Sony patenteert 'mirror lockup'-modus voor Alpha SLT-camera's

Sony heeft een patent aangevraagd op een variant van zijn Alpha SLT-cameratechnologie waarbij de spiegel optioneel opgeklapt kan worden. Met deze 'mirror lockup'-modus zou er meer licht vallen op de sensor voor een lager ruisniveau in foto's.

De Alpha SLT-lijn van Sony maakt net als een normale spiegelreflexcamera gebruik van een spiegel voor de sensor. Maar in plaats van dat het meerendeel van het licht weerkaatst wordt naar de optische zoeker en een klein deel via een subspiegel naar de af-module onderin de camera, gaat bij de vast gemonteerde spiegel van de Sony-camera's 70 procent van het licht direct door naar de beeldsensor, terwijl 30 procent naar boven weerkaatst wordt naar een af-module voor fasedetectie-af.

Deze vaste spiegelconstructie maakt het mogelijk om het af-systeem continu te laten scherpstellen tijdens het nemen van foto's, waarbij conventionele dslr's de focus opnieuw verkregen moet worden naar de cyclus van het opklappen van de spiegel. Ook kan extra informatie in de elektronische zoeker getoond worden als een live histogram en de gebruikte camerainstellingen.

Een nadeel is echter dat door de vaste spiegel er minder licht op de sensor valt dan bij een conventionele dslr. Dat heeft onder meer consequenties voor het ruisniveau en de beeldkwaliteit, zoals aangetoond bij testen. Met dit patent wil Sony een zogeheten 'mirror lockup'-functie inbouwen in zijn SLT-camera's. In de patentaanvraag staat onder meer beschreven dat bij activatie van deze functie de spiegel naar boven kan opklappen.

Tijdens de sluiterbeweging en tot de spiegel naar beneden geklapt is, is geen autofocus mogelijk. Om de spiegel niet de achterkant van de lens te laten raken, moet de spiegel waarschijnlijk onder een wat grotere hoek geplaatst worden, zodat een kortere spiegel gebruikt kan worden.

De 'mirror lockup'-functie wordt vaak door landschapsfotografen gebruikt om zo min mogelijk last te hebben van trillingen bij de opname. Continu autofocus is voor dit soort fotografie niet van belang.

Door Pieter Molenaar

17-12-2012 • 11:52

24 Linkedin

Reacties (24)

24
24
11
2
0
9
Wijzig sortering
Mirror lock-up of Flip-up is geen Mirror lock.

De Mirror lock-up van Sony dient een ander doel dan de klassieke Mirror lock.

De mirror lock-up was een voorziening op professionele spiegelreflex camera's voor het tegengaan van trillingsonscherpte veroorzaakt door het opklappen van de spiegel bij gebruik van lange niet zo lichtsterke telelenzen bij slecht licht en bij macro-fotografie. De mirror lock-up werd ook gebruikt om zogenaamde "echte" groothoek- of super fisheyelenzen (nikor 6mm), die diep in het camerahuis staken, op de camera te kunnen bevestigen.

De Mirror lock-up van Sony dient om het nadeel van de vaste spiegel te ondervangen. De mirror lock-up laat de spiegel opklappen zodat 100% licht vanuit de lens op de sensor valt waarna de opname wordt gemaakt. In de Mirror lock-up stand, werkt de SLT als een gewone slr. De werking van mirror lock-up van Sony is tegengesteld aan de klassieke mirror lock-up: bij weinig licht wordt bij de klassieke mirror lock-up de normaal bewegende spiegel opgeklapt zodat die niet beweegt tijdens de opname; versus mirror lock-up van Sony die de vaste spiegel opklapt voor de opname en daarna weer neerklapt.

Bij lage sluitertijden in combinatie met een lange (niet zo'n lichtsterke) lens kon de trilling van de spiegel bewegingsonscherpte veroorzaken. De techniek voor het dempen van de opklaptrillingen van de spiegel is in de loop der jaren zeer verfijnd maar kennelijk niet afdoende. Professionele natuurfotografen (Fred Hazelfhof bijvoorbeeld) gebruikten vroeger regelmatig 2 soms 3 zware statieven onder één camera. Eén onder de camera en één of zelfs twee onder de lange telelens. Ik spreek over tijden waarin de filmgevoeligheid van dia of kleurenfilm maximaal 400 of 800 ASA was en lange telelenzen een lichtsterkte van rond de 4.5 of 5.6 hadden. Daarom hadden sommige professionele camera's een mirror lock. Je kon de spiegel opklappen, de camera laten uittrillen om vervolgens met ingehouden adem de sluiter te ontspannen met een draadontspanner.

Maar is er in deze tijd nog behoefte aan de klassieke mirror lock-up voorziening? Beeldstabilisatie werkt zo perfect dat je met 600mm (35mm camera) uit de hand een scherpe foto van de maan kan maken (lumix fz150) en met 6400 ASA kan je met een goede digitale camera net zulke goede beelden schieten als vroeger met 200 ASA (4 stoppen gevoeliger). Sommige camera's maken nog heel behoorlijke foto's met 25600 ASA (Nikon D800E).

Sony bouwt sinds een paar jaar camera's met een vaste spiegel met de bedoeling continue autofocus mogelijk te maken zoals het artikel hierboven beschrijft. Voordeel: permanente live view en autofocus. De spiegel is er niet voor vorming van een beeld op een matglas maar voor de autofocussensor. Prettige bijkomstigheid voor natuurfotografen is dat de spiegel niet beweegt. Nadeel is dat de spiegel slechts 70% van het licht doorlaat waardoor de camera iets eerder (1/3 stop) de hogere iso waarden en de hinderlijke ruisgrens bereikt dan een vergelijkbare slr.

De mirror lock-up in Alpha SLT's dient dus voor meer licht op de sensor tijdens de opname in plaats van het tegengaan van spiegeltrilling. De mirror lock-up of flip-up van Sony is dan ook niet te vergelijken met de mirror lock-up van welleer.


Rest mij nog iets te zeggen over de ruimte die de spiegel inneemt in het camerahuis. De spiegels van de Leica R camera's maakten bij het opklappen een speciale beweging waardoor de afstand tussen achterste lensdeel en filmvlak kleiner kon worden gehouden. Dit leverde een kleine winst op bij het ontwerpen van groothoeklenzen voor slr's waardoor men minder gebruik hoefde te maken van de retro-focus techniek. Overigens was de spiegel van Leica reflex camera's ook half doorlaatbaar. Een spiegeltje achter de hoofdspiegel, spiegelde licht naar een sensor om licht te meten van het centrale gedeelte van het beeld en voor de spotmeting. De demping van de spiegel van Leica camera's was zo goed dat de voorziening voor lock-up in de R serie achterwegen werd gelaten.

[Reactie gewijzigd door btoman op 19 december 2012 14:25]

Rest mij nog iets te zeggen over de ruimte die de spiegel inneemt in het camerahuis. De spiegels van de Leica R camera's maakten bij het opklappen een speciale beweging waardoor de afstand tussen achterste lensdeel en filmvlak kleiner kon worden gehouden. Dit leverde een kleine winst op bij het ontwerpen van groothoeklenzen voor slr's waardoor men minder gebruik hoefde te maken van de retro-focus techniek.
Dit (die speciale spiegelbeweging) is ook het geval bij de Sony A900 en A850.
Het kan zelfs zo zijn dat voor de spiegelbeweging van de A900 en A850 van dezelfde constructie gebruik is gemaakt als van de Leica R camera's. De body's van Leica R serie (en ook andere typen camera's) werden door Minolta geproduceerd en ook gebruikt voor de professionele spiegelreflex-camera's van Minolta zelf. In 2006 is de hele fototak van Minolta overgedaan aan Sony. Lenzen maar ook camerapatenten. Voor met name de groothoeklenzen van Minolta zou deze spiegelconstructie wel eens een vereiste kunnen zijn omdat deze zijn ontworpen voor de korter dan normale afstand tussen achterste lensdeel en filmvlak. (m.a.w. Sony zou niets aan die lenzen hebben zonder deze constructie te mogen gebruiken).
Ik vraag me af waarom zoiets gepatenteerd kan worden.
Mirror lockup modus bestaat al tijden bij SLR. Wordt het nu gepatenteerd omdat het bij een SLT wordt gebruikt? Dat kan toch niet?
Het gaat hier om de combinatie met een translucent (doorschijnende) spiegel. Je kan dus kiezen of je hem laat opklappen of vast laat staan. In feite kan je dan naar keuze per situatie de voordelen van één van beide systemen gebruiken. Dat is nieuw, en dus patenteerbaar.
Zelf helemaal geen problemen op lichtgebied met de SLT-77, en permanent scherpstellen bij sportacties is fantastisch. De OLED-zoeker is heel praktisch om de belichting bij te stellen, scherptediepte wat minder maar bij portretten werkt het prima.

[Reactie gewijzigd door P8ter op 17 december 2012 12:09]

Dat iets nieuw is, is niet voldoende. Om iets patenteerbaar te maken, moet het ook iets ingenieus hebben. Het mag niet volkomen voor de hand liggend zijn voor iemand in het vakgebied.
Ik vraag me af waarom zoiets gepatenteerd kan worden.
Mirror lockup modus bestaat al tijden bij SLR. Wordt het nu gepatenteerd omdat het bij een SLT wordt gebruikt? Dat kan toch niet?
Jawel, het is de lockup specifiek voor de SLT. Die verschilt dusdanig van voor andere camera's, dat dat een seperaat, maar niet ongerelateerd patent is. Patenten leunen vaak op andere patenten (en refereren er in de aanvraag ook naar), en betalen daar ook licenties voor (indien nodig).
En wat mag er dan nieuw en specifiek aan zijn?
Dat zal wel voor de zekerheid zijn, voordat Apple oid. dit wel octrooieert en claimt dat het hun uitvinding is.

Veel octrooien zijn gewoon om de problemen voor te zijn.
Sony verzint altijd mooie dingen, complimenten voor de innovatie op consumenten vlak! Benieuwd hoe het echter uitpakt in foto resultaat en gebruik. De elektronische zoeker vond ik al niet fantastisch, vooral niet als je een normale optische gewend bent. Maar goed, de behoeftes veranderen.
Als Sony dit toepast lijkt een simpel schuifje de beste optie, zodat je de keuze hebt tussen continue autofocus of hogere licht gevoeligheid. Het kan ook aan of uit geschakeld worden op basis van de gebruikte modus. Persoonlijk betwijfel ik echter of Sony dit echt zal gaan gebruiken; het maakt zowel het ontwerp van de camera, als het gebruik iets ingewikkelder. De huidige Sony sensoren zijn al zo licht gevoelig dat deze 30% licht verlies voor het meesten gebruik geen problemen geeft. Verdere verbetering van de sensor techniek kunnen dit verder opvangen. Uiteindelijk is een alternatieve autofocus methode zonder spiegel de beste optie. De semi translucent mirror lijkt vooral een tussen stap.

Persoonlijk bevalt de elektronische zoeker mij wel. Deze is veel groter dan de optische zoeker in vergelijkbare APS-C camera's. De helderheid van het zoeker beeld geeft een redelijke indicatie van de belichting, wat ik wel intuïtief vindt. En in het donker kan je tenminste wat zien in de zoeker. Perfect is het zeker niet, het mag best wat sneller en scherper; maar Sony lijkt op de goede weg te zijn.
Mijn allereerste SLR, de Exakta uit de grijze oudheid had dit al. Wat je al niet kan patenteren...
Die is alweer meer dan 20 jaar oud. Dat octrooi is verlopen en nu weer opnieuw aangevraagd!
Echt weer zo'n patent dat alleen ingediend wordt als extra copyright bescherming, maar absoluut geen patent waardig is. Mirror lock-up bestaat al tientallen jaren... en dit patent voegt niets daar aan toe.

Bij een patent moet de uitvinding "niet-triviaal" zijn voor mensen in het vakgebied. Dat is natuurlijk een beetje vaag, maar in dit geval lijkt het me vrij duidelijk dat het zelfs voor leken volstrekt triviaal is!
En toch vermoed ik dat ze bij Sony slim genoeg zijn om te kunnen beoordelen of ze een patent nodig hebben. Het aanvragen en indienen van een patent is geen enorme klus, maar vergt toch enig werk en geeft inzicht in de ontwikkelingen waar je als bedrijf mee bezig bent.

Dus ik neem aan dat er wel enige grond (of nut) voor dit patent is.
Mirror lock up is een feature die al heel lang bestaat, al lang voordat de DSLR werd uitgevonden waren er SLRs die dit hadden.

Wat is er dan precies nieuw aan dit patent van Sony?
Wat ik het liefst nu bij Sony zie, is dat ze zich eindelijke eens moeten gaan focussen op een professionele garantie/service systeem zodat ze de echte pro's eindelijk kunnen gaan bedienen. Ook op het gebied van echt telelenzen etc. (pro stuff) schieten ze nog behoorlijk tekort om direct te kunnen concurreren tegen Canikon.. Sony heeft de afgelopen 2 jaren echt bewezen veel meer potentie te hebben dan Canikon, word tijd dat alle innovatie en know how van Sony (+ Fujifilm) word(en) beloond met een nieuwe marktleider positie.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 17 december 2012 12:06]

Sony heeft al een hele goede Pro support wereldwijd, voor hun video afdeling. Zodra ze er klaar voor zijn zal het een kleine moeite zijn om die uit te breiden voor SLR/SLT.

En dure pro objectieven hebben ze sinds dit jaar ook, voor wat mensen er aan hebben.
Leuke functie... Hoe maak je van je SLT een NEX...
De registerafstand wordt er niet opeens korter van (wat een van de kenmerken van NEX is).
dit moet echt ophouden hoor !!!
vandaag of morgen vragen ze nog een patent aan voor de plaats van de ontspanknop 1
wtf!
Binnenkort word ook de quick-lockup gepatenteerd zodat je bij elke foto even af hebt en klapt daarna de spiegel omlaag om zo de foto te kunnen maken. Oh wacht... :+
Dit is toch gewoon de DSLR weer uitvinden :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee