Raspberry Pi brengt goedkopere Model A uit in Europa

De Raspberry Pi Foundation heeft de Model A-uitvoering van de Raspberry Pi voor Europa uitgebracht. Deze uitvoering van het ontwikkelbordje is goedkoper dan de al langer leverbare Model B van de Raspberry Pi, maar heeft wel minder aansluitingen en werkgeheugen.

De Model A-uitvoering van de Raspberry Pi heeft geen ethernetaansluiting en slechts één usb-aansluiting. Het werkgeheugen bedraagt 256MB, de helft van de 512MB die in de huidige Model B-uitvoering te vinden is. Het weglaten van een usb- en ethernetaansluiting heeft volgens de Raspberry Pi Foundation twee voordelen: het bordje kan voor 25 dollar op de markt worden gebracht, terwijl de huidige Model B-uitvoering 35 dollar kost. Daarnaast zou het verbruik van de Model A-uitvoering slechts een derde bedragen van de energiehonger van Model B.

Model A van de Raspyberry Pi zal tijdelijk 'exclusief' in Europa verkrijgbaar zijn. Op korte termijn zal het bordje echter wereldwijd te bestellen zijn, zo claimt de stichting achter het succesvolle moederbordje. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Raspberry Pi's verkocht.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-02-2013 • 17:07

81 Linkedin

Lees meer

XBMC brengt final uit van 12.0 'Frodo' Nieuws van 29 januari 2013
Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (78)

78
77
54
5
1
14
Wijzig sortering
Ik begrijp niet goed waarom deze Raspberry Pi zo populair is. Voor 35 euro heb je een veel snellere android stick, zoals de populaire AK802, incl. behuizing, kabels en verzending.

@hieronder: Wie zegt dat je zo'n android stick enkel als mediacenter kan gebruiken? Volgens mij kan alles wat je met de Raspberry Pi doet, ook met zo'n android stick en meer. Het is daarom volgens mij enkel populair bij tweakers, omdat het minder "kant en klaar is" en het dus uitnodigt om te modden en te tweaken. Echter kan je dat ook met zo'n android stick en omdat deze rijker zijn uitgerust, is ook meer mee te doen.

edit2: Er staat dan misschien android op zo'n stick, je kan er met wat getweak ook linuxdistributies op laten draaien en vaak wordt deze AK802 in één adem genoemd met de RPi. En voor wie de AK802 toch niet goed genoeg is, er bestaan zoveel andere varianten, zoals de 70 euro kostende Minix Neo X5.

Ik begrijp niet wat er off-topic is aan mijn post. Ik begrijp dat het fan-gehalte voor de RPi op T.net erg hoog is (en terecht), maar blijkbaar is me een kritische houding niet gegund.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 4 februari 2013 17:50]

Opgelet voor degenen die aankomen met die HDMI-stickjes: De meeste van die dingen zijn niet open om eigen geschreven software op te kunnen draaien en moeten dus geroot worden. Als er tenminste een mogelijkheid is gevonden om het te rooten. Laat staan dat er een toolchain + documentatie voor ontwikkelaars beschikbaar wordt gesteld.

Dat Android erop kan draaien wil niet de garantie geven dat Google Play, laat staan de apps die Google Play biedt, soepel draait. Ook ben je afhankelijk van Chinese bedrijven die het ene moment wel en het andere moment weer niet nieuwe firmware updates uitgeven voor bugs te pletten.

Tuurlijk. Je kiest er zelf voor om dat soort gevaren van een 'miskoop' op te lopen, maar ik als ontwikkelaar zijnde zou toch eerder aankloppen bij de Raspberry-Pi gemeenschap of andere ontwikkelaarsbordjes/minicomputer gemeenschappen, dan dat ikzelf het wiel opnieuw moet uitvinden om mijn game / appje draaiend te krijgen op Chinese stickjes.

Toch alsnog een Chinees stickje kopen? Kijk hier dan op zijn minst.
Komt erop neer: Probox2. :) als Android stick.
Mwah, voor die 'HDMI-stickjes' zijn inmiddels zoveel communities dat ik me over Rooten, Google Play, Firmware, etc.. geen zorgen hoef te maken !!

Maar het blijft ook hierbij hetzelfde als het Apple tegen Android verhaal, en het blijft grappig dat en hoe iedereen zo zijn eigen voorkeur verdedigd :+
En dat is inderdaad ongewenst. Niet dat jij het zegt (iets te kort door de bocht maar inhoudelijk toch +1 verder), maar dat dat risico inderdaad reëel is.
Ik begrijp niet goed waarom deze Raspberry Pi zo populair is. Voor 35 euro heb je een veel snellere android stick, zoals de populaire AK802, incl. behuizing, kabels en verzending.
MK808 heb je al voor minder dan 35 euro, die heeft een 1.6Ghz dual core A9, heb je intern flashgeheugen, wifi, meer ram, behuizing, etc. Totaal geen partij voor RPI waar je verouderde chip krijgt met minder RAM, geen flash, geen behuizing, geen wifi(wil geen kabels meer anno2013, was leuk in de jaren 90).

Zie de mk808 voor 35,99 dollar staan op ebay, dat is ongeveer 27 euro.
http://www.ebay.com/sch/i..._nkw=mk808&rt=nc&LH_BIN=1

En daarbij is die ook nog eens zuiniger dan RPI B model. Kan wel rechtstreeks op usb aangesloten worden van TV of PC, geen aparte voeding nodig. :D

Via I/O breakout(sparkfun heeft open source printje, kan je kant en klaar kopen of zelf maken, is niet veel meer dan pic en pcb met usb poort) printje voor bijvoorbeeld android(moet je er android opzetten, er kan ook linux op) kan je ook meer i/o pinnen eraan hangen, dan heb je veel sneller systeem, want veel meer kan, ook robot aansturen of wat je maar wilt.

RPI heeft geluk dat horde mensen erachteraan lopen die oogkleppen op hebben, of zelf geen kennis hebben va hardware en software. Want verder is RPI gewoon oude trage chip en blinkt nergens op uit wat andere printjes niet zouden kunnen.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 4 februari 2013 17:52]

Mwoah, niet helemaal.

Ik had (sinds gister een nieuwe) nog een oude TV zonder HDMI. De RBPI heeft dan toch maar mooi even composiet. Verder stream ik vanaf mn servertje, dus heb ik toch echt liever ethernet voor een stabiele verbinding om HD te streamen. Dus zo'n stickje zou het voor mij niet doen.
Op de RPI kan je RISCOS draaien. Hij's goedkoop en hoeft niet aan een TV te hangen.
Anoniem: 145867
@ShaiNe4 februari 2013 17:29
Wat zaken die hem populair maken:

-GPIO (Denk aan i2C, Seriele verbindingen en gewoon normale IO wat gewoon fucking gaaf is)
-Ethernet poort
-De grote community
-Debian versie van Linux en dus geen Android.
-De mogelijkheden

Het gaat bij de Raspberry-pi niet zozeer om de snelheid. Ja hij is traag 700Mhz en je kan hem wel een beetje opvoeren. Maar ik zie het meer als een Fusie tussen Microcontroller en de kracht van een computer OS.
Dus gewoon op het apparaat via een beeldscherm direct compilen en de code runnen in plaats van als een Microcontroller eerst je programma op de uC te laden.

En ja, diegene die hem als Mediacentre gaat gebruiken.. raad ik liever een Android Stick aan. Die heb je tegenwoordig al in Quad Core versies. XBMC draait namelijk ook op Android.
Ik kan me eigenlijk moeilijk voorstellen dat zon android stickje full hd films beter kan streamen van mn nas dan een RPi. Zoals de XBMC website aangeeft is er zeer beperkte hardware decoding support beschikbaar voor android.

bron:
http://wiki.xbmc.org/inde..._for_Android_specific_FAQ


Aangezien de RPi het vooral van zn GPU moet hebben vind ik het argument "Ik raad een android stick aan, die heb je al in quad core versies" een beetje scheef.

Heeft iemand beide systemen naast elkaar getest? Ben benieuwd :9


http://wiki.xbmc.org/inde...specific_FAQ#Requirements

[Reactie gewijzigd door TrsvK op 4 februari 2013 22:17]

Meerder cores oftewel SMP ondersteunen lukt Linux vast ook wel dus dat lijkt me inderdaad een non-argument. Maar buiten dat, Android is een grafische GUI, gebaseerd op Linux die via een virtuele constructie draait. Ik weet niet maar het klinkt niet erg praktisch, vooral niet voor een RPI-achtig bord met beperkte resources. Android kan er dan wel leuk uitzien maar het is zwaar beperkt tegenover o.a. een Linux omgeving die direct op de hardware draait. In feite zou je Android als programma moeten kunnen toepassen op Linux maar als je perse een GUI wil en X.org of een andere open source display server gewoon werkt zie ik nog geen reden om dat te doen. Ik begrijp dat nooit helemaal met Android. Wat is er nou werkelijk een voordeel aan een verplichte GUI+softwareframewerk met allerlei voorschriften waarbinnen je apps kan draaien? Doe mij maar gewoon een computer die software draait die er compatible mee is. Weinig kans dat ik een bepaalde app nodig zou hebben waardoor ik voor Android zou kiezen.
Omdat de Raspberry Pi wel allerlei aansluitingen heeft die je voor allerhande bouwsels kunt gebruiken.
Anoniem: 310408
@kalizec4 februari 2013 17:45
Ik denk ook dat het juist het feit dat er geen kastje om heen zit en het allemaal nogal 'hobbyachtig' aandoet een van de charmes is. Ik heb er een paar in gebruik en zou er niet over dromen om ze in kastjes weg te werken.
Rijker uitgerust betekent niet per definitie dat je er meer mee kan. Als dat ding proprietary drivers heeft zit je ook meteen vast aan Android en aan updates die nooit komen.

Bovendien als je een projectje bouwt dat reproduceerbaar en betrouwbaar moet zijn, dan wil je geen anonieme hardware uit de ramsj zonder schema, documentatie enz.

@hieronder: ik begreep dat daaraan gewerkt wordt, probleempje met een van de chips. Zodra daar een open driver voor is (reverse engineering of door de fabrikant vrijgegeven) is er geen vuiltje meer aan de lucht. Het OS zelf is wèl volledig open. Bij de anonieme ramsjfabrikant weet je om te beginnen al niet eens welke chip erop zit en op welk moment ze besluiten een volledig ander type te monteren waar weer nieuwe drivers voor nodig zijn. Bij de Raspberry Pi is de hardware bovendien verder volledig gedocumenteerd en consistent. Dat ga je bij een anoniem rommelproductje ook niet meemaken.

RoestVrijStaal hieronder verwoordt de problemen met dit soort producten nog veel beter.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 5 februari 2013 14:56]

Net zoals de raspberry die alleen propietary drivers heeft?
Omdat niet iedereen een kant en klaar klein stickje wil gebruiken?
Die stick is erg leuk maar niet te vergelijken met een RPi. Zij toch echt twee totaal verschillende producten.
Ik denk voornamelijk vanwege het hoge tweak gehalte. Er zitten GPIO's op en het is meer een ontwikkelbordje dan een kant en klare media speler. Wat een pi toevallig ook kan.
De RPi alleen voor mediadingen? Kijk eens hier wat voor moois er allemaal mogelijk is: http://pingbin.com/2012/1...as-raspberry-pi-project/#
(offtopic)
Opgelet vooraleer je deze bestelt!
geadverteerd als 1.5Ghz
zo rekenen ze :
920Mhz CPU (is bijna 1Ghz)
+ 500Mhz Mali400 GPU
= 1.5Ghz

pff edit dit is dus een reactie op ShaiNe
heb toch echt daaronder op 'reageer' geklikt...

[Reactie gewijzigd door Zer0CooL op 4 februari 2013 17:30]

Dit stickje is waarschijnlijk wel leuk om filmpjes op te bekijken e.d.
Een Raspberry Pi heeft echter nog I/O-pinnen zoals GPIO, UART, I²C bus en SPI. Deze kan je ook nog uitbreiden via een uitbreidingskit (nieuws: Uitbreidingskit maakt meer aansluitingen Raspberry Pi mogelijk.
Je hebt ook de vrijheid om een OS te kiezen en het volledig aan te passen naar je wensen.

Al bij al kan je de Raspberry Pi voor veel meer verschillende toepassingen gebruiken dan een dergelijke Android stick.
@ShaiNe als jij een linux+XBMC image daarvoor vind waar ik ook gewoon transmission op kan zetten vind ik het prima. Maar op dit moment is er voor Raspberry gewoon veel betere support vanuit de community. RaspBMC erop en klaar. Transmission+Flexget erbij en voila alle series verschijnen vanzelf.
256MB is wat het originele model B bordje had, model A had slechts 128MB. Is dit recent verhoogd?
Op zich wel een leuk bordje. Echter zijn er goedkopere en vlottere oplossingen te koop die ook meer geheugen en connectiviteit hebben. Ik heb al van die mini-pc'tjes voorbij zien komen voor nog geen $20 (incl. verzending). Bovendien hebben die het voordeel dat er al een behuizing omzit. Bij zo'n Raspberry moet je het zelf in elkaar knutselen.

Maar goed; het zal ook een andere groep tweakers interesseren denk ik :-)
Hier zijn best wat alternatieven :*)

Maar we zijn zeer benieuwd wat jij in gedachte hebt (goedkoper en beter vinden we altijd interessant :P)!
Van de alternatieven die ik zie, is er toch geeneen zo klein, energiezuinig, goedkoop en goed verkrijgbaar als de Pi. Ook is de actieve en relatief grote community van de Pi wel prettig; je trekt zo een XBMC distro specifiek voor de Pi van het net, en als je ergens tegenaan loopt, blijkt altijd iemand je probleempje al te kennen...én te hebben opgelost ;)

Kleine vergelijking (grootte moet je zelf ff opzoeken ;)):

Raspberry Pi
  • $25 / $35
  • 3 à 5W
Via APC
  • $ 49
  • 4 ~ 13,5W
FXI Cotton Candy
  • $ 199
  • ?
MK820
  • € 58
  • ?
AK802
  • $ 47
  • ?
BeagleBoard xM
  • $ 149
  • ?
Mele A1000
  • $ 70
  • ?
Gumstix Overo
  • > $115
  • ?
CuBox
  • $ 135
  • 3W
Carambola
  • [€ 22/li]
  • 1.5W
Cubieboard
  • $ 49
  • ?
Alpen Android Thumb
  • $ 114
  • < 30W
A13 OLinuXino
  • € 55
  • ?
Hackberry A10
  • $65
  • ?
BeagleBone
  • $89
  • ?
Open Exynos4 Quad
  • $129
  • < 10W
http://www.efytimes.com/e1/creativenews.asp?edid=84368
http://www.zdnet.com/phot...rnatives_p3/6351193#photo
http://www.redferret.net/?p=33596

[Reactie gewijzigd door koraks243 op 4 februari 2013 20:58]

@koraks243: Er is gewoon een APK van XBMC te krijgen voor Android. Deze kun je handmatig van hun site downloaden of gewoon downloaden via de Google Play store. Naar mijn mening heeft de Raspberry Pi daar geen enkel voordeel tegeonver de Android USB-PC'tjes.

- Edit - De XBMC app is inderdaad niet te downloaden via de Play Store maar moet handmatig gedownload en geïnstalleerd worden. Dank aan tweaker "quickfoxz" voor de correctie !

In begrijp ook niet waarom men zich zo blind staart op het energieverbruik. De MK808 heeft een input van 5V / 1A, wat neer komt op 5VA; of te wel maximaal 5 watt. De gemiddelde waarden zullen grofweg op 1/3 tot 1/2 liggen, omdat de hardware niet constant belast zal worden. Ik schat het gemiddelde verbruik daarom op 1,8 - 2,5 Watt.

Je kunt natuurlijk wel het energieverbruik van al die apparaatjes met elkaar gaan vergelijken en er een prijs bij plakken, maar je moet ook kijken wat je daar voor terug krijgt. Als je dus een fatsoenlijke vergelijking wilt maken zul je dus de prijs én de prestaties moeten meenemen.

Wat je nu doet is een prijs en het energieverbruik tegen elkaar zetten. Sorry, die berekening slaat als een spreekwoordelijke tank op een varken :-) Wat ik een voordeel vind is dat die Android-PC'tjes bereids in een behuizing geplaatst worden. Ik kan deze direct gaan gebruiken. Mocht ik de hardware in een ander apparaat willen plakken, maak ik de MK808 open en haal het PCB eruit, waarna ik het bijvoorbeeld ín een LCD-TV kan monteren zodat er aan de buitenkant geen kabels uitsteken. Zo verander je zelfs een oude LCD-TV in een moderne Smart-TV.

Maar ik vind het wel leuk dat je even moeite hebt gedaan om nog meer van die embedded computertjes bij elkaar te zoeken; nu heb ik weer wat nieuwe materie om me in te verdiepen. Bedankt !

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 5 februari 2013 15:38]

Van wat ik lees en zelf heb ervaren is XBMC voor android nog niet te vergelijken met XBMC op de raspberry PI.

Met name het afspelen van HD content levert nogal wat problemen op. Dit heeft te maken met onderstaande (afkomstig van de officiele XBMC website)

Note: Remember that hardware video decoding, which will be required on most devices for smooth video playback, is still very limited at this time.

XBMC is naar mijn weten nog niet te downloaden in de Play Store
Sorry, je hebt gelijk. XBMC staat inderdaad niet in de Play Store. Dacht dat ik 'em voorbij had zien komen maar het bleken enkel afstandsbedieningen te zijn. Heb de reactie aangepast, bedankt :-)

Maar evengoed; het installeren van een APK op je Android-toestel is natuurlijk "peanuts". Eigenlijk nét zo makkelijk als de Play Store. Downloaden en via "Mijn Bestanden" uitvoeren.

Bob's your uncle, Fanny's your aunt ;-)

Dat 1080p problemen op kan leveren (vooral met hoge bitrates) kan ik me op zich wel voorstellen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik, ondanks het gegeven dat ik een full-HD TV heb, meestal 720p video's download. Ondanks dat ik een vlotte internetverbinding heb bespaart het je een hoop tijd. Zo belachelijk veel verschil zit er niet in vind ik. Je kunt beter een degelijke 720p rip hebben van 6GB+ dan 1080p rips te downloaden van 15GB+.

Daarbij kun je dan ook een eenvoudiger computertje gebruiken (zoals zo'n Android stick) om je HD-content (in dit geval "HD-Ready") af te spelen omdat de belasting op de hardware gewoon een stuk minder is. De gemiddelde consument weet sowieso het verschil niet tussen de verschillende HD-formaten en kijken in eerste instantie op de prijs.

En zeg nou eerlijk; enkele tientjes voor zo'n netwerkspelertje is toch helemaal niet verkeerd. Deze techniek staat ook nog in de kinderschoenen en er zijn sinds de introductie van de MK802 toch flinke stappen voorwaards gemaakt. Geduld is een schone zaak :-)

Maar goed, ik verwacht ook wel dat de tweakers die een Raspberry Pi kopen van een ander kaliber zijn als diegene met zo'n Android mini-PC. De een is beter geschikt om te knutselen, de ander meer als mediaspeler. Kortom; voor ieder wat wils.

Hoewel er vlottere en goedkopere alternatieven voor de Raspberri Pi zijn, wil dat niet zeggen dat deze per definitie beter zijn. Dat komt uiteindelijk op de gebruiker en zijn / haar toepassingen aan. Kunnen we het daar over eens worden ?

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 5 februari 2013 15:47]

Maar ik vind het wel leuk dat je even moeite hebt gedaan om nog meer van die embedded computertjes bij elkaar te zoeken
Dat bedoel ik maar - aangezien impromptu productvergelijkingen op t.net niet direct mijn 'core business' zijn. Ja, natuurlijk ontbreekt er van alles aan die vergelijking. Je kan het zo mooi maken als je wilt. Als jij me 'n fatsoenlijk salaris aanbiedt om dat soort dingen te doen, dan steek ik er volgende keer weer wat meer tijd in ;)
@koraks243 : Ik zou al blij zijn als ik zelf een fatsoenlijk salaris zou hebben ;-)

Ik denk wel dat we nog heel wat van dit soort apparaatjes voorbij zullen zien komen. Het zijn in feite smartphones zonder eigen scherm.
Nog goedkoper, met behuizing? Noem eens wat namen? :)
Je hebt de MK808 MK2 / MK3. Dat zijn Android sticks met USB / HDMI / Wifi.

Een medetweaker poste een poos geleden wat links waar soortgelijke sticks al voor $20 werden verkocht. Het is dan een namaak van de MK808; de specs verschilden echter amper. De verzendkosten zaten er al bij in. Het enige "nadeel" is dat je 3 á 4 weken op levering moest wachten omdat het uit China verstuurd werd.

De eerste MK802 was gebaseerd op een Allwinner A10; de MK808 op de Rockchip RK3066.

Maar goed; voor zo'n bedrag mag je dan eigenlijk ook niet klagen. Helaas kan ik die links niet meer zo 1-2-3 terug vinden.

Specificaties MK808 :

Model : MK808 Android 4.1 Dual core Mini PC
Color : Black
CPU : Rockchip 3066 (2x 1.6GHz)
Operating System : Android 4.1.1

RAM : 1GB
ROM : 8GB (NAND Flash)
External Storage : MicroSDXC (max. 32 GB)

3G : Support for external 3G dongle
Bluetooth : Bluetooth V3.0
WIFI : 802.11 B/G/N

Video Format : 1080P H.264/ VP8/ RV/ WMV/ AVS/ H.263/ MPEG4
Audio Format : MP3/ WMA/ APE/ FLAC/ AAC/ WAV/ OGG
Image Format : JPEG/ JPG/ BMP/ GIF

Features : 3D, Anaglyphic 3D, Polarized 3D
Keyboard & Mouse : Support 2.4GHz Keyboard & Mouse
Video Output Interface : HDMI
Audio Output Interface : HDMI

Ports : 1x HDMI port, 1x OTG (USB On-The-Go), 1x Mini USB, 1x USB
Language : Chinese / German / Spanish / French / Italian / Dutch / Russian / English
Charger : Input 5V, 1A
Product Size : 88x32x16mm
Product Weight : 46g

Package Includes :
1× MK808
1× AC Adapter (US Plug)
1× HDMI Cable
1× USB Cable
1× Manual

Er zijn een heleboel van dit soort mini pc'tjes te krijgen van verschillende merken. Soms zijn de prijzen zo laag dat je je afvraagt hoe ze er nog winst aan kunnen maken. Als je een beetje je best doet vind je vanalles.
Deze zijn leuk als mediacenter. Maar dan moet je natuurlijk een goede wifi connectie hebben om je HD zonder problemen gestreamd te krijgen.

Je bent ook verplicht ze aan een scherm te hangen terwijl je met een linux distro al genoeg hebt aan een netwerk connectie.

Daarnaast ontbreken deze ook een GPIO interface, wat toch een leuke feature is van een raspberry of arduino bordje.

En uiteindelijk zijn de mogelijkheden van een android os toch net iets beperkter dan van een linux os.
Deze zijn leuk als mediacenter. Maar dan moet je natuurlijk een goede wifi connectie hebben om je HD zonder problemen gestreamd te krijgen.
Niet alleen je WiFi is een uitdaging; ook zijn deze Android sticks absoluut ongeschikt om HD materiaal af te spelen; ze zijn simpelweg niet snel genoeg.

Ik heb zelf een RK3066 uitgeprobeerd en zelfs vanaf de SD kaart krijg hij het niet voor elkaar om willekeurig welke content vloeiend af te spelen.

Als je dat vergelijkt met een Pi op Xbian of RaspBMC; die speelt letterlijk alles volledig vloeiend (Beter nog dan XBMCbuntu op een Atom/Ion2). Daarmee kun je wellicht $15 besparen door zo'n Android stick te nemen maar de frustratie van het schokkerige beeld is dat niet waard.
@DaRKie : Dat hoeft niet persé. Je kunt een USB-Ethernet controller gebruiken en er een kabel aan prikken. Je zult dan alleen een simpele passieve USB-hub moeten gebruiken.

De achterkant van je TV is groot genoeg om deze apparaatjes met wat dubbelzijdige tape tegenaan te plakken, zodat je er niks meer van ziet.

pricewatch: Sitecom LN-031 Gigabit Netwerk USB Adapter

Het enige dat ik niet zeker weet is of de Android kernel al de betreffende modules heeft om deze adapter direct te activeren. Echter, in de meeste gevallen zal de interne Wifi-adapter voldoende zijn om video's mee te streamen.
Heb je wat links naar andere opties? Ik ben wel benieuwd!
Dit is in Oktober verhoogd naar 256 en model B naar 512 ja.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 4 februari 2013 17:13]

Dit is in twee stappen verhoogd. Eerst werd verteld dat de model A 256 mb zou krijgen. Later is de model B geupgrade naar 512 mb.
Voor de educatieve markt zal het een goed model zijn. Maar voor de hobbyisten onder ons lijkt het mij logischer om toch 10 dollar meer neer te leggen zodat er een ethernet aansluiting is en een dubbele usb poort.

Ik ben wel benieuwd naar de verkoopcijfers van dit model.
Anoniem: 394438
@Martindo4 februari 2013 17:50
Je kunt ook een WiFi dongle gebruiken.
Ja en nee: als je een rPi bijvoorbeeld in een robot of een Drone wil bouwen, heb je wellicht niets aan de ethernet poort maar wèl iets aan het mindere energieverbruik.
Het grote voordeel van het model A is niet zozeer de prijs maar het (nog) veel lagere stroomverbruik.. Ik ga er meteen een bestellen zodra ze leverbaar worden, als boordcomputer voor de auto :D Op accu scheelt het stroomverbruik echt veel (idle een factor 3 lager dan het Model B )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 februari 2013 18:08]

Ik vraag me af of die vergelijking gedaan is met de ethernetpoort vol in gebruik of niet.
Anders kan je gewoon een B kopen en de ethernet niet gebruiken en hetzelfde verbruik hebben als de A. Heb je toch de extra ram en het makkelijker updaten dmv ethernet.
Ik neem verder aan dat de pi uitgaat als het contact uit gaat anders loopt je accu toch wel leeg.
Dan moet je ook niet vergeten de pi netjes af te sluiten anders krijg je misschien SD-card corruptie.
Edit: dat updaten is misschien niet zo relevant eigenlijk met sd-kaartjes.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 4 februari 2013 17:49]

Ja, die vergelijkingen waren zonder ethernet gebruik. De chip voor ethernet heeft gewoon veel stroom nodig, en de 5V->3.3V converter die on board zit, schijnt niet zo efficient te zijn. Zelfs idle is hij 3x zo laag, zie hier: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?p=164893. Model B is 330mA, model A is 110mA idle.

En nee, ik zet hem niet puur op het contact, ik ben van plan om de pi ongeveer een uur aan te laten na het uit zetten van het contact (wil er een relais aan maken dat hij zelf bekrachtigd houdt, zodat hij zichzelf van de stroom kan halen en er na het loslaten van de spanning helemaal geen stroom meer wordt gebruikt). Bovendien kan hij dan het relais laten vallen op een moment dat hij zijn filesystem al geunmount heeft. Het lijkt me trouwens ook wel cool om mijn auto te kunnen pingen terwijl hij op de parkeerplaats staat :+

Vergeet niet dat een auto accu meestal iets van 40Ah is, bij 12V. Dat is 480Wh, daar kan je zo'n pi echt wel een paar uurtjes mee zoet houden. Je moet het alleen geen weken doen.

Dus ik laat hem een tijdje aan staan zodat hij niet elke keer bij het starten weer helemaal hoeft te booten en inloggen op 3G, anders zou dat elke keer moeten als bijv. de motor afslaat. Het gaat trouwens onder andere een internet radio worden (ik woon in het achterland van Ierland en de radiostations zijn hier slaapverwekkend). En natuurlijk een GPS eraan omdat het kan.

En updaten kan je gewoon doen via de SD kaart, dan haal ik die er even uit en steek hem in een van mijn andere pi's die wel ethernet heeft.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 februari 2013 18:15]

Klinkt als een leuk project. Ga je er (een serie) blogposts over doen?
Goed idee eigenlijk, ik heb nog geen blog maar misschien open ik er wel hier eentje op Tweakers... Zat er al een tijdje over te denken. Ik wil het dan alleen in het Engels doen omdat ik veel vrienden heb die geen Nederlands spreken.

Edit: @Hoppa!: Welke reclame? Ik heb al jaren geen Nederlandse TV meer gezien eigenlijk dus ik ken hem niet, ben wel benieuwd :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 5 februari 2013 13:41]

Ben jij die gast van die snelheidsbegrenzer van de reclame? :)
Het is wel een leuk ding, maar ik weet nog steeds niet goed wat je nou met zo'n PI kan.
Kan iemand me de bedoeling ervan uitleggen?
Ja hoor. Het dingetje is ontwikkeld om de creatieve geest te prikkelen: zoek naar mogelijkheden om het dingetje in te zetten. Zo is er bijvoorbeeld al software beschikbaar in de vorm als: domotica, VoIP-server, htpc etc. Zoek eens op Google en je zult verstelt staan wat mensen allemaal doen met deze pi.
Thuis gebruik ik het als HTPC. Ik gebruik de OpenELEC software. Super!
Die van mij hangt in de meterkast, leest mijn slimme meter uit plus mijn water en gasmeter en de opbrengst van mijn zonnepanelen via een kWh meter. Daarnaast draait hij apache+mysql+php om via een webpagina mooie grafiekjes weer te geven. Ook hangen er twee temperatuur sensoren aan en stuurt hij mij een mailtje wanneer iemand op de deurbel drukt. :P
Is al een tijdje zo. Omdat 512 evenveel koste als 256mb hebben ze er standaard 512mb in gedaan.
Da's niet helemaal waar, 512MB is wel degelijk duurder, alleen doordat de oplages hoger waren dan verwacht en er efficiënt geproduceerd kon worden, ontstond de mogelijkheid om er toch 512MB op te zetten zonder over het budget van 35 dollar heen te gaan.

Voor model A gold eigenlijk het zelfde, alleen was daarvan al voordat 'ie in productie ging duidelijk dat een upgrade naar 256MB mogelijk zou zijn zonder het budget te overschrijden.
XBMC draait prima op de 512mb model B. Ben benieuwd of het hier ook goed op draait.
XBMC draait ook prima op een Model B met 256mb, dus zal het hier ook wel prima op werken.
Dat is gewoon niet waar. Met name de interface is echt supertraag, bijna onwerkbaar.
256MB is even veel als het oude model B, en daar draaide ook al vanalles op.
Het enige spijtige is de enkele USB poort. Toetsenbord/muis/opslag/wifi/...
Dus toch nog een powered hubje nodig als je er wat meer op wil doen.
Dan zou je via wifi moeten werken, aangezien deze geen NIC heeft. Lijkt me niet prettig werken via Wifi.

Stroomvebruik zal misschien minder zijn. Maar model B is al erg zuinig (ongeveer 4 tot 7 watt) ik zeg niet dat factor 3 minder weinig is. Is veel zelfs! Voor mij thuis maakt het niet uit. Maar voor mobiele toepassingen is dit een mooie optie.
Definieer "prima". Het navigeert allemaal heel langzaam en LiveTV vanaf een Tvheadend server werkt nog steeds niet wegens bugs in de firmware van Raspberry Pi.
2/3 minder verbruik als ze de netwerk chip weglaten, mmmh iets zegt me dat die chip de slokop is.
uh ja denk je. met een 5v en 0.5a dus 2.5 watt. vet verbruik zeg.
Ben ik de enige die nu vind dat het zo apart is dat deze exclusief voor Europa komt. In Europa is 10 euro verschil niet zo extreem veel, en ik denk dat de voordelen (van de duurdere variant) wel opwegen om de duurdere variant te kopen.
Maar in een land als Afrika maakt dit veel meer uit, daar is het verschil van 10 (dollar) veel groter dan hier, ik snap niet waarom ze dat niet eerst exclusief gaan uitbrengen in Afrika.
Ze worden gemaakt in Europa, veel fans komen uit europa en de oplage is beperkt. Bovendien is de Type A vooral bedoeld voor onderwijs en de type A was beloofd voor dat onderwijs voor dit jaar.
Al een tijdje naar zitten kijken als leuke gadget, ik ga hem binnenkort maar aanschaffen als linux apparaatje

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee