Raspberry Pi is twee miljoen keer over de toonbank gegaan

Sinds de verkoop van de Raspberry Pi iets meer dan anderhalf jaar geleden van start ging, zijn er twee miljoen exemplaren van de goedkope minicomputer over de toonbank gegaan. Dat heeft de Raspberry Pi Foundation bekendgemaakt.

Raspberry Pi logo (75 pix)Het tweemiljoenste Raspberry Pi-exemplaar is eind oktober uitgeleverd, zo schrijft de organisatie: wie tussen 24 en 31 oktober een Raspberry Pi heeft besteld, beschikt mogelijk over het tweemiljoenste exemplaar. De Raspberry Pi Foundation heeft niet bekendgemaakt hoeveel exemplaren van de verschillende versies er zijn verkocht. Er zijn twee versies van de Raspberry Pi: de duurdere versie beschikt over 512MB in plaats van 256MB geheugen, twee in plaats van één usb-poort en een ethernet-aansluiting.

De organisatie zegt nooit te hebben kunnen verwachten dat het tweemiljoenste exemplaar zo snel zou worden verkocht. Het miljoenste Raspberry Pi-exemplaar werd in januari uitgeleverd. De Raspberry Pi is een goedkope computer met een ARM-soc aan boord op het formaat van een pinpas. Het apparaat wordt geleverd zonder opslaggeheugen, voeding en behuizing, maar is voor de rest een complete computer.

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-11-2013 • 09:00

89 Linkedin

Lees meer

Raspberry Pi is 5 miljoen keer verkocht Nieuws van 17 februari 2015
Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012

Reacties (89)

89
89
45
9
0
32
Wijzig sortering
M.B.T de discussies van een PI en XBMC,

een PI trekt de grafische schil net (codecs heeft hij hardware ondersteuning voor) dus een aantal tips:

1. hij kan alleen booten vanaf SD, maar met een aantal tweaks je distro direct van een snelle usb stick laden, zet hierbij de SD card (hardwarematig) op write-only om corruptie tegen te gaan.

2. overclock hem (config txt)
3. lichte skin
4. netwerk gaat over USB bus, dus het liefst niet bij elke boot je netwerkschijven laten scannen voor content-updates, maar gebruik een centrale database

5.koop voor een paar euro's de beschikbare licenties voor de ontbrekende codecs

[Reactie gewijzigd door soepkip op 18 november 2013 12:35]

BerryBoot gebruik ik ja. Dan start de Pi de bootloader op van de SD-kaart, en vervolgens gaat de USB harde schijf starten en start daarvan het besturingssysteem op.

Op deze wijze een Pi met 640GB HDD (uit kapotte desktop computer), Raspbian en OpenElec draaiende. Overclock op max settings (1GHZ cpu, snelle gpu en "6 overvolt")
De Pi kan zelf zijn muziek en filmsdownloaden via Raspbian (transmission) .
Vervolgens speel ik het af met OpenElec. Als je het zó doet, heb je nooit het gezeik met scannen naar servers, streaming van lage kwaliteit, corrupte SD-kaarten etc. Gewoon alles lekker lokaal opslaan en afspelen.

Trouwens nog één leuke vergelijking: Met een laptop van €1000 die maximaal 5 jaar meegaat, zou de Pi élke 3 maanden kapot moeten gaan, wil hij net zo duur in het gebruik zijn als de laptop. Ik denk dat een Raspberry toch wel een jaar tot twee jaar mee moet gaan op deze hoge frequentie en dan is het dus een goedkope oplossing.
Goed nieuws! Heel mooi project. Ik wacht met smart op een Raspberry 2 met fatsoenlijke aan/uit knop.
Dit zet je Raspberry Pi inderdaad uit, maar met als gevolg dat je binnen de kortste keren je SD kaart corrupt maakt omdat je niet een nette shutdown doet.
Ik trek af en toe de oplader uit de stekker en steek 'em er weer in als de Pi weer aan moet. Zonder shutdown.
Nog geen probleem gehad.
Ik dacht er aan om de spanning uit de TV USB poort te halen met het gevolg dat de Pi met de TV aan en uit gaat. Niet doen?
Om eerlijk te zijn heb ik dat ook regelmatig zo gedaan, het wordt echter afgeraden omdat je SD kaart corrupt kan worden.

Zorg voor een backup van je SD kaart als er belangrijke informatie op staat. Anders gewoon opnieuw een image erop zetten en je kunt weer verder.
De switch is niet bedoeld als vervanging voor een nette shutdown, maar om te gebruiken in combinatie met een nette shutdown. Als je een dergelijke switch hebt hoef je niet elke keer de stekker eruit te trekken om de power eraf te halen.
of login op de SSH command promp, en type dit: sudo shutdown -h now
Maar daarna blijven er toch nog lampjes branden, zeker als je ook een externe harde schijf hebt. Je wilt die ook gewoon van de stroom af kunnen halen.

Een stopcontact met afstandsbediening (€10) is ook een handige oplossing, je kan dan meerdere apparaten erop zetten via een verlengsnoer en deze allemaal tegelijk aan en uit zetten.
Uhm, dat is inderdaad een shutdown. Ik snap de relevantie van jouw reactie op mijn reactie niet.

Ik zei dat je die goedkope switch moet gebruiken in combinatie met een shutdown. M.a.w. nadat je de shutdown hebt gedaan gebruik je de switch om de power van je raspberry pi bordje af te halen, zodat je de stekker er niet uit hoeft te trekken. De shutdown zelf sluit het besturingssysteem af, maar daarmee staat de pi nog niet uit.
Het bericht van himlims_ was op een reactie op het bericht van Proxi die over een Kickstarter switch schreef die wel een nette shutdown doet.

Mijn reactie was om aan te geven dat je de 2 switches niet kunt vergelijken.
Maar dat kwam niet naar voren in je reactie, omdat deze over het effect van de switch op de SD kaart ging. Dat is waar ik weer op reageerde.

Je maakte in je reactie verder geen vergelijking met de switch uit het kickstarter project. Maar het klopt inderdaad dat de twee switches niet hetzelfde doen.
Er komt voorlopig geen versie 2. Hoewel het heel mooi is dat het apparaat 2 miljoen keer is verkocht, begint de levering aan scholen (waar het project uiteindelijk om begonnen is) nu eigenlijk pas. Daar de organisatie na levering nog minstens 4 jaar ondersteuning belooft om het curriculum uit te bouwen en vervangende hardware te leveren komt er zeer waarschijnlijk geen nieuwe versie de komende jaren.

Het is een long-term onderwijs bord dat ook beschikbaar is gemaakt voor hobbyisten, met als origineel doel dat die hobbyisten zouden helpen met het bedenken van projecten en onderwijsmateriaal. Wat dat betreft is de opzet meer dan geslaagd met 100'en voorbeelden van leuke projecten die mensen voor de klas kunnen nabouwen met hun klas.

Originele oplage voor hobbyisten was overigens 10.000 stuks. Het commerciële succes wat ze hebben wordt volledig ten gelde gemaakt voor de onderwijs stichting. Qua volume vinden ze het vooral belangrijk als bewijs voor het draagvlak van hun idee en niet het beetje extra geld dat ze ermee binnenhalen.
Dus de 1.5 miljoen XBMC-spelers hadden nooit verkocht mogen worden? Ik vind het toch echt dé manier om goedkoop een AirPlay en XBMC-compatible speler te krijgen.
De Action heeft trouwens voor €11 een bluetooth receiver waarmee je iedere speakerset via bluetooth van muziek kan voorzien. Ook een handige oplossing om je laptop / ipad / mobiel wat beter geluid te geven.
Ze mogen best verkocht worden, maar dat was nooit het uitgangspunt. De hobbymarkt is in deze puur toeval. Wat betreft XBMC, men wist pas of het uberhaubt mogelijk was om het te porten toen de R-pi uit was. Niemand van de organisatie had het getest en de specs zijn nooit uitgezocht op het kunnen draaien van XBMC. Wat dat betreft is het dus grotendeels een bonus, maar nooit een uitgangspunt geweest voor het design.

Een aantal "concurrenten" doet eigenlijk alleen XBMC, maar de organisatie heeft meerdere keren aangegeven dat dat eigenlijk geen concurrentie is, omdat het geen toevoeging heeft aan de onderwijs doelstelling.
Mij lijkt dat als je dat niet zelf gerealiseerd krijgt, je er misschien maar niet aan moet beginnen.

Verder wacht ik ook op een Rapsberry 2, maar dan met een stevigere processor, zodat XBMC in staat is om op de Raspberry ook 3D-content en 1080p moeiteloos af te spelen en de algehele UI-ervaring wat vloeiender wordt. Verder is de Raspberry perfect zoals hij is, al zou een ingebouwde Wifi-module wel prettig zijn.
Anoniem: 368883
@Hoppa!18 november 2013 11:05
Misschien is een PandaBoard dan iets voor jou. Die heeft een dual-core ARM processor, ingebouwde wifi-chip, HDMI aansluiting, en je kan er GeexBox op draaien:

http://www.geexbox.org/ge...es-booting-on-pandaboard/
Het zal te zien zijn of hun doel nog steeds is om een computer te maken voor $35. Want met de features die jij wil zit je daar al snel over.

Me dunkt dat je dan beter kan uitkijken naar een ander merk, er zijn uiteindelijk genoeg bordjes met betere specs voor een toch betaalbare prijs.
Bij de introductie was de marge op de Pi natuurlijk kleiner dan nu. Voor het geld waar men toen dit apparaat voor kon samenstellen, kunnen ze nu natuurlijk iets beters voor elkaar krijgen. De vraag is alleen of ze bij een opvolger genoegen nemen met minder marge, zelfs als die marge vergelijkbaar is met de marge die men in de begindagen van de Pi had.

Mij lijkt dat, gelet op de kosten destijds en nu, het mogelijk moet zijn een Pi met 1GB en een A15 Dualcore samen te stellen. Dat hoeft echt niet meer dan $ 35,- te kosten lijkt me?
Ik denk dat jij het punt van de Raspberry Pi een beetje mist, het is natuurlijk mooi dat mensen xbmc ervoor werkend hebben gemaakt maar dit is nooit het doel geweest.

Het doel is om kinderen op scholen kennis te laten maken met de raspberry pi/programmeren, volgens mij gaat er zelfs een deel van de opbrengst naar een goed doel.

Wil je een vloeiende UI en zonder problemen alle formaten kunnen afspelen dan is een "echte" pc toch nog echt wel je beste keus naar mijn mening.
Het doel is om kinderen op scholen kennis te laten maken met de raspberry pi/programmeren,
dat klopt wel. maar ik denk dat er van die 2 miljoen maar 100.000 daar voor zijn.
overal waar ik ze zie (op me werk, bij vrienden) zijn het XMBC spelers. web servers. loggers. domotica appratuur. en ik denk dat dat voor elk "rijk" land geld.
Dat is zeker waar, en ik gebruik mijn raspberry ook als een ariplay receiver en als emulator voor SNES, NES, Mac OS 7 enz, maar ze zullen daarvoor niet de hardware gaan aanpassen lijkt mij omdat dat hun doel niet is.
Ik mis het punt helemaal niet. Ik concludeer alleen dat de afzetmarkt van het systeem mogelijkheden biedt om een verdienmodel te creëren waarmee het doel beter gerealiseerd kan worden.

Die kinderen die moeten leren programmeren kun je meer bieden als je de (veel grotere) commerciele markt ook wat biedt.
Anoniem: 145867
@Pandanl19 november 2013 07:24
Het doel zie ik voornamelijk voorbij streven door hobbiesten. Heb er zelf ook 1. Leuk ding..

Maar ik kijk nu eigenlijk weer een stapje verder naar UDOO. Daar zit een chip op die tenminste volledig Ubuntu draait + ingebouwde Arduino die je vanuit die Ubuntu weer kan programmeren. Daarnaast kijk ik uit om een server te draaien en een WebApp te maken met NodeJS en om vanuit daaruit de Arduino aan te kunnen sturen.
http://www.udoo.org/

Het grootste nadeel aan de RaspberryPi vind ik persoonlijk de instructie set. Voor de rest is het een super ding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 19 november 2013 07:25]

al zou een ingebouwde Wifi-module wel prettig zijn.
En dat is dus het probleem: sommigen (zoals ik) hebben liever een Ethernet-interface, anderen liever een wifi-module... Als er dan toch een nieuwe versie komt, dan heb ik liever dat er een gigabitpoort op komt dan een wifi-kaartje. Maar zo heeft iedereen wat (en is het misschien verstandiger als ze netwerk als losse opties erbij verkopen die je op de USB poort(en) aan kan sluiten)... :)
Een gigabitpoort gaat niet vele helpen, want de netwerkpoort gaat via USB dus is gelimiteerd door de snelheid van het USB protocol. (of iets in de buurt van wat ik zeg, waardoor de poort niet sneller kan;)

maar je slaat nagels met koppen, iedereen wil wel iets beter, en dan eindig je met een quad core game computer die niet meer dan 35€ mag kosten en in je broekzak past en liefst niet meer dan 5W verbruikt _/-\o_
Er komt binnen korte tijd geen RPI 2, net omdat het niet het doel is om XBMC's te maken maar (kinderen) te leren programmeren; en daar is die cpu goed genoeg voor!

Een ingebouwde wifi-module end die powerzuigende ethernet weg zou wel een leuke additie zijn, maar ik vrees dat dit er niet snel zal inkomen;
RPI 2.... er zijn al 2 varianten... (oeps, dat heet A en B ;-)

Zelf zie ik voor de RPi andere interessante aansluitingen:
- Gebruik van Power over Ethernet voor de voedding
- Gebruik van de usb-slave aansluiting in de huidige voedding, dat de RPi als slave-apparaat aan de voeddende machine hangt.

QUa computer performance en dergelijke is het belangrijkste dat het met zo weinig mogelijk licenties en dergelijke kan draaien, dus geen last van bedrijven en instellingen die om licentie rechten gaan zeuren. En natuurlijk 'open source': iedereen moet alles altijd kunnen gebruiken.
Yeah, maar met RPI 2 bedoel ik natuurlijk een opvolger van de huidige configuratie, want behalve RAM, ethernet, en een 2de USB is zowel board A als board B gelijk;

Power over ethernet weet ik niet of het mogelijk is, lijkt me ook alles behalve stabiel;
Power over ethernet is stabiel. Als je de keuze hebt, dan is PoE stabieler dan een usb-power en wifi. Nu ik er aan denk is het misschien meer iets voor de zakelijke markt, je hebt namelijk speciale PoE switches nodig of een power-inserter.
Ik wacht op een RPi2 met betere processor.
Zijn er plannen voor dan? Volgens mij past de RPi nu nog steeds bij de doelstellingen die ze gesteld hadden. Beter XBMC draaien zit daar niet echt bij (waar heb je zelf een krachtigere voor nodig?). Ding is vooral voor onderwijs bedoeld.

Overigs zou ik zelf ook een krachtigere RPi willen. Maar er zijn tal van alternatieven beschikbaar:
 • de Odroid
 • Beagleboard
 • Beaglebone
 • Hawkboard,
 • Arndale Board
 • Gooseberry
 • Cubox
De community rond deze bordjes is alleen minder groot waardoor je dingen zoals XBMC zelf zal moeten porten.
Meer lijstjes hier:
http://www.makeuseof.com/...-raspberry-pi-successors/
http://raspberrypi.stacke...ternative-to-raspberry-pi

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 18 november 2013 11:09]

Met de aankomende linXBMC van de developer van RaspBMC komt er in ieder geval ondersteuning voor de opvolger van de CuBox, dus wellicht volgen er meer.
Ik heb zelf een odroid U2 liggen thuis. XBMC werkt er vlekkeloos op.
en de community om dingen draaiend te krijgen is inderdaad klein, maar ze helpen je goed.
porten willen ze in veel gevallen ook nog wel voor je doen (als je een goed idee hebt en het zelf niet kan)
Je vergeet Udoo dat is een ARM + Arduino. Die je vanuit zijn eigen Linux weer kan programmeren via een IDE op het boardje zelf. Gaaf concept vind ik persoonlijk.

http://www.udoo.org/
Ik zou dat ook wel waarderen, of in elk geval een Pi met alle aansluitingen van de processor daadwerkelijk uitgekoppeld.

Ik zit nu altijd te rommelen met serieel<->USB adapters omdat ik de tweede Seriele poort niet kan benutten (zit wel op de CPU maar er zit niks aan de pin vast), gedoe met USB hubs omdat er maar 2 op zitten enz.. Zou mooi zijn als ze alle IO van de BCM chip gewoon ergens op een pinnetje aanbieden.

Snellere CPU zou ik nog niet eens zo hard nodig hebben, als ik nu kijk naar mijn pi's zitten ze gemiddeld rond de 2-5% cpu belasting. Maar het zou wel mooi zijn om met de tijd mee te gaan en de modernere ARM architecturen te supporten (ARMv7 bijvoorbeeld) zodat je bijv. Ubuntu kan gebruiken.

Niettemin gaat dat inderdaad het doel voorbij van de educatieve ontwikkeling, misschien meer iets voor een ondernemer die er een kickstarter van maken :) De andere alternatieven zoals beagleboard, cubox e.d. zijn veel te duur vergeken met de pi, die zijn rond de 3x zo duur ;)
Dat is toch wel zelf te regelen?

http://www.raspberrypi.or...iewtopic.php?f=40&t=48757
Hier staan genoeg voorbeelden van mensen die je voor zijn geweest.

Verder heb ik er zelf ook twee in huis, gebruik het zelf puur als mediaspeler.
Waarom een uit knop? waar de meeste systemen idle zo'n 5 watt gebruiken en met moeite onder de 1 watt stand-by komen. gebruikt de raspberrypi full-throttle 5V * 0.7A == 4 watt. (voor de kleine raspberry, 0.3 A dus 1.5 watt). En dat is dan het max-vermogen.

Zelf heb ik mijn raspberry-pi-netwerk-dns-dhcp-cacti-... computer gevoed vanuit de router waar ze vlak naast hangt.

Uit zuinigheids overweging kan je een stekkerblok gebruiken met een uit-knop. Dan schakelt ook de voedding uit en ben je echt zuinig.
Ik heb nog niet zo heel lang geleden een Raspberry Pi gekocht, maar kan nog niet echt zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Ik heb er zelf een RaspBMC distributie opstaan, maar vind het maar net aan werken. Het ding heeft al een aantal keer de instellingen op eigen houtje gewijzigd (andere audio output). Soms moet ik hem weer handmatig uit en aan zetten, omdat hij helemaal niet reageert.

Bij mij zit hij weggewerkt in een kast en heeft alleen een netwerk en audio aansluiting in gebruik (als dedicated audio player), controle via een app op mijn telefoon. Maar daar voelt het niet altijd stabiel genoeg voor. Te vaak moet ik er toch weer iets mee doen, omdat het ding niet reageert.

Voor mijn gevoel leuk speelgoed, maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij. Leuk voor de hobby, maar niet meer dan dat.
Ik bouw ze als mediacenter oplossing voor familie. Jouw genoemde problemen ben ik nog nooit tegen gekomen. Mogelijke oorzaken:
 • Verkeerde instellingen.
 • Overclock problemen.
 • Gedateerd of slecht OS.
Indexeren moet je niet door je rasbmc laten doen. Dat laat je door je plex server doen. Overclocken tot "Fast". En een clean skin gebruiken. De rasbmc via usb poweren rechtstreeks vanaf de tv, zodat deze niet aan staat als de tv uit staat en geregeld eens herstart wordt.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 18 november 2013 09:44]

Overclock staat uit, instellingen staan vrijwel standaard en OS update automatisch. Tevens twee weken terug nog reinstall gedaan van RaspBMC, omdat hij helemaal niet meer indexeerde vanaf mijn NAS.
Anoniem: 417623
@hiostu18 november 2013 10:34
Heb je een goede voeding? Kies gerust voor 1 ampère.

Drie weken geleden er 2 gekocht. Op 1tje draait RaspBmc geïnstalleerd uit de NOOBS omgeving. Yatse op de telefoon en het werkt beter dan mijn notebook (Asus eee-pc).

Aan de andere hangt een gert-board. En daar kan ik mee testen.
Als ik moet rebooten is het mijn eigen schuld.
Apache 2 en PHP geïnstalleerd en ExtraPutty op mijn pc.
Anoniem: 328088
@hiostu18 november 2013 10:14
Installatie op USB staan ipv memory card?
Ik boot van SD maar de distro staat op USB stick.
Probeer de andere xbmc-implementatie eens. OpenELEC en RaspBMC hebben beide hun voordelen en nadelen.
Ah, dat verklaart het al.
als je de RPI van stroom voorziet via de TV, krijgt hij elke ker als de TV aangaat een Bootje.
dat lijkt in het geval van hiostu niet zo te zijn.

ik heb er zelf ook één achter de tv staan die continu aan staat, en deze heeft hetzelfde probleem: 1 keer in de week blijft hij hangen, de enige oplossing is dan een rebootje.
Anoniem: 266548
@hiostu18 november 2013 09:27
Ik ben het wel met Hiostu eens. Ik heb een raspberry pi met een hele zwik programma's waaronder xbmc voorgeinstalleerd. De XBMC ben ik tevreden mee, als mediaspeler. Echter vraag je iets van dit apparaat, door naar ice films of een andere add in te gaan, dan merk je hoe langzaam het is. Zelfs het Weather tab is erg langzaam.

Een popcorn hour of iets dergelijk zal dit een stuk beter doen.

De voornaamste reden voor mij dat ik voor dit apparaat gekozen heb, is dat het zo klein is en makkelijk weg te werken is.

Dus het werkt, maar niet snel.

Misschien dat ik toch eens naar een volwaardig alternatief ga kijken.
Ik wilde hem ook in eerste instantie als Media Center gaan gebruiken zodat ik mijn Media Center PC weg kon zetten bij de TV. Maar ik zag al snel genoeg dat dit hem niet ging worden. Daarom maar als dedicated audio device ingezet, dat scheelt weer in de stroomkosten.
Ik gebruik zelf OpenElec, RaspBMC ken ik niet, maar net als Seth_Chaos ben ik ook jouw problemen helemaal niet tegengekomen. Werkt perfect out of the box en met de juiste afstandsbediening is het helemaal perfect als mediaplayer
Ik zou allereerst een andere USB lader en kabel proberen. Ik heb thuis bijvoorbeeld een standaard android ladertje liggen waarmee Raspberry en Chromecast gewoon niet lekker werken. Daarnaast kan het type SD kaart ook nog wel eens gevoelig liggen.
Mooi, maar ik vraag me toch af hoeveel van deze 2 miljoen er ongebruikt in een la liggen 'voor als ik een keer tijd over heb' zoals bij mij het geval is..
Precies wat bij mij het geval is. Ik heb er wat emulators op geinstalleerd (NES, SNES, GBA etc) en twee SNES controllers gekocht en aangesloten. Maar nu alles werkt, is de lol er wel van af ;)

Misschien maar eens een SD kaartje maken en zo de Pi omtoveren tot XBMC mediacenter.
ja na heel veel :X ermee. ben ik er ook mee gestopt.. het lukte niet wat ik wou doen.
Dat probleem heb ik met mijn Beaglebone black, wil ik gaan gebruiken als interface tussen met netwerk, alarm systeem en Philips Hue, maar het komt er niet echt van.
wil ik gaan gebruiken als interface tussen met netwerk, alarm systeem en Philips Hue
Als het alarm afgaat de Hue aansturen als zwaailicht? Interessant.
Bijvoorbeeld dat, maar ook als het alarm uitgezet wordt (bijvoorbeeld als ik of mijn vriendin thuis komt) en het is na 5 uur: lampen in hal en huiskamer aan. En ook bestaande lichtknoppen aansluiten om de Hue aan te sturen.

Een Beaglebone is echt heel makkelijk aan te sturen, maar ik wil er eerst nog een net behuizingkje omheen printen en op een nette manier het alarm aansluiten. Nog een beetje werk aan de winkel dus. :P
Dat zelfde probleem heb ik ook. Gebrek aan inspiratie ._.
Ik heb een ongeloofelijk ambitieus en gaaf project in mijn achterhoofd, maar ik heb het idee dat het me een beetje aan tijd en kennis ontbreekt, en daarbij ook de zin om er daadwerkelijk voor te gaan ._.
Ik heb er 2. En worden actief gebruikt. 1 als mediacenter met OpenElec en de andere als mini server met oa. een webserver en openvpn server.
De Pi is een zeer leuk apperaat, echter inmiddels ook een beetje gedateerd. Olimex heeft net zn test versies klaar van zijn nieuwe Product, de OlimeXino LIME.
http://olimex.wordpress.c...20-olinuxino-lime-update/

Dit bordje is veeel krachtiger (ARMv7 ipv ARMv6, 1 GHz ipv 600 MHz, etc) en ook nog is OSHW. Het kost wel ietjes meer, 39E is de bedoeling, maar dit omdat ze niet de volumes van de Pi kunnen doen (nog).
Een van de belangrijkere eisen voor mij zou eigenlijk zijn om een "echte" ethernet verbinding te hebben. En dan liefst natuurlijk gigabit.
Maar dus geen usb to ethernet chip erop, maar gewoon een echte nic zoals op een normale pc.
De A10 en A20 hebben een native MAC poort, de A10 is gelimiteerd op 100 Mbit maar de A20 ondersteunt Gbit (men heeft in tests al 550 Mbit gehaald) en kan zelfs een 2de 100 Mbit poort ondersteunen. De Lime heeft nu nog een 100 Mbit PHY, maar men is al met een v2 bezig om het bord te redesignen om toch een gbit PHY te kunnen gebruiken.
Ziet er goed uit, en een veel en veel betere layout van de aansluitingen dan de Pi. Dat is toch wel een van mijn grootste ergernissen; stekkers aan 4 kanten.
Kwa design vind ik eigenlijk de Cubietruck (cubieboard 3) iets mooier, maar de prijs van de Lime is gewoon te aantrekkelijk.
snap niet dat 90% van de posters hier een Pi gebruiken om XBMC of andere media server van te maken. Je hebt voor minder dan de helft van die prijs al een krachtigere android HDMI stick toch? (met voeding, wifi, behuizing etc...)
Nu heb ik weinig ervaring met zo'n android stick, maar naar mijn weten zijn er geen met ingebouwde lan aansluiting, waardoor het streamen van 1080p content niet echt geweldig loopt.

Verder vind ik het streamen vanuit gedeelte netwerkmappen van pc naar telefoon behoorlijk bagger.
Daar waar mn mk808ii stottert als een mofo bij mkv heb ik met dezelfde film met rasp over xmbc geen problemen, 3d helemaal geen problemen
Vreemd dat mindere performance betere resultaten oplevert
Op welke manier kan ik met zo'n stick mijn TV signaal streamen naar diverse TVs in het huis, centraal opnemen en ook films afspelen, desnoods tegelijk?

Appels en peren.
ik had het toch specifiek over degene die xbmc op hun pi hadden gezet. En xbmc draait even goed op android... En tv signalen streamen kan ik met een pi ook niet... (toch niet in Begië met telenet of belgacom)
Toevallig afgelopen vrijdag mijn Pi binnengekregen. :)
En nu ik hem heb, vraag ik me af waarom ik die niet eerder heb gekocht... :+
Het blijft een mooi apparaat. Wij hebben er hier op de zaak eentje als back-up voor de Asterisk telefooncentrale staan. Als de hoofdcentrale, om welke reden dan ook, uitvalt neemt de Raspberry het over.
Anoniem: 145867
@coady19 november 2013 07:28
Mooie toepassing :)
Anoniem: 328088
18 november 2013 09:11
Ja heel leuk speelgoed!
Heb er thuis ook 2 staan met XBMC erop.
Werkt heerlijk.
Binnenkort ook maar eens eentje kopen voor internet op mijn televisie :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee