Geruchten over opvolgers Windows Vista: Fiji en Vienna

Twee dagen voordat 2006 zijn plek moest afstaan aan het jaar 2007 heeft ene James Kyton op zijn weblog een artikel gepubliceerd met daarin een overzicht van de features waar de opvolgers van Windows Vista, met de codenamen Fiji en Vienna, over zullen beschikken.

Windows Vista (kleinerder)Windows Fiji is een update die qua vorm vergelijkbaar is met Windows Server 2003 R2 en zal ergens in 2008 gelanceerd worden. Fiji zal voorzien zijn van een krachtigere sidebar die niet alleen maar voor gadgets gebruikt kan worden. Het .NET Framework zal worden bijgewerkt naar versie 3.5 en mogelijk zelfs versie 4. Verder zal WinFS worden toegevoegd, evenals nieuwe versies van de standaard meegeleverde applicaties. Als bonus zou Fiji worden uitgerust met Monaco, een programma à la Apples Garageband, waarmee muziek gecomponeerd kan worden. Ook zal deze revisie van Windows Vista standaard uitgerust zijn met een hd-dvd-decoder. Verder zal er betere spraakherkenningssoftware in het OS aanwezig zijn en zal de 'Trusted Computing'-technologie NGSCB volledig geïmplementeerd worden. Tot slot bevat Fiji een update voor de user interface via nieuwe iconen, wallpapers en allerhande kleine tweaks.

Vienna, dat voorheen Blackcomb heette, zal de opvolger worden van Windows Vista en op veel punten verschillen van eerdere Windows-releases. De meest opvallende daarvan is dat geen enkel Windows-programma zonder aanpassingen zal kunnen draaien onder Vienna. Dit gebrek aan compatibiliteit zou gecompenseerd moeten worden door een nieuw, veiliger en uitgebreider platform, aldus Kyton. Vienna zal voorzien worden van een nieuwe interface zonder taak- en werkbalken, explorer-shell of Start-menu. Hierbij zal veel geput worden uit de onderzoeksresultaten van Microsoft Research. De zoekfunctionaliteit in Vienna zal sterk uitgebreid worden en een nog belangrijkere plaats gaan innemen. Spraakherkenning zal verder gepusht worden, zodat het gedeeltelijk de muis en het toetsenbord kan vervangen. Non-managed code zal standaard worden gedraaid in een sandbox, zodat veiligheidsproblemen in de applicatie geen gevaar vormen voor de rest van het OS.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

02-01-2007 • 13:27

138 Linkedin

Bron: unnecessary

Lees meer

Opvolger Vista gaat 'Vienna' heten Nieuws van 19 januari 2006
WinFS mogelijk ook voor Windows XP Nieuws van 5 maart 2005

Reacties (138)

138
133
75
37
10
27
Wijzig sortering
Zever in pakjes zeg ik. Die blog van die eene Mr. Kyton heeft alleen dit bericht als belangrijkste bericht.

En MS opeens hun backwards compatibility overhoop gooien? Ik dacht het niet.

Dat van die R2 zal wel kunnen kloppen, maar van die Vienna zou me ten zeerste verbazen.

Bovendien is het écht niet MS om met dit soort dingen naar buiten te komen...
Men kan niet backwards compatibel blijven. Vroeg of laat moet men het model van Windows eens helemaal overhoop gooien en iets nieuws aandurven.
Dat hebben ze sinds 3.1 niet gedaan, gaan ze nu ook niet doen ;)
Volgens mij werken programma's van 3.1 etc allang niet meer onder xp.. zelfs veel w95 code werkt niet meer (16bit architectuur etc).... :P
@ultimasnake:

Jawel hoor. Werkt prima. Alleen op de 64bits platforms is de ondersteuning van Win16 weg.
zelfs als ze dat doen, zullen ze wel een emulatie van oudere windows versie inbouwen
probeer eens een windows 3.11 programma op te starten in windows Vista :P

16-bit code wordt niet meer ondersteund (gelukkig is er nog win95 software met wel de oude vertrouwde buggie 32bit zooi van die tijd...)
Als ze op een bepaald moment de backwards compatibility laten vallen, dan is dat weer één reden minder voor consumenten om bij Windows te blijven. Hehe :)
De features die er op 't jameskyton blog staan zijn misschien niet waar, dat MS bezig is met iets dat Fiji heeft als codenaam wel IMO. Oa. Paul Thurrotts website maakt er notie van, en deze blog van Charlie Owen, program manager van Windows Media Center, is getagged met 'Fiji'. We zullen zien of het Vista SP1 (Paul Thurrott) of Vista R2 (bron voor dit item) wordt en welke features er aan boord zijn.

Overigens is deze blog alleen wel inderdaad een wankele basis voor een nieuwsartikel. Mister Kyton brengt voor het eerst wat uit over mogelijke nieuwe producten van MS en de hele blogopsphere neemt het over, terwijl hij nooit eerder iets heeft gepost erover en ook niet bekend staat als een betrouwbare bron, of een bron met directe contacten met MS. Neem er een kilootje zout bij inderdaad.
Anoniem: 50893
2 januari 2007 13:33
2007 is nog niet begonnen of de geruchten machine draait alweer op volle toeren :?

Goed voornemen voor 2007 : Alle geruchten links laten liggen ;) Mij benieuwen of de features, als die er al zo snel komen, ook worden doorgevoerd in Vista, anders word het een duur OS voor 2 jaar gebruik. Kijken hoe Windows hier straks mee omgaat, aangezien WinFS ook al in Vista zou komen.
WinFS aka filesystem als relationele database is een prachtig concept, dat al vijftien jaar lang kapotloopt op performance. Op Linux zijn er ook al wat proof-of-concepts geweest, Apple heeft ook al jaren research, en bij allemaal draaide de performance het zaakje de nek om en is men aan hybride oplossingen gaan werken: journalled filesystems + lokale search engines (HFS/Spotlight, NTFS/Desktop Search, etc). Revolutionair snellere database algoritmes zie ik niet 123 komen, dus totdat de hardware spectaculair sneller wordt zitten we nog wel even met de hybride oplossingen van nu. Het zou me verbazen als WinFS (of een ander OFS) binnen 7 jaar concurrerend is.
Met BFS, het filesteem van BeOS hadden ze het al goed voor elkaar.
WinFS ging toch ook in Cairo (1993) zitten?
Anoniem: 84766
@Warpozio2 januari 2007 14:35
Dat idee van een Object FileSystem hadden ze idd al voor in Cairo bedacht.
Ja, dus? Het concept is wel een orgineel en goed idee. Alleen, zoals Dreamvoid al zegt, de realistatie werkt nog niet.
Anoniem: 45104
2 januari 2007 13:49
Goed, als ik zie dat geen enkel windowsprogramma zonder aanpassing erop kan draaien denk ik aan het bedrijfsleven en hoe 'niet-fijn' zij het zullen vinden dat hun customized software het raam uit kan worden gegooid of moet worden aangepast voor geld.
Niet als die software in Java gemaakt is.
Anoniem: 124943
2 januari 2007 13:31
Geen start en taalbalken oid. Wat moet ik me hierbij bedenken? Ala <right click> menu stijl zoals bij sommige *nix GUI's?

Nog meer spraakherkenning, wel handig om pr0n tijdens werktijd te verminderen <WEE WEE WEE PUNT...etc etc..>
Nou ja, we zijn ondertussen wel al weer 5 (?) jaar verder in de ontwikkeling van de computer he..

Stemherkenning, oogbeweging, wie weet wat er allemaal mogelijk is over 5 jaar..
En wat heb je nou in godsnaam aan spraakherkenning? Ik moet er niet aan denken dat iedereen op kantoor tegen z'n pc gaat praten. Misschien leuk voor de thuisgebruikers?
Zodat mensen kunnen wennen aan de opvolger van Vienna (Bratislava). Deze zal zelfs geen vensters meer hebben...
dan gaat het vast ook geen Windows meer heten...
Dan komt MS zeker ook met een eigen PC-lijn :+
Geen start en taalbalker oid. Wat moet ik me hierbij bedenken?
MS heeft besloten om te stoppen met Windows en heeft een licentie genomen op Mac OS X. :+
Het kan evengoed waar zijn want osX draait eveneens geen enkel Windows programma zonder aanpassingen. :+
"Nog meer spraakherkenning, wel handig..."

niet als je Frans Bauer heet en een poliep op je stemband hebt...
Wel handig als je Frans Bauer heet en meent flink te moeten typen tijdens het bootscreen.
Geen start en taalbalken oid. Wat moet ik me hierbij bedenken
Gewoon weer een dos prompt.
Sorry, maar ben ik de enige die de volgende zaken vreemd vindt op een server?
- GUI (ok, nog tot daar aan toe, deze valt een beetje af :P)
- Sidebar
- Muziekcomponeerprogramma
- HD-DVD decoder
- Spraakherkenning
- Wallpapers
Spraakherkenning is juist handig: ga je naar de colo: microfoontje inpluggen: "REBOOT" roepen :Y)

-edit-
Overbodig? :'(
Het is wel de toekomst hoor! Kijk maar naar Star Trek! (hoewel ze daar niet rebooten)
Haha, ja en vervolgens krijg je een paar boze mensen naar je toe omdat er een compleet datacenter staat te rebooten :+
Of je loopt langs een één of ander bedrijf: REBOOT!! En vervolgens hebben we een nieuwe kwajonges streek, zoals eerst met de afstandbediening voor het raam van de buren :+
of erger.... wat als je collega met een helse stem op kantoor tegen zijn computer zeggen...: "REBOOT COMPUTER ZONDER BEVESTIGING!", alle pc's in zijn buurt gaan ook rebooten.

tja.... stomme spraakherkening

hopelijk accepteert de toekomstige windows versie alleen je eigen stem als bevel.

hoe zit het met doven (soms praten ze niet duidelijk)? en blinden? en doofblinden??? Microsoft moet ook aan deze mensen denken, anders worden ze aangeklaagd wegens discriminatie.
windows kennende wordt dat toch: "weet u zeker dat u zonder bevestiging wilt rebooten?"

ik blijf liever bij muis en toetsenbord hoor. kvind et niet zo geweldig dat het in vienna zo wordt opgedrongen :/
Anoniem: 183609
@DataGhost2 januari 2007 13:36
wel ... het is dan ook de opvolger van Vista (desktop OS) en niet van 2003 Server of Longhorn ...
2003 server is ook een afgeleide van XP. Ik zie daarom niet in waarom Fiji geen server-OS is, anders had de vergelijking beter gemaakt kunnen worden met XP <-> XPSP2.
denk je nu echt dat 2003 opgebouwd is uit een desktop os? even enkele aanpassingen in xpsp2 en voilla we hebben een server release...
Op zich geen overbodige of foute opmerking, maar ik denk dat DataGhost nog niet zoveel van R2 heeft gezien dat deze vergissing wordt gemaakt. R2 is absoluut geen servicepack level. Het verschil XP RTM -> XP SP2 is dus niet de juiste vergelijking.

Elke windows 2003 SP1 geinstalleerde omgeving *kan* worden geupgrade naar R2, een uitbreiding van de featureset die een eigen Windows product key vereist. Het is - als je ergens een parallel wil trekken - meer een soort van Plus!-pack voor Windows XP. Het blijft in dit stuk wel gaan over een client OS, en niet over de Windows Server lijn, zelfs al is de core van Blackcomb op beidde takken van toepassing.

De opmerking over het Nelie Kroes verhaal kon je mijlenver aan zien komen, maar het blijft een beetje kinderachtig gewauwel van de EC. Linux distro's komen net zo goed met players, en MacOS komt ook met een mediaplayer. Maar het is Microsoft die daar geklier over heeft. En als ze er aan vol doen (Windows XP-N) zie je helemaal dat het nergens over gaat, want niemand is bereid het te kopen... Tsja, ehhhh...
anders had de vergelijking beter gemaakt kunnen worden met XP <-> XPSP2.
Misschien niet. 2003 R2 is meer dan XP SP2. Als is het maar omdat 2003 R2 eigenlijk 2003 SP1 is met een aantal extra dingen. R2 is ook niet gratis voor 2003 gebruikers. Je moet er extra voor neerleggen of een upgrade protection afgesloten hebben bij Microsoft.

Dus als men nu deze nieuwe Vista versie gaat vergelijken met R2, dan vrees ik dat men daar ook een kleine bijdrage voor de moeite voor wil zien.
De vergelijking die in het artikel wordt gemaakt met Windows Server 2003 R2 heeft alleen betrekking op de manier van release-plannen en niet met het feitelijke OS dat wordt uitgeleverd. Fiji zal waarschijlijk iets van Windows Vista R2 gaan heten dan.
met daarin een overzicht van de features waar de opvolgers van Windows Vista, met de codenamen Fiji en Vienna, over zullen beschikken.

Windows Fiji is een update die vergelijkbaar is met Windows Server 2003 R2
:?
Anoniem: 107960
@Sv3n2 januari 2007 14:34
Hiermee wordt alleen bedoeld dat het een soort service pack is, net zoals R2 voor server 2003.
De titel is Opvolger Windows Vista en hieruit concludeer jij dat het om een server platform gaat?

Jij hebt je vast laten misleiden door hetvolgende:
Windows Fiji is een update die vergelijkbaar is met Windows Server 2003 R2
Dat de update lijkt op een update voor een server platform zegt dus niet dat het spontaan ineens een server platform betreft!

Goed lezen dus!

[dubbel post] mod maar weg [/dubbel post]
Het .NET Framework zal worden bijgewerkt naar versie 3.5 en mogelijk zelfs versie 4.
Ja, het is natuurlijk net welke naam je het beestje geeft. "Versie 3.5 of 4" zegt natuurlijk helemaal niks over de inhoud.
Jawel.

3.5 geeft aan dat het een ontwikkeling op de huidge 3.0 is.

4 geeft aan dat het een andere versie zal zijn.

Het verschil is groter dan wat je denkt te lezen.

Zie het als DOS 5.5 of DOS 6.0.
Je mist mijn punt. Bij veel applicaties, en vooral bij Microsoft, zegt het versienummer niet zoveel over de hoeveelheid wijzigingen. Wat jij beschrijft is hoe het hoort te zijn, maar niet zoals het in realiteit is.

Voorbeelden: MS Word ging van versie 2 naar versie 6. Alleen maar om de nummering over Windows en Apple gelijk te laten houden.

Google Mail is "in beta", terwijl het al makkelijk versie 1.2 (o.i.d) had kunnen heten.

.Net 3.0 is geen volledige andere versie dan .Net 2.0, het is in feite .Net 2.0 + extra dingen. In het .Net 2.0 deel is niets gewijzigd.

En daarmee kom ik weer op mijn eerste opmerking: het is maar net welke naam je het beestje geeft.
Kleine correctie: Word ging naar 6.0 omdat het anders te onvolwassen klonk in vergelijking met Wordperfect 6.
offtopic:
Netscape 5.0 duurde zolang dat het maar Netscape 6.0 ging heten (terwijl het nog niet af was), want Microsoft Internet Explorer was ook al bij versie 6.0 aangeland (waar ze overigens heel, heel lang zijn blijven hangen).
Winamp 4 heet 5 omdat hij het beste van 2 + 3 combineert (nee, de crossover van 3 wordt niet geevenaard door 5 imho).
Java 1.5 heet 5.0 terwijl 1.4 gewoon 1.4 heet.
De eerste Windows NT kreeg de naam 3.* omdat hij vergelijkbaar was met Windows 3.0.
Windows 2000 had versienummer 5.0 en XP had "slechts" 5.1 en Windows 2003 "slechts" 5.3. Pas bij Vista is MS 5.0 gaan gebruiken.

Tot zover een paar voorbeelden inconsequente versienummering
hiermee hoop je dus dat 4.0 beter is dan 3.5, die in een klap wordt overgeslagen zodat e zou denken dat je in het egval van 4.0 een beter programma zou krijgen dan met 3.5

helaas is dat natuurlijk inderdaad maar een naam, en speculatie, en dus aandacht en reclame.
en dus slim bedacht. meer niets
Anoniem: 140741
2 januari 2007 13:39
Het .NET Framework zal worden bijgewerkt naar versie 3.5 en mogelijk zelfs versie 4

En als 't echte bikkels zijn, dan gaan ze meteen door naar 5 of zes! Dus dan moet 't wel ontzettend goed zijn. :D
Dit is anders wel dik klote voor de ontwikkelaars. Nieuwe versies van het framework zijn NIET backwards compatible met de oude. Dus als er in je bedrijf nieuwe tools ontwikkeld worden met de nieuwe .NET en je wil de oude ook nog blijven draaien, moeten beide versies op elke client aanwezig zijn. Goed bezig Microsoft!
Wat je zegt, is helemaal niet waar. Elke nieuwe versie van .net kan perfect applicaties geschreven in een oudere versie draaien. Ik weet ook niet waar je dit vandaan haalt.

Een applicatie geschreven in ASP.net 1.0 kan draaien op een server waar alleen .net 2.0 op staat.
Als je ontwikkelt, en je opent een applicatie in 2.0, geschreven in 1.0 of 1.1, dan zal 2.0 voorstellen om deze te upgraden naar de nieuwe versie.

Omgekeerd vanzelfsprekend niet, maar dat is wel vrij logisch neem ik aan.
Daarmee dat ik hier .NEt 1.1 en .Net 2.0 moet draaien/geinstalleerd hebben voor 1 Programma waar sommige dingen van gemaakt zijn met .Net 1.1 en sommige met 2.0.

.Net is niet backwards compatible, niet dat dat kwaad kan, backwards compatibility zorgt vaak voor stomme problemen, maar het niet zijn zorgt ook voor de nodige idioterie.
welkom in de wereld van Java :P
MS doet met .net hetzelfde als java al tijden doet..
ga eens kijken in je java directory op je hd. Daar zie je waarschijnlijk wel versie 1.4.x, 1.5.0u1, 1.5.0u3 etc terug.
Sun Java upgrade al jaren nieuwe versies naast de oude vanwege het feit dat de nieuwe versie niet altijd 100% 1backwards compatible is met de oude
Het verschil is dat een versie 3.5 een "kleine" update is van het framework terwijl een versienummer 4 echte vernieuwingen in zich draagt.

Een verschil in versienummer tussen 3.5 en 4 geeft dus feitelijk een groot verschil in het doel van de update aan.
Toch al gauw anderhalve dag! ;)
Als bonus zou Fiji worden uitgerust met Monaco, een programma à la Apples Garageband, waarmee muziek gecomponeerd kan worden.
Ik hoor Neelie Kroes al roepen! Koppelverkoop?

Vienna klinkt wel veelbelovend, maar waarschijnlijk komt die pas in 2060? :+
Nee in 2009, maar dan zonder nieuwe GUI, verbeterde zoekfunctionaliteit, etc. Dat is in feitte wat er ook met Vista gebeurd is, bijv. geen winFS meeleveren. Of dat komt vanwege deadlines of dat het commercieel interessant is, geen idee, maar er zal vast over nagedacht zijn ;)
Zoiets ja. Longhorn klonk ook veel belovend. Ondertussen slopen ze alle interessante dingen eruit en komen ze met Vista wat meer een makeover lijkt. Blackcomb tja die naam hadden ze al in 2001 het moest eens van naam veranderen na zoveel jaar :)
persoonlijk vraag ik me af wat ze in godsnaam een audio-creation programma in een server-OS gaan steken (zoals gesugerreerd in de post).
Vienna zal voorzien worden van een nieuwe interface zonder taak- en werkbalken, explorer-shell of Start-menu. Hierbij zal veel geput worden uit de onderzoeksresultaten van Microsoft Research. De zoekfunctionaliteit in Vienna zal sterk uitgebreid worden en een nog belangrijkere plaats gaan innemen.
maw roep in je microfoon "ik wil godverdomme gewoon een brief typen, ik wil je gezeik niet over stylesheets, realtime spellingschecker of synchronisatie met een backup op weet ik veel welke locatie" en na 2 minuten zoeken en 5x je zin in ABN uit te spreken, zal hij kladblok opstarten ipv word :+
De meest opvallende daarvan is dat geen enkel Windows-programma zonder aanpassingen zal kunnen draaien onder Vienna. Dit gebrek aan compatibiliteit zou gecompenseerd moeten worden door een nieuw, veiliger en uitgebreider platform, aldus Kyton.
Daar is apple inmiddels ook marktleider mee geworden... :+
De kracht van Windows ligt vanaf het begin al in zijn compatibiliteit en nu ze marktleider zijn, knikkeren ze het nu het raam uit? |:( Tegen die tijd is misschien linux volwassen, (met een goede ondersteuning van games) dan piepen ze wel anders... B-)
Anoniem: 84766
2 januari 2007 14:45
Fiji is dus gewoon Longhorn zoals het bedoeld was. En Vienna is een Cairo.

Hele mooie ideeën, waar uiteindelijk maar een klein deel van zichtbaar zal worden.

De enige mogelijkheid voor MS om z'n backwards compatibility overboord te kunnen gooien, zou zijn door zeer vernieuwend en zoveel beter dan de concurrentie te zijn dat niemand er nog maar aan denkt om Linux of OSX te willen.

Zou kunnen, maar dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat MS de kar trekt in plaats van dat ze hijgend concurrenten achterna rennen.
Ofwel zijn ze machtig genoeg geworden dat backwards compatibility niet meer nodig is om hun monopolie te behouden.
Anoniem: 199304
2 januari 2007 14:05
Als MS daadwerkelijk van plan is om backward compatibility over boord te gooien dan gaat dat volgens mij voor een ware revolutie in software land veroorzaken.

Immers als windows dan niet meer compatibel is met zijn voorgangers, bestaat de kans dat meer mensen de overstap gaan wagen naar oss. Het enige dat de mensen dan nog kan weerhouden is eventueel de userinterface, hoewel die kennelijk ook drastisch gaat wijzigen in windows.

nuja, geruchten ....

we zullen zien zei de blinde.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee