Dat klopt, die worden gecached! Filmpjes dan tenminste, afbeeldingen zijn ze bezig om ook end-to-end te encrypten. (Maar dat is nog *niet* actief.)
Hier zijn echter ook weer zeer strenge voorwaarden aan verbonden.
Dat is ook redelijk ingenieus gedaan... Alles wat de WhatsApp server cached wordt geheel ontdaan van alle mogelijke metadata, en krijgt enkel nog een hash mee.
Wat er gebeurt is dat jou WhatsApp client snippets gaat hashen, en aan de server vraagt of dat bestand al bestaat op de WhatsApp server. (Dat is enkel te doen omdat WhatsApp behoorlijk stevige limieten instelt voor wat er over hun netwerk verzonden mag worden overigens. Als je een complete DVD zou verzenden zou dit nogal een probleempje worden, en is je telefoon wellicht leeg voordat ie klaar is met hashen...) Als de hash overeenkomt, dan stuurt de server het vanuit de cache. Dat bespaart bandbreedte aan beide kanten, CPU cycles en algehele netwerk belasting.
Best slim, nee?
Omdat die filmpjes geheel van alle metadata wordt ontdaan (pas op je toestel krijgt het weer attributen, zoals wie het naar je verstuurd heeft), kan er nooit bewezen worden wie dat filmpje verstuurd/doorgestuurd heeft en al helemaal niet waar het filmpje "originate".
Immers is er totaal geen metadata beschikbaar die dat kan bewijzen, het filmpje is slechts een raw filmpje zonder dat hier enige data aan vast zit.
En die filmpjes mogen dus ook niet gekopieerd/verkocht worden door WhatsApp, mogen niet ingezien worden en worden na enkele dagen geen activiteit weer verwijderd van hun servers. Dat is allemaal juridisch helemaal dichtgetimmerd.
Op deze manier kunnen overheden dus ook niet zeggen "Geef ons de filmpjes die telefoonnumer 0612345678 heeft verstuurd!", want dat kunnen ze dus niet opvragen omdat de servers doodleuk al dit soort informatie wegstrippen.
Daar is dus heel goed over nagedacht.
Men wilde een systeem waarbij caching mogelijk was, zowel in jou voordeel als dat van hun, maar waarbij het terug traceren naar een gebruiker niet mogelijk was en het ook nog eens verboden was om deze data te delen of te dupliceren naar eigen gewin voor WhatsApp...
Dit is de redelijk simpele doch doeltreffende oplossing die daar uit volgde, ze mogen het dus cachen; maar ze mogen er zelf niet naar kijken en het mag nooit naar jou terug te lijden zijn. (Tenzij de overheid toegang heeft tot iemands telefoon natuurlijk en zien dat jij dat filmpje verstuurd hebt, daar ontkom je niet aan; maar dat is WhatsApp's schuld niet.)
Dit kan je trouwens allemaal gewoon teruglezen in hun uitleg over de infrastructuur en staat ook zeer uitvoerig beschreven in hun Privacy Policy.

Ik leg het enkel in makkelijk Nederlands uit.
WhatsApp schreeuwt dan overigens ook niet dat ze helemaal niets bewaren, WhatsApp schreeuwt sowieso nauwelijks eigenlijk; die hoor je niet zoveel. Ze hebben zelfs met geen woord gerept over de end-to-end encryptie die intussen al 90% van de markt bediend.

Either way, dat terzijde... WhatsApp stelt zelf:
- Berichten worden niet bewaard (Ja, max 30 dagen indien ie niet afgeleverd kan worden. Zodra ze afgeleverd zijn == bericht weg van hun servers. Berichten die in de aflever que staan mogen niet gelezen worden, niet gekopieerd worden, et cetera. Om dit kracht bij te zetten hebben ze tegenwoordig end-to-end encryption zodat ze helemaal niet meer kunnen meelezen zelfs als ze dat zouden willen.)
- Videos worden gecached, maar ontdaan van alle mogelijk metadata...
Dus... Ja, goed. Als je daar over heen wilt vallen;
Sure, WhatsApp bewaard wel iets van je... Ze kunnen alleen niet zien dat het van jou is, en wordt ook enkel gecached zolang andere mensen het filmpje ook door blijven sturen via hun netwerk. (Memes bijvoorbeeld zullen heeeeeeel lang gecached blijven.

) Zodra de cache periode voorbij is, wordt ook dit meteen weer weggeknikkerd.
In principe ben *ik* het dus die schreeuwde dat WhatsApp niets van je bewaard (en in context was dat ook correct

), maar WhatsApp zelf claimt dat niet, want het ligt net iets genuanceerder.
Maar waar het voornamelijk om gaat: de content van berichten, die worden dus op geen enkele wijze bewaard, gedupliceerd of gecached...
Daarom blijft mijn punt staan: ze kunnen NIET meewerken aan verzoeken vanuit de overheid om privégegevens te overhandigen. Het is door de opzet van WhatsApp gewoonweg onmogelijk.