Afbeelding van nieuwe Sony NEX-7-ilc-camera verschenen

Op het internet is een afbeelding verschenen van de nieuwe NEX-7-ilc van Sony. De compacte systeemcamera ziet eruit als een grotere NEX-5, met meer bedieningselementen. Daarnaast is er een foto van de nieuwe NEX-5N te zien.

De afbeeldingen van de nieuwe NEX-ilc-camera's zijn verschenen op de geruchtensite SonyAlphaRumors. De foto van de NEX-7, die naar verluidt het nieuwe topmodel wordt van Sony's NEX-cameralijn, lijkt de geloofwaardigheid van een eerder verschenen render van de NEX-7 te vergroten. Wel moet worden opgemerkt dat het Sony-beeldmerk en Alpha-logo bij de nieuwste afbeelding wat pixelruis rond de randen hebben en dat de richting van de flitsschoen en de lens niet overeen lijken te stemmen. De nieuwe ilc zou op 24 augustus worden aangekondigd, samen met een nieuwe NEX-5-versie, de Alpha SLT-A77-camera en twee nieuwe lenzen.

Het grootste verschil met de huidige NEX-5 zou de ingebouwde oled-evf zijn, met ongeveer drie miljoen subpixels. Net als de NEX-5 zou de nieuwe NEX-7 een body van metaal hebben, maar de laatste oogt groter dan de miniscule NEX-5. De NEX-7 oogt wat hoekiger en heeft meer directe bedieningselementen. Zo heeft de NEX-7 twee instelwieltjes aan de bovenkant en extra knoppen aan de achterkant. Bovendien heeft de NEX-7 als eerste NEX-camera een ingebouwde flitser en heeft Sony de camera uitgerust met een flitsschoen die afkomstig is van de Alpha A-dslr-serie. De kantelbare lcd zou behouden blijven.

Naast de NEX-7 krijgt ook de NEX-5 een update. Deze ilc-camera, met het typenummer NEX-5N, ziet er op de afbeelding bij SonyAlphaRumors, recht van voren genomen, hetzelfde uit als zijn voorganger. Hij wordt echter waarschijnlijk, net als de nieuwe NEX-C3, voorzien van een nieuwere beeldsensor. De afbeelding op de geruchtensite toont ook een 55-210mm-lens voor de E-mount van de NEX-camera's.

Verder maakt naar verluidt de langverwachte Alpha A77 op 24 augustus zijn opwachting. De Alpha A77 is een semiprofessionele camera met vaste spiegelconstructie en een beeldsensor met 24 megapixels. Ook zijn er geruchten over de aankondiging van een adapter voor NEX-camera's met een vaste spiegel en fasedetectie-af-module, een verwisselbare elektronische zoeker met hetzelfde oled-display als in de NEX-7 die alleen op de nieuwe NEX-5N gebruikt kan worden en een opvolger van de Sony NEX-VG10-camcorder, de NEX-VG20. Eind augustus blijkt welke van deze producten ook echt worden aangekondigd.

Door Pieter Molenaar

03-08-2011 • 11:17

25 Linkedin

Reacties (25)

25
24
15
2
0
6
Wijzig sortering
Het doet mij aan een Ricoh GXR denken die NEX-7. En hoewel mij de camera wel wat lijkt, heb ik niet iets om uit te kiezen qua lenzen assortiment van Sony. Ja, je hebt een aantal zooms, een enkele pancake en nu dus een 24mm prime. Maar enkel die 16mm pancake is wat om daarmee een NEX toestel uit te rusten vind ik. Waarom? Omdat een NEX-camera voor mij bedoeld is als tussencategorie. Formaat van een compact, voordelen van een dSLR. En dan mag de camera daar wel aan voldoen. Als alle lenzen daarentegen, vanwege ontwerptechnische redenen, afbreuk doen aan het totaal omdat het niet langer compact is hoef ik het niet. Ja, een NEX-7 met 24mm is en blijft kleiner dan eender dSLR met soortgelijke prime. Maar daar gaat het mij niet om.

Kijk naar m4/3. Kleine camera's en kleine objectieven. Dat noch Olympus noch Panasonic in hun EP/GF lijn een ingebouwde EVF stoppen zoals Sony dat nu gaat doen in de NEX-7 is jammer. Daarom wacht ik ook tot december/januari. Want volgens geruchten komt Panasonic dan pas op de proppen met een alternatief tegenover deze NEX-7. Als dat ontwerp van een zogenoemde GF-pro wat is, haal ik die in huis met de Panasonic 20mm. Zo niet, dan haal ik met dank aan de MM "btw? weg ermee!" dagen met 16% korting op de aanschafprijs een Fujifilm X100. Dus concluderend: prima ontwerp van Sony, maar waar blijft naast de 16mm pancake nu eens een even zo dun objectief ala 24mm? Bedoel die CZ 24mm die ze nu straks gaan aankondigen zal best goed presteren neem ik aan. En in die zin issie zo groot uitgevallen omdat een lichtsterk objectief nu eenmaal zwaarder is. Oké, maar kijk naar Olympus met hun 17mm (mooi dun) of Panasonic met hun 20mm (dito). En toch lichtsterk..
Precies; maar de cropfactor van Olympus is wel wat hoog met 2x. Dat is niet zo goed voor de scherptediepte. Om aan mijn eis van 24, 50, en ~85mm lenzen te voldoen, zouden er 12, 25 en 42mm primes moeten zijn. Ik vraag me af of die er gaan komen.
Olympus heeft kort geleden de 12mm aangekondigd. Panasonic heeft kort geleden de 25mm aangekondigd. En Olympus is gekomen met een 45mm. Dus die zijn alledrie al voor handen bij mFT c.q. m4/3 :)
Nice, thanks. 24, 50 en 90 zijn perfecte "rangefinder"-equivanten. Volgens mij had Leica zelfs een 90mm lens :) edit. Ik heb jouw berekening niet gecontroleerd; ik ga er even van uit dat die goed is. Als een lens op m4/3 vergelijkbaar is met een lens die een 25% hoger diafragma heeft op APC, dan zijn die hierboven genoemde lenzen dus vergelijkbaar met:

15mm f/2.67
30mm f/1.87
56mm f/2.40

En dat op een APC-camera.

Als ik een APC-camera zou hebben, dan zou ik die lenzen zonder aarzelen kopen. De diafragma's zijn goed. OK, nóg lager zou beter zijn; zoals een echte rangefinder f/1.4 @ fullframe zou helemaal de bom zijn. Dan zou je echter moeten kijken naar een Leica M9 met bijbehorende lenzen, en dat kost vele duizenden tot tienduizenden euro's. Dat gaat te ver. Vroeger schoot ik vrij happy met een 10D (later 40D) en een set Canon f/4L-serie lenzen, en een 50mm prime. f/2.8 gaf daar al een kleine scherptediepte, en de setup hierboven zou qua scherptediepte beter zijn dan dat. Dan ben ik tevreden :)

Dan is er alleen nog een camera nodig met een EVF en flitsschoen; en dan wel een platte rechthoekige, zoals een rangefinder, en geen SLR-achtig model. Die zijn namelijk al bijna even groot als een normale SLR. Daarnaast vind ik de viewfinderplaats van een rangefinder-achtige camera (linksboven in de hoek) prettiger dan die van een SLR.

Sony zou die lenzen ook moeten introduceren om een kans te maken. Ik denk dat veel mensen op een rangefinder-achtige camera met bijbehorende lenzen zitten te wachten. Dat is het perfecte compromis tussen een compact en SLR.

Echt, ik ga in spanning afwachten. De lenzen zijn er in elk geval... of gaan er komen. Nu maar hopen dat ze niet meer kosten dan rond de 500 euro per stuk :)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 3 augustus 2011 21:00]

Anderzijds: de chips van MFT zullen nooit de beeldkwaliteit van een rangefinder camera benaderen. Sony heeft hier toch een niet meer in te halen voorsprong met de grotere afmetingen van de chip en de modernere techniek. Het gebrek aan lenzen, dat lossen ze wel op. En ook andere fabrikanten als Sigma zullen hier snel verlichting bieden.
"Snel"?

NEX is er al 1,5 jaar en er zijn nog steeds maar 3 lenzen. De techniek van Sony is ook niet per se moderner, hun sensor is alleen groter. Het heeft ook jaren geduurd voordat m4/3 een beetje op stoom kwam; hun lensline-up begint nu pas aardig interessant te worden. Ik verwacht dat dit voor Sony nog wel enige tijd in beslag neemt.

Ik snap ook wel dat de m4/3-sensor altijd achter zal blijven op APSC en full frame, maar de sensor in de 10D die al 8 jaar oud is was voor mij al voldoende; de sensoren in de huidige kleine camera's zullen zeker zo goed of beter zijn.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 4 augustus 2011 00:18]

Je baseert je op onjuiste gegevens. Sony levert al meer dan 3 lenzen, en ook 2 adapters. Het gebruik van vintage lenzen met een adapter is enorm populair. Sigma heeft al aangegeven objectieven te ontwikkelen.
De techniek van Sony is beter, de nieuwe generatie sensoren zijn een grote stap vooruit (zie de d7000). Als je een 10d voldoende vindt, volstaat een moderne compact-camera ook. Maar een digitale systeem-camera is voor fotografen die hoge eisen stellen aan beeldkwaliteit.
Een compactcamera volstaat niet omdat die niet de mogeljikheden qua scherptediepte heeft, die een camera met APSC of m/43 sensor wel heeft. (Al is APSC hierin wel wat beter.) Ik ben niet van plan om vintage lenzen te gebruiken.
En nog allemaal snelle primes ook:

12mm F2.0 (24mm equiv.)
25mm F1.4 (50mm equiv.)
45mm F1.8 (90mm equiv.)

Om bij mFT dezelfde scherptediepte krijgen als bij (Sony) APS-C heb je een 25% kleiner F getal (2.0/1.5) nodig. Dus ipv F2 minimaal F1.5.
De 25 mm voldoet dus, en de andere lenzen bijna. Het verschil in DOF zal dus marginaal zijn.

PS die 45mm F1.8 staat in ieder geval op mijn verlanglijstje! :9~
Ik heb de schetsen van de NEX-7 al eerder gezien.
Als deze camera inderdaad zo wordt als beschreven in die geruchten (EVF in de linker bovenhoek, flitser, en dat rechthoekige uiterlijk), dan zou het wel eens mijn volgende camera kunnen worden als er een APC sensor in zit, en er lenzen zijn die equivalent zijn aan een 24 of 28mm f/2, 50 f/2 en 100 f/2. Natuurlijk is f/1.8 of f/1.4 ook prima. Voor de 24 of 28mm zou ik wellicht f/2.8 nog wel accepteren; een 35 f/2 zou ook mooi zijn.

Ik ben al lang aan het wachten op een rangefinder-achtige camera, maar ze missen allemaal wel iets; of de flitsschoen, of de EVF, of de juiste lenzen. Hopelijk wordt dit hem dan, maar gezien er maar 3 lenzen beschikbaar zijn denk ik eigenlijk van niet.

Ik vraag me af waarom zoveel fabrikanten zich op camera's concentreren. De ene na de andere, terwijl er enorme gaten in de lensline-up zitten.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 3 augustus 2011 11:26]

Als het goed is wordt er ook een Carl Zeiss 24 mm f/1.8 en een Sony 50 mm f/1.8 met deze modellen aangekondigd. De CZ zal wel flink aan de prijs worden, aangezien de 24 mm f/2 voor de A-mount al over de 1000 euro kost.
Nex heeft een 1.5x cropfactor sensor. De 16mm pancake bestaat al.

Dat zou een leuke line-up zijn voor die camera: 16, 24, 50. Dat wordt dan respectievelijk 24, 35 en 75mm. Mooie lengtes voor een dergelijke camera. Zeker als die lenzen f/2 of sneller zijn, heb ik er wel wat geld voor over... maar liever niet 1000 euro als ik het kan voorkomen. Het zou anders een flink duur setje worden :P

Een 85mm (127 equivalent) zou dan ook wel mooi zijn om het af te maken. edit: 70mm (105 equivalent) als langste lens zou ook wel prima zijn. We zullen het wel zien.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 3 augustus 2011 13:06]

De CZ zal wel flink aan de prijs worden, aangezien de 24 mm f/2 voor de A-mount al over de 1000 euro kost.
De 24/2 is een fullframe lens en deze voor NEX natuurlijk niet. Neem maar aan dat hij goedkoper zal zijn.
In de bron worden deze twee lenzen genoemd, dus je zit goed:
Zeiss 24mm f/1.8
16-50mm f/2.8 SSM
Dat laatste lensje is een mooi rondloop lensje denk ik.
Die 16-50 is voor de A-mount, niet voor de E-mount. Dat wordt de kitlens van de A77.
Ik was aan het wachten op een opvolger van de Nex-5 ter compacte vervanging van mijn Nikon D80. De NEX-5N kan dus hiervoor in aanmerking komen. Zeer goed nieuws voor mij dus! :) Hopelijk gaat Sony wat doen aan de menustructuur want deze was volgens vele reviews niet de meest gebruiksvriendelijke. We wachten verder af!
Anoniem: 223113
3 augustus 2011 11:34
Pixel ruis langs de randen van teksten is heel normaal in jpegs dus betekend niet perse dat de jpeg bewerkt is. Jpeg heeft gewoon moeite met kleine scherpe details waardoor het daar veel ruis introduceert. Dit treed dan bloksgewijs op aangezien jpeg de afbeelding comprimeert als een verzameling blokjes. Egale of langzaam verlopende vlakken zijn eenvoudig te comprimeren en vertonen dus weinig tot geen ruis.
Is het onderste van het nieuwsbericht niet veel belangrijker? De A77 op 24 augustus... Dan is de kans dat deze Nikon-rumor waar is nog veel groter zijn dan de 80% die er nu staat. De techniek van de 24MP-sensor die Sony gebruikt is met zeer hoge waarschijnlijkheid (>99%) namelijk ook (aangepast) verwerkt in de D700-opvolger.

Ik weet het, het is geen Nikon-nieuwsbericht, maar men wacht al een tijd op de opvolger van de o zo goede D700 en de A77 hangt er nu eenmaal zeer nauw mee samen. Ik ben benieuwd in hoe verre de A77 stand houdt tegenover de D800 (?). Wat niet in dit bericht vermeld staat, maar wel overal besproken wordt, is dat de A77 een crop-sensor zou hebben. De D800 zou een FX-sensor moeten hebben om de D700 waardig op te volgen.
De A77 heeft idd een APS-C sensor, dus het lijkt mij niet dat Nikon die in een D700-opvolger gaat steken, eerder in een D300-opvolger. Volgens Nikonrumors worden eind augustus ook een opvolger voor de D3 en D700 aangekondigd.
heeft deze camera ook een audio ingang?
Ik denk van niet. Er is een losse microfoon voor de NEX beschikbaar, maar deze moet via de accesoirepoort met de camera worden verbonden. Helaas geen vrije keus uit microfoons dus. Misschien dat de NEX-7 dit wel heeft als extra optie, maar ik acht die kans niet groot.

[Reactie gewijzigd door PowerUp op 3 augustus 2011 11:57]

Als de NEX-7 wel een normale flitsschoen heeft en de NEX-3 en -5 dat niet hebben, dan zegt het feit dat de NEX-3 en -5 geen microfoon aansluiting hebben natuurlijk niet zoveel over het al dan niet aanwezig zijn van zo'n aansluiting op de NEX-7.

De NEX-7 is veel duidelijker gericht op de serieuzere fotograaf met meer externe controls, een EVF en een flitsschoen. Genoeg reden om aan te nemen dat er dan ook wordt voorzien in een standaard aansluiting voor een externe microfoon.
Ik vind hem er niet erg mooi uitzien.
Ze mogen het uiterlijk wel veranderen hoor ;)
Ik heb nu nog een spiegelreflex.. Vroeger deed ik er heel veel mee tegenwoordig alleen nog vakantie pics... Ik zit er serieus over na te denken om z'n camera te kopen lekker compact maar wel veel mogelijkheden en betere foto's dan met een compact!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee