WhatsApp springt zuiniger met accu om dan Facebook Messenger

WhatsApp springt zuiniger om met smartphone-accu's dan Facebook Messenger. Dat blijkt uit een gedetailleerde analyse van een onderzoeksgroep op de University of California. Vooral met het scherm aan kost het chatten via WhatsApp minder stroom.

Bij het ontvangen van veel kleine berichtjes via Facebook Messenger bleek in het onderzoek een piek te zien in het energieverbruik van rond 200 millijoule, terwijl WhatsApp het afkan met rond 150mJ. Wie vooral lange berichten ontvangt, ziet ook een groot verschil. WhatsApp heeft daar rond 20mJ voor nodig, terwijl Facebook Messenger rond 60mJ zit.

De meeste stroom verbruiken de chat-apps echter bij het versturen van berichten. Dat komt naast het typen vooral door het verzenden van de 'aan het typen'-notificaties. Het verzenden van de melding dat je 'aan het typen' bent in Facebook Messenger, vraagt bijna evenveel van de accu als het versturen van het bericht zelf. WhatsApp is daar wel relatief zuinig mee. Dat komt doordat vooral Facebook Messenger de internetverbinding daarvoor apart wakker maakt. WhatsApp doet dat niet, die lift mee op de openstaande verbinding bij het sturen en ontvangen van berichten, om stroom te besparen.

Facebook Messenger is wel zuiniger wanneer de app niet wordt gebruikt, zo bleek uit de metingen. Van het onderzoek maakten naast WhatsApp en FB Messenger nog enkele andere chat-apps deel uit die elders in de wereld populair zijn, zoals Line en WeChat.

De onderzoekers gebruikten een Nexus S met Android 4.1.2 en tcpdump, gekoppeld aan een Monsoon Power Monitor, een Macbook Air als ssh-console voor de telefoon en een Dell Latitude E5430-laptop om de resultaten uit te lezen. De test vond plaats op het 3g-netwerk van de Amerikaanse provider AT&T. Volgens recent onderzoek is WhatsApp de meest populaire chat-app in Nederland met 9,4 miljoen gebruikers, gevolgd door FB Messenger met 4,4 miljoen gebruikers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2015 • 11:11

83 Linkedin

Reacties (83)

83
80
55
0
0
0
Wijzig sortering
Laatste diagram, dus Whatsapp verbruikt meer energie met het scherm uit dan aan? :?
Word ook alleen maar erger nu we die webchat functie hebben van Whatsapp.
Je MOET niet de webchat gebruiken natuurlijk :)
De webchat funktie gebruikt meer energie omdat je telefoon een constante verbinding houdt met de webchat session in je browser. Het gebruikt bij mij minder omdat ik de hele dag in whatsapp aan het chatten ben (ook zakelijk). Normaalgesproken moest ik daarvoor mijn scherm aanhebben en mijn telefoon belasten. Nu niet meer.

Ik kwam gisteren met 70 % acculading thuis. Normaalgesproken heb ik nog 30% aan het einde van de dag. :)
Nou kennelijk werkt dat dus niet zo. Volgens bovenstaand onderzoek kan je beter de hele dag whatsapp open hebben staan met je scherm aan want dat verbruikt minder 8)7. Echt mega vage shit dit.
Maar dat gaat lijkt mij alleen over het gebruik van de app. De energie die je bespaard omdat je scherm uit staat wordt daar niet bij meegenomen. (neem ik aan iig)
Ik neem aan dat ze dat inderdaad uit de vergelijking hebben gehaald.Ik vind het echter nog steeds raar dat WhatsApp tijdens Background tasks dus meer energie verbruikt dan als het gewoon zijn ding doet en ik er lekker mee an het appen ben. Gelukkig kan dit natuurlijk ook een fout zijn die zich alleen voordoet op dat specifieke android toestel en hebben Wphone, 5.0 en iOS er geen last van.
Hoezo dat? De webversie staat los van de mobiele cliënt.
De database staat op je telefoon en niet op de WA servers.
Net zoals die je contacten en foto's van je mobiel kan halen. De webversie werkt daadwerkelijk wel via je mobiel.
Om de browser variant te kunnen gebruiken moet contact gelegd worden met de mobiel. Dit zou wat betreft usage net zo veel moeten zijn of zelfs minder, aangezien het beeldscherm uit staat en typen niet nodig is.
Niet geheel waar, de data ligt iets hoger. Omdat je mobiel als 'server' functioneert verbruik je juist meer data. Je hebt ontvangt de verstuurde berichten van de andere persoon, maar ook de berichten die via de computer verzonden zijn. Daarnaast worden alle foto's/video's die je mobiel ontvangt ook naar de mobiele versie verstuurd. Uiteindelijk is je data-verbruik dus zeker hoger.

Persoonlijk vindt ik de gehele constructie maar raar. Waarom kan de mobiel versie niet alles van de server ontvangen in plaats van dat je mobiel de data ontvangt en daarna zelf doorstuurt (via de server van whatsapp) naar de webversie |:(
ik denk dat het beeldscherm meer verbruikt. Zeker wanneer een helderheid boven de 70% gebruikt wordt (bij OLED ook, vanwege al het wit in whatsapp).

Je 2de alinea: true dat. Een beetje wazig allemaal... 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 23 januari 2015 19:45]

Omdat Whatsapp jouw berichten niet op een server heeft staan. Alles staat op je telefoon. Dit in tegenstelling tot FB die alles op hun eigen servers opslaat.
Een goedkope en slechte oplossing, als je het mij vraagt...
Totaal mee eens! Je hebt wel es de theorie if it works it aint that stupid. Maar dit is toch meer gevalltje, lazy as f#ack.
Nope. De webversie werkt via je telefoon.
Wanneer je telefoon geen verbinding meer heeft met een netwerk kan de webversie ook niet meer werken.
Nee hoor, er ligt een lijntje vanaf de interwebs naar je whatsapp telefoon.
Heb de webversie er weer afgegooid. Het kreng wil permanent verbinding met je smartphone hebben en zuigt dus zonder dat je het in de gaten hebt de accu van je smartphone leeg EN verstookt data van/naar je phone. Niet handig als je de PC gewoon dag en nacht laat draaien en de webversie open liet staan. Voor je het weet heeft hij dan ook een deel van je accucapaciteit gebruikt zonder dat je daar zelf iets aan hebt.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 23 januari 2015 12:22]

Ik vind het vooral heel fijn om op mijn PC te kunnen Whatsappen op het moment dat mijn telefoon in de lader ligt, en op dat moment zit hij ook aan de wifi. Dus in de meeste situaties heb ik van beide problemen geen last.

Aan de andere kant is het eigenlijk een beetje een rare manier van werken, maar het heeft ook een hoop privacyvoordelen ten opzichte van het alternatief.
Dat ben ik gedeeltelijk met je eens. Als het een alternatief is voor chatten op je mobiel, dan zal het juist minder stroom verbruiken, omdat je scherm uit blijft.

Maar, mocht je accu inderdaad een probleem zijn, dan gebruik je gewoon MSN Gtalk HangOuts.

Ben wel benieuwd wat die web-versie met data doet. Voornamelijk met foto's en fimpjes. Als hij dat gaat downloaden naar je telefoon en dan uploaden naar web, levert dat flink wat dataverkeer op.

Nu zul je vaak thuis zijn als je web gebruikt, maar het kan onderweg in het OV ook handig zijn natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door francoski op 23 januari 2015 11:40]

Dat is dan een puntje om te verbeteren zou ik zeggen. Het is inderdaad frappant dat het niet minder is maar meer, niet een paar procent meer maar zelf 60%.
Anoniem: 103465
@P1nGu1n23 januari 2015 14:06
Als je nagaat dat een gemiddelde toestel nog geen 10% van de dag aanstaat en je whatsapp waarschijnlijk maar 1-2% van de dag gebruikt op uitzonderingen na :) dan lijkt me dat whatsapp op een gehele dag meer verbruikt dan whatsapp.

Al zou je whatsapp een uur gebruiken dan of Facebook wat 4x zoveel verbruikt dan is er voor whatsapp 23 uur over en voor Facebook 20 uur ,waarbij whatsapp bijna 2x zoveel verbruikt en dus kun je zeggen als je toestel nog 20 uur standby zou staan met Facebook dan zal dit voor hetzelfde toestel met whatsapp maar 17 uur zijn.

Dus conclusie is dat als je meer dan 70 minuten een chat app gebruikt per dag dan kies je voor whatsapp en anders voor Facebook Messenger :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 23 januari 2015 20:32]

dan lijkt me dat whatsapp op een gehele dag meer verbruikt dan whatsapp.
:)
Het wit gebruik bij de facebook app is aanzienlijk hoger, zou het in combinatie met de helderheid komen dat de facebook app meer verbruikt?
Als de app niet actief is (en dus het verschil in kleuren in de app er niet toe doen) verbruikt messenger alsnog veel meer...

Bij mij verbruikt whatsapp veel minder, ik heb alle rechten bijna uit (dus geen wake ups en kepp awake),ik wil dan ook alleen whatsapp berichten ontvangen als ik het open, en daarna sluit ik het ook weer volledig.

Jammer dat Hangouts en telegram niet meegenomen zijn, die gebruik ik wel actief...
Dat klopt, maar mogelijk is de combinatie wit en helderheid wel een reden waarom het verbruik met het scherm aan hoger is.
Dat kan hooguit verschil maken op (AM)OLED schermen. LCD schermen verbruiken dezelfde hoeveelheid stroom ongeacht de weergegeven kleuren.
Zelfs iets meer bij zwart, omdat de backlight dan actief moet tegen worden gehouden (echt in de 0.1% meer)
Ik heb een LCD display in mijn 920 die bij veel zwart gebruik overduidelijk minder verbruikt. (Tweakers mobiel zuigt accu, zwarte template gaarne.)
Aangezien ik FB Messenger min of meer opgedrongen kreeg ben ik blij dat het weinig stroom verbruikt als het niet gebruikt word.

Whatsapp is volgens mij sowieso een efficiente app, als je kijkt naar hoeveel MB gebruikt wordt om berichten en fotos te sturen in een heel jaar is dat niet veel.
Ik vind whatsapp niet efficient... gebruik ligt veel te hoog,
kan op WP8.1 max. 4 uur doen met mijn accu als ik actief ben op Whatsapp,
en dan stuur ik niet bijzonder veel berichten.

met alleen Facebook Messenger red ik de 8 uur nog wel

[Reactie gewijzigd door Fbarmentlo op 23 januari 2015 12:21]

Wow, ik weet dat ik met mijn telefoon toch soms wel 6-8 uur "scherm aan" tijd haal onder het whatsappen enzo op 1 dag en de accu dan aan het einde rond de 10-15% zat (huawei G615). En dan werd er wel heel veel verstuurd in die dagen..

4 uur lijkt me inderdaad erg beroerd...
Dat vind ik bijzonder vreemd.
Ik heb een Lumia 925 met WP 8.1 en bij mij is het sinds beschikbaarheid van de Facebook Messenger app zo dat wanneer deze actief is mijn accu echt ontiechelijk hard wordt leegetrokken. Met ontiechelijk hard praat ik zelfs over 75% accu in zo'n 20 min. leeg! Dit is ook met stip op 1 de grootste klacht die ik heb bij deze app.
Ergens ooit eens gelezen dat dit te maken zou hebben met het continue actief houden van de dataverbinding wat deze app zou doen om te zorgen dat je reacties van mensen meteen binnen krijgt wanneer de app geopend is. Volgens mij gebeurd er op dit vlak ook nog iets zeer vreemds voor wat betreft resource verbruik, aangezien bij lange gesprekken in FB messenger de app ook zeer langzaam begint te worden. Andere apps heb ik hier geen last van zien hebben.

Whatsapp gebruik ik sinds eerste beschikbaarheid op Windows Phone 7 / 7.8 en hier heb ik helemaal nooit vreemde klachten of bevindingen gehad vwb het accu gebruik of verbruik van de resources. De app reageert bij mij altijd even snel. :)
WhatsApp verbruikt meer stroom als het scherm uit staat? Dan is er toch iets goed mis lijkt mij?
Belachelijk trouwens hoe veel die chatapps gebruiken, lijkt er duidelijk op dat efficiëntie niet hoog op het programma stond.
Denk dat ze bedoelen dat als je toestel in stand-by staat en er komt een bericht aan dat het push bericht verwerkt moet worden. Scherm aan, bericht in de lijst enz.

Ten opzichte van als je al in de app zit en er komt een berichtje bij in je chat.
Dat lijkt mij stug. Facebook gebruikt namelijk minder met het scherm uit dan WhatsApp met het scherm aan. Vooral om dat Facebook 4x zo veel verbruikt met het scherm aan.

Uit de bron blijkt dat andere chatapps het zelfde gebrag als WhatsApp vertonen, vaak met nog meer energie verbruik. Het ligt blijkbaar aan de hoeveelheid keep online berichtjes die verstuurd worden, maar heel duidelijk vond ik het niet verwoord.
Sorry dat ik het alu-hoedje ga spelen:
Bij Facebook Messenger staat het doorsturen van allerlei gegevens die niet met chatten te maken heeft misschien hoger op de agenda dan efficientie. En vooral met het scherm aan KUNNEN schijnbaar allerlei gegevens meegestuurd worden, dat zou misschien het relatief hoge verbruik verklaren? Randzaken? Iets wat in WhatsApp misschien nog niet zo ver is doorgedrongen?

Edit: zie niet hoe dit off-topic noch irrelevant is, maar goed.

[Reactie gewijzigd door bokkow op 23 januari 2015 12:29]

Dus als het 'aan het typen' er uit zou worden gehaald worden de apps 50% zuiniger en WhatsApp bij idle gebruik zelfs nog meer?

Laten we hopen dat de mensen van de WhatsApp en Facebook Messenger dit ook lezen en er hun (en ook ons) voordeel mee doen.
Het lijkt mij ook wel een vorm van verkoop punt 'onze chat app is zoveel % zuiniger....'
dat hele 'aan het typen' vind ik sowieso al onzin. Als je dat perse wilt weten is je berichtje blijkbaar heel belangrijk en kan je volgens mij beter even bellen ;)
Ik niet. Soms ben je met iemand aan het chatten en dan is het makkelijk als je weet of de andere kant ook nog actief met de chatsessie bezig is en je kan wachten of dat je je telefoon rustig weg kan leggen in afwachting van het nieuwe bericht.
Anoniem: 544923
23 januari 2015 11:42
Heeft de hardware er ook niet mee te maken?

Ze testen dit op een Nexus S op android 4.1.2 de nexus S heeft al verouderde hardware. Nieuwe telefoons zij vaak zuniger. Ook hebben ze meestal cores op lagere snelheden en cores voor hoge snelheden. Dat is mooi want zo kan WhatsApp op de langzame cores werken. De nexus S werkt ook nog een op een oude android versies terwijl in de nieuwere versie veel is verbeterd kwa accuduur.
De vergelijking maken op een Nexus S is sowieso ongelukkig aangezien het om een AMOLED scherm gaat. Ik weet niet hoe de kleuren zich verhouden tussen de apps, maar op basis van deze metingen durf ik wel te stellen dat whatsapp over het algemeen minder lichte kleuren gebruikt dan FB messenger
Vooral apart hoe enorm het verschil is (procentueel) tussen scherm aan en scherm uit voor whatsapp. Ga je bijna twijfelen aan de onderzoeksresultaten/methode.

Of is dat weer het deel van 'meeliften' op een openstaande verbinding waarover wordt gesproken? Als in, bij scherm aan is er meer activiteit, dus hoeft whatsapp niet de verbinding wakker te maken en lijkt het minder te verbruiken?
Maar niet altijd... Wijst de test uit. De titel insinueert dat WhatsApp wel zuiniger is terwijl dat dus niet in alle situaties het geval is.
Wat ik wel merk is is dat ik ze sinds 2 weken behoorlijk actief gebruik op mijn telefoon en dat ik mijn mobiele lader nu toch echt wel nodig heb ik de dag erdoor heen komen. Ach ze zouden het natuurlijk moeten verbeteren want de noodoplossing die ik nu heb is niet ideaal.
Getest op Android dus.
Zou er nog verschil zijn met niet-Android versies van de apps?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee