Berichtendienst sms bestaat 20 jaar

Het is maandag precies 20 jaar geleden dat een Britse technicus het eerste sms'je ter wereld verzond. Sms groeide uit tot de belangrijkste en meest winstgevende berichtendienst ter wereld, maar is inmiddels over zijn hoogtepunt heen.

Sms viert daarmee zijn twintigste verjaardag, maar de toekomst is onzeker: het gebruik van sms in Nederland is zo ingezakt, dat er steeds minder abonnementen te verkrijgen zijn waarbij sms niet onbeperkt kan worden gebruikt. Enkele jaren geleden was dat anders: toen betaalden Nederlanders een hoger bedrag per maand als zij meer wilden sms'en.

De daling van sms kan worden toegeschreven aan berichtendiensten, die niet alleen meer mogelijkheden bieden, maar ook in eerste instantie minder kosten met zich meebrachten. BlackBerry-gebruikers stopten als eerste met sms'en vanwege de geïntegreerde dienst BlackBerry Messenger, waarbij gratis berichten en foto's onderling kunnen worden uitgewisseld. Daarna volgde WhatsApp, dat binnen enkele maanden op de meerderheid van alle Nederlandse smartphones stond. Omdat WhatsApp niet alleen het versturen van foto's gratis maakte, maar ook groepsgesprekken toestaat - een functie die binnen vriendengroepen, collega's of familie veel wordt gebruikt - nam het programma al snel de functie van sms over.

Sms was nooit bedoeld als grote winstmachine voor providers. Short messaging service kan een bericht van 160 tekens per telefoon overbrengen en was ontwikkeld als een zijproject van Groupe Speciale Mobile, de groep telecombedrijven die de 2g-standaard gsm ontwikkelde. De toen 22-jarige engineer Neil Papworth tikte de eerste sms via zijn pc, omdat het op telefoons nog niet kon. Hij stuurde een collega het bericht 'Merry christmas'.

Na die eerste sms kwam de dienst binnen enkele jaren beschikbaar op veel netwerken, maar het duurde nog enige jaren voordat de meerderheid van de mobiele telefoons sms'jes konden ontvangen en versturen. Pas eind jaren negentig nam het gebruik een hoge vlucht. Het hoogtepunt in Nederland kwam in 2010, toen een miljard sms'jes per maand werden verstuurd.

Providers rekenden veel geld voor sms'jes. De kostprijs van een sms is ver onder 1 cent, maar op het toppunt kostte een 160 tekens tellend bericht ergens tussen 10 en 35 cent per bericht. Daarmee werd sms een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor providers.

In de Verenigde Staten, waar onbeperkt sms'en sinds jaar en dag onderdeel is van abonnementen, ligt het gebruik veel hoger. Gemiddeld stuurden en ontvingen tieners daar enkele jaren geleden 3729 berichten per maand per persoon, maar inmiddels is dat ook dalende.

Sms is als onderdeel van de gsm-standaard inmiddels antiek in de telecomwereld en het is dus de vraag hoe lang de dienst nog zal bestaan. Providers hebben met Joyn inmiddels een opvolger, al wordt die nog niet breed toegepast. Het is duidelijk dat sms ergens in de komende decennia zal worden afgeschaft ten gunste van modernere berichtentoepassingen.

Sms op een oude Nokia

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-12-2012 • 07:24

40

Reacties (40)

40
39
25
2
0
5
Wijzig sortering
SMS wordt nu natuurlijk ook voor allerlei beveiligingstoepassingen gebruikt: TAN codes van ING, authenticatie bij DigID, ... Als SMS ooit stopt, moet daar een generiek alternatief voor worden bedacht.
Het ideale van SMS is juist dat iedere telefoon het kan, en omdat het al zo lang bestaat, volgt ook iedereen dezelfde standaard. De discussie over de cell-broadcasts voor NL-Alert laat al zien dat het moeilijk is om 'zomaar' een 'andere' techniek in te voeren.
Nou Neil Papworth, je was er vroeg bij door op 3 december iemand al een vrolijk kerstfeest te wensen.
De kostprijs had ik ergens gelezen dat dat 0,0015 euro per sms was. Dan hou je er een aardige marge op na. Vraag me af of er producten bestaan waarop de marge ook zo groot is als op smsberichten.
Anoniem: 382732 @Mahone3 december 2012 12:40
Ik ben wel benieuwd wat allemaal is meegenomen in die berekening. Het aloude mantra dat de infrastructuur "gratis" is gaat niet helemaal op natuurlijk. In principe lift SMS mee op de bestaande signaleringskanalen, maar gezien de hoeveelheid verkeer zijn daar ook flinke uitbreidingen nodig geweest. En SS7 is niet goedkoop.
Moet wel bij gezegd worden dat dat alleen de kosten zijn van het versturen van de SMS. Als je dan nog kijkt hoeveel de techniek gekost heeft, inclusief met de diensten en hardware kosten, kan het best zijn dat de prijs van 10 a 35 cent gerechtvaardigd is.

Daarbij komt dat er in een SMS'je meer nuttige informatie wordt verstuurd dan dat dat tegenwoordig met Whats app gaat, het is nou eenmaal goedkoper en makkelijker.. dat Whats app.
Ik denk wel dat SMS op z'n minst nog 10 jaar blijft bestaan, zo niet langer. Zullen meer vervangers komen, ook van providers zelf, maar voordat het echte SMS-en wordt opgeheven zal nog wel even duren. In ieder geval wereldwijd.
Inderdaad, ik ken in elk geval nog genoeg mensen zonder smartphone en dat zijn het soort mensen dat om de acht jaar een nieuw mobieltje koopt voor 30 euro. Prima natuurlijk, en SMS werkt ook goed vind ik. Ik message toch al weinig, vind bellen handiger. En in het buitenland is het helemaal handig, daar kost een SMS meestal zo'n 7 cent en ik wil niet weten wat het kost als ik de hele dag mijn 3G laat openstaan daar!
Tegenwoordig gratis onbeperkt SMS-en bij de grotere abbo's. Als alle providers dat invoeren zal het nog heel lang bestaan.
Totdat wij een volledige, feilloze 3g/4g dekking hebben, ook ondergronds en achter dikke muren zal SMS bittere noodzaak blijven (het is te duur om wereldwijd dekking te garanderen). Daarnaast is het ook het minst belastende protocol op mobiele netwerken.

SMS zal nooit verdwijnen in het huidige telecom systeem.
En na 20 jaar op zn retour.
Zeer veel gebruik van gemaakt, maar momenteel steeds meer met apps.

Vroeger; toen een sms nog 1 gulden koste

[Reactie gewijzigd door ÜberWicked op 23 juli 2024 05:54]

Het is inderdaad wel opvallend dat dit bericht direct gevolgd wordt door een bericht over WhatsApp; volgens mij toch de belangrijkste oorzaak van de afname van het SMS gebruik.

Dit doet me denken aan mijn eerste mobiele telefoon; de Nokia 1610. Deze telefoon was zo geavanceerd dat 'ie alleen maar SMSjes kon ontvangen en niet eens kon sturen!
SMS was volgens mij oorspronkelijk ook bedoeld om vanuit de provider berichten naar gebruikers te kunnen sturen. Pas later konden gebruikers ook onderling berichten sturen.
Anoniem: 272254 3 december 2012 07:36
SMS wordt goedkoper, maar nog niet altijd.
Nu zijn er idd goedkoop abonnementen met veel SMS'en, MAAR enkel binnenland. Een SMS naar buitenland is nog altijd 35 cent en tellen (meestal) niet mee in de bundels.
Als ze voor allemaal gelden zou je ze ook kunnen inzetten om M2M te laten communiceren. Voordeel is dat elke smartphone een SMS ontvangt (push).
Klopt. Als ik van Microsoft een SMS krijgt om aan te melden op bepaalde onderdelen van mijn account (2e authenticatie methode) dan komt dat SMSje vanaf een +45 nummer (Denemarken, had Ierland verwacht eigenlijk). Deze bedragen worden ondanks een SMS bundel welke ik nooit gebruik en een T-Mobile Grenzeloos optie toch apart gefactureerd. Leuk dat T-Mobile Grenzeloos aanbied, maar maakt totaal niks uit voor SMS.

Leuk feitje, het oude Nokia biepje dat je een bericht ontvangen hebt is SMS in morsecode
( . . . - - . . . ).

Opvallend trouwens dat pas in 2010 het hoogtepunt van SMS is bereikt. Volgens mij waren smartphones en apps toen al behoorlijk gemeengoed.
Anoniem: 449164 @Ireyon3 december 2012 14:39
Nog niet heel erg. In 2010 begon de opmars van Android pas echt, met de S, de Desire Hd, X10 en misschien zelfs nog de HD2.
sms is langzaam aan het dood gaan, achja.. goede oude tijd, toen je nog monotone ringtones kon kopen bij TMF en MTV (toen ze nog muziek hadden) dmv een smsje.... :P

en nog gefeli @sms dan maar :P

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 23 juli 2024 05:54]

Ik kan niet zeggen dat ik de Crazy Frog etc. reclames mis. Je hoefde daar maar een halve dag TV voor te kijken of je kende iedere 59 nieuwe 'coolste ringtone van dit moment'.
Ik kan niet zeggen dat ik de Crazy Frog etc. reclames mis. Je hoefde daar maar een halve dag TV voor te kijken of je kende iedere 59 nieuwe 'coolste ringtone van dit moment'.
nee idd die reclames waren bagger :P maar er was gewoon een klein balkje in beeld bij een nummer
Ik ben al lang blij dat ze die bullshit niet meer doen; tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen zijn er toen ingetrapt en zaten wekenlang vast aan een dom abonnement zonder dat ze het doorhadden. Er zijn een handjevol heel erg rijk geworden aan die praktijken, totdat het ten eerste makkelijker werd om af te zeggen, ten tweede verboden werd, en ten derde overbodig werd door de opkomst van de smartphones.
SMS is nog niet stervende veel abbonementen hebben "onbeperkt" SMS'en wat natuurlijk dan even makkelijk is als een whatsapp. jammer dat het al afgeschreven staat heb ik eindelijk mijn ouders zover dat ze begrijpen hoe het moet!
Nee, dat is niet net zo makkelijk als whatsapp. WhatsApp heeft ook foto's, geluidsfragmenten en andere multimedia diensten die SMS niet biedt. Daar had je MMS voor, maar wie gebruikt dát tegenwoordig nog?
Toch gebruik ik het nog regelmatig, geen zin in whats App die steeds me accu leeg trekt. En ach, SMS is net groot genoeg voor wat ik er in kwijt wil :)
Maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat het echt dood is, ik dacht ook altijd dat teletekst op tv al weg zou zijn en zelfs dat bestaat nog. Al sinds 1980 in NL...

[Reactie gewijzigd door bonus op 23 juli 2024 05:54]

Anoniem: 449164 @bonus3 december 2012 14:41
Is af en toe nog steeds handig hoor, dat Teletekst. Ik denk dat m'n opa niet eens zonder zou kunnen.
En helaas voor de Telco's. De SMS is gelukkig weer op zijn retour. Gouden tijden voor die telcomaffia. Het kost een telco ongeveer 0,000017 euro om een SMS te verwerken (Frans onderzoek, kan per land iets verschillen). En in de begintijd (Nokia 3210 etc.) kostte het nog 50 eurocent.

Kennen jullie een ander product wat 29.411x over de kop gaat? Uiteraard, netwerk bouwen en onderhouden is niet gratis. Research & development etc. Maar SMS was echt de melkkoe van de KPN's van deze wereld. En nu houden die gouden tijden helaas voor ze op :)
Leuk rekenvoorbeeld, al hangt het altijd af van wat je meerekent (zitten de marketingkosten erin, om slechts één voorbeeld te noemen).

Verder zijn de kosten voor mobiele abonnementen en diensten behoorlijk gestegen de laatste paar jaar.

Eerst hebben de telco's jarenlang iedereen laten wennen aan het continu vernieuwen van je abonnement, elke twee jaar een nieuw (vaak gratis) toestel plus lagere abonnementskosten. Velen doen het nog steeds zo, alleen zitten ze opeens met hogere tarieven. Maar ja, die gratis telefoon..... daar rekent men inmiddels op, dus toch omzetten dat abonnement. Inmiddels betaal je je wel scheel voor bijvoorbeeld een data abo. Voorheen 10 euro voor onbeperkt, nu 15 euro of meer voor 1GB.

Wat de telco's dus doen is de inkomsten afname aan de ene kant opvullen met inkomsten (tariefsverhogingen) aan de andere kant. Hoe de dienst ook heet, SMS of data, betalen laten ze je.
Zoals met zoveel zaken is men SMS-en gaan uitmelken en heeft men niet gekeken naar het vernieuwen of verbeteren van deze service. Nu worden ze aan alle kanten voorbijgegaan door alternatieve berichtenservices en begint men te klagen dat de inkomsten teruglopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.