PlayStation Phone kan PS1-games afspelen - update

De nog steeds onaangekondigde PlayStation Phone, die officieel Sony Ericsson Xperia Play lijkt te gaan heten, is in staat om games af te spelen die voor de eerste PlayStation zijn gemaakt, blijkt uit een uitgelekte YouTube-video.

In de YouTube-video, die van Chinese makelij lijkt, is te zien dat games op de Xperia Play middels een app op het startscherm van de telefoon worden gestart. De applicatie die nodig is om games te starten, blijkt Rom Buddy te heten. In de video is te zien hoe twee games worden gespeeld: Resident Evil 2 en Rage Racer, de derde game uit de Ridge Racer-serie. Daarmee wordt duidelijk dat de Xperia Play in staat is om games af te spelen die zijn gemaakt voor de eerste versie van de PlayStation, de console die Sony in 1994 op de markt bracht. Rage Racer verscheen in 1996 voor de PS1, Resident Evil 2 volgde in 1998.

Sony heeft de Xperia Play nog steeds niet aangekondigd. Er duiken echter steeds meer geruchten op over de telefoon, die door Sony Ericsson op de markt zou worden gebracht. Doordat Sony zich nog op de vlakte houdt, is officieel ook niet bekend welke games op de telefoon te spelen zijn. Het afspelen van games die voor de PlayStation Portable zijn gemaakt ligt echter voor de hand. Het is onduidelijk of Sony meer PS1-games gaat aanbieden voor de Xperia Play en hoeveel moeite het kost om om de oude games voor de Xperia Play geschikt te maken.

Update, 10:54: Rom Buddy, de app waarmee de games in de video gestart worden, is een app die al langer voor Android beschikbaar is en is dus niet speciaal voor de Xperia Play gemaakt. De app is ook niet door Sony gemaakt. Rom Buddy is bovendien niet de werkelijke emulator die de games afspeelt, maar een programma waarmee roms gevonden kunnen worden. De video maakt dus enkel duidelijk dat het mogelijk is om PS1-games op de Xperia Play te spelen, net als overigens op veel andere Android-telefoons. De video maakt niet duidelijk of Sony de optie tot het spelen van PS1-games heeft ingebouwd in de Xperia Play.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

11-01-2011 • 09:44

79 Linkedin

Submitter: Anoniem: 69767

Reacties (79)

79
78
22
0
0
15
Wijzig sortering
is dat niet gewoon een chinees namaakding? Er circuleren heeeel veel chinese (namaak?) mobieltjes die allerhande roms kunnen spelen, ookal zijn dat dan meestal vooral nes en gba roms.
Ik zou er maar niet van uit gaan. Er gaan al langer foto's van deze telefoon rond. Laatst ook al behoorlijk goede kwaliteit foto's. Dit ziet er ook uit als hetzelfde apparaat.
Anoniem: 326500
11 januari 2011 09:48
Zal wel een lekkere batterij slurper zijn.
Het is niet super veel kleiner als een PSP, dan zou ik liever een PSP en een Losse telefoon op zak hebben.

Leuke uitvinding maar ik denk niet dat het meer dan een hebbe dingetje is.
Denkt iemand dat hier op verdient wordt?
Ja, want Sony is geen liefdadigheidsinstelling. Ik denk echter wel dat dit een niche product wordt, net zoals de nGage die ook compleet geflopt is.
http://en.wikipedia.org/wiki/N-Gage#Sales

Edit: verkeerde copy/paste

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 11 januari 2011 10:02]

Toch kon de ngage zo'n beetje precies hetzelfde als wat deze nieuwe telefoon lijkt te kunnen. Als ik de graphics en de games vergelijk. Ik heb nog een ngage liggen met tony hawk e.d. die gewoon precies hetzelfde zijn als de playstation versie
Rom Buddy is gewoon een android app. die gekoppeld is aan de psx emulator - die op elk huidig android toestel gebruikt kan worden.
Als je dan een uitschijfbaar toetsenbord hebt met d-pad, heb je eigenlijk al deze psp-phone :)
Leuk dat de Xperia Play ps1 games kan afspelen, maar niet op volledig scherm. Wordt hier nog aan gewerkt? Ik vraag me tevens af of de ''oude'' games nog wel in trek zijn. IMO zullen alleen retro gamers hier erg van gaan genieten.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus weet het niet zeker. Maar het lijkt mij dat er niet al teveel mobiele games in hun genre het niveau halen van pakweg Gran Turismo 1/2 en de Fifa reeks, om er maar snel enkele op te noemen.
Goed dat playstation hier rekening mee houd. Ik vraag mij af of je er ook een rugtas bij krijgt voor de accu. Alhoewel het gamen het beste gaat met netstroom denk ik. Je zal vast geen 2 uur kunnen gamen zonder de accu op te laden. Dit is echter een op lucht gebasseerde indruk van mij. Wellicht dat iemand mij hier iets meer over kan vertellen.
Dit wordt door middel van een app gedaan, dit kunnen Android-apparaten al langer. Ik hoopte op een officiele aankondiging en hoopte meer op een bericht als "Sony Ericsson maakt "appstore" voor PS1 games op de PS Phone". Een officiele emulator/app store kan namelijk nog een stuk interessanter zijn dan wat we tot nu toe al hebben.
Support voor een platform dat 17 jaar oud is... Heel indrukwekkend vind ik het eerlijk gezegd niet. Zeker omdat naast het feit dat dit al tijden mogelijk is op andere toestellen, dit dus weer een indicatie is dat de handheld divisie van de playstation consoles liever focussed op het re-releasen van oude games dan om interessante nieuwe titels uit te brengen. Een beetje jammer, omdat ik die games ondertussen toch wel ken.
ik vind het niet meer dan normaal dat er gewoon backwards compatibility komt. HIer is Sony dan ook flink de mist in mee gegaan door dit uit de nieuwere PS3 modellen te laten. De meeste van die games heb ik langer plezier mee dan het grootste deel van de overhypte console meuk die tegenwoordig uitkomt 8)7
Huh? Alle PS3 modellen spelen gewoon PS1 discs hoor.
Ik mag hopen dat PS2 spellen ook gedraaid kunnen worden. De PS1 is wel erg oud en de spellen zullen niet meer iedereen boeien.
De grootste classics zijn geboren op PS1!

Maar inderdaad, voor het grote publiek lijkt dit me geen ''iphone hype ding''
en even een uurtje resident evil of dino crisis op dit ding lijkt me lastig zonder dat hij vast in het stopcontact zit? Ik denk ook dat op de lange termijn dit meer geld gaat kosten dan gaat opleveren. Maar goed, wel een grappig hebbedingtje.
Ehm nee. De ps1 'klassiekers' waren vnl vervolgen op Snes/Nes games.
Ehm nee. De Snes/Nes 'klassiekers' waren veel al ports en vervolgen van MSX games (Final Fantasy en Metal Gear om er eens wat te noemen).

Ik durf te wedden dat heel veel van die games weer geinspireerd door vervolgen op of ports van andere home computers of arcade cabinets zijn.

Om een lang verhaal kort te maken ... het ontstaan van een spel heeft weinig invloed op de kwaliteit en populariteit van een game en juist die twee bepalen of het al dan niet een klassieker is.
Ik zal er niet op rekenen, PS2 games draaien nog steeds amper op desktops over ik weet.
Komt er dan ook een cd drive die mij in staat stelt mijn originele PS1 verzameling naar de Phone te kopieeren? Ik heb zo'n 400+ discs die ik echt niet allemaal opnieuw wil kopen in de PSN winkel.
Je kunt de ROMs dus downloaden via Rom Buddy. Dat is legaal, mits je het echte spel ook bezit, wat in jouw geval dus daadwerkelijk ook zo is.
Anoniem: 338511
@Freekers11 januari 2011 12:51
Lol dat is een door die sites bedachte onzinreden. Net als die regel dat je een rom mag downloaden waar je het origineel niet van bezig mits je hem binnen 24 uur delete. :')
In nederland mag je een dergelijke kopie wel degelijk maken. Maar volgens mij moet je hem dan zelf maken. Ik weet ook niet of je hem dan mag gebruiken.
Dit kon de PSP ook al.
Ja maar de PSP kon niet bellen.
En deze mobiel wel. Naarmate de tijd komt hier wel vooruitgang in.

Zelf denk ik dat je na 2 jaar hierop PS2 spellen kan spelen.
Alhoewel dat waarschijnlijk aan de batterij te merken valt.

Ben stiekem toch wel blij met deze vooruitgang!
Tenzij het native ondersteund wordt vanuit de chipset zal de kans wel héél klein zijn PS2 hierop te zien. Emulatie op een phone, waar je met beperkte rekenkracht en batterijduur zit zullen dit vrijwel onmogelijk maken, temeer als je ziet dat je op de PC een zware dual core nodig hebt en Sony het op de PS3 ook niet voor elkaar kreeg.

De originele Playstation is op zo goed als ieder platform wel te emuleren, mits er een beetje tijd in wordt gestoken. Het apparaat was simpelweg een stuk minder complex dan de PS2.
en Sony het op de PS3 ook niet voor elkaar kreeg
Mijn 60GB PS3 speelt de meeste PS2 games anders zonder problemen af (gewoon het Europese model die geen PS2 hardware onboard heeft), dus die opmerking dat Sony het niet voor elkaar kreeg is lichtelijk overtrokken. Dat ze ervoor gekozen hebben om deze functionaliteit niet in nieuwere modellen PS3 te stoppen is eerder een commerciële zet geweest dan een technische, aangezien ze op deze manier PS2 games via PSN kunnen verkopen en er op die manier nog een slaatje uit kunnen slaan.
volgens mij was het verwijderen van deze functionaliteit meer te wijten aan het verminderen van de kosten van de ps3..
Vanwege kosten hebben ze voor de PS3 in Europa wel de fysieke PS2 chips (emotion engine) uit de console gesloopt en zijn ze via emulatie PS2 games gaan draaien. Na wat initiële problemen is destijds via firmware updates de compatibiliteit ook nog eens flink gestegen, dus het gros van de games draaide al prima via emulatie voordat ook deze functionaliteit eruit gehaald werd. Die laatste "sloopactie" zal weinig extra kostenbesparing opgeleverd hebben.
Dat je n zware Pc nodig hebt komt echt puur door het feit dat ze emulators zwaar inefficiënt zijn geprogrammeerd!
En wat denk je dat een telefoon zal gaan doen? Ze zullen er echt geen "Emotion Engine" en "Graphics Synthesizer" in gaan bakken. Dat werd bij de PS3 al niet gedaan, dus reken er vooral niet op dat dit bij deze telefoon ineens wel zal gaan gebeuren. Rest dus emulatie, waarbij je simpelweg met een gigantische overhead te maken hebt.
De eerste PS3's met hardware B/C hadden wel degelijk een emotion engine en een graphics synthesizer aan boord. De latere modellen niet meer, en daar werkten dan ook gelijk een heleboel spellen niet meer op.

Dat ze dat nooit verbeterd hebben heeft trouwens weinig met de kracht van de PS3 te maken of dat Sony het niet goed voor elkaar kan krijgen om hun eigen systeem in software te emuleren, maar vooral omdat ze nu gewoon veel liever PS2 remakes voor geld verkopen via PSN dan dat iedereen 2e-hands PS2 spellen van marktplaats haalt om op hun PS3 te spelen.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 11 januari 2011 11:16]

Dat je n zware Pc nodig hebt komt echt puur door het feit dat ze emulators zwaar inefficiënt zijn geprogrammeerd!
En dat komt weer (deels) omdat emulators zoals die voor PS1/2 gemaakt worden door derde partijen gemaakt worden, die de werking van het geheel moeten reverse engineeren. Voor de PS3 had Sony eerst een 'dedicated' chip voor emulatie van de PS1(/2?) ingebouwd, en ik geloof ook zo dat ze goed efficiënte software-emulators in kunnen bouwen.

De technologie achter de PS1/2 is ondertussen ook meer dan / bijna 10 jaar oud - in de tussentijd kunnen ze die chips verkleinen en (veel) efficiënter maken. De telefoons van nu hebben de kracht (qua verwerking en graphics) van de PS2 van toen, of sowieso komen ze er dicht bij.
het is vooral de vraag wat er eigenlijk voor chip architecuut in de Playstations zat,
en/of waarop deze is gebaseerd.
PS3 is PowerPC geloof ik en gezien ik nog niets van die shit wist in de tijd van de PSX kan ik dit niet ontcijferen:
http://en.wikipedia.org/w...)#Central_processing_unit

In ieder geval wel een andere architectuur.
Het ligt denk ik idd aan het feit dat Sony alle kennis over de PSX in huis had.
"Dat je n zware Pc nodig hebt komt echt puur door het feit dat ze emulators zwaar inefficiënt zijn geprogrammeerd!"

Fixed that for ya. De vuistregel bij emuleren (van een andere architectuur) is dat de chip waar op je emuleert 10x zo snel moet zijn als de te chip. Deze telefoon gaat never of nooit 10x zo snel zijn als de ps2.

edit:
Dat is zeker geen onzin, en ik beweer ook niet dat het perfect nauwkeurig is het is een vuistregel.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 11 januari 2011 13:46]

Dat is echt onzin, er zijn emulators die andere architecturen al op volle snelheid kunnen draaien op een systeem dat 2x zo snel is. Denk bijvoorbeeld aan Rosetta op OS X, waarmee PowerPC applicaties op Intel macs gedraaid konden worden, dat was gewoon prima bruikbaar op x86 hardware die niet eens zo heel veel sneller was dan de vorige generatie PowerPC macs. Sommige console emulators komen ook al een heel eind, bijvoorbeeld de N64 emulators draaien al best behoorlijk op een simpele Pentium-II.

Het probleem met emulators is dat ze extreem moeilijk te programmeren zijn, ik schat zo in ongeveer de moeilijkste stukken software die je kunt maken, ik heb ooit zelf geprobeerd aan een NGC emulator te beginnen, maar als je je gaat verdiepen in alle problemen die je dan op je afroept dan raak je al voor je 1 regel code hebt geschreven te gedemotiveerd om eraan te beginnen. Een efficiente emulator maken is *nog* moeilijker, maar het kan wel, met dynamische recompilatie en waar mogelijk stukken high-level emulatie (native herimplementaties van bepaalde systeemfuncties en SDK's van de ge-emuleerde console) kan je al redelijk dicht bij een 1 op 2 snelheid komen.

@BCage
Klopt, dat bedoelde ik ook. Het is inderdaad een andere manier van emulatie, maar dat maakt natuurlijk niet uit, als het maar werkt. Ook voor een PS2 zou je een emulator met HLE kunnen schrijven, en zeker als je (zoals Sony) alle details van de hardware weet en de broncode van de SDK ter beschikking hebt, dan kun je hele stukken SDK code native herimplementeren (nog steeds zeer lastig in verband met timing issues, hardware interrupts, het delen van geheugen met stukken niet-HLE code in je emulator, enzovoorts. Maar het *kan* wel, daar ben ik van overtuigd).

De '10x vuistregel' is wat mij betreft dan ook meer een vuistregel voor gebruikers, zodat ze kunnen inschatten wat voor systeem je nodig hebt om een ander systeem te emuleren met huidige emulators. Maar ik ben er van overtuigd dat het absoluut geen vuistregel is wat je in theorie zou kunnen behalen. Neem een Java Virtual machine bijvoorbeeld, die zou je als 'CPU emulator' kunnen zien, omdat die ook instructies uitvoert in een machinetaal die de CPU niet begrijpt. Door dynamische recompilatie, hotspot optimalisatie en allerlei andere trucs is Java code in veel gevallen niet meer dan een paar procent trager dan gecompileerde code. Zou je een emulator maken die lange stukken machinecode naar een soort intermediate bytecode formaat kan omzetten (on the fly, statisch werkt voor veel systemen niet vanwege self-modifying code die in consoles nog wel eens voorkomt), plus een VM die zo geavanceerd is als een Java VM, dan ben je op CPU gebied al een heel eind.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 11 januari 2011 17:09]

De snelheid die is te bereiken is ook heel moeilijk in te schatten en hangt ook direct samen met de complexiteit van het te emuleren systeem en de gevoeligheid voor zaken zoals met name timing. De PS2 is net zoals de SEGA Saturn een nogal onconventioneel apparaat, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de PSX, Dreamcast of Gamecube.

Kijk jenaar de PS2 dan lijkt het in eerste instantie een nogal zwak systeem, maar de verschillende chips werken op een niet-gebruikelijke manier samen, en met name de videochip heeft als ik het me goed herinner een nogal bizarre hoeveelheid bandbreedte beschikbaar, en dan heb je het over tientallen gigabytes per seconde. Zie dat maar eens in software te doen op een telefoon.

De vuistregel van 10x originele snelheid is jarenlang eigenlijk best een degelijk houvast geweest als je kijkt van console naar x86. Dat legt namelijk lekker eenvoudig uit aan leken hoe snel hun PC ongeveer zou moeten zijn om speelbare resultaten te behalen. Hoewel PS2 eigenlijk pas ideaal draait op een dual core (Wolfdale) vanaf 3GHz, terwijl de originele (single core) chip maar op 300 of 333 MHz draait. Maar goed, het blijft een vuistregel.

Verder heb je wel een heel goed punt met betrekking tot Sony's commerciële belangen, kijk maar naar de God Of War collection en al zulk soort spellen. Dat is een stuk interessanter dan BC. Wat mij betreft zouden ze ook wel een apparaat uit mogen brengen dat PS2 op de PS3 afspeelt en die dit tegelijkertijd op een hogere resolutie rendert, daar betaal ik graag voor.
Het voorbeeld van de N64 klopt wel, dan hoeft je computer niet 10x zo snel te zijn, maar dit is bereikt door een andere manier van emuleren te gebruiken. Voor die snelle N64 emulators is High Level Emulation gebruikt (vandaar de naam UltraHLE van de eerste bekende emulator).

Dit kwam er kort gezegd op neer dat niet de hele N64 werd geëmuleerd. Voor bepaalde kostbare operaties, zoals de videoharware, werd niet de hardware geëmuleerd, maar werden de functie aanroepen vertaald naar aanroepen die de PC zou begrijpen (in het geval van UltraHLE Glide van 3dfx). Er werd gekeken welke functie aanroepen er voorkwamen in Mario64 en Zelda64 en het resultaat van deze aanroepen werd vervolgens gesimuleerd door code die ongeveer hetzelfde resultaat zou opleveren op een PC. Zo emuleer je niet het systeem, maar interpreteer je in feite de code.

Dit was ook de reden dat in eerste instantie alleen Mario64 en Zelda64 heel goed werkten, terwijl andere spellen niet eens wilden booten. Het was wel een slim principe en Nintendo raakte aardig in paniek, doordat het de eerste console emulator was die nog tijdens de actieve tijd van die console speelbare resultaten opleverde.

[Reactie gewijzigd door BCage op 11 januari 2011 13:39]

Rosetta is belachelijk traag, maar Nintendo daarentegen heeft haar zaakjes prima voor elkaar.
Hun N64 emulator voor de Wii werkt stukken beter dan de homebrew versie.
Uhm dit is een PSX emulator voor android en die is al langere tijd beschikbaar. Dus niks nieuws te zien hier. Kan ze ook spelen op mijn Nexus One. alleen gaat kut zonder hardware knoppen!

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=735795

[Reactie gewijzigd door BackfireNL op 11 januari 2011 09:58]

En ik op mn iPhone :) Alleen een beperkt scherm doordat de controller op het beeld zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386614 op 11 januari 2011 10:05]

Bij windows mobile zijn ze al een stap verder en deze emulator heet fpsece, daar kun je fullscreen onscreen knoppen toewijzen, posities van de knoppen en echt een heel groot aantal opties en tweaks kun je toepassen.

Ik had persoonlijk wel iets meer verwacht dan alleen ps1 spellen, aangezien dat al mogelijk was. (psp of ps2 zou veel vetter zijn)
Die is er ook voor Android ;)
Wou net zeggen! je kan precies hetzelfde op android...
PSP kan best bellen, alleen moet je wel wifi en een skype account hebben.
Dat kon mijn nokia Ngage al van jaaaaaaren terug. Heel veel games zijn daar vrijwel identiek aan de playstation versie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee