Chatapp Line heeft een miljard gebruikers

De chatapp Line van het Koreaanse bedrijf Naver heeft een miljard wereldwijde gebruikers. Dit aantal is bereikt in vijf jaar na de release van de app. Daarmee kan de dienst zich meten met WhatsApp, dat in februari eveneens een miljard gebruikers telde.

De chatapp, die op veel besturingssystemen aanwezig is, maakte een explosieve groei door na zijn introductie in Japan in 2011. Zo waren er na anderhalf jaar honderd miljoen gebruikers en kwamen er daarna binnen een half jaar nog eens hetzelfde aantal bij. De app werd ontwikkeld door de Japanse tak van Naver, intussen is de ontwikkeling overgenomen door het bedrijf Line Corporation, dat een dochterbedrijf van Naver is. De oorspronkelijke aanleiding voor de ontwikkeling van de software was een hevige aardbeving in Japan, waarbij de telecommunicatie-infrastructuur werd beschadigd.

De functionaliteit van Line komt voor een groot deel overeen met die van WhatsApp, door ondersteuning voor het verzenden van tekstberichten, afbeeldingen, video's en geluid. The Korea Times bericht verder dat het aantal maandelijkse actieve gebruikers in december wereldwijd rond de 215 miljoen lag. Line Corporation zou ook zijn winst zien stijgen uit de verkoop van muziek, livecontent, games en stickers, die in de Line Store gekocht kunnen worden. Volgens het bedrijf zelf worden er dagelijks 2,4 miljard van dat soort stickers verstuurd en ontvangen.

Line Corporation heeft ook plannen om een mobile virtual network operator te worden, die diensten aanbiedt via het netwerk van andere providers. Ook wil de dienst een 'smart portal' gaan aanbieden, waardoor gebruikers online en offline toegang hebben tot onder andere bedrijven, diensten en merken.

line app

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

25-03-2016 • 13:03

74

Reacties (74)

74
68
46
4
0
11
Wijzig sortering
LINE is inderdaad ontzettend populair in Azie. Denk hierbij aan Japan, Korea, Taiwan, Thailand en buren etc.

LINE had bijvoorbeeld ook al veel eerder voice- en videogesprekken en een PC client als optie, in een app die veel zuiniger met batterij omging als bv. Skype voor mobiel. Tegenwoordig kan ik het zelf niet meer wegdenken voor m'n eigen contacten, en ben er dan ook zeer over te spreken!

Ik vind 't mateloos irritant dat ik een webbrowser open moet hebben staan om Whatsapp op de pc te gebruiken, en daarnaast zelfs Whatsapp op m'n telefoon aan moet laten staan omdat anders de verbinding met de webpagina constant uitvalt. 8)7

Die "kinderlijke" stickers hoef je natuurlijk niet te gebruiken, en ze zijn er ook in groten getale aanwezig op Facebook chat, waar ze net als hier gewoon optioneel zijn. Net zoiets als zeggen dat facebook kinderachtig is omdat je er Farmville op kunt spelen... Ik begrijp niet waarom iedereen zo'n punt maakt van die "kinderlijkheid". De interface zelf is niks kinderlijks aan, en staat zelfs toe om volledig zwarte thema's te gebruiken.

Kortom, LINE heeft eindeloos meer features waar menig mobiele chat/communicatie app een punt aan kan zuigen, en nog altijd gratis is geweest ook. Ik hoop dan ook van harte dat dit meer in NL gebruikt gaat worden! :D
Anoniem: 752769 @bimmy26 maart 2016 14:17
Oh ja, Line, de app die SilverPush (http://blog.avira.com/silverpush-malware/, https://twitter.com/alvarombedoya/status/664898795516387329) voor cross-device ad targeting gebruikt. Te lezen op http://techcrunch.com/2014/07/24/silverpush-audio-beacons/:
'[...] SilverPush advertisers (including Procter & Gamble and messaging app Line) are already using these capabilities, as are “a few” mobile publishers (mostly game developers). It works on both iOS and Android and could potentially be used in TV ads, too.'
En meer recent hier: http://www.engadget.com/2016/03/19/ftc-issues-warning-to-apps-covertly-monitoring-tv-broadcasts/

En de app die, omdat Indonesië dat graag wilde, de stickers met een LGBT thema uit hun online store haalde. Bron: http://www.engadget.com/2016/02/11/indonesia-demands-line-remove-lgbt-stickers-from-its-app/

Ik hoop dan ook van harte dat dit nooit in Nederland gebruikt gaat worden!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 752769 op 22 juli 2024 13:53]

Telegram Initial release: August 2013;

Toen bestond LINE al geruime tijd. Daarnaast ken ik ook helemaal niemand in mijn vriendenkring die 't gebruiken. LINE deed in 2011 al wat Telegram nu doet.
En dat maakt Telegram slecht? Ik heb nog nooit van Line gehoord, en vermoed dan ook dat er weinig tot geen van mijn vrienden op te vinden zullen zijn. In tegenstelling tot Telegram, waar ze bijna allemaal opzitten.
Dat zeg ik niet :) Telegram lijkt me sowieso beter als whatsapp, maar helaas kent ook de meerderheid van m'n Nederlandse vrienden de app niet.Het is voor mijn use case gewoon niet handig.
Gaat het dan over users of actieve users? Want ik heb ook wel een account denk ik, maar heb het al jaaaren nietmeer gebruikt aangezien het hier niet zo populair is.
"The Korea Times bericht verder dat het aantal maandelijkse actieve gebruikers in december wereldwijd rond de 215 miljoen lag."

De miljard gebruikers gaat dus het totaal aantal gebruikers, NIET om het aantal actieve gebruikers. Line heeft 215 miljoen actieve gebruikers (dec 2015) en WhatsApp 1.000 miljoen actieve gebruikers (feb 2016) (en Facebook Messenger 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers jan 2016). In de grote vaart der communicatie-apps waarin je groot moet worden of wordt vergeten gaat het dus helemaal niet goed met Line!

Het netwerkeffect duwt de kleine messengers naar de achtergrond. Net als Facebook met andere sociale netwerken heeft gedaan. Hopelijk kunnen ze een niche en bedrijfsmodel vinden waarin ze financieel gezond en met behoud van gebruikers een plek vinden.

De gebruikerscijfers zijn makkelijk te manipuleren zonder een strakke definitie. Met dat in het achterhoofd geeft een losse definitie als maandelijks actieve gebruikers wel een redelijk beeld wat de grote platformen zijn:
- QQ 853 miljoen maandelijks actieve gebruikers (Q4 2015)
- WeChat 697 miljoen maandelijks actieve gebruikers (mrt 2016)
- Skype 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers (jan 2016)
- Viber 250 miljoen maandelijks actieve gebruikers (apr 2015)
- SnapChat ~200 miljoen maandelijks active gebruikers (jan 2016)
- Telegram met 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers (feb 2016)
- Tango 49 miljoen maandelijks active gebruikers (okt 2015)
- KakaoTalk 40 miljoen maandelijks active gebruikers (Q4 2015)
- Kik ~30 miljoen maandelijks actieve gebruikers, maar wel in Amerika (jan 2015)

Google Hangouts en Apple iMessage cijfers zijn ombekend. Wel is bekend dat Gmail 1.000 miljoen (feb 2016) actieve gebruikers heeft en dat Apple 1.000 miljoen actieve iOS apparaten (jan 2016) heeft.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 juli 2024 13:53]

Defineer succesvol. Kijkend naar de interface van Line en wat het te bieden heeft is het duidelijk een product voor de aziatische markt waar Whatsapp dat niet is. Vandaar ook het verschil in gebruikers daar.
Mwah, dat is ook een beetje het verdien model hé. LINE gaat vooral om.de stickers, themas en coins die je voor games kan kopen. LINE is ook een beetje met whatsapp opgekomen alleen in azie sloeg LINE aan en in het westen whatsapp.

Gebruik LINE nu een paar jaar en het werkt prima. Heb wel een lichte voorkeur voor whatsapp, voornamelijk omdat de app wat sneller is.

Maar ik woon in Japan dus kom niet echt onder line uit ;)
Anoniem: 55563 @t_o_c25 maart 2016 20:46
Line is zeker niet dominant als je heel Azië bekijkt. In China is de dienst geblokkeerd dus een kwart van de wereldbevolking is al onbereikbaar. Ik breng de meeste tijd in Indonesië door en daar is WhatsApp juist weer veel gebruikt. Al mijn Indonesische contacten zijn via WhatsApp bereikbaar. Heel fijn want ik heb voor Thailand een keer Line geïnstalleerd en dat was er binnen een dag alweer af omdat ik het destijds een gruwel van een app vond. Veel te bloated voor iemand die simpele berichtjes wil kunnen sturen en ontvangen.

Ruim 200 miljoen actieve gebruikers voor Line, 1 miljard voor WhatsApp. Een paar relatief kleine Aziatische landen gaat daar weinig meer aan veranderen.
Definieer actieve gebruikers...

De bedrijven daarachter sjoemelen maar al te vaak met die getallen. Een keer inloggen zou mee tellen, maar aan de andere kant log je je te pas en te onpas in met je account om bijvoorbeeld een reactie bij een krant neer te zetten.

Zou naar mijn inzicht niet mee moeten tellen.
Mooi overzicht, maar ik mis Signal.
"1.000 miljoen" oftwel een miljard..
Veel Indiërs gebruiken het...(en andere aziatische landen) zit je zo op een miljard
In India , China, Japan en Indonesië zeer populair. Daar Kent juist niemand whatsapp. En met landen als India en China heb je al een kwart van de wereldbevolking op een relatief klein gebied waarbij de mobiele revolutie net is begonnen. Zo erg dat Chinese en indiase bedrijven de vraag naar toestellen niet kunnen bijhouden. Het zal een kwestie van tijd zijn dat Line (veel) groter zal zijn dan Whatsapp.
Dat weet ik niet zo zeker, al mijn vrienden in India, van Indiaanse afkomst, gebruiken WhatsApp.
Dat kan ik bevestigen. Ik woon in India en whatsapp is veruit de meest gebruikte pm app onder de mensen met wie ik gesproken heb.
Als er 43 indianen in India zijn dan is het veel.
In China is de app al enkele jaren geblokkeerd. En door de rare manier waarop het met netwerk verbindingen omgaat werkt het zelfs met VPN vaak niet. (Anders dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter heeft het niet door dat het opnieuw moet verbinden.)

Het enige positieve voor mij is dat ik mijn voornaam als gebruikersnaam kon registeren. Kennelijk zitten er niet veel Hollanders/Noord-Europeanen op.
In China regeren WeChat en QQ de massa, toch? Wat moet je daar met Line? :P
Ben een groot Line gebruiker, werk in een Koreaans bedrijf en daar gebruiken ze het allemaal. Maar ook in Japan is dit uiteraard de grootste. Me vriendin komt er vandaan, een hoop vrienden. Gebruik juist bijna geen whatsapp.
Grappig dat ze dan geen Kakao Talk gebruiken, wat Koreaans is. Ik vind die karakters in ieder geval een stuk leuker dan van Line :P
Anoniem: 668730 @Atmosfeer25 maart 2016 13:49
Line is voor veel Koreanen ook Koreaans, omdat het zijn oorsprong vind bij Naver.
Lijkt me leuk, ik ga het uitproberen.

Edit: Het is cool! Werkt gewoon op mijn telefoon EN op mijn PC tegelijk!
Alleen jammer dat niemand van mijn vrienden het gebruikt... maar daar ga ik meteen verandering in brengen.

[Reactie gewijzigd door Stephanoid op 22 juli 2024 13:53]

Anoniem: 734539 @Stephanoid25 maart 2016 15:17
Telegram is ook een optie; Hier kan je ook gebruikers enkel met je 'Gebruikersnaam' toevoegen i.p.v. je telefoonnummer.

Heeft verder een web-variant, applicatie op je computer en uiteraard op telefoons. Alles lijkt veel vloeiender en beter te werken dan in Whatsapp.
Maar met Telegram heb je geen video en internet bellen. Line is dus daarom de meest complete chat app.
Anoniem: 734539 @alwaysleft27 maart 2016 01:03
Niet iedereen heeft behoefte aan internet en video bellen. Denk dat het gros van de calls die via Whatsapp gemaakt worden per ongeluk gaan... 100% van mijn uitgaande calls via Whatsapp waren onbedoeld.
Ik gebruik LINE dagelijks, LINE is ideaal te gebruiken voor game community's aangezien je ook in kan loggen met een email adres en zit je niet vast aan verplicht telefoon nummer zoals bij whatsapp.
Had er nog nooit van gehoord tot ik een trading card game ging spelen op Android. Daar werkte de hele community met LINE. Naast dat ben ik het nog nergens tegengekomen.
toevallig Deck Heroes of Mabinogi Duel? :)
Ik speel ze beide, vooral Mabinogi Duel is echt een superleuke TCG, mijn fav atm!

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 22 juli 2024 13:53]

Het was een Marvel game van ongeveer 4 jaar terug. Erg pay to win, maar als je veel tijd kon vrijmaken ook wel vermakelijk als niet betalende speler.
Gebruik line voor een spel dat ik speel. Heel handig. Leuke stickers, gratis bellen met mensen over de hele wereld. Groepsbellen in chats tot 199 mensen.
Anoniem: 404283 @th3sander25 maart 2016 20:15
Het bellen en videochat is eigenlijk het enige waar ik het voor gebruik, vond de vergelijking met WA al vreemd, vind het eerder te vergelijken met Skype. Maar inderdaad heel handige app, vond het raar dat zoveel mensen er hier nog niet van gehoord hadden.
Ben in Azië nu 1 keer geweest, in Thailand en omgeving gebruikt iedereen Line. Niet Whatsapp.
Veel meer mogelijkheden in vergelijking met Whatsapp. Goed voor de concurrentie en een fijne app. Vooral videokwaliteit bellen is goed.
WeChat en Line zie je in dit soort landen op ieder toestel.

De grote 4 chat apps in de wereld zijn dus Whatsapp ( Europa based vooral), WeChat en Line ( Azië) en Facebook Messenger ( wereldwijd)

[Reactie gewijzigd door alwaysleft op 22 juli 2024 13:53]

Stond meegeinstalleerd op m'n Windows Phone, meteen eraf gegooid. Ik ken niemand die het gebruikt, dus heeft voor mij geen waarde. Ik wist niet dat het zó groot was!
Ik gebruik deze app dagelijks, vooral de desktopclient is goed uitgewerkt in vergelijking met WhatsApp Web, dingen zoals screenshots delen gaat veel makkelijker, en je telefoon hoeft niet aanwezig te zijn.

Verder is het wel veel op Aziaten gericht met de stickers en emoticons, maar ze hebben ook relatief neutrale emoticons.

Het is dat WhatsApp zo groot is inmiddels dat je er niet omheen kan binnen Nederland, maar dit is in mijn ogen een beter alternatief.

[Reactie gewijzigd door Djonny op 22 juli 2024 13:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.