Facebook integreert Uber in Messenger

Facebook voegt een Transportation-onderdeel toe aan zijn Messenger-client. Hiermee kunnen gebruikers direct vanuit de app ritten bij vervoersdiensten oproepen. De eerste partner waarmee Facebook samenwerkt is Uber.

Transportation is onderdeel van Messenger en kan direct vanuit conversaties gebruikt worden. Gebruikers kunnen op een adres in een conversatie klikken en bij het menu dat dan verschijnt op 'vraag een rit aan' klikken. Als alternatief kunnen ze op de auto-emoji klikken.

Het lijkt de bedoeling dat gebruikers in de toekomst meerdere vervoersdiensten kunnen kiezen, maar vooralsnog is er alleen Uber-integratie. Van die dienst krijgen mensen die een rit aangevraagd hebben ook statusupdates over de tijd die het nog duurt voordat hun vervoer er is.

Facebook test de functionaliteit met een beperkte groep gebruikers in de VS, maar zegt toe dat andere landen snel volgen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2015 • 20:59

41 Linkedin

Reacties (41)

41
40
31
1
0
3
Wijzig sortering
"Feature bloat" noemden ze dat vroeger volgens mij.
Spyware noemen ze dat. Het is allemaal een onderdeel om de Facebook users nog verder te profilen.
Nee, dit is een manier om mensen binnen het Facebook eco systeem te houden door gebruiksgemak te bieden. Dat is heel wat anders. Dat levert uiteindelijk meer op dan meer profilen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 16 december 2015 22:42]

Het is geen spyware maar een toevoeging waar je vrijwillig gebruik van kan maken. Niemand gaat je dwingen om Uber te gebruiken, niemand gaat ongevraagd een taxi voor je bestellen.
Anoniem: 70599
@Jeoh17 december 2015 00:58
Behalve dan dat je ritje bij Facebook in de DB zit.
Ja als je dat echt een probleem vind, zit je waarschijnlijk ook niet op Facebook.

Dat is net zoals al die GMail gebruikers die zich tegelijk zorgen maken dat Google.com hun zoekopdrachten opslaat.
Anoniem: 70599
@Armin17 december 2015 02:05
Inderdaad. Geen FB, Geen Google, Geen MS, Geen Yahoo, Geen Apple, Geen Twitter, Geen WhatsApp (FB).
En dus ook geen Uber ritjes.
Just freedom.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 70599 op 17 december 2015 02:07]

Ja en dan ondertussen wel op Tweakers.net waar je ook via de advertenties geprofiled en gevolgd kan worden....
Als je vrijheid wil maak dan geen gebruik van websites en apps.
Geen last van advertenties op tweakers hoor. Advertenties zijn een gevaar voor de privacy en een gevaar voor de integriteit. Dus advertenties verschijnen niet in mijn browsers. En nee, ik gebruik geen adblocker. Want dat vindt Tweakers niet kunnen.
Wat heeft vrijheid er nou weer mee te maken?
Je zou opeens geen vrijheid meer hebben als je gebruik maakt van de diensten van Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, Apple, Twitter of WhatsApp? Dat is een nogal rare gedachtengang. :)

Enfin, als je die zaken toch niet gebruikt; ben ik eigenlijk wel benieuwd wat jou het kan boeien als er mensen zijn die het wél gebruiken... Dan is de toevoeging van Uber (hier niet zo populair, maar in de USA wel.) natuurlijk erg handig.

... Dat maakt het absoluut nog geen Spyware.
Overigens kan je er ook gewoon voor kiezen om alsnog de Uber app te gebruiken in plaats van direct via Facebook de Uber app te openen.
Dat je trouwens op een link klikt om Uber te openen, geeft nooit de garantie dat je ook een rit geboekt hebt natuurlijk. Maar afijn. :)
Als je iets op je kerfstok hebt en dat op deze diensten mededeelt heeft het wel degelijk de potentie om je vrijheid te belemmeren :)
Maar helaas nu nog niet genoeg... er zijn nog teveel twitter en facebook uitlatingen waarvoor mensen eigenlijk opgepakt zouden moeten worden (of waar in ieder geval een onderzoek naar ingesteld zou moeten worden) maar waar totaal niks mee gebeurt.
Daar kies je toch (bewust) zelf voor?
Anoniem: 70599
@Jeoh17 december 2015 23:30
Dat bewuste geldt voor de meeste mensen (ja ook voor de meeste Tweakers) echt niet. Mensen worden blind door het gemak. Hun leven wordt er makkelijker van, en dan is de keuze makkelijk gemaakt. Echt makkelijk wordt je leven overigens niet van Facebook. Je leven wordt pas echt makkelijk zonder FB en WA, mits je de sociale druk aan kunt.
Al dit soort bedrijven bieden je allemaal diensten die per definitie makkelijk en laagdrempelig zijn, en vaak ook nog gratis of heel goedkoop. Dat is de kracht. Mensen komen op die honing af, maar kiezen er niet bewust voor. Zo kiezen ze dus ook niet bewust voor de implicaties die hand in hand gaan met dit soort dientverlening.

Mij zul je niet vinden op dit soort diensten, en ik zal voor deze reply ook wel weer allemaal minnetjes krijgen. De enige dienst die ik nog gebruik is LinkedIn. Ook super evil, maar de kosten baten maken dat ik het nog gebruik.
Al het andere selecteer ik op basis van wat het mij echt biedt, en wat het mij echt kost (en dan telt niet alleen geld). Geld is hierin ondergeschikt.

Vrijheid telt hierin het zwaarst. De vrijheid om enige rechthebbende te zijn mbt mijn data. De vrijheid om eenvoudig uit te stappen als mij dat uitkomt, en mijn data mee te nemen. De vrijheid om geen labrat te zijn. De vrijheid om te kiezen.

Eerlijkheidshalve moet ik dan wel zeggen dat er dan niet veel te kiezen is. Het hele "cloud" en socialnetworking idee is gestoeld op het idee dat je zo min mogelijke geld betaald, en zoveel mogelijk betaald met andere middelen. De keus is dan ook vaak om bepaalde functionaliteit zelf te regelen, of gewoon niet te gebruiken.
Vroeger niet, maar we kunnen het invoeren....
Het is inderdaad weer een overbodige dienst die opgedrongen gaat worden. Nu maar hopen dat we dat weer kunnen blokkeren met plugins zoals Social Fixer.
ach het is net zoals whatsapp die automatisch datums en tijden omzet in agenda linkjes. Als je het niet wilt gebruiken klik je er toch niet op?
Anoniem: 126717
@Whatson16 december 2015 21:40
Ik wil het niet eens zien. Wat is het volgende? Bablah cars (of hoe het ook heet) die ook reclame maakt? Het is reclame, ik wil het niet zien. En zal het op elke mogelijke manier blokkeren.
De actie van WA ben ik nog niet tegengekomen, maar wellicht komt dat omdat ik WA alleen de rechten heb gegeven die het nodig heeft, agenda zit daar niet bij.
Het enige wat je ziet is een onderstreept adres. (of datum of tijd)
Anoniem: 126717
@Whatson16 december 2015 22:00
Even getest, getallen worden onderstreept, dat blijken telefoonnummers te zijn, althans mogelijk. Bij het klikken daarop krijg ik de melding "The telephonenumber to call is not USSD code!".
Ergo WA geeft je de mogelijkheid om een telefoonnummer in een bericht direct te bellen. Op zich een handige fuctie, zeker in een programma dat als hoofdfunctie communicatie heeft.
Voor de rest wordt er niets onderstreept, ook adressen niet. Dus zet de rechten van WA even goed, dan ben je daarvan verlost.
Het vanaf een datum/tijd naar de agenda gaan, is iets wat communiceert met OS-native APIs. In het geval van Android zou dat dus een Implicit Intent zijn.

Ditzelfde wordt in veel apps ook gebruikt voor telefoonnummers en andere informatie (zoals adresgegevens) om kaarten weer te geven. Facebook Messenger hangt er gewoon een andere functionaliteit aan (of dit feature bloat is, laat ik even in het midden)

[Reactie gewijzigd door SirQuack op 16 december 2015 22:01]

en in de toekomst heb je een tekst die quasi volledig onderlijnd is en vol staat van de reclame-links zoals je op een bloatware infected computer ziet.
Feature creep, of software bloat? Beide zijn niet van toepassing hierop.
Is heel FB niet 'bloat'?

Het was vroeger een site om dingen te delen met 'vrienden', nu is het meer een site waar je lekker je big date heen blaast.. snap werkelijk niet waarom mensen daar nog steeds opzitten..
Hopelijk komt er wel snel een regeling om het ook in België en Nederland beschikbaar te maken. Ik gebruik het heel vaak in het buitenland en heb er enkel zeer goede ervaringen met.

Integratie met Messenger gaat nu wel een beetje ver. Zal allicht met de concurrentiestrijd tussen Uber en Lyft te maken hebben daar in de US.
UberX en UberBlack houden zich wat beter aan de regels. Uber kan je gewoon gebruiken. Aanbod is alleen minimaal. Zo te zien alleen Amsterdam, andere steden bijna geen auto's.
UberX is inderdaad erg beperkt. Dat komt vooral omdat het voor chauffeurs niet echt interessant is: Het is voor Nederland veel te goedkoop, je kan er nauwelijks winst mee maken. UberBlack is vergelijkbaar met een normale taxidienst.

Beide houden zich netjes aan de regels, voor zover ik weet, aangezien ze alleen gebruik maken van chauffeurs met een taxipas.
Uber op zichzelf is gewoon beschikbaar in Nederland en België. UberPop, waarbij iedereen zijn auto kan omzetten in een taxi, is echter verboden en dus (nog) niet beschikbaar, maar dat maakt voor de core-functionaliteit van Uber weinig uit.
Dat is toch net de core functionaliteit van uber? Die hele regeling (of het gebrek eraan, en nu het verbod op uberpop) heeft net tot gevolg dat de dienst zo goed als niet gebruik wordt. In België althans.
Dus eerst splitsen ze Messenger af van de Facebook-app omdat die laatste te bloated is geworden.
Nu gaan ze vergezochte features toevoegen aan de afgesplitste app? Ik heb werkelijk nog nooit de behoefte gevoeld om een taxi te boeken vanuit een chatapp... Of zie ik iets over het hoofd en is dit eigenlijk ontzettend handig?
Ik denk dat dit voornamelijk in de USA erg boeiend is. ;)
Daar zijn deze bedrijven veel populairder. De taxi in het algemeen is daar volgens mij sowieso al tig keer populairder... Heel veel mensen die voor zelfs korte ritjes even een taxi pakken.
Ook een stuk goedkoper daar dan dat het hier is. Dus het is logisch dat Facebook er naar kijkt hoe ze dit beter kunnen inzetten.

Maar als je ff het filmpje bekijkt, zie je wel dat het niet zoveel voorstelt.
Er komt een extra button in de lijst die je krijgt als je een adres aantikt. Eerder was dit een popup met mogelijkheid om Google Maps te openen bijvoorbeeld, nu zit er een optie bij dat je ook meteen een taxirit kan boeken.

Opzich handig, maar dan wel als je in een land woont waar de Taxi heel populair is; zoals in de USA... Hier in NL heeft het inderdaad weinig toegevoegde waarde. Maarja, NL != de wereld, dus bloat kan je het nog niet noemen. :P
Je bent waarschijnlijk nog nooit dronken genoeg geweest om het te gebruiken ;)

[Reactie gewijzigd door roches op 16 december 2015 23:50]

Het is ten allen tijde makkelijker om een vocale (/telefonische) overdracht van informatie plaats te laten vinden dan eentje die berust op jouw ingave op een touchscreen ;) zo niet, vraag ik mij af hoe je dat voor elkaar heb gekregen zonder stom te zijn of spontaan de tong verloren te zijn ;)
Nee hoor, Uber is zo verrekte handig. Je start Uber. Drukt op en de taxi weet precies waar je bent. Geen onverstaanbare adressen doorgeven of onduidelijkheid. De taxi ziet op zijn navigatie waar hij heen moet en jij ziet waar de taxi zich bevind en weet dus precies wanneer deze aan komt.

Uber werkt fantastisch (heb alleen ervaring met Uber in Nairobi)
Is dit niet gewoon een truc om het gebruik van facebook Messenger te promoten?
Wordt dit ook in de Benelux uitgerold?

Voor de rest doet het mij eigenlijk niet zoveel .. net zoals sommige software telefoonnummers doorlinkt naar Skype, doet Facebook dat hier met Uber. Voor mij geen nieuwswaarde... :/
Maar is UberPop niet illegaal? Of is dit alleen in Nederland?
Uber heeft meerdere activiteiten in Nederland waaronder UberX, UberBlack en UberLux. Dit zijn de legale varianten. Uberpop is verboden en wordt ook niet meer aangeboden in de Uber app.
Anoniem: 382732
@Dev109x16 december 2015 22:44
Eigenlijk raar dat Uber met Uberpop is begonnen. Je kunt vantevoren weten dat zoiets voor veel negatieve publiciteit zorgt en de naam Uber besmet. En dat terwijl ze met hun legale diensten gewoon genoeg kunnen verdienen en iets toevoegen aan de markt.
negatieve publiciteit is nog steeds publiciteit :p Weinig mensen kenden Uber, na alle commotie kennen veel meer mensen het. Misschien was het allemaal puur een publiciteitsstunt..? Who knows.
Met hun legale diensten hadden ze nooit bekendheid gekregen, iedereen kent in wezen user enkel maar van uberpop wat alle kranten en nieuws haalde en wat giga-gratis reclame heeft gekregen.

Uber zelf is ook in wezen niet echt interessanter dan menig andere taxi-maatschappij (buiten de VS dan), het is niet echt goedkoper oid, het is gewoon een taxi-centrale als menig ander.
Niet alleen in Nederland, maar niet overal. En Uber is meer dan alleen UberPop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee