Een ontwikkelaar heeft op basis van een Raspberry Pi een smartphone gebouwd die omgerekend 114 euro kost. De bouwer laat in een maandag gepubliceerd filmpje zien dat het toestel geschikt is om te bellen, maar dat andere functionaliteiten nog ontbreken.
Ontwikkelaar Dave Hunt bouwde de PiPhone rond een B-model van Raspberry Pi. Hij heeft de bekende minicomputer voorzien van een Adafruit PiTFT-touchscreen met een resolutie van 320x240 pixels en een 2500mAh lipo-accu, die hij 'netjes' tussen de computer en het scherm kwijt kon.
In de PiPhone is daarnaast een SIM900-module van SIMCom opgenomen waarmee kan worden gebeld, ge-sms't en data kan worden verstuurd. Onderaan de printplaat bouwde Hunt verder een simkaartslot in, zodat de gesprekken via het gsm-netwerk mogelijk zijn.
Hunt, die van huis uit een Linuxontwikkelaar is, schreef de software voor zijn PiPhone zelf. Momenteel bestaat de interface alleen uit een tekstveld waarin een telefoonnummer verschijnt, een numeriek toetsenbord, een deleteknop en een knop waarmee gesprekken kunnen worden gestart en kunnen worden beëindigd. Hunt wil de software, die volgens hem niet helemaal netjes en geordend is geprogrammeerd, bij voldoende belangstelling op GitHub zetten.
In een filmpje dat Hunt maandag online zette, laat hij zien dat er met de PiPhone kan worden gebeld. Ook zou de PiPhone volgens hem makkelijk zijn vast te houden; aanvankelijk werd het toestel heet door een tekort aan ventilatieruimte, maar een kleine ventilator zorgt ervoor dat hij koel genoeg blijft om een gesprek te houden.
De hobbyist bouwde de PiPhone als proof-of-concept, zo schrijft hij. "Het is meer om te zien wat er met een relatief kleine formfactor en met goedkope componenten kan worden gedaan. Ik verwacht niet dat iemand snel deze telefoon maakt, maar ik had er veel plezier in." De PiPhone sluit volgens hem goed aan bij de projecten die hij eerder had, zoals de timelapsecontroller Lapse Pi.
Sinds de release heeft de Raspberry Pi verschillende toepassingen gekregen. Zo heeft een hobbyist de mini-pc gebruikt om er een systeemcamera van te maken, terwijl een ander zijn magnetron modificeerde. Begin deze maand bracht de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie van de mini-computer uit, die alle kerntaken van een reguliere Pi met een kleiner board zou kunnen uitvoeren.