Sony klaagt man aan voor PlayStation Phone-video op YouTube

Sony zou Abdullah Ahamad voor de rechter hebben gesleept. De Bosniër zou onder de nickname xxmajstor op YouTube video's hebben geplaatst van de Xperia Play, de PlayStation-smartphone die Sony Ericsson op de markt wil brengen.

Sony zou een rechtszaak gestart zijn tegen de Bosniër die op 3 december 2010 op YouTube twee videoclips heeft gezet waarin een onaangekondigde smartphone van Sony Ericsson te zien is. Volgens Ahamad is het de langverwachte PlayStation Phone, die Sony Ericsson onder de naam Xperia Play op de markt zou willen brengen. Op welke gronden Sony de aanklacht ingediend heeft, is niet duidelijk.

De clips van Ahamad bevatten niet de enige beelden die van de Xperia Play naar buiten zijn gekomen. Een week geleden doken op een Chinese website ook bewegende en stilstaande beelden van de smartphone op. Ook de specificaties van de smartphone, die draait op Android, doken op. Of Sony ook tegen de verspreiders van die beelden een rechtszaak begonnen is, is niet duidelijk.

Sony heeft het bestaan van de PlayStation-telefoon nooit willen bevestigen. Sony Ericsson heeft echter voor februari een persevenement rond de Xperia-lijn op de agenda staan. Het evenement vindt plaats op 13 februari in Barcelona, een dag voordat in die stad het World Mobile Congress van start gaat. Er zijn vermoedens dat de telefoon daar wordt aangekondigd.

Naast de zaak tegen Ahamad is Sony vorige week ook een procedure begonnen tegen George 'GeoHot' Hotz, de man die begin dit jaar de root key van de PlayStation 3 bekendmaakte. Met de root key is het mogelijk om homebrew-software op de PS3 af te spelen. De root key maakt het ook mogelijk om games te kraken en op de console te spelen.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

17-01-2011 • 12:01

66 Linkedin

Lees meer

Duitse politie doet inval bij PS3-hacker Nieuws van 24 februari 2011
Xperia Play Video van 7 februari 2011
'PSP2 net zo krachtig als PS3' Nieuws van 13 januari 2011
'Sony kondigt PSP2 aan op 27 januari' Nieuws van 12 januari 2011
Specs PlayStation Phone lekken uit Nieuws van 7 januari 2011

Reacties (66)

66
63
27
0
0
11
Wijzig sortering
Ik begrijp aan de ene kant dat Sony hun producten zelf bekend wil maken, maar om nou iermand aan te klagen omdat iemand de phone heeft laten zien is een beetje overdreven.
als Sony nou wat meer moeite doet om zulke dingen geheim te houden dan gebeuren zulke dingen niet, ze hebben dit voor een deel aan zichzelf te danken.
Misschien heeft de aangeklaagde een test exemplaar van SE gehad en een geheimhoudings contract dat hij dan geschonden heeft.
De Amerikaanse tak van een Japans bedrijf, klaagt een Bosnische man, met Arabisch klinkende naam aan omdat hij een filmpje wereldkundig heeft gemaakt van een telefoon toestel dat diezelfde wereld nog niet had mogen zien.

Uhhh... ik raak de draad even kwijt hoor :S

Als ik het zo lees is is dit zo langzamerhand een zaak voor het internationale strafhof aan het worden ;)
Ben dit niet helemaal met je eens. Op het moment dat de betreffende persoon in het nieuwsbericht een NDA heeft getekend met Sony en deze schendt dan heeft Sony al het recht om een rechtzaak te beginnen.

Mocht dit niet het geval zijn dan is het een raar verhaal vanuit Sony en zijn ze bij voorbaat al kansloos en wuift elke rechter ze weg. Ga er dus stiekem vanuit dat het wel om een getekende overeenkomst zal gaan.
Anoniem: 126206
@steareth17 januari 2011 12:10
Amerika he.....het land van de onbegrensde rechtzaken.....de kleine man is makkelijk te pakken dat een of andere tech website en grote bedrijven moeten nu eenmaal zich bewijzen
in dat geval hadden ze een screening moeten houden, het lijkt misschien veel werk, maar om zo'n telefoon "geheim" te houden moet je toch wat moeite doen.
Ik denk dat ze nu wel 2x zuleln nadenken voor ze weer iets beginnen.
Bij Sony hebben ze moeite om hun producten geheim te houden, het lekt altijd wel ergens uit. De nieuwe PS3 was ook al overal bekend en zichtbaar geweest voor hij officieel werd aangekondigd.

Beetje sneu dat ze dan mensen gaan aanklagen, maarja dat is Sony die houden ervan altijd zo moeilijk mogelijk te doen.
Sony is volgens mij gewoon stennis aan het schoppen om zo wat aandacht te krijgen.
Met een beetje mazzel wordt het dan een hype, hopen ze.

Niet veel aan de hand dus.
(Behalve als je Abdullah Ahamad heet en een dure advocaat moet gaan betalen, natuurlijk.)
Het is een bosniër, dus daar heeft amerika niets mee te maken.
Hoe kom je nu ineens weer bij Amerika? Sony is een Japans bedrijf, en de beklaagde woont in Bosnië. Amerika en hun rechtssysteem heeft er niks mee te maken. Maar je wou gewoon je mening even spugen hierover, dat begrijpen we.
Anoniem: 268141
@YopY17 januari 2011 16:31
Hij wordt aangeklaagd vanuit de US tak van Sony.
Dat Sony in Japan begonnen is, betekent nog niet dat de Japanse tak de zaak begonnen is.
Amerika bashen is in tegenwoordig. Net als Sony bashen, COD bashen etc..

Het is zo makkelijk om mee te lopen met de massa..
Faal aangezien Sony Japans is en de 'dader' een Bosnier is!
En er bestaat niet zoiets als Sony Bosnië?
Zeer mogelijk maar dan is het nog wel een faal om Amerika te blamen...
Onzin, dat zou hier ook kunnen gebeuren..
Sinds wanneer heeft sony zijn producten geheim kunnen houden de afgelopen 10 jaar of zo.
heeft die man dan die telefoon gejat van sony? of hoe komt hij in hemels naam aan zo een telefoon?
Dat zijn dus de vragen die Sony graag beantwoord wil zien. Ergens heeft iemand een NDA geschonden, een prototype / proefexemplaar gestolen of zich schuldig gemaakt aan bedrijfsspionage.
Ik vraag me af waar Ericsson staat in deze rechtzaak. Overal wordt Sony genoemd, maar Ericsson dan?
Ik denk dat ze daar achter gaan komen en er van willen leren. Kijk dit model is toch al "verraden"dus daar doen ze niks meer aan. Maar ze willen van hun fouten leren en ik denk dat ze een redelijk hoge straf zullen gaan eisen. Meer om een soort ontmoediging voor de toekomst te zetten, want dit wil je toch niet al fabrikant.
Dan bedenkt zich iemand wel 2 keer om zoiets te doen, want behalve een primeur wat heeft het de man opgeleverd ?
Sony is hard bezig met hun rechtzaken!
Ik snap het wel maar vind het persoonlijk wel een beetje overdreven om 2 rechtzaken in 2 weken te starten.
Sony is hard bezig met hun rechtzaken!
Ik snap het wel maar vind het persoonlijk wel een beetje overdreven om 2 rechtzaken in 2 weken te starten.
nee, denk aan: "the empire strikes back"
The empire bedoel ik Sony, dus Sony slaat terug..
ik denk dat Sony binnenkort meerdere mensen gaat aanklagen, juist vanwege rootkey of Playstation Phone of iets anders...

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 17 januari 2011 13:03]

Als je het over een persoon hebt, dan geef ik je gelijk, maar als het een bedrijf met de omvang van Sony betreft....

Ik vind het niets meer dan logisch dat er in beide gevallen een rechtszaak plaats vindt.
Je moet jezelf eens in de positie van Sony plaatsen...
Ik vind het niets meer dan logisch dat er in beide gevallen een rechtszaak plaats vindt.
Je moet jezelf eens in de positie van Sony plaatsen...
Woehoe... De wereld heeft nu gezien wat ze allang al wisten... Laten we het leven van die man op z'n kop zetten, want dat doet hij bij ons ook...

Ik vind het altijd maar een beetje onzin, die ophef over uitgelekte hardware. Meestal is er niets baanbrekends aan zulke apparaten. Het idee zelf is het grote idee. Met een beetje slim denken en om je heen kijken kun je al schatten wat voor soft- en hardware het apparaat heeft. Deze berichten zijn alleen waardevol voor de fanboys om te slijmen en die zullen hem toch wel kopen... En de concurrentie, die zullen het apparaat toch wel namaken en meegaan op de marketing, uitgelekt of niet.
Sony is hard bezig met hun rechtzaken!
Ik snap het wel maar vind het persoonlijk wel een beetje overdreven om 2 rechtzaken in 2 weken te starten.
Denk jij echt dat het er maar 2 rechtzaken in 2 weken zijn gestart?
Zo'n groot bedrijf en slechts 2 rechtzaken?
Ik denk dat het er veel meer zijn, alleen deze 2 vallen op vanwege hun nieuwswaarde.
Ik zie geen verschil tussen hetgeen die man deed en hetgeen dat journalisten doen, behalve dat ze beiden een verschillend medium gebruiken.
Sterker, ze gebruikten hetzelfde medium. Ook de Chinezen hebben het naar Youtube geupload.
Zal wel liggen aan de Chinese wet ofzo.
Lekkere symptoom bestrijding weer. In plaats dat Sony zorgt dat het zijn beveiliging op orde heeft en iedereen een NDA onder zijn neus krijgt, gaan ze nu de messenger neerschieten.

Of dit is weer zo een domme Pr stunt net als toen die Apple medewerker de nieuwe iPhone "vergeten" was in de kroeg. Kan ook altijd nog.

Daarbij heeft aanklagen nu weinig zin, het hek is toch al van de dam. Als iets eenmaal op internet staat komt het er ook niet meer vanaf.
Lekkere symptoom bestrijding weer. In plaats dat Sony zorgt dat het zijn beveiliging op orde heeft en iedereen een NDA onder zijn neus krijgt, gaan ze nu de messenger neerschieten.
Wie zegt dat dit niet iemand was die een NDA ondergetekend heeft? Zoals ik boven al aangaf, wat deze persoon op zich gedaan heeft is niet bekend, maar er is iemand die heeft iets illegaals gedaan, en óf dat is deze vent, óf die kunnen ze via deze vent opsporen.
Dit is weer publiciteit voor Sony en deze telefoon, zou me niets verbazen als dit onder het mom van marketing bekend is gemaakt.
Waarschijnlijk denkt Sony hiermee weer de nodige gratis publiciteit te genereren, en als zelfs Tweakers erover bericht, lijkt ze dat aardig te lukken ;-)
Anoniem: 379213
17 januari 2011 12:09
Wat mij verbaasd tot dit filmpje nog steeds op youtube staat (het staat er al een maand op), ze konden het toch ook gewoon laten verwijderen?
Hoe dan? Het auteursrecht ligt bij de fotograaf/filmer.
Sony verzint wel wat om op te muggenziften in deze kwesties.
Anoniem: 361746
17 januari 2011 12:09
Ik denk dat dit eerder is om de aandeelhouders en de developers gerust te stellen.
zo iets van "kijk er zijn lekken in heel ons bedrijf, maar we doen er iets aan"
gaat gewoon om de aandacht op dat ding te vestigen .
slecht nieuws is ook nieuws he .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee