WhatsApp: geen plannen voor app BlackBerry 10

WhatsApp heeft geen plannen om zijn applicatie uit te brengen voor BlackBerry 10, het nieuwe platform van de Canadese smartphonemaker RIM. WhatsApp is afgelopen jaren het alternatief voor sms geworden in diverse landen, waaronder Nederland.

Dat BlackBerry 10 geen WhatsApp zal hebben bij de lancering, betekent een klap voor RIM: de app is al enkele jaren beschikbaar voor het oudere BlackBerry 7 en kent in veel landen grote groepen gebruikers, waaronder Nederland. Het statement van WhatsApp tegenover Crackberry sluit de komst een BB10-app in de toekomst niet uit, maar voorlopig zijn er geen plannen.

Dat de app niet verschijnt, betekent niet dat het onmogelijk zal zijn voor gebruikers om WhatsApp op BB10-telefoons te gebruiken. BlackBerry 10 heeft een 'Android Runtime', waardoor Android-apps kunnen worden geinstalleerd via niet-officiële wegen. Diverse gebruikers melden dat WhatsApp goed functioneert op de PlayBook, de 7"-tablet van RIM die een op BB10 gelijkend besturingssysteem draait.

RIM presenteert de eerste telefoons met BB10 op 30 januari. Dat zullen twee toestellen zijn; naast een variant met groot touchscreen komt er ook een met fysiek toetsenbord. BlackBerry 10 moet de redding worden voor RIM. Het Canadese bedrijf verloor in de afgelopen jaren veel van zijn marktaandeel, ook in Nederland. Beeldmateriaal van het eerste toestel met BB10 kwam vorige week naar buiten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-12-2012 • 10:47

124 Linkedin

Lees meer

Berichtendienst sms bestaat 20 jaar Nieuws van 3 december 2012
WhatsApp komt met spamfilter in app Nieuws van 15 oktober 2012

Reacties (124)

124
122
91
3
0
8
Wijzig sortering
http://goodereader.com/apps/playbook/playbook-android-apps/

Gewoon side loaden en je bent klaar. Geen native BB10 App nodig. :)
ik denk dat niet veel mensen dat zullen missen.
Ze doen toch alles met Pingen.
het voordeel van whatsapp dat het gratis was (voor een maand nu dan)
dus meschien een slimme zet???

(Edit: typfout)

[Reactie gewijzigd door Lucien Shepherd op 17 december 2012 10:52]

Hoezo niet veel mensen zullen het missen?

Er zijn zat mensen die een BlackBerry hebben die ook gewoon contact hebben met mensen met een andere telefoon zoals een Android of iOS.

Ping is alleen een communicatie dienst voor BlackBerry
Wat ik Probeerde Duidelijk te maken is:
dat veel jongeren Blackberry en/of Iphone hebben.
en inderdaad het is alleen onderling voor blackberry`s
en er zijn (volgens mij) ook andere alternativen.
Een voorbeeld is: ChatON en Viber :*)

Link ChatON: https://web.samsungchaton.com/

Link Viber: http://viber.com/

Dus ik zie het probleem er niet zo van in.
het is Tenslotten Cross platform. :Y)
Het klopt inderdaad dat er alternatieven zijn, maar ik heb ChatOn gedownload al een x aantal maanden terug, en tot nu toe hebben 2 andere mensen deze app ook geregistreerd. Niet echt een denderd succes dus, nog niet echt een goed alternatief.
Vergeet niet dat pingen alleen lukt tussen BB-gebruikers. Ik heb zelf een BB en gebruik WhatsApp toch wel redelijk veel. Van mijn contactpersoon is er maar eentje bij die ook een BB heeft, de rest iOS/Android.
Oplossing: ping for niet bb's... daar lag een kans, maar nee bb zag dat als usp voor hun platform. En nu zijn ze ingehaald.
pingen is alleen onderling met blackberry's, nu moeten dus blackberry 10 gebruikers met een omweg (emulater achtig iets???) whatsappen. beetje onzin, blackberry wordt nog steeds veel gebruikt en denk dat de 10 wel een punt op de markt gaat zetten.
Ze kunnen ook Facebook chat gaan gebruiken want die gaan concurreren met Whatsapp door gebruik van telefoonnummers en Facebook zul vermoedelijk wel meer platforms ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 17 december 2012 11:02]

Ik denk dat een veel groter voordeel is dat het mogelijk was om met andere gebruikers te berichten die geen Blackberry hebben
Ja dan kan je pingen met andere Blackberry gebruikers... Fijn als je jezelf op deze manier buitensluit van de rest van alle contacten..

Wel zuur voor BB dat whatsapp dat nu al bekend maakt want dat kan een slechte start zijn van het toestel.

Ik ben wel erg benieuwd naar facebook messenger en wat die nu uiteindelijk gaan realiseren. Maar dat heeft hier verder niet heel veel mee te maken.
Pingen kan alleen met blackberry gebruikers onderling. Whatsapp's sterke kant is juist dat het cross platform werkt. Snap dan ook niet waarom ze Blackberry 10 niet gaan ondersteunen. Ik denk dat ze een beetje téveel 'macht' hebben gekregen en nu denken dat ze de markt kunnen controleren (zie ook de plannen om met terugwerkende kracht mensen te laten betalen voor de service).
ik denk dat niet veel mensen dat zullen missen.
Ze doen toch alles met Pingen.
het voordeel van whatsapp dat het gratis was (voor een maand nu dan)
dus meschien een slimme zet???

(Edit: typfout)
Heb je die typefouten er nu allemaal in gezet? :+

Pingen werkt alleen met BB toestellen. Wil je makkelijk kunnen chatten met anderen dan is Whatsapp toch het meest handige op dit moment.
Stomme zet van Blackberry: als ze WhatsApp een zak geld hadden gegeven was er nu al eeen BB10 versie geweest. Microsoft maakt min of meer dezelfde fout, aangezien WhatsApp daar volgens mij nog steeds vrij waardeloos werkt.

Je moet als OS-maker gewoon wat geld geven aan bouwers van populaire apps, zodat die in ieder geval werken. Zo geef je het ecosysteem rond je OS een goede start.
Inmiddels is Whatsapp op WP7 en 8 bruikbaar. Het kan natuurlijk beter, maar het is niet meer de applicatie van een lange tijd geleden die gewoon totaal niet bruikbaar was.

Het is jammer dat ze nog steeds (forceren om) de wifi-bug misbruiken, daardoor loopt je accu heel erg snel leeg (tot wel 4x sneller). Tenminste, in sommige gevallen, dit is niet altijd zo en met een app als "Stop the Music" wel te onderbreken.

Het is echter nog niet de beloofde WP8 app uit de samenwerking met Nokia, maar het komt er wel aan.

Al ben ik het wel met je eens dat RIM hier iets beter op in had moeten springen, maar mogelijk onderschatten ze Whatsapp in populariteit. Het probleem is alleen dat de rekening van RIM aardig leeg begint te lopen en het is nog maar de vraag of BB10 wel de kans krijgt om zich te bewijzen, want het ziet er wel uit als een mooi OS
De vraag is natuurlijk hoeverre werkt de Android runtime. Zoals het bericht al aangeeft werkt Android goed op de Playbook dus in waarom zou dit niet zo zijn op de toekomstige BB's. Ik denk dat RIM dit zelf ook denkt en juist daardoor niet zo wakker ligt van hetgeen wat Whatsapp zegt. Idem misschien dat Wahtsapp ook denkt dat de android runtime voldoende is. Hoewel 75 miljoen gebruikers tov Android/IOs natuurlijk beperkt is, zijn dit toch nogal wat gebruikers. Als hier 1% de app van koopt is deze natuurlijk gedekt. Hier komt misschien ook een bijkomstig probleem, de meeste betalende klanten zijn misschien al langdurig whatsapp gebruiker en is de kans op nieuwe gebruikers beperkt.
Ik vermoed dat het uiteindelijk dan ook wel zal meevallen dat er geen app uitkomt en dat alle partijen hier zeker al over nagedacht hebben. Sterker nog zeker voor RIM als ze via de runtime whatsapp goed kunnen draaien is dit ook een boost voor andere android ontwikkelaars.
WhatsApp werkt sowieso waardeloos. Beveiliging is een gatenkaas (anderen kunnen met tools mijn gesprekken gewoon inzien) en ik heb steeds vaker dat hij het gewoon niet doet (verstuurd/ontvangt geen bericht, iOS of Android) zoals afgelopen Zaterdag avond rond een uur of 8-9 als ik me niet vergis.

Als er nu gewoon een storing komt van meer dan een week kunnen we lekker massaal overstappen naar een beter alternatief, want zo moeilijk moet dat toch niet zijn met een professioneel team van devvers.
Als WhatsApp nou eens zijn energie zou steken in een fatsoenlijke Windows Phone versie, dan zouden veel mensen blij zijn. WhatsApp werkt gewoon fijn als messaging service gezien de vele opties die het biedt, maar op Windows Phone is het niet vooruit te branden :(
BlackBerry 10 moet de redding worden voor RIM. Het Canadese bedrijf verloor in de afgelopen jaren veel van zijn marktaandeel, ook in Nederland.
De huidige Blackberry gebruikers zullen wellicht overwegen om een nieuw BB10 toestel aan te schaffen, maar ik zie het somber in voor RIM. BB10 is niet schokmakend vernieuwend en voor bedrijven is een ecosysteem met Microsoft producten nu nog interessanter met de komst van Windows Phone 8. Gezien veel bedrijven Microsoft producten gebruiken zoals Windows Server, Exchange, Office 365 e.d. biedt Windows Phone een beter alternatief dan Blackberry. De Blackberry server licentie is vreselijk duur en ontzettend omslachtig in gebruik en beheer. De bedrijfsgerichte functionaliteit van BB is niet hun unique selling point meer, dus het zou wel eens langzaam maar zeker het einde van RIM en Blackberry kunnen worden.
Whatsapp heeft al aangegeven met een totaal nieuwe versie bezig te zijn voor Windows Phone.
Deze al (volgens dat bericht) 8x sneller zijn dan de huidige versie.

Het enige nadeel, hij komt alleen uit voor WP8 en niet voor WP7.5/7.8
Heb je daar een bron voor? (uit interesse)
Dat zou wel fantastisch nieuws zijn :)

edit:
Gevonden: http://welovewp.hk/post12254/ Dit is overigens gewoon versie 2.8.8 die nu beschikbaar is voor WP8 (en ze hebben het over 6x sneller). Echter wordt nog steeds de audio API gebruikt en zijn er zo goed als geen veranderingen toegepast vergeleken met de WP7 versie. Een native WhatsApp voor WP8 zou pas echt interessant zijn, maar dan moet Microsoft de API's voor third party apps gaan bijwerken

[Reactie gewijzigd door LCP op 17 december 2012 11:16]

Dat is niet de juiste bron. 2.8.10 is dan wel de laatste versie, maar niet de beloofde versie. Bij de L920 presentatie hadden ze het over een (tijdelijk?) exclusieve Nokia app.
WhatsApp Messenger is a cross-platform mobile messaging app which allows you to exchange messages without having to pay for SMS. Because WhatsApp Messenger uses the same Internet data plan that you use for email and web browsing, there is no cost to message and stay in touch with your family, friends, and colleagues.
Current features for Nokia Lumia and Windows Phone smartphones include search, group creation plus photos, messaging encryption, location and contact sharing, etc. Upcoming features launching with the Nokia Lumia 920 and Nokia Lumia 820 will include a new user experience that takes advantage of a more panoramic look and feel, additional languages, emoticons, and more.
Waarbij het vermoeden is dat de applicatie een echte WP8 native app is, ipv een voortboorduring is op de WP7 variant.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 17 december 2012 13:51]

Oei, bedankt daarvoor. Ik kan niet wachten (ik kan trouwens ook niet wachten op mijn Lumia 920, die al sinds 5 november in bestelling staat en elke keer gedelayed wordt. Nu is zelfs de leverdatum helemaal onbekend :( )
best offtopic, maare ik vraag me af waar je m hebt besteld dan?
ik heb m bij coolbleu staan en die hebben me vandaag gezegd dat ik waarschijnlijk voor 10 januari de lumia920 heb :D
als er een echt goeie watsapp app voor de 920 komt wordt ik daar ook heel blij van, hoewel ik qua snelheid niet zo heel veel gewend ben, ik kom van een 3gs->Hd2->lumia920
De nieuwste versie van WhatsApp draait heel goed op Windows Phone 8.... eindelijk vloeiend en snel.
hmmm Whatsapp is nog helemaal niet betaald en ook nog neit per 01-01-13!, en idd het is jammer voor BB als er geen BB10 Wahtsapp komt, maarja t marktaandeel van BB is gewoon te klein, en t ziet er echt niet naar uit dat ze ineens weer 20% vd markt in handen krijgen met de nieuwe toestellen.

Dus als ik Whatsapp was had ik ook eerst de kat uit de BBoom gekeken!
Whatsapp is in principe nooit gratis geweest, en is een betaalde app vanaf exact 1 of 2 jaar (afhankelijk van op welk toestel je het deed) na het aanmaken van je account. Voor sommige mensen zou het dus vanaf 1-1-13 betaald kunnen zijn. Mijn 'free trial' zegt pas op 9-4-14 te verlopen.

@hieronder: 9-4-14 is wel degelijk precies 2 jaar na het eerste moment dat ik een account aanmaakte. Schijnbaar heb ik geluk gehad dat ik dat account op een verdwaalde Android aanmaakte voordat ik mijn Nokia kocht, want op Nokia schijnen ze maar 1 jaar gratis aan te bieden.

Een andere mogelijke variant is dat de betaling pas nodig is bij de eerste herinstallatie of upgrade na de afloop van je free trial. Dat heb ik nog niet uitgezocht maar over ruim een jaar weet ik vast meer.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 december 2012 22:51]

Zo gaat het bij velen. De free trial periode wordt telkens verlengt. Waarom dat bij de één wel zo is en bij de ander niet begrijp ik ook niet.
Het is niet RIM die die app moet gaan ontwikkelen, Whatsapp moet de app ontwikkelen voor RIM en aangezien zij dit niet doen is het dus een klap voor RIM
Opzich slim om het aan te kondigen, meer kans dat mensen een ander toestel kopen en dan gewoon Whatsapp blijven gebruiken. Hoe het met BB vergaat zal Whatsapp een zorg zijn.

Snap trouwens echt totaal niet dat mensen een punt maken van eventuele kosten voor Whatsapp.

Al zou het een paar euro per maand kosten dan is het nog veel waar voor je geld. Het argument SMS is zowat gratis slaat natuurlijk nergens op want dat heb je juist te danken aan het succes van Whatsapp. Er zijn trouwens veel abo's waarbij de smsjes gelijk van de belminuten afgaan. Dus als je net zoveel berichten gaat versturen als met Whatsapp dan ga je ver over je bundel heen. Leuk dat SMS voor sommige mensen niks meer kost maar een berichtensysteem is alleen succesvol als iedereen goedkoop kan meedoen.

Ik denk dat mensen juist omdat het gratis was zich niet realiseren dat het echt een nette app is. Een andere partij zou met een veel zwaardere app komen die recources vreet en je dan ook nog regelmatig irriteren met reclame.

Misschien zou het wel slimmer zijn om een gratis Lite versie uit te brengen en een betaalde versie voor bijlagen en extra functies. Zo hou je het laagdrempelig voor mensen die niet kunnen/willen betalen

[Reactie gewijzigd door stefanv op 17 december 2012 11:49]

Mwa, opzich ook achterbaks.

Misschien hebben ze wel te horen gekregen niet voor BB10 te mogen releasen tbh, WhatsApp is namelijk (nogal duidelijk) voortgekomen uit BlackBerry messenger.
Ja, behalve dat ze nog veel kunnen leren van BlackBerry messenger...
Opzich slim om het aan te kondigen, meer kans dat mensen een ander toestel kopen en dan gewoon Whatsapp blijven gebruiken. Hoe het met BB vergaat zal Whatsapp een zorg zijn.
Slim van wie? Niet van Whatsapp in ieder geval. Stel nu dat BB10 een groot succes wordt zullen ze wel moeten (want die inkomsten kan Whatsapp niet laten liggen) ik vind het dan ook nogal dubieus dat ze BB10 vantevoren al uitsluiten terwijl het technisch wel mogelijk is om deze software te draaien.
Blijkbaar is voor WhatsApp Windows Phone het 3de platform geworden.
Jammer dat ze ook niet gewoon voor een 4de platform hun app ontwikkelen.
Derde? Whatsapp is er ook voor BB7, Symbian, noem maar op :)
Inderdaad. Whatsapp is in principe een voorbeeldige applicatie qua ondersteuning, op een markt waar veel apps maar voor 1 of 2 OS'sen gemaakt worden. Ook voor bijvoorbeeld Symbian komen nog netjes updates uit (hoewel de laatste update mogelijk wat onzuiniger is dus geen vooruitgang -> maar ik zie net dat er alweer 3 updates zijn geweest daarna, dus wie weet, ze zijn in elk geval zeer actief aan het ontwikkelen).

Voor de volledigheid, volgens de site op dit moment ondersteunde modellen zijn:

- iPhone (vanaf 4.3)
- BlackBerry (vanaf 4.6 en exclusief 10 dus)
- Nokia S40 (een paar recentere modellen)
- Symbian (vanaf S60 3rd edition)
- Windows Phone (7.5 en 8.0)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 18 december 2012 04:01]

Het ligt er aan wat je met 'ondersteuning' bedoelt.
Whatsapp is het schoolvoorbeeld van Multi-platform beschikbaarheid.

Echter qua ondersteuning is het bagger. Windows Phone 7 en 8 versies zijn zeer crash gevoelig en houden zich niet geheel aan de regels (streaming audio service hack). Daarnaast integreerd de wp8 versie niet in de hubs en het lockscreen.
De symbian versie heb ik ook regelmatig rare kuren zien vertonen.

Op mailtjes naar de supportdesk krijg je pas dagen later antwoord en dan vaak een antwoord waar je niets aan hebt. Op twitter reageren ze ook al niet echt aktief.
Dat de applicatie er is, wil niet zeggen dat ze nog actief ondersteund worden. Volgens mij zijn ze nu alleen voor 3 platformen actief aan het ontwikkelen.
Dit is een flinke klap voor RIM. Whatsapp is de meest gebruikte app in Nederland. Een smartphone zonder Whatsapp staat nu bijna gelijk aan een telefoon die niet kan bellen. Blackberry 10 lijkt al gedoemd te mislukken.
Ik denk dat het wel meevalt. Als RIM nu een beetje het nieuws volgt, zal de reactie van Whatsapp ze ook wel opgevallen zijn, waardoor er dan wel wat meer actie ondernomen gaat worden.

Ik ben het met je eens dat het een groot gemis is voor de lancering in Nederland, maar er zijn ook zat mensen die geen Whatsapp nodig hebben of andere apps gebruiken.
Een van de redenen waarom er geen Whatsapp support zal komen bij de launch is het lage gebruik in Amerika (en Canada denk ik). Ik heb daar 8 maanden gezeten en ben geen enkele Amerikaan tegen gekomen die Whatsapp kende. Onbeperkt bellen + smsen is al jaren standaard in de VS (tegen ook forse abo prijzen overigens), hierdoor heeft Whatsapp nooit echt voet aan de grond gekregen omdat er geen vraag naar was.

BBs core business zal toch in de VS liggen, als het eenmaal daar weer oppikt en ze weer een meer internationale focus hebben zal het niet lang duren voordat Whatsapp op BBX komt. Het was er tenslotte ook voor BB 7.
$50 dollar per maand (bij t-mobile) voor onbeperkt bellen, internet en sms'en vond ik vergeleken met Europa erg goedkoop.
volgens mij is dit toch wel redelijk het einde voor blackberry op de markt van jongere gebruikers, deze gaan niet moeilijk zitten doen met apps in een android runtime, deze groep gebruikers willen gewoon makkelijk apps instaleren en als de apps die ze willen niet in de store staan zal dit toch een no-go zijn.

misschien dmv aantrekkelijk prijzen en een (zeer) goede mailapplicatie kan RIM toch nog succes krijgen bij de zakelijke gebruikers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee