Dan vind ik de policy van Messenger op dit vlak gunstiger. Hoe minder ik me met backup moet bezig houden, hoe beter.
Tja, ieder z'n ding.
Al je berichten en foto's opgeslagen op de servers van een derde partij, waar het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt/misbruikt OF als de server gekraakt wordt ligt het allemaal op straat... Of zelf ff een kopietje maken en een stuk veiliger van dit soort onzin omdat al je data lokaal staat in plaats van bij de service verlener... Ik heb liever dat laatste.

Weet je wie het ook wel handig vond dat een dienst online kopietjes maakte van alle gegevens? Jennifer Lawrence.
Het is maar wat je prefereert. WhatsApp maakt automatisch een kopie van de berichten elke nacht, dat kopietje wordt eens in de zoveel tijd door mij weer gebackuped naar m'n PC. Totaal geen moeite, wel veiliger.
Is het opgenomen in de privacy policy van Messenger dat privéberichten worden gescand en gebruikt voor marketing of advertentie doeleinden? Is er bewijs van dat dit gebeurt?
Ja. Ja.
Messenger is onderhevig aan de algemene voorwaarden en privacy policy van Facebook, plus een paar extra puntjes specifiek op Messenger gericht.
Wil je nu zeggen dat als ik Whatsapp op een smartphone installeer, een boel contacten toevoeg, en daarna op een ander toestel (tablet bijvoorbeeld), dat ik dan helemaal opnieuw moet beginnen met het toevoegen van contacten in Whatsapp?
Neen.
Heb je WhatsApp uberhaupt ooit gebruikt...? Volgens mij niet. Je voegt helemaal nooit mensen toe in WhatsApp...
Dat is het hele punt van WhatsApp, geen gelazer met het moeten uitnodigen van mensen en dat soort fratsen; het werkt gewoon, en that's it.
Wat bedoel je met "functies, advertenties gebaseerd op interesse van de ander"? We hebben het over Messenger, niet over Facebook, en in Messenger zie ik geen functies of advertenties.
Zo moeilijk is het toch niet te snappen...?
De gesprekken die op Messenger gevoerd worden, en met wie jij ze voert, wordt door Facebook actief bijgehouden en doorgelicht.
Op basis daarvan kunnen adverteerders op Facebook jou targetten. Ook andere functies, zoals bijvoorbeeld vriendenvoorstellen, of welke pages jij moet liken (al dan niet van adverteerders) maken gebruiken van deze intel.
En zo zijn er nog wat dingetjes.
Dat je de ads niet in Messenger zelf ziet, betekent nog niet dat Facebook geen gebruik maakt van de grote hoeveelheden aan data die het verzamelt als je Messenger gebruikt.
Me dunkt dat Facebook een profiel opstelt van wat je allemaal op Facebook doet, maar Messenger? Wat mij betreft is weten hoeveel privéberichten ik verstuur niet bepaald een teken van een "minder gunstige privacy policy".
Ik weet niet of je nu expres je antwoorden vaag formuleert, but it sure doesn't make a lot of sense anymore.
Geen idee hoe je opeens de suggestie wilt proberen te wekken dat het tellen van het aantal berichtjes het enige is dat FB Messenger doet qua informatieverzameling...
WhatsApp verzamelt zelfs dat niet overigens (enkel lokaal in de app, onder het netwerkgebruik kopje.), je telt enkel mee in de "big counter". (Dwz: het totaal aantal berichten per <statistiek>, waarbij statistiek oa per land en operating system zijn onderverdeeld. Dat is echter 0.0 privacy informatie.)
(-edit- Niet helemaal waar, WhatsApp telt wel of je tenminste 1 bericht per maand verstuurd. De rest boeit ze niet, maar dat is hun methode om bij te houden hoeveel actieve gebruikers ze in totaal hebben. )
Wat je op Messenger doet wordt op exact dezelfde wijze verzameld als wat je op Facebook zelf doet. Je ziet de diensten los van elkaar, je moet de diensten gecombineerd zien... Het is 1 product, met 2 verschillende apps. Of 3 zelfs, als je Messenger en Chat als aparte diensten wilt zien. (Waarbij Facebook Messenger de naam van de app is, en Facebook Chat de echte dienst die erachter zit.)
Messenger is niets meer dan een app die verbinding legt met Facebook Chat. Een jabber client, maar dan van Facebook zelf met wat extra snufjes.
Als je wilt kan je op je telefoon ook prima een andere willekeurige Jabber client gebruiken. Je bent absoluut niet verplicht om "Messenger" te gebruiken als je Facebook Chat wilt gebruiken op je telefoon/tablet. Messenger is echter wel de app die Facebook forceert via de normale facebook app, dus is het wel logisch dat de meeste mensen die app downloaden... Maar nodig is het absoluut niet! Sterker nog: er zijn veel betere apps dan Messenger beschikbaar. (Kleiner, sneller, minder batterij vretend. Minder irritante notificaties, Minder actieve push services...)
Dus als je Facebook Chat op je telefoon wilt gebruiken, maar je vindt Messenger een k*t app: dan kan je gewoon een andere jabber client gebruiken.
No problemo. (Vandaar ook dat het permissie verhaal waar jij mee aankwam me geen zier kan boeien. ALS ik Facebook Chat zou willen gebruiken op m'n mobiel (en nu zie ik daar op dit moment totaal geen reden voor.) dan zou de kans klein zijn dat het de Messenger app zou zijn. ALS de permissies me echt dwars zouden zitten, en hypothetisch: als ik die permissies niet kon wijzigen, dan kan ik er altijd nog voor kiezen om een andere app te gebruiken. Een andere app helpt me echter niet om tegen te gaan dat Facebook de data alsnog gebruikt.... Snap je dat? Zie je ook in waarom ik dus maling heb aan de app permissies in het privacy verhaal? Het maakt namelijk niets uit!)
Vandaar dus dat je Messenger niet los kan zien van Facebook. Facebook Chat en Facebook Messenger zijn namelijk in principe hetzelfde product; het een is de dienst, het ander is de client... En laat Facebook Chat nou gewoon een onderdeel zijn van Facebook.

En wat voor info kan men doorverkopen over het gebruik van Messenger? Wat voor waarde zit daarin? En dan moet je er nog van uitgaan dat dat scannen van privéberichten voor marketingdoeleinden daadwerkelijk bewezen is.
Tja, wat voor info kan men doorverkopen over jou zoek queries in Google Search. Of wat je schrijft op je facebook timeline. De pages die je leuk vindt...
Google Analytics informatie. Je smartphone statistieken... Wat kan je er van doorverkopen?
Sorry, maar dit is gewoon een open deur intrappen. If it's personal information: it's valuable. De exacte details en het hoe en wat moet je vragen aan de bedrijven die geinteresseerd zijn in die data, en waarom persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld Google en Facebook die verzamelen, uberhaupt grof geld waard zijn.
Facebook heeft ooit eens een algoritme geschreven waarbij het je acties en conversaties op zowel Facebook als Facebook Chat/Messenger volgde, om zo te bepalen wat de kans was dat jij (in de (nabije) toekomst) vreemd zou gaan. Of het nuttig is? Voor sommige adverteerders wel. Derhalve is 't geld waard.
Ik denk niet dat ik het copyright verlies op een foto die ik per privébericht verstuur naar een andere gebruiker. Jij stelt het tegendeel? Waar staat dat neergeschreven?
Copyright verlies je in principe sowieso nooit.
Echter, jij geeft bij het uploaden van een foto naar Facebook wel expliciet hen de rechten om ook te mogen doen met die foto wat zij willen.
Dan kan je hoog en laag springen, maar je bent ermee akkoord gegaan. Dat is geen verlies van je copyright, maar het verstrekken van een licentie op het door jou copyrighted materiaal... Groot verschil. Misschien wel hetzelfde effect, maar dat is een ander verhaal.
Tussen WhatsApp en Facebook zit de duivel hem in de details:
FB: "... you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License) ..."
WhatsApp: "... you hereby grant WhatsApp a worldwide, non-exclusive, royalty-free, sublicenseable and transferable license to use, reproduce, distribute, prepare derivative works of, display, and perform the Status Submissions in connection with the WhatsApp Service ..."
Het lijkt bijna exact hetzelfde te zeggen niet waar?
Toch is het niet zo...
Facebook zegt dat het jou foto's op alle manieren mag gebruiken mits je het geplaatst hebt op facebook, of via een andere dienst die verbonden is met Facebook.
WhatsApp zegt dat het jou foto's op alle manieren mag gebruiken, zolang dat is voor het gebruik met WhatsApp of een andere dienst die verbonden is met WhatsApp.
Snap je 't verschil? De een mag je foto gebruiken als je het maar naar hun verstuurd, de ander mag je foto enkel gebruiken voor de dienst zelf: het afleveren van berichten.
Dat is wel een verschilletje te noemen ja.

Waar staat dat neergeschreven?
Dit alles en meer staat netjes beschreven in de algemene voorwaarden en Privacy policies.
Dat is geen abracadabra ofzo, en je kan ze gewoon zelf opzoeken als je wilt...
Okee, bij Facebook is het wat lastig te vinden, je moet heel veel klikken en heel veel verschillende pages lezen... Maar toch is het uiteindelijk wel te vinden en redelijk makkelijk doorleesbaar (noot: Engelse versies zijn naar mijn mening beter en duidelijker.):
https://www.facebook.com/policies
https://www.facebook.com/legal/terms
https://www.facebook.com/about/privacy/
En voor WhatsApp is het allemaal heel erg simpel en makkelijk op 1 page te vinden zonder klikjes naar wat voor artikel dan ook, zonder poespas, zonder het je moeilijk te maken; alles in 1 opslag hier te vinden:
http://www.whatsapp.com/legal/
Voila, heel veel leesplezier!

(Als legaleze je kan boeien, tenminste. Ik vind 't zelf machtig interessant.)
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 11 november 2014 02:58]