Hobbyist bouwt mobiele telefoon met Raspberry Pi

Een ontwikkelaar heeft op basis van een Raspberry Pi een smartphone gebouwd die omgerekend 114 euro kost. De bouwer laat in een maandag gepubliceerd filmpje zien dat het toestel geschikt is om te bellen, maar dat andere functionaliteiten nog ontbreken.

Ontwikkelaar Dave Hunt bouwde de PiPhone rond een B-model van Raspberry Pi. Hij heeft de bekende minicomputer voorzien van een Adafruit PiTFT-touchscreen met een resolutie van 320x240 pixels en een 2500mAh lipo-accu, die hij 'netjes' tussen de computer en het scherm kwijt kon.

In de PiPhone is daarnaast een SIM900-module van SIMCom opgenomen waarmee kan worden gebeld, ge-sms't en data kan worden verstuurd. Onderaan de printplaat bouwde Hunt verder een simkaartslot in, zodat de gesprekken via het gsm-netwerk mogelijk zijn.

Hunt, die van huis uit een Linuxontwikkelaar is, schreef de software voor zijn PiPhone zelf. Momenteel bestaat de interface alleen uit een tekstveld waarin een telefoonnummer verschijnt, een numeriek toetsenbord, een deleteknop en een knop waarmee gesprekken kunnen worden gestart en kunnen worden beëindigd. Hunt wil de software, die volgens hem niet helemaal netjes en geordend is geprogrammeerd, bij voldoende belangstelling op GitHub zetten.

In een filmpje dat Hunt maandag online zette, laat hij zien dat er met de PiPhone kan worden gebeld. Ook zou de PiPhone volgens hem makkelijk zijn vast te houden; aanvankelijk werd het toestel heet door een tekort aan ventilatieruimte, maar een kleine ventilator zorgt ervoor dat hij koel genoeg blijft om een gesprek te houden.

De hobbyist bouwde de PiPhone als proof-of-concept, zo schrijft hij. "Het is meer om te zien wat er met een relatief kleine formfactor en met goedkope componenten kan worden gedaan. Ik verwacht niet dat iemand snel deze telefoon maakt, maar ik had er veel plezier in." De PiPhone sluit volgens hem goed aan bij de projecten die hij eerder had, zoals de timelapsecontroller Lapse Pi.

Sinds de release heeft de Raspberry Pi verschillende toepassingen gekregen. Zo heeft een hobbyist de mini-pc gebruikt om er een systeemcamera van te maken, terwijl een ander zijn magnetron modificeerde. Begin deze maand bracht de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie van de mini-computer uit, die alle kerntaken van een reguliere Pi met een kleiner board zou kunnen uitvoeren.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

28-04-2014 • 18:38

51 Linkedin

Submitter: RoyalMess

Reacties (51)

51
51
36
11
0
8
Wijzig sortering
Waarom is dit nieuws? Doen hobbyisten al paar jaar, arduino, stm32, etc allemaal al gebruikt om phone mee te maken. Ik vind dit echt niet indrukwekkend voor RPI, zou minimaal wat smartphone functie moeten hebben, dit kan je ook met 8bit AVR.

Hij heeft ook gewoon kant en klare printjes van ebay gebruikt, daar is ook niks speciaal aan, waarschijnlijk ook nog delen van code van andere gebruikt, beetje legobouwers onder de elektronicahobbyisten zeg maar. :)

Maar kleine greep van diy phones die indrukwekkender zijn omdat ze veel trager chip hebben met zeer bepekte resource, moet dus verstandig omgaan met je resource en dus netjes programmeren en wellicht to the metal om laatste beetje prestatie uit de 8bitter te persen.
http://hackaday.com/2012/...es-touchscreen-cellphone/
http://hackaday.com/2012/04/25/diy-cellphone/
http://www.instructables.com/id/ArduinoPhone/
http://hackaday.com/2014/04/26/sink-your-teeth-into-piphone/
Wel grappig dat het laatste voorbeeld dat je aanhaalt in het lijstje van links met veel indrukwekkendere DIY telefoons nu juist de telefoon is waar dit artikel over gaat.

Wat je dus eigenlijk wil zeggen is: David Hunt is prutser die er niets van kan. Kijk maar naar David Hunt want die is veel indrukwekkender. 8)7

Tip: knap dat je met google een paar andere enthousiaste zelfbouwers hebt gevonden, maar check eerst de links voordat je ze hier post
Waarom is dit nieuws? Doen hobbyisten al paar jaar, arduino, stm32, etc allemaal al gebruikt om phone mee te maken. Ik vind dit echt niet indrukwekkend voor RPI, zou minimaal wat smartphone functie moeten hebben, dit kan je ook met 8bit AVR.

Hij heeft ook gewoon kant en klare printjes van ebay gebruikt, daar is ook niks speciaal aan, waarschijnlijk ook nog delen van code van andere gebruikt, beetje legobouwers onder de elektronicahobbyisten zeg maar. :)

Maar kleine greep van diy phones die indrukwekkender zijn omdat ze veel trager chip hebben met zeer bepekte resource, moet dus verstandig omgaan met je resource en dus netjes programmeren en wellicht to the metal om laatste beetje prestatie uit de 8bitter te persen.
http://hackaday.com/2012/...es-touchscreen-cellphone/
http://hackaday.com/2012/04/25/diy-cellphone/
http://www.instructables.com/id/ArduinoPhone/
http://hackaday.com/2014/04/26/sink-your-teeth-into-piphone/
Met een 8-bit μC en een C-programmaatje van 100 regels kan je dit ook. Het grote verschil is dat die accu dan opeens 2 maanden mee gaat; de SIM900 trekt in standby, registered, minder dan 1 mA, de controller kan in slaap en trekt dan minder dan een μA.

Sterker nog: ik heb met deze SIM900 module en een 8-bit μC met 8kB firmware een SMTP client gemaakt, die zelfstandig emails met logdata in attachments verstuurt.

[Reactie gewijzigd door Anthracite op 28 april 2014 21:15]

Maar als je het niet aan de wereld toont is het geen nieuws, want dan weet niemand ervan...

De RPi is een knutselcomputer voor scholen (dat was/is tenminste de opzet). Dit soort projecten zijn daar enorm goed voor.
Draai ook eens Linux op die microcontroller, zodat je met Python kan spelen (of een van de andere talen die beschikbaar zijn voor Debian)?
Of Quake?
Of ga met GPIO aan de gang?

Van alle projecten die ik zie met een RPi erin zie ik mensen zeggen 'dat kan een stuk eenvoudiger/simpeler/beter met een <insert whatever>'
Als je alle waarden van 'whatever' bij elkaar optelt heb je een aardige kast vol specialistische hardware staan.
Toch leuk om te zien hoeveel je wel niet kunt doen met de Raspberry Pi's ;)
Hoewel de RPi eigenlijk vooral een toetsenbord interface is (die AT commando's genereert), dat GSM bordje doet bijna alles zelf. Het zou dus met een veel simpelere arduino ook al kunnen.
Maar nog steeds wel een leuk project.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 28 april 2014 19:13]

Exactly, SparqEE is hiermee bezig, maar het is niet meer dan een linux met usb 3g modem (welke intern een usb-seriele modem is met at commandos). Dit gaat hobbyisten m2m doen groeien.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 28 april 2014 19:49]

M2M kan natuurlijk ook prima op 2G als je vooral voor C&C gebruikt en niet voor data streams. Het mooie is nu inderdaad wel dat je niet met HAM Radio hoeft te werken maar gewoon met GPRS of 3G/4G zou kunnen gaan werken.

Wat de Arduino vs. RPi betreft: je kan inderdaad een basic telefoontje maken met een Arduino, maar het mooie van een RPi is dat je in feite een echte computer naast je 'telefoon' functie hebt. Op het moment is die GSM900 vooral de telefoon die baseband+DSP doet en de Pi inderdaad een AT commander, maar je kan dus ook een Android achtig OS op de Pi zetten en een heleboel meer doen dan alleen maar een basic bel-verhaal opzetten.
Ik was zelf in de richting van een industriele 3g modem/router aan het denken in extern ip65/ip55 formaat met passieve PoE. Gooi er een GPS module bij en je hebt een ntp stratium client. Het is even wachten op de SparqEE module en dan ga ik dat bouwen. BOM hangt nu ergens in de 130/150 euro. Mooiste zou zijn als VyOS voor RPi erbij kan dan. Ik zou het voor WISP out-of-band mgmt gebruiken. Droomt verder.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 28 april 2014 21:06]

Ik had een vergelijkbaar idee, heb er ook aan gedacht om een RPi als externe BMC te gebruiken voor servers of besturingsautomaten die dat niet hebben. Paar omgevingssensors erbij voor temperatuur, lucht samenstelling, vochtigheidsgraad, gygo/gps/compas/versnellings combo chip erbij, en dan een leuk 3G modempje er aan. Instant remote management apparaat voor weinig geld, dat op batterijen kan werken, bij onderbreking van vaste verbinding via 3g verder kan, en als het doel apparaat rare readings geeft zelf genoeg sensors heeft om uit te vinden of er iemand heen moet. En als er iets gebeurt als inbraak, ongelukken (explosies), of pure diefstal, dan kan je vrolijk je apparaat op afstand blijven monitoren, besturen en volgen.
Anoniem: 145867
@johnkeates29 april 2014 07:18
Zou je nog een leuke WebServer in kunnen bouwen natuurlijk authentication. Welke op de server kant natuurlijk weer praat met andere softare / hardware interface. Zijn genoeg libraries voor. :) Zowel voor PHP of NodeJS etc.

Er zijn mensen die complete Wordpress blogs hosten op een RaspberryPi met een uptime van meer dan 99%. Een simpelel DDOS attack zou hem natuurlijk wel plat kunnen leggen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 29 april 2014 07:19]

Het is ook niet bepaald de eerste - op instructables staat al geruime tijd een howto om zelf een cellphone met een Arduino te maken:

http://www.instructables....n-cellphone-from-scratch/
Inderdaad! Echt nuttig is het niet, maar wat er allemaal al gemaakt is met de Pi is wel indrukwekkend.
Het is niet zo heel nuttig voor de community rechtstreeks, maar wel heel nuttig als leerproject, wat uiteindelijk het doel is van de raspberry pi.

Bovendien kan je de toepassingen ook verder bekijken. Je zou een 4g compatibel kaartje erin kunnen steken en met een vpnc achtige oplossing zou je op deze manier altijd een volwaardige pc bij kunnen hebben, zeker aangezien er hdmi aan is).

[Reactie gewijzigd door pinna_be op 28 april 2014 19:00]

Voor de consumenten markt is het inderdaad weinig nutvol, maar voor meer embedded doeleinden of onderzoeksdoeleinden heeft dit zeker wel nut.

Een vriend van mij gebruikt raspberries en arduino, om testdata te verzamelen met ecologiedoeleinden. Dus wat sensors, camerabeelden, etc. Een dergelijk project is als dit geeft goed aan, hoe je een portable systeem kan maken die ook gegevens kan versturen/bellen, portable accu heeft en een scherm heeft.

Dus ja nuttig is het wel, alleen je moet naar een specifieke doelgroep kijken die custom oplossingen nodig hebben. Niet te vergeten dat wanneer je dit soort projecten uit besteed je veel meer geld kwijt bent dan €114,- ;) .
Sorry hoor, maar als je wat telemetry (sensor data) door wilt sturen en het een goed idee vindt om daarvoor zelf een mobiele telefoon opnieuw uit te vinden dan ben je geld aan het verbranden IMO :P

Je kunt immers ook gewoon een random spotgoedkope smartphone (of 4G modem) kopen en daar via bijvoorbeeld USB sensoren aan hangen. Kant en klare sensoren of een zelf ontwikkeld stukje elektronica. Al met al veel goedkoper en sneller te ontwikkelen dan een opnieuw uitgevonden met de hand gebouwde gelimiteerde smartphone gebaseerd op raspberry pi die uiteindelijk hetzelfde doet.

Nog even los van het feit dat een raspberry pi in de winter onder 0 graden helemaal in de soep loopt en een gemiddelde smartphone niet :P Een Raspberrypi is dus überhaupt geen optie voor onderzoek in de buitenlucht met Nederlands klimaat.

Voor een schoolklas die leert programmeren is dit wel een leuke basis voor lesmateriaal, maar je voorbeeld van de onderzoeker is slecht gekozen.

Afzender: een elektrotechnicus die enkele jaren lang elektronica ontwikkeld heeft voor onderzoekers :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 28 april 2014 23:43]

Dit is zeker wel nuttig, misschien niet voor consumenten, maar we zitten niet voor niets op tweakers.net en niet op consumenten.net ;-)

Een ander voordeel is het (redelijk) open karakter: in theorie zou iemand de baseband kunnen reverse-engineeren en een eigen firmware schrijven wat een echt veilige telefoon mogelijk maakt. Bovendien is applicatie-geheugen en baseband-geheugen niet met elkaar gekoppeld wat het geheel een stuk veiliger maakt dan wat er op het moment in de meeste toestellen zit.
Het is een computer. Je kunt er dus alles mee maken wat met een computer kan. Voor het een is ie meer geschikt dan het ander, maar de sky is the limit. Ze zijn allemaal hetzelfde, met dezelfde mogelijkheden.

De RPi is alleen erg goedkoop, dus is ie heel interessant voor knutselprojecten. Dat is eigenlijk het enige verschil.
Nou, niet slechts 'goedkoop', vooral open, niet te complex, grote community en goede gestandaardiseerde hard- en software interfaces :) Alles wat je nodig hebt zit er op! En je kan met 'normale' software aan de slag, geen vreemde toolchain nodig of cross-compliatie, het is zelfs een self-hosting systeem!
Klopt, maar het goedkope spreekt ook erg aan :)
Toch leuk om te zien hoeveel je wel niet kunt doen met de Raspberry Pi's ;)
Dat is vast heel veel, maar ik ben meer geinteresseerd hoeveel je er wel mee kunt doen. ;)
Anoniem: 459573
28 april 2014 18:52
Wel even een kantekening ten aanzien van de SIM900 modules:

It seems that the SIM900A is blocked for networks GSM European

Bron: http://www.aliexpress.com...dule-wrap/1601671740.html
In Europa moet je ook de B-versie gebruiken. Die is geschikt voor Europese GSM-frequenties. Ik heb zelf de SIM900-BE (met SIM-houder direct op de module) in een projekt zitten.
Anoniem: 377258
28 april 2014 18:48
heu zit er een imei nummer op dat ding?
Ja, die SIM900-module is eigenlijk die hele gsm module en bevat dus waarschijnlijk een EMEI nummer.
Toch wel humor: een telefoon met een dikke schakelaar.

Ben benieuwd of de man al benaderd is door een firma die hem wel wil hebben als ontwikkelaar... Ze hebben z'n nummer nu.
Zo spannend is ie niet. Iedereen die AT commando's naar een modem kan sturen kan dit maken. Dat betekent praktisch dat iedereen die over een seriële verbinding kan babbelen dit kan maken.
Is een echte smart phone niet makkelijker....of ga ik nu kort door de bocht?
Jah, dit gaat om "het kan dus."
En ik maar denken dat ik al leuk bezig was door m'n Pi aan m'n weerstation te koppelen... (Alecto WS-4000 i.c.m. pywws)

Blijkt maar weer dat het altijd gekker kan met een Pi!
Anoniem: 145867
@TYZ29 april 2014 07:22
Je Pi connecten aan je weerstation. En maak een webapp die je host op de raspberry pi naar het internet toe. Met een goede Phone CSS framework zoals bootstrap ofzo kun je dan leuk van een afstand alles uitlezen. :)
Ik moet zeggen dat het opzich nog wel goed bedacht is ook,

Niet dat ik er mee zou lopen, daar is ie wel een beetje te dik voor, maar wel geinig dat het kan met een RaspberryPI
Ik probeer familie wel eens uit te leggen wat rooten van een telefoon inhoud. wat een Custom ROM is etc. etc. Dit filmpje helpt om te laten zien dat een telefoon feitelijk een samenraapsel is van onderdelen...die je zo goed mogelijk met elkaar laat praten. Ook leuk als school project. ;)
PiPhone :D Briljant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee