Raspberry Pi Foundation toont nieuwe mini-computer

De Raspberry Pi Foundation heeft maandag een nieuwe versie van de mini-computer uitgegeven. De zogeheten Raspberry Pi Compute Module zou alle kerntaken van een reguliere Pi met een kleiner board kunnen uitvoeren en zal naar verwachting ongeveer dertig dollar kosten.

De afmetingen van de Compute Module zijn 6,76 bij 3,00 centimeter. Het board beschikt net als zijn grote broer over een BCM21553-soc en 512MB geheugen. Daarnaast heeft de mini-computer een opslagcapaciteit van 4GB via flashgeheugen, zo werd bekendgemaakt.

De Raspberry Pi Foundation mikt met de Compute Module voornamelijk op diegenen die alles zelf willen samenstellen. Desondanks heeft de organisatie ook het opensource-IO Board aangekondigd, waarop een Compute Module kan worden aangesloten. Het IO Board beschikt over usb- en hdmi-aansluitingen en biedt onder andere de mogelijkheid om eenvoudiger het flashgeheugen en de processorinterfaces te benaderen.

De Compute Module en het IO Board zullen in eerste instantie samen worden aangeboden in een speciale kit, die vanaf juni beschikbaar zal zijn voor een onbekend bedrag. Het is volgens de Raspberry Pi Foundation ook mogelijk ze los te kopen.

Compute Model (l) en een reguliere Raspberry Pi

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

07-04-2014 • 20:38

87 Linkedin

Lees meer

Reacties (87)

87
83
54
12
1
17
Wijzig sortering
Oftewel dit is gewoon de normale Pi in een andere formfactor, waarmee mensen zelf PCB's kunnen ontwerpen voor allerlei nieuwe toepassingen. Het gaat vooral dus om de mogelijkheid om meer custom hardware hier mee te kunnen bouwen, waar je de PI (in So-DIMM formaat) kan inpluggen.
ik noem het de "RamBerry Pi"
Anoniem: 415197
@Technoturk8 april 2014 10:44
Maar persoonlijk zie ik graag een bordje met heel veel snel RAM geheugen. Want geheugentoegang is op PC's een bottleneck, en dan kun je met heel veel van die goedkope bordjes een bandwidth-probleem van PC's omzeilen.
Geheugensnelheid heeft juist zo goed als geen invloed op real world prestaties, zie de grote geheugen test die tweakers recent deed. Alleen als je gaat gamen (of een andere app die de gpu gebruikt) op een cpu met ingebouwd gpu deel en daarbij geen losse videokaart gebruikt, is er verschil.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 8 april 2014 18:51]

Als ze nou 3D en DTS-HD kunnen aanbieden, dan heb je een superdeal.
Alleen heb je voor DTS-HD een licentie nodig, dus dat lijkt me niet echt waarschijnlijk voor dat geld, aangezien dat het doel van het apparaat (en de foundation) voorbij schiet:
ur Foundation’s goal is to advance the education of adults and children, particularly in the field of computers, computer science and related subjects.
Ben ik nu echt de eerste die liever had gezien dart ze hun tijd aan een dual of quad core bordje. Hadden besteed
Volgens mij wordt dit meer een modulaire R-Pi: De compute module als centrum en de IO module voor de randvoorwaarden. Jij kan dan een zwaardere (ocatcore) compute module kiezen en anderen een uitgebreidere (arduno?) IO module.

Maar misschien lees ik het wel verkeerd...
Daarom kunen ze dus het zelfde doen zoals ze nu doen met vc1 en mpeg2? licentie code, dit system kan je ook toepassen voor truehd/dtshd.

Zou graag zelf ook willen maar zolang ze die 2 niet hebben houd het voor een degelijke mediaplayer op voor mij.
Tja, maar dat is ook niet het doel van de foundation (en in general niet het doel van het apparaat). Als ze graag goedkope mediaspelers hadden gemaakt hadden ze ook wel een behuizing en pre-installed OS meegeleverd.
Dat kunnen ze dus helaas niet. DTS is redelijk kieskeurig wie ze een licentie geven en de Raspberry Pi schijnt niet helemaal in hun straatje te liggen, terwijl de hardware het wel aan zou kunnen.

[Reactie gewijzigd door job_h op 7 april 2014 22:31]

Ik dacht dat er voor passtrough geen licentie nodig was, en alleen geldt voor de ontvange apparaat die signaal omzet.
Anoniem: 80466
@job_h7 april 2014 22:42
dolby trueHD licenties zijn wel redelijk makkelijk te krijgen
http://www.dolby.com/us/e...ply-license-consumer.aspx
Anoniem: 80466
@job_h7 april 2014 22:58
Maar je reageerde wel op een post waarin zowel truehd als dts-hd werden genoemd.
Als ze nou 3D en DTS-HD kunnen aanbieden, dan heb je een superdeal.
Is het je duidelijk dat van dit ding het IO-board nog niet bekend is, en je dus nog niet eens weet of dat ding HDMI-out zal hebben? :').
Is het je duidelijk dat van dit ding het IO-board nog niet bekend is, en je dus nog niet eens weet of dat ding HDMI-out zal hebben? :').
Als je de moeite neemt om 2 seconden te spenderen aan het klikken van de link, wist je dat je post onwaar is.
The Compute Module IO Board is a simple, open-source breakout board that you can plug a Compute Module into. It provides the necessary power to the module, and gives you the ability to program the module’s Flash memory, access the processor interfaces in a slightly more friendly fashion (pin headers and flexi connectors, much like the Pi) and provides the necessary HDMI and USB connectors so that you have an entire system that can boot Raspbian (or the OS of your choice)
USB en HDMI aansluiting dus.

Ben benieuwd of de prijs van 30 dollar van deze combo van IO board + Compute Module onder de 30 euro zal zijn. Wel jammer dat de afmetingen wat groter zijn vergeleken met de Pi.
In de tekst staat:
Het IO Board beschikt over usb- en hdmi-aansluitingen en biedt onder andere de mogelijkheid om eenvoudiger het flashgeheugen en de processorinterfaces te benaderen.
Dus zo te lezen wel :)

Ben wel benieuwd naar dat IO board, zou die ook net als de andere Pi's GPIO aansluitingen hebben?

Zo te zien wel:
[img]http://www.raspberrypi.org/wp-content/uploads/2014/04/CM+IO-small.jpeg[/img]

[Reactie gewijzigd door Reinder83 op 7 april 2014 21:07]

Ooowww :) DualCam....Dat word spelen met 2 dual IR camera en een ir laser grid, ala kinect.
wtf? geen lan poort, 2 micro usb poorten(voor gpio? zoja, waarom kan het niet met 1 voeding?) 1 volwaardige usb poort? heb je zoveel mooie gpio pinnetjes kun je er nix mee doen tenzij je direct op de rpi zit... kom op....(of mis ik iets?)
Misschien mis jij het nut van dit bord, maar de bedoeling is dat je in principe je eigen io board gaat ontwikkelen. Daar draait de RPI uiteindelijk om: zelf hardware ontwikkelen en testen, met de modulaire aanpak gaan ze alleen nog een stap verder dan dat ze eerder al hebben gedaan.
oh ok, dus dit is iets voor de meer geavanceerder gebruiker^^ goed om te weten.
Met de zelfde soc zal die kans wel heel groot zijn, het zou bovendien tegen het doel van de RPi ingaan als die mogelijkheid er niet is. Met HDMI en composite kan je hem op het overgrote deel van de schermen aansluiten, als ze ipv HDMI DVI of VGA zouden doen zal dat in één keer stuk minder worden.
Anoniem: 67950
@HellBeast7 april 2014 21:11
Begrijp me goed: ik was in 1991 al EEPROMS aan het programmeren en ik bezit een Arduino voor de fun maar ook een Android usb stick met media center default erop en daar draai ik simpelweg XBMC op.

Het is een geweldig ding om mee aan de slag te gaan voor Tweakers maar voor de doorsnee gebruiker raadt ik toch aan om een Android met media player functionaliteit of chrome-stick aan te schaffen.
Oorspronkelijk was het ook mede bedoeld om kinderen een goedkope computer te geven waarmee ze bijvoorbeeld kunnen leren programmeren, ook in het kader van toekomst voorbereiding. Dus een mediaspeler was zeker niet de eerste gedachte.
De hele stichting heeft het tegenovergestelde als doel en meermaals aangegeven geen interesse in dit soort toepassingen te hebben. Het moet zo goedkoop mogelijk zijn en er moet mee geknutseld kunnen worden (zowel qua software als hardware). Daarnaast willen ze de hardware zo min mogelijk upgraden zodat men niet opeens oude hardware heeft.

De zaken die je noemt gaan dus voorlopig niet gebeuren.
Alleen hebben zij geen vestiging hier en moet je dus bij hun aankloppen waar ze wel moeten betalen voor die licentie. Heeft niets te maken met moraalridder te zijn. Bijkomend is mediaplayer nu niet echt het doel van dit bordje en zullen zij dus ook geen licentie gaan bedingen voor elk bordje dat verkocht word.
Anoniem: 80466
@GamesBond7 april 2014 22:44
Het is toch bijna altijd zo dat losse onderdelen duurder zijn dan een totaalproduct.
Dat lijkt toch ook logisch
Heh die linkse lijkt een beetje op een SODIMM. zo'n PI lijkt me wel een leuk dingetje als multimedia pc. Draait daar gewoon linux op zoals Ubuntu of een aangepaste schil, en zou er android op kunnen?
Het is ook SODIMM-formaat, zoals de originele bron vermeldt. Het is precies een Raspberry Pi Model B, maar de IO pins zijn niet presoldered en door de powerconnector in een SODIMM-formaat te zetten kun je ze beter schalen naar grote aantallen. Dat betekent niet dat ze iets met die SODIMM-connector kunnen! Je kunt hem dus niet in een laptop zetten en kijken wat er gebeurt oid., alleen de layout is overgenomen ;)
Soort van en ja. Ik denk niet dat je er Ubuntu op kan draaien, maar Debian lukt, een aangepaste Fedora is er ook en zo zijn er nog wel enkele distro's om uit te kiezen. En ook van Android bestaan er ports.

Althans, dit is zo bij de gewone versie van de Pi, maar gezien deze versie dezelfde SoC heeft mag je de kans groot achten dat dezelfde releases ook wel bruikbaar worden gemaakt op deze versie van de Pi.
Niet alleen dezelfde SoC, het is helemaal hetzelfde apparaat alleen in een andere vormfactor.
Dus alles wat draait op de RPi, draait ook (ongewijzigd) hierop.

het enige waar je rekening mee moet houden, de RPi A of B hebben een SD-kaart voor het OS, dus kan je de grootte zelf bepalen, deze heeft 4 Gb onboard (jammer dat ze niet gekozen hebben voor een micro-sd slot)
Er zijn linux versies voor en die draaien nog best wel oke ook !

http://www.raspberrypi.org/downloads/
ligt het nou aan mij of is dat net een ram-module..
Ik zie het nu niet heel erg in zoverre dat; dat je alsnog een extra bordje nodig hebt..
Het enige voordeel dat ik zou kunnen zien is dat je makkelijk kunt upgraden..
maar dat kon ook al met de pi..
Dan ben ik meer voorstander van dit product:
http://www.udoo.org/
ligt het nou aan mij of is dat net een ram-module..
Qua form-factor: yep. DDR2 SO-DIMM. Verder niet.
Ik zie het nu niet heel erg in zoverre dat; dat je alsnog een extra bordje nodig hebt..
Het enige voordeel dat ik zou kunnen zien is dat je makkelijk kunt upgraden..
maar dat kon ook al met de pi..
Het gaat 'm meer om dat de originele pi een vaste form factor had, die eigenlijk nergens optimaal voor was. Met een wat meer modulaire set-up zoals deze kun je ten eerste je bord qua form-factor optimaliseren voor je toepassing (terwijl je nog wel gebruik maakt van de standaard raspberry pi waar je software op draait), en ten tweede en eigenlijk belangrijker, met uitzondering van de flash is alles door het bord waar je de module in prikt te regelen. Wil je HDMI? Plak je een HDMI connector op dat bord en route je de signalen naar de juiste pins van de module. Wil je juist heel veel GPIO? Dan route je daar de verbindingen van naar de pins van de module. Dat is een specifiek nadeel van de huidige Pi: zeer beperkte GPIO.
En door het platte design is het makkelijker te stapelen met kortere afstand.
Zelf dacht ik er ook al aan of/wanneer ze dat zouden gaan doen.
Het lijkt inderdaad op een ram module maar dit is het natuurlijk niet. Er staat zelfs een waarschuwing op hun website dat je het niet moet gaan doen
ligt het nou aan mij of is dat net een ram-module..
Ik zie het nu niet heel erg in zoverre dat; dat je alsnog een extra bordje nodig hebt..
Als je doorgelezen had, had je kunnen zien dat ze samen verkocht gaan worden.
Het "moederbord" heeft een HDMI port, en de rest van de 'normale' aansluitingen, op een iets degelijker bordje.

Zeker de 4GB onboardram is interessant, aangezien je dan geen SDkaartjes meer hoeft te gebruiken.

* FreshMaker was onderweg om een Pi te kopen.
Ik wacht wel even af nu ....
Vooral de flatcable aansluitingen voor extra display en cams onboard lijken me handig

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 7 april 2014 20:56]

Anoniem: 198334
@FreshMaker8 april 2014 08:38
Die 4 GB onboard, ik weet momenteel niet goed wat ik daar van moet denken.

Een SDkaart kan je in je pc stoppen, en dan je gewenste OS er op zetten.
Hoe krijg ik m'n OS op die onboard?

En is er op dat IO Board nog de mogelijkheid om een SDkaartje te gebruiken, voor wanneer je behoefte hebt aan meer dan 4 GB opslag?
Er zit een usbhost-port op, lijkt me wel dat ze bij RPi eraan gedacht hebben om een manier te hebben om iets erop te zetten.

Zoals in de bron ook staat, dit is de basic versie, alleen video out en usb.
Men gaat andere moduleboards maken, en hoopt op de community voor meer, en gepaste toepassingen.

De IO-pins zijn toegewezen, dus een netwerk of wifi module kan aangesloten worden, of geintegreerd.
Ik wil niet gaan lopen flamen, maar om een PI nu te vergelijken met een product wat 5x duurder in aanschaf is?
Anoniem: 498327
@rohaantje8 april 2014 08:41
Mooi ding die Udoo. Alleen dan nog zonder het arduino-deel. Zoek nog een mooi board als servertje, dus quad core, SATA en Gigabit van de Udoo is perfect, maar naar mijn idee moet dat onder de 100€ kunnen.
Leuk ding, maar ik zie niet helemaal goed in waarom ze de "computing module" los hebben gedaan zonder interfaces. Zonder dat IO Board heb je er toch niets aan.

Tenzij....
Of er zouden meerdere IO Boards uit moeten komen. Bijv. 1 zoals op het plaatje met veel GPIO poorten, een ander met geintegreerd character LCD , weer een ander met HDMI, wifi en optical out voor mediaplayers en tot slot een met dual ethernet en POE voor de netwerkknutsellaars.
Of er zouden meerdere IO Boards uit moeten komen.
Het is juist de bedoeling dat mensen zelf een IO board gaan ontwerpen. Het board wat ze aanbieden is meer ter referentie. Ze mikken hiermee volgens mij meer op de mensen die de Pi commercieel willen inzetten dan op de hobbyisten thuis.

Maar stel je zet met de Pi iets in elkaar dat interessant is om op de markt te brengen dan kan je dat met dit nieuwe systeem precies op maat maken. Dus met een IO board met alleen de onderdelen die nodig zijn en in de formfactor die je nodig hebt.
Wat dacht je bv van een IO board met meerdere Pi modules? Zo heb je ineens een dual core Pi!
Als je die power nodig hebt kan je beter zo'n mini itx bordje kopen met zo'n celly erop. Die zijn 1000x sneller dan een Pi.

Ik zie geen reden om de performance van de Pi te verhogen door het gaan clusteren ofzo. Behalve in een klaslokaal met een les over clustering dan :P
Dat is inderdaad precies de bedoeling. "Iedereen" kan nu zelf, redelijk eenvoudig een bordje ontwerpen voor zijn toepassing, en daar prik je dan een cpu/memory op om de boel aan te sturen. Het moeilijke werk is dus al voor je gedaan.
Zou het interessant zijn om hiermee een supercomputer te bouwen? Ik bedoel, dit is natuurlijk ideaal om veel van in een hub te zetten. Allemaal op een rij, paar ventilatoren en gaan.
Hier een cluster die WSO2 in elkaar geknutseld heeft voor de WSO2Con in 2013:
http://blog.afkham.org/20...ry-pi-control-center.html

Eben Upton (een van de founders van Raspberry PI) deed daar een keynote. Ik kan die niet vinden, maar de inhoud van deze is vergelijkbaar. Hij legt daarin haarfijn uit wat het doel is van de Raspberry Pi:
http://www.youtube.com/watch?v=twLcw3E36XE
Dat is natuurlijk al lang gedaan. En vaker.... http://www.youtube.com/watch?v=Jq5nrHz9I94
Ik had liever gezien dat ze een "nieuwe" krachtigere pi hadden gemaakt, met 1 gb ram, een wat vlottere dual core en een sata aansluiting voor een hdd bijvoorbeeld. Nou is dit ook een leuk project moet ik toegeven, maar toch had ik liever een snellere pi :9

[Reactie gewijzigd door Sp3dy op 7 april 2014 21:10]

Er zijn imo al genoeg "snellere pi's" op de markt, oa. de Beaglebone Black, Odriod, Snowball etc. Er is een zee aan developer boards te koop, de meerwaarde van de Pi zit juist in eenvoud en lage kosten
Ook zit er meerwaarde in om de Pi als 1 platform te houden. Zowel voor 1 standaard verwachte prestatie, als de vooruitgang in optimalisatie van software. (OpenElec/RaspBMC/etc.) XMBC draait slechter op een 2.4 GHz P4 dan OpenElec/RaspBMC op een Pi.

[Reactie gewijzigd door Biersteker op 7 april 2014 21:20]

Vergeet het 'Nederlandse' XBian niet! Die laat de andere twee regelmatig stof bijten.
tja alles wat jij hier noemt zal de prijs ook flink laten stijgen helaas denk dat de rpi foundation ook prijs een groot ding vindt
De ontwikkeling van Raspberry Pi de afgelopen tijd gevolgd, maar begrijp nog steeds niet helemaal wat je met zo'n apparaat in huis haalt. Hoe tweakerig is het ding? Ik krijg een beetje het gevoel dat het hier niet bepaald om een ou-of-the-box(je) ervaring gaat, zowel wat hard- als software betreft. Zoiets als die zelfbouwcomputers uit de jaren '70 (Apple I, SCMP enzo)? Wie geeft me wat ervaringscommentaar of stuurt me naar een eerlijk verhaal hierover ergens op internet? Alvast bedankt!
De NOOBS versie met voorgeinstalleerde sdkaart is prima out of de box hoor. Een Pi is tweakers achtig omdat je het eigenlijk overal kan neerzetten en het weinig energie kost. Het apparaat kan dagenlang op een batterij werken bijvoorbeeld.
Dank Miks, dat van die batterij wist ik dus nog niet. Ik zie net op de site van RP dat zelfs kinderen er mee (zouden moeten) kunnen werken. Ik heb op die leeftijd (samen met familie) een MK14 van Science of Cambridge aan de praat gekregen. Dat ging met de soldeerbout! Raar apparaat waar je net niks mee kon, doodeng om zonder kastje mee te werken vanwege 220 Volt. Voor alle duidelijkheid: dat was toen de meeste tweakers.net bezoekers nog geboren moesten worden. Ik zal de Raspberry Pi wel aan moeten kunnen dan! Zonder soldeerbout... ;)
Voor kinderen, en volwassenen, is het nog steeds leuk om er met de soldeerbout mee te werken. De IO poort kan daarvoor gebruikt worden. Ook leuk is het dat je ook aan de slag kan met Python. Je zou de pis zelfs in de auto kunnen inzetten. Om nog maar het een en ander te noemen.
Alternatief airplay ontvanger? een alternatief sonos apparaatje (musicbox)? een super audio player met bit perfect (volumio)? Heb er twee staan, 24/7 muziek in een handomdraai. :)
Zoiets als die zelfbouwcomputers uit de jaren '70 (Apple I, SCMP enzo)? Wie geeft me wat ervaringscommentaar of stuurt me naar een eerlijk verhaal hierover ergens op internet?
Zoiets was inderdaad precies de bedoeling van de makers van de Pi, zoals je op de About pagina kunt lezen.

Ik ben zelf ook van de generatie van de home computers van de jaren '80; mijn eerste computer was de Commodore 64, waarop ik heb leren programmeren in BASIC en assembly language en waarmee ik precies geleerd heb hoe computers in elkaar zitten en werken.
Ok, jj71. Mijn eerste (eigen) computer was een ZX81 (1Kb RAM). Heerlijk klooimachientje waar je de beginselen van BASIC mee kon leren. De Mk14 was toen niet van mij, maar nu wel! Net nog even bekeken en wat over opgezocht. Uitgebracht door Clive Sinclair (van de ZX Spectrum enzo) in 1977. Maar liefst 256 bytes geheugen!
http://en.wikipedia.org/wiki/MK14
Ik heb wel het gevoel dat ik in die tijd meer lol had aan computers; je moest alles helemaal zelf uitzoeken, bij problemen en vragen was er geen alleswetend orakel genaamd Google dat je verder kon helpen en toch lukte het uiteindelijk. Ook het aanbod aan software is veel (understatement) groter dan toen, soms wat overweldigend.
Ik begin als een ouwe *** te klinken, dus ik stop hier maar. Bedankt voor je reply!

[Reactie gewijzigd door broflodge op 9 april 2014 02:04]

Ik had gehoopt dat men bij een opvolger toch een poging zou doen om een verbetering in de chip/ram te doen met hetzelfde doel voor ogen.
Een gemiste kans naar mijn mening.
Toen ik de kop zag dacht ik ook zo iets. Een model met een dual core en een betere voeding zou leuk zijn ;)
Hoewel de voeding nu via het basisbord gaat waar dit ding ingeclicked wordt dus daar kan een fatsoenlijke voeding op zitten.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 7 april 2014 21:28]

Het is het doel van de RPI Stichting om hun hardware zo goedkoop mogelijk en tweakbaar te houden. Ook upgraden doen ze niet, anders heeft "iedereen" straks verouderde hardware.
En nu niet dan? Let's face it. De dag dat de RPi uitkwam was de hardware al sterk verouderd en deze zal alleen maar meer en meer gaan achterlopen. Je hoort HP toch ook niet zeggen dat ze bij de Pentium 4 blijven omdat anders iedereen met een verouderde computer opgezadeld zit? In de IT wereld moet je vooruitgaan en imho mag de RPi foundation stilletjesaan beginnen uitkijken naar een nieuw product. Geeft het kind desnoods een andere naam zoals Ti gedaan heeft met zijn beagleboard en pandaboard.
Maar het zit hem natuurlijk ook wel in de prijs...

Overigens mag je wel aannemen dat ze die CPU kaart modulair hebben gemaakt zodat je die straks goedkoop voor een betere kunt vervangen als je dat wil.

En ik vind dat idee ook goed. Als je je CPU van je PC vervangt, dan wordt de oude waardeloos. Je kunt er niks meer mee, behalve doorverkopen aan iemand die geen nieuwe kan betalen. En als er geen moederborden meer zijn waar die op past, kun je hem weggooien. Je kunt er niks mee zonder moederbord.

Als je deze CPU kaart vervangt, dan is de oude niet meteen waardeloos. Je koopt een slot van een paar centen, flanst een voedingkje in elkaar, en je kunt de oude CPU kaart gewoon hergebruiken voor iets anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee