Raspberry Pi is meer dan 2,5 miljoen keer verkocht in twee jaar

De Raspberry Pi is in twee jaar tijd meer dan 2,5 miljoen keer verkocht, zo hebben de initiatiefnemers achter de mini-computer laten weten. Tegelijkertijd schrijft de organisatie een competitie uit om de graphics-drivers voor het bordje opensource te maken.

Raspberry Pi deed zijn aankondiging bij de viering van zijn tweede verjaardag. In twee jaar tijd is de mini-pc dus 2,5 miljoen keer verkocht, waarvan 100.000 stuks op de eerste dag. De organisatie achter de Raspberry Pi stelt met de opbrengsten verscheidene opensource-projecten te hebben gesponsord, zoals XBMC. In november lagen de totale verkopen nog op 2 miljoen.

De organisatie achter de Raspberry Pi heeft het plan opgevat om de graphics-drivers voor de VideoCore IV-gpu waar het moederbordje gebruik van maakt opensource te maken. Dat is mogelijk omdat eigenaar Broadcom de broncode voor de graphics-driver op de BCM21553-soc openbaar heeft gemaakt. Om ontwikkelaars te stimuleren de beschikbare code te porten naar de BCM2835, waar de Raspberry Pi op draait, is een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd.

Sinds de release heeft de Raspberry Pi verscheidene toepassingen gekregen. Zo heeft een hobbyist de mini-pc gebruikt om er een systeemcamera van te maken. Een ander modificeerde zijn magnetron met de Raspberry Pi. Er is inmiddels ook concurrentie verschenen: zo kondigden Intel en Arduino in oktober het Galileo-bordje aan.

Raspberry Pi model A

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

02-03-2014 • 11:58

90

Submitter: WhatsappHack

Lees meer

Reacties (90)

90
90
59
6
1
26
Wijzig sortering
De raspberry pi was leuk voor zijn tijd en heeft zeker ook het een en ander ontketend. Echter is de Olimex LIME een veel beter alternatief

https://www.olimex.com/Pr...LIME/open-source-hardware

Goedkoper, sneller en meer mogelijkheden!
De raspberry pi was leuk voor zijn tijd en heeft zeker ook het een en ander ontketend. Echter is de Olimex LIME een veel beter alternatief
Wie dat zegt snapt er dus helemaal niets van. Er is geen alternatief voor de Raspberry Pi. De makers van al die andere bordjes doen hetzelfde: een product verkopen, namelijk dat bordje. En dat is nou exact wat de maker van de Raspberry Pi niet doet. Daarom zijn er ook geen alternatieven.

De Raspberry Pi Foundation is gericht op het verbeteren van het technisch onderwijs op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Daarin zijn ze niet de enige, dat gebeurd sinds de jaren 80 al door velen. Helaas zonder veel succes en dat komt vooral omdat men het alleen bij promotie houden. De Raspberry Pi Foundation wist dat dit niet genoeg was. Zij zijn dan ook bezig om een compleet programma te ontwikkelen in de vorm van lesmateriaal. Ze willen scholen de middelen geven om elektronica en programmeren te kunnen doceren. Daar wringt de schoen want de meeste scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs hebben erg kleine budgetten. Het moet vooral goedkoop.

De Raspberry Pi is vanuit die optiek ontwikkeld: het moet een platform zijn zodat je daar makkelijk en eenvoudig elektronica en programmeren op kunt leren maar het moet tevens dusdanig goedkoop zijn dat een gemiddelde school dit ook kan aanschaffen. Broadcom heeft ze hierin gesponsord met die ARM SoC. De snelheid daarvan is het hele probleem niet, dat is juist perfect voor onderwijs want je wil graag dat het wat langzamer gaat zodat je iets ziet en daarvan weer leert (denk aan de hispeed camera's die ze bij crashtests gebruiken). Het grote probleem van die SoC is de verouderde ARM architectuur. De ARM ports van diverse operating systems als NetBSD, FreeBSD, Debian, Arch, enz. zijn allemaal op een versie later gebaseerd. Ze hebben dus niet alleen de hardware moeten ontwikkelen maar ook de software. Daar gaat het nodige aan tijd overheen waardoor de Raspberry Pi pas in 2013 echt populair werd.

Dat onderwijskarakter betekent echter ook dat je niet zomaar naar iets nieuws overstapt. Dat is lang niet altijd verstandig (het hoeft niet snel, het moet leerzaam zijn). In dit geval zijn ze bezig om er een compleet onderwijsplatform van te bouwen. Dat kun je nooit doen als je steeds maar weer mee gaat met die technologische ontwikkeling.

Kortom, bij de Raspberry Pi gaat het totaal niet om de hardware, het gaat erom dat kinderen dingen over elektronica en programmeren leren. En ja, dat heeft ook raakvlakken met die van hobbyisten. Je kunt ze namelijk prima gebruiken om van alles en nog wat aan te sturen. Alle bordjes die men hier nu aandraagt als "alternatief" voor de Raspberry Pi zitten in die hoek. Die hoek bestaat echter al veel langer dan de Raspberry Pi. Pas wanneer de bedenkers van deze bordjes zich richten op onderwijs kunnen we gaan spreken van enig alternatief voor de Raspberry Pi. Tot die tijd is het niet meer dan het zoveelste bordje voor de hobbyist.
Hoe veel procent van de geproduceerde Pi's zijn in gebruik in het basis of voortgezet onderwijs? En welk percentage is in gebruik bij tweakers en dergelijke? Rondkijkend op techsites heb ik zo het vermoeden dat de meeste Pi's in gebruik zijn bij de laatste groep.
Hah, ik zat een lap tekst te schrijven, en nu zie ik dat iemand (jij dus) het al gedaan heeft.
Zo zijn er nog wel heel wat op te noemen, waarvan redelijk krachtige (ivm de RaspberryPi) inderdaad op AllWinner zin gebaseerd (zoals de olimex door jou genoemd, gebaseerd op een A10).

Allwinner:
- Cubieboard 2 en CubieTruck (op A20)
-- More bang for the buck, geniet vele aansluitingen, redelijk actieve community
- Hackberry (A10)
-- Community overleden
- pcDuino (A10)
-- redelijk actieve community

Echter de overall community voor A10 en A20 is springlevend, dus als je zelf een beetje ervaring hebt kun je er vanalles mee.

FreeScale:
- CuBox-i
-- Niet echt zoals de Raspberry Pi, maar wel een zeer leuk product
- Wandboard
-- Mooi board, niet echt actieve community

Texas Instruments (TI)
- BeagleBoard
-- Mooi formaat, weinig aansluitingen
- PandaBoard
-- Mooi board, niet echt actieve community

Samsung:
- ODROID series, duur, maar wel mooi en system on a chip. Gebruikt processors bekend uit de smartphones.
http://hardkernel.com/mai....php?g_code=G137510300620

Mooiste en meest betaalbare vind ik toch die van Cubieboard. Heeft ook vele mooie distro's zoals Cubian. Alle A10 en A20 versies doen het ook mooi met internet browsen, waar Raspberry Pi echt wel moeite mee heeft. Ideale beestjes voor KIOSK of Thin Client.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 22 juli 2024 14:46]

Ligt ook een beetje aan wat je er mee wil voor de keuze van de alternatieven. De een heeft liever een snellere XBMC machine terwijl de ander meer iets met GPIO (dingen aansturen en uitlezen ) wil. Geloof dat XBMC op de A10 en A20 alleen goed werkt met android, niet met Ubuntu oid.
Eh, ik denk dat die toch echt een stuk minder open source is dan de RPi...
Daarnaast heeft Broadcom op de verjaardag van de RPi toevallig ook complete documentatie voor de VideoCore vrijgegeven, waardoor je nu dus 100% (nouja, bijna dan, in de CPU zal vast wel wat microcode/firmware zitten waar we niet bij kunnen zonder NDA) open source software en hardware kan draaien.

Het punt is hier niet zo zeer een leuk computertje als mediacenter/arduino/interet pc, maar een educatief stukje electronica waar je alle informatie bij krijgt zodat je ook echt alles kan leren en maken, zonder met een of andere black box te zitten waar je dan niet van weet hoe of waarom het werkt en waarom er bepaalde quirks in zitten. Daarnaast ben je dan dus ook afhankelijk van een derde partij, ook niet iets wat je niet wil.

Als je gewoon een goedkope android pc wil kan je beter een random el cheapo hdmi stickje kopen met case. Of als je een arduino wil, koop dan een arduino. Of als je Linux+GPIO wil kan je beter een goedkope router kopen...

Het gaat bij de RPi niet om een specifieke use case, maar op het open karakter van het project. Net als je bij Debian bijvoorbeeld geen closed source drivers zal aantreffen en bij Ubuntu wel. Als je 'gewoon linux' wil en wat willekeurige computerdingen wil doen, dan pak je lekker Ubuntu. Maar als je overal bij wil kunnen en niet tegen artificiële barricades aan wil lopen neem je toch beter Debian. Zelfde geldt voor alternatieve firmwares en dergelijke. Je gebruikt coreboot bijvoorbeeld ook niet om dat je dan 'beter' kan overklokken, maar om dat je volledig zeker weet wat de firmware is, hoe het werkt, en waarom het doet wat het doet, en je vrij bent om te modificeren wat je wil modificeren zonder afhankelijk te zijn van een derde partij of geheime algoritmes.
Anoniem: 390875 @oliveroms2 maart 2014 12:11
Mjah, zelf heb ik ook liever de BBB dan de Rpi - echter zijn er toch wel meer artikelen rond de Rpi zodat je, zeker als beginner, er sneller mee uit te voeten kan - en dan bedoel ik software, tutorials, etc. maar ook dingen als kastjes en op maat gemaakte peripherals.
De verschillende bordjes hebben allen hun bestaansrecht in mijn ogen.
Als je iets met video wilt doen (afspelen) dan is de Pi het meest zinnige bordje. Maar de Pi heeft crappy IO, verwacht je iets van de netwerk controller ben je beter af met een BBB (die haalt gewoon 100Mbps in tegenstelling tot de 30-40Mpbs van een Pi). Maar de BBB (met Debian) heeft me al een paar keer in de steek gelaten met Prolific serieele USB devices, op een Pi (Debian) doen die het wel.
Het ligt er maar net aan wat je ermee wil. Ik heb net een RPi gekocht voor mijn ouders om als mediaspeler te fungeren. Met OpenElec (XBMC) erop draait hij lekker vlot en speelt hij (op extreem grote bestanden als blu-ray ISO's na) alles vloeiend af. Zit nu netjes in een behuizing z'n werk te doen aan 100Mbit (waarvan 30-40Mbit/s ook snel zat is).

Voor dat soort toepassingen is een flinke userbase belangrijk, zodat er gestandaardiseerd kan worden op softwaregebied. Ik had om eerlijk te zijn nog nooit van de hierboven genoemde alternatieven gehoord. Dat is geen kwaliteitsoordeel, maar geeft wel aan dat ze minder populair zijn :)
Anoniem: 300525 @oliveroms2 maart 2014 12:09
Ja? met een Mali-400 gpu?? Is dat inmiddels ook niet aan de trage kant?

*edit: never mind...ik zag de prijs niet staan :) €30,- is erg weinig geld voor een mini-computer

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 22 juli 2024 14:46]

incl VAT en verzendkosten 53.22 euro
Dan is de Raspberry Pi dus goedkoper!
Of via een Nederlandse shop ;)... E42,29- incl.
http://www.antratek.nl/a10-olinuxino-lime
Enige verschil is dat rasberry pi gewoon een bekende naam is en dat verkoopt ook.
Waar koop je zo'n ding dan voor 30 euro? Ik kon het niet vinden.....

-edit- zie hieronder: ik bedoelde dus; hij is een stuk duurder dan de Pi, die 30 euro op de site is gewoon een lokkertje. Als je voor goedkoop gaat (seedbox of zo) is volgens mij de Pi nog onovertroffen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 33249 op 22 juli 2024 14:46]

Zeker de "add to basket" knop gemist? :)
Maar heeft het ook zo'n grote community als de RaspberryPi? Dat vind ik persoonlijk ook van flinke toegevoegde waarde. Je kan er erg veel uithalen. Troubleshooten, tips en ricks, leuke ideeën om de RaspberryPi mee in te zetten, continue ontwikkeling van software meuk gericht op de Pi etc.
De LIME is gebaseerd op de Allwinner A10 CPU. Het heeft wellicht de grootste community aan developers van SoC's.

De RPi heeft wel een groote community van users, dat valt niet te ontkennen, maar hoeveel mensen hebben daadwerkelijk code geupstreamed by de rpi? Wordt dat niet min of meer allemaal door broadcom/pi mensen gedaan?

http://linux-sunxi.org
of de presentatie op FOSDEM van dit jaar
https://fosdem.org/2014/s...arm_allwinner_sunxi_socs/
met de video:
http://video.fosdem.org/2..._community_behind_it.webm
Anoniem: 145867 @oliveroms2 maart 2014 12:47
Ik denk dat het grootste voordeel is van de LIME is dat de processor ARMv7 is. En de grotere hoeveelheid aan GPIO's en de grote opensource gedeelte van de SoC. Functioneel op alle fronten beter als de RaspberryPi.

Er is echter 1 groot nadeel... voor beginners is de raspberry pi nog altijd beter vanwege de vele tutorials en forums en de grootte van de community. Dat bouw je niet zo even op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:46]

Ja de Allwinner A10 heeft grote ondersteuning en community, A10 is A10 of die nu op android stick zit, in tablet of op dev bordje. Denk dat A10 een van meeste gebruikte socs is.

En niet iedereen heeft community nodig, alleen mensen die zelf niks kunnen of willen schrijven hebben dat echt nodig, rest lukt het ook prima zonder community. Zijn vaak maar paar mensen die kar trekken in zo community rest doet ze gewoon na.
Anoniem: 145867 @oliveroms2 maart 2014 12:21
Ik ben van de RaspBerry Pi naar de UDOO board gegaan.

Volledige Ubuntu Distro met ontwikkel software om de Arduino gedeelte van de board met GPIO (70+) te programmeren.

Dit ding kan je programmeren zonder PC. Je hebt helemaal geen PC meer nodig. :) Raspberry pi heeft maar een beperkt aantal IO.. en die moet je uitbreiden en dan ben je vaak hetzelfde kwijt als andere betere boards.

Tevens heeft de raspberry pi een beperkte instructie set voor zijn ARM processor waardoor er geen volledige Ubuntu op kan draaien.

Daarnaast heeft hij een Quad Core Freescale ARM, Wifi, Bluetooth, SATA etc etc...

Vanwege de volledige Ubuntu distro kan je ook prima browsen met Chrome en LibreOffice gebruiken. :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:46]

staat helaas wel tegen over dat de raspberry pi een veel betere comunitie heeft?
Wow, die kende ik niet, wat een ding, voor de hobbyist zelfs 160 GPIO pinnen, ja het wordt echt tijd voor en RPi 2.0. Kan toch haast niet lang meer duren?
Anoniem: 415197 @oliveroms2 maart 2014 15:04
Weet iemand hier een goedkoop bordje met >1GB aan geheugen aan boord?
Geen on-board WiFi en maar 512MB RAM helaas :|

Goed goed, een goedkoper equivalent van de RPi is het wel, maar in mijn ogen absoluut geen opvolger.
Weet nou niet of je er blij van moet worden
Draait amper 720p
http://www.youtube.com/wa...ilpage&v=_579b3by1JA#t=30
Prijs in tientjes is voor mij niet belangrijk. Hoe open is open. Wat is er al ontwikkeld net de olimex? Voordeel van zo'n pi is dat je wereldwijd overal voorbeelden en hulp kan vragen. Hierbij ook mooie distro's.
Ik vind het verschil nog wel meevallen. Zelfde geheugen, 1Ghz ipv 800Mhz (Al is het wel een Cortex-A8). Geen USB 3.0, geen Gigabit Ethernet.

Ik sta open voor iets anders maar om van het uitstekend gesupporte Raspberry platform af te stappen moet er wel flink wat tegenover staan.
De SATA, de native 100Mb/s Ethernet (Raspberry Pi Ethernet werkt via USB) en de batterij optie spreken mij wel aan.
Jammer dat ik al voldoende Raspberries heb anders kwam er eentje van deze bij.
Helaas embedded linux , dus beperkt. Op de Pi kan je veel meer variaties aan software kwijt.
Echt een te gek apparaat. Heeft mij geleerd om serieus met GPIO pinnen aan de slag te gaan en om wat leuke projecten op te starten / ondersteunen:
- Energie P1 meter uitlezen.
- Domotica via pilight / pilight - open source domotica oplossing
- XBian - XBMC op de Raspberry Pi.
- Microcontrollers programmeren via AVRdude.

Er liggen er hier dus 3 her en der in huis.

Zo heb ik geleerd om C te programmeren en met elektronica aan de slag te gaan. Het doel van de foundation is in mijn geval dus lang en breed gehaald.

Aanvulling, pilight is tegenwoordig trouwens niet meer gelimiteerd tot de Raspberry Pi, maar draait prima op vrijwel alle besturingssystemen (met of zonder GPIO).

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 14:46]

Ik heb er ook drie liggen voor vergelijkbare doeleinden.
1. XBMC
2. Domotica (volledige zelf ontwikkeld)
3. Hobby Pi

Ik ben lang fan geweest van XBian (ik herken je nickname CurlyMo), maar bij iedere update moest ik weer kloten om LIRC aan de gang te krijgen. Ben nu overgestapt naar een USB remote icm OpenELEC.

Als ik een controller met performance nodig heb pak ik mijn ODROID-U2.
Voor de rest (waar geen OS nodig is) gebruik ik Arduino's of losse ATMega controllers.
Dan ben ik wel benieuwd wat je ontwikkeld hebt qua domotica :) Misschien kunnen we krachten bundelen.
Ik heb nu een quick-and-dirty versie in gebruikt. Die heeft momenteel alleen KaKu support en temperatuur+luchtvochtigheid op basis van een DHT11. (en een mooi grafiekje om het verloop van de temperatuur en luchtvochtigheid te zien)

Wat interessante feature die ik in een eerder domotica systeem heb gemaakt, maar niet zitten in wat ik nu draai.
  • X10 support (dmv een serieel aangesloten CM11 controller)
  • Mogelijkheid dat verschillende nodes (RPi's) elkaar vinden op het netwerk (dmv broadcasts) en aan elkaar melden welke sensoren en controllers zij hebben.
  • Scheduled tasks (op basis van PHP scripts, omdat de API ook in PHP is, zo kunnen bestaande klassen worden hergebruikt in de scheduled tasks)
  • Webcam weergave (weergave van USB webcam in de webinterface)
  • Aansturing van extern display (ik had code geschreven om rechtstreeks informatie naar de framebuffer te schrijven om zo een DisplayLink USB display aan te sturen)
Gebruikte talen:
C/C++, PHP en Javascript
Wordt vrijwel allemaal native support in pilight ;)
Ik heb toevallig eergister XBMC geinstalleerd op een SD kaart,
van xbmc ben ik wel tevreden maar ik stoor me ontzettend aan het haperen van HD beeld.
Helemaal op een 75" TV zie je het duidelijk en ik krijg er moeie ogen van dus vind ik hem niet echt geschikt als mediaplayer (althans als je HD materiaal gebruikt)
Misschien verwachtte ik er iets teveel van aangezien de mensen heel lovend er over spreken , mediaplayer dit dat etc.

Voor domotica is hij erg handig met bijvoorbeeld het opensource Domoticz pakket.
Mijne gaat marktplaats op want ik heb er geen functie voor en om hem te laten wegstoffen is ook zonde.
Ik draai op mijn raspberry pi xbmc openelec voor bijna een jaar. Geen enkel probleem met HD films. Misschien overstappen naar openelec? Bedraad aansluiten? Even kijken naar de instellingen?
Anders ben ik wel geïnteresseerd ;)
Vreemd; bij mij heb ik geen enkel probleem met fullHD. Zou het 24fps zijn, en kan je tv dat niet aan, zodat hij steeds 1 frame dubbel laat zijn om er 25fps van te maken?
Of gewoon domotica met pilight. Dan heb je geen dure externe hardware van 3x de Raspberry Pi prijs, maar draait alles gewoon op de Raspberry Pi zelf.
Ik draai raspbmc en als je instelt dat refreshrate matched met film, is t extreem smooth. Identiek aan mn blurayspeler.

Ik draai zonder problemen blu-ray mkv rips. (30gb). Enige is dat je moet zorgen dat je een ac3 track ipv DTS erbij hebt gestopt. DTS is te zwaar. Verder is NFS aan te raden ipv samba. Maar als je gewoon handbrake 1080p recodes hebt ipv blu-ray originelen, dan loop je sowieso niet tegen de limieten van je netwerk verbinding.
Op een 65" panasonic met raspbmc totaal geen problemen 1080p 3d films zonder stotteren
Iets waar ik met de geprezen anzooid sticks alleen maar last van had
RPi kan prima, probleemloos fullHD afspelen. Sterker nog, daarvoor is speciaal een chip ingebouwd. in jouw geval gaat er dus iets mis!
Anoniem: 15976 2 maart 2014 13:00
Ik vind het een heel gaaf product. Wat gebruiken jullie om XBMC erop te draaien? Openelec, Xbian of Raspbmc?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 15976 op 22 juli 2024 14:46]

Openelec (3.2.4) draait voor mij beste (ook grootste community erachter).
Ik gebruik OpenELEC en na een dik jaar nog steeds heel tevreden.
Xbian 1.0rc1
Super. Draait vlotjes. Skippen. Fwd en frev. Beste distro voor mij.
Openelec. Lekker simpel.
Nogal afh van wat je wil. Als het echt alleen om XBMC gaat heb je 3 keuzes ja. Zodra je iets meer wil valt OpenElec direct af. De Raspberry Pi is bij mij alles in 1, XBMC en downloadbak. Dat kan ook met Raspbmc maar met XBian is het sneller op te zetten. Draait goed alleen erg weinig documentatie hoe je RC1 moet installen. Daarvoor moet je handmatig werk verrichten.
Beta2 draait echter ook goed en is doodsimpel te installeren.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 14:46]

Is misschien een domme vraag, maar wat kan je eigenlijk doen met zo'n Raspberry Pi?
Heb je er wel eens naar gezocht, want er zijn legio voorbeelden. Zoals hierboven al gezegd gebruik ik hem voor mijn energiemeter uit te lezen, domotica en media center.
Leren programmeren, leren wat een computer is, leren hoe je dingen kunt aansturen (dus wat leren over elektronica icm software) en die lijn kun je doortrekken naar hobby projectjes: je magnetron automatiseren, een robotje maken, meetapparatuur voor een weerballon, het aansturen van een proefopstelling, pentest (penetration test) apparaat, het aansturen van een 3d printer en ga zo maar door. Op www.raspberrypi.org en in het forum aldaar vindt je voorbeelden te over.

Edit: het is alsof ze hebben geweten dat je die vraag ging stellen, er is op hun website inmiddels een artikeltje verschenen met filmpje: What can you do with a Raspberry Pi?

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 14:46]

Was misschien van plan om deze aan te schaffen, maar dan enkel als XBMC/media player systeem. Ik weet wel het een en ander hardware-technisch maar linux ben ik volledig blanco in.

Is het makkelijk om hierop XBMX (series / films) te krijgen inclusief add-ons? En waar kun je de RPI inclusief een simpele behuizing voordelig verkrijgen?

Bedankt voor de tips!
Het is gewoon te bestellen bij Conrad voor 4 tientjes.
Verder heb je dan nog wel kabels en een adapter nodig maar veel daarvan heb je wellicht al in huis.
Ik adviseer je eens op Youtube te kijken naar wat er voor mogelijkheden zijn.
Thnx, zal ik zeker doen. Alleen adapter zal een vraagteken zijn of ik die al in huis heb.

EDIT: of zie ik nu net gewoon dat de adapter alleen een mini-usb aansluiting is?

[Reactie gewijzigd door streelder op 22 juli 2024 14:46]

Micro-usb om precies te zijn. Dus als je een recente non-Apple smartphone hebt, zit dat waarschijnlijk al snor. Best is het wel minimum een 1A lader, en liefst zelfs 2A. Of je googelt eens voor een alles-in-een kit.

@SF750: ik bedoelde de kabel, de lader op zich kan je inderdaad natuurlijk gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 22 juli 2024 14:46]

Hoezo? Ik gebruik gewoon een Apple adapter? Zo'n super smalle.

Verder wordt er in een aantal filmpjes het gebruik van een aktieve USB hub aanbevolen. Meer USB aansluitingen en een kabel minder op de Raspberry.

[Reactie gewijzigd door SF750 op 22 juli 2024 14:46]

Even ter aanvulling: Bij Conrad is de prijs 39,99 ipv 49,99. Ik weet niet of dit een tijdelijke aanbieding is. Wellicht betaal je er over een tijdje weer een tientje meer voor. Weet iemand daar meer over?
Op MP is een kit te verkrijgen voor 57, euro.
http://www.marktplaats.nl...YBMFnlbnkI_sL6FxLXXpBo0s4

Die add-ons installeren lijkt mij nou ook niet de meeste moeite.
het is inderdaad gewoon micro-usb 5v. (zoals de gemiddelde telefoon oplader)
je moet wel opletten dat je een adapter gebruikt die ook daadwerkelijk 5v 1A kan leveren, k heb hier zat "1A" adapters liggen die een kale pi niet kunnen laten starten...
(dan brand alleen de powerled maar gaat hij niet booten)
Micro uss, maar ja, in principe elke oude telefoonlader waar je 1A uit kan halen is goed.
http://sossolutions.nl/product.php?id_product=9324335

Ik heb zelf mijn pi hier ook besteld, met de kortingscode COMPUTERTOTAAL geen idee of deze nu nog werkt.
Haha super werkt ook nog die kortingscode.!
Goed om te zien dat er allerlei alternatieven zijn gekomen en dat er vraag is naar dit soort low level mini pc's. Ben benieuwd wat voor leuk spul de komende jaren op de markt gaat verschijnen..
Die alternatieven waren er ook al ver voor de RPi uitkwam hoor. Ik had zelf al een BeagleBoard nog voor de RPi ook maar ergens bekend was.
De RPi heeft en kleine hobbyachtige mini-computers populair en goedkoper gemaakt. Beagle was een stuk duurder om even mee te experimenteren en dat werd dus ook minder gedaan. Maar nu duidelijk is dat er een markt is het aanbod gestegen en de prijzen gedaald en dat is grotendeels de verdienste van de RPi Foundation en de bijbehorende community.
1 Pi draait hier als XBMC achter de tv. De andere pi test en leer ik veel mee. Ben met de pi begonnen met 0 kennis van Linux. En nu kan ik me wel een beetje wijs. Dit samen met wat GPIO poorten kan je erg leuk dingen laten schakelen etc. De pi is in heel de wereld goed aangeslagen. Top apparaatje is het.
Anoniem: 145867 @Dacuuu2 maart 2014 13:06
Inderdaad, ik denk ook dat het voor veel mensen een leuke intro is voor Linux in combinatie met programmeren. Ik denk ook dat ARM processors de nieuwe Microcontrollers zullen zijn en overal op deze soort "microcontrollers" een linux distro zal draaien.
Anoniem: 532949 2 maart 2014 12:54
Even een vraag ( misschien een dommen) zijn ze eigenlijk van plan over een bepaalde tijd een nieuwere versie uit te geven ? ( heb me hier verder niet in verdiept )
Er komt niet een nieuwe versie uit binnenkort. Hier kan je meer lezen.
ah bedankt ;-)
Hij draait hier inmiddels al bijna een jaar als Squeezebox Server op ~950MHz en ik moet zeggen dat hij prima werkt. Hij kan 96/24 FLAC niet downsampelen (Heb je dat nodig dan? Nee.), maar vanaf 48/24 FLAC klinkt alles prima. Ik ben er, als dataserver thuis, vrij tevreden mee. Echter is het dan wel weer zo dat ik er geen grote bestanden op zet, want, voor zover ik weet, gaat USB data en ethernet over dezelfde lijn, dus het is niet bepaald snel. 't Is trouwens ook een leuk ding als je wil leren om met heel low-level Linux te spelen. Het is niet heel snel, c'est vrai, maar snel genoeg om als speelgoed te gebruiken. Neemt ook niet veel ruimte in dus je SO (Significant Other dus) zal niet zo snel klagen :9
Ethernet is maar 100 Mb
Ja,dat weet ik. Echter,als USB én ethernet over dezelfde lane gaan (én eth "maar" op 10/100 draait) gaat het nog trager en dat is het punt wat ik probeer te maken. Het is geen snelheidsmonster maar wel een leuk testdingetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.