Microsoft brengt Windows naar internet of things

Microsoft heeft vroegtijdig een website online gezet voor Windows on Devices. Dit platform is bedoeld om Windows naar een nieuwe generatie apparaten te brengen, waarbij Microsoft als voorbeelden slimme koffiebekers, teddyberen en robots noemt.

De website stond kort online, zag Neowin, en is inmiddels offline gehaald. Hij kan echter nog ingezien worden via de Google-cache. "Onze eerste sdk komt in de lente van 2014 en daarmee krijg je een eerste blik op onze nieuwe software", schrijft Microsoft. Het gaat in eerste instantie om een pre-release van de software en api-raamwerk, later in 2014 komen completere versies en volgt integratie met Microsofts cloud-platform.

Microsoft noemt Intels Galileo-board als mogelijk hardwareplatform voor Windows on Devices. "Met dat soort hardware kun je temperaturen meten, robot-servo's aandrijven, insluipers detecteren, leds laten knipperen en muziek maken", geeft Microsoft als voorbeeld.

Windows on Devices zal tijdens Build 2014, dat woensdagavond plaatsvindt, onthuld worden. Dan zal de ontwikkelaar onder andere een piano die wordt aangestuurd door zijn nieuwe softwareplatform demonstreren. Microsoft wijst op de combinatie met zijn Azure-dienst. De verwachting is dat die clouddienst een steeds grotere rol gaat spelen voor Microsoft in de toekomst en Windows on Devices lijkt daarbij een belangrijke stap te worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-04-2014 • 08:02

107 Linkedin

Reacties (107)

107
93
56
2
0
29
Wijzig sortering
Wat is er anders aan dan Windows "embedded"
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Embedded
Marketing?
En ze hebben ook allang het .NET Micro Framework en het Compact Framework voor kleine apparaten.

[Reactie gewijzigd door Franckey op 2 april 2014 09:21]

Ik zat ook al te denken wat hier anders aan moest zijn, maar misschien is dit niet alleen voor Windows op kleine devices, maar ook het praten ermee vanaf een normale pc misschien?

Dat je dus overal kleine windows-devices op kunt doen en die sensor-data kunt gebruiken in windows via het normale netwerk?
Dat kan met Embedded dus juist ook... Alleen momenteel zie je daar niets van terug. Kan zijn dat Embedded bijna niet gebruikt wordt om verschillende redenen, kan ook zijn dat fabrikanten niet ruim genoeg denken bij het implementeren.
Vind het ook een hoog 1 april grap gehalte.
Google wil dat ook met Android.
Maar ik vind het geen goede ontwikkeling als die grote bedrijven zich nestelen in apparaten met internet verbinding.
...Microsoft als voorbeelden slimme koffiebekers, teddyberen en robots noemt.
Een teddybeer met een Windows 8 Embedded OS, dat verbonden is met Azure, een cloud dienst, lijkt me wel een redelijk hoog 1 April gehalte hebben. Dat moet dan wel een enorm slim beertje worden.
Als je spraakherkenning, communicatie met de telefoon van de ouders (bv om te melden dat het kind iets heeft gezegd) e.d. kunnen anders wel wat dataverkeer gebruiken. Dit gaat verder dan een teddybeer die doorheeft dat hij vast wordt gehouden ;)
Buiten Microsoft, Google en Apple wat blijft er over? Allemaal unix/linux? Dat vind ik ook geen goede ontwikkeling omdat dan alles van 1 systeem gebruik maakt.
unix/linux is wel open source en een systeem wat gewoon werkt.
Net als dat alle auto's de gaspedaal rechts hebben en de koppeling links. Maar er zijn wel veel merken en niet alleen een paar grote uit de USA bijv. Ford, GM en Chrysler.
Daarom is bijv. de automarkt veel gezonder dan de ICT markt die voor 90% gedomineerd wordt door een paar grote bedrijven uit de USA.
Maar om dat nu te vervangen door 1 systeem lijkt me nog erger. Stel je voor dat er enkel nog ford auto's mochten gebouwd worden. Een aantal standaarden lijken me dan beter zoals met de pedalen. En concurrentie hoeft nu niet perse slecht te zijn. Stel dat google niet met android begonnen was. Dan zaten we nu misschien nog met iOS 1 en windows mobile 6.5.
Ach het kan helemaal geen kwaad als er uitstekende tegelversies als tegenhanger van iPods voorzien van GPS en SDXC-sleuf en smartTV'-boxen komen die uitstellend met Windows, Linux en OS X communiceren. Apparaatjes waarop een gebruiker kan installeren en afspelen wat hij zelf wil.
:*)
En wat dacht je van een badkamer met ModernUI?
Moet ik hierbij denken aan software zoals bij de arduino? Zo'n Java geschreven compiler waarbij de meeste functieblokken bij ingebakken zijn? of zo'n sleur en pleur veld die bij tia portal meegeleverd is van Siemens (simatic dacht ik) Dat is namelijk echt programmeren voor elke hobbyist/beginner alleen erg duur. Vindt het een goede innovatie om bij meer mensen de ogen te openen. Uiteindelijk is de taal niet moeilijk maar de logica ;)

[Reactie gewijzigd door davevleugel op 2 april 2014 09:14]

"Vake! Mijn teddybeer wil niet meer knuffelen!"

Heb je hem al reboot?
Dit hele artikel gaat niet over Windows, maar over Internet of Things. Dat wordt al 10 jaar geroepen, maar zolang alle commerciele partijen de kat uit de boom kijken gebeurt er nog niets. Heel veel bedrijven komen niet verder dan devices. Maar waar je bij Internet of Things zijn met name passieve sensoren. Die kun je in elke voorwerp verwerken. Alle fysieken producten hebben een passieve sensor die bij passeren van een scanner vertelt wat het voor product is en kenmerken van dat product: aanschafdatum, prijs, status van het product (ben ik bedorven, outdated...)
Je kunt je je voorstellen dat er dan een veelvoud van items bijkomen. Ten opzichte van die paar smartphones en PC's, zijn de hoeveelheid sensoren die er dan bij koment peanuts. Er is - zoals gewoonlijk geen uniforme standaard - voor datauitwisseling en veel belangrijker, wat gaan we doen met al die data. De enorme hoeveelheid data die van deze sensoren afkomt is vergeleken met die paar what's app berichtjes niets. We praten dan niet meer over Big Data, maar over Extremely Huge Data. Wat gaan we met die data doen.
Paar praktische voorbeelden: voor de consument -> al je spullen in huis, dus zowel voedsel als verbruiksartikelen (zeep, persoonlijke verzorgingsproducten als tandpasta tot scheerzeep, maar ook je batterijen) kun je voorzien van een sensor, en een geautomatiseerd systeem stelt je boodschappenlijstje samen en besteld deze automatisch. Zo ook voor kleding, meubels etc...
Voor bedrijven, complete asset controle met een druk op de knop. Je zou eens moeten weten hoeveel tijd het kost om te inventariseren.
Een meer in actieve setiing: voor consumenten-> in je lichaam zitten nanobots die dagcurves maken van je belangrijkste bloedwaarden. Bij een aankomende aanval (van wat dan ook), wordt je snel naar de dichtsbijzinde medische post gebracht en voorbereid voor tegenmaatregelen. In hele dure auto's kan dat nu al en vervangend vervoer is ook geregeld.
Voor bedrijven zou je je kunnen voorstellen, dat het gebruik van hun producten in de omgeving veel beter kan worden gemeten. De enige manier waarop dat nu kan worden bepaald is door middel van enquetes ene die zijn op zijn zachts gezegd niet echt betrouwbaar. Hiermee komt real life data binnen, die direct naar productontwikkeling kan voor verdere duiding of naar de support afdeling om pro actief veel gerichter een recall te doen (nu halen ze alle producten terug).
En dit zijn nog maar banale ideeen.
Ik vind de kop wat positief in het voordeel van Microsoft: 'Microsoft probeert een boot die de haven al bijna uit is niet te missen' lijkt me meer gepast. Laten we wel zijn: na vele decenia de grote speler op de grootste computermarkt te zijn geweest (de desktop), zien ze nu dat de computer steeds minder belangrijk wordt en dat embedded devices, want daar gaat het hier volgens mij om, liever een kernel gebruiken die
  • Wel fatsoenlijk te updaten is (terwijl je verder werk)
  • Bij voorkeur, maar niet uitsluitend, vrij van licentiekosten is
  • Goed schaalbaar is
Het era van unixen, linuxen en dedicated RTOS-en (QNX?) is al lang aangebroken en geen enkel embedded systeem dat ik in huis heb (set-up box, televisie, receiver) draait op een besturingssysteem van Microsoft.

@Korben
Rebooten is niet zo erg bij een embedded device. Rebooten onder Windows betekent een half uur niets kunnen doen omdat updates geïnstalleerd moeten worden: een stuk minder aantrekkelijk.
Daarnaast is Windows prima schaalbaar (zie Microsoft Azure), dus ook dat is een vrij doelloze opmerking.
Het doel van die opmerking was mensen er op wijzen waarom Windows niet de eerste keuze is voor `things'.
@LDVC
Je hebt gelijk, de boot is de haven nog niet uit. Het internet of things is namelijk niet iets dat op een goede dag gaat gebeuren: het is een proces. Apparaten worden slimmer, krijgen een complexer OS, worden middels het internet gekoppeld. Microsoft denkt niet in evolutie maar in revolutie: ze dachten de desktop in de steek te kunnen laten en zich te kunnen richten op tablets. Linux, vandaar misschien de inconsistente API, denkt niet. Daar gebeuren dingen mee waar op dat moment behoefte aan is. Daardoor hoeft er geen "Linux of Things" geïntroduceerd te worden: dat was er toen met het ging gebruiken. Het was er vanaf het begin bij.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 2 april 2014 09:44]

Die boot is nog lang de haven niet uit. Sterker nog, die boot is nog aan het laden.
Wat ik wil zeggen: het hele 'internet of things' is nog in een opkomende fase en is zichzelf nog aan het ontdekken. We hebben nu de smartwatches, die eigenlijk nog helemaal niet zo 'smart' zijn, want wat is nu de toegevoegde waarde?
Destijds was het de iPhone die zorgde voor de doorbraak van de smartphone. Zo'n zelfde device of service is nodig om the internet of things en/of wearables te laten doorbreken.
Mja het zit nu nog vooral in de plannings-fase. Het is nu eindelijk zover dat we kleine pc's kunnen gebruiken in allerlei spullen waardoor er nu wat meer mogelijk is. Toch zie je nog maar weinig intelligente spullen. Arduino's en Raspberry Pies zijn natuurlijk wel leuk spul, maar vooralsnog aardig wat knutselwerk. De doorsnee consument (die dus wat minder technisch aangelegd zijn en al helemaal niet gaan solderen) zal dat niet zo snel gaan doen.

Toch lijkt het me dat dit niet alleen gaat om slimme kleine computers maar ook het communiceren naar een grotere pc en misschien een IDE/SDK om wat leukere dingen mee te doen.
Ik heb zelden tot nooit een embedded device gezien dat kan updaten zonder te rebooten. Het is namelijk ook volstrekt nutteloos, tenzij je een mainframe draait. Microsoft heeft er actief voor gekozen om live patches niet te ondersteunen vanwege de complexiteit die dat introduceert. Daarnaast is Windows prima schaalbaar (zie Microsoft Azure), dus ook dat is een vrij doelloze opmerking.

Het era van linuxen op embedded devices en telefoons is inderdaad allang aangebroken. Niet vreemd van Microsoft dat ze daar een graantje van willen meepakken. Wat Microsoft voor heeft op de concurrentie? Een consistente API.
Denk dat de things zoals de smarty teddy linux gaan draaien, maar vanuit een Windows device aangestuurd kunnen worden.
Een smart thing hoeft zelf geen WIndows te draaien, en Linux is een erg efficiënt, stabiel en klein OS, en waarom zou Microsoft een klein OS zelf maken, en het wiel opnieuw uitvinden?
Verder houdt Microsoft zich al bezig met Linux, en voegt zelf dingen toe aan de Linux kernel.
Anoniem: 286841
@w3news2 april 2014 09:04
Dat is het zelfde als je als VW met Mercedes servicebusjes rond gaat rijden.
Mercedes is niks mis mee, uiteraard, maar voor je naam geen goed idee natuurlijk in dit geval.
Linux is opensource, een Mercedes is de cucurrent van VW.
Linux mag iedereen gratis gebruiken en aan bijdragen, en dat doet Microsoft zelf ook al.
Microsoft zou geen software / os van Apple, Google oid gebruiken, want dat zijn wel directe concurrenten.

[Reactie gewijzigd door w3news op 2 april 2014 09:30]

Anoniem: 286841
@w3news2 april 2014 14:39
Linux is een os, en dat is een concurrent van MS. Hoe klein ook, en open source heeft daar niks mee te maken.
Straks zeggen de mensen; linux is wel fijn, ik ga het ook op mijn desktop installeren :+
Dat wil MS niet natuurlijk.
Linux is meer dan alleen de desktop/server OS
Linux zit al overal in, je tv, router, enz.

Canonical Ubuntu is een concurrent van Microsoft Windows, maar Linux zelf is geen concurrent van Windows.
Precies, een heel OS op dat soort dingen draaien lijkt mij nogal overkill. Ik bestuur nu al mijn lampen al via z-wave. Het besturen van die dingen doe ik via android, linux of windows, terwijl de controller op linux draait. De schakelaars en sensors zelf een OS laten draaien lijkt mij weinig toevoegen.
Alles draait een os, daarom niet grafisch, maar iets moet je pc/lampen/schakelaars besturen he. Zelfs je sim kaartje heeft een OS (Dynamic Application Card Operating System )
Wil je koffie drinken, kan het niet...
"Schenk geen koffie, update 1 van 22 installeren"......."Schenk geen koffie, update 2 van 22 installeren".......
Schakel het koffiezetapparaat niet uit. Het koffiezetapparaat word vanzelf uitgeschakeld :P
Het is niet onmogelijk met het 25 Mb grote MinWin wat maar 40Mb ram nodig heeft: http://en.m.wikipedia.org/wiki/MinWin

[Reactie gewijzigd door Toettoetdaan op 2 april 2014 08:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee