Hackers kraken PS3-beveiliging opnieuw met usb-dongle

Hackers zouden er in geslaagd zijn om opnieuw de PS3 te kraken. De methode maakt, net als de eerste jailbreakmethode, gebruik van een usb-dongle waarna recente PS3-titels uitsluitend vanaf een bd-r-disc gestart kunnen worden.

Sony bracht september vorig jaar firmware 3.42 uit waarmee het de 'oude' jailbreakmethode wist te blokkeren op zijn PS3-consoles. Met de release van firmware 3.60 een half jaar geleden dichtte de consolefabrikant nog enkele gaten in de beveiliging, met name op het PSN-netwerk. Hierdoor bleven PS3-bezitters die de jailbreakmethode gebruikten, steken op firmware 3.55 terwijl ook recente speltitels niet meer gespeeld konden worden.

Volgens enkele PS3-fora is er in Indonesië echter een nieuwe jailbreakvariant op de markt gekomen in de vorm van een 45 dollar kostende usb-dongle. De tot 'jailbreak 2' gedoopte methode zou het voor recente games, die minimaal firmware 3.60 op de PS3 vereisen, nodig maken om deze op een bd-r-schijfje te branden. Onder andere de titels Driver: San Francisco, FIFA 12, God of War Collection Volume II en PES 2012 zouden vanaf een gebrand schijfje gestart kunnen worden. Oudere titels kunnen nog wel op de harddisk geplaatst worden. De jailbreak 2-dongle werkt echter uitsluitend op PlayStation 3-consoles met de officiële 3.55-firmware.

Het is onduidelijk of en wanneer de nieuwe jailbreakmethode ook buiten Indonesië op de markt zal komen. Vermoedelijk zal Sony zo snel mogelijk met een nieuwe firmware-update uitkomen om het gat in de PS3-beveiliging opnieuw te dichten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-10-2011 • 11:01

153

Submitter: roy-t

Reacties (153)

153
150
64
12
1
48
Wijzig sortering
De jailbreak 2-dongle werkt echter uitsluitend op PlayStation 3-consoles met de officiële 3.55-firmware.
Dit klopt niet helemaal, in het youtube filmpje wordt namelijk eerst een officiële 3.70 gedowngrade naar een aangepaste 3.55.
De dongle werkt dus door de officiële 3.70-firmware te downgraden naar een aangepaste 3.55-firmware, en niet op "officiële 3.55-firmware".
Nope, werkt op beiden :)
Anoniem: 404034 23 oktober 2011 11:18
hier is het filmpje (demonstratie) http://www.youtube.com/watch?v=vH30DpbUkbY
Als ze games nou eens goedkoper maken, dan neemt de piraterij ook af.
Valve heeft al aangetoond dat games gewoon te duur worden aangeboden.
nieuws: Valve vindt games te duur
"Het aanbieden van games tegen een lagere prijs stuwt niet alleen het aantal verkochte games op, ook de omzet op die games stijgt: een stelling die de Valve-topman onderbouwde met cijfers over de zestiendaagse kerstperiode. Daarbij konden uitgevers kiezen hoeveel korting ze op hun games wilden geven. Bij games die met 10 procent korting aangeboden werden, steeg de omzet met 35 procent. Bij games waarbij de prijs met 25 procent gekort werd, steeg de omzet met 245 procent. Bij 50 procent korting steeg de omzet met 320 procent en bij 75 procent korting was dat zelfs 1470 procent. Newell concludeert hieruit dat games te duur worden aangeboden.
Maar natuurlijk zal Sony dit nooit geloven, zij stoppen liever meer geld en energie in het uitbuiten van de consument.
ik vind het wel knap van die hackers dat ze weer exploits vinden in de firmware maar dit word toch snel gepatched? stel je voor heb je voor 45 euro die dongle gekocht en je jailbreakt de ps3 en een dag later word je ps3 firmware geauto-patched.
45 euro naar de maan en je hebt kans om gebanned te worden.

offtopic:
hoe werkt dit jailbreaken via een usb eigenlijk bij een wii moet je via een spel een exploit uitvoeren hoe werkt dit dan?
Een auto-patch (firmware upgrade) werkt enkel voor PSN-plus gebruikers. De meeste mensen gebruiken dit niet. Daarbij; met een gehackte console kun je toch niet online spelen dus wordt de WiFi / LAN verbinding uitgeschakeld. Kunt hoogstens de verbinding aanzetten om game-updates te downloaden.

Daarbij; een firmware upgrade zich niet automatisch als je de EULA niet accepteert. Dit vergt altijd interactie van de gebruiker. Je installeert dus niks wat je niet wilt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 18:46]

Nee, de meeste mensen hebben idd geen PSN plus maar de meeste mensen willen wel graag online gamen via het PSN. Dus zit vrijwel iedere PS3 gamer met een internetverbinding thuis reeds op firmware 3.72 / 3.73.

In de volgende updates zal het voor Sony dus belangrijk zijn om de wijze waarmee men 3.72 firmware kan terugzetten naar 3.55 te blokkeren. Al is de menier waarop di nu geet zeer omslagtig en zeer riskant want je PS3 brickt vrij vlot wanneer je niet weet wat je aan het doen bent.
Daarom heb ik een PS3 Slim (160GB) met 3.73 en een PS3 Phat (500GB) met 3.55. Zo eet je van beide walletjes.

Er komen overigens andere oplossingen. Er wordt nu hard gewerkt aan een soldeerloze modchip met 2 NAND-chips. Je krijgt straks een soort dualboot; custom firmware of official firmware. Dit kun je met een schakelaartje omzetten alvorens de console op te starten.

Mocht je toch geblokkeerd worden van PSN haal je gewoon een nieuwe console en registreert een nieuw PSN account. Die € 269 heb je toch al terug verdient met de gedownloade games.

Wat Sony doet is dweilen met de kraan open.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 18:46]

Hoezo weer exploits? Er staat echt dat het uitsluitend met 3.55 werkt. We zitten inmiddels al op 3.73 .
Ik begrijp niet dat er zoveel moeite wordt gedaan om games illegaal te kunnen spelen.
In de loop van deze week is er waarschijnlijk toch weer een patch. Maar goed ook.

En aan de kraker: No respect man. :)
Het doel van een echte hacker is ook niet om gratis te kunnen gamen. Het gaat om de uitdaging, het aantonen van beveiligingsproblemen en hiervan leren.
Volgens enkele PS3-fora is er in Indonesië echter een nieuwe jailbreakvariant op de markt gekomen in de vorm van een 45 dollar kostende usb-dongle.
Het hacken van een console vaak niet, maar als jij je USB-dongle gaat verkopen dan weet jij zeker dat merendeel deze gaat gebruiken voor het spelen van illegale games.

Een echte hacker loopt naar sony en geeft de lek aan.
Een echte hacker loopt naar sony en geeft de lek aan.
Dat hebben ze geprobeerd een hele tijd terug. Sony bleek zelfs geen greintje intresse te hebben, tot het te laat was en toen zijn ze maar mensen gaan aanklagen.
Dat soort Hackers wordt vaak aangeklaagt als "Hacker".

Het is ronduit link om grote bedrijven te wijzen op fouten, want dan gaan ze terug wijzen via overbetaalde maatpakken.
Een echte hacker loopt naar sony en geeft de lek aan.
Veel 'echte' hackers zijn ook niet zo opgezet met de werkwijze van sony: volledig gesloten systeem, hardnekkige DRM,...

Met het verkopen van die dongle hoopt hij misschien sony en zware slag toe te brengen.
Als dat voor Sony de manier is om geld te verdinene met games, omdat waarscihijnlijk de gamemakers dat zo willen?

Koop dan een ander merk, je redenatie is niet eerlijk.
Als dat voor Sony de manier is om geld te verdinene met games, omdat waarscihijnlijk de gamemakers dat zo willen?
En omdat zij dat willen moeten wij dat maar slikken? Jij bent de ideale consument. Toevallig console gamer ook?
Koop dan een ander merk, je redenatie is niet eerlijk.
Ik koop zo geen dingen, de hacker waarschijnlijk ook niet (behalve dan om te hacken), maar zolang de grote massa dat wel blijft kopen blijven ze op deze manier voortdoen en bestaat de kans dat andere bedrijven ook zo beginnen doen omdat ze zien dat ze er toch mee wegkomen.
En omdat zij dat willen moeten wij dat maar slikken? Jij bent de ideale consument. Toevallig console gamer ook?
Ja, dat heb je te slikken. Als je het er niet mee eens bent koop je de games gewoon niet (en haalt ze ook niet stiekem ergens anders vandaan)
maar zolang de grote massa dat wel blijft kopen blijven ze op deze manier voortdoen en bestaat de kans dat andere bedrijven ook zo beginnen doen omdat ze zien dat ze er toch mee wegkomen.
De "grote massa" heeft er blijkbaar geen probleem mee. Als jij dat wel hebt, pech voor jou, de wereld draait nu eenmaal niet om jouw persoontje alleen.
En wie zegt dat het ze alleen maar gaat om illegale games te spelen? Misschien willen ze de PS3 wel gebruiken als computer met Linux erop..
Ja want linux draait er zo lekker op .. oh wacht.. Je snapt zelf ook wel neem ik aan dat het gros van de mensen die een dergelijke jailbraik gaan gebruiken dit NIET doen omdat ze dan eens lekker met linux kunnen klooien op hun 800" flatscreen.

Altijd heerlijk naief die mensen die dit soort hacks proberen te verdedigen en legaal te praten. Zelfde als mensen die proberen om het illegaal gebruiken van software op de pc of illegaal downloaden van muziek goed proberen te praten..

[Reactie gewijzigd door Webgnome op 22 juli 2024 18:46]

@Webgnome

Altijd heerlijk naief die mensen die het beperken en beknotten van de vrijheid van de consument proberen te verdedigen onder het mom van illegale kopies te stoppen.

Vroeg of laat worden al die beveiligingen omzeilt en de enige dupe in het hele verhaal zijn jullie: de normale consumenten die veel geld over hebben voor al die troep met beperkingen op. Je vrijheid word beperkt, je betaald uiteindelijk mee voor al die beveiligingsmaatregelen en de hacker... die krijgt het toch gratis zoals altijd.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 22 juli 2024 18:46]

Dus de hacker moet alle vrijheid krijgen om de andere mensen op kosten te jagen? Dat slaat helemaal nergens op. Die zogenaamde vrijheid van de consument is alleen maar nadelig voor de hacker en niet voor de consument die 99,9% van de markt bepaald.

Het ontwikkelen en produceren van games en consoles kost gewoon veel geld en bovendien moeten bedrijven die willen voortbestaan winst maken. Of ze dat nu op de console doen, op de games of op een gamelicentie; er moet geld verdiend worden. Als ze alles open gooien dan heeft het ontwikkelen van dure games geen zin meer en bovendien zullen multiplayer games onspeelbaar worden door vele cheaters. Waarom zou je immers games ontwikkelen als je er niet op kan verdienen?

Nee, die ene hacker zorgt er alleen maar voor dat er weer meer geld in de beveiliging moet worden gepompt zodat de andere gebruikers daarvoor mogen betalen. Zijn die gebruikers dan naief of is de hacker gewoon een vieze egoist?
Anoniem: 112442 @magel72523 oktober 2011 19:44
@magel725
Dus de hacker moet alle vrijheid krijgen om de andere mensen op kosten te jagen? Dat slaat helemaal nergens op. Die zogenaamde vrijheid van de consument is alleen maar nadelig voor de hacker en niet voor de consument die 99,9% van de markt bepaald.
Inderdaad bij een open console zou de hacker geen cent meer kunnen verdienen.
Het ontwikkelen en produceren van games en consoles kost gewoon veel geld en bovendien moeten bedrijven die willen voortbestaan winst maken. Of ze dat nu op de console doen, op de games of op een gamelicentie; er moet geld verdiend worden. Als ze alles open gooien dan heeft het ontwikkelen van dure games geen zin meer en bovendien zullen multiplayer games onspeelbaar worden door vele cheaters. Waarom zou je immers games ontwikkelen als je er niet op kan verdienen?
Je gaat er stilletjes vanuit dat er geen games meer verkocht zouden worden als de console open zou zijn. IMO erg naïef er zijn veel mensen die games kopen ook als het gemakkelijk is om deze te kopiëren.
Ik koop ze ook gewoon. Ik zal zelf meer games kopen voor zo'n gameconsole om mijn waardering uit te spreken voor hun openheid.
Nee, die ene hacker zorgt er alleen maar voor dat er weer meer geld in de beveiliging moet worden gepompt zodat de andere gebruikers daarvoor mogen betalen. Zijn die gebruikers dan naief of is de hacker gewoon een vieze egoist?
Sommige hackers zijn IMO inderdaad egoïsten ze zijn alleen uit op geldelijk gewin.
Maar er zijn ook veel hackers die hacken om hun hardware te gebruiken voor een doel dat zei willen en zich niet laten beperken tot wat de fabrikant wil.

Volgens mij is het in dit geval een kip ei verhaal. Zonder gesloten systeem geen hacker. Hoeveel hackers zijn er om een PC open te krijgen? ;)

IMO is het een gevalletje "Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten" bij Sony.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 18:46]

@ .Mat
Je argument raakt kant nog wal
Het business model van Sony (wat MS ook toepast) is juist zeer goed voor de massa. Zolang je dat niet begrijpt... tja
Anoniem: 340068 @catfish23 oktober 2011 18:28
@ .Mat
Je argument raakt kant nog wal
Het business model van Sony (wat MS ook toepast) is juist zeer goed voor de massa. Zolang je dat niet begrijpt... tja
Wat is er goed aan beperkingen opleggen bij de fabrikant?
Kom dan met argumenten waarom het goed is dat wij beperkt worden
@.MaT
Ik ben zo vrij als een vogeltje, en ben zo vrij geweest om een PS3 Slim aan te schaffen. Ik had ook de vrijheid dat niet te doen.
Natuurlijk zitten er beperkingen aan het platform, maar mijn eigen vrije keuze was om dat voor lief te nemen.
Er wordt zoveel geluld over vrijheid, maar voor anderen, zoals een fabrikant, geld dat natuurlijk niet, die krijgen niet de vrijheid een product uit te brengen zoals zij dat willen doen.
Anoniem: 112442 @Zer023 oktober 2011 21:33
@Zer0
Ik ben zo vrij als een vogeltje, en ben zo vrij geweest om een PS3 Slim aan te schaffen. Ik had ook de vrijheid dat niet te doen.
Natuurlijk zitten er beperkingen aan het platform, maar mijn eigen vrije keuze was om dat voor lief te nemen.
Ik snap totaal niet dat je dat als keuze kunt zien.

Je kiest of om een PS3 te hebben of om beperkt te zijn en een spel (PS3 only titel) te kunnen spelen of om geen PS3 te hebben en spel niet te kunnen spelen.

IMO kan met jouw denkwijze een opgesloten vogeltje zich als vrij zien. Hij/zij kan kiezen om links of rechts op stokje te zitten.
Daarom is het IMO puur de norm wat vrijheid voor iemand betekend. Voor mij betekend vrijheid veel meer dan voor jouw. Ik heb er geen enkele moeite mee om een beetje extra te betalen voor meer vrijheid.
Voor mij betekend het ook niet dat als ik vrijheid krijg deze direct misbruik. Bij een open PS3 zou ik nog steeds alle spellen gekocht hebben. En ook zeker een PS4 of hoe die ook mag gaan heten kopen. Maar nu zeker niet meer.
Er wordt zoveel geluld over vrijheid, maar voor anderen, zoals een fabrikant, geld dat natuurlijk niet, die krijgen niet de vrijheid een product uit te brengen zoals zij dat willen doen.
Dat is nog nooit het geval geweest. Als voor je product geen klanten zijn verkoop je niets.
Het is nu wel zo dat veel mensen zich nu veel meer naar de hand van de fabrikant laten zetten en zich nog vrij als een vogeltje voelen als ze in een kooitje zitten.
ga maar eens een rondje rijden zonder gordel...
Altijd heerlijk naief die mensen die dit soort hacks proberen te verdedigen en legaal te praten. Zelfde als mensen die proberen om het illegaal gebruiken van software op de pc of illegaal downloaden van muziek goed proberen te praten..
Het is een zwaktebod om altijd maar met dit soort stellingen te komen als je verder geen argumenten hebt imho, er zijn genoeg mensen voor wie homebrew een valide reden is om de draconisch afgesloten consoles te "openen", dat was ook de motivatie van die eerste ps3 hack.
Sterker nog, als ik de mogelijkheden van mijn ps3 waarmee sony geadverteerd heeft in zn volledigheid wil gebruiken dan MOET ik deze wel kraken omdat de beloofde functionaliteit niet of onvolledig aanwezig is in de meest recente sony firmware (en dan heb ik het met name over de multimedia functionaliteit waar de ps3 totaal niet levert wat beloofd is)
nee 80% van de mensen wil gewoon alle functionaliteit hebben van het apparaat wat je hebt aangeschaft. xbox 360 zonder jtag kan helft van de filmformaten niet goed afspelen. ps3 is same . je zou het kunnen vergelijken met dat je op een mac os zit. kan je ook geen kloot mee ten opzichte van een windows / linux systeem waar je alles mee kan zonder dat je verplicht vast zit aan allemaal meuk.

heerlijk naief zijn vaak de posters zoals jij die doen alsof ze heilige boontjes zijn. durf er 50 euro op te zetten dat jij ook vaak genoeg wat dowload of misschien luister je wel naar muziek zonder kijk en luistergeld te betalen ervoor ;)

lekkere hypocriet ^^.
De "grote massa" heeft er blijkbaar geen probleem mee. Als jij dat wel hebt, pech voor jou, de wereld draait nu eenmaal niet om jouw persoontje alleen.
De grote massa heeft zelfs nog geen flauw benul waarom het PSN in april werd gehackt. Daarbij komt dan nog eens "dat het ze niet kan schelen, zolang ze maar online MW2 kunnen spelen op hun PS3". Hoe kan je dan verwachten dat ze er een probleem mee hebben? Wacht tot hun zelf eens tekort wordt gedaan, dan staan ze direct met hun vuist in de lucht te zwaaien.

Sony heeft nooit echt toegegeven waarom ze gehackt zijn. Ze zijn er zelfs in geslaagd zichzelf (Sony) als slachtoffer naar voor te schuiven. De Sony-fanboys zijn dan ook ten volle overtuigd dat de hackers het cheaten op PS3 hebben mogelijk gemaakt (NOT...). Het feit dat ze o.a de OtherOS-functie (ja, daar blijf ik over zagen) eruit hebben gehaald, is als IKEA die het uitklapbed uit je sofa komen halen omdat ze hebben beslist dat een zetel enkel dient om in te gaan zitten. Moest dit laatste echt gebeuren zou het kot te klein zijn voor al het protest, maar Sony mag wel zonder probleem features (geadverteerde functies) uit ONZE machine halen. Het is NIET omdat jij OtherOS niet gebruikte, dat niemand er iets aan had. De wereld draait nu eenmaal niet om jouw persoontje alleen....

Verder heb ik 400 eur betaald voor mijn PS3 MET OtherOS-functie. Volgens mij geeft mij dat recht genoeg om deze functie te mogen behouden EN de nieuwste games te mogen spelen. Nu staat deze PS3 stof te happen.

Als je jezelf een beetje beter zou informeren over de acties van Sony (zo moet je de ToS/EULA-herzieningen maar eens goed doornemen) in plaats van je er niets van aan te trekken zolang je gewoon FIFA oid kan spelen, zou je wel wat anders piepen.

Op den duur ga je zelf ook benadeeld worden door een bedrijf. Ik hoop dat je dan ook gewoon "slikt" en niet begint te protesteren oid. Anders ben je wel een heel dikke hypocriet.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:46]

Anoniem: 392984 @Tokkes25 oktober 2011 03:38
Ik geef toe dat je het recht hebt om je playstation 3 om te bouwen en van de OtherOS functies gebruik te maken, dat hebben ze immers zelf geadverteerd. Dat geeft je echter niet meteen het recht om games illegaal te downloaden.

Sommige mensen zeggen dat ze het recht hebben illegaal te downloaden, omdat developers met slechte kwaliteit en DRM maatregelen komen? Waarom heb je dan opeens het recht datzelfde product illegaal te bemachtigen? Dat is net alsof je vind dat je het recht hebt om zwart te rijden met de bus, omdat je niet tevreden bent met de nieuwe OV-chipkaart.. Als je het niet tevreden bent over een product, dan koop je het gewoon niet en laat je het daarbij. Dat doe je ook bij niet-softwareproducten. Geef gewoon toe dat illegaal downloaden immoreel is tegenover de developers. Ik doe het zelf ook, maar ik geef tenminste toe dat het immoreel is wat ik doe. De enige reden is dat ik dit doe is omdat er weinig risico aan vast zit. Ik ga geen excuusjes bedenken om het 'moreler' te laten lijken zoals velen.
Waar zeg ik dan ook *IETS* over piraterij? Ik WAS trouwens tevreden over m'n PS3, heb hem gekocht in augustus 2008, toen OtherOS er nog inzat.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:46]

Hear, hear! @Zer0

Genoeg voorbeelden die laten zien dat gekopieerde meug een systeem om zeep kan helpen. Nintendo DS (nauwelijks third party support), SEGA Dreamcast, PC gaming vele jaren etc.

[Reactie gewijzigd door SecondReality op 22 juli 2024 18:46]

PC gaming is nooit om zeep geholpen door illegale kopieen. PC gaming is om zeep geholpen door de bedroevende kwaliteit die game fabrikanten opleverde ten opzichte van consoles.

Je moest een UBER pc hebben om een port van een xbox te spelen met vele malen mindere hardware.

Slechte besturing, eigenlijk was(of beter gezegd IS) vaak alles slecht aan een PC game.

Dit terwijl blizzard toch keer op keer ook op de PC verkoop records vestigt...
Pc Gaming is niet om zeep geholpen door de kwaliteit, kwaliteit is nml. vaak beter dan de console versie. Tenminste, als de game-engine voor pc geschreven is. Besturing is ook superieur aan console games, met 104 toetsen en talloze toets-combinaties icm met een muis. Daar kan geen enkele console aan tippen.

Nee, waar het mis gaat is de hardware ondersteuning. Zeker het gezeur met videkaart "paths" (nvidia vs Ati-drivers) doet de pc game markt geen goed. Dat zag ik allang aankomen. Dacht ff dat ze met openGL op het goede pad waren, maar de strijd tussen twee grote videokaart fabrikanten laaide op en nu zit de pc game markt in een spagaat; coden we optimaal voor de een of de ander en/of maken we idd, zoals jijzelf al aangeeft; een slappe port van de consoleversie. Daar gaat het mis.
Pc Gaming is niet om zeep geholpen door de kwaliteit, kwaliteit is nml. vaak beter dan de console versie. Tenminste, als de game-engine voor pc geschreven is. Besturing is ook superieur aan console games, met 104 toetsen en talloze toets-combinaties icm met een muis. Daar kan geen enkele console aan tippen.
Slechte kwaliteit is niet te wijten aan waardeloze performance of slechte graphics omdat iets van een console is geport. 20 jaar geleden speelden we urenlang op een 640x480 scherm waar 'video' meer pixels tellen werd en een game onderscheidend was als er iets van full-motion beweging in zat.

In die tijd zat de kwaliteit van een game niet in hoeveel grassprietjes je kon tellen wanneer je met je sniper-rifle in het gras ligt, maar om het neerzetten van fatsoenlijke gameplay die net anders was dan de concurrent. Een Tetris die verslavend is, een Monkey Island met meeslepend verhaal, dát waren de blockbusters die verkochten.

Tegenwoordig zijn 9 van de 10 games alleen maar aftreksels van de bestaande franchises, in andere woorden: Het kunstje verkoopt, dus we doen het gewoon nog een keer. Langzaam maar zeker is er dan in een aantal franchises (bijvoorbeeld Call of Duty) gewoon de rek uit en proberen ze de game te laten verkopen alleen door de merknaam. Trouwens niet alleen bij games zo, maar net zo goed bij films.

Wat gebeurt er dan? Consumenten laten die pulp links liggen. De reden waarom ze dan een PS3 jailbreaken is omdat ze dan 1 keer een schijfje branden met een nieuw spel, het even uitproberen, denken 'hm, leuk.' en de volgende week ligt het spel alweer lang en breed in de prullenbak. Voor een uitgever zou dit dikke kassa zijn, want wie wil er niet 60 euro verdienen aan een spel wat een consument 1 keer speelt, met geen enkel recht op retour?

Als ze weer blockbusters zouden maken dan zijn uitgevers het snelle geld kwijt en moeten ze meer moeite (en dus geld, risico) steken in games die blijven verkopen. En laten nu net de PC gamers de mensen zijn met een lange adem, terwijl de hoeveelheid wegwerp-games op een console in verhouding een stuk hoger ligt.

Het is niet illegaal kopiëren wat PC games de nek om heeft gedraaid, dat is alleen maar een symptoom. Het is het schrijnende gebrek aan fatsoenlijke gameplay waardoor ik als PC gamer een (single player!) spel langer blijf spelen dan 4 dagen.

De multiplayer-markt wordt op zijn beurt kapot gemaakt door belachelijke DRM-maatregelen, waardoor ik als het aan de uitgever ligt, mijn buurman op een LAN-party niet meer een kopje kleiner mag maken als ik ergens in een scoutinggebouw zit zonder internet.
Wat een ONZIN is dit zeg, PC's die moeite hebben on een console port te kunnen draaien??

PC's hebben juist geleden onder de slechte kwaliteit van console ports omdat die NIET UIT DE PC HAALDEN WAT DE PC MAKKELIJK AANKON!

Als consoles nieuw zijn dan zijn ze een tijdje beter of zelfs maar gelijk aan een PC, maar rap daarna rent de PC weer rondjes om de consoles heen, in grafische kracht en bewerkende kracht en dan heb ik het niet enkel over top-GPU en CPU modellen.

Console ports naar PC, zoals je kon zijn bij Crysis 2 recent, zijn grafisch van dusdanig ondermaatse kwaliteit, dat het gewoon beschamend is voor de producent. Oh ja... Rage... nog een voorbeeld :)
En toch is het zo. Als games werkelijk gemaakt zijn VOOR PC, dan heeft een PC minder moeite om hetzelfde op het scherm te tonen dan wanneer er een xbox port wordt gebruikt. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig games die effectief voor PC geschreven worden, een goed voorbeeld hiervan is Battlefield 3. Tegenwoordig laten EA of Activision (of anderen) gewoon een xbox en PS3 versie maken en bouwen deze om naar PC, dit is natuurlijk véél goedkoper voor hun, maar het maakt PC-gaming naar de kleute. Het resultaat hiervan is ook dat dit enorm onefficient is, en dat de grafische pracht ook verloren gaat (omdat ze het maximum uit een console proberen te halen, maar deze hebben ook kleinere textures enzoverder).
@SecondReality
Genoeg voorbeelden die laten zien dat gekopieerde meug een systeem om zeep kan helpen. Nintendo DS (nauwelijks third party support)
Ik daag je uit om een keer heel eerlijk naar een heel recent spel zoals onderstaande te kijken dan heel eerlijk te zeggen of je deze de prijs waard vind.
pricewatch: Pokémon Black, Nintendo DS
pricewatch: Pokémon White, Nintendo DS

Ik vind deze spellen de prijs helemaal niet waard zeker als je ze vergelijkt met PS3, XBox360 en smartphone spellen.
Daarom vind ik dat Nintendo de hele situatie aan zich zelf te danken heeft. Als je geen reële prijs vraag gaan mensen die je console hebben een andere weg zoeken.
Ik speel Pokémon Black inmiddels al meer dan 250 uur, dan vind ik het spel helemaal niet meer zo duur, verhoudingsgewijs.
Het is al vele malen aangetoond dat beveiliging totaal niet werkt,
Waarom telkens weer dat kat en muis spelletje waar niemand iets mee opschiet. Enige winnaars zijn diegene die de beveiliging verkoopt, zelfs sony zelf schiet er weinig mee op.
Sony is anders juist het bedrijf dat een flink aantal jaren in staat is geweest om hun console kraakvrij te houden, wat hen ongetwijfeld een hoop omzetverlies gescheeld heeft. Dus hoezo beveiliging werkt niet of levert niets op?
Anoniem: 167720 @Huugje23 oktober 2011 14:28
Sony is anders juist het bedrijf dat een flink aantal jaren in staat is geweest om hun console kraakvrij te houden, wat hen ongetwijfeld een hoop omzetverlies gescheeld heeft.
Ongetwijfeld?
De XBOX360 was juist makkelijk te kraken en er gekopieerde spellen op te spelen.
Is Sony zoveel meer succesvol geweest? Zijn er veel meer PS3 spellen dan XBOX360 spellen verkocht?
Er is niets ongetwijfeld aan.
Al dat geld dat aan de ontwikkeling van consument onvriendelijke beveiligingen is besteed had gebruikt kunnen worden om een beter product te maken en meer omzet te krijgen.
En jij denkt niet dat Microsoft geld misgelopen is doordat hun console zo gemakkelijk te kraken was? Hoe naïef kun je zijn.
zucht... Als je begint te rekenen vanaf het moment dat Sony de mogelijkheid om Linux te draaien eruit heeft gesloopt, is de PS3 de console geweest die het snelst gehackt is. Laat OtherOS nu de reden geweest zijn waarom mensen de PS3 zijn beginnen onderzoeken. Dus je argument gaat NIET op.
Voor het OtherOS-debacle hadden hackers geen behoefte aan het kraken van de PS3

Another ignorant fool... Get yo facts straight, verdraaide feiten is niemand iets mee.

Hun beveiliging trok echt op niets (random number = 4? :p), Huugje. Toen OtherOS verdween, staken er tientallen hackers de kop op en werd de ene na de andere expoit bekend gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:46]

Goh, achteraf is het altijd gemakkelijk om zo'n beveiliging te beoordelen, nietwaar captain Hindsight? Maar als die beveiliging echt op niets trok zoals jij dat noemt, waarom duurde het dan zo lang voor men daar achter kwam? Ga me nou niet vertellen dat voor dat hele OtherOS gedoe echt niemand geprobeerd heeft om die beveiliging te kraken.
Maar als die beveiliging echt op niets trok zoals jij dat noemt, waarom duurde het dan zo lang voor men daar achter kwam? Ga me nou niet vertellen dat voor dat hele OtherOS gedoe echt niemand geprobeerd heeft om die beveiliging te kraken.
tuurlijk wel. ze zijn er alleen niet in geslaagd. In mijn ogen het bewijs dat de hackers niet geïnteresseerd zijn in piraterij: pas toen de mogelijkheid om Linux te installeren verdween, zijn hackers als GeoHot,Graf_chokolo en Mathieulh op de proppen gekomen met andere manieren om unsigned code te runnen. Dat dit heeft geleidt tot het kraken van de beveiliging op games. Onrechtstreeks zijn dus niet alleen GeoHot en consorten verantwoordelijk voor pirated games op de PS3, maar vooral Sony zelf.

Waarom het zo lang duurde? Zoals ik al aangaf: de juiste mensen waren er niet mee bezig op die moment. En probeer maar eens een volledig gesloten platform te begrijpen zonder al te veel documentatie. Daar gaat veel disassembly en analyse aan vooraf om inzicht te krijgen. Het is niet zo dat hackers zomaar weten waar de fouten zitten en er een exploit voor ontwikkelen, hocus-pocus-pats en ze zijn binnen.
@rieIN

Wat de gamemakers willen doet er niet toe de klant is koning, niet de fabrikant..

bij andere merken (microsoft, want dit is hun enige concurrent) is het overigens niet veel anders, dus zeggen koop een ander merk lijkt me nogal irrelevent.

Zelf heb ik geen PS3, omdat deze destijds niet te hacken was heb ik een x360 genomen..
ze missen echter verder geen inkomsten aan mij want ik zou nooit 60 euro betalen voor een game.. dan zou ik de console gewoon niet kopen..

Hierop zul jij, en andere misschien zeggen "dat is niet eerlijk"
maar de wereld is helaas niet eerlijk..
Dat zijn dan geen echte gamers. Die zouden namelijk accepteren dat het een GAME console is en geen multimedia apparaat. Sommige mensen schijnen nog steeds niet te begrijpen dat t en geen nut heeft want er komt toch zo weer een patch en dat de fabrikant (in dit geval Sony) bepaald wat je met het apparaat kan. Zint dat je niet, dan maak je toch zelf een apparaat wat kan dat je graag zou willen? Simpel zat.
Uhm, kleine correctie daar: het IS een multimedia apparaat met mogelijkheid tot afspelen van diverse formaten films (inclusief streaming DivX en MP3 vanaf bijvoorbeeld mijn NAS...) dat zijn gewoon opties welke geboden worden in de originele firmware :+

Verder OT: Het kraken is een doorlopende activiteit, het blijft kat en muis en zal nimmer stoppen. Zelf huur ik gewoon spellen en als het bevalt dan koop ik ze, dit voorkwam een miskoop op DNF in ieder geval maar bezorgde me wel een toptitel als GT5 :)
Dat zijn dan geen echte gamers. Die zouden namelijk accepteren dat het een GAME console is en geen multimedia apparaat.
Uhmmmm..... wat??
Sony zelf loopt de Playstation 3 vanaf het begin juist te verkopen als een multimedia apparaat!

PS3 - It only does everything
http://www.youtube.com/watch?v=O1US2GsoUqo
ik ben een echte gamer, want:
1.Ik game
2.Ik besta (dus ik ben echt). Wie ben jij en waar haal je het verdomde lef vandaan om te zeggen wie een echte gamer is of niet? De PS3 is op de markt gezet als multimedia-apparaat, een zet van Sony om meer vertegenwoordigd te zijn in de huiskamers. Anders had Sony gemakkelijk een DVD-drive kunnen gebruiken ipv een Blu-Ray. De enige reden waarom die BR-drive erin zit is om het BR-formaat een flinke boost te geven voor de filmindustrie (Sony Pictures?).
Zint dat je niet, dan maak je toch zelf een apparaat wat kan dat je graag zou willen? Simpel zat.
Ik had een apparaat dat kon wat ik wou, had er zelfs 400 euro voor neergeteld. Het was een PS3. 400 redenen om te beslissen wat ik wel of niet met een apparaat doe of kan doen. Sony heeft na aankoop niets meer te zeggen over mijn PS3, maakt niet uit wat ze denken.
Stel je voor dat je een TV koopt, en na een maand zegt de fabrikant dat je er geen films in kleur meer mag op kijken. Zou jij daarmee akkoord gaan? Dacht het niet.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:46]

Sony heeft inderdaad niets te zeggen over jouw PS3.

Sony heeft echter wel wat te zeggen wie ze PSN op laten. Alleen de mensen met de nieuwste firmware. Jij zal altijd nog ja moeten selecteren dat je het wil installeren. Dat kan je weigeren!
Ach, PSN maakt me niets uit (waar haal je ook weer vandaan dat ik PSN "mis"?)! Ik game wel online op PC, zonder het risico te lopen dat m'n gegevens op straat komen te liggen.

Maar ik wil WEL de nieuwste games kunnen spelen zonder m'n mogelijkheden te MOETEN verliezen. Als ik het spel in de winkel koop heb ik dus het recht om het te spelen, waarom zou ik eerst nog features moeten opgeven vooraleer ik het spel kan spelen? Dan mogen ze ook ineens 70% van de prijs van die game afdoen, wil ik het gerust voor updaten.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 18:46]

met de kans dat je met de grote dankbaarheid van Sony te maken krijgt, en een leger van advocaten achter je aan krijgt
Om vervolgens USB-sticks met de hack voor 45 euro te verkopen? Als het doel anders dan commercieel was hadden ze de hack wel vrijgegeven.
denk je? waarom is er dan een commercieel product gelanceerd :F
Weet je wat pas een echte uitdaging zou zijn? Als hackers hun eigen hardware ontwerpen, laten produceren, aan de man brengen, devtools leveren, er een ecosysteem voor andere ontwikkelaars voor creeeren, marketingsupport geven voor die thirdparty ontwikkelaars en een community creeeren.
Dat is pas een uitdaging.

Met z'n allen het werk van een paar man die voor een baas werkt en dus een beperkte hoeveelheid tijd/kennis heeft beschieten net zo lang het stuk gaat is niet bepaald een uitdaging.
Nou misschien om centjes te verdienen? Of denk je dat al die hackers het voor de gein doen, C4EVA die verantwoordelijk is voor de firmware van de X360 verdient er ook lekker mee hoor daar hoef je niet bang voor te zijn.

En de mensen die hun console willen jailbreaken gaan waarschijnlijk ook niet updaten, dus patchen is dan vrij nutteloos. Al zullen de nieuwe games wel weer een bepaalde firmware versie nodig hebben, om te booten.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 18:46]

Dit is duidelijk bedoeld om geld te verdienen aan de personen die illegale spellen willen spelen op hun PS3 console (sinds de release van 3.60 zijn er maar weinig spellen uitgekomen die werken op de 3.55 CFW). De eerste JB's voor de PS3's waren bedoeld voor het afspelen van spellen via de HDD en het kunnen runnen van unsigned code. De CFW releases voor de PS3 waren hoofdzakelijk bedoeld voor het afspelen van unsigned code (wat vervolgens weer resulteerde in het releasen van managers voor het kopiëren van originele PS3 spellen naar een HDD zoals bij de eerste JB's).

Het team dat deze USB-hack produceert, is ook het team dat de BluRay kopieën op de markt brengt. Het is niet mogelijk om originele 3.60+ spellen af te spelen, alleen de door hun geleverde kopieën kunnen worden afgespeeld. Deze kopieën kunnen (momenteel) niet via de managers naar de HDD gekopieerd worden.

Ze zijn nu al bezig om deze hack te reverse engineren om te kijken hoe ze 3.60+ games kunnen afspelen op de reguliere 3.55 CFW (deze JB-methode maakt namelijk gebruik van een 3.55 CFW). Het lijkt erop dat de USB-dongle bepaalde zaken injecteert om gekopieerde spellen op BluRay mogelijk te maken. Dus het team wil zo snel mogelijk veel geld verdienen totdat hun methode vrij beschikbaar is.
ik begrijp het daarentegen juist heel goed. Heb je enig idee hoe duur die spellen zijn? Als de consument niet tevreden is en er via andere wegen aan kan komen, doet deze dat.

Er zal vast wel een patch beschikbaar komen, maar zoals genoemd in het artikel gaat het al om versie 3.55 welke al verouderd is, gezien 3.60 nu minimaal vereist is voor de nieuwe spellen. Het gaat hier dus om een jailbreak tool om spellen te spelen met deze vereisten om een PS3 op versie 3.55.
Heb jij dan enig idee hoe veel het een bedrijf kost om een spel te ontwikkelen? Blijkbaar niet echt...
Heb jij enig idee hoeveel winst ze maken op die games? En terecht hoor, maar zelfs als ze voor 29 euro te koop liggen maken ze er nog winst op! Vond wel dat je hem gewoon hoort te kopen hoor! Maar ga hier niet de schijnheil uithangen! Als je ooit een liedje hebt gedownload besteel je de artiest ook!! Of het hier nu toevallig legaal of illegaal is! Iedereen weet dat dat ook gewoon stelen van de artiest is! Zelfde als games downloaden of films of software! Niet de schijnheil uithangen
Vergeet niet dat hoe langer een spel op de markt is, hoe lager ze de prijs kunnen doen. Ze hebben namelijk wel kosten gemaakt voordat het spel er is, die moeten ze toch echt terugverdienen voordat ze winst kunnen gaan maken. Als ze direct minder vragen dan zal het veel lang duren voordat zij winst gaan maken.

Natuurlijk blijf je dan wel de argumentatie houden van veel voor weinig of weinig voor veel, maar ze zullen natuurlijk zoveel mogelijk geld er aan willen verdienen.

Uiteindelijk is het reken sommetje niet zo makkelijk, het is niet zo dat als ze een jaar later op 30 winst maken dat ze dit ook zouden doen bij de release.
Ik neem even als voorbeeld de Call of Duty games.
Normaal zou je zeggen dat wanneer er een nieuwere versie van een spel uitkomt, de oudere versie gaat dalen in prijs.
Terwijl voor de oudere COD games (tot 2 vorige versies) terug nog bijna de volledige prijs betaald moet worden.
Je mag als gewone consument al aardig op zoek gaan om die goedkoper te krijgen, als tweaker zijnde gebruik je al sneller het internet, de gewone consument niet.
Kind zegt: "ik wil dat spel, ouders kijken in een paar winkels of kopen het gewoon direct".
Ongeacht WAT ze vragen voor welk spel dan ook; als je het te duur vindt koop je het simpelweg niet, of wacht je tot het een prijs bereikt heeft die je er wél voor over hebt.

Los hiervan zijn spellen al sinds jaar en dag op ongeveer hetzelfde prijsniveau, wat dat betreft mag men ook niet klagen. Sterker nog, in de SNES tijd kostte een Donkey Kong Country ook al 179 gulden en waren er spellen van rond de 250 gulden.
Ik ben het geheel eens dat spellen sneller mogen zakken, maar zijn argument was dat ze winst maken op het spel wanneer die 29 euro is en dus kan je uit zijn reactie concluderen dat hij dus 29 euro een normale prijs vindt voor een spel. Mijn argument was gewoon dat die prijs later wel omlaag kan maar aan het begin niet, ze moeten hun geld zien terug te krijgen en gezien de winst flink omlaag gaat met die 29 euro (ze zijn even veel geld kwijt voor de productie, vervoer enz), zou het veel langer duren om de kosten terug te halen.
Dan koop je een ander merk ipv je eigen prijs te bepalen.
Dan koop je een ander merk ipv je eigen prijs te bepalen.
Dat is met een spijkerbroek even een wat makkelijker verhaal dan met een film of een game.

Als ik een film of een game koop van een andere uitgever (bv. Valve in plaats van Sony of EA) dan krijg ik ook een heel ander spel voor mijn neus, zelfs als het thema en de gameplay vergelijkbaar zijn. Niet even een verschil van een werkje op een knoopje dat mooier is of een stofje wat net iets beter is, maar net zo bruikbaar als een goedkope spijkerbroek, maar een heel andere beleving.

Films, games en muziek zijn een emotionele beleving: Het moet je raken, anders koop je het niet. Mij kan de ene film totaal niks boeien terwijl de andere film (ongeacht wie hem uitgeeft) mijn favorieten-lijst haalt. En dat is bij mijn buurman wel anders.

Als het om beeldende kunst ging, wat precies hetzelfde doel heeft, namelijk, mensen emotioneel raken en vermaak bieden, dan zou niemand zeggen 'Als die Mona Lisa je te duur is, dan koop je toch een foto van je tante?', want over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Of wou je beweren dat ik een album van Lenny Kravitz prima in de plaats kan kopen van een album van de Red Hot Chili Peppers?

Over concurrentie in kunst en cultuur kun je dus moeilijk spreken. (En ja, muziek, films, TV-series en games vallen hier zeker onder.) Dus als de ene game door uitgever X op de markt gebracht wordt en de ander door uitgever Y, dan is het niet zo simpel om te zeggen 'Maar dan koop je toch gewoon Y, want die is goedkoper?'
Anoniem: 271482 @Loller123 oktober 2011 22:35
Ontwikkelkosten zijn niet mals, maar het is nog steeds winstgevend, spelletjes op cassettebandje voor C64 of MSX1 waren 7 gulden 50. Op de SMS 60 tot 80 gulden, NES nog duurder, en Atari rond de 30.

Bovendien success ermee om met een roofkopie op ranked servers te spelen...
ik begrijp het daarentegen juist heel goed. Heb je enig idee hoe duur die spellen zijn? Als de consument niet tevreden is en er via andere wegen aan kan komen, doet deze dat.
Duur? Als je een spel koopt en deze maar 10 uurtjes speelt dan is dat duur ja.
Oké, de aanschafprijs is vrij hoog (import via UK scheelt vaak al veel), maar als je alleen games koopt die je veel gaat spelen dan valt de prijs weer heel erg mee. Te vaak kopen consumenten producten zonder zichzelf voldoende te (laten) informeren, vervolgens is een ander altijd schuldig als het product niet bevalt.
jij kan het niet betalen dus moet je het maar stelen?
Hoeveel gestolen ferrari's heb je thuis staan trouwens?
Kopiëren, niet stelen.

En in het geval van Ferrari gaat het dan om kitcars. What's the harm in that?

Als geen Ferrari kunt betalen, maar je kunt voor een fractie van de prijs je Opeltje ombouwen, noem jij dat dan stelen?

Kopiëren is geen stelen en je voorbeeld is bijzonder ongelukkig gekozen.
Hoeveel gestolen ferrari's heb je thuis staan trouwens?
1 kopietje, niet gestolen, maar zelf gemaakt.

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 18:46]

[...]


1 kopietje, niet gestolen, maar zelf gemaakt.
Is een duplicatie.. Net zoals ik jou quote

Vroegah zaten we cassette bandjes uit te lenen of lps, aan vrienden en die kopieerde het van jou, of jij van hen..
Maar ik denk niet dat je er toen al was, kopieeren is zooo oud als dat er muziek op dat zwarte vinyl bestond..
Ik vind het als burger recht om een kopie te maken voor reserve of, je gebruikt de kopie en bewaard de originele.. voor archief doel einde

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340068 op 22 juli 2024 18:46]

Heb jij wel eens naar shops gekeken buiten de frs/bartsmit/intertoys zoals amazon/gamehubs/andere (nl) shops ? :)
Met een beetje geduld en moeite is het ongelofelijk makkelijk om goedkoop aan je games te komen. Met behulp van sites als budgetgaming.nl kan je zo de goedkoopste sites vinden, waarover ook nog eens reviews geschreven zijn. Daarnaast dalen veel games redelijk snel in prijs. Als je nu bijv. Uncharted 2, LBP2 of GT5 wil kopen ben je nog geen 30e p.s. kwijt.
Hoe moeilijker Sony het maakt, des te groter is de uitdaging voor hackers. Ze zullen het veelal niet doen zodat ze zelf gekopieerde spellen te kunnen spelen maar puur om respect te krijgen uit de community. Het is simpelweg een ego-dingetje.

Ik vind het juist een goed ding dat de console gehackt is (en opnieuw wordt-). Als je de PS3 aanschaft is deze van jou; wat je er mee doet moet je zelf weten. Het enige waar je een licentie op neemt is de software/firmware, maar als je beslist een custom firmware te installeren heb je met deze EULA niks meer te maken.

De brutaliteit is dat een PS3 / XBox360 game vaak veel duurder is dan de PC-versie. Console-gamers voelen zich dan vaak genaaid. Natuurlijk kun je geld besparen door de game in bijvoorbeeld Groot-Brittannië te bestellen en importeren, maar dat zou wat mij betreft niet nodig moeten zijn. Games moeten gewoon hetzelfde kosten, ongeacht het platform.

Ik heb wel gezien dat console-games tegenwoordig sneller in prijs dalen. Iets wat voor de 1e PS3 hack een stuk minder was. Uiteindelijk worden we er allemaal beter van, want gamestudios zijn ondertussen veel te lui geworden en melken hun huidige franchise zo lang mogelijk uit zonder echt te innoveren. Ze moeten niet menen dat ik de volle mep blijf betalen voor een copy-paste versie van het vorige deel van een game.

Daarom bezit ik ook twee PS3-consoles; eentje met Custom Firmware 3.55 (en 500 GB aan gedownloade (44 stuks) games) en een originele PS3 met de meest recente firmware en een kast met c.a. 40 originele games. Als je op die manier rekent bespaar je dus ongeveer 35 - 40% op je game-kosten (de 2e PS3 moet natuurlijk ook betaald worden). Uiteindelijk heb ik dan (gemiddeld genomen-) ongeveer € 30 per game betaald. Dit vind ik een acceptabel bedrag; het komt tenslotte erg in de buurt van de prijzen van PC-games bij de release. Gezien het feit dat er maar weinig échte pareltjes uit komen tegenwoordig vind ik € 30 eigenlijk al te veel, maar laat ik nou maar niet gaan "mierenneuken".

Spellen als Modern Warfare 3, Unchartered 3 en Battlefield 3 staan gewoon bij mij in de bestellijst; de pre-orders zijn al gedaan. Het is dus niet dat ik geen geld uit wil geven, maar het moet zich wel lonen.

Daarbij vind ik het schandalig dat steeds meer games een online-pass gaan vereisen. Je kunt met een 2e hands game dus niet meer online. Op die manier willen developers nóg meer geld verdienen. Heb er geen goed woord voor over. Ik hoop dat daar ook binnenkort een hack voor komt (d.m.v. een speciale gehackte server-). Hackers zijn al een tijd bezig met een alternatief netwerk voor PSN, dus er is nog hoop.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 18:46]

Spellen moeten ongeacht welk platform even duur zijn?

Dan word je PS3 ook gelijk 2x zo duur in de aanschaf. De consoles worden zeker in het begin gesubsidieerd. Dat je meer betaald voor een game is dan logisch, daar word namelijk die subsidie van betaald.
Wat een onzin. Een PC doet veel meer dan alleen games afspelen. Over het algemeen heb je bij PC-games mooier beeld en geluid. Daarom investeer je geld in high-end video- en geluidskaarten. De algemene beleving is dus veelal hoger dan bij console-games.

Wil niet zeggen dat een PC-game goedkoper moet worden omdat jij ervoor kiest om duurdere hardware aan te schaffen. Van die investering heb je sowieso al profijt. Dat wij (console-gamers) daarom maar een hogere prijs moeten betalen is onzin.

Een game moet daarom een universele prijs krijgen. Wil je geld besparen op de hardware koop je een console. Dat je dan wat minder beeld- en geluid krijgt neem je voor lief. Wil je het neusje van de zalm hebben schaf je een high-end game-PC aan. De prijzen van games moeten hier verder geen invloed op hebben of gevolgen van ondervinden.
volgens mij snap je het niet. In het begin worden consoles vaak ONDER de kostprijs verkocht. Na een tijd worden gedeeltes van de electronica geintegreerd en worden processen goedkoper, hierdoor kan de prijs van een console dalen.

Dat verlies wat aan het begin word gemaakt op de verkoop van een console zal toch goed gemaakt moeten worden met de opslag die op een game zit.

Dus onzin nee. Zo werkt de koffiepad/nespresso/beertender/printer markt ook.

wat jij vind is gelukkig geen wet. Ik heb even in je post history gekeken, wat me opvalt is: ik doe dit, het is goedkoper, dus beter.
Voorbeeld hoe je de hdi-dune afkraakt: mijn pc met geluidskaart doet het beter adn zon duur ding. Heb je ooit wel eens het verschil gehoord tussen alleen al verschillende dac's. Kan zijn dat je oren niet goed genoeg (getrained) zijn omdat te horen (prijs jezelf gelukkig, scheelt een boel geld), maar ik kan verschil horen tussen de dacs die in mijn UD7006 zitten en die in mijn SR7005 zitten. Het zijn subtiele verschillen, maar ze zijn er wel
Ik heb het gehad over de AC Ryan Playon!HD2. Kan me niet direct herinneren dat ik kritiek over de HDI Dune heb gehad maar ik kan het natuurlijk ook vergeten zijn omdat dergelijke apparaten weinig indruk op me maken.

Mijn HTPC doet het ook beter; er gaat niks boven de software die je zelf kunt installeren / configureren. Bij mediaspelers ben je altijd afhankelijk van de fabrikant als het op troubleshooting / patchen aan komt en veel van deze fabrikanten zijn daar nogal laks mee. Het enige verschil is dat je eenmalig software moet installeren, daarna heb je er ook geen omkijken meer naar.

Het grote voordeel in gebruikersvriendelijkheid / gebruiksgemak ben ik daarom ook nog niet tegen gekomen. Mediaspelers zijn voor mij te inflexibel om dagelijks met plezier te gebruiken. Maar dat moet natuurlijk iedereen lekker zelf weten.

Ontopic : Dat consoles onder de kostprijs verkocht worden is verder niet mijn probleem. Er is simpelweg minder concurrentie dan bij PC-hardware fabrikanten. Je kunt kiezen tussen een PS3 en een XBox360. Voor de rest zijn er (op consolegebied) geen serieuze keuzes. De Wii kan leuk zijn om erbij te hebben als 2e console maar is totaal geen concurrentie. Spreekt tenslotte ook een heel andere doelgroep aan.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 18:46]

Het is niet jouw probleem, maar je vind dat het verdienmodel wel om moet.

Klinkt als meten met 2 maten vriend......

Jji vind dat die het beter doet.... Want het geluid uit jouw htpc zal naar alle waarschijnlijkheid flink onderdoen dat het geluid dat bv uit een goede high end media speler. (trouwens hier je reactie.

Zelf ben ik erg blij met mijn hdx, werkt flexibel en gebruiksvriendelijk genoeg. Natuurlijk heb ik er wel via CSI oversight opgezet, dus hij is niet helemaal stock. Als ik tussen jouw berichten verder lees is jouw HTPC teevns je vaste pc en zal die daarom vast ook wel meer doen dan media afspelen, mijn nmt is enkel om media af te spelen. Gewoon gemakkelijk met de AB in de hand op de bank zitten
De meeste mediaspelers hebben een Realtek chipset (en dus ook een Realtek audiochip) of een Sigma met Sigmatel audio.

Mijn HTPC heeft een Realtek HD Audio chipset waar ik de optische Toslink uitgang van gebruik. Als het écht moet kan ik altijd nog mijn Soundblaster XFI USB aansluiten. Een afstandsbediening heb ik er ook bij; dit zou je weten als je de ZBox AD02 review van me leest.

Er zullen mensen zijn voor wie een mediaspeler een uitkomst is. Echter; voor een degelijke mediaspeler inclusief harde schijf betaal je makkelijk € 250,-. Hetzelfde bedrag was ik ook voor de ZBox AD02 kwijt die naast comfortabel (en energiezuinig!) afspelen van echt alle media ook nog een volwaardige dual-core PC is.

Als ik dan ga kijken wat je voor je geld krijgt ben je met een HTPC toch beter uit. Maar het is maar net wat je wil natuurlijk.

Betreffende consoles; het is inderdaad niet mijn probleem dat consoles onder de kostprijs worden verkocht. Je wilt klanten eerst aan je binden, vervolgens ga je een hoop geld vragen. Er wordt overigens wel beweerd dat er veel verlies op de PS3 werd gemaakt maar dit geloof ik niet. Waar zijn de harde cijfers ?

Natuurlijk kostte de R&D van de blu-ray lasers een hoop geld, maar de PS3 is niet het enige apparaat wat hier gebruik van maakt. Sony heeft ook eigen blu-ray spelers en verkoopt deze lasers ook aan andere vendors. De Cell-CPU was in feite een "afdankertje" van IBM. Oorspronkelijk een octo-core processor die gebruikt wordt in IBM hardware. Echter had IBM ook slechte yields / wafers waar dan de "afdankers" vanaf kwamen die geen 8 maar 7 goede cores hadden. Vervolgens kon Sony deze voor het spreekwoordelijke "appel en een ei" overnemen om te voorkomen dat er te veel werd weggegooid.

Kort samengevat; wat de ontwikkelings- en materiaalkosten per PS3 console waren blijft gissen. Er kan wel veel beweerd worden als de dag lang is.
PS3 sold with loss: http://www.google.nl/search?q=PS3+sold+with+loss
Het is wel jouw probleem blijkbaar, want jij vind het asociaal dat ze niet allemaal voor dezelfde prijs worden verkocht. Ow en vergeet niet in je berekening mee te nemen dat er tussen sony en de consument nog een paar partijen zitten die ook hun hand op houden, marketing etc etc.

gast ga je nou eens in hi end audo verdiepen voordat je begint te raaskallen. Ooit gehoord van dingen zoals jitter? (en nee ik ga het niet voor je uitleggen omdat jij te lui bent om te googlen). De Cell is wel volledig voor sony gebouwde cpu. Er is zo goed als geen andere gebruiker van (tenzij jij kan aantonen dat het anders was, want het verhaal klinkt alsof je het uit je dikke duim hebt gezogen. Heb je ook de licentie kosten van het os meegenomen in die 250, of ga je nu weer kansloos stoer doen dat je 1 windows 7 licentie op 3 pc's hebt draaien. Betaal gewoon voor wat je gebruikt. (mag je me wel een brein fan noemen, maar dat ben ik echt niet). Ik maak zelf graag gebruik van de thuiskopie wet ;-) (dat geldt alleen voor muziek en films, software valt hier dus niet onder)
Tjah... het is maar net welke hobby je hebt.

Sommigen spelen de games het liefst en kicken op het verslaan van de eindbaas, anderen kraken de games het liefst en kicken op de 5 minutes of fame.
Anderen liften daar op mee en vallen onder de eerste groep, maar willen daar zo min mogelijk voor betalen.
Och ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving die überhaupt een BR-brander heeft, terwijl ik toch wel erg veel mensen ken met een ps3. Dus ik denk nog niet echt dat de dongel aan gaat slaan... En tegen de tijd dat het banden van BR's net zo goedkoop is als het branden van een dvd'tje zijn we denk ik al toe aan de ps5 :P
Ik begrijp niet dat er zoveel moeite wordt gedaan om games illegaal te kunnen spelen.
In de loop van deze week is er waarschijnlijk toch weer een patch. Maar goed ook.

En aan de kraker: No respect man. :)
Ik wel, als je het artikel leest.
Volgens enkele PS3-fora is er in Indonesië echter een nieuwe jailbreakvariant op de markt gekomen in de vorm van een 45 dollar kostende usb-dongle.
In Indonesië zijn de spellen in verhouding tot het inkomen heel erg duur. Dan gaan mensen andere wegen zoeken, ze wille het spel uiteindelijk toch spelen.

Voor de mensen in de rijke landen is het een ander verhaal.

Ik vraag me af of je met deze hack Linux op de PS3 kunt zetten.
En wat dacht je van het backuppen van je legaal gekochte games !?
en dan de hamvraag heb jij backups van door jouw gekochte ps3 games ?
Ooit een defecte blu-ray gehad (gebroken discs door defecte ps3 daargelaten) ?

krassen enzo zijn niet echt meer een probleem met de blu-ray discs (heb het getest op tegelvloer en gewoon zonder noemenswaardige krassen) en het is dus niet meer als een drogreden.

Ja ik heb ook wel eens gekopieerde spellen gespeeld op mijn dreamcast, voornamelijk omdat ze niet meer te verkrijgen waren.
Maar voor de PS3 heb ik alleen origineel. Gewoon goed zoeken en niet direct de nieuwste spellen kopen en dan heb je ze allemaal onder de 30 en vele zelfs rond de 20 euro. Als het je dat niet waard is snap ik niet dat je wel de console koop voor 300+ euro.
Dat lijkt me een overhaaste generalisatie (anekdotisch bewijs). Misschien heb je nog nooit kinderen gehad die je Blu-ray discs bekrassen? Door het introduceren van kunstmatige schaarste van console games door distributeurs is het belangrijk om een backup te kunnen maken van je games.
Zoals Surkow zegt, daarnaast vind ik het persoonlijk fijn een mogelijkheid te hebben om al mijn games naar HDD te kunnen rippen. Het origineel lekker in de kast zodat deze niet bekrast raakt en ik kan al mijn games vanaf 1 HDD spelen.

Ga ik vervolgens even naar een vriend / vriendin om te gamen hoef ik alleen mijn ps3 slim mee te nemen i.p.v. een koffer vol games.

Dan kun je zeggen, je kunt je games ook online kopen dat is toch hetzelfde?
Dan is mijn antwoord erg simpel, nee helemaal niet hetzelfde daar ik mijn online aankopen niet meer kan verkopen als ik er flauw van ben. Als ik nu flauw van een game ben flikker je hem van de hdd af en verkoop je de originele disc in nieuw conditie.

Daarnaast ga je nu ook krijgen dat Sony met hun online pass illegaal gamen nog meer in de hand gaat werken. De online pass is puur en alleen bedacht om 2e hands verkoop uiteindelijk uit te bannen samen met het online verkopen van games zonder disc (DLC). Veel mensen willen dit niet waaronder ik.

Nu moet ik wel zeggen dat ik al mijn games origineel heb, maar in het verleden heb ik wel een omgebouwde PS2 gehad. Echter wordt je heel snel flauw van een console als je alle games maar download. Je weet op een gegeven moment gewoon niet meer wat je moet spelen. Ik heb mijn PS2 op een gegeven moment dan ook weg gedaan en alle gedownloade games weggeflikkert.

Nu ga je zorgvuldiger te werk met het selecteren van de games welke je koopt, echter moet je er nu dus ook weer rekening mee houden welke games kan ik straks wel en welke kan ik niet verkopen. b.v. de laatste killzone, uncharted en Mass Effect 3 games.
Deze koop ik dan ook niet puur uit principe. Idem verhaal natuurlijk ook voor verschillende XBOX360 games.

Console fabrikanten moeten eens een keer gaan nadenken dat mensen het steeds makkelijker en makkelijker willen en niet steeds moeilijker en moeilijker. Uiteindelijk naaien ze zichzelf het hardst doordat er altijd een aantal mensen zijn die wel een weg vinden om het toch gemakkelijker te maken, met alle gevolgen van dien voor de fabrikant.
Daarbij; games starten een stuk sneller vanaf de HDD. Ik heb het verschil wel gezien met Just Cause 2 bijvoorbeeld.
Het is nog onduidelijk of dit niks anders is dan een grote hoax.

Het zou nog steeds moeten draaien op (hun eigen) 3.55 firmware zeggen ze, daar zitten dus de decryptie mogelijkheden voor 3.6+ games gewoonweg niet in.

Als je dan een modern spel er in doet kan hij er nog steeds niks mee zonder firmware upgrade. Enige manier hoe dat kan werken is als ze de eboot (zeg maar PS3 exe file) hebben vervangen, en daarvoor moeten ze eerst aan een decrypted-versie ervan komen. De enige manier hoe dat nu valt te doen is hopen dat er per ongeluk een decrypted eboot op het developer-PSN netwerk terecht komt. Dat is dezelfde manier hoe andere spellen nog af en toe draaiend zijn te krijgen, er komt een update uit die oude encrypte-keys gebruikt of er lekt een decrypted eboot via PSN. In alle twee de gevallen is het spel dan ook draaiend te krijgen via de huidige methodes, en zou deze nieuwe dongle dus niks toevoegen.

Oftewel, ik geloof er nog geen snars van dat ze 3.6+ werkend krijgen op 3.55. Er zal echt een custom 3.73 moeten komen denk ik.
Anoniem: 404034 @dipje223 oktober 2011 11:21
sony komt tog wel met een paar firmware's terwijl mischien de hackers nog maar op de helft zijn van het kraken van 3.73. SONY WINS?
Het gaat niet om de snelheid van een nieuwe hack, maar om de kwaliteit. Waarom overhaasten en Sony de tijd geven om het te patchen ? Mijn vermoeden is dat hackers proberen een hack te introduceren die "unpatchable" is.

Mij maakt het verder niet zo veel uit; mijn gehackte console zit nog steeds op 3.55 maar omdat ik zoveel games op de interne schijf heb en ik amper tijd heb eens rustig een rondje te gamen kom ik toch niet toe aan nieuwe games die 3.60 of hoger nodig hebben.

Nieuwe games die ik persé wil spelen koop ik gewoon online. Ik wil best geld uitgeven voor games, maar dan alleen tegen gereduceerd tarief. Het kost wat meer moeite maar als je met een kwartiertje € 10 - € 25 kunt besparen is dat weer mooi meegenomen.

Maar ik blijf erbij; prijzen van console-games zijn te hoog (tegenover PC) en er moet een universele prijs komen voor alle platforms. Zolang dat niet het geval is zal ik games blijven downloaden en enkel geld uitgeven voor de goede titels (vooral vanwege online-multiplayer op PSN).
Als je dan toch al Blu-ray schijfjes (en waarschijnlijk een brander) moet gaan kopen, kan je net zo goed de game zelf kopen. Via sites als budgetgaming.nl kan je nieuwe PS3 spellen al vinden voor €20 minder dan de verkoopprijs.

Ik had FIFA12 op releasedag voor €39 gekocht. Waarom moeite doen en het risico nemen om gebanned te worden, terwijl je voor iets meer geld zonder zorgen lekker rustig online kan spelen?

Ik denk trouwens niet dat dit een erg grote impact op Sony zal hebben zoals de eerste jailbreak die voor de PS3 uitkwam. Piraten willen meestal alles gratis. Zodra er iets betaald moet worden, haken ze al af. Ik denk niet dat velen bereidt zijn een blu-ray brander en bijbehorende schijfjes aan te schaffen. Al kan ik me wel een eventuele handel voorstellen waar één persoon alles brandt en dat dan doorverkoopt..
Tuurlijk wel. Een blu ray brander kost € 80,- en schijfje €2.50 dus een piraat wil alle spellen hebben voor de heb en heeft die kosten er al snel uit.

Verder vind ik het een slecht idee hieraan te beginnen. Een spel kan miljoenen kosten om te maken en wanneer iedereen maar download blijven er weinig spellen over tenzij ze meer ingame advertenties inbouwen..

Het feit dat oude firmware nodig is maakt het (gelukkig) een groter probleem aangezien je niet kunt downgraden. Microsoft heeft het iig een stuk minder slimmer aangepakt dan Sony en dan vindt ik het logisch dat zo veel mensen alleen maar downloaden. Branden op een dual layer en klaar.. Het geld wat mensen verdienen aan xbox lt firmware is trouwens alleen door reclames en er wordt niet verdient aan de firmware.

Zo heb ik mijn LG tv geupgrade met firmware zodat deze avi en mkv kan afspelen. LG is het daar niet mee eens maar waarom zou je opties die je hebt gekocht niet gebruiken. Ik zie dat meer als een fout van LG om goedkoper te werk te gaan door veel televisies dezelfde binnenkant te geven terwijl duurdere modellen dus hetzelfde zijn. Kies je in de winkel met deze knowledge het duurdere model? lijkt me niet. Zo snij je jezelf in de vingers zoals ook Microsoft heeft gedaan met de xbox. Iets meer werk is dus later veel meer verkoop. Zo verkoopt Sony veel meer spellen door eerdere slimmere keuzes. Kudos voor Sony en deze nieuwe jailbreak zal imho geen groot probleem voor ze zijn.

Het gaat er ook om dat belangrijk is wat de meeste mensen vinden en doen. Moraalridders praten om zichzelf goed te kunnen voelen over hun eigen keuze waar ze zich eigenlijk benadeeld voelen over niet mee kunnen genieten van de voordelen door wel de juiste normen en waarden te hebben en meer geld kwijt raken door gewoon normaal te doen. Als miljoenen mensen hacken en een bedrijf beveiliging onderschat is de uitkomst nou eenmaal de uitkomst. 1 individuele mening is te marginaal.

Maak hacken zo onmogelijk als mogelijk (en sony is daar blijkbaar erg goed in( afgezien van opties afpakken (linux))) en je verdient het meeste geld. Geld stoppen in beveiliging is dus nodig maar eerlijk is eerlijk, échte beveiliging bestaat niet want dat klinkt als 'je kunt er niet in' en je kunt overal in als je doorzet.

[Reactie gewijzigd door swel op 22 juli 2024 18:46]

Een game hoeft helemaal geen miljoenen te kosten. Er zijn ook een hele boel leuke indy-games die met een relatief klein budget gemaakt zijn. Vaak zijn deze beter dan de mainstream-titels.

Het probleem is dat developers / gamestudios eraan gewend zijn om een bepaald budget te ontvangen en dit ook vrijwel geheel verbruiken. Echter ben ik zeker dat er veel geld bespaard kan worden op de ontwikkeling van een game zonder dat de kwaliteit daar onder lijdt. Deze miljoenen-business maakt gamestudios lui, ze blijven maar doorzagen op hun franchise en introduceren amper innovaties.

Het enige wat hun lukt is het kunstmatig hoog houden van de prijzen. Er zijn veel PC-games die geport worden vanuit de console-versie (in feite dus meer werk-) en gek genoeg tóch goedkoper zijn dan de console-versie.
Ik heb zelf ook het gevoel dat er veelste veel wordt uitgegeven aan grafix. Ik hoor verhalen over complete renderfarms van studio's die om het jaar ofzo compleet vervangen worden. Verspild geld, naar mijn mening. Zeker ook omdat dingen als textures met superhoge resolutie niet per se nodig zijn als je ook gewoon goede art direction kan hebben. (zoals bv in de nieuwe Deus Ex.)

Ik heb van de game industrie in zijn algemeenheid heel sterk het gevoel dat het allemaal een stuk efficienter kan gaan met het geld dat ze krijgen.
Een game hoeft helemaal geen miljoenen te kosten. Er zijn ook een hele boel leuke indy-games die met een relatief klein budget gemaakt zijn. Vaak zijn deze beter dan de mainstream-titels.
De grootste kosten van een game-titel zitten tegenwoordig niet meer in de ontwikkeling, want het is makkelijker om een game-engine van de plank te pakken en daar met standaard tools nieuwe content in te schroeven zodat je een nieuw spel hebt. Er ooit wel eens over nagedacht dat bijvoorbeeld de Mass Effect-serie niet veel meer is dan een verkapte Unreal 3-mod, en Left 4 Dead en Portal feitelijk gewoon HL2-mods zijn?

Waar het grote geld in verdwijnt van de dure games is heel simpel: intellectual property. Licenties, patenten, merkenrechten. GT5 mag miljoenen af gaan dragen om het merk 'Ferrari' in het spel te mogen gebruiken, en dat ook nog een keertje met 'Audi', 'Jaguar', en alle andere auto's die er in GT5 zitten. En dan willen de designers van die auto's ook nog eens geld zien omdat je hun auto 1 op 1 modelleert, om maar niet te beginnen over de ontwerpers van de circuits.

FIFA is zelfs een beter voorbeeld, want daar gaan rechten over ongeveer elke pixel die je over het scherm heen ziet zwerven. Reclameborden, voetballers, T-shirts van de voetballers, ontwerpen van stadions, noem maar op.

Dan ben je al de helft van je budget kwijt, en moet je de game nog eens gaan verkopen. Omdat je weinig budget over hebt voor geweldige gameplay, heb je een basis-game waar je nog een paar miljoen aan marketing tegenaan moet gooien. En dat wordt voor een deel makkelijker als je al de nodige jaren een merknaam hebt die je met je eerste spel hebt neergezet: Daarom is het tegenwoordig weinig meer dan uitmelken van franchises (bestaande games en films) wat de klok slaat, en weinig echt nieuws.

De indie-games hebben dat probleem niet en kunnen op hun gemakje vanaf niets een nieuw concept in elkaar zetten, wat geen bekende namen nodig heeft om de game te verkopen. Indie-gamers hoeven niet per sé met Michael Schumacher te rijden, maar ze willen gewoon een spel wat keer op keer uitdagend blijft.

Vergeet alleen niet dat 9 van de 10 van de grote franchises ooit begonnen zijn als indie-titels in de jaren 80 en 90. Wie herinnert zich namen als Epyx, Sierra en Broderbund Software nog? ;)
Bioscopen zullen met de tijd ook uitsterven. Door 3D is de levensduur ietsjes verlengd maar dit zal niet voldoende zijn ben ik bang.

De meeste mensen hebben al een homecinema-set in huis staan waar de bioscoop een puntje aan kan zuigen.

De redenen waarom ik niet naar de bioscoop ga : te duur, inflexibele tijden (ik werk 's avonds / 's nachts en in het weekend op standby-), vaak vervelende kinderen die met mobieltjes zitten te prutsen / lawaai maken / tegen je stoel trappen, belachelijke prijzen voor eten en drinken en geluid dat véél te hard staat.

Thuis kan ik lekker voor de LCD op de bank met wat vrienden, biertje erbij, wat knabbeltjes en als er iemand naar de WC moet zet je het geheel op pauze. Van 3D krijg ik sowieso migraine, de brilletjes in de bioscoop zijn altijd smerig en niet schoon te krijgen dus nog een reden minder om te gaan.
Sorry hoor, maar jou kleine LCD-schermpje kan nooit de ervaring van het grote bioskoopscherm evenaren.. Enige manier om er een beetje in de buurt te komen is als je een projectiescherm (of dus zo'n mega LCD scherm zoals bij de mediamarkt staat) hebt.

De negatieve dingen zoals bellende/pratende mensen ben ik het wel helemaal met je eens hoor.
Ligt eraan wat je klein vind. Ik heb op dit moment (nog-) een Sony Bravia KDL-40W4000 (40"). Dat is groot genoeg om lekker films op te kijken. Volgende TV zal 55" of 60" zijn, maar zolang mijn Bravia het nog doet laat ik deze lekker aan de muur hangen of verhuist een keer naar de slaapkamer. Ik vervang zelden iets wat niet kapot is. Zuilspeakers zijn nu nog van AEG maar zullen vervangen worden door een set van Tangent (EVO E34). Geluid wordt op dit moment verzorgt door een 6.1 versterker van Yamaha (RX-V459). Komt herrie genoeg uit.

Ik voel me gewoon het lekkerste (en meest op mijn gemak-) in mijn eigen "bioscoopje". Hier geef ik ook graag geld aan uit omdat dit een van mijn hobbies is.
Niemand die me stoort, alleen mensen om je heen die je om je heen wilt hebben, knabbeltjes en drankjes waar je geen 2e hypotheek voor af hoeft te sluiten en een comfortabele bank. Van die bioscoopstoeltjes wordt ik altijd pangaar omdat ze zo zacht zijn en geen enkele steun aan mijn rug bieden. Zakt er steeds dieper in. Ook lekker hygiënisch als de halve stad er al in heeft zitten zweten.

Daarbij heb ik al geregeld in de bioscoop gehad dat het beeld onscherp werd, waar ik op een begeven moment zeeziek van werd. Wat dat aangaat ben ik nogal gevoelig. Als ik € 8 (of meer-) voor een kaartje betaal, verwacht ik scherp beeld, goed (niet te hard-) geluid, geen reclames en geen vervelende koters om me heen. Het ergste zijn dan nog de ouders die je pissig aankijken als je ze vriendelijk verzoekt of ze hun kinderen onder controle willen houden.

Je mag in de bioscoop wel groot beeld hebben, maar alle bijkomende nadelen zijn groter dan dat ene "voordeel". Voor een film zit ik het liefste lekker op de bank; in de winter onder een dekentje met een beker warme Nesquik (wat geen € 3,50 kost).

Die hele "ervaring" waar mensen het over hebben heb ik nog niet meegemaakt. Bij Avatar 3D had ik na 10 minuten last van duizeligheid, na 30 minuten kreeg ik migraine en halverwege de film was ik zo gaar dat mijn brein de 3D diepte niet meer kon waarnemen. Dacht eerst dat het brilletje stuk was (batterijtje leeg-) maar ook na omruilen leek het bijna 2D geworden te zijn. Dit blijkt dus te kunnen gebeuren door overstimulatie van de delen van het brein die ervoor zijn om diepte waar te nemen. Na de film was ik bijna 2 uur lang kapot en heb als een slappe zak op de bank gelegen voordat ik weer tot leven kwam. En dat alles voor € 12 ? Nee dank je ...
de briletjes in de bioscoop zijn altijd smerig en niet schoon te krijgen dus nog een reden minder om te gaan.
Ik weet niet naar welke bioscoop je gaat (ehh ging) maar de brillen die ik bij Pathe krijg (koop) zitten verpakt en zijn niet eerder gebruikt. Wel is het zo dat de vloer e.d. bij Pathe @ Rotterdam Schouburgplein vol zit met viezigheid dat plakt. In België ben ik dit nog niet tegen gekomen.

Back on-topic i guess ;)
Er zit hier een Foroxity waar brilletjes constant "gereinigd" worden en opnieuw worden uitgedeeld. Ze komen dan wel met poetsdoekjes aanzetten maar zelfs daar hadden ze er te weinig van toen ik naar Avatar 3D en Transformers in 3D ben geweest.

Daarbij behoor ik tot de groep van 20% die last krijgt van 3D-migraine (leuk woord voor Scrabble-) dus laat ik het voortaan achterwegen.
Dat ben ik absoluut niet met je eens! Ten 1ste de ervaring is totaal anders, de bioscoop blijft voor de meeste namelijk gewoon een niche (dat handje vol mensen die echt een "home cinema" heeft hebben gewoon te veel geld). Ten 2de de mensen die erheen gaan hebben vaak een reden zoals feestje/bedrijsuitje/romantisch avondje en ga zo maar door.... ondanks dat ik thuis ook een 40 inch tv met 5.1 audio heb ga ik alsnog minstens 1-3x per maand naar de bioscoop.

ontopic:
Sony kan bezig blijven maar het lukt ze toch elke keer weer er zitten toch overal beveiligings fouten in niks is namelijk perfect.
Ook al is het dan wel jou systeem(voor de gene die weer wil zeggen het is toch mijn apparaat) het is en blijft stelen ! Jij wil toch spellen spelen dan moet je er gewoon voor betalen want anders komen er gewoon geen spellen meer uit omdat er te weinig inkomsten zijn behaald met het voorgaande spel.
Vroeger was hacken en kraken een leuke uitdaging en voor sommige is dat nog steeds zo. Tegenwoordig is het gewoon big business en zijn criminele partijen geinteresseerd in de hack en hoe ze dat, zo snel mogelijk, in geld om kunnen zetten.

In die zin is het niets anders dan autodieven die weer proberen de nieuwste electronische beveiliging te omzeilen. De daadwerkelijke financiele schade is in dit geval echter voor de producent en in het geval van de auto waarschijnlijk voor de verzekeringsmaatschappij (maar die berekent dat wel weer door in de premie).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.