KPN: 'chatheffing' voor mobiel internet komt deze zomer - update

KPN gaat vanaf deze zomer extra geld vragen voor het gebruik van voip, chatdiensten zoals WhatsApp of het streamen van video's over 3g. Dat bevestigt de provider tegenover Tweakers.net. Toezichthouder OPTA ziet geen problemen.

De abonnementen kunnen vanaf deze zomer worden afgesloten, maar KPN houdt de precieze details nog even voor zich, zegt woordvoerder Steve Hufton tegen Tweakers.net. "Diensten zoals browsen, mVoIP gebruiken, instant messaging en video kijken zullen een eigen prijskaartje krijgen, net zoals nu het geval is met bellen en sms'en." Dit betekent in de praktijk dat mensen zullen moeten betalen voor het gebruik van een van die diensten, boven op het tarief voor mobiel internet.

Chatten, zoals via de populaire applicatie WhatsApp, wordt onmogelijk gemaakt voor klanten die er niet apart voor willen betalen. "We zullen iedereen de mogelijkheid bieden om de diensten af te nemen die zij willen gebruiken en waarvoor ze willen betalen. Maar niet betaald betekent niet kunnen gebruiken. Belangrijk daarbij is dat klanten duidelijk weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen, en daar zullen we heel helder over zijn." Hoe KPN bepaald verkeer gaat herkennen, is onduidelijk.

Met de extra kosten voor de diensten wil KPN inkomsten terughalen die het misloopt door het teruglopen van het bel- en sms-verkeer. De tarieven zijn nog onduidelijk, maar het ligt voor de hand dat in elk geval een aantal klanten meer gaat betalen voor dezelfde diensten. De voorwaarden gelden waarschijnlijk alleen voor nieuw afgesloten abonnementen.

Vodafone herkent de trend dat spraakdiensten gaan verdwijnen ten gunste van data. Of Vodafone de abonnementen daarop gaat aanpassen, is vooralsnog niet duidelijk. T-Mobile wil geen antwoord geven op de vraag of zij het voorbeeld van KPN volgen. "Elk antwoord zou alleen maar leiden tot nieuwe vragen, dus ik ga hier niets over zeggen."

De OPTA ziet geen problemen met dit soort abonnementsvormen, waarbij diensten apart worden afgerekend. Dat zegt woordvoerster Harriët Garvelink. "Dit betekent meer keuze voor de consument, die hiermee abonnementen kan nemen die beter bij het gebruik passen. Daarom juichen wij een dergelijke ontwikkeling toe, mits de provider transparant is over de kosten."

Update 16:20: Reacties van Vodafone en T-Mobile toegevoegd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-04-2011 • 15:31

649

Reacties (649)

649
625
350
33
0
77
Wijzig sortering
Allereerst vind ik het onbegrijpelijk dat een onafhankelijke autoriteit als de OPTA zulk soort initiatieven toejuicht. Iedereen betaald dan inderdaad voor wat men gebruikt, maar de mensen bij de OPTA zouden zichzelf eens voor moeten stellen hoe dat zou zijn met regulier internet. “MSN Messenger meneer? Dat is geen probleem bij ons! Dit pakket kost u alleen €2,50 per maand extra.” Zou de helpdeskmedewerker mij dan vertellen.

Met zulke zaken berooft de internetprovider de gebruiker van het vrije internet. Een virtueel object waar je door middel van een abonnement naar toe kunt verbinden en ‘alle’ informatie ter wereld tot je beschikking hebt. De netneutraliteit wordt dus geschonden door KPN. Waarbij de OPTA deze – in mijn optiek – zou moeten beschermen, gebeurt dit dus momenteel niet.

Overigens moeten we niet vergeten dat KPN soortgelijke zaken in het verleden ook al heeft doorgevoerd. Tot een paar jaar terug moest je gewoonweg betalen als je streaming video wilde bekijken op je telefoon bij KPN of Hi. Dit was namelijk een data-intensieve dienst, zoals nu dus het geval lijkt te worden met WhatsApp, PingChat, BBM of andere ‘Ping’-applicaties. Echter zijn ze daar naderhand op terug gekomen en is deze dienst nu gratis.

Wat ik dus nogal vreemd vind, is dat het blijkbaar bij KPN niet te doen is om het dataverkeer. Anders zouden ze nog steeds zo’n YouTube-heffing hebben. Het lijkt er echter op dat er gecompenseerd moet worden voor het steeds meer afnemende Sms’en. Feitelijk is dat vreemd, aangezien het versturen en ontvangen van een sms-bericht voor een mobiele telefoonprovider zowat pure winst is. Hier hebben ze namelijk jarenlang van kunnen profiteren. Vooral bij jongeren is en was Sms’en namelijk erg populair, maar zie ik toch steeds meer het IM-landschap verschuiven naar smartphones met internet, waarbij er inderdaad gebruik gemaakt wordt van ‘Ping’-applicaties.

Concluderend denk ik dat wanneer KPN deze regels gaat doorvoeren, meer jongeren van Hi naar Vodafone of T-Mobile gaan. Deze providers zijn namelijk (momenteel) netneutraal. Daarnaast biedt Vodafone ook nog zogenaamde Blox aan bij prepaid, waarbij Sms’en en internetten relatief goedkoop is voor prepaid gebruikers. Daarmee kunnen ze denk ik jongeren trekken om naar deze providers over te stappen. Wat daarna weer slaat op de berichtgeving van vanochtend. Waar gaat men bij KPN naartoe?
Ik snap het wel.

Mobiel internet loopt tegen én capaciteitsproblemen op én verlies aan inkomsten door transitie van bellen naar VOIP en SMS naar Whatsapp. Die verliezen (een tientje SMSsen doen veel mensen, die is gewoon weg nu als men Whatsappt) moeten natuurlijk ergens terug komen.

De kosten van de extra hardware die nodig is om aan de vraag en diensten op internet te kunnen voldoen zijn niet terug te winnen op de normale manier. Het is de keuze tussen twee slechten: minder internet aanbieden zoals nu, het geheel veel duurder maken.

Ik zou echter kiezen voor de tweede. Waarschijnlijk ziet men GSM gebruik afnemen. Ik wil geen 30 euro meer betalen voor te bellen! Laat mij maar 30 euro betalen voor mijn mobiel internet. Ik bel dan wel via VOIP of ik chat wat meer. Uiteraard is niet iedereen bereid dit te betalen, en zo ga je de noodzaak tot verschillende constructies krijgen.

De boel verplaatst wat, ik hoop dat andere providers andere keuzes gaan maken, en zo hebben we wederom wat te kiezen.

Dat ze DPI gaan gebruiken lijkt me wel erg ongewenst.

[Reactie gewijzigd door RielN op 22 juli 2024 17:17]

Chatten blokkeren en geld voor eisen OMDAT sms en bellen minder worden.
Dat is zoiets NIET toejuichen van moderne ontwikkelingen. SMS en Bellen zijn namelijk oude technieken en chatten is moderne versie, ook al bestaat IRC chatten al heel lang, maar het is wel modern.

Dan moet je goed opletten. IRC chat is pure tekstverkeer en dus internetbelasting zeer laag. Als KPN dus ook op IRC chat (meestal port 6667) blokkeert kan ik wel middelvinger opsteken.
En, vergeet de doven en slechthorenden niet. Zij bellen bijna niet, ze gebruiken vaak SMS voor. Maar chatten is veel beter omdat SMS alsmaar berichten opslaat terwijl dat niet nodig is. Met chatten kun je praten zonder dat geheugen vol wordt, zeg maar.
Whatsapp / MSN maakt meer verkeer dan IRC. Dat is belangrijk verschil. En niet te vergeten allerlei tools op smartphone halen heel wat data op voor updaten programma's, map data voor google maps, weerberichten, koerswisseling, enz. Daar heeft KPN al databundel voor en dat zou de kosten al wat dekken. Maar toch is KPN kennelijk niet tevreden mee. Ze willen internet via mobiel liever duurder maken.

De maatregel van KPN werkt dus wel belemmerend voor doven en slechthorenden. Als je databundel voor betaalt, dan heb je recht op internetverkeer. Niet om extra toeslagen ervoor te vragen ivm chatten. Doven kunnen niet eens bellen, dat is pure misbruik.

De moderne techniek blijft doorgaan, dat hou je niet tegen. Maar KPN lijkt wel gedrag te vertonen dat ze liever ontwikkelingen willen tegenhouden OMDAT ouderwetse bellen en sms-en steeds meer op achtergrond komt te staan. KPN is dus ouderwets bezig.
Ik adviseer u allen om de berichten omtrend data-verbruik goed in de gaten te houden. Aangezien KPN er van de zomer al mee komt, zullen naar mijn mening de dochters (Hi & Telfort), en de overige providers, snel volgen.

Zorg er daarom voor dat je voor deze wijziging je abonnement verlengd, of een nieuwe aansluit met eventueel een vertraagde activatie. Dan zit je namelijk nog in de oude voorwaarden (dus "onbeperkt"). Als de provider dan de wijziging doorvoert, dan heb jij nog steeds de voorwaarden waar je voor getekend hebt.

Mocht de provider die abonnementsvorm eruit gooien en jou verplichten tot de nieuwe bundel, dan moet de provider jou ook de mogelijkheid geven om kosteloos je contract te ontbinden. Aangezien dit voor de consument een nadelige wijziging in de algemene voorwaarden is.

Bij positieve wijzingen (zoals het verlagen van tarieven) is het trouwens niet mogelijk kosteloos te ontbinden.
VPN anyone? Ik wens ze succes met filteren.

10 euro per maand = 1024mB @7.2mb/s , hoe ik die vervolgens besteed wil ik gewoon zelf kunnen bepalen, of ik nu 1024mB aan internetradio luister of 1024mB aan html pagina's download, de netwerkload is hetzelfde en het kost de provider evenveel.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 22 juli 2024 17:17]

Anoniem: 103465 21 april 2011 20:45
Dit zat er aan te komen en er is inderdaad een verschuiving naar een goedkope en lagere abonnementen met data. als een klant 500 minuten belt en 300 sms was deze
rond de 80 euro kwijt en praat je over een goede klant als deze klant besluit via skype te bellen gaan de minuten via skype en de betaling ook. Via whatsapp stuurt hij 200 berichten via vrienden en kennissen en de rest moet hij nog sms-en .

Die 80 euro is dan nog maar 32,50 waard (abo 12,50, data 10,00 en 10,00 aan sms)
en diezelfde klant verwacht ook nog eens een iphone gratis en dat kan gewoon niet meer uit
anno 2011.

Vodafone heeft staandaard voip geblokeerd en KPN niet maar dat gaat gewoon veranderen. denk dat men je gewoon een bandbreedte gaat verkopen voor 10 cent per 1 MB als je skype gebruikt en je zit al snel op een paar Mb met een kort gesprek.Met telt gewoon op dat je 210 Mb hebt gebruikt voor skype en dus betaal je 21 euro. Niks mis mee.

Is dit eerlijk , JA en Nee , nieuwe technieken bieden voordelen maar die technieken moeten ook draaien op een netwerk welke onderhoud heeft en bereikbaar moet zijn. Dit kost geld en omdat nieuwe technieken geld weghalen via dat zelfde netwerk zal je dat toch ergens weer vandaan moeten halen en dan worden er nieuwe technieken bedacht en dat is kosten door bereken waarop je verlies lijdt zoals programma's als skype, whatsapp etc.

Wat mensen dan wel weer normaal vinden om via skype voor hun kosten te betalen en dat terwijl men op het netwerk zit van KPN die dat gewoon toelaat terwijl men de kosten heeft. Zullen mensen weer zeggen moet je het maar niet aanbieden en dat klopt want dat gaat ook gebeuren mensen gaan nu apart betalen voor skype,fringel, whatsapp, messenger etc.etc.

Tja nieuwe tijden nieuw technieken en nieuwe kosten :Y)

Ik begrijp het wel maar leuk :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 22 juli 2024 17:17]

Vodafone geen commentaar? Ik dacht dat Vodafone al lang iets dergelijks had ingevoerd:

Blox Voor Internet voor € 9,50 per maand:
De 'Internet Basis BloX' is een internetbundel waarmee je maar liefst 30 dagen kunt surfen, chatten en e-mailen, dag en nacht, wanneer je maar wilt, tegen een vaste prijs.
Bij Internet Basis BloX is het niet toegestaan je mobiele telefoon te gebruiken voor VoIP en SMSoIP. Wil je wel gebruik maken van VoIP? Neem dan Blox Voor Internet Totaal:

Zorgeloos Internet Totaal Blox: € 0,75 per 15 minuten, of € 14,50 - € 34,50 per maand.
De Zorgeloos Internet Totaal BloX is een internetbundel waarmee je zorgeloos kunt surfen, chatten en e-mailen, dag en nacht, wanneer je maar wilt, tegen een vaste prijs. Ook VoIP is geen probleem.
De mobiele providers moeten eens afstappen van het hele telefonie idee. Ze leveren pakket geschakelde netwerken die om het even welke informatie kunnen transporteren.

In plaats van VoIP te verbieden moeten ze het aan gaan bieden en concurreren. Ik wil simpelweg per MiB betalen, of ik nu chat, bel, mail, download... Verder moet de snelheid altijd op het praktische maximum liggen waarbij wat mij betreft wel wat QoS discriminatie mag plaatsvinden, maar nooit uitsluiting.

Wanneer dit netwerkracisme plaats gaat vinden vind ik dat de term 'internet' misplaatst is en de opta moet maatregelen nemen dat dit kreupelnet nooit aangeprijst mag worden als zijnde internet.

Ik zou het meer aanmoedigen dat bepaalde diensten goedkoper gemaakt worden (en anderen dus duurder) wanneer een provider extra voorzieningen in huis heeft gehaald om hiermee haar internettoegang te ontlasten.
Een goed voorbeeld is wat reeds gebeurt met nieuwsgroepen, hiervan hebben veel breedband providers een eigen server die als proxy fungeert waardoor de berichten niet telkens extern gedownload hoeven te worden. Dit netwerkverkeer zou dan niet mee mogen tellen in een eventuele datalimiet.
Mobiele providers kunnen dit doen door bijvoorbeeld een Apple, Blackberry, MSN of NPO server 'thuis' neer te zetten en hun klanten hiermee specifieke diensten goedkoper aan te bieden. Zo zijn de toeslagen op het echte internet ook enigszins gerechtvaardigt.
Anoniem: 254407 22 april 2011 03:43
Wow, dat draadje op tweakers is wel erg lang. Blijkbaar ligt dit onderwerp erg aan 't hart. Begrijpelijk, we zijn er aan gaan wennen en vinden het nu normaal.

Ik snap wel dat KPN ziet dat ze centjes mislopen aan belminuten en sms. Maar zo selectief gaan werken, zou ik als klant erg vervelend vinden. Hoe T-mobile het oplost, vind ik veel prettiger. Als ik een beetje wil bellen, dan kies ik voor een goedkoper abonnement met weinig belminuten. Als ik meer wil bellen, dan kies ik voor een duurder abonnement met meer belminuten. Ik wordt niet beperkt naar wie ik bel met mijn belminuten (0900 enzo natuurlijk uitgezonderd). Ditzelfde principe zie ik een beetje terug in hun manier van omgaan met mobiel internet. Wil ik langzame internet, dan neem ik een goedkoper abonnement. Wil ik snellere internet, dan neem ik een duurder abonnement. Mensen die dus youtube willen kijken, voip willen gebruiken enzo, prima... maar daar heb je dus een
snellere internetverbinding en dus een duurder mobiel internet abonnement voor nodig. Dit zijn we ook gewend van vast internet. Wil je supersnel internet voor je games, dan heb je een snelle verbinding nodig. Wil je alleen surfen, dan heb je genoeg aan een wat langzamere verbinding. Niemand die bepaald welk programma of dienst je gebruikt. Alleen maar hoe snel/goed de verbinding is. We zouden toch ook raar gaan opkijken als KPN ineens gaat verbieden om skype op onze computers te gebruiken, omdat ze geen extra geld vangen voor je vaste telefoonrekening (onder de categorie binnenlandse gesprekken)?
Met deze manier van werken kunnen de operators volgens mij best goed compenseren voor gemis van belminuten, zonder klanten voor hun hoofd te stoten. Gewoon berekenen voor hoeveel klanten voor dat bundel kunnen bellen, videochatten, filmpjes kijken, etc. en daar de prijs van het abonnement op aan laten sluiten.
En niks datalimiet met bijbetalen (a la Vodafone). Ga je over je flat-fee 'datagrens' heen, dan wordt bij T-mobile de snelheid omlaag geschroefd. Je kunt dan met je bundel gewoon blijven internetten, chatten, etc. alleen minder snel. Had je maar minder youtube filmpjes moeten kijken. :-P
Ik zou het een goeie oplossing vinden als ze deze keuzes zouden uitbreiden naar wat meer paketten, met verschillende snelheden en/of
'datagrenzen'. T-mobile heeft er nu nog maar 2: een basispakket (langzamer en grens van 1gb) en een pluspakket (sneller en 2gb grens). Ga je over je datagrens heen, dan gaan je snelheden omlaag naar 64kb up-/downloaden. Ze zeggen dus (bij voorbaat of na je datagrens) niet dat je de dienst van (youtube) filmpjes niet mag gebruiken met je onbeperkt mobiel internet abonnement, alleen wat minder... snel. :^)

Wat vinden jullie de beste huidige aanbieding van de providers? En wat vinden jullie de beste doch redelijke mogelijke oplossing?

Dit gezegd te hebben, is het 'probleem' van sms omzet missen met omlaag schroeven van de snelheid niet opgelost. Maar daar zijn weer andere concepten voor mogelijk. Dat is echter weer een andere discussie.

Nog iets, volgens het artikel op tweakers zou het alleen om nieuwe abo's gaan. Maar een ervaring van een vriend is dat dit (bij KPN) met de tijd ook bestaande contracten kan raken. Soms worden de voorwaarden dan gedwongen veranderd. Je hebt dat niet meer de keus om het bij je ouwe contract te blijven houden en dus moet kiezen tussen de nieuwe nieuwe abonementsvormen met de nieuwe voorwaarden. Als het je niet zint, dan ben je natuurlijk vrij om op te stappen. Zo klantvriendelijk zijn ze tegenwoordig nu ook wel weer. ;O)
Anoniem: 356386 22 april 2011 22:19
Er zijn een aantal dingen triest aan de insteek van KPN
1. De manier waarop ze dit presenteren is alsof er een vorm van misbruik bestraft wordt: een PR mislukking
2. Dat er voor dataverkeer of bandbreedte moet worden betaald is op sommige manieren denkbaar en reëel, maar niet alle. Bv verschillende bandbreedte niveaus is niet raar. Bij een bepaalde lage bandbreedte zou je bv onvoldoende hebben voor Skype, bij een hoge voldoende. Dataverkeer bundels zoals nu gangbaar worden vind ik persoonlijk inherent niet passen bij Internettoepassingen en niet van deze tijd. Waarom zou je via het mobiele netwerk (goedkoop in aanleg en onderhoud) per Kb betalen en via het vast (duur in aanleg en onderhoud) een vast bedrag per maand?
3. Het idee dat de KPN gaat zitten bepalen welke toepassingen je wel en niet kunt gebruiken is zo verschrikkelijk verkeerd en achterhaald. Het gaat ervan uit dat de mobiele provider het recht heeft om te bepalen welke content jij ziet om hun winstmarge te maximaliseren. Dit is het belang van net neutrality.

En dat ze Skype uitkiezen als voorbeeld. Jongens, "voice" is al volledig achterhaald. Het gaat maar om één ding: bandbreedte. Het enige dat jullie moeten doen is zoveel mogelijk bandbreedte leveren tegen een zo laag mogelijke prijs.

De KPN heeft het eigendom van een netwerk en probeert krampachtig vast te houden aan de mogelijkheden het netwerk uit te melken, maar het is toch zo langzamerhand wel duidelijk dat door te proberen de natuurlijke ontwikkeling van het medium te blokkeren, je op termijn wordt ingehaald door een innovator die wel in staat is het nieuwe business model neer te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.