'Facebook wil Messenger-platform openstellen voor derde partijen'

Facebook zal volgende week tijdens de F8-ontwikkelaarsconferentie aankondigen dat het zijn Messenger-platform open wil stellen. Zo zouden derde partijen nieuwe mogelijkheden aan de instant-messaging-app kunnen toevoegen.

Dat meldt TechCrunch op basis van een aantal anonieme bronnen. Allereerst zou Facebook het mogelijk willen maken dat derde partijen nieuwe vormen van informatie en content binnen de Messenger-omgeving kunnen tonen. Mocht deze opzet slagen, dan zou Facebook de mogelijkheden verder willen verruimen.

Welke nieuwe mogelijkheden Facebook binnen Messenger precies voor ogen heeft, is onduidelijk. De sociale-netwerkreus zou echter zijn messenger-app veelzijdiger willen maken en daarbij gekeken hebben naar de WeChat- en Line-apps die in Azië nieuwe functionaliteit binnen de chatomgeving aan eindgebruikers aanbieden.

Facebook heeft onlangs voor Amerikaanse gebruikers van de Messenger-app een betaalfunctie opgenomen. Deze maakt het mogelijk om met slechts enkele handelingen geld over te maken naar een andere gebruiker van Messenger. Volgens Facebook telt Messenger circa een half miljard actieve gebruikers.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-03-2015 • 13:50

47 Linkedin

Reacties (47)

47
44
38
1
1
0
Wijzig sortering
Facebook messenger is gewoon Jabber / XMPP maar dan met server to server verbindingen uitgeschakeld. Als ze de zooi nu eens ECHT openstellen zouden we eindelijk echt gebruik kunnen maken van XMPP.

Naast facebook zijn er namelijk nog zeer veel andere bedrijven die gebruik maken van XMPP, bijvoorbeeld google met zijn talk / hangouts systeem. Door XMPP server to server communicatie toe te laten (en goed te implementeren in hun clients) kan je vanaf facebook met google talk gebruikers chatten en andersom.

Ik draai voor mezelf een Jabber server (ejabberd) daarmee kan ik chatten via Pidgin op mijn computer, chatsecure op mijn telefoon en een van de vele javascript clients in de browser. Wil ik chatten met iemand die op een andere server zit? Geen probleem, ik voeg die persoon toe door zijn email adres in te vullen en door de server to server verbinding komen mijn chatberichten bij die andere gebruiker aan.

Het grappige is dat dit ook werkt met Google talk: wanneer je met een onofficiele client inlogt op je Google account kan je gewoon chatten met mensen die een niet-google XMPP server gebruiken. Maar nu de catch: vanuit de officiele clients (hangouts app, gmail, google+) zijn die server to server contacten NIET te zien en kan je er dus ook niet mee chatten.
(ik weet niet of dit bij facebook ook werkt)

Conclusie: Facebook en Google gebruiken een OPEN systeem en maken het expres gesloten.
Dat facebook zijn messenger systeem nu opengooit is dus onzin. Het enige wat ze doen is meer bullshit toevoegen aan hun eigen client.

Voor wie facebook chat wil gebruiken met een generieke XMPP client:
Gebruikersnaam: je facebook username
Wachtwoord: ...
Domain: chat.facebook.com

[Reactie gewijzigd door -iemand- op 20 maart 2015 14:29]

Volgens mij gebruikt Google Hangouts (voorheen Talk) al een hele tijd geen XMPP/Jabber meer: http://tweakers.net/nieuw...gebrek-aan-interesse.html
Anoniem: 604167
@MacBreQ20 maart 2015 15:23
Google ondersteund het niet meer, maar het is er nog wel.
Ja en nee; Google Hangouts ondersteund nog steeds het XMPP-protocol, dan wel zonder de 'Hangout features.' Server-to-server communicatie wordt bijvoorbeeld niet langer ondersteund, vanwaar je met de clients van Google niet met contacten op externe servers kan chatten zoals -iemand- al opmerkte.
Ach, MSN begon als een IRC netwerk, is ook nooit opengesteld.
MSN heeft in het begin met MSNP protocol vrijgegeven ( http://www.hypothetic.org/docs/msn/ietf_draft.txt )
Whatsapp gebruikt ook een XMPP systeem, alleen wat aangepast.
Jep, maar door die aanpassingen (het xmpp protocol is leesbare tekst en whatsapp heeft dat vervangen door enkele tekens oid om efficienter te zijn) is het Whatsapp protocol niet compatible met normale XMPP clients
Nog meer functionaliteit toevoegen aan Facebook Messenger? Dat ding is volgens mij al enorm zwaar, ik moest ook meteen aan dit artikel denken: nieuws: WhatsApp springt zuiniger met accu om dan Facebook Messenger
Whatsapp en fb messenger zijn een schijntje vergeleken met fling, tinder, snapchat en vergelijkbare apps.
Deze willen constant je exacte positie weten en een verbinding hebben met het web.

Met 'derde partijen' werd ik neteen huiverig. Dat er weer 'anderen' met mijn data omgaan. Ik doe in principe niet echr wst gevoeligs met mijn mobiel. En als ik nirt getracked wil worden laat ik hem wel thuis (en dan ook meteen je pinpas).

Ik snap niet goed wst er nog qua functionaliteit bij moet. Misschirn dat betalen. Maar ik link liever geen betaalgegevens aan uberhaupt iets.
Facebook Messenger maakt anders ook gewoon gebruik van plaatsbepaling, dus die vlieger gaat niet op.

Ik ben daar juist minder huiverig voor, gezien ontwikkelaars zich bezig houden met het ontwikkelen van nieuwe features, dit heeft niets te maken met het feit dat anderen met je data omgaan, de service zelf zal in het bezit blijven van Facebook, daar veranderd niets aan.

Mijn vermoeden is dat ze de markt willen vernieuwen/herontdekken en op deze manier met een doorontwikkelde FB Messenger willen concurreren met hun eigen WhatsApp en bijvoorbeeld een Telegram.
Whatsapp en fb messenger zijn een schijntje vergeleken met fling, tinder, snapchat en vergelijkbare apps.
Deze willen constant je exacte positie weten en een verbinding hebben met het web.
Heb je enig idee waarom apps als Tinder het willen weten ?

Het zijn datingapps, met de mogelijkheid om elkaar zsm te ontmoeten als je in de buurt bent.
Beetje logisch dat dan je locatie bekend moet zijn hé

Al het gedoe om privacy gegevens en openbaren van data, die je n.b gewoon allemaal zelf in de hand hebt.
Tinder heeft niet mijn echte naam / adres, Snapchat heeft nog nooit een 'eigen' selfie ontvangen, het enige wat ze "weten" zijn locatie's waar ik de app opgestart heb ( en vrijgegeven om de locatie te delen, thnx Xprivacy )
Google zal nooit mijn gegevens ( NAW ) aan Tinder overhandigen, omdat het een onderdeel van hun 'bedrijfsvoorraad' is, verkoop / delen ervan op userlevel draait ze de nek om, qua mogelijke inkomsten.
Facebook heb ik al niet meer sinds september '14, de minimale data die ze over mij hebben verzameld, zal ondertussen als outdated gemarkeerd zijn.
Anoniem: 382732
@alaintje20 maart 2015 15:02
Je hebt denk ik een verkeerd beeld bij "derde partijen". Dat betekent niets anders dan dat derden applicaties kunnen bouwen op die gebruik maken van messenger functionaliteit. Zo zou je bijvoorbeeld voicemails van je provider in Messenger kunnen ontvangen i.p.v. dat je zo'n ouderwetse IVR moet bellen, of een aparte visual voicemail app moet gebruiken. Zomaar een voorbeeld, met een paar biertjes erbij kan je zo nog veel meer handige dingen verzinnen.
Het zou (voor mij persoonlijk althans) best relaxt zijn als ze naast Facebook Messenger ook WhatsApp openstellen zodat de beide apps gecombineerd kunnen worden. Gebruik beide apps erg veel. Nu is switchen tussen beide niet zo erg, maar toch.. :-)
Het zou m.i. niet slim zijn van FB om de boel te gaan combineren. De merken (incl Instagram) zijn nu heel sterk met ieder een eigen doelgroep. Als je dat gaat samenvoegen wordt het niet beter.
Dat ze als eigenaar van WhatsApp dat platform maar openstellen voor derde partijen zodat er een alternatief kan komen voor de officiele client.
Wat is daar mis mee dan? Ik vind het heerlijk dat Whatsapp na al die jaren nog steeds lekker eenvoudig is gebleven en nog steeds vrij van server opslag, alles staat op je telefoon (vandaar ook dat de web versie je telefoon nodig heeft als 'server').
Voeg nog een optie toe om geld naar mensen te sturen en je bent klaar, dit klinkt mss gek in NL maar wordt enorm veel gedaan in andere grotere werelddelen.
Dat lijkt me ook voor NL wel erg ideaal (ipv rekening deels overmaken en weetikveel wat, bijv als je op vakantie bent ofzo).
ik was bijzonder gecharmeerd van WhatsApp+ vanwege de vele theming opties die het bood. Helaas is WA+ de nek omgedraaid door de advocaten van WhatsApp/Facebook.
alles staat op je telefoon
En dat is precies de reden dat ik het niet gebruik, ik wil met meerdere clients tegelijk op andere platforms ingelogt kunnen zijn om berichten te ontvangen/versturen (bv als in SIMPLE of XMPP). Ik heb niet eens de behoefte om historie te ontvangen vanuit een centrale server het kan dus gewoon heel simpel blijven door berichten te forken naar alle ingelogde clients IMHO.

Verder zou een open client natuurlijk daadwerkelijk zinnige end to end encryptie kunnen implementeren (met key management).
Er wordt wel degelijk op een server opgeslagen. Snap niet hoe je erbij komt dat WA P2P is. Als de server plat ligt ook geen appjes. Je chatverkeer wordt gewoon opgeslagen, inclusief audioberichten.
Dus zoals Telegram bedoel je? :)
Telegram heeft echt werkelijk overal clients voor.
Liever niet. Laat WhatsApp maar lekker dicht zitten in plaats van dat er weer tig clients komen met allerlei troep erin en je allerlei zooi als bots krijgt. Prima dat WhatsApp dicht is, en dat het nog lang zo moge blijven.
Juist niet, Whatsapp slaat je history niet op, dat doet de app op je telefoon, je telefoon is daarom de 'server'. Al die hysterie om privacy en nu wil je juist dat ze wel alles gaan opslaan? Het is ook nooit goed..
Volgens mij heeft Facebook, net als Google, een verdienmodel dat erop gebaseerd is om in kaart te brengen waar de interesses (en dus mogelijke afzetmarkten) van hun gebruikers liggen door content te scannen. Google is hierdoor meerdere malen in opspraak geraakt toen bekend werd dat alle zoekopdrachten opgeslagen worden (ingelogd in je account of niet), en je Google Mail (automatisch) inhoudelijk gescand wordt, en Facebook raakte in opspraak toen bleek dat alle advertenties ineens overeen leken te komen met je 'likes' en je geplaatste content.

Whatsapp is vorig jaar overgenomen door Facebook, en het is in mijn ogen aannemelijk dat ook de inhoud van Whatsapp chatberichten tegenwoordig (automatisch) gescand worden. Waarschijnlijk wordt niet onze hele gespreksgeschiedenis op Whatsapp servers opgeslagen, maar toch zeker de voor hun relevante delen; wellicht worden de berichten gematched tegen een database van trefwoorden van hun werkelijk klanten en inkomstenbron: de advertentiebedrijven. Facebook is de afgelopen jaren gebruikers en interesse van het publiek aan het verliezen, en Whatsapp opkopen was voor hun een slimme ze om weer een (groot) deel vaste, nieuwe gebruikers te winnen, zoals ze dat in 2012 al met Instagram deden.

Denken dat je op Whatsapp privacy hebt is daarom denk ik, met alle respect, een beetje naief.

edit: laatste zinnetje toegevoegd

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 20 maart 2015 15:24]

Whatsapp is gewoon een betaalde dienst. Daar hoeft niet alleen omdat FB de eigenaar is een ander verdien model achter te zitten. Google stopt ook energie in projecten wat nul komma nul met data mining te maken heeft.
The Information WhatsApp Does Not Collect

WhatsApp does not collect names, emails, addresses or other contact information from its users’ mobile address book or contact lists other than mobile phone numbers—the WhatsApp mobile application will associate whatever name the WhatsApp user has assigned to the mobile telephone number in his/her mobile address book or contact list — and this occurs dynamically on the mobile device itself and not on WhatsApp’s servers and is not transmitted to WhatsApp.
The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business. The WhatsApp Service is meant to be a SMS replacement, using data service through a user’s phone (either via cell network or wifi). Users type their messages, which are sent via data service to our servers, and routed to the intended recipient (who must also be a WhatsApp user), if that recipient is online. If the recipient is not online, the undelivered message is held in WhatsApp’s server until it can be delivered. If the message is undelivered for thirty (30) days, the undelivered message is deleted from our servers. Once a message has been delivered, it no longer resides on our servers. The contents of any delivered messages are not kept or retained by WhatsApp — the only records of the content of any delivered messages reside directly on the sender’s and recipient’s mobile devices (and which may be deleted at the user’s option)
http://www.whatsapp.com/legal/?l=nl

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 maart 2015 14:38]

Dat dacht ik een aantal maanden geleden ook nog, maar tijdens het hele debakel over het gewijzigde privacy beleid dat vanaf 1 januari 2015 in ging kwam naar boven dat Facebook wel degelijk gebruikersgegevens verkregen uit haar dochterbedrijven uitwisselt en combineerd om zo completere persoonsprofielen te creeeren.

Die informatie verkreeg ik in januari uit een Nederlandse bron die ik nu even niet meer kan vinden, maar dit artikel (van begin februari) meldt inhoudelijk hetzelfde; de nieuwe privacy policy maakt het voor Facebook mogelijk, en waarom zouden ze hun beleid wijzigen als ze het niet zouden doen? Helemaal in een tijd waarin privacy zo'n gevoelig onderwerp is.

Het door jouw geciteerde stukje gaat overigens alleen over "names, emails, addresses or other contact information from its users’ mobile address book or contact lists other than mobile phone numbers". Qua gespreksinhoud zeggen ze dat ze niets opslaan, maar niet dat ze jouw gesprekken inhoudelijk niet scannen.

edit: laatste alinea toegevoegd

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 20 maart 2015 14:54]

Lees anders de rest van die pagina eens, staat uitgebreid beschreven hoe jouw informatie en de informatie die jij levert door Whatsapp gebruikt en gedeeld wordt.

Maar ook bij Whatsapp geldt de oude vuistregel nog steeds, wil je het niet op het internet hebben, zet het er dan niet op.
Ga ik inderdaad even doen. Sowieso bedankt voor je toevoegingen natuurlijk :)

Mijn houding blijft overigens skeptisch, omdat keer op keer duidelijk wordt dat het belangrijker is om te kijken naar wat 'gratis' diensten niet zeggen of verbergen achter moeilijk leesbaar/juridisch geformuleerde stukken dan dat ze wel zeggen in door middel van sympathiek/geruststellend geformuleerde stukken.
Beter skeptisch dan niet, was ik ook over Whatsapp(en ben nog steeds een beetje). Maar zolang ze die privacy policy volgen, heb ik er zo weinig problemen mee. Met FB doe ik nu sinds de laatste wijziging van hun policy ook zo min mogelijk.

Vind dat Whatsapp het ook niet zo heel juridisch neerschrijft, vond het zelf wel goed leesbaar.

Ik vertrouw er ook maar op dat bedrijven zich maar aan hun eigen policies e.d. houden. Whatsapp heeft dat vertrouwen voor mij dusver nog niet verbroken. Komt dat wel, Telegram staat al geinstalleerd :P
Whatsapp is vorig jaar overgenomen door Facebook, en het is in mijn ogen aannemelijk dat ook de inhoud van Whatsapp chatberichten tegenwoordig (automatisch) gescand worden
Nee. Dat kan niet eens, want ze worden end-to-end encrypt...
Bovendien stelt de Privacy Policy dat het verboden is. En als kers op de taart mag Facebook absoluut *geen* toegang hebben tot de WhatsApp data.

Dit is nog benadukt door de FTC:
www.ftc.gov/news-events/p...bligations-light-proposed

Dus nee, niet naief: wettelijk vastgelegd.
Als je whatsapp op een nieuwe telefoon installeert haalt hij de gegevens tegenwoordig wel opnieuw op vanaf de whatsapp servers
Neen. Dit komt uit een backup. Nooit vanaf de WhatsApp servers. Die slaan niets op, dus daar kan het niet eens vandaan komen.
Anoniem: 463321
@Jazco2nd20 maart 2015 14:47
Ze slaan het wellicht niet op (dat kunnen we nooit met zekerheid stellen ) maar dat wil nog steeds niet zeggen dat de berichten niet door een of andere data mining machine worden gehaald.
Je telefoon is niet de server. Hoe kom je daar in godsnaam bij. En maar upvotes krijgen ook :') je data staat allemaal netjes bij Whatsapp ik bedoel Facebook:

"A major privacy and security problem has been the subject of a joint Canadian-Dutch government investigation. The primary concern was that WhatsApp required users to upload their mobile phone's entire address book to WhatsApp servers so that WhatsApp could discover who, among the users' contacts, is available via WhatsApp. "
WhatsApp is zo gemaakt dat je berichten niet worden opgeslagen op de server(of ze worden een aantal dagen bewaard als ze nog niet ontvangen zijn door die persoon, maar daarna worden ze verwijderd), vandaar dat er voor WhatsApp web een constante verbinding nodig is met je telefoon. De telefoon stuurt het namelijk door naar de webversie.
Als je naar alternatieve messenger platformen kijken is het zo dat alles wordt opgeslagen. Als je bijvoorbeeld al je gegevens van Facebook terug vraagt krijg je vele pagina's terug met de gesprekken die je allemaal hebt gehad.
Anoniem: 160920
20 maart 2015 13:57
Word het dan ook mogelijk om de bestaande informatie te downloaden? Als je Skype instelt met Facebook Messenger dan werkt dit wel, maar je oude chats en foto's kan hij niet laden.
Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen met iOS daar Apple helemaal niet toestaat dat je externe apps in je app laat draaien. iemand een idee?
Persoonlijk als ik puur naar techniek, snelheid en gemak kijk qua chat apps komt Telegram toch echt helemaal bovenaan. Je kan allerlei files versturen en de snelheid van de berichten is gigantisch, heeft echt voor elk platform een client, zowel web als Desktops enzovoort.

Enige nadeel: Niet veel mensen gebruiken het. :) hahaha helaas.
Pfjoew, toen ik de titel las dacht ik eerst aan openstellen om de gebruikers lastig te vallen met spam.
Tja je moet wat doen om aan meer data te komen he.
Nu gebruiken mensen liever whatsapp of Line of andere apps die niet je accu leeg zuigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee