Een groot aantal bedrijven die samenwerken binnen The Linux Foundation werkt onder de noemer AllSeen Alliance aan een open standaard voor internet of things-toepassingen. Deze technologie zal gebaseerd worden op de AllJoyn-technologie van Qualcomm.
Hoewel veel deskundigen een rooskleurige toekomst voorspellen voor internet of things-toepassingen, waarbij vrijwel elk denkbaar apparaat via internet moet gaan communiceren, komt de technologie momenteel maar moeilijk van de grond. Dit wordt vooral veroorzaakt door een wildgroei aan veelal propriëtaire standaarden die onderling niet uitwisselbaar zijn. Om iets aan dit groeiende probleem te doen hebben twintig bedrijven onder de vlag van The Linux Foundation de AllSeen Ailliance opgericht. Onder andere Haier, LG Electronics, Panasonic, Qualcomm, Sharp, Sears, Silicon Image, TP-LINK en Cisco doen mee.
De voorgestelde technologie om iot-apparaten met elkaar te laten 'praten' zal gebaseerd zijn op de opensource AllJoyn-softwarestandaard. Deze technologie is door Qualcomm ontwikkeld en is onder Apache- en BSD-licenties beschikbaar gemaakt, maar AllJoyn wordt nog maar door een beperkt aantal partijen gebruikt. LG gaf echter eerder deze maand aan de standaard te willen gebruiken voor zijn Smart TV-platform.
Binnen de AllSeen Alliance moet de AllJoyn-technologie verder ontwikkeld gaan worden. Het protocol is platformonafhankelijk en kan op elk type ip-netwerk ingezet worden. Daarmee is AllJoyn niet alleen geschikt voor wifi, maar ook voor 3g/4g, bluetooth en bedrade netwerken. Ook kan het, net als bijvoorbeeld de Miracast-standaard, audio- en videobestanden verzenden. Er zijn inmiddels sdk's beschikbaar voor Android, Arduino, iOS, OS X, Linux en Windows.
Momenteel is AllJoyn vooral gericht op toepassingen binnen de consumentenelektronica, maar er zijn ook ambities om de standaard in te zetten voor zakelijke toepassingen. Mogelijke toepassingsgebieden zijn beveiligingscamera's, bewakingssystemen en 'slimme' verlichting.