Sony Ericsson brengt PlayStation-telefoon uit

Fabrikant Sony Ericsson heeft vrijdag de PlayStation-telefoon Xperia Play uitgebracht. Ook het andere topmodel van de mobieltjesmaker, de Xperia Arc, komt in de schappen. Beide smartphones draaien op Googles OS Android.

De Xperia Play heeft dezelfde bedieningselementen als de PSP Go, zoals de PlayStation-knoppen, schouderknoppen en thumbsticks. Bovendien zijn er inmiddels meer dan zestig games beschikbaar die voor het gebruik met de Android-smartphone zijn geoptimaliseerd, zo claimt de fabrikant.

De Play heeft een 4"-lcd met een resolutie van 854x480 pixels. De smartphone draait op Android 2.3 met Sony Ericssons eigen skin eroverheen. Op het toestel kunnen bovendien via de software PlayStation Pocket PS1-games gespeeld worden. Daarnaast kunnen andere games gebruikmaken van de bedieningselementen.

De Xperia Arc heeft met 4,2" een iets groter scherm, dat bovendien beschikt over een Mobile Bravia-engine voor het mooier weergeven van multimediacontent. Het toestel is met zijn 8,8mm bovendien een stuk dunner dan de ongeveer 16mm van de Xperia Play.

Beide toestellen draaien op een Qualcomm MSM8255-soc, met daarin een Adreno 205-gpu van dezelfde fabrikant. De gpu moet vloeiend gamen mogelijk maken op de Play. De cpu draait op een maximale kloksnelheid van 1GHz. Tweakers.net publiceert volgende week uitgebreide reviews van deze nieuwe topmodellen.

Sony Ericsson zal op een later moment een 'bootloader unlocker' voor beide toestellen uitbrengen, waardoor custom roms te draaien zijn. De Zweeds-Japanse joint-venture is de eerste fabrikant die deze stap neemt.

Later dit voorjaar komt de Xperia Neo uit, een kleinere variant van de Arc. Daarna belandt aan het begin van de zomer de Xperia Pro in de winkels, een versie van de Neo met qwerty-toetsenbord.

Sony Ericsson Xperia Play R800i Zwart Sony Ericsson Xperia Play Sony Ericsson Xperia Play
Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia Arc

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-04-2011 • 13:46

77 Linkedin

Lees meer

'Sony staakt productie PSP Go' Nieuws van 19 april 2011

Reacties (77)

77
67
25
0
0
15
Wijzig sortering
Anoniem: 401585
1 april 2011 13:51
Twee hele mooie telefoons lijkt me. Ben wel benieuwd naar de batterijduur van de Play? Dat gamen zal waarschijnlijk veel van je batterijen vragen.
Ik hoop voor SE dat mijn X10 geen indicator voor de batterijduur is, op dit moment met een custom ROM haal ik net 1 dag.
Maar hiervoor had ik Android 2.1 van SE zelf, en die haalde in eerste instantie bijna een week standby, met minimaal gebruik trouwens.

Met vol gebruik (gamen of internetradio met BT headset) haal ik meestal wel 4 tot 6 uur, daarna is er vaak wel weer een stopcontact in de buurt ;)
De xperia play gebruikt exact dezelfde batterij als de X10. Er zijn wel wat grotere batterijen te koop van bijv. 1800mah en eentje met hele vervangende backcover voor de x10 van 3600mah.
Link naar de 3600mah plx? Want dat klinkt wel interessant.
Het zijn 2 hele mooie toestellen laten we dat voorop stellen. Wat ik me echt ook afvraag is hoe lang de batterij van de Play het uithoud als je er flink op gaat gamen (waar het toestel voor bedoelt is). Het lijkt me namelijk niet handig als de batterij het maar een uur of 7/8 vol houd en dat je dus de rest van de dag zonder mobiele telefoon zit. Als je de Play puur als gaming device wilt gebruiken kun je denk ik beter een nintendo DS of iets dergelijks aanschaffen.
Als je 7 of 8 uur lang op het toestel kunt gamen dan is het imho zeer geslaagd. Ik zie het meer als iets dat je een uurtje in de trein doet 's ochtend naar werk / universiteit of school. Ik vermoed dus ook dat als je langer dan drie, vier uur gamed je batterij wel leeg zal zijn. Toch zie ik dat niet als een groot probleem.

Als je echt zo lang gaat zitten gamen zul je ook wel lekker willen zitten en zo en dan is vaak ook wel weer een stopcontactje in de buurt.
Ik vraag me af of Sony-Ericsson voor een Tegra 2 was gegaan mochten ze daarvan tijdig op de hoogte zijn.

Een oude Qualcomm MSM8255 is nou niet echt specs waarmee de smartphones kan concurreren tegen de high-end smartphones. Laat staan een smartphone voor game doeleinden.
Om even een seks vergelijking te maken: Het gaat niet om het aantal centimeters, maar om wat je er mee doet!

Op specs afgaan is zeer veraderlijk. Het gaat om de game ervaring, niet om rauwe rekenkracht. Het is al heel vaak bewezen dat hardware niet alles is!
Ik hoop oprecht dat sony nu wat fanatieker updates voor Android gaat uitbrengen. Volgens mij gaat met name de arc prima mee in de subtop maar door het gebrek aan updates tov samsung / htc zou ik hem nog links laten liggen, ondanks de features van het toestel zelf. Ben wel benieuwd naar die bravia toevoegingen aan multimedia in de praktijk!

[Reactie gewijzigd door lennartb op 1 april 2011 16:56]

Of je checkt eerst je bronnen voordat je iets post? SE gaat de X10 updaten naar 2.3 en zal voor de volgende generatie Xperia's de gebruiker toestaan legaal te rooten.
Dus omdat nu (waarschijnlijk) 2.3 uitkomt mag vergeten worden dat ze van 1.6 naar 2.1 zijn gegaan en daarna niets meer uitgebracht werd. Dan ben je sneller tevreden dan menig ander android gebruiker die ten tijde van 2.2 een update van 2.1 voorgeschoteld krijgen.

Custom roms worden voor zover ik weet niet door de fabrikant uitgebracht, het legaal rooten toont mijn inziens eerder aan dat sony hoopt op een berg interessante roms van thuisontwikkelaars. Eerder een argument tegen dus..
Het zal mij benieuwen of dit een succes wordt. Ik vind het een heel groot risico wat er genomen wordt. Maar van de andere kant respecteer ik Sony's poging om zich van de markt te onderscheiden tussen het geweld van alle smartphones.
Dit is geen Sony he... Dit is Sony Ericsson...

Groot verschil en daar ligt juist mijn vrees... Sony gaat nooit zijn Tripple A spellen op dit platform uitgeven omdat ze de nieuwe PSP hebben... Ik vrees dus dat je enorm veel oude games zal krijgen. De nieuwe Android games zullen toch altijd geschikt gemaakt worden voor touch bediening omdat je mij niet kan vertellen dat een ontwikkelaar speciaal voor deze telefoon een game maakt en de overige Android negeert. Ik denk dus dat deze telefoon een snelle dood zal sterven (mjaah ze kunnen mij het tegendeel bewijzen natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 1 april 2011 14:17]

Anoniem: 326505
@Mellow Jack1 april 2011 15:00
Er zullen misschien niet speciaal games voor deze telefoon gemaakt worden, maar je kan er nog altijd emulatoren op zetten. Zo kan je tenminste oude gameboy spellen spelen zonder zo'n verschrikkelijke virtuele toetsen. Voor de echte gamer ideaal dus.
Ik zeg ook niet dat het niks voor gamers is oid... Ik geef alleen aan dat ik vrees dat het geen succes wordt omdat ik dr geen nieuwe goede games voor zie verschijnen :) Ik praat over de verkopen die nodig zijn om een platform rendabel te houden (een game speciaal hiervoor ontwikkelen kost n hoop geld) en niet over het feit dat dr vast mensen zijn die het een leuke telefoon vinden.
Van wat ik heb gezien, draaien spellen van de psx en n64 ook op de telefoon.

Het aanbod voor de koper is vrij ruim, maar of het nieuwe aanbod goed zal zijn.... dat is afwachten.
Ik hoop dat het gaat werken en niet een tweede ngage verhaal gaat worden.
Draaien op is leuk, maar gebruiken die dan ook de hardware toetsen bijvoorbeeld? Want als je dan alsnog op het scherm op een virtuele controller moet klikken dan schiet het alsnog niet op.

Ik deel de vrees van Mellow Jack. Ik heb tot nog toe alleen maar gehoord over de hardware kant van het verhaal, nauwelijks over de software kant. 60 games... dat is nu juist niet wat ik wil horen. Het gaat niet over kwantiteit maar over kwaliteit. Dus de vraag is welke games? Remakes van bestaande spellen of zitten er nieuwe bij? De focus van dit toestel ligt te veel op hardware tot nu toe.

Toch geef ik dit concept op zich een goede kans. Maar Sony Ericsson moet zich er serieus aan comitteren en zorgen dat er een echt sterke games lineup komt. Niet alleen toestel in de markt kwakken en er het besta van hopen...
Uuuhm lesje bedrijfskunde :P De aandeelhouders hebben vrijwel niks te maken met het operationele bestuur... Ze bepalen de lange termijn planning maar het runnen van het bedrijf wordt gedaan door de CEO
Uuuhm lesje ondernemingsrecht ;)

Aandeelhouders hebben inderdaad niet veel te zeggen over het operationele dagelijkse bestuur, m.a.w. ze hebben geen instructierecht. Ze kunnen het bestuur geen directe instructies geven om op te volgen.

Maar aandeelhouders hebben wel degelijk "instructiemacht". Mocht het bestuur (RvB) namelijk niet datgene doen wat de aandeelhouders graag willen, dan worden ze bij de eerstvolgende AvA gewoon weggejorist (eventueel met de RvC erbij) }>

[Reactie gewijzigd door Sky Lynx op 1 april 2011 18:36]

Ik vind persoonlijk de telefoons een mooi design hebben, SE weet zich in dat opzicht dan ook goed te onderscheiden van de concurrentie, die kwa design toch vaak ''meer van hetzelfde'' zijn.

Zo'n Xperia play koop je in eerste instantie ook niet voor de nieuwe game releases, dit apparaat heeft een backcatalog van duizenden spellen, kortom emulator heaven _/-\o_
Met eindelijk fatsoenlijke besturing, wat mij betreft een gat in de markt!
Heb al wat real life beelden gezien van super mario 64 en dat loopt echt perfect.

Dus om maar even snoop dog te quoten: ''doe me die maar''
Emulator heaven?

Is er iets over bekend? Zijn er emulators die het toetsenbord ondersteunen? Naar mijn weten niet namelijk.

Sony zal ook niet het 'Playstation Certified' logo er aan plakken om je dan emulated Nintendo games te laten spelen. Men zal hier spellen voor willen verkopen. De vraag die ik heb is wat betekent dat 'Playstation Certified'? Betekent het dat je PS1 spellen kunt spelen? Of PSP spellen? Nog iets te onduidelijk wat mij betreft, maar misschien heb ik gewoon niet opgelet natuurlijk...
Hoezo emulators zijn toch te configureren? Je kan gewoon de knoppen op het gamepad binden aan een bepaalde functie in de emulator.
Zoals ik al eerder aangaf zijn er al genoeg voorbeelden te vinden van werkende emulators die gewoon compatible zijn met de gamepad.

Zoek eens op youtube zou ik zeggen.
Anoniem: 390254
@Jerronimo3 april 2011 23:40
Gamekings had al eerder een aantal items over de xperia play. In deze laten ze zien dat ze er emulatoren op draaien en de fysieke knoppen vh toestel ervoor gebruiken. Klopt dus wat je zegt.
Weet niet of de Play een succes zal worden maar ik vind hem er best goed uit zien...

Ook de andere modellen zien er lekker strak uit... afgezien van het laatste plaatje die heeft wel een beetje een lange bovenkant...

@Hieronder. Ben ook wel benieuwd naar de batterij duur idd... als ik op me Desire aan het gamen ben dan gaat de batterij toch best wel snel leeg..

[Reactie gewijzigd door Brummetje op 1 april 2011 13:52]

Bovenkant van de Arc is inderdaad best lelijk.. Vreemd dat ze die sensors, camera en luidspreker niet wat netter weggewerkt hebben, zoals bijvoorbeeld HTC doet ofzo...
Anoniem: 396488
@JBU2 april 2011 01:33
Typische HTC fanboy antwoord, kerel heb je ooit een Arc in je hand gehad?

Ik heb een Arc en ziet er ongelofelijk goed uit, het mooist design van alle toestellen op de markt.
dit kan je ook opvatten als een sony ericsson fanboy antwoord, ik vind hem persoonlijk niet echt mooi, maar ik vind dat je van de huidige generatie smartphones eigenlijk van geen een van zeggen dat ze mooi zijn.
Ik heb zelf een hd2 maar die arc vind ik er super uit zien. Zou em graag een keer in het echt willem zien. Maar me volgende tel moet echt een dual core worden. (Future proof). Ik denk aan eentje met de nieuwe snapdragon en adeno 220.
Handig, zo'n mobiele playstation ;-).

Nu moet ik wel zeggen: het is dat het nieuws over de Xperia Play al maanden de ronde doet, anders zou je bijna denken aan een 1 aprilgrap.

Zonder dollen: het toestel ziet er mooi uit, maar toch vraag ik me af of er veel vraag naar zal zijn. Het is natuurlijk een mooie combinatie tussen "multi function phone" en "draagbare spelletjes", maar de populariteit van de PSP zie ik nog niet zo snel terugkomen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 1 april 2011 13:53]

Anoniem: 401729
1 april 2011 14:22
Moet zeggen dat als de play zo afgewerkt is als de arc (nu dag in bezit) kan het nog best wat worden.
Ben zelf niet zo'n gamer maar ken wel een paar mensen die hier waarschijnlijk wel wat in zien.
De Arc + hdmi out en een wii controller lijkt mij een leuke oplossing om games te spelen.
Je hoort sowieso veel mensen over de Xperia Play praten. Valt me op omdat er in vergelijking met de iPhone helemaal niet veel reclame is (op websites wel).

Denk dat het best een succes gaat worden, omdat het eens een ander Android toestel is!
Euh, en hoe vaak zie jij reclames van de iphone?? Op tv heb ik nog nooit 1 gezien

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee