Sony introduceert kleinere NEX- en nieuwe SLT-camera

Sony heeft officieel zijn nieuwe NEX-C3-ilc en de Alpha A35-camera met vaste spiegel geïntroduceerd. Bovendien werden een 30mm f/3,5-macrolens en een sterkere opzetflitser voor het NEX-camerasysteem aangekondigd.

De grootste wijziging bij de NEX-C3 ten opzichte van zijn voorganger, de NEX-3, betreft de beeldsensor. Sony heeft de nieuwe ilc uitgerust met dezelfde Exmor APS HD-cmos-sensor met 16,2 megapixels die ook in onder meer de Alpha A55V is terug te vinden. Een variant van die sensor zou ook in de D5100 en D7000 van Nikon en de K-5-dslr van Pentax zitten. De huidige NEX-3 en NEX-5 hebben een cmos-sensor met 14,2 megapixels.

Ook heeft Sony het uiterlijk van de NEX-C3 aangepakt. Het toestel is beduidend smaller dan de NEX-3, vooral door een gewijzigde grip. Ook heeft de camera meer rondingen gekregen en is het gewicht met 6 procent gereduceerd tot 225g exclusief accu. Net als bij de NEX-3 heeft de NEX-C3 een 3"-lcd met 921.600 pixels die naar boven en naar beneden geklapt kan worden. Sony heeft de videoresolutie van de NEX-C3 begrensd op 720p. Het bedrijf claimt dat met de NEX-C3 20 procent meer foto's op een acculading gemaakt kunnen worden dan met de NEX-3.

Naast de NEX-C3 kondigde Sony ook officieel de Alpha SLT-A35 aan. Deze camera heeft, net als de SLT-A33, die deze camera vervangt, een vaste spiegelconstructie. Net als bij de NEX-C3 heeft Sony de sensor met 14,2 megapixels van de SLT-A33 vervangen door de betere sensor met 16,2 megapixels van onder meer de SLT-A55V.

Om de scheiding tussen de SLT-A35 en SLT-A55V scherper te stellen, is de draaibare lcd van de SLT-A33 en SLT-A55V vervangen door een vast exemplaar. Wel is dezelfde 3"-lcd met 921.600 pixels gebruikt. De SLT-A35 heeft een nieuwe functie, Tele-zoom High Speed Shooting genaamd. Hierbij wordt het centrale deel van de beeldsensor gebruikt, waardoor een 1,4x-vergroting bereikt wordt en waarmee een burst-snelheid van 7 beelden per seconde gehaald wordt. De SLT-A35 kan bij de volledige sensorresolutie maximaal 5,5 beelden per seconde wegschrijven.

Sony kondigde ook een 30mm f/3,5-macrolens voor de NEX-camera's aan. De SEL30M35-lens heeft een kortste scherpstelafstand van 2,4cm en het is mogelijk om een 1:1-vergrotingsfactor te behalen. De lens heeft een stille scherpstelling en is uitgerust met een ed-lenselement en drie asferische glazen.

Ook introduceerde Sony een krachtigere opzetflitser voor zijn NEX-camerasysteem. Deze HVL-F20S heeft een richtgetal van 20 en kan neergeklapt worden, net als de huidige opzetflitser, die Sony standaard meelevert bij zijn NEX-camera's.

De NEX-C3 is vanaf augustus leverbaar voor een adviesprijs van 580 euro inclusief 16mm-lens en 630 euro inclusief 18-55mm-lens. De nieuwe macrolens voor de E-mount is vanaf oktober verkrijgbaar en krijgt een adviesprijs van 250 euro, terwijl de nieuwe flitser vanaf augustus leverbaar is voor een adviesprijs van 130 euro. De nieuwe Alpha SLT-A35 is vanaf augustus te krijgen voor 600 euro voor alleen de body, terwijl de camera met 18-55mm-kitlens 700 euro gaat kosten.

Door Pieter Molenaar

08-06-2011 • 12:56

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
De NEX3/NEX5 was al erg klein in verhouding met het krappe aanbod aan passende objectieven. De objectieven zijn namelijk qua grootte/gewicht ongeveer hetzelfde als alle andere APS-C alternatieven, dus per saldo schiet je er wat totale omvang van je kit er weinig tot niets mee op.

En dan nu een NOG kleinere body op dezelfde objecteven? Wat dat betreft is het u43 gebeuren van Olympus/Panasonic zinvoller als het doel is om een kleinere kit te verkrijgen.
De lenzen van U43 en NEX zijn anders best vergelijkbaar hoor qua omvang. I.C.M. de 16mm lens is de NEX3 kleiner als de concurrentie, en deze camera stop je straks echt weg in je broekzak.

Ik vind het eerlijk gezegd ideaal. Ik neem de NEX3 met 16mm bijna overal mee naartoe en dat maakt geweldige foto's. Ik neem de grotere lenzen alleen mee als ik weet dat ik ergens foto's van wil gaan maken waarbij ik die lenzen nodig heb.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 8 juni 2011 14:52]

Anoniem: 181786
@knirfie2448 juni 2011 15:49
Zolang je het bij die 16mm houd wel ja. Ga je echter (tele)zoomlenzen gebruiken dan valt het hele voordeel van de kleine body weg. Deze week wordt volgens mij de nieuwe Panasonic GF3 aangekondigd, deze is ongeveer net zo groot als deze nieuwe NEX. Dan valt het voordeel van een kleinere body ook weg. Dan heb je nog de 20mm van Panasonic die behoorlijk goed is. Moeilijke keuzes.

Maar met 16mm lijkt het mij een geweldige compacte camera met zeer goede iq. Ze moeten meer pancakes maken voor dit soort camera's.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 8 juni 2011 15:58]

De 20 mm van Panasonic wordt een stuk minder goed als je hem op een niet-Panasonic gebruikt, aangezien de camera zelfs in RAW al flink aan het corrigeren gaat. In de tests van Photozone kan je zien dat zonder bewerking er enorme barrel distortion en redelijk wat CA te vinden is.
Het tot nu enige andere merk waar je de 20mm van panasonic op kunt zetten is Olympus. En Olympus corrigeert ook voor distortion.
Het toepassen van correcties voor bijv lens vervorming is namelijk onderdeel van de m43 standaard. Naar mijn mening is dat een hele goede zet omdat daarmee niet alle ververvormingen optisch te hoeven worden gecorrigeerd. De lens kan daardoor compacter worden gebouwd. Dat hadden ze bij Nex ook moeten doen.
Voor CA wordt helaas bij Olympus nog niet gecorrigeerd maar bij de 20mm valt de CA gelukkig mee, zie ook hier:
http://www.dpreview.com/l...viewConfiguration.xml%3F4

edit: typo

[Reactie gewijzigd door 225812 op 8 juni 2011 16:44]

Ik heb dat soort dingen liever zelf in de hand, onderaan deze pagina kan je ook zien dat je een aantal mm's kwijt raakt door de correctie. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur :)
Wat ik niet snap is dat er wordt gekozen voor een SLT toestel waarbij de hoeveelheid licht wat op de sensor valt afneemt. En als je voor je foto kiest voor bijvoorbeeld f8 (je wilt voldoende scherpte/diepte houden), dan zul je de ISO omhoog moeten schroeven om je sluitertijd acceptabel te houden en geen bewegingsonscherpte te krijgen. Nadeel van de ISO omhoog is de hoeveelhuid ruis die dan ontstaat.
de sensor is zodanig goed dat het verschil heeeeeel minimaal is. de A55 presteerde op gelijke hoogte met de eos550D en 7D qua ruis en iso prestaties.
Anoniem: 382732
@Sn0wblind8 juni 2011 14:18
Maar het beeld zou met die hele goede sensor nog veel beter zijn als die spiegel er niet voor zit. Als fotograaf wil je zo min mogelijk glaselementen voor je sensor te hebben, en dan gaat Sony er een half matglas tussen stoppen....
Half matglas??? Dun half spiegelend menbraam zal je bedoelen.

Dat is dus het verschil tussen de Sony A55 en de A580. 1/3e stop verschil in ruis prestaties om precies te zijn. Verder is er geen optisch geen verschil. Dus veel beter beeld valt reuze mee. De A55, NEX C3, A35 en de A580 presteren grofweg gelijk aan andere camera's met de zelfde sensor (Nikon D7100 Nikon D5100, Pentax K5).
Anoniem: 140398
@WRakhorst8 juni 2011 13:29
Dat is niet specifiek voor systeemcamera's. Ik vermoed dat er tot minstens ISO 800 uitstekende foto's kunnen worden gemaakt. Bovendien zal deze camera beeldstabilisatie hebben.
Dat is niet specifiek voor systeemcamera's. Ik vermoed dat er tot minstens ISO 800 uitstekende foto's kunnen worden gemaakt. Bovendien zal deze camera beeldstabilisatie hebben.
Die nu al gemeten minder effectief is als die van Olympus evenals het antistof filter minder effectief is als dat van (m)4/3.
zie :http://www.focus-numerique.com/test-1242/compact-sony-nex-c3-bruit-electronique-12.html
moet je wel een beetje frans kunnen lezen.

[Reactie gewijzigd door digifan op 8 juni 2011 17:59]

je hoeft niet perse op f8 te gaan. De DOF is veel groter op deze camera's omdat de sensor kleiner is. F4 op deze camera is evenveel dof als grofweg F8 op een canon eos cropsensor. Je iso hoeft dus helemaal niet omhoog als je identiek dezelfde foto wenst te maken.
Beide nieuwe toestellen hebben gewoon een APS-C sensor. Canon crop is zelfs net iets kleiner dan Sony crop.
dan gaat zijn stelling al helemaal niet meer op :) Weet de preciese specificates nog eens niet van het apparaat, wilde slechts de redeneringsfout aanwijzen die hij maakte ivm. de DOF / lichtsterkte.
Precieze specificaties kom je achter door gewoon even het artikel te lezen ;)
Ik zie zijn redeneringsfout niet eigenlijk. Ook op crop is f/8 soms nodig om genoeg DOF te krijgen...
het is niet nieuw en het levert zeer goed resultaat A35 en Nex c3 zijn beide 2e generatie van vorig jaar geïntroduceerde producten.

beide producten hebben zich bewezen in de markt , en volgende maand wordt er nog in ieder geval een camera aan toegevoegd.
Nu nog een EVF en ik ga een NEX aanschaffen
Dan kan je net zo goed een SLT aanschaffen gezien de uitstulping die je nodig hebt voor een fatsoenlijk EVF (of OVF for that matter).
Anoniem: 181786
@Bartjuh8 juni 2011 15:47
Want? Voor andere systeemcamera's zijn wel EVF's beschikbaar die je desgewenst op de hot shoe kunt zetten of eraf halen. Ik verwacht dat echter niet voor de NEX daar die voor een wel zeer ongebruikelijk systeem hebben gekozen voor flitsers en andere accessoires.
En weer gaan de megapixels omhoog... Wanneer leert Sony het nu eens?
Doe er een grotere sensor in en laat het aantal megapixels hetzelfde, dan krijg je scherpere foto's.
Volgens mij heb jij niet in de gaten dat hier een APS-C formaat sensor in zit?
Anoniem: 382732
@tweaker20108 juni 2011 14:18
Niet scherper, maar minder ruis.
Markt leider Canon zit al een tijdje op 18MP op een zelfs nog iets kleinere sensor.

Los daarvan deze 16MP sensor presteerd kwa ruis en dynamisch bereik behoorlijk beter als vorige generatie 12MP sensoren. Dus glas en correct scherpstellen worden idd belangrijker maar meer MP's kunnen in dit geval nog steeds scherpere plaatjes opleveren.

[Reactie gewijzigd door martijn_tje op 8 juni 2011 20:02]

Weer een zoethoudertje. Kom op met die E-mount lenzen, Sony!
Sinds ze de specs hebben vrijgegeven: Kom op met die E-mount lenzen, alle lensbouwers!
Waarom moet je per sé een E-mount lens op je NEX, met adapters krijg je de meest gebruikte lenzen er toch op.

Bovendien zijn de E-mount lenzen van sony behoorlijk duur, dus er zitten serieuze voordelen aan een lensadaptertje kopen bij je NEX. En dat al helemaal als je toch al een dslr hebt.
Ik heb een aardige rij A-mount lenzen, en de LA-EA1 adapter. Toch vind ik AF via E-mount wel belangrijk, zeker bij wat langere lenzen, en de AF via de A-mount adapter is waardeloos.

Maar kennelijk denkt/weet Sony dat een gerestylede camerabody meer geld in het laatje brengt dan meer keus in lenzen voor de groeiende verwisselbare-lens-camera produktlijn. Jammer genoeg komen ook de meeste NEX-gebruikers niet verder dan 1 van de kitlenzen.
20 juni komt firmware van de Nex3c voor de oude Nex3 en Nex5 beschikbaar
Anoniem: 140398
8 juni 2011 13:13
ik zie het nut van die systeemcamera's niet. Je hebt nog steeds een toeterlens nodig. Dat maakt dat ze niet fundamenteel compacter zijn dan een DSLR. Daarvoor wil ik mijn zoeker niet missen. Ik hou het bij een combi dslr en compact.
Mee eens. Het maakt het voor de keuze van de consument alleen maar lastiger, zeker omdat het allemaal niet compatibel is. En de winkelier mag weer meer verschillende spullen op voorraad nemen.

Ik heb pas met een Nikon D3100 gespeeld en die is echt niet zo heel veel groter dan zo'n NEX camera.
Ongeveer vergelijkbaar met het verschil tussen een FF camera als de D3X en de D3100. Alles is relatief, maar imho is dat een aanzienlijk verschil.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee