Facebook werkt aan belapplicatie met ingebouwde blokkeringsfunctie

Facebook komt waarschijnlijk op termijn met een applicatie die de bestaande belfunctie op smartphones moet vervangen. Een vroege versie kwam naar buiten, waardoor onder andere het bestaan van een ingebouwde functie om telefoonnummers te blokkeren was te zien.

Het bestaan van de applicatie, met screenshot, werd ontdekt door Android Police. De app wordt Phone genoemd en lijkt voornamelijk bedoeld om de ingebouwde dialer-app van een Android-smartphone te vervangen. Phone werd waarschijnlijk per abuis via Facebook verspreid; na het opduiken ervan bevestigde het bedrijf achter de sociale-netwerksite tegenover VentureBeat dat het aan de app werkt.

Phone heeft naast een simpele belfeature nog een aantal mogelijkheden, zo blijkt uit de beschrijving bij de app. Zo moet er informatie worden getoond over wie er belt; de gegevens worden waarschijnlijk van Facebook gehaald, al ontbreken de details vooralsnog. Daarnaast kunnen er telefoonnummers worden opgegeven die automatisch worden geblokkeerd bij een binnenkomend telefoongesprek.

Wanneer Phone uit moet komen is niet bekend. Een woordvoerder van Facebook wilde daar niets over kwijt. Gezien het feit dat de app al in de testfase zit, kan een release al op korte termijn volgen.

Door RoD

Admin Mobile

21-03-2015 • 09:14

25 Linkedin

Reacties (25)

25
25
17
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896
21 maart 2015 09:18
Op de whatsapp messenger van facebook kan je ook al digitaal bellen, maar dan zonder je originele dailer te vervangen, en het schijnt erg goed te werken, en je kan ook met Whatsapp prima mensen blokkeren. Er is op gathering is er zelfs een topic om nu al uitgenodigd te worden voor de belfunctie. Whatsapp Call Invite Topic

Zelf bel ik met een groepje vrienden en vooral familie ook vaak via m'n chatclient(bbm) het voordeel is dat het niet ten koste gaat van je (internationale) belminuten, dat je met hoge geluidskwaliteit (beter dan HD-voice) belt en eventueel zelfs video aan kan gooien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 21 maart 2015 09:29]

ter info: nationaal videobellen over 3G/4G kost in belgie evenveel als een gewoon telefoongesprek en gaat niet van je data af ;)
Anoniem: 601896
@dasiro21 maart 2015 10:16
Het data verbruik van VOIPen verschil per aanbieder.

Gebruik per minuut:
WhatsApp : 483 kg tot 484kb
Facebook Messenger : 345kb tot 347kb
Hangouts : 520KB tot 570KB
BBM Voice 1 tot 1.5MB

BBM video: 5-7 mb per minuut.
Skype videobellen: 8-10 mb per minuut.
Dus je gelijk, dat videobellen, een dure aangelegenheid kan worden over 4G. Maar in veel gevallen zal alleen VOIPen zonder beeld wel goedkoper zijn dan bellen.
Wat heeft 4G en 3G er mee te maken. Je gebruikt altijd evenveel data tenzij je er zelf voor kiest om de kwaliteit hoger te zetten. Heeft niks met 4G te maken. Tenzij je de kwaliteit op automatische hebt staan maar dan vraag je er zelf voor natuurlijk.

Maar serieus, 500 kb gemiddeld per minuut voor VOIP is natuurlijk geen drol. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel minimaal een 1 GB databundel het word met ieder jaar goedkoper. Met 1GB heb je al 2000 Voip belmin exclussief alle andere apps waar je gebruik van maakt. En op wifi is het helemaal gratis natuurlijk. Ik ben alleen wel benieuwd of de kwaliteit een beetje goed is. Met Viber gaat het meestal wel goed maar happert het nog wel eens. Facebook Call heb ik 1 keer gebruikt en dat was helaas een slechte ervaring maar dat zegt nog niet genoeg. Ik hoop dat iig whatsapp call kwalitatief goed werkt en zonder latency want dat is vaak het probleem met voip bellen over het netwerk. iig geweldig dat dit komt!

Weet iemand toevallig wanneer dit uit beta gaat en publiekelijk word op Whatsapp?
waar staat de instelling standaard op? Naar mijn weten automatisch, dus het gros van de non-tweaker gebruikers zal hoge dataverbruiken krijgen....
Ofwel heeft er wel mee te maken, zeker als je een gammele bundel hebt zoals ze op dit moment in NL hebben
Met videobellen bedoel ik. Of heeft niet iedereen zo'n instelling? Maargoed de keuze om te gaan videobellen neem je meestal ook alleen in geval je weet dat je veilig zit met data.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 maart 2015 21:19]

Dus met een 500mb bundeltje kan je 1000 minuten bellen, zeker goedkoop!
Kan je daar is wat meer info over geven?
hoeveel meer info moet je nog hebben? hoeveel het voor elk abbonnement of prepaid kaartje kost om een minuut te bellen? prijs bellen = prijs videobellen zo simpel is het
Ik wou gewoon iets concreet zien, dat dit waar is? hoe weet je provider dat je aan het videobellen bent? Data is toch data, terwijl gewoon bellen analoog is?
het is al een oude post, maar wel van een officiële account:
http://userbase.be/forum/....php?f=58&t=24658#p307089
Ook als je belt naar iemand die geen voip client heeft (of geen stabiele dataverbinding) zijn er goede opties, zo bel ik regelmatig een britse mobiele telefoon tegen een start tarief van 3,9 cent en een minuuttarief van 0,1 cent (juist, 0,14% van het tarief dat ik betaal als ik gewoon via mijn mobiele provider bel!!!). HD Voice heb je uiteraard niet als de andere partij gewoon nog een reguliere telefoonaansluiting gebruikt, maar de kwaliteit is verder vergelijkbaar met normaal bellen. Ik gebruik daar powervoip voor.

edit: Oh, dit zijn trouwens ook nog dollarcenten... maar omdat je wel wat kosten hebt aan het opwaarderen (wat wel gewoon via ideal kan) komt het redelijk gelijk uit.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 21 maart 2015 10:30]

Geweldig die App !

Voor Facebook dan, heh? Wedden dat jouw Facebook profiel (al dan niet zichtbaar) wordt bijgewerkt met *iedereen* die jou belt of die jij belt. En wanneer jij belt. En hoelang? En waar? Slim bekeken hoor!

Even de voordelen op een rijtje
(1) zo is Facebook niet langer afhankelijk van wie jij zegt dat er allemaal in jouw netwerk zit maar die jij niet via Facebook contacteert; die app vertelt het ze
(2) met die app actief kunnen ze nu ook jouw belgedrag en dus jouw activiteitenpatroon (!) in kaart brengen
(3) door die app kunnen ze jou via die telefoon veel beter volgen dan zelfs de meest verwoede facebook toetsenist voor elkaar krijgt, zowel in tijd als in ruimte
(4) Facebook heeft al een verrekte hoop gegevens over je die andere bedrijven niet hebben; door dat te koppelen aan de spatio-temporele informatie die ze met deze App kunnen binnenhalen wordt die data veel specifieker, en dus heel veel meer waard

En vergis je niet, dit soort spatio-temporele data op persoonsniveau en met socio-demografische gegevens is een absolute goudmijn voor gedragswetenschappers ... zoals marketeers.

Denk maar eens aan telecombedrijven. Die moeten hun netwerk optimaliseren. Wie waar wanneer met wie belt wisten ze al. Hoe oud de bellers zijn wisten ze alleen als die een abbonnement hadden. Nu kunnen ze van Facebook extra gegevens kopen over wie hun klanten eigenlijk zijn (socio-economisch) en wat zij zoal doen. Dat heeft waarde. Kassa!

Ander voorbeeldje: bedrijf X exploiteert billboards, en wil zijn klanten aantonen hoeveel "exposure" die krijgen naar hun doelgroep toe met advertenties op dat billboard. Met de data van die app kan je dat vrij precies laten zien. Bedrijf X kan op basis van die data een naar tijd en plaats en klant gedifferentieerd tarief opstellen. Kassa!

Nog een voorbeeldje: het "koopstromenonderzoek". Dit is een enquete die per winkelgebied en per straat uitzoekt wat de bezoekersaantallen zijn per uur, naar maand, dag van de week, etc. (Google maar even). Iedere vastgoedexploitant en iedere winlkelier krijgt ermee te maken, want dit bepaalt de huurprijs van een winkelpand. Met deze App if Facebook in staat die meting continu en in real-timee te doen, en ook nog een aan te vullen met socio-demografische gegevens (leeftijd, geslacht, type persoon) en socio-economische gegevens (indicatie van bestedingspatroon, schating van besteedbaar inkomen). Kassa!

Bovendien kan je deze gegevens gebruiken om een eindeloze rij A-B onderzoeken te doen! Iedere gemeente kan zo meteen zien wat hun "beleid" voor het stadshart (parkeervoorzieningen, parkeerterieven, fietsparkeermaatregelen, evenementen, verkeerscirculatieplannen, bestemmingsplannen, vestigingsbeleid, openingstijdenbesluiten) voor effect heeft. EN wat b.v. de hoogte van de parkeertarieven doet op de koopstroom, en dus de levendigheid van de stad. Ook die informatie is goud waard. Kassa!

Nog een voorbeeldje: vervoersbedrijven. Denk maar een aan NS, Synthus, Veolia, taxi-bedrijven. Die willen graag weten wie hun klanten zijn (facebook informatie is zeer rijk in dat opzicht), van waar naar waar deze reizen, wanneer, hoe vaak, wat de concurrerende vervoerwijzen zijn, en vooral waar hun klanten gevoelig voor zijn als het gaat on prijsstelling, kwaliteit van dienstverlening (frequentie, stiptheid, comfort), etc. Op basis van die klantgegevens kunnen ze veel beter aan yield-management (voor niet-ingewijden: maximaliseren van de opbrengst) doen dan voorheen. Kassa!

Nog weer een ander voorbeeld: provinciale en rijksoverheden die OV concessies uitgeven. Die aanbestedingen zijn iedere keer weer hevige gevechten tussen concessieverleners en concessienemers waarbij het om bedragen van tientallen tot honderden miljoenen Euro's gaat. Wat denk je dat het die overheden waard is om met een goed onderbouwde consessieprijs te kunnen komen? 0.5% van het concessiebedrag misschien? Kassa voor de consultant die de waarde van zo'n concessie kan berekenen ... en die kan dat nu op basis van die Facebook gegevens.

Man, Facebook kan met die data tig nieuwe markten aanboren! Geweldig die App! Koop NU aandelen Facebook voordat iedereen dit doorkrijgt!

[Reactie gewijzigd door Golodh op 22 maart 2015 09:47]

Bellen en chatten via whatsapp, bellen en chatten via facebook messenger en bellen en smsen via je provider. Waarom niet samenvoegen tot één app?
Vooral die laatste zie ik liever niet in dezelfde app, domweg omdat het dan minder duidelijk is wanneer je het hoge tarief van je gewone provider gebruikt. Het is voor mij veel duidelijker als ik een aparte app heb voor hoog tarief en een voor de 'gratis' varianten.
Ik kreeg deze morgen al een soortgelijke melding bovenin mijn facebook-app, maar heb voorlopig afgewezen om te installeren.
Ik kreeg deze melding gisterenavond ook te zien.
Na het klikken op "Install or Update" kreeg ik te zien dat het geplaatste bericht niet langer beschikbaar is.
Geef mij dan maar RedPhone of Signal, kan ik ook mee bellen via mijn telefoon, is nog encrypted ook(mits de ander ook de app gebruikt) Heb ik liever dan Facebook ook nog laten weten met wie ik aan het bellen ben en wanneer 8)7
Mengeling van de Windows Phone standaard Phone app en de app True Caller. Bij Windows Phone noemt de standaard dialapp ook gewoon 'Phone'. Toont foto van de beller van Facebook. True Caller is een communitybased verstrekker van info over irritante / ongewenste bellers. Alleen zint het me niet dat Facebook zich ook gaat mengen in de telefoongesprekken. Simpele oplossing: ik ga het niet gebruiken. Voor de mensen die het wel willen gebruiken kan het wel een leuke toepassing zijn.
Hint naar whatsapp? Belfunctie naar whatsapp? 8)7

Ik vraag mij echt af, wie dit allemaal gaan gebruiken.. Bedoel de belfunctie in Facebook. Voorheen kon je al gebeld worden doormiddel via Facebook, dat werdr niet echt een "succes".

[Reactie gewijzigd door Probook8979 op 21 maart 2015 09:37]

Nee, precies. Niemand zit hier op te wachten denk ik zelf.. Ze kunnen bij Facebook beter aan zinvollere functies gaan werken, zoals het ontwikkelen van de VR-bril..
Ik denk dat je als social-media ontwikkelaar niet al te veel poespas aan de website/app toevoegen, anders wordt het een puinzooi waar je door de bomen het bos niet meer ziet..
We zullen zien hoe het uitpakt. :)
Op Windows Phone kan ik sowieso met 2 klikken nummers blokkeren zonder daarvoor een app van FB te installeren die mijn belgedrag in de gaten houd.
Ik gebruik helemaal geen Facebook meer. Whatsapp heb ik wel, maar daar kan ik vooralsnog niet mee bellen.
Je weet dat Whatsapp onlangs is overgenomen door Facebook? En dat Whatsapp op termijn Facebook Messenger moet gaan vervangen? Het is gewoon klantenbinding waar FB mee bezig is en deze Phone app is daar ook een onderdeel van.
Ik zou het niet gebruiken, niet voor Facebook noch WhatsApp. Meeste abbo's hebben vaak onbeperkt bel en sms. In iedergeval die van mij

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee