Sony Ericsson verkoopt minder toestellen, maar ziet winst stijgen

Sony Ericsson heeft bij het bekendmaken van zijn kwartaalcijfers gemeld dat het een winst van 11 miljoen euro heeft geboekt. Dat is een stijging van 3 miljoen euro vergeleken met het vorige kwartaal, ondanks teruglopende verkopen.

De winst van 11 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2011 is wel flink minder dan de 21 miljoen euro winst die het bedrijf boekte in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen had Sony Ericsson echter een financiële meevaller bij de belasting, waardoor de winst hoger uitviel.

In het eerste kwartaal van dit jaar verkocht Sony Ericsson 8,1 miljoen telefoons, dus minder dan de 11,2 miljoen in het vorige kwartaal en de 10,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2010. Hoewel de omzet terugliep van 1528 miljoen naar 1145 miljoen euro, slaagde het bedrijf erin om meer winst te maken dan een kwartaal eerder. Volgens het bedrijf zijn het vooral de Android-smartphones die geld opleveren. Daarbij schat Sony Ericsson dat het in het eerste kwartaal van dit jaar 5 procent van de smartphone-markt in handen had.

Sony Ericsson bracht onlangs de Android-toestellen Xperia Play, Xperia Neo en Xperia Arc uit. Het bedrijf had wel te kampen met het recente natuurgeweld in Japan, waardoor onder andere de Nederlandse release van de Xperia Neo uitgesteld moest worden. Volgens Sony Ericsson konden sommige leveranciers niet aan de vraag van het bedrijf voldoen.

Door RoD

Admin Mobile

21-04-2011 • 09:06

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
17
0
0
3
Wijzig sortering
Goed dat ze in ieder geval positief draaien en zo een partij in de markt blijven. Al zijn de cijfers in vergelijk met Apple natuurlijk nihil...
Ik zie het niet zo positief moet ik eerlijk zeggen... Ze draaien een marge van 1% :S :S :S
Oke ze zijn zich nu aan het herzien met nieuwe toestellen (en nemen risico met aparte toestellen) maar ik zie dit nou niet zo positief in om eerlijk te zijn

Komt Apple aan met 20% (ong) en Google met 30% (ong) :P

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 21 april 2011 09:17]

Minder verkochte toestellen zijn te verklaren door recent natuurgeweld, maar kan ook duiden op verminderede populariteit,dus ik sluit me aan bij jou dat deze cijfers niet echt positief zijn.
Anoniem: 379456
@naveci21 april 2011 09:22
Minder verkochte toestellen zijn een logisch en ingecalculeerd gevolg van het overstappen van dumbphones voor de massa naar smartphone's.
ingecalculeerd wel maar logisch niet helemaal... Het is niet zo dat ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden. Ze hebben een bestaand systeem gepakt en dat naar hun wens aangepast. Het valt mij dus eigenlijk flink tegen omdat je geen enkele reden kan verzinnen dat die toestellen geen succes zouden kunnen zijn aangezien ze vergelijkbaar zijn met toestellen die weldergelijk succes hebben gehad (SGS en de HTC Desire serie). Denk toch dat ze iets te lang hebben gewacht met innoveren waardoor ze hun trouwe klanten kring zijn verloren (aangezien eerst grote groepen mensen zweerden bij een SE telefoon zoals die walkman series)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 21 april 2011 09:38]

Je kunt er wel succes mee hebben ( wat ze ook zeker hebben gezien de winst ) Maar er is in de wereldmarkt ( op dit moment nog ) nu eenmaal meer vraag na simpele telefoons dan naar smartphone's. SE ontwikkelt nog amper dumbphones, En het totaal aantal verkochte telefoons zakt dan wel, Ik denk dat het aantal verkochte droids stijgt.
Sorry maar dat gaat echt nergens over... Heb je de berichten de afgelopen maanden gelezen over de telefoon verkopen? Dr worden miljoenen smartphones gekocht en fabrikanten maken flinke winsten... Hoe leuk of aardig je SE ook vind je kan niet anders concluderen dan dat ze de afgelopen jaren een flinke achterstand hebben opgelopen en die nog lang niet hebben ingehaald... Ik hoop dat ze terug komen (ben een Ericsson fan) maar ik zie dat nu nog niet zo 123 gebeuren. Misschien dat ze met de ARK (of hoe dat ding ook heet :P) een topper hebben gelanceerd (is nog maar net uit) maar dat vind ik niet echt omdat het niks doet wat de toestellen een jaar geleden al deden en dus geen super succes zal worden (speculatie natuurlijk)

Ik hoop dat mijn post een beetje duidelijk is maar het komt neer op het feit dat SE nu al tijden producten uitbrengt die de concurrentie al een jaar id winkel heeft liggen (en dan nog vreemd opkijken wanneer de concurrentie verkoop records halen en zei zelf niet :P) Het is helaas een veel snellere markt geworden waar je echt je best moet doen om bij te blijven... Dit hebben ze de afgelopen jaren niet gedaan waardoor ze dit nu goed moeten maken (en ik geef toe dat het begin dr zeker is!)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 21 april 2011 09:56]

Ze hebben wel succes, niet zo succesvol als je het vergelijkt met de andere bedrijven, maar wel vergeleken met hunzelf.

Vorig jaar verkochten ze nog dumbphones en smartphones, nu enkel smartphones en toch zijn de winsten gestegen, lijkt wel of je niet snapt dat je dan de klap moet opvangen van het niet verkopen van dumbphones.

Denk dat ik toch wel serieus voor een SE ga kijken, deze winstmarges staan me namelijk wel aan...
Denk dat ik toch wel serieus voor een SE ga kijken, deze winstmarges staan me namelijk wel aan...
Werkelijk? Dus jij kijkt naar de winstmarge als je een nieuwe smartphone koopt? 8)7
Inderdaad, zie ik er uit als iemand die graag geld sponsoren? Dus hoe lager de winstmarge hoe beter IMHO :) De rest is namelijk geld wat je geeft voor niks (daarom valt het ook onder winst, omdat er niks mee betaald moet worden)...

Net als benzine tanken, ik ben liever meer kwijt omdat ik verder moet rijden om 1 cent goedkoper benzine te kunnen halen, simpelweg omdat ik het een pompstation wat lage prijzen hanteert meer gun dan 1 die hoge prijzen hanteert ook al ben ik daardoor zelf meer kwijt :)

Oftewel gewoon een kwestie van gunnen :)
Dus als een bedrijf hun kosten maar genoeg omhoog gooit (zwembaden, prive jets en gouden handdrukken voor het personeel), ga jij hun produkten kopen? Volgens die redenering moet je eigenlijk al je geld naar de bank brengen, er zijn weinig bedrijfstakken waar zoveel geld naar de werknemers gaat en er zo veel verlies overblijft voor de eigenaars.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 april 2011 11:37]

Dat is niet waar.

SE test ook telefoons voor kwaliteit, iets wat Samsung of LG niet doen.
Kijk eens naar die dualcore , zij test het helemaal niet eens, ze flikkeren er gelijk in.
De Tegra, ook iets wat nieuw is dus flikkeren ze ook gelijk in.

SE is het enigste bedrijf die haar toestellen goed test voordat ze op de markt komen.
En zo ver loopt de Samsung niet eens vooruit, dualcore en tegra, dan heb je het gehad.

Ik weet dat SE ook de dualcores of zelf de quadcores aan het testen zijn, iets wat andere mensen niet weten. De NGP wordt ook uitvoerig getest, ze kunnen hem nu lanceren als het moet maar dat doen ze niet omdat het kwaliteit moet hebben, vandaar testen.

Ericsson test ook altijd haar telefoons en Sony ook, dus SonyEricsson ook.
Ze lopen niet achter, snap niet waar jij daar aan komt?

Waarom denk je dat Samsung telefoons zo onbetrouwbaar zijn, vooral de bouw kwaliteit en scherm burn in? Ze testen het niet eens, gewoon erin flikkeren en dan verkopen dat doen ze ook met TV's, vandaar dat ik al 4x Samsung TV hebt gehad Led TV binnen een en half jaar. Ben een trotse eigenaar van een Sony Bravia LED TV en geen enkel mankementen kunnen ontdekken binnen een jaar.

Dat zijn de verschillen tussen te vlug op de markt plaatsen en testen op het product waar men kan op vertrouwen.
Ja, SE test zijn producten idd goed :')

*kuch* X1 *kuch*
En door wie werd die ook alweer gemaakt? Owja, HTC.

Deze lijn was vorig jaar ook al te zien, het lijkt erop dat SE zich echt volledig op de smartphone markt gaat storten.
Tja, ik vind het toch wel positief aangezien ze het voor elkaar hebben gekregen om hun winst te laten stijgen. Ik vind het alleen wel jammer dat hun nieuwe Smartphones me totaal niet aanspreken.

De concepten van bijvoorbeeld de Play zijn leuk, maar tegen de tijd dat ze uitkomen verouderd. Bovendien had ik verwacht (mischien een wel erg hoge verwachting) dat je gewoon spellen van je PS3 direct op je Play kon zetten, zonder dat ontwikkelaars daar weer erg veel moeite voor moeten doen.
Anoniem: 379456
@Marcelloz21 april 2011 09:15
Sony Ericsson maakt ook alleen telefoons, Apple maakt wel iets meer producten.
Je ziet ook nauwlijks Sony Ericsson toestellen, alle folders en winkels hebben vooral andere merken, soms 1 a 2 Sony Ericsson toestellen op misschien wel 10 van een nader merk... Ja, en wat mensen niet zien kopen ze ook niet.
In veel Hi reclames is de afgelopen tijd geadverteerd met de Arc hoor, zowel op TV als op billboards.
Ze zijn weer op de goede weg gelukkig, Vivaz (pro) was nogal een miskleun, de Arc is een erg fijn toestel kan uit eigen ervaring zeggen.
"De winst van 11 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2011 is wel flink minder dan de 21 miljoen euro winst die het bedrijf boekte in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen had Sony Ericsson echter een financiële meevaller bij de belasting, waardoor de winst hoger uitviel."

Dus blijft de vraag: wat was de winst in hetzelfde kwartaal vorig jaar (zonder die meevaller) ?
Ook wel verwacht in de recente groei van smartphones maar ik denk ook dat ze een van de beste line-ups hebben doordat alles zo makkelijk is te zien hoe high-end het toestel is :) ik zou er ook een halrn als ik geen iOS addict was namelijk samsung en lg kopieeren alleen apple maar alhoewel htc ook een goed merk is.
In conclusie: Mensen kopen geen sony erikson meer voor musicphones :p
goede conclusie naar aanleiding van het voorgaande verhaal :)
Ook wel verwacht in de recente groei van smartphones maar ik denk ook dat ze een van de beste line-ups hebben doordat alles zo makkelijk is te zien hoe high-end het toestel is :)
Welk high end toestel? High end voor hun portfolio of die high end in vergelijking tot de markt?
Anoniem: 387657
@Jowwy21 april 2011 12:31
ja maar de merk sony betekent meer dan alleen de walkman er is :
bravia scherm kwaliteit.
camera
psp gaming

kort gezicht gwn veel mutlimedia.
De Xperia lijn van Sony-Ericsson gaat over het algemeen best goed. Het zijn degelijke toestelletjes met een redelijk stabiele OS.

Sony-Ericsson gaat nu met deze lijn ook meer inspelen op de social media waar nu zo'n behoefte aan is. Ik ben benieuwd wat de cijfers over 3 maanden zijn.
Ik vind de nieuwe line-up (ARC, Play) er toch wel goed uitzien. En drie maand nadat Google een nieuwe versie van Android released gaat Sony Ericsson hun toestellen ook updaten, en een tool dat het mogelijk maakt om custom roms te draaien.
Anoniem: 383515
21 april 2011 11:14
ik denk dat het wel wat hoger gaat uitvallen vanaf nu want ze hebben die bootunlocker voor hun nieuwe xperia toestellen uitgebracht natuurlijk. waardoor ze waarschijnlijk wel wat geliefder worden dan dat ze waren. Vooral Bij het XDA en tweakers. dit in tegenstelling tot HTC en Samsung die het alleen maar dichter proberen te maken
Ik denk dat ook de naam en marketing een rol speelt. Mensen willen 'de iphone' of een 'een blackberry'. Xperia arc, Xperia play blijven een beetje vage namen. 'De Arc' of de 'Play' zijn niet echt pakkend. Als ik zeg "ik heb een Xperia play", zal niemand in mijn familie weten wat dat is. Als ik zou zeggen ik heb een Playstation Phone zouden ze meteen al een idee hebben van wat het is.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 21 april 2011 13:25]

11 miljoen. Volgens mij is dat praktisch gelijk aan geen winst voor een bedrijf van dat formaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee