Duitse politie doet inval bij PS3-hacker

De Duitse politie zou woensdag in samenwerking met Sony een inval hebben gedaan in de woning van een PS3-hacker. Daarbij zou diverse hardware in beslag zijn genomen, maar de hacker zou zijn werk nog wel online hebben kunnen zetten.

De hacker, die zich Graf_chokolo noemt en zich bezig houdt met het schrijven van Linux-code voor de PlayStation 3, maakte woensdag op zijn PS3 Linux And Hypervisor Reverse Engineering-blog melding van een inval in zijn huis. Daarbij zou diverse hardware in beslag zijn genomen. De politie-inval zou volgens hem in opdracht van Sony zijn uitgevoerd.

De hacker claimt dat hij kans heeft gezien om zijn code, verpakt in een rar-archief, alsnog naar een aantal filesharingsites te uploaden. Andere PS3-developers worden opgeroepen om zijn werk verder te verspreiden, zodat het voor Sony onmogelijk wordt om ze offline te halen.

De hacker hield zich met name bezig met het reverse engineeren van de hypervisor van Sony's console en heeft aangepaste Linux-kernels uitgebracht die op de console kunnen draaien. Volgens Graf_chokolo is de code die hij heeft geschreven geheel legaal. Desondanks waarschuwt hij andere hackers die zich met de PlayStation 3 bezighouden, dat ook zij het risico lopen dat Sony actie tegen hen onderneemt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-02-2011 • 09:22

193 Linkedin

Submitter: job_h

Lees meer

PS3-firmware v3.56 bevat rootkit Nieuws van 1 februari 2011
Hack PS3 onthult ook root key PSP Nieuws van 5 januari 2011
Hackers publiceren root key PS3 Nieuws van 3 januari 2011
Ontwikkelaar port snes-emulator naar PS3 Nieuws van 19 september 2010

Reacties (193)

193
181
96
7
0
29
Wijzig sortering
Mensen... ik zal alles even op een rijtje zetten voor jullie over reverse engineering.

Reverse engineering is totaal LEGAAL, ook buiten de software wereld. Het is totaal legaal om een programma na te bouwen, zelfs al heb je inzage over de interne werking ervan (dat kan bijvoorbeeld door het te disassemblen). Ik neem als voorbeeld het namaken van de senseo padjes.

Je mag als fabrikant er eentje van de concurrent kopen, uitelkaar halen en alle onderdelen analyseren. Tenzij er op de werking van de padjes een patent -rechter oordeelde dat het te generiek was- rust mag de fabrikant een gelijknamig padje bouwen dat functioneel hetzelfde is. Hetzelfde geldt voor de sony software; aangezien deze niet 'revolutionair' is, dingen doet die nog nooit eerder gedaan zijn, 13 in een dozijn etc, is het nabouwen totaal legaal.

Wat niet mag is (padjes):
a. het exact nabouwen; exact dezelfde afmetingen en materialen. Dit is kopieren, wat niet toegestaan is.
b. iemand inhuren die bij philips/DE gewerkt heeft, met toegang tot bouwtekeningen, met als doel om jou snel op weg te helpen. Dit is echter een grijs gebied.

Hetzelfde geldt voor software: je mag code niet 1op1 kopieren, wel nabouwen.
Zie bijvoorbeeld het 'namaken' van delen van het bios in de eerste IBM PC's door Compaq, of ReactOS, opensource 'namaak' van windows. Trefwoord: "clean room design".

Als deze hacker bezig was met zijn eigen software, op de hardware die gekocht is van sony, dan is dit gewoon legaal..

ik zie het strafbare niet in het versturen van elektrische signalen over je EIGEN zooi vaste materie -siliconen/koper etc-.
Sony gaat nu wel erg ver met het bitchen van zijn eigen klanten.
Als ik graag wil knutselen aan mijn eigen gekochte product, so what? Hooguit vervalt dan je garantie... daar kan ik bij inkomen, maar als ik op een nieuwe kant-en-klare pc met windows 7 licentie, er een unix based installatie er naast installeer, of de windows er mee vervang, hoor je microsoft toch ook niet klagen?

[Reactie gewijzigd door markdepoes op 24 februari 2011 09:29]

Ik geef je hier grotendeels gelijk, maar het is natuurlijk wel zo dat de hardware die je hebt gekocht en waar Windows opdraait over het algemeen niet van Microsoft afkomstig is.
Ik zie het meer dat wanneer je een iMac(of hoe ze nu ook precies heten) hebt gekocht en hier linux op installeert dat Apple je hiervoor niet aanklaagt.

Ik ben dan ook erg benieuwd waar hij precies voor is opgepakt. Als hij is opgepakt voor het maken van een linuxkernel voor de ps3 dan is dit ronduit belachelijk. Wanneer hij is opgepakt voor andere praktijken welke hij mogelijk naast deze activiteit heeft ontplooit zou het wel eens terecht kunnen zijn.
Het probleem is dat de PS3 (net als bijv. een iPhone of een printer) een device is waar na verkoop óók nog geld mee verdient kan/dient te worden. Bij het berekenen van de verkoopprijs en/of de winstmarge zal dit ook worden meegenomen. Komt er dan iemand om de hoek die middels mods dit systeem ondermijnt, dan kost dat gewoon geld. Een bedrijf wil dat voorkomen, maar kan daarin ook doorschieten. In mijn ogen heeft Sony zich blind gestaard op de inkomsten, maar dat is en blijft hun eigen fout. Hacking is wat dat betreft net een natuurkracht; daar dien je gewoon rekening mee te houden.
Met die redenatie heb je als consument helemaal niets te maken natuurlijk ;)
("Als je Linux installeert") hoor je microsoft toch ook niet klagen?
Jij misschien niet, maar ze klagen er intern wel over. Je kan ze dan weer een plusje geven omdat ze het achterwege laten het leger op hun klanten af te sturen ;-)
Anoniem: 395895
@wankel24 februari 2011 11:01
ze klagen intern wel
maar wat boeit hun het nou officieel? jij hebt al betaald voor je licentie van windows of je hem nou gebruikt of niet.
je hebt er alsnog voor betaald ;)
en dus hebben hun er geld voor gekregen.
ze vinden het waarschijnlijk erger als de hele bevolking alleen maar illegale kopietjes gebruikt :+
Bij microsoft is het anders, die zijn zo groot geworden vanwege illegale kopietjes, dat is anders bij consoles natuurlijk.
Waarom komen nu beelden bij mij op van Robocop?
Politie onder beheer van bedrijven die vervolgens de wet bepalen?

Regardless, in mijn ogen mag je met een gekocht apparaat doen wat je wilt want het is van jouw. Dat je dan niet meer ermee mag komen op het netwerk van iemand anders is gewoon een logische policy.
De hamvraag is mijnsziens dan ook; Gebruikte hij het aangepaste apparaat ook op het PS3 netwerk?

Zo nee, niets aan het handje en niets illegaals gedaan, de wet van het land staat boven de UELA van de PS3 immeers en die zegt dat je mag doen met je eigendommen wat je wilt zolang je maar niemand direct lastig valt of vernieligingen aanricht ermee.

Zo ja, dan kan de hacker hooguit worden aangeklaagd voor het inbreken van een netwerk met ongeoorloofde apparatuur.

Anyhoo's verspreiden die rar. (ik heb weliswaar geen PS3 maar heb een hekel aan coorporaties die zich zo gedragen als Sony)
Waarom komen nu beelden bij mij op van Robocop?
Politie onder beheer van bedrijven die vervolgens de wet bepalen?

Regardless, in mijn ogen mag je met een gekocht apparaat doen wat je wilt want het is van jouw. Dat je dan niet meer ermee mag komen op het netwerk van iemand anders is gewoon een logische policy.


Ik denk dat je je beelden moet herzien... Iedereen kan aangifte doen van een strafbaar feit - een bedrijf net zo goed als een persoon. Sony 'ownt' de Duitse politie niet, maar kennelijk heeft Sony Duitsland wel aangifte gedaan en hadden ze volgens de politie een goed verhaal...

Verder denk ik dat we af moeten van de illusie dat als je een apparaat koopt je er dan alles mee mag doen dat je wilt. Software koop je ook - maar de software is niet van jou: je hebt een licentie om het te gebruiken. Een PS3, Wii, DS, etc is niets anders dan een combinatie van hardware & software, desgewenst met ieder z'n eigen licentievoorwaarden. Zit ongetwijfeld in de doos - je hebt 't alleen niet gelezen...

Verder opvallend: op het moment dat we gehackt worden, of er liggen gegevens op straat, of Tweakers wordt geDoS-ed, dan vindt iedereen dat we te slordig met onze IT security omgaan en de boefjes gepakt moeten worden. Maar als vervolgens iemand achter z'n broek gezeten wordt die kennelijk iets gedaan heeft waar we als tweakers gebruik van kunnen maken - dan is de wereld te klein!

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 24 februari 2011 09:58]

Het probleem zit daarin dat de UELA waarschijnlijk vol met voorwaarden staan die niet geldig zijn omdat ze niet conform de wet van het geldende land zijn. Daarlangs is hardware niet software. Als ik besluit om de software door het toilet te spoelen breek ik niet de UELA, ik doe enkel de software weg omdat ik hem niet nodig heb.

Anderzijds is het apparaat (de hardware) van mij en ongeacht wat de UELA zegt, de wet zegt dat dingen wat van mij zijn ik mag aanpassen naar wil in zo'n situatie en aangezien de wet hoger is dan de UELA boeit die UELA niet.

Wel is het zo dat als ik er illegale kopien mee ga bakken vervolgens, of ik op het netwerk van iemand kom die aangepaste versies niet toestaat ik in overtreding ben. Maar als ik stand alone het apparaat gebruik, de oorspronkelijke software flush en geen illegale kopieen gebruik ben ik niet in wettelijke overtreding ook al springt Sony nog zo hoog en laag met hun UELA ind e hand.

Akkoord gaan emt een UELA die niet conform de geldende wetten van het land zijn betekend niet plotseling dat de regels vand e UELA wel mogen, het betekend alleen dat Sony zijn werk niet heeft gedaan en je een UELA aanbied die op de eerste plaats al ongeldig is op punten simpwelweg odmat het wettelijk niet mogelijk is; dat is Sony zijn probleem, niet die van de persoon die ermee akkoord gaat.

@Koelpasta; hyet valt te bezien wat er precies is gebeurd. Maar het flushen van code en zelf uitvogelen hoe het werkt zonder de code wat je flusht te bekijken mag dan weer wel. Als je de code gaat reverse engineren en toepassen dat mag dan weer niet. Het is een dunne scheidingslijn maar hij is er wel. - Persoonlijk gesproken zou ik de code flushen en van grond af aan gaan opbouwen, das leuker ook al duurt het langer.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 24 februari 2011 11:50]

Er wordt in het artiekel gesproken van het reverse engineeren van software.
Daar zijn wettelijk vrij grote restricties op.
De hypervisor is, voor zover ik weet, redelijk beveiligd.
Om het te kunnen reverse engineeren moet je die beveiligingen omzeilen.
Ook rust er auteursrecht op die code, dus je mag het niet kopieren (om bijvoorbeeld te analyseren, etc).
Dit alles staat volledig buiten de EULA en is onderdeel van onze wetboeken.

Ik denk dus ook niet dat dit beslecht gaat worden met EULA argumenten.
De hypervisor is, voor zover ik weet, redelijk beveiligd.
Volgens mij is dat ding juist een beetje brak, schijnbaar zodanig zelfs dat ipv dit ding te fixen ze de otherOS optie eruit sloopte destijds.

luiheid of misschien is de hypervisor door dezelfde mensen in elkaar gezet die ook dachten dat je met een brakke masterkey kon wegkomen :P
Dit verhaal wordt zo vaak opgerakeld, maar toch lijkt niemand (jij iig niet) het te snappen.

ZO'n licentieovereenkomst staat niet boven de wet. Sterker nog, als je eerst het product moet kopen en daarna pas de licentie te lezen krijgt (omdat deze in de verpakking zit) dan is het bij voorbaat al niet rechtsgeldig in Nederland (ongetwijfeld in meer landen).

De hardware is jou eigendom, kan je mee doen wat je wilt. De software, is een ander verhaal inderdaad. Dus diegene die de spelletjes lopen te piraten, die moeten ze aanpakken. Niet een persoon die onschuldig een Linux distro voor PS3 bouwt.

Ik denk dat dit grapje Sony behoorlijk wat zieltjes gaat kosten, als je je userbase zo criminaliseerd, zou ik niet al te veel verwachten van de verkopen van je volgende console ...

[Reactie gewijzigd door Zoop op 24 februari 2011 10:23]

Je vergeet dat je de software (en die staat inderdaad onder licentie) nodig hebt om een eigen OS voor de PS3 te maken.
De hypervisor is gewoon code en het reverse engineeren ervan mag niet.
Het reverse engineeren mag dus wel. Als jij enkel kijkt naar wat voor data erheen wordt gestuurd en wat er terugkomt en vervolgens iets schrijft wat dezelfde aanvoer van gegevens pakt en hetzelfde teruggeeft dan ben je volkomen legaal bezig.

Als jij de code die deze verwerking uitvoert leest en vervolgens overneemt dan ben je illigaal bezig. Ik heb hierboven al aangegeven dat als dit niet wettelijk mogelijk zou zijn dat er ook geen Wine en Samba waren geweest. Twee pakketten die al jaren bestaan en zijn geschreven op basis van reverse engineering.

Is trouwens ook de reden waarom Wine soms sneller (of langzamer) is dan Windows zelf, de code is niet hetzelfde en kan dus efficienter (of minder efficient) zijn.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 24 februari 2011 12:32]

"Ik denk dat dit grapje Sony behoorlijk wat zieltjes gaat kosten, als je je userbase zo criminaliseerd, zou ik niet al te veel verwachten van de verkopen van je volgende console ..."

Haha, you're kidding me right? :)

Ik denk dat het maar een zéér kleine groep is (relatief bekeken) dat geeft om die homebrew.
No offence natuurlijk, maar het geeft wel een vertekenend beeld aangezien deze groep homebrew-fans net zeer actief zijn op internetfora.
Wat mij betreft sla je de spijker op ze'n kop.

Daarnaast lijken veel mensen te negeren hoe groot de schade is op de industrie. Games ontwikkelen kost ontzettend veel geld, en het illegaal downloaden beschadigt de industrie en zeker de innovatieve games. Dit omdat de budgetten bij games die van films en muziek inmiddels ver overstijgen.
De winsten bij games zijn ook belachelijk hoog.
Die overstijgen zowat de hele DVD en CD markt.

Er speelt in gamesland een heel ander probleem.
3 Factoren die samen de developers onder de duim houden.
-Ontwikkelen is veel duurder geworden dan bij vorige generaties en vereist veel grotere investeringen.
-Grote uitgevers hanteren hoge prijzen voor games, ook voor slechte games, waardoor de consument zich regelmatig bekocht voelt.
-Heftige marketing zorgt er voor dat alleen een handjevol spellen in the picture staan. Daardoor komen de kleintjes, die een veel risicovollere investering moeten doen om te concureren met de grote jongens, in de verdrukking.

Ik bedoel, kijk zelf maar wat voor een grote titel, sequel zoveel markt we hebben.

De grote jongens, ondertussen, hebben genoeg geld om rond te strooien tot ze een succesvolle formule hebben bedacht waarmee ze een groot deel van de markt kunnen opeisen (weer ten koste van de kleine developers).

De gamesmarkt is behoorlijk scheef en het is een enorm risico om een spel voor de consolemarkt uit te brengen.
En natuurlijk speelt piraterij ook mee, maar de grap is dat de PS3 tot voor kort geen piraterij kende en ondanks dat vielen veel kleintjes tussen wal en schip.
Om een voorbeeld te noemen, zonder extra hulp (zowel technisch als financieel) van sony was killzone 2 waarschijnlijk gewoon een middelmatige shooter geworden en ik twijfel of ze dan hun investering er uit hadden gehaald.

Dus mijnsinziens doet de industrie zichzelf veel meer schade aan dan de piraten.
Alleen kan (wil) de industrie geen vinger wijzen naar de grote bedrijven die de markt domineren (en daarmee vormgeven).
Verder denk ik dat we af moeten van de illusie dat als je een apparaat koopt je er dan alles mee mag doen dat je wilt.
Dat zouden sommige bedrijven graag willen ja, maar dat hebben ze er gelukkig nog niet doorheen weten te lobbyen.
Software koop je ook - maar de software is niet van jou: je hebt een licentie om het te gebruiken. Een PS3, Wii, DS, etc is niets anders dan een combinatie van hardware & software, desgewenst met ieder z'n eigen licentievoorwaarden. Zit ongetwijfeld in de doos - je hebt 't alleen niet gelezen...
Niet gelezen voor verkoop = niet rechtsgeldig. Ze kunnen er wel inzetten dat ik hen na aankoop nog 100000 Euro moet betalen, maar ik zie in de praktijk nog niet gebeuren dat een rechter daarmee accoord gaat.
De hamvraag is mijnsziens dan ook; Gebruikte hij het aangepaste apparaat ook op het PS3 netwerk?
De hamvraag? Voor een politieinval? Of je stiekum een cheatcode gebruikt in een spelletje?

Damn, volgens mij verlies ik dit potje schaak omdat m'n tegenspeler z'n tweede toren teruggezet heeft op het bord terwijl ik naar het toilet was :-( Snel 06-11 bellen, en een SWAT-team inhuren!
Is het dan illegaal om te reverse engeneeren?

Ik bedoel ik vind het volledig terecht dat Sony mensen een ban geeft omdat ze aangepaste firmware draaien. Dit omdat het illegale activiteiten promoot en Sony netjes zegt dat je geen code van hun mag gebruiken.

Maar als je nu je eigen OS aan het maken ben zonder Sony code, dan ben je toch vrij om te doen wat je wilt. Immers is de hardware wel van jezelf. Ik weet niet precies wat deze man op zijn kerfstok heeft maar als jij gewoon legale code aan het ontwikkelen is zonder code van Sony erdoorheen zie ik het probleem in dit geval niet echt.
Anoniem: 268141
@Rene24 februari 2011 10:01
Reverse Engineering is toegestaan, mits je hier eigen code van schrijft, en niet de code gebruikt van het product wat je reverse engineerd, of zoiets.
Ik heb hetzelfde gehad met MMO Server emulator software, had Blizzard ook een discussie over met programmeurs laatst.
Hier in Nederland is reverse engineering toegestaan, mits bovenstaande aan gehouden wordt.
Anoniem: 394009
@Rene24 februari 2011 10:10
Is het dan illegaal om te reverse engeneeren?
Nee, dat is in de EU expliciet toegestaan als je het doet om software interoperabel te maken. Als jij dus een tekstverwerker schrijft mag je het gesloten .doc formaat reverse engineeren als je dat wilt kunnen inlezen, of MS dat nu goed vind of niet.

Zoiets kun je hier ook aanvoeren: hij wilde Linux op die console draaien (hij had ook al aangepaste kernels uitgebracht, dat is iets heel anders dan warez draaien) dus moest hij hem hacken.
Is het dan illegaal om te reverse engeneeren?
Duitsland heeft omtrend dit soort praktijken een wat afwijkende regelgeving, en als ik me niet vergis is reverse engineering een van de dingen welk op Duitse bodem niet is toegestaan. En in dat geval dus gegronde reden voor een inval.

Ik ben niet geheel bekend met het Duits wetboek, misschien dat iemand met meer ervaring daarin het nader toe kan lichten. Maar het is het gevolg van een wetswijziging anno 2006 als ik me niet vergis waarna Duitsland een hoop van dit soort initiatieven een kopje kleiner heeft gemaakt.
Toch is er in duitsland weinig enthousiasme voor het soort exterme vendor-lockin (en misleiding) wat je rond consoles ziet, niet voor niets doen open standaarden het goed in duitsland.
"Maar als je nu je eigen OS aan het maken ben zonder Sony code, dan ben je toch vrij om te doen wat je wilt."

Punt is denk ik dat om je eigen OS te draaien je een aantal beveiligingen van de PS3 moet doorbreken. En dat mag niet.
Ook mag je dan geen gebruik maken van de reeds bestaande software zoals de hypervisor. Zo te lezen is dat precies wat deze gast heeft gedaan.
Als hij een eigen hypervisor en een eigen set met drivers en een eigen OS heeft gemaakt en die zonder tussenkomst van bios of andere code van sony op de PS3 heeft gekregen dan zou er inderdaad niks aan de hand zijn.
Maar ik denk dat dat wel afgeschermd is en dus heeft sony een punt.
Anoniem: 395895
@Rene24 februari 2011 09:32
als jij gewoon legale code aan het ontwikkelen is zonder code van Sony
volgens mij is het aan het ontwikkelen ben.

iig. je moet ook kijken tot hoever de Linux Kernel die hij ontwikkeld heeft mogelijkheden ondersteund om te zorgen dat de ps3 nog steed 100% functioneerd.
Maar het kan natuurlijk ook handig zijn voor iemand die met 5 PS3's een superpc willen maken en daardoor een Linux Kernel er op zetten.

Als hij ze PS3 als nog als game console zou gebruiken met die kernel denk ik dat hij alsnog een deel van sony's code moet hebben gebruikt.
De code van de Kernel van Linux(unix) is ooit gratis uitgegeven met het bericht doe er mee wat je wil dus ja deze is Legaal
[quote]Als hij ze PS3 als nog als game console zou gebruiken met die kernel denk ik dat hij alsnog een deel van sony's code moet hebben gebruikt.[/quote]

Volgens mij is het: 'Als hij zijn PS3 alsnog...' :P En dat zijn er twee van de vele fouten in het kleine stukje tekst wat je geplaatst hebt... Makkelijk he? Op een ander letten... gewoon niet doen eigenlijk


En dan zal de playstation nog steeds 100% als console functioneren? Als de linux-code die hij maakt daar verder geen invloed op heeft zoals het kunnen spelen van gekopieerde games, dan zie ik het probleem totaal niet. Het kromme is simpelweg, je geeft het zelf al aan, dat Sony dergelijke dingen aanmoedigde toen de PS3 released werd. Nu blijkt dat de vrijheid die ze mensen toen gaven een groot probleem aan het worden is en dan gaan ze op deze manier te werk...
Als hij ze PS3 als nog als game console zou gebruiken met die kernel denk ik dat hij alsnog een deel van sony's code moet hebben gebruikt.
Dat mag gewoon voor eigen gebruik het is niets anders dan de iPhone jailbreak hier pas je ook Apple code aan voor eigen gebruik.
Under the DMCA of 2010, jailbreaking is legal in the United States, although Apple may claim it voids your device's warranty.[1] It is also legal in many other countries including those of the EU. The jailbreaking process, however, can be quickly and easily reversed by restoring the operating system through iTunes. Cydia creator Jay Freeman estimates that more than 10% of all iPhones are jailbroken.[2]
Er zijn hele specifieke regels voor reverse engineering op propriëtaire soft-/hardware.

In de meeste program-to-program engineering situaties (met het oog op interoperabiliteit tussen b.v. je eigen externe software en een ps3) zijn bepaalde zaken toegestaan, maar data-to-program (copyrighted content) is over het algemeen niet toegestaan.

Geen precieze referenties, dit haal ik puur uit de duistere spelonken van mijn lange-termijn geheugen ;)
Sony is wat mij betreft wat te agressief bezig. Eerst houden ze jaren trots vol dat de PS3 niet te kraken valt, en nu het al een tijdje toch gelukt is gaan ze met alle geweld de boel proberen te doven. Neem dan ook je trots onder de arm en accepteer je verlies. Ze zijn de Libiërs onder de Egypte en Tunesië, hardnekkig blijven volhouden dat het niet bestaat.

Het is gewoon na jaren: Hackers 1 Sony 0, en breng gewoon nieuwe firmware uit, maar gaat niet met alle macht die paar mensen oppakken. Als Sony beweerd onkraakbaar te zijn, des te meer willen hackers het tegendeel bewijzen.

People have to learn to accept their losses.
Anoniem: 326500
@Bulls24 februari 2011 10:16
Ik denk eerlijk gezegd dat het ook niet 100% gaat om het feit dat Sony zegt : de PS3 is niet te kraken natuurlijk wel voor een deel.
Maarja het verhaal over OtherOS speelt hier denk ik wel de hoofdrol. Dat heeft de hackers echt aan het werk gezet denk ik, je hoort er iedereen over klagen.

Buiten dat vind ik het wel al overdreven om een inval te doen. Maar ik vind het ook dom om alles te publiceren dat verziekt gewoon de hele boel... Kijk als je zelf zo slimme hackert ben houd het dan lekker voor jezelf dan had je dit gezeik nu ook allemaal niet gehad.
Wat jij schrijft is natuurlijk een beetje geschreven met je ziel onder je arm. Er is al een tijdje een ongehacklte firmware verschenen en aan de ander kant is Sony druk bezig zijn/haar rechten te beschermen als ze zouden proberen de boel te doven dat hadden ze geen rechtszaak aangespannen. Inmiddels is het hele PSN ban verhaal en de vele risico's om je console te bricken genoeg reden voor een hoop piraatjes om toch maar legit te gaan met firmware 3.56
Het is gewoon na jaren: Hackers 1 Sony 0, en breng gewoon nieuwe firmware uit, maar (...)
Dat heeft geen zin: de PS3 ligt vanaf de basis open. De enige manier waarop ze dat mogelijk kunnen verhelpen, is door álle bestaande (al verkochte) DVD's/BR's te vervangen door nieuwe, met daarop de nieuwe root key.

Als ze het níet zo uitgebreid aanpakken, is het gevolg dat mensen met een nieuwe firmware hun oude spellen niet meer spelen kunnen. Dat maakt waarschijnlijk nog wel wat meer reacties los.
Uiterst merkwaardig, politie over de vloer omdat je je eigen apparaat aan het omkatten bent. En dan vinden ze het gek dat het respect voor politie afneemt ;(

@FireStarter: De politie zou moeten bedanken voor dit soort klussen, dit is hun 'werk' niet.

[Reactie gewijzigd door Clavius op 24 februari 2011 09:39]

De politie heeft wel zn werk gedaan.

Sony is degene waarbij het respect afneemt.

Don't be evil, en dit is evil.

Vind dat hun imago schade oploopt
Anoniem: 207972
@Clavius24 februari 2011 09:44
Ik ben het eens met Fire, als de politie het bevel krijgt van ga en neem in beslag... Dan heeft de politie dit te doen. De vraag is eerder wie heeft er op welke grond dat bevel gegeven.
Wordt nog een interessante kwestie. Sony heeft een ware heksenjacht geopend op deze mensen omdat zij dingen doen met hun apparaat nadat zij er eigenaar van zijn geworden. Een sterk argument als je het mij vraagt mocht ook dit allemaal gaan leiden tot een rechtzaak. Net als die Geo_Hotz. Ik vind dat Sony gewoon te ver gaat hierin, en ik snap wel dat men bang is voor illegale toestanden, echter is het altijd een kwestie van tijd geweest. De WII en XBOX zijn hierop geen uitzondering.

En zoals gewoonlijk wil Sony niet begrijpen dat niet iedereen 60 eu voor een game wil ophoesten. Dus naar mijn idee mogen die games goedkoper zodat de nood voor piracy minder wordt. Echter zullen er altijd mensen zijn, die gewoon niet het rechte pad willen bewandelen. Het zit haast instinctief ingebakken.

En linux of XMBC draaien op een console als PS3 zou een machtige combinatie zijn, en ik snap niet dat Sony zich hier zo scherp tegen verzet. Dan moeten ze de functionaliteiten van hun console standaard maar uitbreiden.
En zoals gewoonlijk wil Sony niet begrijpen dat niet iedereen 60 eu voor een game wil ophoesten.
En jij wil niet begrijpen dat niet iedereen 2 euro voor een spel wil ophoesten. Bij elke prijs zijn er altijd mensen die het gratis willen. En als de prijs je niet bevalt, zoek dan een andere hobby.

De prijs is afgestemd op maximale inkomsten voor Sony, dat heb je met commerciele bedrijven. Ergens is een sweet spot van maximale inkomsten (bepaald door aantal mensen wat bereid is om iets voor een bepaalde prijs te kopen), en kennelijk is dit dat.

Ik ga ook niet klagen dat Porsches zo duur zijn. Niet elke hobby is voor elke beurs weggelegd.
En linux of XMBC draaien op een console als PS3 zou een machtige combinatie zijn, en ik snap niet dat Sony zich hier zo scherp tegen verzet.
Omdat Sony ook in de filmbusiness zit.
Omdat Sony ook in de filmbusiness zit.


Dan hadden ze het niet beschikbaar moeten maken...
Of vind jij het ook meer dan logisch dat wanneer je een fiets koopt dat ze na een half jaar na aanschaf, jouw fietsbel eraf halen?!

Wanneer je zo graag principieel wilt doen, bekijk het dan ook eens van de andere kant.
En zoals gewoonlijk wil Sony niet begrijpen dat niet iedereen 60 eu voor een game wil ophoesten. Dus naar mijn idee mogen die games goedkoper zodat de nood voor piracy minder wordt
Ik ben hardstikke voor CFW's ivm homebrew, maar het smoesje waar jij mij komt is gewoon echt een achterlijk smoesje, als jij uberhaupt 60 euro voor een nieuwe game betaald dan moet je jezelf toch eens voor je kop slaan want je koopt dan toch echt bij de verkeerde winkels. Hoe hoog de prijs ook is, er is nog steeds geen reden om dan naar piracy te grijpen, je koopt een console dus je weet wat de kosten voor games gemiddeld zijn, wil je dat er niet voor betalen dan moet je gewoon geen console kopen. De meeste hobbies kosten nu eenmaal geld, en vindt je dat te duur dan moet je maar een andere hobbie zoeken..
Dat niet iedereen 60 euro voor een spel wil betalen betekent natuurlijk niet dat die mensen het dan maar mogen downloaden. Het is nog altijd zo dat als je het geld niet voor een dienst/object over hebt je er maar mee moet leven dat je het niet kunt gebruikten. Dus als je geen 60 euro over hebt voor spellen, koop dan geen PS3. Of neem genoegen met het feit dat je niet alle nieuwe games bij de release kunt spelen.

Dat Sony niet zo blij zou zijn met XBMC op de PS3 lijkt me duidelijk. Sony heeft een behoorlijk aandeel in Blu-ray en ziet veel liever dat mensen die schijfjes kopen, dan dat ze gedownloade films/series kijken via XBMC. Door XBMC toe te staan snijden ze zichzelf in de vingers.

Voor ons als consumenten zou dat dus ideaal zijn, maar het consumentenbelang is wat anders dat het Sony belang.

Dat Sony nu achter de hackers aangaat lijkt mij meer een symbolisch iets. Tuurlijk staan ze niet helemaal in hun recht, maar ze hopen hiermee wel andere potentiële hackers dusdanig af te schrikken dat ze er niet meer aan beginnen.
Jij word blij van geohot ?
Dankzij die eikel is juist de linux functie uit jouw PS3 gehaalt omdat hij persoonlijk die aan het kraken was.
Dus sony zijn aktie komt door jouw grote "held"

Rockstar games breng altijd uitbreidingen voor zijn games uit dus je had natuurlijk kunnen verwachten dat RDR een expansion kreeg.
Maar schijnbaar vind jij dat al een excuus om maar te gaan kopieren, voorste rij zitten maar wel alle napret

De nintendo 3DS is niet regiovrij dus jij weet nu alweer dat je flash-kaartjes gaat gebruiken
oftewel jij bent nu al excuses aan het maken voor je kopiergedrag van de toekomst
wees dan gewoon een echte vent en koop het artikel niet.
belachelijk! je betaalt toch voor die PS3? iets wat je koopt is Jouw eigendom, je mag ermee doen wat je wilt... hetzelfde als dat je in een barebonepc een ander moederbord gaat zetten bijvoorbeeld, dan pas je ook iets aan van de fabrikant... dit is toch ook niet verboden? Je mag ook gewoon een casemod uitvoeren en dan posten op internet, je mag ook geen overclocken en dit posten op internet, er zijn zo veel voorbeelden van... ik vind het echt belachelijk! ik snap het niet en ik het zal het ook niet snappen...

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 24 februari 2011 12:15]

Ik denk niet dat Sony er bezwaar tegen heeft dat hij z'n PS3 openbreekt, maar meer dat hij de hele wereld vertelt hoe dat moet, waardoor hun cashcow in gevaar komt.

Wat had je gedacht? Dat Sony achterover zou leunen en hun schouders zou ophalen? Ze verdienen miljoenen met de PS3, ik zou ook achter mensen aangaan die de hele wereld vertellen hoe je het apparaat kunt gebruiken zonder mij te betalen.
Als jij een BMW koopt je plaatst na wat onderzoek een volledige blueprint uit van gelincenceerde onderdelen dan kan je ook wat politie op je stoep verwachten maar dan met BMW als juridich opdrachtgever. Je mag ermee doen wat je wilt ja maar je mag er niet "alles" mee doen. leer dat es
Waaom ligt een gemiddelde tuning shop dan vol met aftermarket onderdelen voor BMWs? Die zijn ook gemaakt na bestudering van het origineel. Zelfs de blueprints van de aftermarket onderdelen online zetten is volgens mij niet illegaal.

Ik heb nergens gelezen dat er Sony hardware/software broncode online werd gezet en dat suggereer jij toch echt.

[Reactie gewijzigd door no-sense op 24 februari 2011 13:17]

In de PS3 voorwaarden zal waarschijnlijk staan dat: 'de ps3 altijd eigendom van Sony blijft en dat het niet toegestaan is om de code te reverse engineeren'

Toch heeft Sony de OtherOS functionaliteit er zelf uitgehaald die er vanaf de launch wel in heeft gezeten en waar zelfs mee geadverteert is eruit gesloopt.
Dat kan wel vrolijk zijn, maar als dat tegen de wetgeving indruist is dat totaal nutteloos. Afaik is volgens de Nederlandse wetgeving de hardware van jou na aankoop van het apparaat en mag je ermee doen wat je wil. Alleen voor de software die erop staat neem je een licentie af en mag je dat dus alleen gebruiken.
Ha ja, wij hebben ook dat soort dingen in onze voorwaarden staan. Kan je verzekeren dat we geen poot hebben om op te staan mocht iemand het aanvechten. We zetten het er alleen in om mensen af te schikken dingen te doen die we niet willen.
In de voorwaarden van deze post (die ik niet van te voren toon) staat dat iedereen die dit leest eigendom wordt van mijzelf.

/sony mode off?

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 24 februari 2011 12:35]

Anoniem: 143719
@Yintha24 februari 2011 12:50
Ik kan niet wachten todat Sony een inval doet bij de mensen achter SmashMyPS3.com.

Dat zal voor Sony dan gemist inkomsten betekenen. Het apparaat is immers van Sony en kon nu niet meer gebruikt worden om games voor te kopen. :Y)
Als ik een PS3 koop en er een BBQ van maak, staat sony dan ook op de stoep omdat het oneigenlijk gebruik is?

Overigens, als SONY zo graag een vinger in de pap wil houden moeten ze dat ding ter lease aanbieden. Niet te koop.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 februari 2011 09:38]

Helemaal mee eens,

Zo weten mensen tenminste waar ze aan toe zijn. Op het moment moet je maar link uitkijken wat je met je PS3 doet want voor je het weten drukt sony op je deurbel. Ik kan heel goed begrijpen dat ze piraterij tegen willen houden.. maar dit heeft helemaal niks met piraterij te maken, en zo denkt volgens mij 80% van iedereen die hier reageert over.

Wat ik mij wel eens afvraag.. zou Sony nou ook mensen hebben die fora/berichtgevingssites als dit lezen? Zo ja, laat ze er dan wat mee doen! Sony maakt mooie producten maar op deze manier gaat de community echt een afkeer krijgen tegen Sony.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee