Facebook gaat onderlinge betalingen mogelijk maken via Messenger-app

Facebook biedt Amerikaanse gebruikers van zijn Messenger-app voortaan de mogelijkheid om betalingen aan bekenden te doen. Daarvoor wordt een koppeling gemaakt met diverse debitcards. Of de betaalmogelijkheid ook snel naar andere landen komt, is nog niet duidelijk

Om dollars naar een andere Facebook-gebruiker te versturen moet binnen de vernieuwde Messenger-app op een dollarteken worden gedrukt. Daarna kan het bedrag worden ingevoerd om vervolgens de transactie af te ronden. De ontvanger moet eenmalig zijn debitcardnummer invoeren. Volgens Facebook duurt het een tot drie werkdagen voordat het geld daadwerkelijk is overgemaakt.

De dienst werkt vooralsnog alleen samen met debitcards van MasterCard en Visa. Het is mogelijk om de betaalfunctie te beveiligen door middel van een pincode, terwijl op iOS-apparaten ook Touch ID kan worden gebruikt. Naast mobieltjes moet ook de desktopversie van Messenger de betaaloptie krijgen.

Facebook meldt dat de nieuwe betaalfunctie vooralsnog alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten. Er zouden geen transactiekosten berekend worden. Verder claimt de sociaalnetwerksite dat het betaalsysteem extra is beveiligd en continu gemonitord wordt door een antifraudeteam, en dat de transactiestromen geheel los van het reguliere Messenger-verkeer lopen.

Of Facebook de betaalmogelijkheid ook snel naar andere landen zal uitbreiden, is nog niet duidelijk. Verder stellen analisten dat Facebook als mogelijke volgende stap een betaaloptie in Messenger gaat aanbieden om laagdrempelige betalingen voor aankopen in webwinkels mogelijk te maken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-03-2015 • 11:31

51 Linkedin

Reacties (51)

51
50
33
0
0
0
Wijzig sortering
Dit is mooi, zeker als je, zoals ik, in een studentenhuis woont, en er vaak even snel geld overgemaakt moet worden!
En dan drie dagen wachten? Hoe is dat sneller dan via je bank app op je telefoon? Waarbij het direct of anders de volgende dag al op de rekening staat?
Het enige voordeel dat ik kan verzinnen is dat je geen rekeningnummers meer uit hoeft te wisselen. Met die nieuwe, lange IBAN-nummers zou dat best handig kunnen zijn.
Daarvoor heb je een adressenboek, ik heb al mijn vrienden er al een tijd in staan.
Veel apps van banken slaan automatisch het rekeningnummer met de naam op, dus zeker in een studentenhuis heb je na een weekje alles wel in je telefoon staan, dan kun je het gewoon op naam doen :)
Inderdaad, de idioot die die IBAN nummers bedacht heeft.... |:( Waarom niet gewoon net als bij telefoonnummers dat er ook een verkorte 'lokaal' nummer gebruikt kan worden?
Is toch handig bij internationale overschrijvingen, op basis van IBAN weet je direct naar welk (Europees) land uw geld gaat. Elk land kiest de implementatie van het IBAN nummer, wat in België gelijk was aan het oude rekeningnummer en een prefix afhankelijk van je bank.

Deze functie is best wel nuttig, zo zie je direct wanneer iemand geld naar jouw overschrijft. Nog beter is wel zoals de Bancontact-app in België, waar je kan betalen via QR-code.
Bij internationale overschrijvingen kan ik het begrijpen, maar ik doelde op overschrijven van een Nederlandse rekening naar een Nederlandse rekening. Waarom ik daarvoor het volledige IBAN nummer ergens op moet zoeken is me een compleet raadsel.
In België zit de bank er niet in verwerkt! De prefix is een controlegetal, volledig volgens de IBAN standaard. In theorie is het dus mogelijk om je IBAN-rekeningnummer mee te nemen naar een andere bank.
In het oude rekeningnummer zitten wel cijfers die de bank aanduiden maar ik kan me voorstellen dat deze snel aan betekenis zullen verliezen.
Anoniem: 382732
@DJ Henk18 maart 2015 17:42
Het grootste voordeel is dat mensen die geen bankrekening hebben of krijgen elektronische betalingen kunnen uitvoeren. Wij vinden het niet meer dan normaal dat iedereen vanaf z'n 8-ste of zo een eigen bankrekening heeft, maar dat is lang niet overal zo gewoon.
Hoe goed is de beveiliging eigenlijk van die betaal apps?
Casus;

Zitten met elkaar aan tafel, 'heb je het geld al overgemaakt?', nee sorry, maak het direct over. Pakt telefoon, opent bankieren app, kiest (bekende) rekening en maakt over. Van kop tot staart nog geen 10 seconden.

Bij een al bekende rekening komt er bij Rabobank geen extra apparaat of device aan te pas. Dit kan enkel interessant zijn in een groepsgesprek. Als straks geplaatst word wat jan en allemaal online kopen dan wordt het pas echt een spam-kanaal. Betekend voor mij het einde van..
Even snel geld overmaken kan gewoon via de app van je bank. Wanneer je dit via Facebook doet is het vragen om problemen.

De streng geldende veiligheidseisen die worden gesteld aan banken voor de (web)applicatie zal facebook vast niet aan voldoen.
En waarom doe je dat dan niet gewoon in de ING app?
Die vertrouw ik toch iets meer met m'n geld en bankgegevens dan Facebook.
met mijn ing app bijvoorbeeld is dat ook twee of drie klikken tegenwoordig.
Lijkt mij echt super handig! Hopelijk komt dit snel beschikbaar in Europa. Ik zou er alvast zeker gebruik van maken.
Geen transactiekosten is sowieso ook mooi meegenomen.

Even snel cinematickets terugbetalen bvb.

[Reactie gewijzigd door breezie op 18 maart 2015 11:38]

Geen transactiekosten is sowieso ook mooi meegenomen.
Internetbankieren is toch ook gratis? Zeker voor dit soort kleine bedragen zou ik transactiekosten ook een no-go vinden aangezien er genoeg alternatieven zijn.
Het hangt toch wel af van je bank hoe handig het internetbankieren werkt.
Zowiezo heb je ook het rekeningnummer van de andere nodig, dus als je niet geregeld geld overmaakt naar die persoon is de Facebook Messenger app openen en gewoon op naam een persoon opzoeken een stuk handiger.
Zoals elders al aangegeven, de bank apps onthouden praktisch allemaal de rekeningnummers met daarbij behorende naam, de rabo app heeft alleen bij de eerste overboeking naar een nieuw nummer de random reader/scanner nodig. Daarna ook al niet meer (in te stellen) of tot een X bedrag zowieso al zonder scanner/reader over te maken (gebruik ik niet ivm fraude gevoeligheid)
ABN al veel langer met rekening delen.
Totaal bedrag invoeren, bedrag per persoon invoeren en hun telefoonnummer of email en dan verzenden.
Betalingen die dan beantwoord worden staan binnen 12 uur op je rekening ongeacht welke bank met IBAN (dus hele E.U)
Doe dit regelmatig zakelijk door mijn priverekening te gebruiken voor deze betalingen, nooit 1x hoeven te wachten en superveilig.
Anoniem: 647586
18 maart 2015 11:36
" Er zouden geen transactiekosten berekend worden."
"continu gemonitord wordt door een antifraudeteam"
Lijkt me vrij sterk... Dit team moet toch ook betaald worden?
Betaalsystemen zoals Paypal vragen transactiekosten omdat er vaak fraude optreed en deze hiermee terug te betalen.
En natuurlijk ook zelf winst te maken.
Hoe dat Facebook dit doet lijkt me onduidelijk

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 647586 op 18 maart 2015 11:38]

In paypal betaal je geen transactiekosten als je onderling geld overmaakt (dus van privé naar privé persoon). Alleen als je webshop betaling doet komen er transactiekosten bij voor de ontvanger.
Het is een service van Paypal om mensen in hun systeem te houden. Als het voor Paypal zelf ook nauwelijks iets kost is de keuze snel gemaakt.
Bij FB betaal je met je gebruikersdata.

Dit levert ze natuurlijk een hoop data op, zoals bankgegevens en wie aan wie geld overmaakt. Dat levert op termijn misschien wel meer op dat die paar cent transactiekosten

[Reactie gewijzigd door !mark op 18 maart 2015 11:51]

Het concept van een debitcard bestaat hier niet echt, ik weet niet of ik zo happig ben mijn bankrekening bij facebook achter te laten mocht dat hier ooit komen (niet dat ik het zou gebruiken, maargoed).

Maarja, no time heb je elke dienst/site/provider/bedrijf die zijn eigen betaaldienst gaat introduceren, zit je in no time weer met 20 verschillende betaaldiensten (die dan natuurlijk niet compatible zijn).
Er zijn 2 soorten pasjes.
De Creditcard laat je dingen kopen en dan moet je op het eind van de maand geld naar de bank komen brengen.
Bij de debitcard moet je eerst geld naar de bank brengen en dan kun je het met het pasje uitgeven.

In Nederland noemen we dat laatste een pinpas. In België een betaalkaart.
Maar dat is gewoon hetzelfde.
Op Hyves had men ook een vergelijkbare dienst, deze is echter nooit van de grond gekomen. Misschien dat Facebook dit beter aanpakt?
dat was van Rabobank minitix e.d.
dat word nu langzaam uitgefaseerd omdat andere betaalmethodes sneller zijn
Anoniem: 601896
18 maart 2015 11:37
Volgens Facebook duurt het een tot drie werkdagen voordat het geld daadwerkelijk is overgemaakt.
Ik blijf liever overmaken via m'n eigen bank.
 • Goedkoper, want gratis (ook je prive gegevens hebben waarde)
 • A la minuut overgemaakt, of bij een andere bank de volgende werkdag.
En voor facebook geldt, dat de accounts nog relatief onveilig zijn,
ssl is altijd nog slechts optioneel. Waardoor je als je dat niet gebruikt, en inlogt via een onbetrouwbare hotspot op vakantie, zo eenvoudig je gebruikersnaam en wachtwoord kan vergeven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 18 maart 2015 11:51]

Ik snap niet waarom dit als offtopic word gemod. Hij heeft gewoon gelijk.
Met de ING app ook, bedrag, rekening nr (al dan niet uit je phone book) en je pin again. Echt paar seconden werk...
Anoniem: 16328
@Cogency18 maart 2015 12:42
Bij sommige andere banken heb je je pinpas en zo'n cardreader nodig. Dat zorgt wel voor meer gedoe dan de ING manier.
Bij veel banken heb je die reader+pas niet nodig als het een bekende rekening is. ook kan je een maximum bedrag opgeven voor naar onbekende rekeningen waardoor je ook dan je reader+pas niet nodig hebt.
nee hoor, rekeningen waar je naar toe hebt over gemaakt de afgelopen 6 maanden of van hebt ontvangen, heb je niets nodig.
Dit kan je zelf vaak ook instellen.
Tot een bedrag van 750 euro bij ABN en 250 bij Rabo
Ik zou geen enkele reden zien om nu geld over te maken via de Facebook Messenger app. Ik stuur wel geld met de officiële app van mijn bank.

Ik heb het niet zo met Facebook en al hun plannen om ons het allemaal 'gemakkelijker' te maken. Ze weten al genoeg van mij, straks ook nog betalingen aan derden. Nee bedankt ;)
"mogelijke volgende stap een betaaloptie in Messenger gaat aanbieden om laagdrempelige betalingen voor aankopen in webwinkels mogelijk te maken"

Dit is ultieme zet van Facebook om het zo laagdrempelig en gratis in te zetten.
Je kun vervolgens aankopen gelijk showen op facebook en laten liken.

Goed voor de webwinkels en producenten. Goed voor de consument en Facebook heeft er weer data bij!
Zoals al eerder vermeld: ik blijf netjes van die Messenger app af. Ze gaan me echt een brug te ver.
Er zijn voldoende alternatieven om betalingen te doen, die ook nog eens sneller verwerkt zijn.
Ik zie sommige hier heel positief op reageren, maar hoeveel tijd kost het nou eigenlijk om via de bank app het geld over te maken wat ook gewoon gratis is. Hierbij staat het geld er meestal dezelfde of volgende dag al op.
Tenzij je naar het buitenland geld wil overmaken...
En zeker als je jouw opmerking leest is dit wel een toepasselijke comig: http://xkcd.com/1497/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee