KPN wil klanten extra laten betalen voor bepaalde mobiele internetdiensten. Daarmee lijkt de provider netneutraliteit aan de kant te willen zetten. Onder meer voor onbeperkt gebruik van voip en chat via 3g zal extra moeten worden betaald.
De telecomprovider gaat bundels voor mobiele telefonie introduceren waarbij mensen tegen een meerprijs 'extra faciliteiten' kunnen gebruiken. Dat blijkt uit de woorden van KPN-topman Eelco Blok.
Tegen Tweakers.net zei Blok dat gebruikers het onbeperkt gebruik van bepaalde diensten, bijvoorbeeld instant messaging en voip-diensten als Skype, moeten 'afkopen'. Volgens Blok betekent dat niet meteen dat diensten worden geblokkeerd voor gebruikers die niet extra willen betalen. Dat strookt echter niet met zijn uitspraak dat onbeperkt gebruik moet worden betaald. Dat zou immers tot gevolg hebben dat mensen die niet extra betalen, de desbetreffende dienst niet onbeperkt kunnen gebruiken.
Voip- en instant-messagingdiensten concurreren direct met de diensten van KPN, dat het liefst ziet dat gebruikers via KPN bellen en sms'en. Het bedrijf ziet de inkomsten uit bel- en sms-verkeer echter teruglopen, zei Blok. In maart 2011 daalde het sms-verkeer met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. In maart 2010 was nog sprake van een stijging, vergeleken met een jaar eerder. Ook gaan minder mensen over hun maandelijkse bel- en sms-limiet heen, aldus de KPN-topman, wat veel inkomsten scheelt.
Bij KPN en Vodafone is het officieel al niet toegestaan om voip te gebruiken of moet er extra voor worden betaald. Een meerprijs voor chatdiensten is in Nederland echter nog niet eerder ingevoerd. Door het afknijpen van diensten wil de provider meer geld verdienen met het aanbieden van mobiel internet. Momenteel zijn er slechts enkele abonnementen, die onderling alleen verschillen op het gebied van maximale snelheid en datalimiet. De plannen staan echter op gespannen voet met het principe van netneutraliteit, waarbij alle internetverkeer gelijkwaardig wordt behandeld. Verder wil KPN de snelheid van zijn mobiele internetdiensten opvoeren. Het bedrijf wil naar een snelheid van 20 tot 40 megabit per seconde, al is onbekend op welke termijn dat moet gebeuren.
Donderdagmorgen maakte KPN bekend dat het vier- tot vijfduizend banen gaat schrappen. Het bedrijf bericht over teruggelopen inkomsten en stelde zijn winstverwachting naar beneden bij. KPN sluit gedwongen ontslagen niet uit. KPN-medewerkers klaagden dat ze de bezuinigingsronde via de media hebben moeten vernemen en dat deze intern niet goed is gecommuniceerd. Een woordvoerder spreekt dit echter tegen.