WhatsApp komt met spamfilter in app

WhatsApp komt in de komende maanden met een spamfilter om ongewenste berichten tegen te houden voordat mensen die ontvangen. Gebruikers klagen steeds vaker over spam die ze via de in Nederland populaire chatdienst ontvangen.

De spamberichten lijken in de afgelopen weken in aantal toegenomen te zijn; veel gebruikers hebben zich gemeld in een topic op GoT met klachten over de spam, die vaak met prijzen probeert gebruikers te verleiden tot het betalen van een klein bedrag voor bijvoorbeeld premium-sms.

Gebruikers kunnen de spam nu al blokkeren om de berichten niet meer te zien, maar er komt een spamfilter aan voor de app, zegt de ceo van WhatsApp in een e-mail aan de Nederlandse site AllAboutPhones. Dat spamfilter moet ergens in de komende maanden worden uitgerold via een update van de app op diverse platforms.

WhatsApp is een chatdienst in de vorm van een app voor onder meer iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry. De dienst wordt inmiddels gebruikt door de overgrote meerderheid van de Nederlandse smartphonegebruikers, waardoor hij veel gebruikt wordt als alternatief voor sms. Spam is overigens niet voorbehouden aan WhatsApp; ook via sms komt bij veel gebruikers geregeld spam binnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-10-2012 • 16:01

127 Linkedin

Reacties (127)

127
124
66
5
0
14
Wijzig sortering
daarom; vooral je 06 opgeven bij die gratis sms/ringtone-pagina's helpt enorm! :F en iedere idioot vult tegenwoordig overal zijn persoonlijke gegevens in. Ook dat bleek vandaag weer bij een facebook actie van de AH.

zolang de consument zich als een kip zonder kop gedraagt, zullen dit soort acties altijd blijven bestaan...

zie ook; http://www.demorgen.be/dm...lse-Facebookreclame.dhtml
Hier zal het inderdaad wel mee te maken hebben.
Ik heb al bijna 1,5 jaar WhatSapp en nog nooit spam gehad.
Ja die zag ik vandaag ook voorbij komen in de nieuwsfeed. Had nog heel even de behoefte om er op te reageren met de vraag of die persoon nou daadwerkelijk dacht gratis 1000EUR te ontvangen, maar besefte mij al snel dat dat toch een verloren zaak is. |:(
Klopt krijg laatste tijd spam via whatsapp maar dan als een een smsje, heel irritant!
ik heb vandaag zo'n zelfde bericht gehad, inhoud was:
Gefeliciteerd, u bent geselecteerd voor een cadeau van Apple! Breng een bezoek aan *link met die er uit ziet als iets met apple.nl erin* en voer *code* in om het op te halen.

vervolgens klik je op de link en kom je op een onzin site die je alleen maar verder in de onzin werkt. ik heb daarom ook het vermoeden dat als je de code invult en door het menu heen worstelt je stiekem ergens toestemming geeft om namens jouw telefoon nummer smsjes of whatsapp berichten te sturen naar je contacten lijst.

ik weet dat het gek klinkt dat een website toegang tot je telefoon krijgt, maar het is mijn idee hierbij.

het bericht wat ik binnen kreeg kwam niet via de Whatsapp client binnen, maar via SMS..dit lijkt erop dat het een sms was maar het zou imessage kunnen zijn weet niet waar ik dit kan verifiëren. (ja ik heb dus een Iphone 4s)

ik negeer het bericht en misschien heeft iemand iets aan mijn informatie.. just my 2 cents..
Anoniem: 201824
@Denizvdh15 oktober 2012 17:57
Ik denk dat je zojuist bevestigd hebt dat jouw nummer actief is, door te klikken op het linkje. Hopelijk werkt die te bouwen spamfilter goed.
dat zou inderdaad kunnen, ik heb verder niets met de verificatie code gedaan.
euhm, iMessages zijn blauw en smsjes zijn groen :)
Anoniem: 415197
@Jay4715 oktober 2012 16:22
Mijn grootste probleem met whatsapp is dat je je niet meer volledig kan uitschrijven.

Probleem is dat mijn vrienden nog wel zien dat er voor mijn 06 nummer een whatsapp account is, maar dat gebruik ik niet meer, en dus gaan al deze berichten van mijn vrienden rechtsreeks naar de proverbiale /dev/null.

Heb een tijdje geleden een mail gestuurd, maar geen reactie gekregen. Ik voel me nu echt ge*****d door whatsapp, om het maar even zachtjes uit te drukken.

Edit: om het even te verduidelijken: ik heb me uitgeschreven (zoals het op de site uitgelegd stond), maar mijn 06 nummer bleef aangemerkt als een "whatsapp" account. Hierdoor denkt iedereen dus dat ze mij kunnen whatsappen, maar het gevolg is dat die berichten allemaal in een zwart gat terechtkomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 15 oktober 2012 16:55]

To delete your WhatsApp account:


Ensure you have the latest version of WhatsApp. You can download the latest version of WhatsApp by visiting our website or checking Google Play on your Android phone.
Open WhatsApp.
Press the [Menu Button] > Settings > Account info > Delete My Account.
Enter your phone number in the full international format and tap Delete My Account
Bron: https://whatsapp.zendesk....ow-do-i-delete-my-account
Nu weten we ook waarom je geen reactie kreeg op je mail... dat je de delete my account niet zag in settings.. :S
Ja, heb ik gedaan, maar mijn nummer bleef gekoppeld aan het account! |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 15 oktober 2012 16:52]

"Bug" in hun database ontwerp? Is vast niet transactioneel opgebouwd, dat uitschrijven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 15 oktober 2012 17:56]

@RomaniusDranius, dus als "je gebruiker" iets over het hoofd ziet negeer je ze maar?
lijkt me niet echt klant vriendelijk, nogal erg eenvoudig even een reactie te sturen zoals hierboven is gedaan...
In Oracle database kan je dingen over het hoofd zien... maar niet in whatsapp settings. Dus ja ik zou als ontwikkelaar dergelijke e-mail dan ook negeren.. wat ook gebeurt is.
Dat kan wel hoor, heb ik ook gedaan ;) Moet je even goed op de site kijken.
Je kan gwn je account deleten vanuit settings.. Dan wordt WA tevens ontkoppeld van je 06 nr.
Ik heb het vorige week ook voor het eerst gehad (SMS). Had zogenaamd een Ipad gewonnen. Hoe ze aan mijn nummer komen weet ik niet. Ik heb geen smartphone, dus het kan geen foute app geweest zijn die mijn contacts overneemt. Misschien wel een app die een van mijn contacts geinstalleerd had natuurlijk ;)

Of gewoon nummers gokken. Telco's hebben volgens mij bepaalde ranges waarin ze nummers uitdelen, dus dit moet te doen zijn...

Heb mijn vriendin nog nooit gehoord over spam via WhatsApp. Nu is dat natuurlijk een steekproef van één, maar als ik de meeste reacties hier zo lees lijkt het in Nederland niet echt een groot probleem, of zie ik dat verkeerd?
Verschillende manieren natuurlijk.
De makkelijkste is om (voor Nederland) alle nummers bestaande uit tien cijfer en beginnend met 06 te spammen. Dit is makkelijk te maken en werkt lijkt me best aardig.
Wat geavanceerder zijn bijvoorbeeld Android Wallpapers die toegang vragen tot internet en telefoonboek. Telefoonboek wordt doorgestuurd en filtertje over de telefoonnummers en je kan beginnen.
Daarnaast kunnen je gegevens ook doorverkocht zijn. Bijvoorbeeld doordat jij je telefoonnummer ergens het opgegeven.
Willekeurige nummers bellen gebeurt inderdaad. Bij een callcenter waar ik even heb gewerkt deden ze dat ook. Daar werd overigens wel gecheckt of het nummer in het bel-me-niet-register stond.
Waarschijnlijk via een Gmail account van een van je vrienden. Dezen hacken ze en lezen het adresboek uit.
Of misschien een App die graag toegang heeft gekregen tot iemand zijn contacten, waar jij toevallig bij staat.

Tegenwoordig is het veels te gemakkelijk om contactgegevens te bemachtigen.
Anoniem: 411917
@pollie9916 oktober 2012 22:44
Om acchter Gmail account gegevens te komen hoef je toch niet te hacken?!
Deze kun je gewoon bij Google kopen :+ }> (evenals google+ youtube etc. etc. gegevens)
Er schijnt dat er grootschalig 06 nummers naar buiten zijn gelekt door een bug in facebook.

Bovendien vind ik het belachelijk dat Whatsapp het wil op lossen door een Spam filter als de enige manier dat deze spam kan bestaand door hun slechte authenticatie methodiek is. Als ze die nou eerst oplossen zodat er niet meer van af systemen geautomatiseerd Whatsapps verstuurd kunnen worden en alleen nog enkel via de Apps dan los je grootste probleem al op.
Je kunt toch via whatsapp geen smsjes krijgen? Wat bedoel je precies?

Daarnaast mag ik hopen dat ze de spamfiltering server side doen, en alleen een update van de app uit hoeven rollen zodat je false-positives alsnog ergens in de app kunt inzien.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 15 oktober 2012 16:11]

Ik krijg smsjes van contact personen die in mijn whatsapp lijst staan.
Smsjes gaan allemaal over whatsapp. Dus er wordt degelijk smsjes verzonden uit naam van whatsapp maar dan via het nr van die gene die in me lijst staat.
SMS over whatsapp :? SMS kan alleen over het GSM netwerk verzonden worden, whatsapp stuurt alleen berichten in zijn eigen proprietaire formaat. Gelukkig maar, anders waren de berichten max 160 tekens en kon je geen media toevoegen.
miss oftopic maar als ze op 1 of andere manier kunnen intergreren dat sms wordt getoont in whatsapp. En dat whatsapp zelf onderscheid maakt of hij moet versturen via internet of sms protocol.
Brengt alleen maar onduidelijkheid... Waarom zou je dat willen? Bovendien zit SMS diep geïntegreerd in elk OS, dus kan WhatsApp daar niet bij komen lijkt me.
Android heeft hiervoor een API, dus als de app rechten heeft om sms berichten uit te lezen en te versturen zou deze functionaliteit makkelijk kunnen.

Bron: http://developer.android....telephony/SmsManager.html
Nee, vinden mensen net makkelijk, alle berichten bij elkaar. En als de tegenpartij die je smst WhatsApp heeft gaat het bericht via WhatsApp (gratis), anders via sms. En zoals je vaker op Tweakers leest kunnen veel apps makkelijk zat bij alle telefoon-data. :)
Anoniem: 475785
@BèR16 oktober 2012 09:39
nhaja persoonlijk doe ik dat niet, ik sms gewoon alle mensen waar ik zekker wil weten waar het aankomt, ongeacht of hun wel of geen internet verbinding hebben, en ik whatsapp als ik gewoon met mensen ingesprek ben maar als ik die keuzen opeens niet meer heb als wat het lijkt hoe je het zegt zou dat heel wat verpesten.

persoonlijk hoop ik dat je de spamfilter dan wel uit kan zetten, want ik heb vaak genoeg dat whatsapp niet al altijd alleberichten overlaat gaan, laat staan als er ook nog is een spam filter overheen gaat ;(
Zo te merken heb jij nog niet echt last van spam dus anders zou je het wel laten om dat filter uit te zetten... Overigens heb ik er zelf ook nog geen last van gehad. Volgens mij valt t hier nog allemal wel mee met spam via WhatsApp....
Dat bestaat al en heet iMessage ;)
@GerardHenninger
Nee dat is incorrect, iMessage werkt alleen met apple ;) Whatsapp met van alles en meer, evenals skype, msn en zelfs het oude icq...
Jammer dat Whatsapp toestemming vraagt om te mogen sms'en en sms te kunnen uitlezen. heb nooit begrepen waarom whatsapp dat nodig heeft en heb dat dan ook geblocked met een andere app!

edit: ik zie dat het nummer bij mij uit duitsland komt, van een nummer die ik niet in mijn in mijn contactlijst hebt en het is een whatsapp bericht en geen sms

[Reactie gewijzigd door Dxue op 16 oktober 2012 02:31]

Whatsapp heeft SMS nodig om te verifiëren of het door jouw opgegeven 06 nummer ook jouw nummer is.
Het stuurt een SMS naar het opgegeven nummer en als deze dan op dezelfde telefoon binnenkomt, klopt het.
Een SMS die gaat over Whatsapp.
Bijvoorbeeld: Download nu whatsapp hier http://url.com
Ik heb dat ook wel eens gehad, maar dat blijkt dan een andere app te zijn (suf spelletje, of een currency calculator ofzo) die zich iets teveel rechten toe-eigend. Deze pakt dan nummers uit je tel, en geeft ze door.. jij krijgt als dank elke zoveel keer een bericht met aanbiedingen die je niet wil... de-installatie van de betreffende app haalt ze weer weg, gezien het notificaties zijn die door die mallware app worden verstuurd/opgehaald... irritant... :(
... Dus je kreeg een SMS, geen WhatsApp bericht. Beetje dubbel he :P Spam komt erg veel via SMS en WA de laatste tijd dankzij nieuwe malware en fb bugs.
Anoniem: 442878
@Jay4715 oktober 2012 18:53
Klopt krijg laatste tijd spam via whatsapp maar dan als een een smsje, heel irritant!
Dan heb je mogelijk Whatsapp niet vanaf de Whatsapp website "geplukt" maar van een andere alternatieve.
Hoe werkt die spam dan?
Werkt het als een virus op een telefoon van een vriend(in)

of liggen de whatsapp ID's/nummers ergens op straat?
Ik gok dat de spammende partij eerst probeerd zoveel mogelijk nummers van WA gebruikers te verzamelen. Dit is niet zo moeilijk want je gooit gewoon een of andere vage, gratis app in de market (zonneenergieoplader (geen grap)) en de helft van Nederland is te digibeet om te snappen dat de app onzin is en niet werkt. Uiteraard heeft de app wel toegang tot al je contacten (inderdaad, alsof iemand de permissies daadwerkelijk doorleest...). Vervolgens komt er een mannetje naar de spammer en die zegt "Ik geef jou centjes als jij bericht X verstuurd." Nou, dan is het simpelweg een kwestie van geautomatiseerd WA'tjes versturen naar alle bekende nummers. WA werkt via email-protocol dus dat gaat allemaal erg gemakkelijk.

Spammer blij, want hij heeft z'n centjes binnen. Opdrachtgever blij, want nietsvermoedende WA gebruikers klikken nu zonder na te denken op zijn link om een 'fantastische prijs' te claimen, waarna hij natuurlijk ook geld verdient.

--

Mooi dat WA er iets aan doet want zolang mensen nog op alles klikken wat ook maar een beetje knippert of de tekst 'GRATIS!' bevat lost dit probleem zich niet zelf op.
Aangezien whatsapp op basis van telefoonnummers werkt en je niet eerst "vrienden hoef te worden" oid kun je gewoon (evt met een aangepaste app) naar random nummers berichten sturen.
Gewoon allemaal lekker aan de Line, veel relaxtere app. Niet verplicht je hele contactlist in je strot geramt (kan wel als je dat wil). Een desktop app voor win/mac die naadloos overloopt in je telefoon app. Een Wall alla mini-facebook die relaxed is voor als de ander offline is / geen tijd heeft. En t' is snel, zuigt minder accu dan Whatsap, ze updaten regelmatig .....super populair in de helft van de wereld. Geen seconde spijt van.
snap niet waarom programmas als whatsapp en line hun account niet kunnen synchroniseren op een tablet tegelijk met telefoon. dus dat je pushmessages binnenkrijgt op 2 devices. waarom implementeren ze at niet gewoon. het koppelen van e,mail aan een 06 nummer moet toch niet te moeilijk zijn?
Dan ben je waarschijnlijk op die helft van de wereld, want hier.. in Nederland.. gebruikt het niemand.
Of eBuddy XMS! Fijne app...Ook beveiligde verbinding mogelijk over SSL dacht ik.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 16 oktober 2012 01:29]

Hier heb ik gelukkig geen last van.

Volgens mij krijgen alleen mensen dit die blindelings overal hun gegevens, waaronder hun telefoonnummer, zomaar invullen....
Dat is zeker waar maar omdat jouw nummer ook voor kan komen in de contactenlijst van wat minder snuggere mensen bestaat toch de kans dat spammers je telefoonnummer indirect bemachtigen.

Zelf overigens ook nog geen vage WAtjes ontvangen maar ik hoop dat dat ook zo blijft.
Dat is een makkelijke aanname. Ik kreeg de spam wel, en ik ben zeer bewust van mijn privacy (offline en online) en kan je verzekeren dat ik mijn telefoonnummer nooit zomaar ergens invul.

Enige webformulieren waar ik mijn 06 invul is bij officiële instanties (CBR, DigiD, belastingdienst) en indien verplicht bij webshops.
Als ze nou eens de beveiliging beter maken hoeven ze de spam die door die lekken ontstaat niet te filteren.
Wanneer iemand jouw 06-nummer heeft kan die gene jou gewoon berichten sturen en dus ook dit soort 'spam berichten'. Zie niet zo snel in wat ze beter zouden moeten beveiligen dan, enige optie die ik zou kunnen verzinnen is een soort van 'accepteren van onbekend nummer'. Wanneer iemand jou een bericht zou willen sturen zonder dat jij het nummer in je lijst heb staan, dat je het eerst moet accepteren of iets dergelijks.
Ik nam aan dat de spammers het nummer krijgen via Whatsapp (uit de database oid. kan ik me zomaar voorstellen). Als alleen mensen met whatsapp dit probleem hebben kan ik me dat voorstellen. Verder zijn er zo vaak hacks (bijv. status veranderen van een ander via een simpele website) dat ze zich daar wel eens op mogen concentreren in plaats van een SPAM filter.
Status veranderen werd zeer snel opgelost, je moet je eens indenken wat voor systeem er achter Whatsapp hangt, dit is niet zo 1,2,3 te updaten. Daarnaast heb jij het over een database lek. Waarom denk je dit? Whatsapp is aantrekkelijk voor spammers omdat dit gratis is. SMS heeft dezelfde problemen maar provider hebben dit weten te blokkeren na jarenlange ervaring, daarnaast kost het geld voor de spammers.

En geloof mij, ze zetten niet hun volledige team op een spam filter, er blijven mensen op andere taken zoals security zitten. En mocht je het toch onveilig vinden, verwijder je je account toch gewoon?
Het is ook via SMS, dus niet enkel WA. En mensen kunnen het security 'probleem' zo opblazen.
Ik heb nog nooit spam gehad? Waar komt deze spam vandaan?? Worden er telefoon nummers gegokt ?

Zijn er statistieken van het aantal mensen die hier problemen mee hebben? Ik heb hier nog niemand over gehoord in mijn directe contacten groep.
Nee dit kom t door bv gratis apps die je telefoon contacten info overneemt en dan zo alle nummers hebben om dit soort shit te sturen.
Ik heb zojuist puur toevallig een random whatsapp meneer of mevrouw gevonden. Puur door een tien cijferig 06-nummer in mn adresboek te zetten.
Dit komt ook via SMS binnen, dus is niet enkel WhatsApp die er last van heeft. Ergens zit malware op telefoons die eraf moet. Dat zou de bron aanpakken... Wel netjes dat WhatsApp er iig iets aan probeert te doen :) Zie niemand anders het doen.
De meeste providers hebben al anti-spam oplossingen ingebouwd in hun SMSC's.... Al kan er natuurlijk altijd iets tussendoor vliegen...
Dat zal je vies tegen vallen ben ik bang, want er mag niet actief naar de inhoud gecontroleerd worden omdat men dan weer gaat ouwehoeren dat men de privacy van de klanten breekt. Dusja... Dan is het kiezen of delen :) Een link kan van alles zijn, het is niet aan hun systeem om dat selectief te blokkeren. Snap je? Alleen als een nummer bekend is om overlast te veroorzaken wordt er een block op gezet. Anders niet.
Ik vraag me af hoe die spam via sms eigenlijk werkt?

Ik had een aantal jaren terug een nieuwe dumbphone gekocht met simkaart. Gelijk de eerste maand dat ik hem had tig sms-jes van hete huisvrouwen, gewillige sl*tjes, en grote negers:S
Na die eerste maand nooit meer last van gehad.
Veel telefoonnummers worden door een provider opnieuw uitgegeven. Wanneer een abonnement of prepaid telefoon wordt opgezegd wordt na een tijd in "quarantaine" het nummer vrijgegeven en opnieuw uitgegeven.

In het geval jij zo'n nummer hebt gekregen en diegene voor jou heeft zich op allerlei websites, sms-diensten etc aangemeldt kan je daar wel eens aardig wat smsjes binnen krijgen waar je helemaal niet op zit te wachten.
hahahaha mischien had je een oud nummer van een biseksuele player ? :D
Ik heb dat ooit gehad met mijn oude telefoonnummer. Kreeg ik om de zoveel weken SMS-jes van één of andere kerel die nog eens met me wilde afspreken... Echt whattafuck? Ik heb hem na de vierde keer een MMS gestuurd met een foto van mijn behaarde reet er in.....!

Nooit meer iets van gehoord.
Anoniem: 201824
@Hoppa!15 oktober 2012 18:01
Check de stalker uit je raam, op 3 uur. :+
Begin het hier langzaam ook te merken dat mensen aan me vragen wat ze moeten doen met zulke berichten (niet alleen met WhatsApp, maar soms ook gewoon door middel van een sms).

Meestal zeg ik er dan ook maar bij dat ze niet overal hun 06-nummer moeten achterlaten, om in toekomst minder rotzooi te krijgen, precies ook wat himlims_ zegt in zijn berichten.

Goed nieuws overigens dat WhatsApp hiervoor actie onderneemt om te zorgen dat mensen er niet nog vaker intrappen, ben alleen benieuwd in hoeverre de 'spamfilter' gaat werken; wanneer word er een bericht gefilterd en wanneer niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee