet? Er zijn net taalregels zodat iedereen mekaar kan verstaan. Als niemand er zich aan houdt krijg je chaos met als extreme vorm de sms/ msn breezah taal. Waarom niet gewoon uit respect voor de taal deze ook juist gebruiken? De regels zijn zo eenvoudig. Correct taalgebruik is een blijk van intelligentie. Probeer maar eens zo een fout in een eindwerk of sollicitatiebrief te zetten. Men zal er hartelijk om lachen.

TRRoads: waar zegt hij dat "als" niet toegestaan is? Als is inderdaad toegestaan in bepaalde gevallen, maar hier dus duidelijk niet.
@TRRoads:

ik geloofdje je eerst niet, maar heb er toch de Algemene Nederlandse Spraakkunst op nagekeken en daar stond het inderdaad ook in. Voor de mensen die een korte samenvatting wensen:

bij een vergelijkende trap (groter/...) mogen 'als' of 'dan' gebruikt worden.
bv. Jan is groter dan Piet. Piet is kleiner als Jan.

Hierbij werd enkel de opmerking gemaakt dat 'dan' in schrijftaal het meest gebruikt wordt en zeker de voorkeur geniet als er ergens anders in de zin nog een voegwoord van hoedanigheid (lees: een tweede "als") staat. Er werd trouwens ook uitdrukkelijk verwezen naar dit misverstand, omdat veel puristen het gebruik van "als" afkeuren bij een vergelijkende trap.

Bij een stellende trap (even groot/...) mag 'dan' niet gebruikt worden, maar 'als' wel:
bv. Peter is even groot als Piet.
Anoniem: 54766
14 januari 2007 20:22
Na eens met Vista geexperimenteerd te hebben (als OS X gebruiker) moet ik Jim gelijk geven. Alles wat je wil veranderen aan instellingen is minstens 2 muisklikken verder weg dan op een mac. Dat geeft wmb aan dat er minder vanuit het oogpunt van de gebruiker gedacht is, en mss meer vanuit het oogpunt van een gestresste programmeur. Het lijkt vaak meer te gaan om het lijstje met 'features' dan om hoe die features voor de gebruiker het gemakkelijkst toegankelijk te maken.
En je mening wordt gestaafd met deze review:

http://techweb.com/showAr...N2JVN?articleID=196800670
Toch begrijp ik niet dat zo'n wereldbedrijf (lees: Multinational, heel groot, enz) niet in staat is zijn GUI en UAC beter voor elkaar te krijgen. Ze hebben al jaren het voorbeeld van Apple blijkbaar. Is dit eigenzinnigheid of eigenwijsheid.......

Jammer dat het aangehaalde artikel uitsluitend over de buitenzijde gaat, hetgeen toch eigenlijk minder interessant is (die buitenkant went snel, MS verandert telkens zoals ook al in het artikel staat, met als gevolg als ik ergens weer eens tegen Windows 98 oploopt, ik altijd weer diep moet nadenken waar ze dat ook alweer hadden staan in die versie).
Interessanter is de binnenkant. Bij de introductie van XP zou dat het OS zijn dat niet meer kon crashen. Nu jaren later weten we wel beter. Hoe is MS met dat probleem omgegaan.... hoe veilig is het systeem geworden (een van de hot-issues van Vista) of is dat ook gebakken lucht.

Een test die daarover gaat vind ik veel interessanter.
Ik zie allemaal willekeurige features en fantastische visie, maar dat vertaalt zich niet in fantastische producten.
Dit is zo waar he... Ik heb een aantal Longhorn builds getest en er zaten echt hele mooie features in maar deze zijn allemaal weer eruit gesloopt. Begrijp me niet verkeerd, Vista is een top OS maar MS kan veel beter dan dit. Ik heb het gevoel dat MS niet durft risico's te nemen, ze houden alles vertrouwt voor klanten. Ik hoop dan ook dat Office 2007 een groot succes wordt, mischien ziet MS dan dat verandering niet altijd slecht is.
Van mij mag Vista floppen op dit moment.

Met Office 2007 hebben ze wel durven vernieuwen. De nieuwe user interface is imho echt geslaagd te noemen. In het begin even wennen, maar eens je het een beetje gewoon bent werkt het vlot en kom je ineens mogelijkheden tegen waarvan je vroeger niet eens wist dat ze bestonden.
Anoniem: 203907
14 januari 2007 19:54
Ik ga geheel akkoord met Jim.

Windows is een goed besturingssysteel maar niets vergeleken met Apple. Het enige nadeel vandaag de dag is dat het meeste wat je kan kopen windows based is.
Maar hier is idd een makkelijke oplossing voor --> Virtual PC of vmware.
Bijna.

3D accelleratie pipen naar een VM staat op dit moment in de kinderschoenen.
Asl het eenmaal goed werkt en gemeengoed is geworden, DAN gaat het werkelijk geen drol uitmaken wat je base os is.
Alle consumenten computers zijn x86_64 tegenwoordig dus je zal alles virtueel kunnen met maar een kleine prestatie afname.

Dit zal de MS monopolie breken omdat er dan geen enkele brandende reden (behalve gebrek aan kennis) meer is om Windows als host te draaien.
Dit is waarschijndelijk ook de reden waarom MS het virtueel draaien van Vista Home VERBODEN heeft.

@Bluefan Het stond eerder op op Tweakers
Dit is waarschijndelijk ook de reden waarom MS het virtueel draaien van Vista Home VERBODEN heeft.
Meen je dit? Waar heb je dat vandaan?
Dat zou echt een naaistreek van MS zijn. Niet dat ik me daarom legaal zou gaan gedragen...
Dus ik moet macOS gaan draaien, omdat het beter en mooier is, en als ik echt wat wil doen, via vmware ofzo, windows xp ofzo gaan draaien... pff.. kies iets..

Als het echt zo goed is, laat ze het dan op alle x86 hardware beschikbaar maken, kijken hoe stabiel het blijft.
Dus ik moet macOS gaan draaien, omdat het beter en mooier is, en als ik echt wat wil doen, via vmware ofzo, windows xp ofzo gaan draaien... pff.. kies iets..
Nee je moet het kiezen omdat het makkelijker werkt. Het mooie aan OSX is dat ze functionele eye-candy gebruiken (muv Dashboard golven). Het meeste wat op linux draait draait ook op OSX. Steeds meer softwarefabrikanten zijn bezig met Mac versies van hun software te ontwikkelen. Enige reden voor een VM is windows only software waarvoor geen alternatief voor OSX bestaat, echter kan je daarvoor ook eens kijken naar crossover office of darwine ipv windows installeren in een VM.

Linux is ook stabiel draait op alles van PDA's tot mainframes.

De basis van OSX, 'Darwin', draait al jaren stabiel op veel verschillende x86 configuraties. De grafische interface van OSX is alleen nog afhankelijk van de videokaart drivers dan...

Windows kan ook stabiel draaien op van allerhande hardware, echter komt dit niet hoofdzakelijk door MS maar door de fabrikanten die de drivers ontwikkelen.
Nee je moet het kiezen ...
Inderdaad, daar zit het grote verschil tussen werken op een mac os en windows xp...Bij de mac moet je iets doen op precies die manier die de mac os voorschrijft...Bij windows mag je zelf uitmaken hoe je iets doet...
Een voorbeeldtje? neem bijvoorbeeld het simpel kopieren en plakken van een bestandje...Bij de mac ligt al vast hoe je het moet doen, maar als je die methode niet weet, dan ben zuur...en met windows kan je kiezen ofdat je het bestandje gewoon van het ene venster in het andere venster sleept, of kopieert via de rechtermuisknop gelijk naar de lokatie die je wilt of later pas de lokatie opzoekt en dan plakt...
Ikzelf heb liever dat virussen en spyware (waar ik weinig last van heb) soms wat frustratie opleveren dan dat ik continue gefrustreerd raak van de kleinste handelingen op een mac... |:(
PS: misschien dat mac osx veel van deze dingen verbeterd heeft, maar datzelfde geldt voor windows xp t.o.v . oude problemen op win95
Misschien verbaast het je, maar van keuzes worden mensen over het algemeen juist níet gelukkig. Mensen die net een computer hebben leren gebruiken (mijn moeder en oma zijn goede voorbeelden wat dat betreft..) hebben liefst één manier om te doen wat ze willen, en raken alleen maar in de war als blijkt dat er ook een andere manier is. Mijn oma kan prima foto's bij een mailtje stoppen door op een paperclip te duwen en het bestand aan te klikken, maar als ik haar laat zien dat je ook kunt slepen ('slepen, dat is toch met je muisknop ingedrukt?'...) of Ctrl-C/Ctrl-V kunt doen of menu Bewerken -> Kopiëren/Plakken dan raakt ze alleen maar in de war. En dat is dan Outlook; in Word moet het weer net even anders (Invoegen -> Afbeelding -> Uit Bestand...). Wat Apple doet is niet zozeer het aantal mogelijkheden beperken (misschien enigszins), maar vooral zorgen dat alles consistent is :)
Anoniem: 157137
14 januari 2007 20:35
Vergeet niet dat Windows gebouwd is om te werken met duizenden, zoniet tienduizenden hardwareproducten. Dat maakt het al een complex os. OSX werkt zo goed, omdat Apple de controle heeft over de hardware en haar OS optimaal kan programmeren en configureren om het optimaal te kunnen laten werken met de hardware die Apple zelf levert.

Vista met OSX is erg moeilijk vergelijkbaar.
Ik denk dat je eerder kunt veronderstellen dat Windows zo dominant was dat duizenden, zoniet tienduizenden proberen te werken met Microsoft OS, een bedrijf die alle touwtjes in hun handen willen houden en waarvan de code's moeilijk en/of niet te (mogen) gebruiken zijn. dan ga je als ander computerfabrikant zelf producten maken die wel perfect met elkaar communiceren. En nee ik gebruik Windows (en ik onderhoud mn systeem goed!) en werk op mn stage nu ook met Apple en als ik heel eerlijk ben...
Wat een onzin. Dat Windows werkt met zoveel hardware is 'alleen maar' een kwestie van zorgen voor goeie drivers.

Je kan OSX en Vista prima vergelijken qua UI design en usability..
Dit vind ik nu juist geen onzin, want iedereen klaagt steen aan been wanneer microsoft een speciale, snelle laptop meelevert aan reviewers en journalisten wanneer ze vista willen laten testen, terwijl niemand daarover klaagt wanneer macintosh eigenlijk hetzelfde doet, namelijk zelf de hardware erbij leveren... :?
Ik moet hem wel gelijk geven. Na jaren gewerkt te hebben met windows ben ik eens overgestapt naar osx. En ik ben blij dat ik het gedaan heb. Als je ziet wat voor mooie en doordachte producten apple op de markt brengt moeten die mensen wel heel erg inovatief en "fris" zijn. Ze zijn niet bang om risicos te nemen en je merkt dat achter veel dingen heel veel uurtjes "doordenken" zit zodat het (meestal) ook goed uitgewerkt is.
Op mijn werk heeft iedereen voor privégebruik een Mac met MacOS X. Als ik zo meekijk met ze, dan is het alleen nuttig als je een huis-tuin- en keukengebruiker bent. Een Mac is goed voor internetten, grafisch ontwerpen en een beetje video, maar XP is en blijft met straatlengtes...nee...met lichtjaren verder als het gaat om het aantal beschikbare toepassingen. Okay, de meeste software is gemaakt voor Windows. Maar dat is dan ook zo. Als je de nieuwste games wilt spelen, allerlei utilities gebruikt voor audio/video-conversie, talloze soorten messengers, verschillende programma's en ga zo maar door, dan heb je niets aan een Mac. Dan moet je gewoon Windows gebruiken. Ik ben ook niet echt dol op de bugs van Windows, maar het garandeert wel een groot aanbod aan software. Alles draait op Windows, ookal ben ik persoonlijk niet bepaald een fan van Windows (ik heb jarenlang uitsluitend Linux gedraaid). De Macs zijn leuke dingen, maar ze worden voornamelijk gekocht omdat ze eenvoudig zijn en om de vormgeving. Qua toepassingen zijn ze beperkt.
Ik hoor dit argument wel af en toe vallen maar nooit kan iemand me dan vertellen welke programma's een mac dan niet zou hebben.

Wat ik wel merk is dat er veel keuze is in vele windows apps die het zelfde doen en dat het moeilijk is daar het kaf van het koren te onderscheiden dus dat je eindigt met een slechte windowservaring vanwege het hoog aantal rommel er voor windows wordt uitgebracht.
Is het zo moeilijk om een voorbeeld zelf te verzinnen hier op het tweakers, Bazilfunk?
Bijvoorbeeld: je koopt een mac, maar na een half jaar wil je nieuwere hardware in je machine...volgens mij gaat dat namelijk niet werken, maar dan moet je gelijk een nieuwe mac kopen...(maar ik gebruik dan ook geen mac os)
Ik heb een jaar geleden een powerbook gekocht na een ruim decennium met Windows gewerkt te hebben. Wou eerst m'n PC d'rnaast blijven gebruiken, maar dat heb ik opgegeven. Ik gebruikte m'n PC nooit meer, want na een dag of twee met Mac OS X gewerkt te hebben voelde Windows log en zag 't er al helemaal niet meer goed uit.

Het kostte een tijdje om in deze nieuwe wereld van apps bekend te worden, maar er is toch echt geen enkele app die ik mis. Dacht lang dat er geen goed newsleech progje was, totdat ik Unison probeerde, die direct een lijst met files voor je produceert die op de newsgroup staan.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee