Gerucht: Facebook wil WhatsApp kopen - update

Facebook is volgens TechCrunch van plan om WhatsApp over te nemen. Hoeveel Facebook voor de berichtendienst zou willen betalen, is niet duidelijk. Ook weet het blog niet te melden in welk stadium de gesprekken over een overname zich zouden bevinden.

TechCrunch zegt te weten van de plannen voor een overname op basis van bronnen die 'bekend zijn met de materie'. WhatsApp zou met Facebook gesprekken over een overname hebben gevoerd, maar het blog weet niets te melden over een eventuele overnameprijs of over de vordering van de gesprekken.

WhatsApp bestaat sinds 2009 en de berichtendienst heeft veel gebruikers weggesnoept van sms, dat maandag zijn twintigste verjaardag viert. Volgens TechCrunch heeft WhatsApp inmiddels honderd miljoen dagelijkse gebruikers. In november vorig jaar werden 1 miljard berichten per dag verzonden.

Met een overname van WhatsApp zou Facebook zijn positie op de mobiele markt kunnen verbeteren; het bieden van mobiele diensten is al enige tijd iets waar Facebook volgens analisten niet goed genoeg in slaagt. Het bedrijf heeft zelf een berichten-app voor Android en iOS, Facebook Messenger, maar die is lang niet zo populair als WhatsApp.

Update, dinsdag, 9.30: WhatsApp laat aan meerdere media, zoals VentureBeat, weten dat het bericht van TechCrunch 'een gerucht is en dat het niet feitelijk accuraat is'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

03-12-2012 • 07:49

243 Linkedin

Reacties (243)

Wijzig sortering
Ook whatsapp schendt je privacy. Dus of Facebook het overneemt of niet, dat doet er niet meer toe.

http://www.classity.nl/be...tsapp-privacy-nachtmerrie
Ik hoop van harte dat enkel een gerucht is en blijft. Facebook is al een draak van een bedrijf. Het lijkt soms al dat je niet zonder kan. Net als Google nu ook weer heeft geflikt met de play store, alleen recensies geven met g+ account. Ik zal nooit 1 van die accounts nemen. Ze moeten het gewoon verbieden dat social network sites zoveel macht krijgen zoals ze nu al hebben. Dus laat WhatsApp voor wat het is. Zodra dit over genomen wordt download ik gelijk alle alternatieven en zie wel welke de nieuwe standaard wordt
Zolang Whatsapp praktisch gratis is kan je er op wachten totdat ze de boel aan een grote partij verkopen. Het enige alternatief om Whatsapp zelfstandig te laten is om als eindgebruiker te gaan betalen voor de dienst of de berichten vol te plempen met advertenties.
Lijkt me geen goed idee. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe het gesteld is met de privacyvoorwaarden van whatsapp, maar heb toch het idee dat die duidelijker en vriendelijker zijn dan die van Facebook. Als het zo doorgaat is alles wat je met je mobiele telefoon doet bekend bij Zuckenberg en daar ben ik persoonlijk niet van gecharmeerd.
Als het zo doorgaat is alles wat je met je mobiele telefoon doet bekend bij Zuckenberg en daar ben ik persoonlijk niet van gecharmeerd.
ik hoop dat je je realiseert dat er allang een bedrijf is dat véél meer weet van wat je doet met je mobiele telefoon... die daarmee in de gaten kan houden of je aan het inkopen bent, of je ergens in de file staat (of of je misschien met de trein reist)..

Bij veel mensen heeft dit bedrijf zelfs hun bankrekeningnummer én een machtiging maandelijks bedragen ervan af te boeken.

GSM providers weten juist véél meer van jou dan wat een internetdienst ooit zal kunnen bieden..
tevens bieden die véél minder inzicht inw at zij nu precies met jouw gegevens doen (GSM providers gebruiken die gegevens nu ook al voor commerciele dataprojecten; dat is voor hen een erg interessante groeimarkt).

Hét verschil tussen bv een dienst als facebook en gsm-providers is echterd at de eerste veel meer een thema maakt van de 'optie' die gebruikers hebben om controle te hebben over hun privacy... bv een telefoonprovider is darin slim door daarvan verder helemaal geen optie te maken en vremd genoeg voelen vel gebruikers zich dan ook veel 'geruster'...
een beetje 'wat niet weet, wat niet deert'.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 3 december 2012 09:28]

Let wel dat er een héél héél groot verschil zit tussen bedrijven zoals Facebook (en Google, WhatsApp, etc.) en jouw telefonieprovider:

Facebook
Facebook geeft jou een gratis product en heeft een contract met advertentiebedrijven om een zo goed mogelijk profiel van hun gebruikers aan te leveren (en verdient aan het verkopen van advertentieruimte). Het verzamelen van gebruikersgegevens is dus niet een bijproduct maar het hoofdproduct, wat verkocht wordt aan de hoogste bieder.

(Mobiele) Telefonieprovider
Een mobiele telefonieprovider heeft een contract met jou! Jij betaalt dus direct voor het product dat je gebruikt en er wordt dus verdiend aan het zo goed mogelijk aanbieden van die dienst (anders ga je immers weg). Dat hierdoor gebruikersgegevens worden verzameld, zeker, dat doen de meeste bedrijven (onder de noemer Business Intelligence / Business Analytics), maar het is en blijft een bijproduct en niet het hoofdproduct.

Samengevat: Ja, je hebt zeker gelijk dat een mobiele telefonieprovider veel meer weet over het telefoongebruik (wie je belt, hoe lang je belt, waar je bent, etc.) dan Facebook. Echter is het niet noodzakelijk voor een mobiele telefonieprovider om deze informatie aan de hoogste bieder te verkopen, dit in tegenstelling tot Facebook die daaraan zijn geld verdient.

@besluitloos dank voor de opmerkingen, de taalfouten zijn hersteld, excuses dat ze er in zaten!

[Reactie gewijzigd door KilZone op 3 december 2012 16:47]

Tja, jij vind dat een enorm verschil (en lijkt sterk een positief voordeel te zien in bedrijven die dat 'erbij' doen ) maar ik zie vooral een gevaar juist in dat idee dat bv mobiele telefoonproviders leuk 'bij kunnen verdienen' aan zulke bewegingsproilering maar verder beperkte informatie aan hun klanten verstekken wélke gegevens verzameld worden en waarvoor.


Bij facebook is het eerder een 'hype' dat veel gebruikers het heel graag over 'privacy' hebben (inclusief van die copy-paste statussen die mensen van elkaar overnemen om de indruk te wekken dat ze zich zo heel erg met hun 'privacy' bezighouden dat ze dat al hun vrienden willen laten zien) wat ikzelf eerder een soort van exhibitionisme-privacystreven vind: des te luider mensen dat aan iedereen willen meedelen, des te meer kun je afvragen of ze werkelijk veel waarde leggen aan het 'besloten' houden van hun persoonlijke leefomgeving... ikzelf vermoed wel dat het andersom is: dat de 'protesten' van zulke mensen over het mogelijk misbruik van gegevens die ze zelf dolgraag opengeven, vooral een wens is zoveel mogelijk met iedereen te delen en zich niet te hoeven bekommeren over mogelijke nadelen alles van jezelf bloot te geven
Dat ontstaat zelf echter ook doordat Facebook zélf ook actiever is in informatieverstrekker hierover, ook bv moeite doet klantvriendelijke meldingen te geven over wijzigingen in hun gebruiksvoorwaarden en deze ook leesbaarder te maken (dingen die mobiele telefoonproviders juist _niet_ doen)

Véél gevaarlijker zijn imho privacyschendingen die mensen niet door lijken te hebben en waarbij de transparantie naar de klanten toe ook véél lager is... juist dat is véél erger bij bv bedrijven die niet gegevensverzamling als hun 'hoofdproduct' gekozen hebben en ook geen bewust beleid hebben om 'openheid' te hebben over wat ze verzamelen en waarvoor.

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 3 december 2012 11:16]

Dat is niet waar. Een provider weet dat je internet, maar wat je doet op internet kunnen ze niet zien. Daar zou deep packet inspection voor nodig zijn, en dat mag niet
waarop ik doel is dat een mobiele telefoonprovider juist behoorlijk exact weet waar je je IRL bevind, deze kunnen een heel exact bewegingsprofiel maken en ontwikkelen nu ook volop diensten die zulke bewegingsprofielen commercieel verkopen.
dát is een veelvoud waard als enkel internet-profilering, en nee, er is nog altijd geen optie waar je dat als klant je telefoonprovider kunt 'ontzeggen' jouw positie-gegevens voor bv bewegingsporfilering te gebruiken

Overigens, DPI is voor andere gebruiksstatistieken niet nodig, met Shallow Packet Inspection valt al een hoop te zeggen (enkel ip's en ports en hoeveelheid aan data of gebruisktijden), óf providers kunnen bv dns..
dat ze dat veelal niet doen is hooguit dat de commerciele waarde relatief beperkt is, maar bv positionering en bewegingsprofielen van gsm-gegevens zijn nu een sterke markt in ontwikkeling.
Eh?

Welke DNS server gebruik jij op je telefoon? Die van je provider. Dus elke website waar jij naartoe gaat, geef je eerst netjes door aan je provider ;-) zonder DPI.
Vast een 'server' die GSM-antenne heet en dedicated hardware heeft in je telefoon... klets toch niet als je niets van radiosignalen weet.
Ja daar heb je gelijk in. Ik ga er nochtans vanuit dat mijn Nederlandse provider zich aan andere regels dient te houden dan een Amerikaans facebook, voornamelijk door de (in mijn ogen) vreemde wetgeving op het gebied van privacy bij Amerikaanse bedrijven die in andere landen opereren.
wordt eens wakker
Dat is niet waar, zie mijn bericht in een ander nieuwsbericht over Whatsapp.

Quote uit mijn bericht:
The Information WhatsApp Does Not Collect
WhatsApp does not collect names, emails, addresses or other contact information from its users’ mobile address book or contact lists other than mobile phone numbers

En een stukje daaronder:

The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business.


edit: quote toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door contrast op 3 december 2012 09:08]

@ Contrast
Ik vraag me af welke waarden we kunnen hechten aan de quotes die jij plaatst als verderop in dezelfde algemene voorwaarden ook de volgende passages staan:

When you use the WhatsApp Sites or Services, our servers automatically record certain information that your web browser sends whenever you visit any website.

Any website? Whenever? Als in 24/7 webmonitoring?

When you use the WhatsApp Software, our servers automatically record certain information that our WhatsApp Software sends whenever you update or request any status information. These server logs may include information such as your web request, Internet Protocol ("IP") address, browser type, browser language, referring / exit pages and URLs, platform type, number of clicks, domain names, landing pages, pages viewed and the order of those pages, the amount of time spent on particular pages, the date and time of your request, one or more cookies that may uniquely identify your browser, your phone number, phone number you are requesting the status of and various status information.

Met andere woorden: De heren hebben meer interesse in andere persoonlijke gegevens dan je directe NAW gegevens. Interessant, want de gegevens die ze wel opslaan hebben ze echt niet nodig om het product beter te maken. Of om mooie browser- en gebruikersstatistieken te maken. Logischerwijs verzamelen ze deze gegevens om op een andere manier invulling te kunnen geven aan een business model...

In the Event of Merger, Sale, or Bankruptcy
In the event that WhatsApp is acquired by or merged with a third party entity, we reserve the right, in any of these circumstances, to transfer or assign the information we have collected from our Users as part of such merger, acquisition, sale, or other change of control. In the (hopefully) unlikely event of our bankruptcy, insolvency, reorganization, receivership, or assignment for the benefit of creditors, or the application of laws or equitable principles affecting creditors' rights generally, we may not be able to control how your personal information is treated, transferred, or used.


bron: http://www.whatsapp.com/legal/

Zoals een tweaker een paar maanden geleden al zeer treffend zei: Eerst miljoenen investeren in datamining om vervolgens de gewonnen informatie te verkopen voor miljarden blijkt een uiterst lucratief business model te zijn in de huidige tijd.

Edit: Leesbaarheid

[Reactie gewijzigd door Industrealistic op 3 december 2012 13:37]

@ Contrast
Ik vraag me af welke waarden we kunnen hechten aan de quotes die jij plaatst als verderop in dezelfde algemene voorwaarden ook de volgende passages staan:

When you use the WhatsApp Sites or Services, our servers automatically record certain information that your web browser sends whenever you visit any website.
Any website? Whenever? Als in 24/7 webmonitoring?
Als je in de logs van een webserver kijkt dan zie je daar al standaard gegevens staan (zoals ip-adres etc, dit geldt voor elke website) dit is waar bovenstaande passage aan refereert.
Als ze zouden beweren dat er helemaal niets zou worden opgeslagen zouden ze glashard liegen, elke webserver heeft tenslotte een log (en dat is maar goed ook, omdat op basis van deze log o.a. misbruik kan worden gedetecteerd)
_Peter2_

Heb je alles goed gelezen wat ze opslaan?

[...]your phone number, phone number you are requesting the status of and various status information.

Volgens mij hoeven zij helemaal niet mijn telefoonnummer te kennen voor een service die over het WEB gebruikt word.

Verder logt een webserver niet standaard welke cookies jouw browser opgeslagen heeft, hoelang je op een pagina blijft hangen e.d.

Imho zijn ze dus echt geen haar beter dan Facebook. Datamining tegen 100km/u. Om nadien door te verkopen. Daar word naar gerefereerd. Al die standaard stuff staat er gewoon bij om de rest een beetje te maskeren, zodat het niet echt opvalt dat er informatie verzameld word die absoluut niet nodig is voor de goede werking van de app of webservice...
Zoals _Peter2_ ook al aangeeft, dat zijn gegevens die iedere website van jouw monitort als jij een bezoek brengt aan de website. De website van Tweakers maakt bijvoorbeeld gebruik van Google Analytics, deze verzameld ook de gegevens die jij gequote hebt. Daarnaast worden deze gegegvens ook automatisch opgeslagen in de log bestanden van elke website.
Dat is niet waar, zie mijn bericht in een ander nieuwsbericht over Whatsapp.

Quote uit mijn bericht:
The Information WhatsApp Does Not Collect
WhatsApp does not collect names, emails, addresses or other contact information from its users’ mobile address book or contact lists other than mobile phone numbers
[/quote]

Lol dus als ze jou MAC oid loggen samen met (of verkopen aan) Facebook kunnen ze op een vrij simpele manier een profiel van jou maken zonder dat ze de door jou genoemde gegevens hoeven te bewaren

[quote]

En een stukje daaronder:

The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business.


edit: quote toegevoegd.
Dit is een gevaarlijke... de content wordt niet bewaard of gearchiveerd, ze kunnen dus met groot gemak een aantal keywords linken aan jou profiel om zo een profilering te kunnen doen zonder dat de voorwaarden worden geschonden.

Ik zeg niet dat het zo is maar je mag wel een beetje oppassen met dit soort zaken
Dit klopt helemaal, maar zo kun je nog allerlei andere dingen bedenken wat ze eventueel zouden kunnen doen. Ik ga dus gewoon uit van hun algemene voorwaarden.
Ik denk dat Whatsapp je data toch echt wel doorverkoopt, want er zal toch geld verdiend moeten worden; de app verkoop op iOS zal een aardige inkomstenbron zijn want ze staan al jaren altijd bovenaan bij de populairste betaalde apps (tenzij de app tijdelijk weg is uit de store of tijdelijk gratis is).

Echter; het betalen op BlackBerry en Android heeft geen prioriteit.... Dus je hebt één van de meestgebruikte apps ter wereld; in de voorwaarden heeft altijd al gestaan dat het een betaalde dienst gaat worden, vervolgens heb je miljoenen gebruikers en dan heeft die 1 doller per jaar per gebruiker ineens "Geen prioriteit".

Als binnen een winst georiënteerd bedrijf enkele tientallen miljoenen dollars op jaarbasis geen prioriteit heeft; reken er dan maar op dat ze op een andere manier nog veel meer geld binnen halen en dat kan volgens mij maar op één andere manier en dat is het doorverkopen van je data.
Binnenkort wordt de app overal betaald, zijn ze nu experimenten mee aan het doen. De betalingsopties van de andere app stores waren nog niet goed en wijdverspreid genoeg. Op dit moment is het daarom dus uitbreiden en daarna kapitaliseren, mogelijk gemaakt door het netwerk effect.

WhatsApp legt verder duidelijk uit op hun blog waarom ze voor pay kiezen en dat dit juist is om data niet te hoeven verkopen.
Anoniem: 418414
@Willaaam3 december 2012 14:33
Binnenkort? Toen ik ruim een jaar geleden de app in gebruik nam, was dat met de melding dat het eerste jaar gratis is, daarna 1euro/jaar. Dat vond ik een topdeal, want ik had de indruk dat mijn persoonlijke gegevens daardoor niet gebruikt zouden worden als inkomstenbron.

Maar niet zo lang geleden is het gewoon gratis verlengd. Zou het nu dan toch terug betalend worden? Ik hoop het eerlijk gezegd wel.

Maar als facebook het overkoopt ben ik weg. Daar wil ik niets mee te maken hebben. Het is al genoeg dat google mijn doen en laten kent.

edit: ik had het dus over whatsapp op android

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 418414 op 3 december 2012 14:41]

Toevallig vorige week in het nieuws dat de verplichte betaling nu toch echt in zal gaan. De betaaltechnieken waren er nog niet klaar voor.

Daarnaast zal het vast meespelen dat ze eerst hebben gezorgd dat Whatsapp een algemeen begrip zou worden voordat ze de betaalbarriere opgooien. En dat is ze prima gelukt.
Gelukkig iemand anders die het ook opmerkt. Iets waar veel mensen gemakkelijk over doen.

WhatsApp is gewoon een bedrijf dat winst wil maken. WhatsApp kost op android niets enkel op iOS (for the time being) meen ik. Ze hebben wel geld nodig voor hun busineess op gang te houden. Ook al zouden ze de client software gratis en open (community) ontwikkelen hebben ze NOG STEEDS geld NODIG voor het aanschaffen, opereren van hun servers en de benodigde bandbreedte. Daar komt ook personeels kosten bij hiervoor. Naast de developer(s) van de applicatie.

Al dit geld moet ergens vandaan komen en 'gratis' betaald dit niet. 3x raden hoe dit bekostigt wordt. Juist ja, jouw persoonlijke gegevens.
Waar baseer je dit op? Lees hun algemene voorwaarden eens door zou ik zeggen. Of kom met bronnen waarin jouw bewering bevestigd wordt.

Daarnaast zijn er genoeg mensen, waaronder ik, die gewoon betalen voor de dienst. Ze hebben dus wel degelijk genoeg inkomsten om de dienst draaiende te houden, anders waren ze allang gestopt.

[Reactie gewijzigd door contrast op 3 december 2012 10:58]

Waar baseer je dit op?

Hoeveel betaalde abonnees hebben ze? Denk je dat die voldoende geld bij elkaar brengen om 1 miljard berichten per dag te bekostigen? Of kom met bronnen waarin jouw bewering bevestigd wordt.
Het exacte nummer kan ik je niet geven, maar het loopt in de miljoenen gebruikers die betalen.

Hou er ten eerste even rekening mee dat hoewel het op dit moment (binnenkort wel) niet "enforced" is dat je moet betalen op Android, RIM en Symbian devices, dit binnenkort wel gebeurd; maar: In de Apple store is het altijd betaald geweest. Een paar keer hebben ze een promotie gehad dan was het een paar dagen gratis te krijgen, maar dan heb je het ook wel gehad.

In de AppStore alleen al zijn er sowieso meer dan 50 miljoen. Meer dan 100 miljoen downloads durf ik alleen te bevestigen voor Android.

Ga nu eens uit van een vrijwel onrealistich scenario: slechts 50% van de 50 miljoen klanten waar ik zeker van ben (maar het zijn er meer...) hebben betaald in de AppStore. 25 miljoen stuks.... We houden dit getal ook maar even aan omdat ze door "currency conversion" wel eens een paar cent mislopen en USD niet altijd even sterk staat.
WhatsApp kost 87 cent in de AppStore. Daar gaat nog een chunk van naar Apple toe. Zeg dat WhatsApp maar 50 cent per purchase krijgt. Laten we dat nu eens even een beetje een "break down" geven:
Dan heb je al: 25.000.000 * €0.50 = €12.500.000. We gaan er vanuit dat ze dit over 3 jaar tijd hebben verkregen. €12.500.500 / 3 = €4.166.666 per jaar / 12 = €347.222 per maand.
En dat enkel van Apple.

Nu pakken we Android er even bij. Die heeft 100 miljoen downloads. Gratis, maarrrrrr er zijn mensen die niet te beroerd zijn om te betalen. Nu denk ik als ik een beetje pijl, maar we moeten wel een nummer hebben waar we zeker van kunnen zijn, dat 5% van die 100 miljoen heeft betaald. (En dan bereken ik nu slechts één jaar, er zullen mensen zijn die al meerdere jaren betalen, en dat reken ik niet mee!)
Dan komen we uit op 5 miljoen stuks. Tot voor kort koste WhatsApp op Android $2 USD per jaar.
Dat is $10.000.000 USD in een jaar tijd. Dat komt neer op $833.333 USD per maand, of te wel: €638.381.

€347.222 + €638.381 = €985.603 per maand.

De servers kosten relatief gezien niet veel, omdat WhatsApp extreem light-weight is voor de servers. Bijna 2 jaar geleden kon één server al 1 miljoen connecties aan, nu zijn dat er al meer. Een extreem dik server park is het dus niet.

Nu mag jij me zeggen;
denk je serieus dat WhatsApp van €958.603 per maand (€11.503.236 in een jaar), enkel al uit een onrealistich laag aantal betaald gebruikers (er zijn er zowel op Android als op iPhone meer dan hier berekend...) geen server park kan betalen en de paar medewerkers die ze hebben? En hou er dan even rekening mee dat ik nu enkel nog een (veels te lage) berekening heb losgelaten op Android en iPhone, dan zitten dus de andere (Windows Phone, Symbian, RIM) er nog niet bij...

Jullie kunnen zitten ouwehoeren wat je wil, het is een feit (trust me, I know.) dat WhatsApp GEEN privé gegevens van jou deelt. Het enige dat ze weten is jou telefoonnummer (duh...), maar zelfs daar zit geen eens een naam aangekoppeld...
WhatsApp heeft jou gegevens totaal niet nodig en het zou teveel capaciteit kosten om te harvesten.

Je gegevens worden NIET verzameld en daarmee dus ook NIET verkocht. Punt.


Iets on topic:
De eigenaren zijn "basic", geen geldwolven en spreken zich zelfs uit tegen data harvesting en sell outs.
Het lijkt mij heeeeel erg stug dat WhatsApp verkocht gaat worden aan Facebook. Facebook heeft WhatsApp misschien benaderd, maar die gaan op dit punt geen ja zeggen.
WhatsappHack heeft hierop al een antwoord gegeven in een ander nieuwsbericht. Zie zijn bericht. WhatsappHack in 'nieuws: Vodafone brengt WhatsApp-concurrent Joyn uit in Duitsland'

[Reactie gewijzigd door contrast op 3 december 2012 10:45]

Thanks, is een interessante reactie. Kort samengevat: De kosten zijn laag, ze maken nu al winst en zijn er niet perse op uit om de winst te maximaliseren door betalen op andere platforms verplicht te maken.

Dat laatste zou bij een overname door Facebook wel gaan veranderen denk ik...

Ik vraag me af wat Facebook precies van plan is. Facebook heeft foto sharing maar koopt Instagram. Facebook heeft Messaging maar gaat nu misschien Whatsapp kopen... Ik ben benieuwd of ze deze diensten allemaal gaan integreren in Facebook zelf.
Correct.

Een overnamen van Facebook zit ik ook niet op de wachten. Als dit waar is zal ik snel een alternatief gaan zoeken of registreren op een andere naam.
Er zijn heel wat alternatieven voor whatsapp. Zoek maar eens op google naar "whatsapp alteranatives". Als whatsapp te duur wordt zijn wij zunige nederlanders zo om hoor.
Anoniem: 463321
@leuk_he3 december 2012 23:03
Als het gratis blijft, al dan niet onder Facebook, dan blijft iedereen zitten. Dan heb je niet zoveel aan je alternatieve app waarvan bijna niemand anders gebruik maakt. Alternatieven die trouwens ook niet allemaal zo netjes omgaan met je gegevens.
Anoniem: 382732
@XyritZz3 december 2012 12:33
De inkomsten vanuit de iOS verkoop zou best wel eens voldoende kunnen zijn om het hele bedrijf op te laten draaien.
Maar dat zou een keus zijn die niet logisch is. Waarom zouden ze immers de kosten maken voor het aanbieden van deze dienst op andere platformen?
De androidgebruikers zorgen voor een hoge penetratie van de markt. Daardoor is whatsapp de standaard onder de messenger-apps.

iOS gebruikers willen mee doen aan die standaard om de androidgebruikers te kunnen bereiken en daar vraag je dan geld voor. Prima verdienmodel volgens mij.

Andersom zou nooit werken. Apple gebruikers geven meer uit aan apps en zijn tov Android in de minderheid.
Lijkt me een beetje sterk, aangezien ze expliciet zeggen in hun privacystatement, dat er alleen anonieme data aan derden wordt verstrekt indien dat nodig is ter verbetering van service en website.

Als ze dat wel zouden (gaan) doen, kun je kiezen voor opt-in of opt-out.
Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in WhatsApp dan in Facebook en wat Facebook er mee gaat doen.
We do not sell or share your Personally Identifiable Information (such as mobile phone number) with other third-party companies for their commercial or marketing use without your consent or except as part of a specific program or feature for which you will have the ability to opt-in or opt-out. We may share your Personally Identifiable Information with third party service providers to the extent that it is reasonably necessary to perform, improve or maintain the WhatsApp Service. We may share non-personally-identifiable information (such as anonymous User usage data, referring / exit pages and URLs, platform types, asset views, number of clicks, etc.) with interested third-parties to assist them in understanding the usage patterns for certain content, services, advertisements, promotions, and/or functionality on the WhatsApp Site.
Ik zie eigenlijk bij een overname door FB wel gebeuren, dat je WA-status in FB leesbaar is en, vooral, mensen die geen FB hebben, ineens toch een FB-account krijgen. Zonder dat ze dat zouden willen.
Ik zit in de audience industry en kan je vertellen, als Whatsapp data verkocht, had ik die allaaaaang gekocht. Extreem waardevol. Maar ze verkopen (nog) helemaal niks. Daarvoor moeten ze sowieso hun AV aanpassen, naast aanpassingen van hun systeem.
The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business
are not copied, kept or archived by .... in the normal course of business

Behalve dan de dagelijkse backup..., daar wel bij, maar dat is niet de"normal course of business"..... ;)
Als je gegevens uberhaupt niet opgeslagen worden, dan worden ze ook niet meegenomen in de backup. ;)
Je dagelijkse backup wordt als ik me niet vergis gewoon op je eigen telefoon gedaan, niet op hun server.

Ontopic, ik hoop niet dat facebook Whatsapp overneemt, ik heb geen facebook account en wil ook niks met facebook te maken hebben, ik durf te wedden dat zodra facebook het in handen krijgt het reclame krijgt of geintegreerd wordt met facebook en dan langzaam zal uitsterven. Ik heb er geen problemen mee om gewoon voor whatsapp te moeten betalen, die ene dollar per jaar, zolang whatsapp maar gewoon blijft wat het is en van wie het nu is, aan Zuckerberg ga ik niet betalen.
backup staat op je SD kaart, niet op de whatsapp server.
Er word wel degelijk info vergeleken van jouw telefoon (met name mobiele telefoonnummers) om die te kunnen linken aan andere personen die ook WhatsApp hebben.

Toen ik die app installeerde op mijn smartphone (niet eens toestemming moeten geven e.d) kreeg ik ineens ook 7 mensen uit mijn smartphone in die app die ook WhatsApp geïnstalleerd hadden. Zelfs van mensen die enkel WhatsApp geinstalleerd hadden en nooit gebruikt hadden.


Zulke apps zijn wel degelijk geen haar beter dan FaceBook...
ik kreeg uit de voorwaarden, die ik heb gelezen, de indruk dat dat niet zo is. Heb je een bron?
Het is nou eenmaal zo dat wanneer je een smartphone bezit en hier gebruik maakt van facebook, whatsapp en wat al niet meer dat er dan gegevens over je verzamelt worden en met die gegevens wordt ook vast wel iets gedaan daar kun je denk ik wel vanuit gaan.

Als je dat niet wilt kun je beter een oude Nokia 3310 kopen ofzo en zelfs die kunnen ze tracken.
Ja straks aan Facebook want de database gaat gewoon mee.
Als je geen idee hebt hoe de privacy voorwaarden van Whatsapp in elkaar steken is jouw hele comment nogal vreemd. Ik ken de privacy voorwaarden van Whatsapp ook niet dus voor hetzelfde geld zijn die vele malen slechter dan die van Facebook en worden al jouw berichten al jaren verkocht aan andere bedrijven. Eén zinnetje in de hele voorwaarden kan elke vorm van privacy alweer teniet doen namelijk.
Ik heb wel ongeveer een idee maar heb ze niet helemaal gelezen. Ik ben er van uit gegaan dat de stukken over data collection etc (oa wat Contrast quote hierboven) de lading dekken, en die heb ik wel gelezen.

Je hebt gelijk dat één zinnetje ergens het hele verhaal kan veranderen maar ik ben (wellicht naief) er vanuit gegaan dat die zinnetjes dan ook in de secties over data, privacy etc zouden moeten staan. Ik heb ze daar niet gevonden.
Inderdaad. Ik hou altijd angstvallig mijn telefoonnummer uit facebook want het is me al een paar keer gebeurd dat mijn mobiel met het samen voegen van contacten, ook mijn telefoonnummer aan Facebook doorgaf en vervolgens mijn telefonnummer gewoon openbaar in mijn profiel uit te lezen was. Met WhatsApp moet je je telefoonnummer geven en vrees ik dus dat je nummer vanaf dan door iedereen te zien is.

Ik vind WhatsApp geweldig, maar ik hoop werkelijk dat dit niet gaat gebeuren.
Klopt helemaal benbi,

Een kennis van me heeft een geheim mobiel nummer, maar is gewoon zichtbaar mét nummer en al in whatsapp.
Een geheim nummer heeft ook niets met Whatsapp te maken, dit betekent alleen dat je standaard op nummer onbekend staat en je niet wordt opgenomen in telefoon gidsen
Iets met klok en klepel????

Deze 2 dingen hebben absoluut niets met elkaar te maken. Ah, zoals hieronder ook al uitgelegd.

Waarom zijn er nog steeds mensen die (met alle respect) zo simpel denken? Maar toch zulke dingen uitkramen aan minder technisch bekwame mensen op bijv. een verjaardag.
Anoniem: 449164
@Pixeltje3 december 2012 14:25
En anders gebruik je kik messenger, ook nog op meer platformen.
Je hoeft whatsapp niet te gebruiken! Ik sms gewoon nog steeds :) Als mensen mij gratis een bericht willen sturen dan heb ik een e-mail adres waarop dat kan. 79 cent betalen in de app store voor een applicatie zodat ik gratis berichten kan ontvangen en eventueel versturen gaat mij te ver.
Zijn er trouwens wel alternatieven..?

Zo nee, wordt het zo stilletjes aan niet eens tijd om dat te gaan ontwikkelen..? Het liefst een cross-platform app die overal op werkt, Android, iOS, Windows, Linux, whatever...

En dan ook nog liefst open source achtig..?
G-talk dus :)
XMMP dus, bedoel je. Dat is het protocol dat onder GTalk ligt. Niet ontwikkeld door Google trouwens. Het is ontwikkeld onder de naam Jabber.
Ter opmerking: WhatsApp is gebouwd op het XMPP protocol. Het enige wat ze aangepast hebben is toevoeging van een proprietary binary header, verder werkt het exact hetzelfde.

Ik was al een tijdje bezig om met behulp van WhatsAPI bezig een WhatsApp gateway van mijn XMPP server naar WhatsApp te maken maar heb dit gestaakt vanwege dreigingen met rechtszaken en het feit dat WhatsApp continu kleine wijzigingen maakte in die header om WhatsAPI de nek om te draaien.
Ik denk dat wanneer Whatsapp eenmaal is overgenomen door Facebook dat alleen nog maar erger zal worden.

Maar is XMPP trouwens an sich niet open source..? Of in ieder geval kan ik me niet voorstellen dat het een proprietaire software protocol is. Ik weet er eigenlijk net wat te weinig van maar het lijkt me enigszins dubieus dan wat Whatsapp doet met het XMPP protocol.
Het XMPP protocol is een standaard, geen stuk software. Iedereen mag naar believen een implementatie maken van deze standaard en je bent niet verplicht wijzigingen die je zelf maakt aan het protocol publiek te maken.
Nee hij bedoelt geen XMMP maar Gtalk, precies wat hij zegt dus...

We hebben het duidelijk over vervangende programma's niet over protocollen...

PS ik gebruik Whatsapp al weinig maar gooi het er zeker af als het van FB wordt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 december 2012 09:46]

Je gebruikt WhatsApp omdat anderen het gebruiken. Gebruiken bepaalde vrienden WhatsApp, dan heb je weinig keus zolang je met die vrienden wil communiceren.

Ik ken niemand die gtalk (meer) gebruikt, dus gebruik ik het niet.

De keus ligt dus helaas niet zozeer bij ons zelf, maar aan welke apps vrienden gebruiken om te communiceren.
Het XMPP protocol bestaat al enige tijd en is open source.

Linux: Telepathy/Kopete/Pidgin
Windows: Pidgin
iOS: OneTeam? Ken het zelf niet
Android: Xabber

Je ziet heel veel XMPP clients op Android waarvoor je weer een account bij de desbetreffende partij moet hebben waar je vervolgens je XMPP (G-talk) account aan toe moet voegen. Daar hou ik zelf niet zo van. Dit is bij de Xabber client niet nodig.

Voor een complete lijst met XMPP clients:
http://xmpp.org/xmpp-software/clients/

Of als je zelf een chat server op wil zetten (welke ook weer verbinding kan maken met mensen op G-talk of jabber.org, zodat je nog steeds met iederaan kunt chatten), ik heb zelf goede ervaringen met Prosody (http://prosody.im/
Wederom voor een complete lijst met mogelijke servers voor verschillende platformen:
http://xmpp.org/xmpp-software/servers/
Het opzetten van een XMPP server is geen triviale bezigheid en hoeft een gebruiker ook niet te doen. (niet dat je dit impliceert trouwens)

Er zijn al honderden XMPP servers in de wereld en bij velen kan je je gewoon gratis registreren. Kijk bijvoorbeeld maar op xmpp.net

(disclaimer: ik draai al enkele jaren een publieke XMPP server)
Ik sta dit niet toe te juichen. Ik ben een gemiddeld facebook gebruiker en ze weten al meer dan genoeg van mij, maar met whatsapp in hun portefolio dan weten ze echt alles van je!

Om te reageren sleezball, het alternatief is ebuddy xms dit is ook voor alle platformen (symbian, wp7,iOS, Android en blackberry) beschikbaar en naar horen heeft het betere performance dan whatsapp.
Van Hollandse bodem, including mogelijkheden om verder te messagen via het web: www.ebuddyxms.com :) review zag er ok uit.
KakaoTalk is vrij groot in azie, ik gebruik het zelf om in contact te blijven met aziatishe kennisnen uit korea en japan. Kwa functie het zelfde als Whatsapp, echter zit er ook een voip app bij in gebakken.
Gtalk, Skype, Viber, ChatOn, GroupMe, eBuddy XMS.

Kies maar.
Na Facebook en Instagram zal ik dan stoppen met het gebruiken van Whatsapp.
Hier nog eentje.
Als dat gaat gebeuren, zal ik overstappen naar de concurent "Viber". Die biedt hetzelfde.
Alleen jammer dat ik dan twee betaalde accounts van Whatsapp aan de wilgen moet hangen.
Maar ik vertik het om mijn gegevens aan Zuckerberg te geven (en nee, whatsapp heeft alleen mijn naam, telefoonnummer(s) en CreditCard)
Hier nog een...
Ik ben expres niet aan FB begonnen nadat het Hyves-schip begon te zinken, met name vanwege het brakke privacy gedoe van FB.

Bij Whatsapp is dit beleid ook beslist niet heilig, maar ik heb nog nooit last gehad van m'n WA app in de vorm van vervelende reclames. Die reclames hoor ik van veel vrienden dat ze die wel krijgen op FB. Nee dank je.

Dan denk ik dat SMS nog een mooi alternatief zal zijn straks! En dat mijn MSN account veel vaker aan zal staan overdag: Mercury Messenger is qua voorwaarden erg gunstig, maar minder gunstig voor de accu van m'n foon.
Zullen de telco's blij mee zijn :p

Iedereen gaat Whatsappen, dus ze geven smsjes voor veel minder weg en gooien de internettarieven omhoog. Ik ben benieuwd of ze als dit gebeurt er opnieuw pas na een paar jaar achterkomen.
Je bedoelt dat iji alleen je naam, telefoon nummer en cc opgegeven hebt. Maar dat WA via cross matching inmiddels al je gegevens al kan hebben?

Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik WA elke dag met veel plezier, maar je hebt een enkele controle over welke gegevens ze van je kunnen krijgen. Vult iemand anders jouw verjaardag in bij zijn contacten dan beschikt WA in principe over dit soort info.
Exact no way dat ik die gimmicksite mijn persoonlijke berichten geef.
Anoniem: 482955
@Mog3 december 2012 10:54
Precies wat ik dacht. Whatsapp gooi ik dan gelijk weg. Ik betaal tegenwoordig liever voor een App , als dit mijn privacy moet garanderen.
Ik zie ook heel veel mensen hier klagen over dat Facebook al genoeg weet.

Mijn reactie daarop is dan weer, gebruik het dan gewoon niet..

Ik heb geen Facebook omdat ik mijn privacy wil beschermen en omdat ik het niet hoef te hebben.
Punt.
Waarom willen mensen nou niet gewoon een statement maken.
Zijn ze bang dat ze de boot missen, er niet meer bij horen?
Ik mis niets van het feit dat ik geen Facebook heb.
(maar ja, ik kijk ook nooit naar Shownieuws en RTL Boulevard) ;-)
Ik heb ook geen facebook, geen behoefte aan ook maar als facebook whatsapp overneemt ben ik bang dat je straks facebook moet hebben :(
Anoniem: 390382
@antonyv3 december 2012 11:03
Precies, ik heb ooit een FB account aangemaakt en gelijk dit account op non actief gezet om identiteitsfraude te voorkomen. Van WhatsApp maakte ik veel gebruik maar sinds Apple iiMessage heeft geïntroduceerd maak ik daar gebruik van. Erg makkelijk icm OS X. En die vrienden zonder iMessage bellen mij gewoon of met Good old SMS.
Anoniem: 441072
3 december 2012 11:24
Als ik Whatsapp eigenaar zou zijn, dan zou dit geweldig vinden. FB wil vast aardig wat geld neertellen voor zo een dienst. Ik snap die azijnzeikerds hier niet, men wil gratis gebruik maken van een dienst, zonder een stukje privacy voor terug te geven, het is van een mug een olifant maken.

Whatsapp voelt de hete adem van Viber in z'n nek, dus als ze het met forse winst kunnen verkopen, dan is het eieren voor z'n geld nemen, zou ik ook doen.

Beste mensen, voor niets gaat de zon op. Wees wakker, je krijgt namelijk gericht reklame (het is kiezen tussen slecht en slechter).
Hoe kom je erbij dat Whatsapp gratis is?
op iOS moet er sowieso gewoon voor betaald worden, en op Android straks ook.

Word er niet vrolijk van als Zuckerberg en co grotere voet aan de grond krijgen dan ze al hebben want dat hij lak heeft aan je privacy is al meermaals bewezen. Op mijn facebook staat alleen dat wat op internet mag staan, maar ik vind het niet nodig dat hij controle krijgt over mijn gesprekken via WA die bij een overname ook weer onherroepelijk onafscheidelijk van facebook gemaakt worden zodat als ik ooit besluit om te willen stoppen met facebook ik automatisch moet stoppen met al die bullshit die er aan vast zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 3 december 2012 11:36]

Viber ?
Viber is een leuk alternatief voor bellen, maar als er 1 iemand iets minder bereik heeft, dan verloopt het hele gesprek stroef, danwel niet. Viber is handig als je thuis bent en de ontvanger van het belletje ook, en dat beiden over het wifi netwerk bellen.

De meeste mensen die ik ken die Viber gebruik(t)en, en dat zijn er nogal wat, deden/doen dat via mobiel internet. En dat is huilen met de pet op. En berichten sturen via Viber verloopt ook al niet zonder problemen. Als Viber merkt dat het bereik slechter is dan wat zij voorstellen, dan wordt heel het bericht niet verzonden.

Dus hoezo zou WhatsApp de adem van Viber in hun nek voelen ? Zinloze uitspraak, WhatsApp is juist veel populairder dan Viber. Viber heeft misschien 10 miljoen gebruikers. WhatsApp heeft er 10x zoveel.

Neen, Viber is een leuk initiatief, maar het werkt niet goed.

@OSMAN:
Ik ben het deels met je eens. Als ik zo een product had, dan zou ik ook gecharmeerd zijn van een bod danwel interesse vanuit FB. Échter, iedereen weet dat FB té weinig doet aan privacy.
Ik als eigenaar van een bedrijf, zou geen nacht meer kunnen slapen als zou blijken dat door het gebruik van een door mij ontwikkelde software dat verkocht is aan FB, de privacy van de gebruikers nog meer in bedwang zou komen dan het nu al is bij FB.

Ik voorzie heel veel dingen, maar een punt wat net in mij opkwam, is dat ik voorzie dat je straks bij WhatsApp moet inloggen met je FB-account, dat mensen die geen FB hebben persé FB moeten nemen, je straks per maand moet gaan betalen danwel een groter bedrag dan die 1,50 per jaar dat het nu is (ik heb de betaalde versie), dat je IN WhatsApp reclameberichten gaat krijgen over de pestpleuris-apps die FB aanbiedt die je helemaal niet wílt ontvangen, dat je statusupdates van FB gaat krijgen op WhatsApp.

Is dan helemaal niets meer heilig ?

Niet alles is met geld te koop, weet je ?
Bord voor je kop ? Wat ik aan familie of vrienden schrijf via whatsapp is prive en gaat niemand wat aan. En ik heb geen FB dus dat zou betekenen dat ik speciaal een account daar voor aan moet maken (gok ik). Gratis is het binnenkort niet meer, dat is iets waar whatsapp zelf voor gekozen heb om het gratis te houden voor Android en BB. Dat jij zo makelijk met je privacy omspringt is jouw goed recht, maar er zijn genoeg mensen die privacy nog wel belangerijk vinden, en die zijn dan maar meteen azijnzeikerds..
Whatsapp doet het prima zoals het nu is. Een koppeling naar Facebook is waardeloos. Ik ken meerdere personen die geen zin hebben in een Facebook account, maar die wel op Whatsapp zitten. Als FB Whatsapp overneemt gaat dit ook niet veranderen. Ik zou het jammer vinden.
Een koppeling naar Facebook is waardeloos
Een koppeling naar Facebook is goud waard.
Heel je whatsapp geschiedenis wordt verwerkt in je Facebook profiel
en via Whatsapp weten ze je dan ook wel zonder Facebook te vinden.
Dat ze je berichtjes niet opslaan wil niet zeggen dat de inhoud ervan niet realtime verwerkt wordt.
De koppeling is net zoveel waard als de gebruikers het waard vinden.

En gezien de gemiddelde reactie hier gok ik zo dat FB er niet heel veel aan zal hebben, want de afkeer die we in dit draadje al zien zal zich verspreiden naar de rest van de bevolking. We zijn niet voor niets early adopters - dat kan ook andersom zijn uitwerking gaan vinden.

Nu al hoor je geregeld dat mensen al bekend zijn met het fenomeen 'typisch facebook volk'. Dat zegt mi meer dan genoeg :)
Anoniem: 482955
@Vayra3 december 2012 10:57
Dat is echt een misvatting. Mensen met redelijke tot goede kennis van zaken (veel Tweakers) kijken totaal anders aan tegen deze kwesties. De gemiddelde gebruiker denkt: ' wow koopt FaceBook WhatsApp, wat handig zeg, kan ik dan straks vanuit mijn WhatsApp berichtjes sturen naar mijn FaceBook vrienden.........
Leuk voor de concurrenten van Whatsapp die zullen ze vast aanmoedigen om die zak met geld te pakken en er lekker van te gaan leven. Immers als ik kijk naar de hoeveelheid instagram berichten die ik op facebook voorbij zie komen dan is dat toch een heleboel minder dan het eens was...
Als het op Whatsapp op een zelfde manier zal vergaan dan is dat alleen maar mooi voor de concurrenten. De klanten balen eerst even en schakelen dan over naar een andere dienst die precies het zelfde doet. En Facebook doet weer een miskoop dus ik denk dat ook Google en Yahoo hopen op een overname door Facebook want dat scheelt toch weer in de slag kracht van de laatst genoemde.

Laten we hopen dat het door gaat nog een paar slechte overnames en Facebook is rijp voor een overname dan wel een langzaam weg kwijnen omdat ze constant de boot missen en die ene goede aankoop niet kunnen doen want niet voldoende geld en prestige. Immers zou jij je bedrijf verkopen aan een bedrijf dat meerdere andere overnames heeft gedaan en alle klanten van die diensten heeft weg gejaagd...

Ik hoop op een verkoop van Whatsapp al is het maar omdat ik Facebook graag ten onder zou zien gaan.
Het voordeel van Whatsapp is dat het nog niet bij de drie grote privacyreuzen zit (FB, Google, MS). Mocht dit gaan veranderen, ben ik toch wel benieuwd of mensen die nu FB hebben is gaan nadenken over hun privacy.

[Reactie gewijzigd door H92! op 3 december 2012 09:27]

Ik vermoed dat er niet veel gaat veranderen. Hecht je waarde aan je privicay dan moet je namelijk uberhaupt geen Google, Facebook of Whatsapp gebruiken. Wie er precies de eigenaar is maakt dan geen verschil, ze weten toch al alles van je. Ben vooral benieuwd wat Facebook voor Whatsapp wil neertellen, want gezien het aantal gebruikers (en de informatie) moet dat toch wel een gigantisch hoog bedrag zijn.
Welke informatie? Wat telefoonnummers waar geen naam aan gekoppeld zit...? Ja, dat is echt boeiende informatie voor Facebook waar 80% van de gebruikers zelf al hun nummer opgeven MET koppeling naar hun naam...
Anoniem: 428562
3 december 2012 08:04
Als dit doorgaat is het voor mij bye bye whatsapp, chaton van samsung zou een alternatief kunnen zijn
Is Viber niet een beter alternatief? Heb je er ook gelijk gratis bellen bij?

Of is Viber ook geen zuivere koffie?
Anoniem: 428562
@Chintzy3 december 2012 09:15
Chaton werkt op een tablet zonder 3g, kan viber dat ook ?
Waarschijnlijk koopt Facebook dan Viber ook, het sociale netwerk wordt al jaren afgetroefd op de mobiele markt, en lijkt nu alles wat los en vast zit te gaan kopieren. Ik ben bang bij de overname van WhatsApp dat het de eerste paar maanden nog normaal zal blijven, en dat ze kort daarna met een één of andere lelijke Facebook dienst komen waar niemand op zit te wachten.
Anoniem: 482955
@Chintzy3 december 2012 11:00
Bij Viber geef je toestemming dat jouw gesprekken gebruikt mogen worden voor marketing doeleinden :P.
Ik vind 'Hike' het beste alternatief.
Ik heb er even naar gekeken. Het eerste dat mij in de Play store opvalt, is dat de app niet beschikbaar is voor Nederland.

[Reactie gewijzigd door Chintzy op 3 december 2012 09:03]

Oh dat wist ik niet. In iOS in ieder geval wel. De Play store zal wel volgen dan. De iOS app is in ieder geval nog geen maand oud.
Zie hierboven een illustratie van het probleem: er is geen overeenstemming. Wat mij betreft: de app boeit me niet, zolang het protocol maar hetzelfde is. XMMP ligt voor de hand.
"er is geen overeenstemming"

Klopt, nog niet, omdat WA nog de absolute marktleider is. Maar als WA 'afvalt' zal snel genoeg één van de anderen als nummer 1 boven komen drijven. Ben daar niet zo bang voor.

Persoonlijk heb ik er het liefst eentje zonder video en voice mogelijkheid. Vindt het zelf kunnen bepalen wanneer ik iets lees en beantwoord wel heel prettig :) .
Leuk dat jij er dan mee stopt. Maar als het grootste deel van de userbase niet overstapt dan heb je alleen jezelf ermee omdat overstappen naar iets anders dat niemand gebruikt geen zin heeft.
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee