Sony is een rechtszaak begonnen tegen George 'GeoHot' Hotz en een aantal leden van team fail0verflow. De groep publiceerde de root key van de PlayStation 3, waardoor de beveiliging van de console te omzeilen is.
Sony richt zijn juridische pijlen vooral op George 'GeoHot' Hotz, maar noemt ook een aantal leden van team fail0verflow in de aanklacht. Hector 'Marcan' Martin Cantero en Sven 'sven' Peter worden met name genoemd, maar de aanklacht is ook gericht tegen een aantal leden van het team waarvan Sony alleen de nickname kent. Sony eist dat de groep de informatie over de hack offline haalt en vraagt de rechtbank om Hotz en de leden van fail0verflow huisarrest te geven totdat aan de eis is voldaan. Hotz moet zich melden bij een rechtbank in San Francisco om zich tegen de aanklacht te verdedigen.
Sony sleept Hotz en de anderen voor de rechter omdat de groep begin dit jaar op een hackersconferentie in Berlijn de root key van de PlayStation 3 publiceerde. Officieel uitgebrachte games en applicaties voor de PlayStation 3 worden ondertekend met de root key, die in beheer is van Sony. De firmware van de console laat alleen code starten die van deze sleutel is voorzien.
Vlak voor de aanklacht van Sony publiceerde Hotz, ook bekend van de iPhone-jailbreak, de broncode van een collectie ps3-tools. Met behulp daarvan kunnen ontwikkelaars van homebrew-software het installatiebestand van hun zelfgeschreven applicatie met deze root key signeren. Als reactie op de aanklacht haalde Hotz de broncode in eerste instantie offline. Inmiddels heeft hij, na overleg met een juridisch team, de broncode weer op zijn website geplaatst, net als de aanklacht van Sony (als pdf).
Uit de aanklacht blijkt dat Sony Hotz niet alleen beschuldigt van het schenden van de Digital Millennium Copyright Act, maar ook van de Computer Fraud and Abuse Act. De consolebouwer stelt bovendien dat Hotz via PayPal geld heeft gevraagd voor het vrijgeven van de tools en de code. Hotz spreekt dat tegen. De hacker geeft bovendien aan dat hij gehoor zal geven aan de eisen van Sony als de rechtbank hem dat opdraagt. Hij stelt echter dat hij enkel van legale middelen gebruik heeft gemaakt om achter de root key te komen. Zo maakte hij gebruik van een PS3 met firmware 3.15 waarop OtherOS was geïnstalleerd. In een latere firmware-update schrapte Sony de mogelijkheid om OtherOS te installeren. De hackers wisten de key te kraken omdat Sony bij de encryptie van de sleutel een constante als variabele gebruikte.