Levering Raspberry Pi-computers uitgesteld wegens CE-markering

De eerste batch bestelde Raspberry Pi-'minicomputers' kampt met nieuw uitstel. De distributeurs weigeren de bestellingen te leveren zolang deze niet zijn voorzien van de CE-markering. De kleine computer krijgt binnenkort ook zijn eigen webwinkel.

CE LogoDe Britse Raspberry Pi Foundation heeft op zijn website aangekondigd dat de levering van de 2000 bestelde minicomputers nog even op zich laat wachten. De retaildistributeurs, RS Components en Farnell, willen dat de computer een CE-markering krijgt voordat zij leveren. De stichting was van mening dat een CE-certificatie niet nodig was, omdat het bord geen eindproduct is. De foundation heeft nu echter besloten om rekening te houden met de wens van zijn distributeurs.

Een CE-markering betekent dat het product in overeenstemming is met de Europese richtlijnen. Volgens die richtlijnen moet het product voldoen aan de minimale eisen op gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De certificering kan door een onafhankelijk instituut worden gedaan, maar ook door het bedrijf in kwestie zelf. In dit geval doet de Foundation de certificering zelf. Volgens een blogpost zal dit niet veel problemen opleveren.

RS Components gaat overigens ook een aparte webwinkel opzetten, waar particulieren een Raspberry Pi kunnen kopen. Zo kan de stichting meer betaalmogelijkheden bieden en op meer plekken leveren. De minicomputers zijn een onverwacht succes gebleken. Bij de eerste verkoopronde van de minicomputers lagen de websites van beide distributeurs plat door de toeloop. Sinds het begin van het project heeft de computer al enkele tegenslagen gehad, waardoor leveringen enkele keren moesten worden uitgesteld.

De Raspberry Pi is een goedkope pc, met een grootte van 85,60 bij 53,98mm, bedoeld voor het onderwijs. Met het project willen de ontwikkelaars de jeugd laten kennismaken met de technische kant van computers, zoals programmeren. Het systeempje komt in twee modellen: A en B. Het duurdere model B zal 35 dollar kosten en biedt een Broadcom BCM2835 ARM1176JZF-S-processor van 700MHz, 256MB werkgeheugen, twee usb-aansluitingen, een ethernet- en een hdmi-aansluiting. Het goedkopere model van 25 dollar moet het doen zonder ethernetaansluiting en met maar een enkele usb-aansluiting. De modellen worden bij de release vergezeld van enkele aangepaste linux-distributies.

Raspberry Pi pcb januari

Door Adrian Buyssens

29-03-2012 • 13:08

58

Lees meer

Open WebOS geport naar Raspberry Pi
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (58)

58
58
36
10
0
12
Wijzig sortering
CE is een certificaat waarmee de importeur verklaart te voldoen aan alle normen/eisen die in Europa gelden voor het betreffende product.

Het is kinderspel om zo'n certificaat te krijgen, want je genereert hem zelf. (datum + NAW importeur + lijst met eisen waaraan voldaan wordt + handtekening van CEO - dan ben je al klaar.)

Wat hier waarschijnlijk het probleem is is dat de distributeurs willen laten testen of het product ook werkelijk overal aan voldoet, en ze dus niet per ongeluk liegen als ze het certificaat genereren.

Bron: ben al anderhalf jaar bezig met ontwikkelen van een geautomatiseerd CE systeem.

(edit: Voor de duidelijkheid: mijn punt is dat een CE certificaat met of zonder bewijs eenvoudig te genereren is. Het is het bewijs waar iedereen zo mee bezig blijft.)

[Reactie gewijzigd door Moby Dick op 24 juli 2024 01:59]

Het is kinderspel om zo'n certificaat te krijgen, want je genereert hem zelf. (datum + NAW importeur + lijst met eisen waaraan voldaan wordt + handtekening van CEO - dan ben je al klaar.)
Zo simpel werkt dat echt niet!

De fabrikant/importeur moet op verzoek altijd de CE conformiteitsverklaring kunnen overleggen en die is alleen geldig als deze ook benodigde keuringsrapporten bevat en krijg je alleen als je het apparaat laat keuren bij een daarvoor geaccrediteerde instantie.

Wat ik wel weet is dat veel fabrikanten/importeurs CE labels plakken op apparaten die nooit gekeurd zijn.
Met als gevolg blinde paniek zodra je om de conformiteitsverklaring vraagt :)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 01:59]

[...]


Zo simpel werkt dat echt niet!

De fabrikant/importeur moet op verzoek altijd de CE conformiteitsverklaring kunnen overleggen en die is alleen geldig als deze ook benodigde keuringsrapporten bevat en krijg je alleen als je het apparaat laat keuren bij een daarvoor geaccrediteerde instantie.

Wat ik wel weet is dat veel fabrikanten/importeurs CE labels plakken op apparaten die nooit gekeurd zijn.
Met als gevolg blinde paniek zodra je om de conformiteitsverklaring vraagt :)
Onzin, je mag CE gewoon zelf aanbrengen, je hebt daar niks voor nodig, alleen moet je wel zeker weten dat je product CE mag voeren en voldoet aan richtlijnen. Jij draag dus de verantwoording dat het allemaal klopt.

Verklaring mag je zelf afgeven aan je zelf. ;)

Edit/
Keuren is niet eens verplicht, CE is ook geen keurmerk maar verklaringsmarkering dat je je als fabrikant je aan de EU richtlijnen hebt gehouden. Dus nogmaals je mag die zelf opstellen!

Kijk hier heeft conrad zijn eigen certificaat gemaakt en daarmee voldoet ze aan de CE markering voor EMI, CE is nodig omdat de RGB controller waar deze verklaring voor afgegeven is op hoge frequentie werkt en met lang draden(Led strips bijvoorbeeld) heeft die als zender kunnen gaan werken. Richtlijn 2004/108/EC.

http://www.produktinfo.co...n-RGB_CONTROLLER_MS35.pdf

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 24 juli 2024 01:59]

Keuren is niet eens verplicht
Hangt helemaal af van het product, voor consumentenelektronica geldt in ieder geval een verplichte keuring.
Kijk hier heeft conrad zijn eigen certificaat gemaakt en daarmee voldoet ze aan de CE markering voor EMI,
Vraag maar eens om de testrapporten :)
Het is geen geldige conformiteitsverklaring als ze die niet kunnen overhandigen.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 01:59]

Conformiteitsverklaring mag je zelf maken, alleen hoort deze ondersteund te worden door een testrapport, wat je niet zelf mag maken.
De testrapporten zijn onderdeel van de conformiteitsverklaring, maw een conformiteitsverklaring zonder de benodige testrapporten is geen conformiteitsverklaring.

Zie ook: Conformiteitsverklaring belangrijk document bij CE gemarkeerde producten

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 01:59]

Anoniem: 175233 @Carbon29 maart 2012 14:18
Een bedrijf kan het wel degelijk helemaal zelf doen, zonder naar een externe instantie te gaan.

Kost alleen wel een boel papier werk, om alle rapporten op te maken over alle tests die je gedaan hebt. Maar het kan dus wel degelijk volkomen intern gebeuren.
Een bedrijf kan het wel degelijk helemaal zelf doen, zonder naar een externe instantie te gaan.
Hangt helemaal af van het apparaat.
Consumentenelektronica moet gekeurd zijn bij een daarvoor geaccrediteerde instantie, maw zelf doen is niet mogelijk.
Ik probeerde een beeld te scheppen van het verschil tussen het genereren van het certificaat an sich (dat echt wel zo simpel is), en het onderbouwen van de in dat document geclaimde conformiteit.

Je hebt verder helemaal gelijk; mijn punt is niet duidelijk genoeg.
CE markering betekend helemaal niet dat het volgens richtlijnen van de EU is gemaakt. CE is alleen voor bepaalde producten. Product moet eerst getoetst worden volgens de richtlijn. Wat niet alle producten moeten/mogen CE dragen, rest mag het dus niet dragen. Als je CE aanbrengt op producten wat het niet nodig heeft dan ben je strafbaar bezig en kan je product uit de handel genomen worden tot CE weer verwijderd is.

Het is of of, of verplicht of verboden om CE erop te zetten, als het product dus buiten de richtlijnen valt is het verboden en om er eentje op te plakken, alleen de aangewezen producten moeten ze voeren rest mag het niet voeren.

Distributeur kan dus nog zoveel willen, maar wet is daar heel duidelijk over en die moet je naleven en niet de wensen van een of andere distributeur. Printjes onder de 50v AC en 75v DC is zover ik weet geen richtlijn voor. EMI valt die ook buiten, ik weet dus niet hoe de distributeur denk dat er CE op moet. Sterker nog hij moet het zeker weten welke richtlijnen R-pi onder valt anders overtreed ze de wet als ze CE markering aanbrengen!

Als we dus pech hebben word Raspber pi nogmaals terug geroepen om CE er weer vanaf te halen omdat het verboden is om die erop te zetten. :D

CE word zoveel mee gekloot en zit zo vaak op producten die ze helemaal niet mogen voeren, waarom verdiepen mensen zich daar niet eerst in voordat ze het gaan opleggen aan andere. 8)7

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 24 juli 2024 01:59]

Dan rest mij maar één vraag, en dat is hoe lang die CE-cerfitificering gaat duren?
Anoniem: 412057 @Rctworld29 maart 2012 13:12
Als die er ooit zal komen, want dit (als "onafgewerkt" product) kan wel es last krijgen qua veiligheid tegen kortsluiting, kinderveiligheid en noem maar op
Daar gaat een CE-markering in dit geval helemaal niet over. Het zullen puur EMC testen zijn.
EMC kan best nog wel eens lastig zijn voor een board zonder enige afscherming (of metalen behuizing).

Edit: Zou het trouwens gaan over het gevoelig zijn voor EM golven (wat met een onafgeschermd board best een probleem zal zijn denk ik), of het zelf uitstralen ervan? Dat laatste zal wel meevallen denk ik.

Maar ik ben het helemaal met de foundation eens dat dit soort keurmerken niet bedoeld zijn voor onderdelen zoals dit board. Het wordt niet eens compleet geleverd incl. behuizing en adapter, lijkt mij duidelijk een onderdeel en geen compleet produkt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 01:59]

Het gaat voornamelijk om veiligheid, in dit geval elektrische veiligheid en EMC (voor CE het uitstralen, oftewel storen van andere apparaten, zoals bijvoorbeeld je telefoon (analoog/digitaal).
Aangezien er genoeg andere bread boards en bordjes als de raspberry pi zijn (en ook allemaal een CE keurmerk hebben) zal het wel goed komen ;)
Anoniem: 145867 @Radiant29 maart 2012 22:13
Dit gaat wel de prijs omhoog halen :) Maar als er genoeg geproduceerd worden zal dit nihil zijn.
Gelukkig gaat CE daar inderdaad niet echt over.

Overigens zal het niet zo'n probleem zijn. Er was al bij het ontwerp rekening gehouden met CE keuringen. Dus de bordjes zelf zouden gewoon moeten voldoen.

Het plan was ook altijd om die CE keuringen uit te voeren, maar pas in een later stadium, zodat er tijd bespaard kon worden. Vergelijkbare systemen als de BeagleBoard worden probleemloos op die manier als onafgewerkt product verkocht.

RS en Farnell, de distributeurs lijken geschrokken door de enorme vraag en willen zekerheid. Dus moet de keuring nu gebeuren.

Het is alleen weer een extra vertraging, maar het eindproduct gaat er zeker komen :)
Als die er ooit zal komen, want dit (als "onafgewerkt" product) kan wel es last krijgen qua veiligheid tegen kortsluiting, kinderveiligheid en noem maar op
De volgende batches zullen indien gewenst voorzien zijn van een behuizing.
Goed die gaat er wel komen hoor CE mag eigenlijk overal op zo lang het apparaat maar geen hinder op levert voor andere apparaten in de omgeving.

Daar naast als je een apparaat hebt waar je nog voor je er ook maar 1 van verkocht hebt en waar van je eerste batch nog maar net aan 10k stuks is je binnen een dag al ruim een miljoen mensen hebt die er graag minimaal 1 maar veel al een flink aantal willen kopen... Dan kun je er van uitgaan dat dit product er wel gaat komen zelfs als de stichting er maar 1 cent per bord aan overhoud de vraag is zo groot dat ze makkelijk een aantal mensen een vaste baan kunnen bieden om een volgende versie te ontwikkelen.

Een bedrijf als Broadcom dit tot op heden alleen chips maakt voor "afgewerkte" producten zal zeker niet stil zitten en bij het zien van de orders de buzz en de snelheid waarmee derde partijen er mee aan de slag gaan gedacht hebben: "Hmm, daar zouden we nog wel eens wat aan kunnen verdienen."
Ik ga er dan ook van uit dat de medewerker die even snel 1 miljoen van deze oude achterhaalde en steeds lastiger te verkopen chips heeft afgezet op dit moment aan een nieuw project werkt waar hij de volgende miljoen chips kunnen verkopen.

Ik ken al aardig wat mensen die van plan zijn een klein cluster te bouwen met deze dingen het is simpel weg gewoon leuk om het eens te proberen en voor wat 125 euro een 5 node linux cluster bouwen dat had je twee jaar geleden toch ook niet voor mogelijk gehouden...
EMC meting is 2 dagen wel gedaan daarna 1 dag het rapport maken. Dan is maar de vraag of het er doorheen komt. Anders moeten dingen opnieuw gedaan worden.
Dan test men of het apparaat stoort of gestoord kan worden via radio golven of via de kabels. (Ook wel conducted and radiated emissions genoemd)

Het klopt wel, voor half fabrikaten hoef je geen CE-cerfitificering te hebben.
Maar als ze dat niet goed hebben gemaakt, is het bijna niet op te lossen voor de fabriekant die het boardtje in zijn eindproduct wil gebruiken.
EMC meting is 2 dagen wel gedaan daarna 1 dag het rapport maken.
We hebben in het verleden een stukje consumentenelektronica FCC en CE laten keuren bij de KEMA (mocht toen meelopen), dat nam incl. lunch iets minder dan een dag in beslag.

Het keuringsrapport liet wat langer op zich wachten, pas daarna konden we de FCC certificatie afronden wat nog eens ruim een maand in beslag nam.
Dan test men of het apparaat stoort of gestoord kan worden via radio golven of via de kabels. (Ook wel conducted and radiated emissions genoemd)
In ons geval deden ze ook nog een ESD (Electrostatic Discharge) test.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 01:59]

Ja bij de KEMA kan je lekker eten :). Ik heb daar ook al meerdere keren EMC testen laten uitvoeren.
Die gaat er met vlag en wimpel doorheen komen, op zo printje is EMC niet eens van toepassing. Banen zijn hele kort en liggen gelijk met de grond vlak dus weinig kans dat er storing vanaf komen die zo sterk is dat radio verkeer kan verstoren.

Vraag me af of printje überhaupt wel in CE richtlijn valt en of CE markering wel mag voeren?

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 24 juli 2024 01:59]

Dat klopt jammer genoeg niet. Zo'n bordje kan best makkelijk beginnen storen.

Klein praktijkvoorbeeldje: als de lengte van de verschillende lijnen naar de ethernet-magnetica te veel verschilt, dan kan dat al volstaan om via de ethernetkabel te veel storingen te veroorzaken.

Een andere klassieker is onvoldoende HF-ontkoppeling in de voeding te voorzien, waardoor het ding gaat stralen via de draden van de voeding.

Zoals anderen al aangehaald hebben: met de metingen ben je toch makkelijk een halve tot een hele dag zoet, als er geen problemen opduiken.
Dan rest mij maar één vraag, en dat is hoe lang die CE-cerfitificering gaat duren?
Een paar uur. CE keuring stelt niets voor. Je besteld een rol met CE stickers en je gaat met een man of 3 zitten plakken.

Klinkt om te lachen maar dit is de praktijk.

[Reactie gewijzigd door TheBorg op 24 juli 2024 01:59]

Voorzover ik weet, moesten wij volgende dingen doen:
- EMC-compatibiliteit testen, er zijn maar 3 à 4 labo's in België die gecertifieerd zijn om dat te doen (De Nayer in Mechelen, en het labo in Erpe Mere zijn de twee die ik ken). Dat zijn immuniteits- en emmissietesten, zowel conducted als radiated, brownouts, static discharge, power surges op zowat alle externe voedings- en signaallijnen, ... Dat was meestal een week werk in ons geval.
- EN60950 veiligheidscertifiëring, was meestal wel op een dag gedaan
- Dan heb je natuurlijk nog de RoHS-normen die je moet volgen
- En daarnaast moesten we in ons geval ook nog de WEEE-normen volgen
- En een ganse boterham specs van de klant mbt temperatuur, transport, geluid, licht, stroomverbruik, ... doen. Vooral de transporttesten zijn leuk: je toestellen laten neerknallen op de grond of op een triltafel dooreen rammelen en zien of ze blijven werken :P Dat waren nu wel geen verplichte testen ikv CE.

En pas dan wou de lead engineer aftekenen. Als ik me niet vergis, was de lead engineer trouwens in principe hoofdelijk verantwoordelijk voor de correcte uitvoering en certifiering. Daar werd bij ons niet echt mee gelachen, en de volledige doorlooptijd van al die testen was al snel een maand. Zéker EN60950 werd strikt gevolgd. Een veiligheidsrisico betekende dat dat toestel niet buitenkon zonder grondige analyse en degelijke oplossing. Punt, geen discussie. Apparaat van toeleverancier niet in orde? Werd teruggestuurd, en dat ze het maar oplossen.

Dus ik weet niet in welke bananenrepubliek jij toestellen ontwikkeld hebt, maar "gewoon een rol stickerkes kopen", vergeet het maar. Waarbij een afgewerkte bankautomaat (daar ging het bij ons om) natuurlijk wel iets kritieker en ingewikkelder is naar specs en certifiëring toe dan een DIY printplaatje.

[Reactie gewijzigd door Bauknecht op 24 juli 2024 01:59]

Klopt in zo verre dat CE inderdaad zelf certificering is.

Dat wil zeggen het is niet verplicht om de testen uit te voeren. Zolang er maar geen problemen zijn zal je niemand horen. Als er wel claims komen zal je toch moeten gaan bewijzen dat je aan de eisen voldoet en met een rapport van een testhuis gaat dat toch een stuk makkelijker
CE keuring kan heel snel gaan.
Je kunt jezelf certificeren. Als er dan een agentschap komt kun je alsnog met een testhuis aan de gang waarna je als je tegen problemen aanloopt met de brokken zit (verkoopverbod, terug toep acties, boetes, etc.).

Het testen opzich kan, zoals gezegd, met een dag of 2 klaar zijn. Zeker gezien er voor zover ik weet geen RF inzit kom je nog safety en flamability weg, ook omdat het als een half product wordt aangeboden (Geen behuizing, etc.).
Ook is het allemaal erg lage spanning dus zelfs LVD hoeft niet, waardoor het in 2 a 3 dagen vaak wel klaar is, als je een beetje knap testhuis in dienst neemt kan het zelfs sneller (meerdere samples aanleveren, kunnen ze meerdere testen tegelijk doen).
Die kan per direct.
Het gaat erom dat iemand in Europa garant staat voor het product.

Zoals in artikel aangegeven gaat Stichting garant staan.

Het is niet zo met CE dat er daadwerkelijk toetsing hoeft plaats te vinden.
Kwa levering zit het ze niet echt mee helaas en ik zie het nut van een CE certificatie ook niet echt in. Lijkt me dat dit ook weer bij komende kosten zijn, op die manier wort het toch weer duurder. Lijkt er (nog) niet op dat ze in prijs omhoog gaan, maar al dit soort rand dingen verstoort toch een beetje het "simpele" idee.
Het praktisch nut is inderdaad minimaal maar ik snap dat distributeurs straks niet in de problemen willen komen door eventuele afwijkende elektromagnetische straling en dergelijke die het apparaat misschien kan uitzenden. Als ze producten daardoor terug moeten nemen zijn de kosten niet te overzien.

Ik wist ook niet precies wat dat CE merk inhield, maar dit verduidelijkt toch e.e.a:

http://en.wikipedia.org/wiki/CE_mark

EDIT: spellen blijft lastig :)

[Reactie gewijzigd door KnoxNL op 24 juli 2024 01:59]

Het praktisch nut kan groot zijn.
In principe moet ALLES wat de europese markt op komt CE getest zijn. Je kunt er een stickertje opplakken en niets doen, veroorzaakt je product dan problemen heb je de poppen aan het dansen.

Er wordt wel eens grappig gezegd dat CE staat voor 'Chinese Export' omdat de rapporten ontbreken, alleen een declaration of conformity welke niet ondersteund wordt door een testrapport.
Met elektronica wil je dit liever niet, zeker niet als distributeur of fabrikant/verkoper, gezien een storingsbron snel gemaakt is.

Ik kan me goed voorstellen dat bedrijven als RS dit graag zien, ze hebben een naam hoog te houden.
... ik zie het nut van een CE certificatie ook niet echt in.
Totdat je buurjongen een Pi als mediacenter gebruikt en dat gekraak op jouw versterker veroorzaakt. Of je wireless compleet wegdrukt.

* Roland684 verwacht overigens dat de Pi zonder problemen slaagt voor de certificatie.
Hadden die bedrijven dat niet kunnen bedenken toen ze met de foundation in zee gingen? :?
Dit schiet niet op he?
Steeds meer vraag, steeds meer uitstel, het houdt een keer op.
Je krijgt keihard ongewenst, maar je hebt wel gelijk!

Eerst was het Januari 2012
nieuws: Goedkope Raspberry Pi-pc is vanaf eind januari leverbaar

Toen was het 20 februari
nieuws: Raspberry Pi-pc is eind februari te koop

En nu...? Nobody knows! Eerder dan mei-juni zal het niet zijn, dat is bijna 6 maanden na de eerste belofte van levering...
Tja dat krijg je als je probeert je eerste productie 20x zo groot te maken als geplanned... In eerste instantie rekende men op 10k RasPis, ik geloof dat er nu 200k in de pijplijn zitten... Zodra het de aandacht trekt van dit soort bedrijven komen opeens alle regels en gekke acties om de hoek kijken, die volgens plan pas later nodig zouden zijn. Daarnaast kun je niet bedenken dat sommige producenten het verkeerde onderdeeltje erop plakken, maar ja...

Laten we zeggen dat als ie er in juni is, ik het ook prima vind. Er is toch geen concurrentie...
Anoniem: 424471 29 maart 2012 13:17
Ik vraag me af waarom naar de distributeurs wordt geluisterd, de Raspberry Pi is nu al een succes, dus er is vast wel iemand die deze dingen wilt distribueren toch?

Het product is zó populair, en dan duurt het maar eeuwen voordat het ding eindelijk eens geleverd gaat worden.
Ik denk dat er weinig grote distributeurs zijn die dit zouden willen verkopen zonder CE keuring. Uiteindelijk blijf jij als verkoper verantwoordelijk voor het product dat je verkocht hebt. Als dan blijkt dat het product niet voldoet kan jij je klanten gaan vergoeden en de fabrikant kan gewoon claimen dat de keuring nooit gevraagd is geweest. Een RS en Farnell weten echt wel waar ze mee bezig zijn.
Voor iedereen die niet precies weet wat de CE-markering inhoud: http://en.wikipedia.org/wiki/CE_mark
Bedoelt voor het onderwijs? Lol... Dit kleine goedkope wondertje is in staat vloeiend full-hd weer te geven (en diverse formaten te decoden). Denk dat 99% van de appraatjes dus niet in het onderwijs terecht komen, maar gewoon als mediacenter bij de tv.

Zie bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=4NR57ELY28s
Waar iets voor bedoeld is en waar mensen het voor gebruiken zijn 2 verschillende dingen.
Aardappels zijn ook bedoeld om op te eten, toch zijn er mensen die ermee schieten.
Het had zo mooi kunnen zijn, vanaf het begin hebben Farnell en RS allerlei fouten gemaakt, en dan gaan ze ook nog zeuren over CE markering?

zie dit als helaas voor Raspi foundation, maar Farnell en RS maken bij mij geen vrienden met dit gezeik.

Raspi had beter in zee kunnen gaan met andere fabrikanten achteraf. want dit zijn een stelletje prutsers zo lijkt het wel
En waar hebben deze handelaars dan een fout gemaakt? De foutieve bestukking is niet bij hen gebeurd. Zij zijn enkel verdeler en leveren hoofdzakelijk aan bedrijven. Natuurlijk dat zij dan gaan eisen dat het product aan de europese regels voldoet. Ik vind het vooral slordig van de foundation dat ze dit niet eerder hebben opgemerkt.
Zonde dat het zo moet gaan. Ik wil zelf nu ook wel eens mijn Raspberry krijgen. Slecht voor de publiciteit dit.

[Reactie gewijzigd door michaelmou op 24 juli 2024 01:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.