Facebook laat gebruikers met nieuwe feature 'terug in de tijd' gaan

Facebook heeft dinsdag een feature aangekondigd waarmee het gebruikers 'terug in de tijd' laat gaan. Dankzij de functionaliteit kunnen zij zien wat er een jaar, twee jaar of langer geleden over hen op het sociale netwerk is verschenen.

Facebook merkte naar eigen zeggen dat gebruikers behoefte hebben aan kijken naar oude statusupdates. Het bedrijf noemt de nieuwe feature On This Day, waarmee het gebruikers laat zien wat ze op dezelfde dag in het verleden hebben geplaatst. Ook toont de feature wat vrienden een jaar of meer terug over hen plaatsten, waarbij de vrienden de gebruikers hadden getagd.

Facebook zegt dat het On This Day onlangs heeft getest. Binnen onbepaalde tijd rolt het bedrijf de functionaliteit wereldwijd uit naar zijn website en zijn mobiele apps, zo staat er in een blogpost. Wie interesse heeft in de nieuwe feature, kan zich hier later voor aanmelden door een speciale webpagina te bezoeken. Sommigen zien over de functionaliteit ook een bericht automatisch verschijnen in de nieuwsfeed.

On This Day

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

24-03-2015 • 22:05

52 Linkedin

Reacties (52)

52
50
28
0
0
0
Wijzig sortering
Facebook zegt dat het On This Day onlangs heeft getest.

OOHHH, ik snapte al niks van dit nieuwsbericht, deze feature heb ik namelijk al ruim een half jaar. Ik had echt geen idee dat ik schijnbaar in een bèta groep zat ofzo. De meerwaarde is echter beperkt hoor. Het is leuk als gimmick om een keer terug te kijken, maar is nou niet echt iets dat je vaak gaat doen.

Daarnaast, als ik zo af en toe eens terugkeek wat er een jaar eerder op die dag was gepost, kwam ik toch al snel tot de conclusie dat facebook steeds leger begint te raken, bijna niemand is meer zo actief als toen. Facebook loopt leeg...

Zijn er nog meer mensen die ook al langer deze feature hadden?

[Reactie gewijzigd door THWIT op 24 maart 2015 22:29]

Heb de feature zelf ook al een hele tijd, op het begin een 5tal keer gebruikt omdat het grappig was om te zien wat voor onzin er een jaar geleden werd gepost.

Weet niet hoe de testgroepen worden bepaald maar ook bij mij staat de taal op English(US)

[Reactie gewijzigd door YassinIT op 24 maart 2015 23:01]

Taal op Nederlands en locatie Nederland hier.
Dit helpt blijkbaar niet :) of ik ben gewoon niet belangrijk genoeg. :(

Nou ja, ik moet dan maar afwachten op deze gimmick.
Voor mij werkt die link trouwens ook niet:
Sorry, deze pagina is niet beschikbaar

De link waarop je hebt geklikt, is mogelijk buiten werking of de pagina is verwijderd.
Ik krijg ook geen navolgend berichtje in mijn berichtjesbox na bezoek van de pagina.
Over een paar jaar is dat geen gimmick meer. Als je denkt over 50 jaar ofzo dan ben Ik 68 dan wordt FB meer een soort wiki site met mensen van het verleden dan kan jou over klein zoon jou gedachten terug lezen. Zo wordt geschiedenis van iedere burger geregistreerd.
Anoniem: 26235
@THWIT24 maart 2015 22:33
Ja, heb ik ook al een tijdje. Toen ik dit nieuwsbericht las dacht ik ook van zohee, t.net is steeds later in het posten van nieuws :P

Ik heb mijn profiel standaard op US-english staan trouwens, locatie wel op Nederland. Misschien dat dit ook van invloed is?
Inderdaad, ik heb deze feature al maanden op mijn startpagina staan. 8-)

Ik vermoed dat Facebook deze features naar een select publiek eerst uitrolt om alles uitgebreid te testen en de populariteit van de functie te kunnen gadeslaan.
Ook wel handig om dan te vermelden om welke link het gaat: www.facebook.com/onthisday

Dit is trouwens ook iets wat gewoonweg zal verschijnen in de tijdlijn van de meeste mensen wanneer die feature beschikbaar is. Dus zelf actie ondernemen hoeft waarschijnlijk niet.

[Reactie gewijzigd door lasharor op 24 maart 2015 22:08]

De link geeft bij mij aan "Sorry, this page isn't available".
Sorry, This Feature Isn't Available
Thanks for coming to check out your memories. Currently, this feature isn't available to everyone.
Anoniem: 80487
24 maart 2015 22:13
Ik heb juist mijn Facebook geflushed omdat ik het niet nodig vind geconfronteerd te worden met zaken die ik 5 jaar geleden, al dan niet in een opwelling, een keer riep.
Totdat ze een retentieoptie geven gooi ik jaarlijks mijn hele profiel overboord, vind meer controle op dit gebied persoonlijk veel relevanter in deze tijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 24 maart 2015 22:15]

Is deze reactie hier op Tweakers ook over een jaar verdwenen?
Anoniem: 80487
@flowerp24 maart 2015 22:19
Neen, maar Tweakers is niet half het afvoerputje voor mij dat Facebook is. Substantieel contextverschil.
Ook weet je niet zomaar wie ik ben zonder heel hard te gaan zoeken.

Edit: Blijkbaar heb ik mijn domein in mijn profiel staan. :') Maargoed punt blijft. Tweakers plaats ik doorgaans serieus getinte zaken in de context van discussies. Facebook is echt gewoon primair onzin, maar wel onzin die betrekking heeft op mij. Vind het niet zo nodig dat dat me volgt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 24 maart 2015 22:24]

gewipet, ik had het halve leven van die jongen in mijn post gezet, misschien niet zo slim. 't is al wat laat.

//ik zal de reactie morgen wel wipen, maar goed, you get the message?

[Reactie gewijzigd door ? ? op 25 maart 2015 00:17]

//ik zal de reactie morgen wel wipen, maar goed, you get the message?
Het punt dat je hier wilt maken geldt voor iedereen; daar hoef je deze specifieke persoon niet voor te misbruiken. In het belang van deze specifieke persoon had je ook even een PM kunnen sturen om duidelijk te maken wat je over hem hebt weten te vinden, zodat hij voor zichzelf kan beslissen of dit zijn privacy-zelfbeeld voorbij gaat.

Gezien je tot dusver redelijk triviale informatie hebt gevonden (of in ieder geval hebt willen delen), vind ik dit nou ook niet veel sterker dan de bovenstaande claim "Je bent binnen 2 klikken te vinden"; wel onnodig veel offensiever.

EDIT: Bedankt voor de update. Het abstracte van "ik had het halve leven van die jongen in mijn post gezet" heeft wat mij betreft, nogmaals, ook nog meer momentum dan wat je daadwerkelijk over hem hebt weten te vinden.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 25 maart 2015 00:20]

Anoniem: 80487
@? ?25 maart 2015 08:57
Ik heb je berichtje gelezen, maar reageer hier even ter verduidelijking. Je reageert een uur naar een geplaatste nuance dus waarom je dan toch nog een punt gaat proberen te maken die ikzelf al ontdekt had is me niet volstrekt duidelijk. Als je al iets doet is het onderstrepen dat ik er goed aan doe af en toe mijn facebook profiel door het riool te spoelen gezien ik daar gewoon naar link.

De kern van mijn reactie heb je duidelijk niet begrepen, maar misschien ligt dat aan de manier van mijn post dus laat me het even toelichten.
Wat ik hier op t.net post is van een heel andere aard dan wat ik zoal op facebook plof, zeker over de periode van een lange tijd. Wat hier op t.net terug te vinden is heb ik (min of meer) weloverwogen gepost. Wat ik op facebook knal, not so much, zeker als er flink wat tijd overheen gaat kan ik nogal eens van inzicht veranderen op bijvoorbeeld politiek maar ook sociaal acceptabel gebied. Ik heb met mijn facebook profiel geen grip meer op wat ik ooit eens heb besloten te posten, dat heb ik hier ook niet maar van t.net weet ik dat het niet verder gaat dan wat oppervlakkige zaken en op zijn slechtst niet verder gaat dan een matig gevoerde discussie in een topic over whatever.

Halve leven is overigens royaal overdreven kan ik je verzekeren, dat wat je hebt gevonden is sterk outdated zoals je in een wederbericht kan lezen. :)
Ik ben overigens iets meer dan een jaar verwijderd van de 30, en ben ook bijna 2 meter hoog, "jongen" lijkt me niet te juist aanspreek/beschrijvings vorm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 maart 2015 09:03]

Op je foto zoeken geeft meteen al resultaat hoor dus wil niet heel lullig doen ;) Je bent binnen 2 klikken te vinden..
Anoniem: 80487
@Brummetje24 maart 2015 22:28
Als ik mijn profiel leegtrek en mijn avatar weghaal herhaal je dat truucje niet.
Des al niet te min had ik al de nodige nuance ge ninja-edit. :P
Toch blijf ik zelf een voorstander van mij anoniem op internet te begeven.

Feit is, Tweakers is een enorm platform en ben dan ook enorm bang om mijzelf belachelijk onsterfelijk te maken, wat tegen je kan werken tijdens sollicitaties e.d.
Belachelijk onsterfelijk of onsterfelijk belachelijk? :)
Met de huidige retentie is belachelijk onsterfelijk al de meest juiste bewoording :)
of je gebruikt de privacy-instellingen deftig mbh groepen die niemand kan zien buiten jijzelf
Anoniem: 80487
@dasiro25 maart 2015 09:11
Een privacy instelling maakt iets niet feitelijk weg. Tevens is Facebook zo ingericht dat het makkelijker is om gewoon het profiel weg te kneiteren, want facebook heeft natuurlijk het liefst dat je zo veel mogelijk info laat staan en zal je nooit fatsoenlijk de tools uitreiken dat een beetje te managen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 maart 2015 09:11]

En wie zegt dat jouw 'verwijderde gegevens' niet nog op een server blijven staan, maar alleen niet meer zichtbaar zijn voor het grote publiek?
Anoniem: 80487
@Tha_Clown27 maart 2015 00:19
Vanuit technisch oogpunt garandeert natuurlijk helemal niemand dat, maar als Facebook data gebruikt die ze hebben gezegd verwijderd te hebben gaan ze wel een probleem hebben vroef of laat. Class Action formaat allicht. Het lijkt mij zeer sterk dat ze zich daar aan gaan branden.
Dat je je schaamt voor anderen die iets misschien uit hun context trekken, kan ik me voorstellen... Dat hoort immers bij je privacy. Maar als je zelf niet geconfronteerd wilt worden met je eigen handelingen, heb je nog een flinke weg af te leggen. In het Engels zeggen ze dan "you should own it". Je wordt ook zonder facebook in je leven wel eens geconfronteerd met een keuze of een uitspraak uit het verleden, dan kun je maar beter vantevoren zorgen dat je er gewoon tegen kan.

Ik vind het in het algemeen soms zelfs een beetje eng als iemand zich van zichzelf moet distantieeren om zich op zijn gemak te voelen. Dat kan immers minstens twee kanten op: of iemand doet soms heel rare dingen die zo raar zijn dat hij achteraf niet goed met het idee kan leven (anderen in dat geval misschien ook niet), of hij denkt dat hij altijd achter alles moet blijven staan dat hij ooit deed, nooit achteraf met een rilling of juist een glimlach kunnen terugkijken op een onschuldige jeugdzonde waar hij inmiddels niet meer achter staat.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 maart 2015 11:35]

Anoniem: 80487
@mae-t.net25 maart 2015 13:20
Vroeger kon je ook niet geconfronteerd worden met letterlijk alles wat je op enig moment eens hebt groepen omdat men zich dan moet beroepen op zaken als het geheugen in plaats van een textarchief. Je moet in perspectief blijven zien dat ik het hier heb over futiele zaken. Maar zaken waar ik des al niet te min geen grip op heb. Er zijn genoeg zaken die een gemiddeld persoon hun leven lang met zich meedragen en dat vind ik persoonlijk afdoende, ik wil me niet in de situatie begeven dat ik ergen solliciteer of op andere manier betrokken raak met iets dat ik me zorgen moet maken om dingen waar ik in een zeer grijs verleden eens iets over heb gezegd wat zo oninterresant was dat ik het zelf niet eens meer weet en het dus eigenlijk niet boeiend vond. Je, althans ik, reageer op letterlijk duizenden dingen over de periode van een aantal jaar ik vind een retentie op onderbuik flarden niet oneerlijk.

Je context argument komt daar dan nog bij, aangezien mensen je zelden in de juiste context quoten. Dat is altijd een gegeven. Ook kan je context waar je op reageert veranderen. Nieuwsberichten zijn daar notoir in door het nadien toevoegen van belangrijke contextuele nuances als jij je zegje al gedaan hebt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 maart 2015 13:38]

http://activityremover.com/

Ik raad het je sterk aan. Kost eenmalig +/- €3 maar dan is wel direct al je FB data weg. En daarna natuurlijk even je FB account verwijderen en 30 dagen niet inloggen :-)

Ik heb het ook gedaan, en het is een hele verademing kan ik je vertellen.
Anoniem: 109640
24 maart 2015 22:07
"Facebook merkte naar eigen zeggen dat gebruikers behoefte hebben aan kijken naar oude statusupdates."

Wat dacht je van timelinepost gebasseerd op tijd ipv als suggestie zonder die filter nonsense
inderdaad. bovendien hoef ik niet te weten dat vrienden van mij weer onder een ouwe foto zijn gaan lopen posten..is meestal onzin en lollig met vrienden die ik dan weer niet ken. hoef ik niet te zien, hoef ik niet te weten.

op tijd vind ik prettig....ik mis op die manier helemaal zeker weten geen post. door sommige posts wel te laten zien en anderen niet mis ik juist posts....

en die filmpjes hoef ik ook al niet. iemand post een mooi liedje...prima...maar niet die "grappige filmpjes" van allerlei gure Facebookpagina's die verder totaal nergens op slaan...
Met app "Tinfoil for Facebook", heb ik mijn vertrouwde tijdlijn weer terug gekregen en kan ik tevens chatten zonder een extra applicatie. Tevens gebruikt deze app maar 3-4 rechten ipv een hele mikmak van rechten die ik niet nodig acht voor Facebook.

Het is beschamend dat FB "onze tijdlijn volgorde" niet weer terug zet naar hetgeen wat wij zelf graag zouden zien. Ja, het is mogelijk om bij de opties voor "recent" te kiezen, maar na het afsluiten van de app staat de tijdslijn toch weer op "meest belangrijk".

Extra features zijn leuk, maar concentreer je eerst op huidige bugs en wensen die men weer terug zou willen.
Tja dat komt omdat Tinfoil vrijwel een webpagina is tov de echte app. Heb het een keer uitgeprobeerd maar vond het er niet mooi uitzien (gedateerd) ook waren bepaalde dingen omslachtig.

Ben blij dat ik iOS jailbreak heb, gelukkig ook mogelijk om most recent gewoon als start te hebben en chat in de app zonder dat messenger nodig is. (alhoewel chat niet meer mogelijk is met laatste FB versie omdat ze de code er uit hebben gehaald. dus ik blijft gewooon op de iets oudere versie)

Ben het inderdaad mee eens dat het gewoon slecht is dat Facebook beslissingen neemt voor de gebruikers en vrijwel geen gehoor aan geeft.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 25 maart 2015 13:56]

Ik vind dit een prachtige feature, hopelijk geeft dit de gebruiker meer besef van het sociale media gebruik.
Is niet bepaald door Facebook zelf bedacht dit. Apps die dit kunnen (zie bv timehop) zijn al miljoenen keren gedownload uit de app stores..
Ik heb dit al een heel stuk langer dan vandaag? Ik herinner mij dat ik dit eens getest heb een paar maand terug (bijna een jaar denk ik zelf) waarom wordt dit nu plots als "nieuw" beschouwd?
Het geeft alleen maar aan dat er WEL alles bewaard wordt over jou en wat er gezegd of gepost is...
Net als ik in een chatvenster wat zeg tegen iemand en dan het venster leeg wist, dan staat er later weer diezelfde tekst nog, dat is op 1 of andere manier niet te wissen het blijft altijd bestaan..
dat wil je niet lijkt me, tenminste ik niet

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 25 maart 2015 02:50]

Het zou mooier zijn moesten ze de toekomst kunnen voorspellen aan de hand van de likes, vrienden, studies, status updates,... Volgens mij is dat perfect mogelijk, maar moeilijk om te programmeren.
Ik gebruik al tijden Timehop. Deze third party app doet hetzelfde met veel meer extra mogelijkheden. Behalve je Facebook kun je namelijk ook je Instagram, Twitter, Foursquare, Dropbox, Google+, iPhoto en lokale gallerij er aan koppelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee