Goedkope Raspberry Pi-pc is vanaf eind januari leverbaar

De Raspberry Pi-pc van de gelijknamige Britse non-profit organisatie is vanaf eind januari beperkt leverbaar. De prijs bedraagt 25 dollar. In september zou de productie hoog genoeg zijn om ook aan scholen te kunnen leveren.

Oorspronkelijk gingen de ontwikkelaars, waaronder Frontier Developments-oprichter David Braben, uit van een release in november, maar deze is nu verplaatst naar eind januari. Volgens EETimes heeft Raspberry Pi genoeg onderdelen om 10.000 Raspberry Pi-pc's in elkaar te zetten en is het plan om elke maand een nieuwe batch te produceren.

De bestukte pcb, de gebruiker moet er zelf een kastje omheen bouwen, ter grootte van een creditcard zal in twee varianten te verkrijgen zijn. De goedkoopste variant kost 25 dollar en beschikt over een Broadcom BCM2835-chip, op basis van een ARM11-kern, die op een kloksnelheid van 700MHz loopt en 128MB geheugen. Verder is de printplaat voorzien van een lan-controller en een csi-connector voor aansluiting van een cameramodule.

Het kleine moederbord is tevens voorzien van aansluitingen voor rca-video, twee maal usb, hdmi, audio-jack, een dsi-connector en headers voor een gpio-module. Verder kan er een sd-kaart ingestoken worden en wordt het board gevoed door een micro-usb-aansluiting. De duurdere variant kost 35 dollar en heeft als extra 128MB-geheugen meer en een ethernet-aansluiting. De Raspberry Pi-pc draait op een Linux-variant en kan onder meer 1080p-video hardwarematig versnellen.

De Raspberry Pi-pc is net als de BBC-computer in de jaren tachtig bedoeld als educatieve computer om jongeren onder meer te interesseren voor programmeren. Het initiatief is een antwoord op de terugval van aanmeldingen voor technische opleidingen.

Door Pieter Molenaar

29-12-2011 • 16:30

175 Linkedin

Lees meer

Reacties (174)

Wijzig sortering
Ze zullen te koop zijn via de eigen website: http://www.raspberrypi.org/ .
Op de eigen site is nog veel meer te vinden over de verschillende varianten en ook veel technische details.
Schitterend en leuk apparaatje en nog zuinig ook!
Stond gisteren al op Webwereld en de US$35 versie heeft Quake 3 Arena voorgeinstalleerd;
Gepubliceerd: Donderdag 29 december 2011
Auteur: Martin Bruining

Een computer van omgerekend 17 euro, die via een HDMI-aansluiting direct is in te pluggen is in een televisie, komt volgende maand beschikbaar voor het publiek.

De Raspberry Pi heeft het formaat van een USB-stick en beschikt maar over twee poorten. Aan de ene kant een USB-aansluiting voor bijvoorbeeld een toetsenbord en aan de andere kan een HDMI-aansluiting om de computer aan een televisie of monitor te hangen. Via een USB-hub is het mogelijk meer apparaten aan te sluiten.

Er komen twee versies van de computer beschikbaar, beide hebben een 700 MHZ processor en draaien op Linux. De versie van 35 dollar (ongeveer 27 euro) beschikt over 256 MB RAM, de 25 dollar-versie (17 euro) moet het doen met 128MB aan geheugen.

Bedacht door Elite-programmeur
Op de versie van 35 dollar is ook nog de game Quake 3 Arena voorgeïnstalleerd. De bedenker van de Raspberry Pi, David Braben, werd vooral bekend van de legendarische game Elite. Die game was vooral in het begin van de jaren 80 populair.

In eerste instantie gaf Braben aan dat hij de computer ontwikkelde voor educatieve doeleinden. De computer werd in mei gepresenteerd en zal volgens All Things D. volgende maand eindelijk beschikbaar zijn voor het brede publiek.
http://www.youtube.com/watch?v=pQ7N4rycsy4
Leuk om weer eens iets van David Braben te zien. Wist niet dat David in de hardware bezig was, ken hem eigenlijk alleen van het klassieke spel Elite en Frontier. Zelf op de C64 en de Amiga gespeeld, maar er waren ports van Elite op talloze andere platformen.
Overigens was de originele versie niet die van de C64 of de Commodore Amiga maar de versie voor de Acorn BBC Micro en ja er waren poorts naar talloze andere platvormen.

Wat ook wel grappig is, dat is men bezig is om RISC OS (ook van Acorn) ook beschikbaar te maken op de Raspberry Pi...

Een directere manier om de hardware aan te kunen spreken kan ik me niet voorstellen, in RISC OS kun je vanuit BBC-BASIC direct assembleren en daarmee direct de hardware aanspreken...
Superding! Ik zit er al sinds eind oktober op te wachten. Er komen 2 verschillende edities uit, 1 met 128 MB ram en 1 met 256 MB ram. HET grote voordeel van de 256MB ram variant (ofwel model B ) is voor mij de LAN poort, die je met de simpele Model A mist. Er is al gemeld dat wireless wel te realiseren is middels een USB dongle.

Beide modellen zijn trouwens gebaseerd op de al iets oudere ARM6 kernel, wat inhoud dat er een X aantal distro's op kunnen draaien, maar bijvoorbeeld geen standaard windows. Waarschijnlijk ga ik zelf voor debian of fedora.

Met een geschatte stroomconsumptie van tussen de 2 en 5 Watt voor model B levert mij dit een superzuinig stukje hardware op waar ik films en series mee op de TV kan kijken! Weg met de 360 als de tussenoplossing/ slurpende mediaextender.

BTW: Model B kost 35 dollar, ten opzichte van 25 dollar voor Model A, maar dat heb ik er graag voor over!

[Reactie gewijzigd door Khaine op 29 december 2011 16:53]

Anoniem: 289550
@Khaine29 december 2011 17:14
zou wel vet zijn, maar kan me niet voorstellen dat die vloeiend 1080p kan afspelen...misschien als je media locaal op een sd kaart of usb hardeschijf staat, ongecompressed, en dan geluid... ?

hopelijk kan het wel en heb ik niet zo een goed voorstellingsvermogen
Op youtube staat een filmpje waarin een vroege versie van de raspberry wordt geboot. Ook wordt hierin een star trek 1080p trailer gestart.

http://www.youtube.com/watch?v=te8jt-jUkm8

Maar ook ik heb mijn bedenkingen of elke willekeurige mkv zomaar afspeelt. Kwestie van afwachten :)

p.s. geluid gaat over hdmi richting tv (of receiver, afhankelijk van je eigen situatie)
Ook staat er een filmpje op youtube waarin het spel Quake 3 op de Raspberry Pi wordt gespeeld:

http://www.youtube.com/watch?v=e_mDuJuvZjI

Zo te zien is er behoorlijk wat mee mogelijk.
Das nu echt niet zo vreemd. Quake3 is al zo een oud spel dat het op zowat alles draait de dag van vandaag. Als je een smartphone hebt is de kans groot dat er al een quake (1,2 of 3) naar geport is.
Op het goedkoopste model zit dus een lan-controller maar geen ethernet poort?
was dit een te grote meerkost?
Marketing, wie dit wil gebruiken als server moet maar extra betalen. Anders verkopen ze enkel de goedkoopste.
Maar alle ic's voor netwerk connectiviteit zitten er wel in, dus zou je zelf een lan connector er kunnen aan solderen?
Ja en wat kost zo'n connectortje als je die los gaat bestellen plus porto?

Juist... kan je net zo makkelijk die van een paar dollar meer nemen :z
Dit heeft absoluut niets met marketing te maken, puur kosten..

Voor 10 dollar extra krijg je:
- Ethernet poort
- 128 Mb extra RAM (256 totaal)
- Extra USB poort (en geïntegreerde USB hub?)
Het idee achter de Raspberri Pi is dat scholieren weer "ouderwets" gaan rommelen met computers, op het moment dat je hierbij alleen lokaal blijft werken is het dus ook niet nodig om iets via een netwerk te doen.

"Vroeger" moesten we het ook zonder netwerk doen en dat ging eigenlijk perfect, jezelf [BBC] BASIC (dat zou nu Python oid kunnen zijn) leren behoeft nu eenmaal geen netwerkaansluiting.

In hoeverre je tegenwoordig nog iets met een computer (wil) doen zonder netwerkaansluiting is inderdaad een open vraag, persoonlijk zou ik altijd gaan voor de versie met netwerk maar blijkbaar voorziet men wel degelijk vraag naar een kaler versie.
Als je gaat ontwikkelen met dit soort Linux platforms dan is ethernet onmisbaar. Je mount de root directory met fuse en je kunt vanuit je Linux ontwikkelsysteem heel makkelijk bestanden heen en weer kopieren. Dat werkt stukken makkelijker dan steeds het SD kaartje eruit en erin.
Leuk ding voor een 24/7 server :D
Jammer is alleen dat je de HDD alleen kan aansluiten via een USB poort. Het is mij trouwens ook niet duidelijk of die 128MB geheugen nou RAM is of geheugen is dat niet gewist wordt nadat de stroom eraf is.
Verder kan er een sd-kaart ingestoken worden en
Hierop ga je geen windows draaien eh, laat staan dat je deftig wil gaan swappen e.d. op zo'n ding.

Dit ding is perfect als HTPC/Firewall/router/...
leuke firewall heb je dan met 1 UTP poort...
Lijkt me wel heel simpel op te lossen met VLAN's, niet? ;)
Je kunt natuurlijk gewoon een extra UTP-port via USB aansluiten, in hoeverre de maximum snelheid van de UTP-verbinding dan nog gehaald wordt is de vraag - op het moment dat je toch al beperkt bent is dan echter geen probleem :)
Je kunt er ook geen windhoos op draaien, het is ARM ;) De vraag is dan ook waarom je dat zou willen, hij draait een mooie Linux, en als je maar 30 euro voor een computerkastje overhebt, ga je geen 30-180 euro (studentlicentie -> full) betalen voor een Windhoos, zonder Office.
Jeetje, bijna 2012 en nog steeds vinden mensen kleutertaal als M$ en Windhoos leuk...

Zoals al aangegeven draait Windows 8 op ARM. Daarnaast draait Windows Mobile/CE al vele jaren op ARM.
Hoewel MS-Windows 8 wel op een ARM-processor draait zal het toch vooral de tablet-variant zijn die breed aangeboden gaat worden en zelfs al zou je de klassieke desktop gaan gebruiken, zolang de software nog x86-ony is zul je er toch weinig mee kunnen doen.

En hoewel WinCE al zo'n beetje vanaf het begin op ARM draait is het als normaal systeem niet echt bruikbaar, een GNU/Linux variant is dan dus een betere optie.

De premise is overigens wel verkeerd, want de Raspberry Pi is niet bedoeld als 'normaal' computersysteem - hoewel sommige mensen 'm misschien wel zo (willen) gaan gebruiken...
zolang de software nog x86-ony is zul je er toch weinig mee kunnen doen
Van populaire software zullen denk ik vrij snel ARM-versies beschikbaar komen, zeker als het logisch is om het op een tablet te gebruiken (waar Windows/ARM toch in eerste instantie voor bedoeld is).

Ook is er natuurlijk software verkrijgbaar die in .NET geschreven is, wat net als Java en Perl en andere frameworks niet gebruikmaken van een non-native executable code, prima zal werken op een andere CPU zonder te hercompileren, mits deze software geen externe native libraries nodig heeft.

Opensource software zal ook vrij snel gaan, omdat het hercompileren naar ARM meestal voor de Linux-versies al wel een keer gedaan is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 29 december 2011 20:16]

Windows 7 Ultimate kost 13 euro in het TU Delft winkeltje. Een 7 Home Premium OEM -dus ook volledige versie- kost vanaf 73,50. :)

Anyway, van mij had er best een upgradeplek voor 1 of 2 geheugenmodules op mogen zitten... :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 30 december 2011 07:31]

Deze goedkope systemen maken gebruik van PoP (package on package) het ram geheugen bevind zich op dezelfde locatie als de CPU alleen zit dat er recht bovenop. Het zijn als het ware 2 ICs op elkaar gemonteerd.
Windows is het, niet Windhoos ;)

Daarbij krijgt Windows 8 ondersteuning voor ARM :+
Daarnaast is er gewoon Windows CE.
Ik kan gewoon gratis windows licenties bestellen als student hoor...
Je kunt er ook geen windhoos op draaien, het is ARM ;) De vraag is dan ook waarom je dat zou willen, hij draait een mooie Linux, en als je maar 30 euro voor een computerkastje overhebt, ga je geen 30-180 euro (studentlicentie -> full) betalen voor een Windhoos, zonder Office.
Ik zou er ook geen windhoos over heen laten, want dan blijft er niet veel van over.
Zo'n windhoos is behoorlijk krachtig. Trouwens, een windhoos krijg je gratis. Cadeautje van de natuur.

Maar even zonder gekheid: het is gewoon Windows. 't is nergens voor nodig om zo te gaan flamen.
The boards do not include NAND or NOR storage - everything is on the SD card, which has a FAT32 partition with GPU firmware and a kernel image, and an EXT2 partition with the rootfs.
We're not currently using a bootloader - we actually boot via the GPU, which contains a proprietary RISC core (wacky architecture ;) . The GPU mounts the SD card, loads GPU firmware and brings up display/video/3d, loads a kernel image, resets the SD card host and starts the ARM.
You could replace the kernel image with a bootloader image, and that would work fine.
Meer info wiki hier: http://elinux.org/RaspberryPiBoard
Dat betekend dus gewoon dat je als dev die hele firmware kan aanpassen. Als je een fout maakt restore je de SD en klaar! Slim bedacht.
Die hele firmware is helaas alleen wel closed source. Net zoals de specificatie van de broadcomchip zelf. Zoveel zul je er dus helaas niet zelf mee kunnen beginnen.
Als dit doorbreekt zijn er vast mensen die uit gaan zoeken hoe & wat ;-)
Dit is al doorgebroken ;)
Dat is RAM. Voor opslag gebruik je de SD-kaart of een opslagmedium via USB.
Dat is werkgeheugen. De enige opslagmogelijkheid is via sd of usb.
Maw een low low cost bordje. Naast bestaande development boards als beagle is dit idd zeer compact en goedkoop te noemen alleen lijkt de nadruk bij dit bordje meer op software development te liggen dan op hardwaredevelopment.
Staat ook in het artikel, toch is 't wat betreft hardware best nog een leuk ding; als je er inderdaad 1080P video mee kunt afspelen hoef je er zelf alleen nog maar een leuke GUI omheen te timmeren en je hebt een mini HTPC, bijvoorbeeld.
Kijk eens hier: http://www.raspberrypi.org/archives/411

In combinatie met het Gertboard wordt de Raspberry Pi dus wel degelijk ook uitermate geschikt voor hardwareontwikkeling. Voor de soldeerfreaks onder ons wordt het zo dus wel heel geschikt voor hardwareontwikkeling...
Ik zit ook al sinds augustus verlekkerd te kijken en de prijs vindt ik schitterend.
Wel jammer dat de komende 10.000 stuks middels verloting verkocht worden en simpelweg er een paar bestellen nog lastig is.

Aan de andere kant, ook al kan ik haast niet wachten, als er nog foutjes inzitten, dan zijn die er in batch 2 waarschijnlijk wel uit.
Volgens mij verloten ze de 1e beta-proef-batch die ze hebben gekregen, wanneer productie start (gehoopt in januari idd) kan je ze gewoon normaal bestellen.
Juist, de eerste 10.000 worden 'normaal' verkocht...
Werkt een USB WLAN stick wel op deze computertjes?
Het is gewoon een (Arm) linux pc
Dus als jij er linux drivers voor kunt vinden (of schrijven) , ja...........
Als je ergens drivers voor kan schrijven werkt het natuurlijk altijd* ;)

* mits je de driver kan uitvoeren en het apparaat een ondersteunende poort heeft

[Reactie gewijzigd door 90710 op 29 december 2011 22:49]

Anoniem: 289550
29 december 2011 17:02
zal wel niet, maar vraag het me toch af: kan je zoiets nou gebruiken als thin client? met rdesktop, of spice, of vnc (maar als je veilig wilt met vnc dan moet je met ssh, en ik weet niet zeker maar dat vertraagd de boel nogal/vereist weer cpu kracht) , zou wel leuk zijn, dan heb je alleen nog maar een scherm (met ergens verstopt dat ding)

edit ah kijk http://www.youtube.com/wa...VI&feature=endscreen&NR=1
niet echt vloeiend, maar tis al iets

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 289550 op 30 december 2011 01:45]

Dat vroeg ik me ook al af, leuk plastic doosje met vesa mount erom pleuren en gaan met die banaan Thin Client
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee