Google Coder maakt eenvoudige ontwikkelomgeving van Raspberry Pi

Google heeft Coder uitgebracht: een eenvoudige opensource ontwikkelomgeving voor de Raspberry Pi. Met de Coder-omgeving kunnen volgens Google met name beginnende programmeurs snel webapps op de mini-computer maken.

In het Verenigd Koninkrijk sponsort Google al enige tijd onderwijsprojecten waarin leerlingen leren programmeren op de goedkope Raspberry Pi-computers. In het verlengde van deze educatieve initiatieven ligt Coder, een softwareontwikkelomgeving voor de mini-computer die door een aantal Google-developers is gebouwd.

De Coder-software kan op een sd-kaartje worden geplaatst, waarna via een wifi-verbinding of een vaste ethernetverbinding de ontwikkelomgeving in een Chrome-browser geopend kan worden. Via Coder kan volgens Google snel geprogrammeerd worden in javascript, terwijl ook css en html geschreven kan worden via de ingebouwde editor. Met deze bouwstenen kunnen vervolgens webapps worden gebouwd. Coder biedt bovendien directe previews, terwijl voorbeeldcode wordt meegeleverd en een simpele webserver ook aanwezig is. De software is als opensource beschikbaar op GitHub.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-09-2013 • 16:31

39 Linkedin

Lees meer

Chrome gaat malwaredownloads blokkeren Nieuws van 31 oktober 2013
XBMC brengt final uit van 12.0 'Frodo' Nieuws van 29 januari 2013
Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (39)

39
35
28
1
0
2
Wijzig sortering
Hmm... Klinkt alsof ik dit niet bovenop mijn bestaande raspbian installatie kan draaien.

Vreemd dat Google direct het hele besturingssysteem meeleverd, en er niet gewoon een Linux applicatie van maakt. Ik wil wel mijn RPi voor meer dan 1 doel kunnen gebruiken.
Omdat ze het hiermee heel beschikbaar maken voor mensen die minder technisch aangelegd zijn. Als je de instructies bekijkt op hun github pagina zul je zien dat dit simpel genoeg is dat ik zelfs een informatica docent van een middelbare school dit zie doen (En als zelfs hun het lukt, wie dan niet :D ).

In ieder geval, boven zie ik naast JS "NODE" zien staan, ik ga d'r van uit dat dit naar node.js verwijst (een server side 'taal') en kan iemand bevestigen dat Coder dus een default Node.js applicatie maakt die files serveert en dat je die dan kunt aanpassen? Geen 1 van de instructies op hun pagina tonen een screenshot terwijl de NODE tab open staat, dus dat is lichtelijk frustrerend.

Edit: even door de broncode zitten te kijken, "apps" in Coder draaien op node.js ja en er is een bepaald bestand (apps/appnaam/app.js) waarvan ik vermoed dat je die kunt aanpassen in de node tab wat zou betekenen dat je hier ook server side projecten mee kunt doen. Enige gemis in dat geval is dat ik geen npm interface zie.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 15 september 2013 17:16]

Ik vraag me af of je een webapp kan maken die toegang heeft tot de GPIO's, UART, i2C en dergelijke.. Zou namelijk heel gaaf zijn. :)

Kan je een simpele webapp maken voor o.a. domotica. Beetje HTML, CSS layout voor knopjes en javascript om dingen dynamisch te maken en hopelijk ook de GPIO's en dergelijke te kunnen aansturen.
Heb nog wel een raspberry liggen dus even uitproberen :)
Dit bedoel je? https://github.com/EnotionZ/GpiO Enige "probleem" is dat je hem even vanaf de command line
npm install gpio
moet draaien.

Geen flauw idee of het met google coder makkelijk werkt (als je de webapp directory waar je dat commando moet installeren niet kunt vinden probeer het als root global te installeren, daarnaast moet google coder als root worden opgestart mogelijk), het kan tenministe zeker als je je eigen node.js servertje klaarzet.
Hmm... Klinkt alsof ik dit niet bovenop mijn bestaande raspbian installatie kan draaien.

Vreemd dat Google direct het hele besturingssysteem meeleverd, en er niet gewoon een Linux applicatie van maakt. Ik wil wel mijn RPi voor meer dan 1 doel kunnen gebruiken.
JA, en wat is er dan hier mis mee ?
Je kan het op een ander sdkaartje zetten, en zo een 'schone' ontwikkelomgeving hebben.
Nu heeft google een volledige compatible omgeving, zonder storende 'externe' factor ( jouw voorkeruen in de installatie onderhuids )
En kunnen problemen snel herleidt worden naar hun bron, ipv een compatibility error met een exotische instelling

Dit is echt spijkers op laag water zoeken
Wat is er mis mee? Precies wat hij zegt? Je apparaat voor meer dan een doel kunnen gebruiken?

Het is een beetje als van Visual Studio of Eclipse een OS maken ipv gewoon een applicatie, zoals het hoort.

Dat daar dan mogelijk complicaties met andere software optreden is een risico, en dan met name hetzelfde risico als wat je met elke andere software loopt. Lijkt me dus niet zo'n punt.
'Ontwikkelomgeving', webserver klonk niet speciaal genoeg? Ik zie het nut niet in hiervoor speciaal een raspberry PI in te zetten, misschien leuk om er met verschillende tegelijk aan te werken, maar het feit dat je enkel client side talen kunt gebruiken beperkt het nut.
Wel eens gehoord van NodeJS? JavaScript is tegenwoordig niet meer alleen client-side hoor. Van wat ik er zo van lees gebruikt deze Google Coder ook gewoon NodeJS.
PHP is ook gaande richting de prullenbak samen met FLASH van adobe.
Ben je een PHP coder? Ga je dan gauw inlezen in NodeJS. Anders moet je dat straks allemaal weer inhalen.
Ben je Flash programmeur ga je dan gauw verdiepen in canvas en manipuleren van SVG's door middel van javascript.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 15 september 2013 20:18]

Flash gaat met recht richting prullenbak, het biedt vrijwel geen meerwaarde en heeft wel een hoop nadelen. Zeker met moderne technieken in HTML5 heb je geen Flash meer nodig.

PHP is een compleet ander verhaal. Het is veruit de breedst ondersteunde taal voor webapplicaties. Het heeft zijn ruwe randjes, net als elke programmeertaal, maar laat qua support en performance de concurrentie ver achter zich. Met performance bedoel ik dan niet per sé te zeggen dat de taal inherent sneller is, maar doordat het een van de best ondersteunde talen voor webapplicaties is, is de integratie met webservers en de performance veel vaker onder de loep genomen dan alternatieven.

NodeJS is IMHO overigens echt een ramp om mee te werken, dus dat zie ik het niet zo snel overnemen. Dan zie ik het nog eerder richting Python of Ruby gaan.
Anoniem: 145867
@MadEgg15 september 2013 21:55
NodeJS zijn + punt tegenover PHP is juist de performance en snelheid. Hoe kun je dan zeggen dat PHP daar beter in is?

Vooral Google zijn visie past veel meer bij NodeJS. Namelijk volledige applicaties gewoon in een browser runnen.

En waarom is Elephant.io van PHP dan afhankelijk van Node.js ? ;)

PHP is oud en had een andere visie dan waar het web nu heen gaat. De web zal een soort crossplatform systeem worden.
Dus alles wat 'oud' is is irrelevant? Lange ontwikkeling en voortschrijdend inzicht zijn per definitie waardeloos?

Jij bent duidelijk fan van Node. Maar er is geen reden waarom PHP niet zou passen bij 'waar het web heengaat'. In beide gevallen heb je het over een taal die input kan innemen van een webclient, en vervolgens output aan die client kan serveren. Wat voor input of output dat is boeit enorm weinig, dus dat is zeker geen reden om het een boven het ander te kiezen.

Performance zou een reden kunnen zijn. Voor PHP zijn er echter vele methoden om performance te verhogen, mede dankzij de wijdverspreidheid. Een webhost vinden die NodeJS aanbiedt is een stuk lastiger dan een die PHP aanbiedt.

Er is dus zeker geen enkele reden om te zeggen dat PHP richting de prullenbak gaat. Mogelijk ooit, maar dat er wat fans van NodeJS zijn betekent absoluut niet dat dat 'de taal van de toekomst' is. Ik persoonlijk zal me er nooit aan wagen. Dan 100 keer liever Python icm Django, om maar eens wat te noemen. Heb je direct ook een stuk meer raakvlak met andere software en bibliotheken, waarbij tegenwoordig steeds vaker Python bindings geleverd worden, in tegenstelling tot NodeJS bindings.

En ik heb geen flauw idee wat je bedoelt met je opmerking dat het web een soort crossplatform systeem zal worden. Ik weet niet hoor, maar het web is toegankelijk van zo goed als elk hardware platform en vanaf elk besturingssysteem, zowel als server als als client, dus veel crossplatform'er dan dat kan het niet worden.
Ben niet echt een fan van node.js ofzo, maar je mist hier toch wel belangrijke dingen.
In beide gevallen heb je het over een taal die input kan innemen van een webclient, en vervolgens output aan die client kan serveren. Wat voor input of output dat is boeit enorm weinig, dus dat is zeker geen reden om het een boven het ander te kiezen.
Het verschil is dat je wel dezelfde code en libraries zowel op de server als aan de client kant kunt gebruiken met node.js, dus de output en input kan wel hetzelfde zijn behalve dat met node.js soms je kunt kiezen om uberhaupt geen input te hebben en het gewoon rechtstreeks in de browser te doen zonder de hele library opnieuw te schrijven.
Performance zou een reden kunnen zijn. Voor PHP zijn er echter vele methoden om performance te verhogen, mede dankzij de wijdverspreidheid.
De performance van node.js word constant omhooggeschoten constant door de wens webbrowsers bizar snel te maken. Door de concurrentie op de browser markt word er gewoon keihard aan ontwikkeld en dat is iets wat je nergens met een andere taal zo extreem hebt gezien. Soms was er concurrentie tussen talen, maar doordat talen inherent grote verschillen hebben was pure performance niet het meest belangrijke. Als je me een paar jaar geleden had verteld hoe snel javacript compilers nu standaard zijn had ik het echt echt echt niet geloofd.
Een webhost vinden die NodeJS aanbiedt is een stuk lastiger dan een die PHP aanbiedt.
Realiteit is dan weer dat als je serieus aan het onwikkelen bent het je toch geen **** uit maakt wat voor webhosts er zijn, want je zult toch je eigen servertje inrichten, of dat nou bij zo iets als amazon e3 is, een normale vps of je eigen hardware maakt dan weinig uit.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 15 september 2013 23:17]

Anoniem: 145867
@MadEgg16 september 2013 07:18
Ik zeg misschien dat PHP oud is. Dat is natuurlijk niet zo. Het zal nog velen jaren blijven. En veel gebruikt worden.

Ik bedoel gewoon als je naar de WEB in het algemeen kijkt gaat het richting webapps. Websites zijn chrossplatform toch?

Ik wil alleen maar zeggen dat Node.JS gewoon gemaakt is voor 1 doel. Namelijk webapplicaties zo native mogelijk te maken. Dat doel heeft PHP nog niet echt gehad. Vroeger sprak men namelijk niet over webapps.
In Groot-Brittannië word op verschillende plekken de RPi ingezet als lesmateriaal en in zo'n geval is het natuurlijk praktisch om een alles in een oplossing te hebben.
Wat is dit nou weer. Als je op je computer de browser moet openen om te werken in die omgeving heb je er dus maar weinig aan in het kader van het streven van de Foundation, omdat je zo het ontwikkelen alsnog niet toegankelijker maakt qua prijs. Dit had net zo goed software kunnen zijn voor de computer. En als ik die code zo zie is het niet iets wat een tien-jarige even oppikt, dus welk doel dit heeft is mij een raadsel, want iemand die dergelijke code kan kloppen kan ook wel even XAMPP oid. installeren op welke computer dan ook.
En als ik die code zo zie is het niet iets wat een tien-jarige even oppikt,
Dan vergis je je ernstig in het kunnen van een aantal tienjarigen...
Anoniem: 500749
@iChaos15 september 2013 17:00
menig tienjarige, een flink aantal jaren terug voordat mensen gewoon achterlijk werden, hadden javascript zo onder de knie
toen we 11, 12 waren zaten de meesten te rotzooien met vbs/batch e.d. en dat ging snel over naar de grotere meer native talen, want websites interesseerden mij bijv. persoonlijk nooit echt
als kind had ik meer interesse in de werking van programma's en vooral games, iets wat nooit veranderd is voor mij

om dan nog maar niet van de oldskool te spreken die alles hebben zien komen en gaan
en er van begin af aan met hun neus niet uit konden blijven

met de opbloei van het goedkoper en beschikbare internet is het aanbod dermate groot geworden dat de meesten kinderen tegenwoordig volledig opgaan in het aanbod en relatief gezien nog maar een enkeling zich werkelijk afvraagt hoe ver je er mee kunt spelen
vandaar misschien de "onverklaarbare" "verdomming"
daarom kan ik mij voorstellen dat recente posts op tweakers zo populair zijn over de legendarische bijna mythische hackers
daar naast is tegenwoordig ook het grootste deel van game/programmatuur data encrypted in tegenstelling tot vroeger, wanneer je vaak nog naar hartenslust kon gaan editen en leren

dus ik kan mij goed voorstellen dat voor de gemiddelde consument tegenwoordig zonder een bepaalde aanleg het misschien allemaal wat minder interesse wekt en te behappen is wat er lagen lager afspeelt, wat o.a. ook zou verklaren waarom een groter deel zich stort op het meer open webdesign

mijn respect gaat dan ook volledig uit naar de oldskool en de nieuwe enkeling die nog weten waar ze mee bezig zijn ondanks wat de marketingwereld mensen verkoopt als leuk/interessant
vooral wanneer het een welgemeende interesse is en niet het idee te moeten maken/verkopen

het is de harde kern van de IT wereld van nu en soms kijk ik wat somber uit naar de wereld die komen gaat
nog meer simpliciteit/kaalheid/afvlakking en wrappers over wrappers? (zoals deze ontwikkelomgeving)
omdat mensen overvorderd en oversaturated zijn?
en dus de volledige macht in de handen van die genen die de standaarden zetten
en een consument die niet verder kijkt dan dat
meh

much love voor de "geeks", "nerds" en "weirdo's" van vroeger en nu <3
een verschil wat door menig tweaknetter en elders met trots gedragen word

echte innovatie komt tenslotte door een alternatieve maar minstens zo toepasbare kijk op dingen, voor de rest van de mensen maken we wel een knopje om de zooi te automatiseren ;)

wat me weer terugbrengt naar het topic
en bij deze mijn mening en reactie...

naar mijn mening is het een, door sommigen blijkbaar overgewaardeerde, (functionaliteiten) "wrapper" die niet hoeft te zijn
1. er zijn directere oplossingen minstens zo praktisch
2. dit soort oplossingen zorgen voor meer van het zelfde soort massaproductie
3. je geeft een stuk controle en in feite hardware uit eigen handen en moet vertrouwen op de maker er van
4. het verwijderd mensen van het begrip van basis functionaliteit, mensen zijn al abstract/verwijderd genoeg as is

met alle gevolgen vandaag de dag die we zien...
er word één hack gevonden en je hebt meteen een halve wereldbevolking aan potentiële doelen

wat de gemiddelde dope-zombie fanboy overwaarderende gemakzuchtige consument vind laat me vrij koud @ downmods
zoals ik al schreef "met trots gedragen"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 16 september 2013 00:23]

Het doet me ook een beetje denken aan een self-hosted jsFiddle. Daar lijkt het me nog wel handig voor.
Precies waar ik ook aan zat te denken.
Misschien wel handig om snel even een paar snippets javascript te testen.
Natuurlijk kan dat ook met andere ontwikkel tools maar dit ziet er op het eerste gezicht wel erg efficient uit.
Even proberen of dit nuttig is.
Tsja, je kan natuurlijk ook gewoon op de client waar de webbrowser op draait NODEjs installeren. desnoods in een virtualbox, vmplayer of kvm image. En als NODEjs op een raspberry pi draait zou je het ook op elke android telefoon of tablet kunnen draaien. In beide gevallen meer performance als een raspberry pi.
Voor een klas lokaal is een centrale server met virtuele systeempjes makkelijker te beheren als een zooi rapsberry pi's waar je steeds met hand sd kaarten in moet stoppen.
Deze software werkt niet alleen op een RPi, stomme marketing zeg.

Het is een web based IDE, een beetje Cloud9 en TouchDevelop dus. De laatste is trouwens een aanrader om eens te proberen, niet voor productiviteit maar wel qua concept, al bestaat het nu al heel wat jaren. Werkt beter dan de webapps blokkendoos die Google inmiddels in de kliko heeft geschoven.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 16 september 2013 11:43]

Dit is nog best handig voor educatie-doeleinden, je zet bijvoorbeeld een paar Raspberry Pi's in de klas en hangt daar bijvoorbeeld 5 systemen per Pi aan.

Goedkoop, makkelijk en vooral laagdrempelig, dit maakt coderen leuker voor mensen die net beginnen, lijkt mij.
Meerdere in een netwerk hangen lukt je niet in 1-2-3, volgens hun faq
Can I have more than one Coder device on my network?

Currently, this requires a bit of manual configuration of each device. We’re working on making this easier, but here's a guide for Using Multiple Coder Devices, which you'll find useful for setting up a small lab with several units.
Het is weliswaar enkel in een tekstbestand de hostname aanpassen, maar daarmee gooit het meteen het concept van snel en eenvoudig ontwikkelen weg.
Hoe eenvoudig moet programmeren dan wel niet zijn, als je een tekstbestand aanpassen al ingewikkeld vindt, vóórdat je het kan bestempelen als eenvoudig?

Als het werkt als je er aan denkt? :?

Zoals ik het lees kan je vrij eenvoudig meerdere Coder devices gebruiken, al is dat nog niet met één muisklik of een gedachtengolf........
Programmeren gaat over regeltjes tekst, een hostfile aanpassen moet voor een programmeur dus niet zo moeilijk zijn....... ;)
5 systemen per RPi? Je hebt wel door dat de RPi toch erg weinig rekenkracht heeft. Als je meerdere systemen eraan hangt, kan je het compileren en runnen van de geschreven software wel vergeten
ik begrijp daarom ook niet waarom mijn vorige reply ge-downmod werd en daarom kan ik alleen maar concluderen dat er door "fanboys" gemod werd zoals gewoonlijk in tegenstelling tot gezond verstand
Wellicht komt het door je taalgebruik en denigrerende toon. Termen als "raspcrappy" klinken niet erg volwassen. Volgens mij heb je best kennis van zaken maar lukt het door persoonlijke frustraties niet om dit over te brengen.

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 15 september 2013 20:28]

Vet. extra kabel en een ethernetadapter en ik kan overal aan de slag waar een monitor vrij is. Wie heeft er een laptop van een rug nodig?
Vet. extra kabel en een ethernetadapter en ik kan overal aan de slag waar een monitor vrij is. Wie heeft er een laptop van een rug nodig?
weet je... het is al lange tijd mogelijk om ftp, http en php op je telefoon (iphone/android) te installeren
neem elk willekeurig PHP file editor/management script en je had al lang aan de slag gekunt
waar een wil is zijn in dit geval al lang zat genoeg oplossingen
als dat niet dan wel remote naar een kist thuis of een stuk cheapo webspace van een euro

maar, leuk om te zien hoe enthousiast mensen kunnen zijn om zoiets >..>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 16 september 2013 04:33]

Ben eigenlijk niet zo'n voorstander van software die programmeren te laagdrempelig wil maken. Dit klinkt vast wel wat uit de hoogte, maar IMO moet je als developer, of als webdeveloper waar dit zich met name op lijkt te richten, toch wel enigszins verstand hebben van hoe je je in elkaar gedraaide scriptje ook daadwerkelijk op een webserver aan de praat krijgt. Apache/Nginx oid configureren hoeft daar dan nog niet eens bij, maar een beetje FTP'en of SCP'en hoort daar toch ook wel bij.

Het enige wat ik dit soort dingen zie bereiken is meer mensen op de wereld krijgen die op hun CV kunnen zetten te kunnen programmeren / webdeveloppen terwijl ze over de meest simpele opdrachtjes al struikelen. Maar, maar, maar..... ik heb de tutorial van Google Coder toch gedaan? ;(
Vergeet niet dat de raspberry pi vooral voor educatie doeleinden bedacht is.
Ik zou als 12-jarige dit een geweldig platform hebben gevonden om wat te kunnen spelen met leren ontwikkelen.
Ben dus ook zeker wel van plan om dit mijn zoontje aan te bieden als hij wat groter is.
zie het meer als een introductie tot programmeren in plaats van dat je je zelf programmeur kan noemen.
Ik vind dit soort initiatieven meestal toch wel bewonderenswaardig.
Och, toen ik 8 was ging ik zelf wel met gwbasic aan de slag om wat te kunnen spelen met leren ontwikkelen. Daar heb je echt geen Raspberry Pi voor nodig.
In de UK heb je een aardige historie van 'educational computers'. Natuurlijk kan je ook op andere machines programmeren, maar als je niet op de machine van je ouders mag klooien, dan is het vast makkelijker ze ervan te overtuigen een computer van nog geen 50 euro te laten kopen dan een van meer dan 150, en het helpt als je erbij kan zeggen dat dat de computer is die je op school ook hebt...

Toen ik 8 was ging ik met Lego aan de slag, en met knikkers overigens...
[...]

Maar, maar, maar..... ik heb de tutorial van Google Coder toch gedaan? ;(
Ik denk dat je de impact van Google toch iets overschat ;)
Maak software ontwikkelen zo complex mogelijk. Of liever gaan we voortaan allemaal met assembly beginnen. Vooral als je mensen kennis wil laten maken met programmeren. Dan weet je zeker dat iedereen afhaakt.

Als ik iemand HTML probeer te leren laat ik ze toch ook geen PHP of Rails project leren opzetten met een Postgresql server. Iedereen begint dan toch de html tag uit te leggen en dat je een bestand moet maken die index.html heet op je bureaublad te plaatsen. Zo zijn we allemaal groot geworden.

MadEgg ik denk dat je het doel van dit project mist. Het is voor beginnende programmeurs en onderwijsinstellingen. Duidelijk dat jij vrij weinig kaas hebt gegeten van educatie. Bedoeling van educatie dat je stof begrijpelijk over kan brengen. En stap voor stap moeilijker maakt. En ik vind dit een heel goed begin. Neem als voorbeeld GameMaker Studio, een software pakket uit 2002 die jou vrij eenvoudig games liet maken. Zo ben ik in aanraking gekomen met programmeren. Het liet mij dingen tekenen, code schrijven. Met een hoop voorbeeld codes en gezoek op internet kon ik zo mijn eerste spelletje maken. Voorheen moest je weten hoe 2d graphics werkte, engines schrijven enz.. Met dit en andere dingen gedaan te hebben kan ik toch zeggen dat ik nu heel wat andere projecten heb gedaan die ik wel op mijn CV kan zetten.

[Reactie gewijzigd door xTmPizzaMan op 16 september 2013 07:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee