Raspberry Pi Model B krijgt 'gratis' upgrade naar 512MB

Het 35 dollar kostende Model B van de Raspberry Pi krijgt een upgrade naar 512MB werkgeheugen. De huidige versie beschikt nog over 256MB, maar dit zou voor veel toepassingen te beperkt zijn. De Raspberry Pi's met 512MB worden niet duurder.

Op de weblog van de minicomputer wordt de upgrade voor Model B, de 35 dollar kostende versie met twee usb-poorten en een ethernetpoort, naar 512MB aangekondigd. Volgens de Raspberry Pi Foundation zijn de prijzen van sdram zo gedaald, dat zij zonder extra kosten te berekenen het moederbordje kan voorzien van 512MB in plaats van 256MB werkgeheugen. Ook zullen al bestelde Model B-bordjes met 512MB worden geleverd. Het 25 dollar kostende Model A blijft nog wel voorzien van 256MB.

Volgens de Raspberry Pi Foundation maakt de verdubbeling van het werkgeheugen het mogelijk om meer toepassingen op de mini-pc te draaien en het systeem in te zetten als basis voor een allround computer. Ook voor embedded toepassingen die bijvoorbeeld Java-code gebruiken, biedt de 512MB werkgeheugen, die overigens gedeeld moet worden met de gpu-core, aanzienlijk meer ruimte.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-10-2012 • 14:39

96 Linkedin

Lees meer

Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (96)

96
90
50
2
0
9
Wijzig sortering
Leuk voor als je m nu besteld. Maar als je hem maanden geleden gepreorderd hebt en hem door de trage levering pas net (niet) binnen hebt is dit wel erg zuur.
Nee, want dan krijg je ook degene met extra geheugen. Als je nu nog zit te wachten krijg je de nieuwe.

If you have an outstanding order with either distributor, you will receive the upgraded device in place of the 256MB version you ordered. Units should start arriving in customers’ hands today, and we will be making a firmware upgrade available in the next couple of days to enable access to the additional memory.

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 15 oktober 2012 14:49]

hmm, mijn 1ste Rpi was 3 maanden geleden geleverd.
mijn 2de Rpi is afgelopen maandag geleverd....

ben nu wel benieuwd wat voor versie ik heb.
You can determine which board revision you have by typing cat /proc/cpuinfo at the command line and looking up the hardware revision code in the following table:
Model and revision Code(s)
Model B Revision 1.0 2
Model B Revision 1.0 + ECN0001 3
Model B Revision 2.0 4, 5, 6
ik blijk nog een B rev1.0 met code 3 te hebben gekregen.....
lekker zeg... :|

[Reactie gewijzigd door Freemann op 15 oktober 2012 15:52]

Een collega heeft er al enige tijd geleden een besteld en ontving vanmorgen een model met 512MB RAM. Dus als je een beetje gelukt hebt...
er staat toch gewoon dat huidige bestellingen de nieuwste krijgen?

Ik wacht ook al lang, maar ik krijg wel al 2 versies nieuwer dan de eerst.
absoluut geen problemen mee en alleen maar positief voor mij :D
Terugsturen ;)
Is de levering nog steeds niet op orde??
Ik kreeg mijn exemplaar al enkele maanden geleden en dan had ik niet eens op de eerste dag besteld.
Hangt er vanaf bij wie je hem bestelt. Bij RS Online: 3 maanden levertijd. Bij Farnell/Element14: binnen een week.
Farnell meldt het volgende:

Order today for delivery within 3 weeks.
Oh ik had hem juist bij RS binnen anderhalve maand (nadat ik mijn preorder bij Farnell had ingetrokken omdat zij de datum maar op bleven schuiven). Lijkt geen pijl op te trekken.
Nope. Bij RS heb ik hem gecancelled omdat ik na 4 weken wachten nog steeds een levertijd van 12 weken had.

Op 26 september heb ik er een bij Farnell besteld maar ik heb er nog niets van gehoord of gezien.
Mijn ervaring is dat bij Farnell de levertijd een maand is. Ik had 'm in juli ontvangen, een maand nadat ik 'm besteld heb. Een vriend van mij had 'm in juni, een maand nadat hij 'm besteld had. Weer iemand anders had 'm in september, wederom een maand nadat ie 'm besteld had. Ik gok dat jij 'm binnen twee weken binnenkrijgt.
Hier op 27/07 besteld met adapter en case bij RS components. Tot op heden nog niets ontvangen, paar dagen terug maar eens gemailed over de huidige status. Gezien mijn order nummer had die al verzonden moeten zijn. Heb meteen gevraagd of het een Rev 2 board is of niet, zo niet dan annuleer ik mijn bestelling. Zeker met dit nieuws, 512MB dat klinkt een stuk beter voor XBMC bijvoorbeeld. Meer over levering kan hier besproken worden: Raspberry Pi: aankoop&levering

Mooi teken dat 512MB nu voor dezelfde prijs leverbaar is. Ze hadden het ook bij 256MB kunnen houden en de extra inkomsten kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe modellen bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door thof1 op 15 oktober 2012 15:13]

Nope, op 23/07 besteld en heb hier op 7/10 enkel al de case ontvangen, die ik er bij bestelde... :p
Dit is toch niet zo verwonderlijk? Als je een pc koopt, dan is de hardware een paar maanden later ook goedkoper geworden.
Het vervelende in het geval van de rpi is dat door de leveringsproblemen je ooit nieuwe hardware pas word geleverd op het moment dat ie verouderd is.

Voor de mensen die m binnenkort verwachten lijkt het ook nog afwachten welke ze krijgen. Ondanks dat in de blogpost staat dat iedereen die m nog niet ontvangen heeft een 512 mb model zal ontvangen lees je toch tegenstrijdige reacties.

Voor de duidelijkheid, ik heb mijn rpi al enkele maanden geleden binnengekregen. Mijn opmering heeft dus geen betrekking tot mij.
Dat is natuurlijk altijd het risico met de aanschaf van dit soort spullen: De enige zekerheid die je hebt is dat je een jaar later voor hetzelfde geld een beter apparaat krijgt.

Het zou wel een heel slechte reden zijn om 'innovatie' te stoppen.
"Ook zullen al bestelde Model B-bordjes met 512MB worden geleverd."

Lezen blijft lastig...

ontopic;
Het is een leuke geste, maar waarom zetten ze er niet gewoon een sodimm-connector op? kan je zelf bepalen hoeveel RAM je installeert.
Het zou me niet verbazen als een sodimm connector duurder is dan 512MB geheugen. Verder moet je je niet vergissen in de grootte van een RP. Een sodimm connector zou de helft van het bordje innemen.
ontopic;
Het is een leuke geste, maar waarom zetten ze er niet gewoon een sodimm-connector op? kan je zelf bepalen hoeveel RAM je installeert.
Omdat deze SOC een ram on chip is, aansluiting voor ram chip zitten bovenop de cpu en daar gaat dan tweede chip bovenop waar de ram inzit. Of je moet dead bug style willen solderen anders gaat dat volgens mijn niet lukken om er sodimm connector op aan te sluiten.
Omdat die connectors het ding duurder maken, en dat is nou juist NIET de bedoeling.
Het was een leuk ding, maar voor tegenwoordig vind ik het niet meer bijzonder.
Dit soort apparaatjes MET behuizing heb je al voor 45,- en dan heb je volgens mij nog betere specs ook.
Noem eens een voorbeeld dan? In dit geval is het natuurlijk ook heel erg gesupport door een community wat het ook wel wat extra waarde geeft niet waar?
Wat is de waarde van die community dan en hoe bepaald je die?
Deze sticks zijn geen concurrentie tenzij je enige doel iets als XBMC is (en de meeste kunnen momenteel slechts 720p).

De R-Pi is bedoelt als een educatie middel waarbij zaken zoals makkelijke interfacing met andere apparatuur belangrijk zijn. Het doel is nooit geweest om de goedkoopste XBMC module op de markt te brengen. Het is een uitbouwbaar systeempje met serial, i2c, CSI etc.

Dat veel mensen het willen gebruiken voor XBMC etc. doet niets af aan het feit dat dat nooit de design filosofie is geweest.
Maar die heeft geen ethernet, en geen GPIO pinnen.
Zou dit verbeteren bieden wanneer je de Raspberry Pi gebruikt als mediaspeler middels Xbmc?
Yup, vooral bij het afspelen van videos (in rare codecs) is ram een belangrijk onderdeel
pwa, denk dat de CPU hier eerder de botleneck blijft. echter dat extra ram is WEL heel fijn voor alle fanart ed.
Een snellere CPU zou idd handiger zijn. Misschien een volgende update voor de toekomst? Hoewel er dan misschien een hoop low level code herschreven moet worden. Maar misschien bestaan er ook snellere varianten van dezelfde chip?

Of er moet meer uit de GPU gehaald worden, jammer dat er geen CUDA ondersteuning opzit :P
CUDA? Er zit geen nvidia GPU in....Ik denk neem aan dat je gewoon GPGPU bedoelt?
Met de laatste versie van Raspbian kan je heel simpel en binnen de garantie overklokken, tot ongeveer 1GHz.
Tja, het is wel wat natte vinger werk.

Ik heb m'n 2e PI van RS vorige week binnen gekregen. Zou in theorie ook een Rev 2 board moeten zijn maar het is gewoon een Rev 1 geworden.
Persoonlijk wel wat zuur idd dat ik 'm nu nét heb (na 111 dagen / 16 weken wachten) en dat ik dan nét de 512MB versie (én Rev 2) misloop.

Maar ach, ze draaien nu beide redelijk Xbian op de tv's hier...

Ben benieuwd of de upgrade in RAM inderdaad effect heeft in de XBMC beleving.

EDIT: wat ik wel apart vind is dat alle sites (Farnell, RS en NewIT) alledrie zeggen uitstaande orders per direct in 512MB te verzenden; wat doen ze dan met huidige/half verzonden orders? Het is toch niet zo dat alle 256MB versies al verzonden/op zijn?

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 15 oktober 2012 14:52]

Boven staan een reactie dat iemand vandaag al een 512mb versie heeft ontvangen. Waarschijnlijk hebben ze dus gewacht met deze mededeling totdat de 256mb bordjes op waren. Ik verwacht in ieder geval niet dat ze de 256mb bordjes gewoon zouden weggooien, zeker niet gezien de tekorten.
nette actie van Raspberry.
blijf me afvragen hoe ze al deze hardware voor z'n kleine prijs kunnen aanbieden.

mooi project dit, bij ons op school gebruiken ze dit als low budget educatie middel in kleine lokalen. voor kleine taken werkt dit perfect.
Is vrij duur hoor, dit soort printjes kost hoogstens 20 dollar of zo bij 1000 oplage, word gewoon goede winst op gemaakt. Mouser en farnell kopen sowieso voor zich zelf al groot in bij de fabrieken zelf die betalen waarschijnlijk nog stuk minder dan 20 dollar.

Android sticks heb je ook al voor 35 euro(incl verzendkosten) en daalt nog steeds, zit dan 1GB ram op en 1.5Ghz A8 met mali400. Je hebt dan iets krachtigere CPU, GPU en meer ram. ZIjn ook al linux porten voor gemaakt, maar android os is ook al prima natuurlijk heel veel software beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 15 oktober 2012 15:42]

ook te bestellen op newit.co.uk (inclusief handige accessoires) (uit het GoT aankoop&leveringen topic)
Heb het even nagekeken op de site van NewIT en in de shop staat inderdaad dat het om het 512MB B-Model gaat:
Model B rev 2 boards.

Features:
•Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS processor with FPU and Videocore 4 GPU
•GPU provides Open GL ES 2.0, hardware-accelerated OpenVG, and 1080p30 H.264 high-profile decode
•GPU is capable of 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s or 24GFLOPs with texture filtering and DMA infrastructure
•512MB RAM
•Powered from micro USB socket
•Boots from SD card
•Size: 85.6 x 53.98 x 17mm

[Reactie gewijzigd door thof1 op 15 oktober 2012 15:39]

Ik heb een van de eerste Rapsberry, kan nog niets erover vinden maar zou ik zelf het geheugen kunnen upgraden naar 512MB?
Nee, zelf upgraden is niet mogelijk. Het geheugen zit ingebakken in de chip.
Een geheugen slot zou de productie kosten teveel doen stijgen.
... En ik was net zo blij dat mijn Raspberry vandaag geleverd is.

Het is toch een 512MB versie :D

[Reactie gewijzigd door Goderic op 15 oktober 2012 21:27]

Zonde, maar zoals hier boven al gemeld, terugsturen :P
Vooral terugsturen als je niet tevreden bent inderdaad. Mensen die de Pi willen inzetten voor toepassingen waarbij 256MB wel voldoende is, krijgen hun bestelling zo eerder, omdat jouw exemplaar weer naar de volgende geshipped kan worden.

Het nadeel voor jou is dat je nog langer moet wachten tot je een nieuw model in handen hebt. Het kan zomaar zijn dat de leverancier zegt dat je bestelling afgerond is en dat je een nieuwe bestelling moet plaatsen.

Aan de andere kant weet je wat je besteld hebt, namelijk de 256MB versie. Die vond je toentertijd het geld waard. Dat je nu een upgrade krijgt kun je zien als een bedankt voor het lange wachten, hier heb je een extraatje.

Ik zit volgens de huidige informatievoorziening nog een maand te wachten op de mijne :( Maar goed, dat zal dan betekenen dat ik zo'n 512MB bordje krijg, toch?

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 15 oktober 2012 16:57]

Je zit alleen met de verzendkosten. Aangezien dat naar de UK is, zal dat wel iets duurder zijn dan de standaard 6a7 euro, toch een aanzienlijk deel van de aanschafprijs.
Als je het zonder verzekering en onaangetekend doet, dan kost dat binnen de Europa regio 8,50. Hetgeen meer zegt over hoe duur binnenlandse pakketzegels eigenlijk zijn.
Geen slecht plan, mijn Pi draait nu veel al met 1MB aan video geheugen omdat ik toch alles via een ssh verbinding doe en geen grafische pracht en praal nodig heb. Maar met meer geheugen kun je toch net weer iets meer doen met het beestje en dat is helemaal niet vervelend.

Nu alleen nog even de processor een update geven naar een quad core en het bordje wordt echt nuttig. Op dit moment is het nog voor het overgrote deel een simpele media speler en niet veel meer en er zit toch een heleboel meer potentie in.
Meer geheugen helpt maar een betere processor en misschien ook een betere netwerk interface zouden geweldig zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee