Japanners maken 'slim toilet' dat communiceert met smartphone

Een Japanse fabrikant van huishoudelijke apparatuur heeft een toilet ontwikkeld dat in staat is om via bluetooth te communiceren met Android-smartphones. Via een mobiele applicatie kan het toilet worden bediend en wordt een 'toiletgeschiedenis' bijgehouden.

In totaal drie nieuwe Satis-toiletten van de Japanse fabrikant Lixil zullen ondersteuning voor smartphones aan boord hebben. Via bluetooth communiceert het toilet met de My Statis-app voor Android. Volgens het weblog Japan Trends stelt de applicatie toiletbezoekers in staat om onder meer het toilet door te spoelen en de toiletbril omhoog te doen.

Nuttiger wellicht is dat de wc statistieken over het toiletbezoek bijhoudt, waarbij het toilet de gezondheid van de gebruiker in de gaten houdt. Ook kan het water- en electriciteitsverbruik van het toilet worden gemeten. Tot slot biedt de applicatie de mogelijkheid om muziek te streamen naar de ingebouwde speakers die in het toilet verwerkt zitten.

De nieuwe toiletten zullen in februari op de Japanse markt komen; hoeveel ze gaan kosten, is nog onduidelijk. Of ze naar Nederland komen, is onbekend, maar erg waarschijnlijk is dat niet: veel producten voor de Japanse markt komen nooit elders op de markt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-12-2012 • 11:11

96 Linkedin

Reacties (96)

96
93
55
4
0
16
Wijzig sortering
Ik ben regelmatig in Japan en je moet de cultuur dat begrijpen. Eerst en vooral, ze hebben meer disipline en zijn properder dan eender welke andere cultuur dat ik al tegengekomen ben. Waar andere landen geen nood zien om de toilet verder te ontwikkelen, is een toilet in Japan een fraai geevolueerd stukje technologie.
In Japan kom je bijna overal toiletten tegen met een paar basis functies. Een automatisch verwarmde wc bril, een druk knop sensor die detecteerd dat er iemand op toilet zit. Je hebt ook de waterstraal om alles te kuisen. De waterdruk is regelbaar, de temperatuur is thermostatisch vast op lichaamstemperatuur. (En niet zoals onze badkamerkranen waar je eerst moet wachten op warm water...).

Op toiletten in publieke plaatsen, restaurants etc. is het niet ongebruikelijk dat het toilet een muziekje begint te spelen wanneer je op toilet zit. Dit om onaangename geluiden te maskeren voor de buren.

Het verbaasd me niet dat ze in Japan nog pogingen doen om het toilet verder te ontwikkelen. Of deze aanpassing succesvol gaat zijt, is een ander verhaal. Wel ben ik zeker dat dit geen succes gaat hebben buiten Japan. Europeanen hebben geen behoefte aan extra's aan hun toilet. Wij verkiezen gewoon "een pot".
de temperatuur is thermostatisch vast op lichaamstemperatuur.
Dat is een enorme energieverspilling omdat het water constant warm moet worden gehouden ook al er geen mensen op zitten.
Nou, ik zou wel zo'n toilet willen hebben.

NHK World had zelfs een episode gemaakt in het programma 'BEGIN Japanology' over de Japanse WC.
http://www3.nhk.or.jp/nhk...archives201106030600.html
http://beginjapanology.com/?p=317

Was een erg interessante episode.
Misschien een idee om voor dit type berichten een nieuwe categorie Domotica toe te voegen (in plaats van Overige Software)? Op het forum zijn daar al langere tijd leuke posts over.
Bidet ? ooit van gehoord dames en heren, is veel schoner dan de zaak uit te smeren met pleepapier.
In veel oosterse landen doe je het reinigen ook met water en daarna drogen of iets dergelijks.
Alleen japanners zijn in staat om op zeer professionele wijze de meest nutteloze producten te produceren. Chapeau, maar ik blijf toch bij mn standaard porseleinen pot. Het enige nuttige wat ik me zou kunnen bedenken op een toilet is het doorspoelen als je wegloopt (wat al bestaat) en wellicht een wifi hotspot aangezien veel mensen hun smartphone gebruiken op het toilet.
Nutteloos? Je moest eens weten hoeveel medische informatie er uit je behoeften te halen valt. Niet voor niets wordt dit veel gedaan in een ziekenhuis. In bijzonder is het een mooie methode om te kijken naar hoe gezond iemand is, omdat je niet eens hoeft te prikken in het lichaam.

(http://www.webmd.com/digestive-disorders/stool-analysis) <-- zoals hier al omschreven staat is er veel uit te halen. Nou is mij niet bekend hoeveel deze wc aan informatie kan bepalen, maar er zijn afdoende ideëen om met huis-tuin-en-keukenwc's de gezondheid te monitoren.

Eigenlijk is het jammer dat we niet meer een voorbeeld nemen aan de Japanners als het om wc's gaat. (geen papierverbruik ook, bijvoorbeeld. :-) )
De medische informatie waar je over praat heeft niets te maken met de functies van dit toilet. Je spreekt over direct onderzoek van een monster van de ontlasting. Hier kunnen witte/rode bloedcellen in worden gevonden, allerlei afvalstoffen van organen en zelfs kankercellen. Dit onderzoek is inderdaad erg nuttig.

Het toilet zelf is alleen maar in staat om de regelmaat van gebruik te monitoren wat niets hoeft te betekenen. Ik weet zelf ook wel dat ik ziek ben als ik 5 keer per dag diarree heb. Het enige wat de app dan bijhoudt is dat je 5 keer geweest i.p.v. het gemiddelde en er ''mogelijk'' iets aan de hand is. Wellicht zou zelfs het gewicht kunnen worden gemeten maar als je het toilet betaalbaar wilt houden is dat toch wel een maximum.

Wat je wel zou kunnen doen is de App een medische vragenlijst ingeven die wordt gesteld aan de gebruiker zodat er een simpele diagnose kan worden gesteld.
Ik weet zelf ook wel dat ik ziek ben als ik 5 keer per dag diarree heb.
Is dat niet normaal dan? :+


Ontopic:

Medische is dit wellicht een mogelijke aanwinst. Medische informatie kun je op zo veel manieren onderzoeken, maar het lijkt me wel een handig iets om te implementeren. Voor onderzoek bij de huisarts bijvoorbeeld: Ik heb buikpijn en ga daarvoor naar de dokter. Aldaar kan ik de app van mijn smartphone uit laten lezen (na thuis te hebben gesynchroniseerd met de WC), zodat de dokter de gesteldheid in mijn buik/lichaam voor een klein deel kan zien. oa: hoeveelheden slijm, bloeddeeltjes en consistentie zijn makkelijk te checken. Hoef ik daarvoor niet zo'n raar buisje af te halen bij de apotheek en in te leveren bij het laboratorium.

Daarop wordt uiteraard aanvullend onderzoek gedaan als de dokter het niet zeker weet.

Edit @ Rabbitto hieronder: Dat de onderzoekfaciliteiten er niet in zullen zitten kan ik best geloven. Het is van mij uit ook meer toekomstvisie. Dit zou in ziekenhuizen al wel mogelijk gemaakt kunnen worden d.m.v. een computer-lab of zo. Maar dat is weer iets anders.

Ik zou er ook niet aan moeten denken dat g00gle zo'n app maakt, wat hebben die er mee te maken wat ik allemaal wel niet door de WC heen spoel..... Of de verzekeraar: we gooien de premie alvast omhoog, want MrMxjzptlk grijft binnenkort waarschijnlijk last van [vul in].

En de dokter kan het als opstap naar meer onderzoek zien wellicht?

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 17 december 2012 14:22]

Ik vindt het goed klinken wat je bedoeld en het zou ook mooi zijn als het zo kon, maar je gaat er dus wel vanuit dat de WC een soort van moderne onderzoeksfaciliteit is. Ik weet bijna zeker dat de bovengestelde toiletten niet verder gaan dan verbruik, doorspoelen, en hoeveelheid/gemiddelde van toiletgebruik en dus geen hoeveelheden slijm, bloeddeeltjes en consistentie. Daar is nog altijd een onderzoek in het lab voor nodig en onder de microscoop.

Bovendien weten we niet door wie de app gemaakt is maar het zal vast geen medische instantie zijn. Je hebt dus dan medische expertise nodig en een ziekenhuis moet dan ook aangesloten zijn bij de maker van deze app. Ook lijkt het me gevaarlijk om conclusies te trekken uit wat een applicatie op een smartphone aan jou als dokter zou geven.

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 17 december 2012 12:21]

De analyse van al die dingen is echt niet binnen 1 minuut gedaan. Dan moet de deur van de WC ook bluethooth hebben, zodat de WC pot op de deur kan laten zien over hoeveel minuten de pot klaar is met de analyse en de volgende persoon de WC kan gaan gebruiken.

Lijkt me geweldig als je een gezin hebt en je gaat ver op reis, iedereen nog even naar de wc voor vertrek (vooral met kleine kinderen die anders na 30 minuten rijden al weer eruit moeten) en dan de 1e een grote boodschap, moet de rest 2 uur wachten tot de wc klaar is met analyseren 8)7

ik den inderdaad dat je niet verder gaat komen dan grote/kleine boodschap, gewicht en aantal keer. De informatie die daaruit te halen is is miniem en kan je eventueel ook over een periode van een paar dagen op papier bijhouden als de arts het wil weten.

Leuk speeltje en echt wat voor Japan, maar de reeele waarde is volgens mij nihiel.
Die toilets daar zijn al redelijk slim met al die knopjes en functies die wc papier overbodig manen
Wc papier overbodig? Hoe wil je dat doen dan?

Ik vind het wel mooi wat ze allemaal hierin hebben kunnen bouwen. Als je 'm nu ook kan aansluiten op je htpc voor je muziek en vervolgens domotica erop aansluit dat ervoor zorgt dat alles uitgeschakelt is tot je het toilet binnenkomt, krijg je al een aardig Sci-Fi toiletje ;)

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 17 december 2012 11:19]

De nieuwe serie van Geberit heeft hier heel wat moois voor: http://www.geberit.nl/web...nsf/pages/prod-aqua-vor-1

Overigens vind ik het toilet uit het artikel ook echt wat voor Japan. Zoiets zou hier in Europa niet eens slaan, efficiëntie is ver te zoeken en het heeft teveel knopjes en teveel toeters en bellen. Wij zijn wat meer van simpel en duidelijk denk ik, vergeleken met de Japanners.
Ik denk dat het meer met 'wat een boer niet kent....." te maken heeft.

Naast dat je een veel schoner gevoel hebt na toiletbezoek en remsporen verleden tijd zijn, lijkt me milieu een goede afweging.
Met het explosief stijgen van de wereldbevolking is er steeds meer houtpulp nodig om dat 6 laags geparfumeerde WCpapier te maken.
Zelfs naast gerecycled papier is er significante winst; Er is erg veel water nodig om dat papier te maken, naast al dan niet gebruikte bleekmiddelen.
Daarnaast is het gewoon een kostenbesparing, water kost "weinig" en is makkelijk te reinigen.
De meeste kosten van onze waterzuivering gaan naar het verwijderen van alle troep die wij , naast ontlasting, in het water gooien.

Eenmalig zo`n bril aanschaffen en je "grijpt nooit meer mis omdat de rolletjes net op zijn".
Reken voor de gein eens uit hoeveel jij of jouw gezin jaarlijks uitgeeft aan "fijn" WC papier.

Maar zo heeft iedereen een eigen keuze, net als met dat je je handen wast na toiletbezoek. ;)
Op zich vind ik het wel een goed idee, om water te gaan gebruiken ipv toiletpapier, en ik zou zo'n ding best wel willen installeren, maar als ik dan de prijs bekijk, tjah...

Zo'n Geberit toilet kost tussen de 2000 en de 4000 euro. Een gewone pot zo'n 300 euro ofzo. Met dat prijsverschil kan je een boel WC rollen kopen hoor. En dan is, ondanks het feit dat het wellicht schoner/aangenamer is, toch weer gewoon een kwestie van centen.
Wat dacht je van een straal water die de boel schoonmaakt ? Er is meer dan papier alleen hoor ;)
hoewel dat inderdaad bestaat, kan ik me niet voorstellen dat wc papier ingewisseld zou worden voor een straal koud water op het rectum - om het maar netjes te houden :+
Mja eigenlijk is een straal water een pak hygiënischer. Als je een stuk stront oppakt wat doe je dan je handen wassen of je handen proper maken met een stuk papier?

Nuff said :)
in de eerste plaats met een stuk papier oppakken... maar het gaat mij meer om het feit dat een straal water mij niet erg fijn lijkt...
De E.Coli bacterie die in de darm actief is (en naar buiten komt tijdens de ontlasting) gaat razendsnel door een pak papier heen, dus je kan het bijna net zo goed met je handen oppakken.
Met een papiertje blijven je handen wel 'schoner' though C=
de E.Coli bacterie is toch overal dus dat doet er niet veel toe
*voor geinteresseerden tandenborstels waardanook in het huis geplaatst zitten vol met deze bacterie zoals bewezen bij mythbusters.

http://dsc.discovery.com/...e-toothbrush-minimyth.htm

verder kan dit weldegelijk goed zijn om bij te houden f mensen anar de wc zijn geweest dit lijkt mishcien niet relevant maar veel ouderen zeker als ze dement zijn of preuts maken het lastig er achter te komen of de ontlasting goed gaat,of ook aan kan geven wat voor soort ontlasting er geproduceerd is. bijv diahhree, ook de hoeveelheid zou gemeten kunnen worden. zelfde bij urine,

aan urine kan men vaak veel detecteren, wederom het volume kan makkelijk gemeten worden en mogelijk ook dingen als zuurtegraad, suiker gehalte bacterien etc (normaal is urine steriel als dit niet het geval is duidt dat over het algemeen op blaas ontsteking)

ernstiger is darmkanker dat begint bijv vaak met problemen in de ontlasting. zou helemaal mooi zijn als de wc direct daarop zou kunnen testen. al zal dat nog eve duren.
Nu nog een anal probe inbouwen en dan kunnen ze in 1 keer de temperatuur meten. En waarom niet direct de grote van de prostaat opmeten?

Doet me trouwens denken aan een mop van heel lang geleden. Het kwam erop neer dat iemand (een man) schreeuwend en bebloed het toilet uitkwam nadat hij op het knopje 'TV' had gedrukt. Bleek een knop voor 'tampon verwijdering' te zijn...
Dat dacht ik ook totdat ik het probeerde. Het water is namelijk niet koud maar je kan zelf de temperatuur kiezen. Daarna word er warme lucht geblazen die het droog maakt.
Het is zeker even wennen maar daarna is het eigenlijk wel fijner dan wc papier
mja want uw deriëre zal ook worden gereinigd door water van op of nabij het vriespunt 8)7


maar on topic: waterstralen en rectum, ik begrijp dat u dan direct de link legt met ene zekere patty brard, en dat dit gegeven uw fallis wezenlijk doet krimpen, (dat effect heeft het bij mij ook) edoch eensch u dit, in eerste instantie, rare fenomeen, eenmaal heeft ondergaan, zal blijken dat het in de realiteit best mee valt, en dat het in feite eigenlijk als een stuk prettiger zal (of ten minste kan) worden ervaren dan wanneer u, uw met facies besmeurde 3e oog, middels vermalen houtpulp probeert te reinigen.

O-)

kortom, niet zeiken gewoon proberen...
Ja, de bruine anjer heeft natuurlijk wel zo af en toe water nodig, maar hij wordt toch ook graag bewreven als was het de lamp van Alladin zelve!

Wel weer heel bizar, die toiletmanie van die Jappanners. Kan me ook nog wel berichten van ettelijke jaren terug herinneren waarin melding gemaakt werd van dit soort geavanceerde potten.
Vraag me in dit geval toch wel af in hoeverre dit soort bemoeienis gedaan wordt, vooral dat stukje over gezondheid: analyseert die pot meteen "de buit" ofzo?
Is het trouwens niet een idee om die "encyclopedie der grote boodschappen" van een van onze mede-tweakers op het forum aan deze app te koppelen?
Ben helaas naam topic/link kwijt, maar heb er goed om moeten lachen! :+
Waarom niet, zolang het wat er op lichaamstemperatuur is dat volgens mij veel fijner, ben alleen benieuwd hoe ze hem dan drogen :) Met een doekje of warme lucht :D
Als er vogelpoep op je hand (of arm) is, dan ga je het toch ook wassen met water (en met zeep als er is)? En dan vindt je het toch ook niet genoeg als je het alleen veegt met (wc)papier?
Dus waarom zou je dan je eigen poep niet wassen met water die bij je anus is en in de omgeving van je anus?

OT: De functie om de toiletbril omhoog te doen is eigenlijk best wel handig bij openbare toiletten. Want de openbare toiletten zijn meestal niet schoon (en vooral in het buitenland) en dan is het wel handig dat je de wc-bril omhoog kan doen. Maar dan doe ik dat wel liever met een knop, dan met mijn telefoon.
Anoniem: 415197
@Ororo17 december 2012 16:08
Alleen water helpt ook niet om schoon te worden natuurlijk.

Als jij een stuk stront vastpakt en dan je handen wast, dan gebruik je ook de wrijving van je handen om ze schoon te maken, en waarschijnlijk ook wat zeep.

Nee, dit toilet zou uitgevoerd moeten worden met een waterkanon, zeepdispenser en een automatische borstel.
Het is al heel normaal in velee landen om je rectum met water schoon te maken. Het is eigenlijk ook veel hygienischer en mileu vriendelijker. Het werkt met lauw water en je kont wordt daarna droog geblazen.
Het is gewoon lauw warm water, jemig....

En mag uit eigen ervaring zeggen dat het heel goed te doen is. Knopjes op z'n plee zijn heel duidelijk afgebeeld en je bent een flapdrol als je als man zijnde op de "vrouwen knop" drukt. :+
Anoniem: 384777
@wilcoz17 december 2012 11:46
doen ze anders in heel veel landen wel hoor :P stuk hygienischer to be honest.
Waarom zou die straal koud zijn? Het water wordt gewoon verwarmd, evenals de wc-bril.
De boel wordt daarna zelfs doog gefohnd.
Tuurlijk, maar dan moet je wel je kontje droog vegen met papier.

Was onlangs in Japan, deze toiletten zijn eng, met verwarmde bril, veel te klein en van kitscherig plastic vervaardigd. Niks meer dan een gadget, maar je vind ze overal.

Een standaard Sphinx toilet heeft veel meer klasse en uitstraling en je kunt alles bedienen met een enkele knop.
Ik woon nu 4 maanden in Japan en op mijn werk hebben ze ook zo`n multifunctionele WC waarbij je kont schoon wordt gespoeld. In eerste instantie beetje raar, maar na een paar keer geprobeerd te hebben bevalt het best wel. Niet meer 20 keer hoeven te vegen, maar gewoon met een straal schoonspuiten en in een keer met toiletpapier droogvegen.
Tsja, ik zou bijna willen zeggen: "Only in Japan". Ik zie meer brood in communicatie met huishoudelijke apparaten zoals de oven of de vaatwasser. Het nut van communicatie met het toilet kan ik uit het artikel ook niet helemaal ophalen. Statistieken bijhouden van toiletbezoeken, wat heb je daar aan? Als je 15x per dag naar het toilet moet voor een grote boodschap, denk ik dat ieder normaal mens wel weet dat je even naar de dokter moet, daar heb je geen 'bluetooth' toilet voor nodig lijkt me.

[Reactie gewijzigd door ElmarNieser op 17 december 2012 11:19]

Nou ja ik heb wel is moeten vertellen hoe vaak ik poepte (en of het dan zacht/hard/veel/weinig was) omdat ik heel vaak diarree had, en ik had geen idee, als ik nou z'n toilet had had ik het direct op kunnen zoeken...

Verder kan ik ook niks bedenken hoor, maar er zijn vast nog meer scenario's waar het wel degelijk handig was geweest als het bijgehouden was...
Nou, je zou foto's van je ontlasting kunnen maken en deze direct doorsturen naar je huisarts of diëtiste om zo te kijken of je wel voldoende vezels eet. Moet deze alleen niet uit je handen laten vallen ;-)
Yes! Kan ik eindelijk Twitter koppelen aan m'n WC!

"Atmosfeer heeft zojuist zijn persoonlijke drolgrootte record gebroken "
Drolgrootte/gewicht wordt berekend in courics. ;)
1 couric is ong. 2.5 pond.
bron: wikipedia

[Reactie gewijzigd door insomniac op 17 december 2012 11:52]

Waar is de tijd gebleven dat je lekker naar de wc ging om even rust te hebben en de krant even lekker door te nemen.

Waar heb je al die dingen voor nodig :?
Het is toch gewoon een schijtbak.
Die ligt al een tijdje achter ons, de meeste gaan Angry Birdsen of 9gaggen :p
Mja, dit zou je dan juist toch gewoon in de wc zelf moeten verwerken door middel van stem acties?

Deur open
Bril omhoog
Doortrekken
Open deur

of

Deur open
Bril naar beneden (mocht deze omhoog staan)
Maak mijn poepert schoon (waterstraal)
Doortrekken
Maak WC schoon
Open Deur

Dit maakt tussenkomst van een telefoon toch overbodig?
Eventueel de telefoon als backup voor als de stem commando`s niet werken
Herhaal dit met een zwaar fries, twents of zeeuws accent, dan zal de foon echt niet overbodig zijn! :+
noem mij maar gek maar ik vind het een geweldig concept, jammer dat ie niet je kont afveegt maar dat kan nog in versie 2 komen :P
Een toilet-app zonder swipe-ondersteuning, inderdaad een echte misser!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee