Sony Ericsson bevestigt komst Xperia Play

Mobiele telefoonfabrikant Sony Ericsson heeft bevestigd dat de Xperia Play, ook wel PlayStation Phone genoemd, op 13 februari geïntroduceerd gaat worden. Het is de eerste keer dat het bedrijf de komst van het apparaat met foto en video bevestigt.

Sony Ericsson heeft op zijn Facebookpagina een teller geplaatst die aftelt naar de persconferentie van het bedrijf voorafgaand aan de World Mobile Congress in Barcelona. Op de pagina zijn verder een afbeelding van de Xperia Play en een video, alsmede de naam van het apparaat te zien. De Japans-Zweedse joint venture voorziet de aankondiging van de tagline 'Android is ready to play'. De video werd ook bij het reclameblok tijdens de rust van de Super Bowl zondag in de VS getoond.

Hoewel Sony Ericsson voor de aankondiging op Facebook zelf weinig heeft laten doorschemeren over de Xperia Play, is het bestaan van het apparaat al lang bekend. Al in augustus 2010 verscheen het bericht dat Sony Ericsson zou werken aan een PlayStation-telefoon, terwijl de naam Xperia Play in december opdook. Ook verschenen er al diverse beelden van het apparaat op internet, waar de vermoedelijke introductiedatum van het apparaat ook al snel werd gekoppeld aan de door Sony Ericsson aangekondigde persconferentie die op 13 februari in Barcelona zal plaatsvinden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

07-02-2011 • 11:48

49 Linkedin

Submitter: p0st

Reacties (49)

49
47
28
0
0
5
Wijzig sortering
Ze hebben er in ieder geval een geniaal reclame filmpje bij bedacht.

Ik denk dat wel wat is, een PSP / telefoon combinatie. In ieder geval is SE origineel bezig.
In ieder geval is SE origineel bezig.
origineel? de geruchten zijn nu juist al verschrikkelijk oud en de belangrijke 'drempel' was de merkenpolitiek van Sony, die niet hun 'eigen' Playstation en PSP merken wilde laten gebruiken door SonyEricsson, wat nét een ander bedrijf is ....
Zelfs nu mag de Experia Play dus kennelijk niet met Playstation/PSP-logo's reclame maken en blijft Sony zelf een concurrent die bv ook heel 'bang' blijft dat verkopen van de Eperia Play wel eens ten kostte van de PSP-omzet zouden kunnen gaan.


Hooguit is het zo dat mobile gaming door bv de IPhone en ook waarschijnlijk andere android-modellen zich snel aan het ontwikkelen _is_ en dat SonyEricsson hier gewoonweg eerder bang moet zijn dat als ze niet snel zich positioneren op die markt, ze veel terrein zouden kunnen verliezen...


Imho is het niet erg 'orgineel' maar vooral een marketingkeuze die ze al te lang hebben uitgesteld en waarvan het succes ook afhankelijk kan zijn in hoeverre ze werkelijk 'aandurven' bepaalde bestaande 'markt-dominantie' (PSP) eventueel te laten aantasten door dit nieuwe apparaat, wat nog maar de vraag is óf ze dat durven, waardoor die Experia Play eerder een 'gehandicapt' model zal blijken te zijn, omdat ze immers qua perfomance die bewust 'onder' de PSP houden en te duur (zoals ook de PSP Lite mislukte door marketingkeuzes van Sony)
Waar heb je het over, ik zie bij alle plaatjes dat de Play Playstation certified is hoor..
En wat denk je van de knoppen die op het toestel zitten, als dat niet duidelijk Playstation knoppen zijn..

Ik zie veel toekomst in de Xperia Play, misschien als eerste stap op een trap naar één apparaat als handheld en smartphone!
Dat is toch juist een teken dat Sony kennelijk de telefoon niet wérkelijk als onderdeel van het Playstation/PSP-merk wil (of dúrft) aan te bieden, maar hooguit een veel minder-zeggend 'Playstation-certified' loogootje eraan plakt....

Er is een duidelijk verschil tussen 'Branding', het uitbrengen van devices binnen een productfamilie en het werken met 'gelicenseerde producten'....
gezien de keuze van Sony om bv de Playstation suite als hardware-onafhankelijke software-oplossing te ontwikkeling laten ze ook een enorme ruimte vrij om dit aan veel verschillende fabrikanten via een licentiemodel aan te bieden, maar dat betekent ook dat men eerder een 'breed' toepasbaar product ontwikkeled zonder specifieke hardware-eisen maar ook waarschijnlijk met duidelijke lagere hardware-technische mogelijkheden en ondergrens.
SE kan toch origineel zijn ondanks dat ze hun product misschien op de 'verkeerde' manier op de markt brengen? Dat staat natuurlijk los van elkaar.

Ze zijn in mijn ogen origineel omdat ze als eerste(?) een handheld console combineren met de huidige functionaliteit van smarthones (met Android).

Of hun product uiteindelijk een toegevoegde waarde voor elke klant heeft, is natuurlijk de vraag. Het lijkt me dan ook wel duidelijk dat ze zich richten op een specifieke doelgroep, waar jij dus kennelijk niet onder valt ;)
De combinatie is inderdaad wel interessant. Alleen vraag ik me af of zo'n telefoon grafisch net zo sterk is als een PSP, als dat zo is zou dat mooi zijn maar het lijkt me sterk. Daarnaast moet android natuurlijk nog wat groeien (wat ook wel zal gebeuren) voordat er wat echt goede spellen uitkomen.

Enige nadeel is natuurlijk de batterij. Ik denk dat je na een uurtje of 3/4 non stop gamen de batterij het ver achter zich heeft en dan kun je je telefoon dus de rest van de dag niet meer gebruiken (tenzij je altijd de beschikking hebt over een stopcontact maar dan ga je gamen op je console of pc).
Een combinatie van een Android Telefoon
 • Heb je vrijwel altijd bij je, dus de minder sociaal aangelegde mensen zullen nog vaker in gezelschap verleid worden zich terug te trekken om "te gamen"
 • Levert een zwaardere en grotere telefoon op dan een standaard Android
 • Introduceert feitelijk een nieuw platform waarvoor games ontwikkeld dienen te worden
Als de games standaard Android games zijn werken ze via Dalvik, waarvan de performance lager zal zijn dan native applicaties. Als ze alleen op de Xperia play werken kunnen ze in C geschreven worden, maar dan moeten fabrikanten expliciet gaan porten. Als de performance (in zowel gebruiktijd als graphics) hoger ligt dan bij een standaard telefoon, zal zowel de accu als de chips (GPU/CPU) zwaarder uitgevoerd moeten worden. Allemaal overkomelijke problemen, maar om nou te beweren
Enige nadeel is natuurlijk de batterij.
Is natuurlijk een beetje kort door de bocht
offtopic:
Ja, ik snap best dat het overdrachtelijk is, en dat "enige probleem" eigenlijk betekent "het eerste probleem dat in me opkomt

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 7 februari 2011 12:21]

Je middelste punt is iig niet echt aan de orde. Okee, je moet de Xperia Play qua gewicht niet gaan vergelijken met een Galaxy S, maar zo gek zwaar en groot is 'ie niet. Hij zal qua gewicht niet veel onderdoen voor een Desire HD ofzo. Door de rondingen ligt de Play wel erg lekker in de hand :)
Als ik op me werk ben dan speel ik geen spellen op de pc of console, maar ik ben wel in staat om me telefoon op te laden.
Soms als ik niks te doen heb doe ik wel eens een spelletje op me telefoon of lees wat nieuws op internet. Onderweg in het openbaar vervoer is deze telefoon ook wel relaxed. Maar ik ben het wel met je eens als je nooit een stopcontact tegenkomt dat je telefoon snel leeg zal zijn. Misschien is in dat geval een extra accu wel handig.
Heb Xperia X10 mini pro. Alleen met internet uit haal je 2 of 3 dagen aan laten staan met ietsje bellen. Met internet aan (gsm, nog geeneens 3G) haal ik net een dag. Moet je voorstellen dat je brightness ophoogt voor speelbaarheid, continue geluid erbij... Mag Sony ineens wel een wonderaccu erbij doen. Genoeg accuklachten tot op heden!
Inderdaad een leuke reclame.

Ik ben benieuwd of het gaat verkopen. Ik moet zeggen dat hij er wel goed uit ziet. Alleen is het grafisch net zo goed als een PSP, of is het nog steeds mobiele spelletjes, alleen dan nu met fijnere besturing?
SE zal denk ik een library gaan uitgeven waarmee je de knoppen kan gebruiken in een app. Ben benieuwd hoeveel gamedevelopers die gaan implementeren. Misschien is het qua online highscores niet zo eerlijk als 'beknopte' spelers in het voordeel zijn.
Denk juist niet dat ze deze zomaar vrij geven, dat gaat ze denk ik te veel inkomen kosten!
Ze willen waarschijnlijkst zelf cashen op de game's. En dat houd het ook gelijk eerlijk qua online highscores.
Is het niet gewoon zo dat ze bepaalde bestaande toetsen gebruiken voor de "gamepad" toetsen. Dit vergroot namelijk de comptabiliteit van je games. Dit is naar mijn mening erg belangrijk omdat enorm veel games tegenwoordig ontwikkeld worden voor iOS en Android tegelijkertijd (of achter elkaar) en een speciale API zal ervoor zorgen dat die games nog een extra keer geport moeten worden naar de Xperia Play (wat ze nooit gaan doen tenzij je een actieve userbase hebt van minimaal 1 mio gebruikers.) Dit kan nu al de doodsteek zijn voor deze telefoon omdat de ontwikkelaars het liefst de gehele iOS en Android markt pakken met hun games (of iig het top segment.) Daarnaast zal je weinig tot geen tripple A handheld games zien want die worden natuurlijk gepositioneerd op de PSP2. In tegenstelling tot Sony vind ik Sony Ericsson allang geen innoverende producent meer (sinds de 1e Walkman phone al niet meer) en ik heb hier dus ook geen hoge verwachtingen!

Het is natuurlijk maar een vermoeden van mij maar ik voorzie geen lange levensduur voor dit soort telefoon!

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 7 februari 2011 13:18]

Anoniem: 327274
7 februari 2011 12:51
Misschien een idee: een draadloze controller voor je android smartphone :D

Eigenlijk raar dat ik die nog nooit gezien heb....
Werkt prima hoor,
download WiimoteController,
en lekker Donkey Kong'en met je Wii-mote
(zelfs op de X10 mini)
Het is gewoon Linux dus het kan gewoon werken. Ik heb dit nog niet getest op een telefoon maar mijn Android tablet kan werken icm een draadloze muis en toetsenbord en de Logitech dinovo mini werd gelijk herkend.
het is natuurlijk mogelijk. Je kan via je computer je telefoon bedienen (zie http://code.google.com/p/androidscreencast/ )

Het maakt enkel gebruik van openbron programma's, dus een externe controller maken voor android is meer een hardware taak dan een software taak.
op de n900 kan je je wii mote of ps3 controller gebruiken
het zou me verwonderen als dat op android dan niet zou gaan
Echt een schot in de roos als je het mij vraagt. Android (dus emulators!) en dedicated hardwarematige knoppen. Ik vind gamen op een telefoon toch altijd vrij knullig met een touchscreen. Je zit gewoon de helft van de tijd met je vingers voor het scherm, het is gewoon niet logisch. Heb zelf ook Android met emulators voor NES en SNES, maar de besturing met touchscreen is echt dramatisch. En Android telefoons met toetsenbordjes zijn het toch ook niet helemaal vergeleken met deze telefoon.
Die playstation games zouden wat mij betreft niet eens hoeven. Hoe geniaal is het dat je Zelda en Super Mario Bros en Mario Kart en honderden andere games fatsoenlijk kan spelen.
Je hebt voor de Desire Z een game gripper.

Werkt prima naar het schijnt.
Als je het mij vraagt is het niet zo ideaal als jij het voorstelt. De hardware knoppen zijn wel handig, maar niet zo handig dat je ze dagelijks gebruikt. Zie telefoons met een uitschuifbaar toetsenbord. Ze zijn er wel, maar ze worden niet extreem veel verkocht, omdat ze duurder en vaak ook dikker zijn. Ik denk dat het zelfde met deze telefoonj gaat gebeuren.
Bijzonder vet! Ik vroeg me al jaren af waarom je niet kin bellen met de psp. Er zijn zoveel apps in de android-market die zich beter laten sturen met hardwarematige knoppen. Nog een snufje htc-sense, samoled scherm + Swype en voila, eindelijk een iphone killer. :)
Om een iphone killer te zijn heeft Sony allerlei dingen nodig die de iPhone ook niet heeft? De iPhone wordt heel veel voor spelletjes gebruikt, maar deze Xperia is daar veel beter voor geschikt en is dus eigenlijk per definitie al een iPhone killer.
Vraag me af of deze telefoon echt zo lekker gaat lopen.

Hij ziet er wel strak uit en gamen zal ook wel nice zijn maar aangezien de smartphone's van tegenwoordig al niet lang met de batterij doen zal dat bij deze telefoon neem ik aan niet veel anders zijn.
Hebben ze vast wel aan gedacht.
Ben wel benieuwd hoe dik deze telefoon in de hand ligt, omdat de meeste qwerty toetsenborden op mobieltjes (oke dit is dan geen qwerty toetsenbord maar ik vergelijk het er even mee) erg dik zijn.
Ik kwam vandaag deze analyse op Z24.nl tegen. Over Android in combinatie met chips van Qalcomm ...zo in no-time een nieuw model. Met misschien een kekke look, of enkele nieuwe opties. Maar 'onder de motorkap' schuilt een vrijwel identieke chip en software.

Slimme fabrikanten kunnen zo in vier maanden op de markt komen met een nieuw toestel.

Dus dat is nou de kracht van Android en Sony E. dus ik wacht nog wel even een halfjaartje dan zit er ook een beamer in :)
Naar mijn idee zal het niet erg lang duren voordat een ander smartphonefabrikant het mogelijk maakt om hetzelfde te bereiken als deze PlaystationPhone zonder dat je vastzit aan het S-E verkoopmodel waarbij je specifiek bij hun toko verplicht bent om spellen af te nemen.
omg, en al die tijd ontkennen dat hij bestaat. leugenaars. dat chinese filmpje was schijnbaar toch een marketing stunt net als bij de iphone 4.

On topic:
Lijkt mij een geweldig apparaat. ik wil graag de functies wat meer verkennen. ik heb zelf nu een iphone en dat werkt geweldig. als deze phone ongeveer hetzelfde in elkaar zit als een iphone is er een grote kans dat ik hem ga aanschaffen. zou hij ook PSP ondersteunen? en moet je dan die PSP games aanschaffen in een soort van app store. voor zover het er uit ziet is het een geweldig ding om te hebben als gamer.
Ziet er wel leuk uit, maar ik vraag mij af wat de prijs en de specificaties gaan zijn...
http://www.engadget.com/2...playstation-phone-preview

Als je de volgende keer iets verder zoekt dan gelijk een reactie neer te ploppen.

OT -

Ben zeer benieuwd naar deze mobiel. Ik denk dat het de opvolger gaat worden van mijn oude. Ben aleen benieuwd hoe hij in de hand ligt aangezien hij aanzienlijk dikker is dan menig mobiel. En de prijs is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee