Brit ontwikkelt 15 pond kostende computer

Ontwikkelaar David Braben heeft een computer ontwikkeld die slechts 15 pond moet kosten. Hiervoor krijgt de gebruiker een systeempje met een ARM11-processor op 700MHz. Er is wel een monitor met hdmi-ingang nodig.

Daarbij staat de prijs nog niet vast: mogelijk valt deze zelfs iets goedkoper uit met een prijs van rond de 10 pond. De computer, die lijkt op een usb-stick, moet via hdmi aangesloten worden op een monitor. Alhoewel de Raspberry Pi-pc voor kinderen van arme ouders is bedoeld, is hierdoor nog wel een relatief grote investering nodig. Aan het andere uiteinde van de stick bevindt zich één usb-ingang. Verder is er een sd-kaartslot aanwezig en kan het systeem ook 1080p-video decoderen. Bij de Raspberry Pi wordt opensourcesoftware meegeleverd, zoals de Linux-distro Ubuntu.

Volgens Braben zijn er vooralsnog alleen prototypes beschikbaar van de Raspberry Pi-computer. De ontwikkelaar hoopt dat binnen een jaar de eerste modellen uitgeleverd kunnen worden. Mogelijk komen er dan ook andere versies: er werd al een variant getoond die een 12-megapixelcameramodule aan boord heeft.

Het is niet het eerste initiatief in het Verenigd Koninkrijk voor goedkope computers. Eerder werd al bekend dat de Britse overheid computers voor rond de 100 pond wil verkopen, om zo meer mensen op het internet te krijgen.

Raspberry Pi pc Raspberry Pi pc

Door RoD

Admin Mobile

08-05-2011 • 11:56

220 Linkedin

Submitter: Anoniem: 403979

Reacties (220)

220
218
155
16
0
10
Wijzig sortering
Er staat ook "15-pond kostende computer". Niet "15-pond kostende computer inclusief alle benodigde randapparatuur". Als die man het wat handiger had willen doen, had hij de female HDMI plug vervangen voor een male-versie. Zo kun je het computertje direct in je TV / Monitor prikken en bespaar je de kosten van een losse HDMI kabel. Dan heb je weliswaar niet veel meer aan het cameraatje wat erop zit maar dat had ik er persoonlijk liever vanaf gelaten en er een WIFI / Ethernet op gezet. Wel een leuk concept dit, zeg !
Wi-fi zal in derde wereld landen waarschijnlijk niet snel beschikbaar zijn. Ethernet plugje is wel het meest logisch. Hdmi is misschien ook een beetje hoog gegrepen voor echt derde wereld gebruik. VGa zal waarschijnlijker zijn. Een oude crt monitor valt nu bijna voor nop te regelen. Terwijl monitor/tv met hdmi toch een veelvoud van dit computertje gaat kosten. Misschien verstandig om twee versies uit te brengen. Een gericht op uber-goedkoop, en een op de westerse markt. Daar zou je dan wel wi-fi en hdmi op zitten. Verder leuk initiatief!
Wat denk je van de licentie kosten over de interface en implementatie patenten? ;)
Wat denk je van de licentie kosten over de interface en implementatie patenten? ;)
die hoef je toch niet te betalen als je een chip van de plank koopt die het implementeert?

Een USB-hub wordt ook niet ineens een paar honderd euro omdat de klant moet opdraaien voor het 'USB'-logo voorop de doos. ;)
Toch vraag ik me af of dit ding niet de boot net mist. Er zijn nu al 3 tabletpcs in nederland voor onder de 100 euro te koop. Dan heb je t dus over een computer met beeldscherm, muis en toetsenbord geintregeert waar je standaard android en dus ook linux op kunt draaiwn. Sinds op die dingen ook nog eens 2 x winst op gemaakt word, een keer door de fabriek en. 1 keer door de retailhandel zal zon 100 euro tablet waarschijnlijk voor nog geen 40 euro geproduceert worden. En dan ben je dus klaar.

Ik denk dat tablets nog steeds een beetje worden gezien als t verlengstuk van je pc maar dat hoeft helemaal niet. Ik gebruik míin ipad pracktisch voor alles tegen woordig en dat kan dus met iets minder snelheid en gebruiksgemak ook met een tablet van 100 euro, laten ze die dingen nou eens tegen kostprijs aan de minima verkopen.

Textverwerken, spreadsheets, presentaties, emailen, internetten, youtube,maar ook programeren kan allemaal rechtstreeks op zon ding.
Vroeger hadden mensen een zx spectrum, c 64 of een amiga. En een amiga kan alles al wat ik herboven genoemd heb ( op youtube na dan:)
Ik heb dat allemaal draaiend in emulatie op mn tablet pc van 99 eurootjes. Full speed.

Kan je nagaan wat zon apparaat met native software kan...

Je moet vooral niet vergeten wie hier de doelgroep van is. Ik kom in mijn buurt nog erg vaak mensen tegen die een 2 de hands pentium II 266 mhz met windows 2000 voor 300 euro kopen. Nederland stikt van de digibeten die gewoon niet beter weten, ik heb zelf 2 jaar als vrijwilliger gewerkt op een school voor herintreders die nog nooit een texverwerker van dicht bij hebben gezien. ( alleen al die mensen leren hoe je moet dubbeklikken ben je 3 dagen mee bezig )
Vanuit dat perspectief is een tablet van 40 euro of de raspbery een godsgeschenk.

[Reactie gewijzigd door verleemen op 8 mei 2011 23:57]

Het idee is juist dat dit educatief gaat werken, dat je het aan kinderen geeft en zegt: "Kloot hier lekker mee, kost toch niks".

Quotes:
The Raspberry Pi Foundation is a UK registered charity (Registration Number 1129409) which exists to promote the study of computer science and related topics, especially at school level, and to put the fun back into learning computing.

We plan to develop, manufacture and distribute an ultra-low-cost computer, for use in teaching computer programming to children.
bron
"Every kid I talk to says ICT is dull. They hate it," Braben told the Learning Without Frontiers conference in London recently. "The majority is learning how to use certain MS tools and how to find the on and off switch."

That basic computing knowledge is a long way from the self-taught programming skills, picked up from early computers like the Acorn Electron and BBC Micro, that have influenced so many of Britain's top game designers of today.
bron
"We've come up with a design and made early prototypes of a machine which is really, really small and allows people who don't have access to a PC at home - which is true of a lot of kids – but do have a TV to have a device where they can browse the web, do email, YouTube, watch video very easily and cheaply," Braben told GamesIndustry.biz.
bron

[Reactie gewijzigd door dion_b op 9 mei 2011 10:16]

Anoniem: 302615
8 mei 2011 15:30
Volgens de http://www.raspberrypi.org site heeft dit device:

'Composite and HDMI video output'

De discussies over te dure LCD tv's zijn dus onzin, composiet heeft elke tv

Er zitten (via een email opgevraagd) 10 tot 20 general purpose I/O lijnen op, dus daar kan je leuk mee sturen en meten!
Leuke gadget als die hier voor een euro of 15 beschikbaar komt. Lekker draagbaar ook :D
Though ik weet dat ze niet voor ons bedoeld zijn..

[Reactie gewijzigd door Peter91 op 8 mei 2011 11:59]

Ik zou verwachten dat iedereen er straks een kan kopen. Misschien met een soort buy 2 get 1 systeem zoals de olpc had(/heeft?).

Vind het wel een vreemd besluit om er maar 1 usbport op te maken. Nu moeten die arme mensen er een usbhub bijkopen. als hij er nu 2 porten op had gemaakt hadden mensen iig een muis en toetsenbord op aan kunnen sluiten zonder hub.

Ik snap dat hij daar groter en duurder van wordt maar de meerkosten vallen in het niet bij het kopen van een hub.

Ook een beetje nutteloos dat er geen enkele netwerkmogenlijkheid op zit, een beetje nutteloos anno 2011. Arme mensen hebben een pctje nodig om te kunnen internetten, niet om brieven te maken die ze daarna moeten printen met een printer die 10x zo duur is als de pc of patience te spelen.

edit: uiteindelijk komen er blijkbaar wel netwerkmogenlijkheden op.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 8 mei 2011 12:06]

Had u opgelet, had u geweten dat dit ding is bedoeld om te 'oefenen programmeren'.

Neem de Commodore64 met BASIC-functionaliteit (gelijk programmeren als het OS na een paar seconden was opgestart): Daar had je ook geen muis of USB voor nodig. Alleen wat geheugen (cassettebandjes).

Dus NEE, dit is niet bedoeld om te internetten, briefjes typen en die 'algemene PC-dingetjes'. Dit is voor arme kindjes die willen programmeren en waarvan de ouders wel een joekel van een TV hebben.

Zelf woon ik in een buurt waar mensen het niet zo breed hebben, maar reken maar dat ze praktisch allemaal een joekel van een flatscreen hebben staan!
Want mensen die het niet zo breed hebben mogen niet sparen voor een mooie TV? Nou zal het vaak op dubieuze afbetaling zijn gedaan, maar iemand die 2 jaar lang elke maand 20 euro spaart kan best een TV kopen van een flink formaat.

Kijk zelf maar in de Pricewatch, voor 400 euro heb je al een 42" LCD van LG. Bepaald geen onbekend of slecht merk en een beelddiagonaal van meer dan een meter.
Dus ja 2 jaar elke maand 20 euro sparen en je hebt een joekel van een TV aan de muur.
Dan vergeet je even dat een dubieuze lening gewoonlijk meer kost dan die TV. Elke maand 50 euro ophoesten voor een TV van 500 euro (een jaartje lang) is dan een logischer geval... Desnogwelteplus kun je prima computers in elkaar zetten van wat ouder spul en een 150-200 euro...
De Raspberry Pi kan worden uitgebreid met een wireless adapter in plaats van de 12 MPixel (web)camera dat je op deze video ziet.

Equipped with a 700 MHz ARM 11 processor, 128 MB of RAM, a USB port, and room to add a webcam or wi-fi module...
-http://gizmodo.com/#!5799287/want-a-25-computer
Ook een beetje nutteloos dat er geen enkele netwerkmogenlijkheid op zit
Internet kun je ook via USB aansluiten, :).
en je toetsenbord en muis dan? is niou niet bepaald lekker internetten zonder die twee. XD

een draadloos kaartje met een antenne zoals nu ook in die usb stickies gebruik wordt is ideaal. Ze zijn momenteel erg goedkoop en 802.11B/G is voor dit doeleinde snel genoeg. Vraag me alleen wel af hoe de router en abbonements gelden betaald gaan worden. niet lullig bedoeld ofzo, maar als een pc van 70 a 80 euro kennelijk al teveel is (pentium 4 tje met veel meer aansluitmogelijkheden, een tobo muis combi en een scherm) hoe wil je dit dan gaan financieren? een scherm met HDMI kost ondertussen zo'n 100 tot 150 euro. had die dude niet beter een mini displayport kunnen gebruiken?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 8 mei 2011 16:21]

Ghohja, je hebt ook plugs om van hdmi naar dvi gaan, dan ligt het al een pak beter binnen bereik want dat zit tegenwoordig op de meeste schermen. Als dat niet gaat is er nog een dvi to vga plug mogelijk. (Over de kwaliteit van het beeld ga ik me dan niet meer uitspreken, maar het is dus wel gewoon mogelijk om rond dit obstakel te gaan ;) )
Gaat niet op; DVI naar D-sub verloopjes voor je PC geven slechts het analoge signaal wat al in je videokaart zit door. Het vormt niet je digitale (hdmi/dvi) signaal om naar een analoog signaal.

Verderop geeft iemand aan dat er ook composiet video output mogelijk is. Zure is, naar mijn weten zijn er geen mogelijkheden dit signaal ook via de HDMI poort te laten lopen.
een DVI scherm is ook nog redelijk duur hoor. de goedkoopste in de pricewatch is 80 euro: http://tweakers.net/price...NDuuu7shvyMfQGmN1qmGw9N5_
en dat is een 19" inch schermpje wat in nederland te verkrijgen is bij veel verschillende winkels, maar het is en blijft een ACER met een TN paneeltje
in mijn lokale winkel vind je al een 4 poorten usb hub van 2.5 euro.
De grootste kost is de monitor, maar die kan je waarschijnlijk wel 2dehands vinden in een kringloopwinkel of nederlands equivalent.

En ik ben het niet eens, arme mensen hebben net wel de behoefte aan een printer. Hoe wil je anders je solicitatiebrieven uitprinten? Niet iedereen wilt/kan emailen.
een HDMI monitor in een kringloop winkel? nah denk het niet hoor die dingen zijn nog best duur.
gelukkig bestaan er nog hdmi-to-dvi adaptors. en die monitors zijn wel veel verkrijgbaar
ja, maar niet in een kringloop winkel. als ik hier een goed uitziende DVI monitor kon vinden die een beetje goede kleurweergave heeft kocht ik hem gelijk.
We slaan de plank mis mensen. Als je geen geld hebt voor goed spul dan moet je het ook niet willen hebben.

Als jij al rokend en drinkend en op je relaxfauteuil op een 42" scherm naar RTL boulevard zit te kijken en vervolgens elke maand de schuld steeds hoger ziet worden terwijl je van de steun trekt moet je niet moeilijk gaan doen over een scherm met een paar dode pixels en wat kleurverschil.

ofwel;

Als je een dergelijke 'computer' nodig hebt ga je niet zitten kijken op een een paar krasjes en deukjes. Dan is het 'showroom model' ineens heel erg luxe.

Spreekt uit vooroordeel positie
Terwijl alle CRT-monitors en goedkope TFT-monitors het meestal met een VGA D-sub ingang moeten doen...

HDMI naar VGA is een no go, want HDMI stuurt enkel digitaal door.
Bij de action USB hub met 2 meter kabel en 4 nieuwe usb aansluitingen voor de grote prijs van .................................. ta da € 1,35-

Wat maken jullie toch problemen, wees blij dat er eindelijk iemand is die innoveerd voor de armere onder ons en voor de mensen die €15,- over hebben is het een leuk hebbe dingetje.

Het apparaat is natuurlij gebouwd voor de toekomst waarin elk monitor of TV een HDMI aansluiting heeft, of wou je er een grote SCART-Kabel op hebben WTF!
Zitten er niet op de meeste toetsenborden weer 2 usb aansluitingen? En internet kan je ook weer krijgen door middel van een usbadapter
Nee, op de meeste toetsenborden zit geen USB hub....Op de meeste Gamer- Enthousiastborden misschien wel. Maar die vallen dan weer buiten het budget van de doelgroep.
Mijn oude Eizo monitor heeft een USB-hub.
1 Aansluiting voorop, met een klepje dat uitschuift tot USB-hub.
En op de achterkant nog 3 uitgangen en 1 vierkante USB om het met de pc te verbinden :+ . (andere kant van die kabel is gewoon platte USB)
Context: budget-pc
Claim: Budget randapparatuur heeft geen ingebouwde USB-hub
Antwoord van Yezpahr:
Mijn oude Eizo monitor heeft een USB-hub [...]
"Hmm, wat is Eizo?"
* Gaat naar site... *
Logo bovenaan: "EIZO high-end-monitors"... |:(

On-topic:
Mooi initiatief. Ben er zelf ook van overtuigd dat 2 interne USB-poorten beter waren geweest, vooral omdat de meerkost om van 1 naar 2 poorten te gaan zo laag zou zijn (zowel in prijs als in ruimte; enkel energieverbruik zou potentieel lastig worden).

[Reactie gewijzigd door M0N0 op 8 mei 2011 15:50]

Een 19 inch 5 jaar oude eizo bij een knapspul winkel.

Aan zulke dingen moet je denken.
En
leuk maar die hebben dus geen hdmi.
dit ding is heel leuk maar werkt niet op oude monitoren, naja so be it.
het blijft een enorm leuk apparaat.
mijn moeder met haar 19" philips monitor (100 euro ofzo, een van de goedkoopsten) heeft ook een usb-hub. haar nieuwere 24-inch samsung niet...
Mijn 24 inch samsung heeft wel weer usb :P

Toch knap dat hij dit heeft weten te ontwikkelen voor 15 pond, als hij slim is maakt hij er 17 van en verdient er nog iets aan :)
Anoniem: 48923
@Chaosstorm8 mei 2011 19:24
denk eerder dat het 15 pond aan onderdelen is... het samenstellen en verkrijgen van de onderdelen kost ook nog geld. Straks nog een doosje erom + verkoopkosten en je zit op de 50 pond. Ook nog niet slecht trouwens.
vanaf de site:

""The expected price is $25 for a fully-configured system."
erg betaalbaar dus, en kan zelfs 1080P decoderen, tis dat ik al een mediaspeler heb, maar geniaal, gewoon harddisk inpluggen en gaan,
al vraag ik me wel af hoe ik dan op play zou moeten drukken maar ok :P

antwoord: toch een usb hubje :P
Denk je dat de doelgroep een Eizo monitor heeft?
Ik heb hem bij de stort weg. Dat doen wel meer mensen uit die doelgroep.

Dit is em trouwens :P. Kijk voor de gein eens bij Connections :+ .

**EDIT**
Kijk even naar het scherm dat aangesloten is op de foto in het artikel.... is dat dan wel budget?
En ja, dat is van toepassing, want je hebt HDMI nodig.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 8 mei 2011 18:25]

ach de meeste TV's hebben tegenwoordig ook hdmi...
dus dat scheelt ook alweer...

maar het is een geweldig initiatief, ok het is nog niet perfect.
2 usb poorten had inderdaad wel mooi geweest... en vga ook
maar het is een prachtig project dat hopelijk veel mensen laat inzien wat er mogelijk is.
Misschien de hele computer voor 15 pond bij de kringloop halen. Heb je dan niet meer?
Anoniem: 44174
@Yezpahr9 mei 2011 07:44
Veel dell monitoren ook.
goodbye Intel and MS
Als ze slim zijn verkopen ze deze dingen voor 30 euro aan iedereen die het kan betalen en sponsoren ze daarmee zo'n apparaatje voor iemand die het niet kan betalen.
Mogelijk, maar als het winstgevend voor GBP 15 te verkopen is, waarom niet?

Ook hier is een precedent: de Sinclair ZX81, die in 1981 verkocht werd als eerste computer voor GBP 100 (in een tijd dat een PC GBP 5000 kostte en zelfs een Apple II GBP 1000 of meer).

De ZX81 was een enorm succes, de opvolger, de ZX Spectrum ook. Niet omwille van de prestaties of ergonomie, die waren - zelfs voor die tijd - beroerd tgv alle compromissen die omwille van de prijs gemaakt moesten worden, wel doordat de prijs zoveel lager lag dan de concurrentie dat grote mensenmassa's die anders geen computer hadden kunnen veroorloven (of die twijfelden aan het nut van zo'n ding) een computertje konden kopen.

Als de ZX81 er niet geweest was, had ik op m'n 4e geen eigen computer gehad. Met dit ding kan *iedereen* *ieder kind* op z'n 4e een computer geven.

De grootste maatschappelijke impact maak je juist als je niet alleen de armen maar ook de redelijk welvarenden zij aan zij hetzelfde biedt :)
Anoniem: 271482
@dion_b8 mei 2011 15:44
Wees reeel; De spectrum etc werd volgens mij aangeboden, net zoals de philips MSX via trajecten om werknemers met een computer om te laten gaan, het was een voorloper van het PC-prive project.

Als je ouders het een biet interesseerde wat dat ding deed en kon had die niet bij jou op de kamer gestaan Je hebt er blijkbaar iets mee gedaan, want anders zat je niet op tweakers.. Maar er zijn genoeg van die apparaten die danwel bij het grofvuil of op een zolder liggen.
:?

De Spectrum is vooral in UK een groot succes geworden, maar dat is ondanks het volledig falen van enige aansluiting bij het bedrijfsleven te krijgen: de onderwijsmarkt had Acorn (grappig genoeg ontwerpers van de ARM waar dit ding 25 jaar later mee uitgerust is) dmb de BBC Micro in handen, en voorzover sprake was van "PC Prive"-achtige dingen is dat bij Apple of Commodore terechtgekomen.

De Speccy moest het puur en alleen hebben van particuliere verkoop en was daarin een succes omdat het verkocht werd voor de helft van de prijs van een Commodore 64 en minder dan een derde van de prijs van een BBC Micro. MSX was in UK volstrekt onbekend, aangezien NL enige land buiten Japan is waar ze die dingen op grote schaal verkochten dankzij de betrokkenheid van Philips erbij.

En natuurlijk ligt het gros van 1e helft jaren '80 8b homecomputers al lang bij het grofvuil, dat zegt weinig over wat men ermee deed. In UK was vooral opvallend dat "computing" op scholen serieus aangepakt werd dmv de BBC Micro, en dat ging echt verder dan "dit is een computer, dit is een monitor, dit is een floppy, en verder weet ik het ook niet meer" m'n ervaring op NL middelbare school anno 1989.
Om maar eens een paar bedrijven te noemen die uit die tijd en cultuur stammen, denk aan Codemasters, denk aan Mindscape, denk aan Ubisoft, dat soort bedrijf is in de tuinschuur van tieners begonnen die op school een BBC micro hadden en thuis een Speccy, Commodore of Amstrad hadden en daar dan mee aan de slag gingen.
Anoniem: 271482
@dion_b9 mei 2011 14:59
De speccie werd in nederland verspreid onder werknemers van ABN-Amro, deze mensen kregen een paar jaar later een olivetti M24(IBM-XT/EC kloon) als vervanging.

Medewerkers van philips kregen idd een MSX1, en later een MSX2turbo. Maar het gros van deze machines die mijn vrienden ook vroeger hadden kwamen juist van Sony en Toshiba, zelf had ik een spectravideo en moest via een emulator hun spelletjes spelen.

Dat die jongens aan de slag gingen is niet zo verwonderlijk, er stonden al spelletjes om zelf te programmeren in de handleiding(basic), en machinecode leverde eindeloos betere prestaties op, maar programmeren is dan ook niet mijn ding,alsnog was ik in code kloppen op de MTS een van de betere van mijn klas.

En dat al die apparaten nu bij het grofvuil liggen is logisch, maar ik heb het over het verloop van. Gezin krijgt computer, binnen 3 maanden staat het op kinderkamer voor de zoon om spelletjes mee te doen, PC-prive projecten in de jaren 90 was hetzelfde lot beschoren, in computerwinkels vonden ze het doorgaans niet erg, muv een paar onkundige zeikende klanten die maar bleven terugkomen.
Dé David Braben (van oa Elite en Frontier: Elite 2)?
Verder mooi initiatief, maar monitoren met een hdmi ingang zijn natuurlijk ook niet gratis. Ik vraag me af wat vooralsnog het praktisch nut en voordeel tov bv OLPC is.
Idd, ik vind "Brit" wel een erg magere omschrijving voor dé David Braben (want het is hem) http://en.wikipedia.org/wiki/David_Braben

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 8 mei 2011 12:09]

zegt me toch nog steeds niets dus brit is geen heel slechte term dan - voor niet gamend's tweakers.net ??
Toch leuk om die achtergrond dan ook ff te vermelden?
Anoniem: 24417
@i-chat8 mei 2011 14:31
denk dat het vooral aan je leeftijd ligt :)
Ja, die scheelt toch wel 2 jaar. Poeh poeh.
Hij is ook een geniale programmeur. Elite had een heel universum in 14 kilobyte. Omdat ze er toch een uitgebreid spel van wilden maken, hadden ze een algorithme bedacht dat het hele universum 'uitrekende', zoals fractals bijvoorbeeld ook doen. Inclusief namen, afstanden, prijzen van goederen enz. Terwijl ze dit toch als een goed werkend spel in elkaar hadden gezet.

Plus dat het een van de eerste spellen was met vector graphics zoals games nu nog werken, en zelfs al animaties. Voor zijn tijd was het echt geweldig.
Anoniem: 271482
@GekkePrutser9 mei 2011 15:34
Elite had echter in tegenstelling tot Space Rogue en het latere Privateer geen verhaal. Je kon het dus, net als centipede en space invaders dus nooit "uitspelen". Privateer is qua ontwikkeling een drama geweest, space rogue is echter een game die elite verbeterd, ook op de C64.
offtopic:
David Braben strikes back! Zou hij dit van de Thargoids hebben?


Meerwaarde tov OLPC is simpel: draagbare apparaten hebben de onhebbelijke neiging te verdwijnen.

Bovendien zie je vaak dat juist arme mensen een (te) grote nieuwe TV in huis hebben waar alle geld in gaat zitten ipv in een computer. Met zo'n ding heb je voor de prijs van vier biertjes (UK prijs...) zo'n TV in een PC veranderd. Dat is wat goedkoper dan een OLPC.

En ja, je hebt ook een USB keyb en muis nodig, plus evt een USB hub. Nog vier biertjes? Kan vast voor minder.
De naam deed ook bij mij onmiddellijk een belletje rinkelen. :)

David Braben was vroeger een grote naam, zeker te vergelijken met Sid Meier en co.
Wat zeker in Nederland ook wel genoemd mag worden: De David van Zarch (Virus op andere platforms) / Lander (demo vesie van Zarch) op de Acorn Archimedes.

Aanvulling: in die Acorn Archimedes zat een ARM2 ;-)

[Reactie gewijzigd door J.J.J. Bokma op 8 mei 2011 19:49]

Ironische is dat HDMI monitoren duurder zijn dan DVI en VGA monitoren(2de hands). Waarom dan toch lekker HDMI erop pleuren. Tevens moeten er royalty's worden betaald voor het gebruik van HDMI(0,15cent). Daarbij komt dat een HDMI kabel niet goedkoop is t.o.v. DVI en VGA kabels.

Ze willen het gewoon te klein maken waarvoor geen enkelen reden is want als het ietsjes groter wordt blijft het net zo makkelijk meeneembaar. HDMI moet dus VGA worden, er moet nog twee 3,5mm jacks op, ethernetpoort en twee USB poorten i.p.v. één.
Ik denk dat het punt net is dat je makkelijk het ding op een tv kunt aansluiten. Het is ook ietsje simpeler en 0,15 cent is eigenlijk peanuts. Ook mbt kabels vandaag zag ik in onze lokale MM HDMI kabels liggen voor 1,95€, geloof dat ze in de action ook voor die prijs beschikbaar zijn.

Bedoel mensen zijn wel arm maar die dat zich 10 of 25 pond kunnen veroorloven kunnen zich ook wel 15 cent of een kabel van 2 euro veroorloven. We moeten daarin ook niet beginnen overdrijven.

Ik hoor mensen al zeggen ja maar een HDTV kost geld (buiten het feit dat die dingen eigenlijk quasi niets meer kosten als je een simpel toestel wil) maar het is nu eenmaal zo dat bij arme gezinnen die dingen vaker gemeengoed zijn.

TV is veelal de enige vorm van entertainment en daar investeert men dan ook wel in.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 8 mei 2011 14:09]

HDMI zal vast zijn praktisch nut hebben, ik weet niet wat het nut is, misschien makkelijker voor de maker, misschien is het een stroomvoorziening (kan dat?) en als er geen praktisch nut zijn en het apparaatje komt in productie dan zal er tegen die tijd wel of ook een andere versie gemaakt worden of hdmi word in zijn geheel geschrapt. Daarnaast kost een HDMI kabel mij 30-40 cent, dat de mediamarkt er 14,95 voor vraagt is een heel ander verhaal. Wil de maker bij dit PCtje een hdmi kabel meeleveren zal hij ook maar 50 cent vragen gok ik zo. Net als dat hij een bulk tobo en muis kan meeleveren voor 2 pond extra en je bij de dixons 19,95 kwijt bent. Als zijn doelgroep echt arme mensen is en hij deze mensen hiermee wilt helpen komt dat wel goed.

Ben het er wel mee eens dat er een te grote focus op klein klein klein word gelegd (althans zo lijkt het)

Het kan ook zijn dat hij al die extra poorten achterwege laat i.v.m stroomverbruik, maar als productieunit dat daadwerkelijk goed bruikbaar moet zijn moet er inderdaad een tweede usb poort op en een ethernet poort. Eventueel geluid is ook handig.

10x10x5cm is prima, en met de extra poorten en het extra werk is 15 pond goed haalbaar als huidige ontwerp 10 pond kost, gooi er nog 5 pond extra op waarvan 4 pond winst en 1 naar goed doel van keuze koper en meneer verkoopt er voor die 20 pond zo een miljoen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 8 mei 2011 13:10]

Wat is dat blokje met dat rode draadje dan? Het zit ook aan de usbhub vast. En wat voor performance levert het eigenlijk? Ik zie van alles op dat scherm draaien, firefox en gimp maar dat kan toch nooit soepel draaien op zo'n klein en goedkoop stukje hardware? Want waarom betalen we dan allemaal zoveel geld als het ook voor 15 pond kan..
Dat blokje met rode draadje is een USB-Ethernetinterface. Wel zo handig als je op internet wilt ;)

Verder is "soepel" relatief. Een Core i7 met SSD en 8GB RAM gaat heus merkbaar sneller zijn. Maar vergeet niet dat een groot deel van je systeemeisen eigenlijk nodig zijn om de overhead van je OS (en dan vooral de GUI) te draaien. Windows 7 is op 1GB RAM niet vooruit te branden. Android doet het met 256MB al prima. En op dat schermpje zie ik volgens mij X met LXDE, waar de "L" niet voor niets staat voor "Lightweight". Dan nog, ik zou niet aanraden om op zo'n bak naar een aan alle kanten van toeters en bellen voorziene site te gaan.

Bekijk het van een andere kant: zo'n ding heeft vergelijkbare specs met huidige mid/mid-high-end smartphones van nu. Daar kun je eigenlijk ook alles op doen.

Overigens, net op de site van Raspberry-Pi gekeken en me verbaasd over de software specs. De combinatie van Iceweasel (=Firefox met andere logo) en KOffice vind ik op zo'n lichte platform een rare, aangezien Iceweasel gebruik maakt van de GTK+ libraries en KOffice van Qt. Met 128MB RAM wil je niet beide naast elkaar draaien, en daar kiest men hier blijkbaar wel voor...
Dat blokje is een camera. Draaien zal 't wel aardig, maar ik denk dat je 't wel merkt, zeker ook met slechts 128MB ram aan boord..
Ik kan mij toch niet anders dan afvragen in hoeverre ze niet doelen op een 10 a 15 pond kostende computer maar dan met allerhande subsidies.

Als ik dan kijk naar pakweg een beagleboard (akkoord er zit veel meer op maar dan nog en heeft ook een A8 ipv een A11) die ook naar het schijnt bijna tegen kost wordt geproduceerd maar vele malen duurder is, dan vraag ik mij af of die prijzen wel realistisch zijn.
Het gaat om een wholesale prijs, dus moet er sowieso BTW bij, en een retail markup. Op de website van Raspberry Pi wordt van USD 25 gesproken. Als je NL BTW en ook nog 5% markup aan toevoegt heb je dus iets van USD 32, oftewel EUR 22 of GBP 20.

Hoe het kan dat het goedkoper is dan de Beagleboard:
  • Er zit inderdaad veel meer op de Beagleboard. Die 'extra's' tikken bij dit soort prijspunt aan.
  • Wet van Moore. In 2011 kun je dezelfde hardware goedkoper aanbieden dan in 2009
  • een ARM Cortex A8 is een krachtigere CPU dan een ARM11
Oftewel je koopt een minder krachtige, minder uitgebreid apparaat dan de Beagleboard dat later ontworpen en gefabriceerd is. Daarom is het goedkoper :z

Ik lees nergens dat hier subsidering gezocht of meegerekend wordt, insteek wordt eerder om overheidscontracten voor onderwijs en sociale zaken te scoren waarmee hoge volumes gehaald kunnen worden. Hogere volumes = lagere kosten.
Anoniem: 271482
@dion_b9 mei 2011 15:19
Filmpje goed kijken, ze willen subsidie voor dit ding scoren door hem voor scholen in te zetten. De scholen zouden de standaard omhoog helpen door de weide verspreiding van het apparaat, niet anders dan de BBC micro dus.

Britten zijn hier altijd goed in, ik weet niet of je het liedje, HEY-HEY16K kent over de ondergang van de homecomputer.
Maak er een coax/tv uitgang op? Of teminste composiet, lijkt me heel wat makkelijker voor de doelgroep (lees: armere mensen), die zullen sneller een tv hebben met composiet dan met hdmi.
Er zit ook een composiet uitgang op. (zie http://www.raspberrypi.org) Dat ziet iedereen tot nu toe over het hoofd.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee