Bedrijf komt met Raspberry Pi-concurrent met 1GHz-ARMv7-soc

De firma SolidRun heeft de HummingBoard-mini-pc aangekondigd. Het ontwikkelbordje gaat de concurrentie aan met de Raspberry Pi en is leverbaar in drie modellen, waaronder een versie die voorzien is van een dualcore-ARMv7-soc.

De HummingBoard-i1 die 49 dollar, ofwel 36 euro, kost is het instapmodel. Deze biedt 512MB werkgeheugen, een singlecore-i.MX6 Solo-soc die ook een GC880-gpu bevat. Het geheugen communiceert via een 32bit-bus en behaalt volgens SolidRun 800Mbit/s. De ARMv7-soc is geklokt op 1GHz en ondersteunt Neon-instructies.

De HummingBoard-i2 kost 75 dollar, circa 55 euro, en biedt ten opzichte van het instapmodel een dualcore-soc en 1GB werkgeheugen met een 64bit-databus. Het duurste model, de HummingBoard-i2eX, biedt ook een dualcore-soc en heeft een gigabit-ethernetaansluiting in plaats van een 100Mbit/s-versie. De gpu is met vier shaders krachtiger. Ook de doorvoersnelheid van het geheugen is met 1066Mbit/s hoger. De HummingBoard-i2eX gaat 99 dollar kosten, ofwel 72 euro.

Ten opzichte van de Raspberry Pi bevat de HummingBoard-i2eX ondersteuning voor pci-express en msata II. Ook bevat deze uitvoering twee usb 2.0-headers en een ir-sensor op het bordje. De drie modellen bevatten alle een hdmi 1.4-uitgang, twee usb 2.0-aansluitingen, een coaxiale s/pdif-uitgang en een micro-sd-kaartlezer. Ook ondersteuning voor een rtc-eenheid is aanwezig.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-07-2014 • 14:56

121 Linkedin

Lees meer

Reacties (121)

121
117
59
10
2
49
Wijzig sortering
Een aantal toevoegingen.
- De CPU / RAM combinatie is dus verwisselbaar.
- De RTC moet extern gevoed worden.
Op de twee kleine aansluitingen rechts naast de IR sensor dien je een batterij aan te sluiten.

Ook heeft hij aansluitingen voor een SIM kaartlezer op de achterkant. Je kan dan alleen je m-sata aansluiting niet meer gebruiken.

Voor wat simpele benchmarks: http://gathering.tweakers...message/42488903#42488903
sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 --num-threads=# run
Intel G620T 1T : 38.3156
Intel G620T 2T : 19.5773
HummingBoard i2eX Dual Core 1T : 604.6313
HummingBoard i2eX Dual Core 2T : 308.9530
Raspberry Pi Model B OC 1T* : 987.4880
Raspberry Pi Model B OC 2T* : 988.2174
Raspberry Pi Model B No OC 1T : 1496.3830
Raspberry Pi Model B No OC 2T : 1498.1091
* (arm=950, core=450, sdram=500, overvolt=2)

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 4 juli 2014 21:20]

Lijkt erg goed op de Raspberry Pi layout, past het in de zelfde cases?
Kijk naar dat filmpje dan weet je het. Zal het verklappen, ja :)
Zoals in het filmpje te zien is wel. Eigenlijk ook wel weer jammer, de layout van de RPi biedt niet echt veel mogelijkheden om er iets moois van te maken.
In het filmpje wat zojuist is toegevoegd aan het artikel zie je dat dit bordje in dezelfde casing past als de Raspberry Pi.
Vanuit gaande dat je helemaal niets extras erin zet lijkt dit inderdaad het geval, alles zit op 'exact' dezelfde plaats.
Interesante hardware, maar dat is nu juist niet waardoor de RPi zich kan onderscheiden.
Het gaat vooral om de open source structuur en de continue ondersteuning (zie https://github.com/raspberrypi).
Jammer dat te RPi steeds als een soort van mediaplayer wordt neergezet (lees xbmc), terwijl er zoveel andere interessante projecten [1] gebruik maken van de RPi.

1. http://www.raspberrypi.org/forums/viewforum.php?f=15
Voor andere dingen is de BeagleBone Black toch eigenlijk een veel interessantere basis vind ik, alleen de community is wat kleiner. Overigens lijkt dit bord IMHO qua specificaties ook eerder op een BBB dan op een RPi. Als het om zwaardere hardware gaat is een ODROID-U3 weer interessant.

[Reactie gewijzigd door begintmeta op 4 juli 2014 17:13]

Het zoveelste bordje in rij... maar de Pi blijft ondanks het feit hij minder krachtig is toch beter en populairder enkel en alleen omdat ze er een grote community hebben rond kunnen bouwen. iets wat al die makers van de bordje blijkbaar vergeten, je hebt developers nodig om het een succes te kunnen maken.
Eerlijk gezegd jammer dat het USB 2.0 is i.p.v. USB 3.0.
Ik kijk nu al uit naar XBMC-distributies voor dit apparaat. :9~
Ik weet dat er hard wordt gewerkt aan XBian ondersteuning. De kernel is echter nog wel redelijk brak op dit moment. Zo werkt de GPIO nog niet en daardoor ook de IR sensor niet. Ook de audio/video uitvoer is nog wat brak. Zo wordt in XBMC in zijn geheel geen audio uitgangen herkent maar werkt deze wel. Ze zijn alleen niet te selecteren waardoor het een beetje gepriegel is om audio over HDMI werkend te krijgen.

Ook is er nog geen Debian ondersteuning, maar hier wordt ook in samenwerking met XBian aangewerkt aangezien dat de enige Debian gebaseerde port is die gebruik maakt van de jessie apt packages.
Twijfel er een beetje aan. De Cubox-I van SolidRun is al een tijdje uit, en XBMC draait zelf nog niet lekker op hun Quad ...
Zal wel eerder liggen aan wie zich ermee bezighoudt dan de hardware, maar toch ...
OpenElec ging er ook eens aan beginnen, maar nog niet veel van gezien.
Heb ik toch andere ervaringen mee. Ik heb een CuBox-i4, en draai XBMC via GeeXboX. Deze draait heel snel en stabiel, en alles werkt goed. De distributies voor XBian en OpenELEC heb ik minder uitgerpobeerd, maar allen maken gebruik van dezelfde kernel en drivers, dus zouden vergelijkbare performance moeten kunnen halen.

Volgens mij zijn deze HummingBoards ook direct compatible met alle distributies die voor de CuBox-i zijn uitgekomen.
Ligt het aan mij of bieden de Chinese Android mini computers meer waar voor geld? Mijn MK808B die al andere half jaar oud is heeft een Cortex A9 Dualcore @ 1Ghz ofzo, en 1GB Ram en ook twee USB poorten.
Die HDMI sticks en andere Android mini-computers zijn leuk als mediaspeler, hier kan je lekker mee prutsen via de GPIO om je eigen thermostaat te maken, verlichting aan te sturen, en meer van dat soort ongein.
Maar daar zit je dan weer beperkt tot Android (die in feite niet gemaakt is voor een mini computer).
Op zo'n bordjes als deze worden de OS'en gemaakt speciaal voor de hardware (dus efficiënter), en heb je in het algemeen meer vrijheid.

Puur op de specs afgaand is een android pc beter natuurlijk, maar dat is niet het enige dat je moet bekijken dus...
Android is gewoon een ( mobiel ) besturingssysteem, ja in eerste instantie ontwikkeld voor smartphones maar later ook voor tablets door ontwikkeld. Ik persoonlijk vind de Android tablet omgeving dan ook perfect werken voor een mini computer voor gebruik op de TV, want een Windows 7 omgeving is dan weer niet praktisch.

Een beetje Tweaken met zo'n Android mini computer en je hebt een mediaplayer, spelcomputer, en dan nog alle functies die de gemiddeld smart tv bied. Ik gebruik de mijne voornamelijk als mediaplayer, maar je kunt er echt veel meer mee doen want het is gewoon een volledig functionele computer ;)

[Reactie gewijzigd door 318025 op 4 juli 2014 15:19]

Ik persoonlijk heb veel problemen gehad met deze Android sticks. Ondanks de hoge specs wilde xbmc met hd films totaal niet vloeiend draaien. De raspberry doet dat veel beter omdat de software veel beter geoptimaliseerd is dan voor de Android sticks. Kwaliteit van de sticks viel ook tegen. 3 x moeten omruilen omdat hij ermee stopte.
Zelfde mening hier. De developmentbordjes blijven maar komen, maar ze kosten ~2x zoveel als een Chinese HDMI stick (of zelfs smartphone) met vergelijkbare of betere specs.
Heb niet de indruk dat het doel nog developpers ondersteunen is, maar gewoon zoveel mogelijk winst maken.
Het verschil tussen een developmentbordje en een HDMI-stick is dan ook dat je op de ene kunt developen, en dat je die andere op je TV aansluit. Voor developmentbordjes krijg je dan ook de broncode van de kernel erbij, aansluitingen om (seriēle) apparaten aan te sluiten en documentatie. Bij die Chinese HDMI-sticks is dat uitgesloten.

Ik snap dat het makkelijk is om specs te vergelijken, maar het zijn twee heel veel verschillende apparaatjes.
Zelfde mening hier. De developmentbordjes blijven maar komen, maar ze kosten ~2x zoveel als een Chinese HDMI stick (of zelfs smartphone) met vergelijkbare of betere specs.
Heb niet de indruk dat het doel nog developpers ondersteunen is, maar gewoon zoveel mogelijk winst maken.
Welke Chinese HDMI stick heeft SATA 2. En een ondersteunde mogelijkheid om een ander OS te installeren?

Je moet het eigenlijk vergelijken met atom bordjes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 4 juli 2014 15:56]

Anoniem: 112442
@3180254 juli 2014 15:54
Ligt het aan mij of bieden de Chinese Android mini computers meer waar voor geld? Mijn MK808B die al andere half jaar oud is heeft een Cortex A9 Dualcore @ 1Ghz ofzo, en 1GB Ram en ook twee USB poorten.
Ik weet niet wat de MK808B gekost heeft. Deze minicomputers hebben oog Cortex-A9 processors van Freescale). De duurste variant heeft ook nog SATA.
Destijds € 30 ofzo spotgoedkoop dus en dan had ik hem in China zelf gekocht ( Dus niet internationaal verzenden ).
Mijn Pi met openelec fungeert prima als mediaspeler, echter is de Pi waar ik Couchpotato en Transmission op draai af en toe wat langzaam. Ik zit er dan ook al een tijdje aan te denken om deze te upgraden en daar zou deze dualcore best geschikt voor kunnen zijn. Dit soort 'overige' toepassingen zijn dan weer beperkt mogelijk met een android stick.
Anoniem: 286841
4 juli 2014 15:42
Misschien domme vraag, maar wat voor OS draai je op zo'n dingetje ?
En wat kan je er dan mee ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286841 op 4 juli 2014 15:42]

Het draait een versie van Linux, en wat je er mee kan is up to you. Ik heb nu 2 Pi's: De ene is een vpn/webserver/wake on lan server, de andere is "speelgoed" zodat ik met de camera en de GPIO (die pinnetjes op dat printplaatje) kan spelen (sensoren/motortjes aansturen en dergelijke).

Deze Hummingboards kunnen hetzelfde, maar dan sneller. Dat is van de Pi nog het grootste nadeel, dat ze een trage processor hebben. Aan de andere kant hebben ze wel een geweldig grote community en ze zijn goed leverbaar (zelfs bij de mycom kan je ze krijgen), en dat maakt de Pi een stuk populairder dan welke andere concurrent dan ook. Daarnaast is de Pi er feitelijk maar in 2 smaken: met of zonder ethernet. Deze Hummingboard is er al weer in 3 smaken, en dan moet je ook maar hopen dat software ook weer onderling uitwisselbaar is (ook weer een voordeel van de Pi).

Als deze boards dezelfde community en leverbaarheid vergaren als de Pi, dan zal de Raspberry Pi foundation het nog moeilijk kunnen krijgen. Ze hebben onlangs een speciale versie van de Pi uitgebracht voor embedded systemen, maar ze hebben nog niets gezegd over een snellere versie van de Pi.
Ok, thanks
Op dit bordje kan ik ook dan de exacte versie van " ditistv.nl " erop zetten?

Heb nu zojuist een rasverry pi van ze. Maar als ik de image flash op de sd card zou het eigenlijk moeten runnen? Of is het weer andere drivers vergeleken met de normale rasberry pi?
Er zijn trouwens 3 soorten. Naast Model A en Model B (die je vermeld) is er ook nog zoiets als de compute module.
Ik wilde het verhaal niet compliceren ;)

Van de FAQ:
7. When will the next model of the Raspberry Pi be released?
As of the end of 2013, there are no immediate plans for the next model; a new model may be released in 2-3 years, but this is not a firm schedule. A new model would inherently undo much of the community work that has been done to date on the Raspberry Pi, which would be counter-productive to our educational aims. We concentrate our engineering effort on making the software that runs on the Raspberry Pi faster and better all the time – which is why you should always be running the most recent firmware.

Zag 't net op reddit naar aanleiding van iemand die n.a.v. de hummingboard zich af vroeg of er een nieuwere versie kwam.

Anyway, dit is dus ook eigenlijk wat ik bedoelde met "2 smaken". Raspberry Foundation wil eigenlijk maar 1 versie hebben, en niet eindeloos nieuwe versies blijven uitpoepen, de een weer sneller of meer features dan de ander. De Compute versie is hetzelfde als de A en de B versie, in een andere formfactor.
Met die multimedia aansluitingen, 1 Gbps netwerkaansluiting en een msata aansluiting lijkt dit bordje vooral gericht op mediaspelers en thin clients. Ga ik zeker in de gaten houden.

Edit: Hier trouwens een rechtstreekse link naar bordjes op de site van SolidRun.

[Reactie gewijzigd door synoniem op 4 juli 2014 15:17]

Die 1Gbps is trouwens ook niet helemaal waar, er valt te lezen: 'Note that due to internal i.MX6 buses the 1000Mbps interface speed is limited to 470Mbps'

Hij haalt dus geeneens 0,5Gbps...........
Nog altijd 5x meer dan 100mbit
Dit ziet er goed uit! De Raspberry PI kan niet altijd alle 1080P content (M2TS bestanden) goed weergeven via het netwerk, maar ik denk dat dat probleem met dit dingetje opgelost zal zijn :) Ik ben erg benieuwd naar de prestaties.

[Reactie gewijzigd door gidion1987 op 4 juli 2014 16:01]

Geen enkel probleem met 1080p hier, je doet dus iets fout ;)

(En dat via SMB, op OpenELEC 4)
Zal wel een niet hardwarematig versnelde codec zijn, op zo'n low-power bordje ben je gewoon gezien als je iets af wilt spelen met een codec die op de CPU moet draaien. Vandaar ook dat ik een r-Pi of wat voor willekeurig ARM bordje nooit zou aanbevelen als mediaspeler, ook al werkt het met 9 van de 10 video bestanden wel.
Ben ik het deels mee eens: het hangt af van je vereisten.

Mijn rpi speelt namelijk ALLES af wat ik heb, het enige nadeel dat ik ondervind is de interface die wat traag is (5.1 audio is voor mij geen probleem want mijn TV ondersteunt audio passthrough). En ik heb wel wat aan films en series ^^

Wil je echter meer zekerheid, en een vloeiendere interface, dan moet je een Intel NUC, of een Amazon Fire TV kopen.

De rpi kost echter maar een kleine 50 euro. Een Fire TV is hier niet te krijgen, een NUC is tussen de 150 en de 200 euro.

Qua value vind ik de rpi iig echt onverslaanbaar. Wie op een budget zit kan best een rpi nemen denk ik. Heb je 100 euro meer ervoor over, dan zou ik een NUC aanraden.
NIet van mijn gewoonte om gewoon een Google-link te geven, maar kom, dat had je toch zelf kunnen bedenken? ;)
https://www.google.be/sea...=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
Probeer eens via NSF te sharen. Werkt meestal beter dan Samba. Ik stream alles 100% goed via NFS.
Ik stream via NFS, maar M2TS kan de PI niet aan. :o
M2TS klinkt als DVB opnamen, misschien is het MPEG-2 en daarvoor is een license nodig!
Ik had beide licenties geinstalleerd staan. Het is overigens MPEG-4, een directe bluray rip.
Directe Bluray-rip lukt met NFS normaal nét als je de maximale overclock gebruikt. Werkt hier in ieder geval toch met OpenELEC. Maar in scènes met een hoge bitrate (veel actie) kan je misschien nog even gestotter krijgen.

Voor de rest is wel echt alles af te spelen. Zolang je niet over 10GB/uur gaat (ongeveer) moet het wel te doen zijn.
Ik heb mijn RPi overklokt naar 950MHz en kan BluRay ISO's zonder stotteren via een bekabelde netwerkverbinding afspelen. En in die ISO zitten dus M2TS bestanden. Op de 'standaard' 700MHz lukt het idd net niet.

Je hebt overigens idd soms een MPEG-2 codec nodig waarvoor je dus een licentie aanschaft. Het ligt eraan of de gebruikte codec in het M2TS bestand MPEG is of H264.

[Reactie gewijzigd door elinsen op 4 juli 2014 15:50]

Het ligt ook heel erg aan het geluid wat erin zit en hoe de rpi word aangesloten. Sluit je het op een receiver aan die gewoon netjes DTS of misschien wel DTS-HD MA aan kan en dus heb je niet zo heel veel last. Heb je dat niet en sluit je hem direct op je TV aan heb je kans dat de rpi alle decoding en processing moet doen en dat werkt niet lekker. Ben daarom ook benieuwd naar de prestaties van deze modellen :).
512MB, overclock naar 1100 Mhz. Zelfs toen werkte het brak :P
Edit: OpenELEC en Rasbmc getest, geen verschil.

[Reactie gewijzigd door gidion1987 op 4 juli 2014 16:56]

Wow, dat is wel tof! ARMv7 wordt een heel stuk breder ondersteund dan ARMv6, dus hier moet je leuke dingen mee kunnen maken.

Kan dit ook op USB draaien? 1A 5V?
Ben vooral benieuwd of er een bepaalde software compatibility gaat bestaan. Dan is er ineens een hele berg aan RPI toepassingen beschikbaar en hoef je niet op een port te wachten.
De ARMv6 software draait gewoon op ARMv7. Vrijwel alle Raspberry Pi software is dus gewoon te draaien op dit ding.
Anoniem: 112442
@CurlyMo4 juli 2014 15:51
De ARMv6 software draait gewoon op ARMv7. Vrijwel alle Raspberry Pi software is dus gewoon te draaien op dit ding.
Ja en Nee.
Als op deze hardware een hardfloat LInux laat draaien zullen er geen armv6 (softfloat) programma op draaien.

Gebruik je een soft float Linux dan zal het gene probleem zijn. Het OS zal alleen langzamer zijn. Je gebruikt de fpu niet.

Zie ook. Linaro ARM hardfloat support
hardfloat Raspberry Pi software werkt prima op deze HB.
Anoniem: 112442
@CurlyMo4 juli 2014 21:07
hardfloat Raspberry Pi software werkt prima op deze HB.
De Raspberry Pi SOC heeft geen fpu. Daarom is geen hardfloat mogelijk.

En hf software werkt perfect op deze hardware. De i.MX6 heeft een fpu.
Raspberry Pi heeft wél een FPU.

Alleen heeft ARMv6 VFPv2 en ARMv7 VFPv3; de vraag is dus of die tweede backward compatible is met de eerste. Dan zou Raspberry Pi software er gewoon op moeten kunnen draaien.

(De discussie over binary compatibility is sowieso niet heel zinnig aangezien 99% van de software op de Raspberry Pi OSS is die gewoon hergecompileerd kan worden voor de gewenste architectuur.)
De dingen voor de rpi zijn wel heel erg geoptimaliseerd voor de rpi, dus qua drivers enzo zal er een alternatief moeten komen
Je kunt hier waarschijnlijk ook wel emdebian op draaien.
squeeze is een hele stabiele softfloat distro en mocht je toch graag HF willen dan kun je kijken naar wheezy, die is er ook voor armhf beschikbaar.
Dan heb je het over hele specifieke software ja zoals omxplayer, maar de standaard tools werken allemaal prima. Het probleem is op dit moment inderdaad een GPU-accelerated X of Wayland. XBMC werkt ook buiten de hier verderop genoemde problemen.
Hun video vermeld specifiek dat het bord USB-powered kan worden, dus dat is alvast goed nieuws!
Niet kunnen, zover ik weet is het een powered USB poort. Vandaar ook de 5v/2A voeding die aangeraden wordt.
Ik zie nergens een adapter aansluiting op de foto maar wel een microUSB port dus ik denk dat deze ook gewoon via USB kan.
De (optionele) adapters
Power Adapter
HB 110V (US/Japan) $10,
HB 220V (Euro) $10
Daarnaast lijkt er wel een Micro USB aansluiting op te zitten voor de voeding.

Edit: sorry, heb je comment niet helemaal goed gelezen :)

[Reactie gewijzigd door FrameWork. op 4 juli 2014 15:16]

IMO spijtig dat het weer op deze manier moet.
Ik gebruikte m'n r-pi als een soort nas. Daar had ik het volgende voor nodig:
- Goeie usb hub zonder backfeeding
- usb kabel als voedingskabel
- Split (Y) usbkabel om de hdd te voeden van de hub en aan te sluiten op de r-pi
- usb-sata adapter voor de 2.5" hdd.

Met m'n huidige cubieboard2 heb ik met volgende onderdelen dezelfde functionaliteit:
- adapter voor cubieboard2 (meegeleverd)
- sata (+voeding) kabel (meegeleverd) voor de 2.5" hdd

M'n cubieboard2 draait trouwens veel stabieler. De voeding was voor de r-pi soms ontoereikend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee