PS3-firmware v3.56 bevat rootkit

Consolebouwer Sony heeft firmwareversie 3.56 vrijgegeven voor de PlayStation 3. De firmware bevat een rootkit waarmee Sony op afstand kan controleren welke bestanden zich op de console bevinden. De rootkit is nog niet actief.

Mathieulh, de man die de rootkey van de PlayStation Portable wist te achterhalen, heeft nu ontdekt dat er een rootkit opgenomen is in firmware versie 3.56 van de PlayStation 3. Volgens Mathieulh stelt de rootkit Sony in staat om op afstand code te starten zodra de console met het internet verbonden is. Sony kan de rootkit gebruiken om bestanden op de PS3 te controleren. De consolebouwer kan zo bijvoorbeeld controleren of er homebrew-software op de PS3 is geïnstalleerd. Sony kan bovendien de code aanpassen zonder nieuwe firmware vrij te geven, en zo nieuwe detectiemethodes toevoegen. De firmware is volgens Mathieulh nog niet actief. Het is niet bekend of en wanneer Sony de rootkit wil gaan gebruiken.

De rootkit is het antwoord van Sony op het uitlekken van de rootkey van de PlayStation 3, die rond de jaarwisseling gepubliceerd werd. Officieel uitgebrachte games en applicaties voor de PlayStation 3 worden ondertekend met een rootkey, die in beheer is van Sony. Nu de key bekend is, is het mogelijk om code die niet door Sony is goedgekeurd op de PS3 te draaien. De rootkit stelt Sony in staat om consoles waarop homebrew- of illegaal gekopieerde software staat, af te sluiten. Sony maakte al eerder bekend dat het de beveiliging van de PS3 wil verbeteren. Het concern startte bovendien een rechtszaak tegen de hackers van de console.

Sony PlayStation 3 Slim 250 GB +  FIFA World Cup 2010 Zwart

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

01-02-2011 • 13:21

369

Lees meer

Sony ziet toekomst in console-mmog's
Sony ziet toekomst in console-mmog's Nieuws van 18 januari 2011
Hack PS3 onthult ook root key PSP
Hack PS3 onthult ook root key PSP Nieuws van 5 januari 2011
Hackers publiceren root key PS3
Hackers publiceren root key PS3 Nieuws van 3 januari 2011
Microsoft koopt rootkitbestrijder
Microsoft koopt rootkitbestrijder Nieuws van 21 maart 2008
Sony geeft nieuwe rootkitaffaire toe
Sony geeft nieuwe rootkitaffaire toe Nieuws van 1 september 2007

Reacties (369)

369
358
177
6
0
77
Wijzig sortering
Anoniem: 394657 1 februari 2011 22:01
Jongens het staat gewoon allemaal al beschreven in de servicevoorwaarden(EULA) en privacyvoorwaarden waar iedereen allang mee akkoord is gegaan.

Hierdoor is het (in NL) zelf wettelijk onderbouwd kijk maar :

4. OPHALEN VAN INFORMATIE/VERIFICATIE
SCE kan informatie over uw hardware en software ophalen voor verificatie, kopieerbescherming, accountblokkering, systeembewaking/diagnosticeren, regeltenuitvoerlegging, gamebeheer, marketingdoeleinden, het volgen van gebruikersgedrag en andere doeleinden. De informatie die wordt verzameld, is geen informatie die u persoonlijk identificeert.

Bron: http://www.scei.co.jp/ps3-eula/ps3_eula_nl.html

In dit artikel wordt verwezen naar de privacystatement en daar staat onder artikel drie dat deze gegevens zelfs mogen worden gedeeld :

"In buitengewone omstandigheden kunnen wij uw persoonlijke informatie bekendmaken indien dit rechtens is vereist of om ons of anderen te beschermen of te verdedigen tegen illegale of schadelijke activiteiten"

Bron: http://nl.playstation.com...tem224067/Privacy-beleid/

Dus end of discussion ben ik bang....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 394657 op 25 juli 2024 10:04]

Als dit inderdaad dezelfde tekst is als die je op je scherm krijgt zodra je een firmware doorvoert dan is iedereen er in gestonken. Als je het apparaat aanschaft teken je hier toch niet voor? Of komt deze ook in popup vorm zodra je het systeem voor de eerste keer opstart?
Als er iets in de eula staat wat tegen een of ander privacywetje ingaat dan is hij dus niet rechtsgeldig, hoe officieel het er ook uitziet
New thread to avoid polluting the CFW thread; the natives there were getting restless.

Apparently, examination of the OFW has found a new feature that will allow Sony to download and run code when you login to PSN. The code they can run is obviously to check for CFW or whatever, but the code could change to check for anything really.

And with the current state of PS3 security there is the possibility that others might be able to run their code on your PS3 without your knowledge.

I don't run CFW and I'm pretty pissed about this. What they are doing might be illegal in the EU.

If anyone has the original IRC logs or other info please post it and I'll update the OP.


Originally Posted by N.A:
For those who are curious about the new PS3 security, it seems Sony has implemented something in 3.56 I mentioned here a few weeks ago that is the same as Microsoft uses to detect and ban 360's.

Mathieulh just posted about it on IRC.

Essentially Sony can now remotely execute code on the PS3 as soon as you connect. This can do whatever Sony wants it to do such as verifying system files or searching for homebrew. Sony can change the code and add new detection methods without any firmware updates and as the code executes remotely there is no reliable way to forge the replies.

Whilst it is possible to patch or remove this code from the firmware this will likely mean the end of playing CFW online (as PSN can just check before login that this is active) or at the very least mean it will be even easier for Sony to detect and ban users.
Judging from the fact that people can still connect using the proxy method it seems Sony hasn't activated any of this yet but the functions are there in the new firmware.
Wat is nu het grote probleem? Iemand schreeuwt hard van de daken dat sony een eind gaat maken aan het illegaal runnen van CFW op een PS3. Dat is toch hun grootste recht? Er staat in een quote hierboven uit de bron dat het gebeurt voor het inloggen bij het PSN. Ik geef ze groot gelijk dat ze dit doen om illegale praktijken tegen te gaan. En zover het aan mij ligt mogen ze inderdaad de PS3 bricken op het moment dat mensen illegaal bezig zijn en rommelen in het PSN. Dit is ergenis voor andere mensen die hier niet op zitten te wachten.

Overigens lees ik nergens dat sony prive data gaat scannen. De hele implementatie is onbekend en alles hier is voornamelijk speculatie. Kijk ze schenden privacy wordt er hard geroepen. Mensen het is nog geeneens actief. laten we eerst even afwachten wat hier verder voor nieuws uitkomt.

Voor de mensen die klagen dat het bricken crimineel gedrag is. Ik ben het hier niet mee eens. De code is van Sony, daar accepteer je een EULA voor. Je accepteert de wijzigingen door akkoord te gaan voor een firmware update. Ik vind het dan ook volledig terecht en ik wil het bijna aanmoedigen dat sony PS3 systemen brickt op het moment dat er fraude en cheating op het PSN plaatsvind. Sony zet in de volgende update het volgende: als u wordt betrapt met illegale CFW dan schrijven we deze over met randen nullen en 1en. Onder het mom van het is uw hardware maar onze software kunnen ze dit hopelijk prima maken.

Ik ben overigens benieuwd wie er firmware draait waar geen code van sony opstaat? Dus helemaal zelf geschreven? Inderdaad, dan kan sony niets doen. Maar tot die tijd wacht ik die zogenoemde overhypt genoemde rootkit lekker af. En ik hoop dat ze hiermee vooral cheaters tegengaan!
Zo moeilijk lijkt het mij niet om gewoon de firmware te bewerken (ze hebben de root key nu toch) en de code een legit filestructuur te laten returnen (soort van proxy, ja). De code bestaat nog en is dus actief, dus Sony maakt geen kans om dit te checken.
de code wordt dus elders dan op je PS3 gerunt en ze kunnen de querie aanpassen zonder dat je een nieuwe firmware hebt gedownload. Dit zou betekenen dan je steed voordat je gaan game een vertrouwde firmware moet installeren. Best wel een vervelend geintje. een erg goede zou ik zeggen.
Anoniem: 318238 1 februari 2011 14:46
Dit is echt zo'n onzin bericht...ten eerste de term 'rootkit', we hebben het hier over een gesloten console waarbij de enige die toegang had tot de hypervisor Sony is en was. Ten tweede, de firmware die erop staat kon of had dit al lang kunnen hebben en zoals hierboven ook al aangegeven, MS kan dit net zo goed in hun eigen firmware hebben.
Tegenwoordig worden uitspraken van volstrekt anonieme figuren als nieuws gepresenteerd hierdoor krijg je een hoop FUD op het net wat de discussies niet ten goede komt. Het is inderdaad geen rootkit en het bewust vaag laten van uitspraken in het artikel helpt ook niet.

Sony heeft alle recht om te controleren of een console gehacked is als deze verbinding maakt met het PSN.
Sony heeft alle recht om te controleren of een console gehacked is als deze verbinding maakt met het PSN.
Dus als je een huis koopt heeft de verkoper achteraf nog het recht om je huis in te gaan en alles wat hem niet bevalt aan te passen? Je pikt echt teveel van sony :P
nee je huis niet, je PS3 die op een service van Sony draait wel. Heb je nog meer rare stellingen?
Op je PS3 kunnen toch persoonlijke bestanden staan? Hoezo heeft Sony daar ook maar iets mee te maken?
...waarbij de enige die toegang had tot de hypervisor Sony is en was
Weet je dat zeker?
de firmware die erop staat kon of had dit al lang kunnen hebben
En? 't Gaat er slechts om of 't rechtsgeldig is danwel moreel verantwoord. Als een rootkit dat nu niet is, dan ook niet een jaar geleden.
Het is danwel van belang of 't werkelijk een rootkit is of niet, natuurlijk.
... en zoals hierboven ook al aangegeven, MS kan dit net zo goed in hun eigen firmware hebben.
Wat wil je hier in vredesnaam mee zeggen? Dat als bedrijf X ergens mee weg komt, bedrijf Y het dan ook mag doen?? Kom op zeg... Weg met die onzin.
eigenlijk is het heel eenvoudig:
als ze niet willen dat je doet met je PS3 wat je wilt, dan moeten ze ze "verhuren" en verzegelen. Dan kunnen ze je in de toekomst ook dingen weigeren als ermee "gefoefeld" is.

Maar zolang je het ding KOOPT, ben je eigenaar en heb je het recht ermee te doen wat je wilt. Het is JOUW eigendom en niemand mag daar zonder voorafgaande toestemming aan komen.

Just my 2 cents
Zolang je je eigen PS3 niet aansluit op een netwerk, waarbij je dus gebruik gaat maken van PSN, heb je niets te vrezen van deze controlemethode en als het je lukt hem te jailbreaken, zal er niemand om malen. Je bent dan heer en meester over je gekochte PS3 en kan ermee doen wat je wil.

Verschil is alleen dat er mensen zijn die van alles zelf willen aanpassen en daarnaast ook gebruik willen maken van PSN voor het online gamen, updaten, enz enz. En daar kom je in de zone waar jij niet te bepalen hebt hoe of wat, want PSN is een product van Sony die je mag gebruiken, als je akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden. 1 van die nieuwe voorwaarden is dus dat ze willen kunnen checken of je legitieme code op je playstation draait.

Als dit in het leven is geroepen om cheats en/of illegale games tegen te gaan, dan heb ik er geen enkel probleem mee dat Sony dit heeft toegepast. Als ik een game aan het spelen ben, dan wil een eerlijk speelveld hebben en niet 1 waar ik wordt afgeslacht door cheatende etterbakjes. Cheaten is al jaren een zorgenkindje op de PC en is in mijn ogen ook deels debet aan de tanende populariteit van PC-gaming. Als de console gamingmarkt nu ook verziekt gaat worden door zielige figuren die niet eerlijk kunnen/willen spelen, dan kan Sony zijn console wel afschrijven, want veel casual gamers zullen dan afhaken.

Als Sony de "rootkit" gebruikt voor privacy schendende zaken is het natuurlijk een zeer slechte zaak. Maar ik hoop dat Sony heeft geleerd van het verleden en wel uitkijkt met teveel controle op de PS3.
Dat is niet waar, Sony's firmware phoned al home bij ELKE connectie met internet.
However, a report by Digital Foundry claims that Sony can take far more drastic measures. Even if you've never signed up for a PSN account, your console will communicate with Sony servers every time it boots up. That initial load process is used to upload error logs, download updates to the "What's New" module, and a list of recently-run applications, including any unauthorized backup manager software.

Sony has yet to ban any consoles for taking advantage of the jailbreak, but the terms and conditions of the PlayStation Network make it clear that Sony has the authority to carry them out. Thanks to the system's constant self-reporting feature, "the company even has the means to irrevocably disable your console should it so wish," rendering affected PS3 consoles unusable, online and off. But will Sony ever use such a drastic measure? And if so, how will the hacker scene retaliate?
http://www.eurogamer.net/...n-theory-psn-jailbreaking
On boot the system contacts the server and uploads the play list etc. this list alone is enough to get anyone that goes online banned as it shows the bootmanger etc. has been running. Here is the list and what they do, I port sniffed this a while ago before I went online with a retail unit >.> because I am not stupid hehe

fus01.ps3.update.playstation.net > Update Server (sys updates)
mercury.dl.playstation.net > What's new ads
nsx.np.dl.playstation.net > playstation store preview
nsx-e.np.dl.playstation.net > ads
(main file exchange connections)
us.np.stun.playstation.net > on boot initiates connection
ena.net.playstation.net > SSLv3 connection after above connection
dus01.ps3.update.playstation.net > secondary update attempt (could force updates)
auth.np.ac.playstation.net > SSLv3 authentication server
(destination servers)
service.playstation.net (has multiple IPs if only the ip address is blocked)
(Error Reporting)
creepo.ww.hl.playstation.net (uploads crash reports etc.)

Almost all connections cannot just be port blocked, the port will continue to increment until it connects, you have to block the entire domains. Also a big point is that ALL computers on your network need to have these blocked not just the PS3's MAC because if you are running a proxy for example to get patches, the computer you proxy to will just allow the connections right out to the open unless all local IPs are blocked from these sites as well.
Wat is niet waar dan? Ik stel in mijn eerste alinea dat als je je PS3 niet aan een netwerk hangt, je kan doen wat je wil. Wil jij me dan eens uitleggen hoe de PS3 call home wil doen als hij NIET aan een netwerk hangt? Gaat ie envelopjes printen en zelf in de TPG brievenbus doen? :+

Ik stelde dat een PS3 die aan een netwerk hangt gebruik maakt van het PSN netwerk, en dat bevestig jij met je quotes. Dat je daar niet specifiek een PSN account voor nodig hebt, dat is een ander verhaal. En dat bevestig noch ontken ik ergens in mijn bovenstaande antwoord.
gelukkig zal het uiteindelijk wel neerkomen op kiezen voor het ding goed en wel boot tussen custom firmware en official firmware.

Je speelt rustig je gekopieerde games via de custom firmware en als je online wilt wissel je naar de officiele firmware.

De custom firmware versleutelt/verstopt zichzelf tijdens het afsluiten et voila, sony is verslagen
et voila? Vooralsnog hebben de hackertjes de grootste moeite eigen code te draaien op 3.56. dualboot? Kan Sony zien... de query is remote aan te passen door sony zonder firmware update. et voila geen PSN. et voila geen nieuwste games.
En daar kom je in de zone waar jij niet te bepalen hebt hoe of wat, want PSN is een product van Sony die je mag gebruiken, als je akkoord gaat met de gebruikersvoorwaarden.
Bullshit! Er kan zoveel in die voorwaarden staan... Als die voorwaarden in een bepaald land niet rechtsgeldig zijn, mag 't gewoon niet. En een rootkit mag waarschijnlijk sowieso al niet in veel landen of althans zou nooit moeten mogen, onder geen enkele voorwaarde, in welk land dan ook. Punt!
Als dit in het leven is geroepen om cheats en/of illegale games tegen te gaan, dan heb ik er geen enkel probleem mee dat Sony dit heeft toegepast.
Het is totaal niet van belang wat de reden is dat het in leven geroepen is... Dat is voor geen ruk voldoende reden, als er ook onzichtbaar andere onoorbare zaken op afstand mee gedaan kunnen worden. En in de toekomst waarschijnlijk ook door malware-schrijvers en andere criminelen.
Het gaat om een maatregel en de gevolgen (voor miljoenen onschuldigen) daarvan zelf, en niet om de aanleiding daartoe.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 25 juli 2024 10:04]

en niemand mag daar zonder voorafgaande toestemming aan kome
Tjag misschien moet je eens beginnen de voorwaarden lezen als je een connectie maakt met het PSN netwerk en waar je akkoord mee moet gaan. Bij bepaalde firmware updates melden ze zelf netjes wanneer er wijzigingen zijn gedaan en waar je terug mee akkoord moet gaan.

Die toestemming hebben de meeste waarschijnlijk al lang gegeven. Het is hetzelfde verhaal met Microsoft die wanneer je online gaat met een gemoddede console ook de mogelijkheid heeft om te bannen.

Hoe denk je dat zij weten wanneer dat is ? Door fairy dust te sprenkelen ? Je kunt dat niet te weten komen zonder dat je weet wat er op de console geïnstalleerd staat. Maar om een of andere duistere reden is dat weer OK... .

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 25 juli 2024 10:04]

dan mijn vraag: als ze mogen controlleren en sturen wat ze willen, zijn ze dan ook niet verplicht om een deel van de bandbreedte te betalen? En mag ik niet kiezen of ik MIJN netwerk wil gebruiken en de rest niet, ZONDER dat te connecteren naar PSN netwerk? Ik wil bijvb een ps3 gebruiken op mijn thuisnetwerkje, maar dat wil niet zeggen dat ik wil dat MIJN bandbreedte/datalimiet eraan gaat omdat (je weet maar nooit) sony graag een copy maakt van mijn fotocollectie!

achja, 't is een moeiilijk gegeven en dat zal het ook altijd blijven vrees ik... software en licenties...b eter open source gaan en dan heb je die miserie niet!

(en begint niet over "jama, wie gaat dat betalen, innovatie, blabla enzovoorts...")
Je bent eigenaar van de hardware maar niet van de software die op de playstation draait die heb je alleen in licentie om te gebruiken voor de doeleinden die sony bepaald heeft. Als je dus volledig zelf wil weten wat je met de hardware doet zal je de playstation software er af moet gooien en er iets op zetten dat je zelf hebt gemaakt of dat door anderen is gemaakt maar waar totaal geen code in zit die door sony is geschreven.
Anoniem: 360198 @ADDG1 februari 2011 15:19
Ben het met je eens, maar ik heb het apparaat gekocht om de nieuwste spellen te spelen en OtherOS te gebruiken... Wat dan???
Vervelend voor je, dan had je de gebruikersovereenkomst even goed moeten lezen. Als je Other OS had willen houden dan had je niet verder moeten updaten dan 3.21 en daar werd je heel duidelijk de keuze en gevolgen voorgehouden. Wil je online gamen en de nieuwste games spelen dan zul je gewoon moeten updaten. Op ieder gamedoosje staat trouwens de minimale firmware beschreven dus ook dan kan je de systeemeisen zien.
Op ieder gamedoosje staat trouwens de minimale firmware beschreven dus ook dan kan je de systeemeisen zien
Yeah right, jij hebt zeker nog geen doosje gezien... Ik heb enkele games die pas ruim na 3.15 zijn uitgekomen (sommige gewonnen) en op geen 1 staat beschreven welke minimale versie je nodig hebt, ofwel je klept uit je nek...

En ook al heb ik de gebruikersvoorwaarden goed gelezen, dan kan ik toch nog steeds niet doen met mijn PS3 waarvoor ik em indertijd gekocht heb, ik kan OF geen nieuwe games meer spelen OF ik kan geen OtherOS gebruiken. Ofwel er is mij iets ontnomen NADAT ik het apparaat gekocht had. Ik vindt het wel grappig om dit soort commentaar te lezen (och wat maakt het uit dat je OtherOS verliest), maar je moet eens proberen na te denken hoe jij je zou voelen als ze bv de gaming deel eruit zouden slopen omdat het teveel risico zou geven dat ze veel minder inkomsten zouden krijgen via hun bluraymovies, nou dan zou je toch ook moord en brand schreeuwen. en dat is dus precies wat er met OtherOS aan de hand is.. En NEE de PS3 is niet in de markt gezet (althans niet in de tijd van OtherOS) als een domme gameconsole, maar als een machine die blurays kan afspelen, OtherOS heeft, mediastreaming en ohja het kan ook nog eens spelletjes afspelen.
Ja ik ben het hier mee eens.
Dat Sony je dwingt om te upgraden naar de laatste firmware vind ik an sich al niet netjes. Dat wil ik gewoon lekker zelf bepalen. Maar goed ze dwingen je daar praktisch toe want je kunt anders niet meer online met al je games (ook de oude games niet).
Dat zou nog overkomelijk zijn, maar nu gaan ze je in zo'n upgrade features afpakken.
En in feite had je die gewoon gekocht. Je kocht een product met een bepaalde feature set (bijvoorbeeld bundle PS3 met Red Dead Redemption) waarmee je een bepaalde game kon spelen en online gaan. Daar heb je netjes voor betaald. En nu dwingt Sony je om een bepaalde update te installeren anders mag je niet meer online. In feite heb je geen keus dan de consequenties van de update te accepteren of je verliest iets waar je gewoon voor betaald hebt. Diefstal???

Er zou een principe uitspraak van een rechter moeten komen of zulke praktijken toegestaan zijn.
En ik weet wel op welke uitspraak ik dan hoop...
Anoniem: 360198 @swopdark1 februari 2011 23:28
Je bedoelt die "rechtsgeldige" gebruikersovereenkomst, die ik ná aankoop van het produkt pas kan lezen??? En waar precies in die "overeenkomst" staat dat ik ooit gedwongen word te kiezen tussen één van de twee functies waar ik voor heb betaald???

Toyota: Mooie auto, hè, maar ik kom ff de motor ophalen..
Heineken: Lekker bier, hè, maar ik kom ff de schuimlaag afzuigen...
Queen: Fijne CD, hè, maar ik kom ff de gitaren uitzetten...

|:(
Zou Sony het dan nooit leren ... deze fout hebben ze al eerder gemaakt, ik ben benieuwd wat de markt nu met de PS3 gaat doen.

Verder, de definitie van een rootkit was destijds een soort van applicatie die ONDER het OS draaide zodat antivirussoftware IN het os, deze niet konden traceren, of in ieder geval zijn best doet om zich te masceren voor de gewone gebruiker. Is in dit geval dan wel sprake van een rootkit, of alleen een soort phone-home-feature...

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 25 juli 2024 10:04]

Inderdaad, ik ben toch erg benieuwd in hoeverre dit wettelijk ook is toegestaan. Ik bedoel je kunt ook foto`s e.d. op je PS3 zetten welke een andere helemaal niet aangaan. m.b.t. de privacy wetgeving kon Sony weleens een dik probleem krijgen zo.

Ze kunnen immers de bestanden bekijken welke op je PS3 staan...

Daarnaast hebben hun het recht niet om zichzelf toegang te verlenen tot een door jou aangeschaft apparaat. Ik zie de eerste rechtzaken weer tegemoet..
ik neem aan dat sony met hashes e.d. scant of er bestanden op staan die bekend zijn als bestanden die het toestaan om illegaal games te spelen. Mogelijk op een manier die vergelijkbaar is met wat een virusscanner doet.
ik neem aan dat sony met hashes e.d. scant of er bestanden op staan die bekend zijn als bestanden die het toestaan om illegaal games te spelen. Mogelijk op een manier die vergelijkbaar is met wat een virusscanner doet.
Het gaat een stukje verder dan wat een virus scanner doet. De programmatuur van een virus scanner is in zekere zin statisch, enkel de virus definities database is het stukje wat ge-update zal worden.

In het geval van deze "rootkit" zal de programmatuur zich compleet kunnen aanpassen. Wanneer de PS3 connectie met het internet maakt download het een willekeurig stukje code, voert dit uit en stuurt eventueel het resultaat terug naar de server. Dit stukje code kan van alles zijn en dit maakt het omzeilen dan ook erg lastig.

Statische checks (zoals die de <AP2.5 XBOX360 uitvoert) kun je als hackert redelijk makelijk omzeilen: Vraagt het om een response code X op basis van challenge Y? Even in een eerder opgeslagen tabelletje kijken en voila. Vraagt hij om een lijstje van alle draaiende processen? Lijst maken en alle processnaampjes die we willen verstoppen eruit halen. Zolang alle type vragen bekend zijn kan er altijd een antwoord gegeven worden, bij dynamische checks is dit natuurlijk een stuk lastiger.

World of Warcraft maakt van deze techniek ook gebruik en was relatief erg succesvol in de strijd tegen botters. Veel botschrijvers hebben de handdoek in de ring gegooid na het uitkomen van Warden. In het begin probeerde ze nog alle checks in kaart te brengen en daar hardcoded antwoorden bij te maken maar dat was dweilen met de kraan open.

[Reactie gewijzigd door Qreed op 25 juli 2024 10:04]

Anoniem: 268141 @Qreed1 februari 2011 16:09
Dat van Warden was en is nog steeds een wettelijk probleem.
Maar, je geeft Blizzard toestemming om je PC te scannen.
Dat van Sony, kun je geen JA of NEE zeggen over dat stukje software.
Warden is in sommige plekken in Europa eigenlijk een illegaal stukje software, maar ja, moet wel eerst iemand een rechtszaak starten omtrent Warden, dan is het feest.
Dat weet je nog helemaal niet. Dat weet je pas als het (hopelijk) daadwerlijk in de ToS geschreven wordt.

Wat een drama allemaal weer om niks. Zal lachen als ook maar één van jullie daadwerkelijk je PS3 niet meer online zet vanwege zoiets als dit.

Maar goed.. heb me mening genoeg gezegd en dit soort "gangster" discussies beginnen me de strot uit te hangen.
ToS is geen wettelijke standaard FYI.
het mag wel in de ToS staan, maar als je de ToS tegen de wetgeving neerlegd, zul je al snel vraagtekens stellen.
Warden is in sommige plekken in Europa eigenlijk een illegaal stukje software
Eigenlijk of echt?
Zolang er geen rechtszaak tegen is gespannen, is het eigenlijk.
Als er iemand in slaagt een rechtszaak te starten ertegen, kan dit nog eens problematisch worden voor Blizzard.
Warden schend namelijk de privacy.
Hoe ik dit weet ?
Ik weet hoe Warden technisch te werk gaat (Emu scene), dus ja ^^
Dit noem ik nu met gelijke maten meten. Maar dan moeten ze niet iedereen over een kam scheren. En alleen die aan pakken die hun console gekraakt hebben. Nu verplichten ze dus dat iedereen gewoon hun deuren open zet. Niet alleen voor sony zelf. Maar ook voor kwaad willende. Goed bezig die sony. Wacht op de eerste rechtzaken tegen sony.
Is er wel sprake van 'deuren openzetten'?

Ik neem aan dat de PS3 zelf de verbinding tot stand zou moeten brengen. Ivm hedendaagse routers lijkt het me bijna ondoenlijk dat Sony (of een willekeurige partij) zomaar op een moment naar keuze kunnen 'aanbellen' bij de PS3 van iemand. Dus een kwaadwillend persoon zou dan verkeer richting Sony moeten zien ombuigen naar zijn PC en vervolgens de PS3 moeten overtuigen dat hij inderdaad een meneer van Sony is. Lijkt mij tricky, maar misschien zit ik er naast, just an educated guess.

Verder ben ik het wel met je eens dat dit soort onzin gewoon niet moet kunnen. De betalende consument wordt wederom slachtoffer van een oorlog tussen hackers en de graaiende corporaties.
Ik neem aan dat in de Playstation Network ToS nu (of binnenkort met een simpele aanpassing) het wettelijk deel ervan wel het één en ander toelaat. Als we het over WoW hebben bijvoorbeeld, daar worden ook al je actieve processen gescand voordat je spelen mag. Blizzard's Warden: http://en.wikipedia.org/wiki/Warden_%28software%29

En nergens wordt er gezegd dat Sony daadwerkelijk je bestanden kan zien. Het kan net zo goed gaan om een ge-automatiseert proces dat alleen controleert op bekende Homebrew bestanden.

Lees toch voor je zoiets zegt allemaal.
Ik heb het artikel gelezen. Ik stel toch niet dat Sony ook daadwerkelijk gaat scannen?

Wat ik bezwaarlijk vind is dit:

Je koopt een apparaat van honderden euro's en halverwege eigent Sony zich het recht toe om allerlei back doors in te bouwen zodat ze maar kunnen blijven controleren of je geen foute dingen doet. Impliciet geeft Sony daarmee aan niemand te vertrouwen.

Dat vind ik lullig tegenover mensen die gewoon eerlijk betalen voor die console en bijbehorende games. Mag dat?
En heb jij de algemenen voorwaarde wel is al helemaal doorgelezen? Daar zal ongetwijfeld een clausule zijn opgenomen waarin staat dat dit mag.

Weet je dit van te voren? Nee maar als jij je console voor de eerste keer opstart dan moet jij deze accepteren. Doe je dit niet, kan jij hem gewoon weer terug brengen naar de winkel.

Dus ja, Sony mag dit.

Overigens de mensen die eerlijk hun spel kopen en normaal omgaan met de console. Wat hebben zij te vrezen? De console zal gewoon functioneren.

Met het vertrouwen ben ik het met je eens. Sterker nog, jij moet maar gewoon vertrouwen dat Sony alleen maar de hash van je bestanden scant en niet alle privacy dingen.
En heb jij de algemenen voorwaarde wel is al helemaal doorgelezen? Daar zal ongetwijfeld een clausule zijn opgenomen waarin staat dat dit mag.
Tuurlijk, ze mogen alles in hun algemene voorwaarden zetten.
Net zoals mijn baas in mijn arbeidscontract mag zetten dat hij me mag vermoorden als ik mijn werk niet goed uitvoer. En dat mag ik ook gewoon tekenen, geen probleem.

Ik ben er alleen niet aan gebonden, omdat het tegen een wet indruist, en als hij me omlegt gaat ie alsnog de cel in.


Als je met je PS3 op je thuisnetwerk kan komen om bestanden af te spelen, dan kan Sony er dus ook bij als ze dat willen, en iedereen die erachter komt hoe ze moeten verbinden met die verborgen service.
Dus als ik leuk een beetje pornootjes wil afdraaien op mijn PS3, kunnen andere mensen hier achter komen door domweg met mijn PS3 te verbinden, en ik kan er niets aan doen?!! Dat is echt onacceptabel vanuit een privacystandpunt.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 25 juli 2024 10:04]

Hoe wil jij je ps3 terug brengen naar de winkel als je voorgaande wel akkoord bent gegaan met de voorwaarden omdat deze gezeik eerder niet had en je dus vrolijk kon spelen enzo. En nou word het steeds moeilijker gemaakt.

Eerst mocht je al geen 3rd party controllers gebruiken, nou kunnen ze je een rootkit installeren, wat nog meer??

Ik heb betaald voor een zeer mooie console om er games erop te spelen. Dat er mensen zijn die die console hacken zal mij een zorg zijn.. maar hoef er als gebruiker er niet onder te lijden. Maar dit is dit geval wel zo..

Enigste wat je nog kan doen is je console verkopen, met erge dikke verlies.. Waar was dit allemaal voor nodig geweest.. Voor mij was het zoiezo de laatste console die ik ook maar aangeraakt hebt ..
Ik geef je helemaal gelijk. Sony is ook erg dom bezig want die patch brickt trouwens een hoop consoles die een opgewaardeerde harde schijf hebben:
Bron: http://www.eurogamer.net/...-patch-halts-hdd-upgrades En dat moest toch een feature zijn Sony? It only does everything, right? Nou het doet alles matig.

Ze brengen haastig allemaal slecht geteste updates uit en elke keer dan WEER dat ellenlange updaten voor nonsens.
Bovendien kan een backdoor juist door hackers misbruikt worden, al helemaal met een ROOT key, welke zo te achterhalen is en overal op het net staat (zie 1 van mijn vorige posts waar ik de 3.56 keys gepost had). Lekker Sony...

Als Sony daadwerkelijk gaat scannen dan gaan ze een hoop rechtszaken tegen zich gespannen krijgen want er is dan geen DMCA om achter te schuilen.

Het is ook duidelijk voor mij dat Sony op geen enkele manier ook nog maar 1 rooie cent van mij krijgt. Niet voor de PS3 en al helemaal niet voor een NGP met weer een ander falend Sony data formaat. Elke keer weer een nieuwe gen die je hele investering in de afgelopen gen een fail maakt. De hoeveelste moet dat nu worden?

De hardware die je koopt is van jou. PlayStation is gewoon finito voor mij en daarmee basta!

[Reactie gewijzigd door Thief op 25 juli 2024 10:04]

Als Sony daadwerkelijk gaat scannen dan gaan ze een hoop rechtszaken tegen zich gespannen krijgen
Ook als ze niet gaan scannen zouden rechtszaken op zijn plaats zijn. Als er een rootkit in zit, kunnen immers ook malware-verspreiders en andere criminelen er mogelijk gebruik van maken.
Misschien moet je dan eerst nog maar eens alles haarfijn doorlezen hoe het precies zit. Misschien moet je dat maar even doen terwijl je Windows of iTunes update loopt..
Of aan je gratis linux zit.
Ga PC gamen.. alles opgelost.
Dat vind ik lullig tegenover mensen die gewoon eerlijk betalen voor die console en bijbehorende games. Mag dat?
Die hoeven toch niets te verbergen?
Of het zou moeten zijn dat ze een hele collectie kinderporno hebben staan op hun ps3...
Ik bepaal liever zelf wat ik wel en niet te verbergen heb dan dat een of ander bedrijf dat voor me doet.
Ik heb niets te verbergen, toch laat ik sony ook mijn huis niet in, waarom dan wel op mijn ps3. En wie zegt dat ze dan ook niet gelijk op mijn andere netwerkschijven kunnen kijken?
Sony heeft je huis niet gemaakt, ze hebben het recht niet om in je huis te komen.

Als je niet akoord gaat met de Terms of Use / Terms of Service van Sony dan moet je niet op het knopje "Akkoord" klikken, zo simpel is het toch.
Sony heeft je huis niet gemaakt, ze hebben het recht niet om in je huis te komen.

Als je niet akoord gaat met de Terms of Use / Terms of Service van Sony dan moet je niet op het knopje "Akkoord" klikken, zo simpel is het toch.
....dat akkoord vervalt deels doordat het NIET door de wet gedekt is.....of denk jij dat de sony het recht heeft om de NL wet te overtreden.....
Sony heeft je huis niet gemaakt, ze hebben het recht niet om in je huis te komen.
Ow. Dus mijn aannemer mag gewoon mijn huis binnenkomen zonder toestemming om een beetje rond te neuzen?

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 25 juli 2024 10:04]

@indostylo: De aannemer heeft mijn huis gebouwd, maar hun mogen nog steeds mij huis niet zomaar binnen? Lijkt me precies hetzelfde verhaal nu met de PS3. Sony heeft de console wel voor je gemaakt, maar is uiteindelijk gewisseld van eigenaar. Jij bepaalt toch de dienst over je persoonlijke eigendommen. De autodealer pakt toch ook niet zomaar even je auto, wanneer deze toevallig even aanstaat.

Daarnaast zit er tegenwoordig al bij een freeware programmaatje zoals ImgBurn een ToU / ToS / EULA van 5 kantjes. Verder staat wetgeving boven zulke 'overeenkomsten', in feite heb je geen keus.

Je koopt je PS3 van €300 en je ziet de ToS/EULA pas wanneer je de halve installatie hebt afgerond. Natuurlijk is alles al uitgepakt van de PS3 en dus niet meer inruilbaar bij de winkel (mocht je niet akkoord gaan). Je wordt gewoon genaaid.

Ik vraag me af hoeveel mensen nou altijd de overeenkomsten lezen..
Ah het wie niks te verbergen heeft, die heeft niks te vrezen argument. Onder dat mom zijn er al vele andere privacy schendende zaken doorgedrukt(dataretentie, id-plicht, cameras op straat om maar wat te noemen).

Het is zo gevaarlijk dat zulke dingen beetje bij beetje maar geaccepteerd worden, want je weet nooit wat de toekomst nog gaat brengen. Lees de geschiedenis er maar op na.

En daar komt het feit nog bij, dat zoals het in het artikel staat het niet puur gaat om bestandjes scannen. om precies te zijn:
stelt de rootkit Sony in staat om op afstand code te starten
Er kan dus werkelijk van alles op afstand uitgevoerd worden, waardoor heel je thuisnetwerk open komt te liggen, en zo'n backdoor lijkt me ook een geweldig doelwit voor hackers om (proberen) uit te buiten. Moet je ook niet aan denken. Je PS3 in een botnet.....

Edit: was als reactie bedoeld op denhond hierboven, is niet helemaal op de goede plek gekomen

[Reactie gewijzigd door Pepperoni op 25 juli 2024 10:04]

Misschien wel hun verzameling foto's met zijn/haar vriend(in) in allerlei pikante posities al dan niet gekleed. En daar heeft Sony dus niks mee te maken. Zelfs niet met de file namen.
[...]

Die hoeven toch niets te verbergen?
Of het zou moeten zijn dat ze een hele collectie kinderporno hebben staan op hun ps3...
Oh, dus nu moet ik mijn collectie privé foto's maar van mijn PS3 afhalen omdat jij vindt dat Sony het recht heeft om mijn PS3 computer te scannen, iets wat ZELFS DE FBI EN ONZE POLITIE NIET ZONDER RECHTERLIJK BEVEL MOGEN UITVOEREN????????

Schandalig vind ik dit.

Als ENORM grote fan van de PS3 vind ik dit echt grote schande van Sony. Zij hebben mij bij deze omgeturnd van een groot voorstander naar een groot tegenstander. Bah, wat een #^%#-bedrijf. Jet begon al met het verwijderen van OtherOS waardoor ik genoodzaakt was mijn yellowdog Linux van de ps3 te gooien. Maar goed, als rasechte playstation freak slikte ik een keer flink en ging weer verder gamen. Maar wat ze me NU toch maken.....

[Reactie gewijzigd door musiman op 25 juli 2024 10:04]

Ik neem aan dat jij niks te verbergen hebt... En toch doe je de voordeur achter je op slot als je het huis uit gaat...
Ik heb niks te verbergen, maar wil graag wel mijn spullen houden. Ik doe mijn deur dan ook niet op slot om mensen niet binnen te laten om rond te neuzen, meer meer met de reden dat ik niet wil dat mensen mijn spullen stelen. En daarbij, mensen hoeven helemaal niet in mijn spullen te neuzen, daar hebben ze niks te zoeken.

Dus het argument dat ik mijn deur op slot doe heeft niks, maar dan ook echt helemaal niks te maken met het feit dat ik dingen te "verbergen" heb.
Ik heb het artikel gelezen. Ik stel toch niet dat Sony ook daadwerkelijk gaat scannen?

Wat ik bezwaarlijk vind is dit:

Je koopt een apparaat van honderden euro's en halverwege eigent Sony zich het recht toe om allerlei back doors in te bouwen zodat ze maar kunnen blijven controleren of je geen foute dingen doet. Impliciet geeft Sony daarmee aan niemand te vertrouwen.

Dat vind ik lullig tegenover mensen die gewoon eerlijk betalen voor die console en bijbehorende games. Mag dat?
Dan heb je nog altijd 4 opties:
1) Je koopt geen PS3
2) Je gaat met de PS3 niet online
3) Je patched de PS3 niet
4) Je verkoopt de PS3
Sony verplicht je niet om een PS3 te kopen of te gebruiken laat staan te upgraden naar de nieuwste firmware.

Zo te zien is er veel fanboyism gaande... :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 10:04]

Ps3 heb ik al en dit was toen geen onderdeel van de deal. Wil ik blijven spelen dan moet ik akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden.

Ik ben nu eigenlijk van plan om dat dus nu niet meer te doen, maar dat maakt dus mijn console ineens veel minder bruikbaar dan waarvoor ik hem gekocht hebt. Ik voel mij nu dus echt gedupeerd.... Mijn PS3 is ineens niet veel meer waard voor me. (en nee ik ga hem niet aan jou geven)

Ik denk dat het eens tijd wordt voor een rechterlijke toetsing, kassa, consumentenbond,...... pak dit eens aan!!!!!

[Reactie gewijzigd door realseal op 25 juli 2024 10:04]

Zo te zien is er veel fanboyism gaande... :)
Ik ben niet een fanboy van het een of het ander maar Sony heeft voor mij toentertijd afgedaan met de BMG rootkit affaire. Sindsdien heb ik geen Sony product meer gekocht en ben ik altijd voor een concurrerend merk gegaan voorzover ik aankopen in die branches deed.

Nu ben ik de laatste tijd op zoek naar een nieuwe game console, en kijk daarbij de kat een beetje uit de boom. Een van de gedachten die voorbij kwam is dus om de PS3 aan te schaffen (al dan niet tweedehands) en Sony een kans te geven. Phat chance dat dat nog gebeurt na bovenstaand bericht.

De aard van het beestje toont zich wederom, en het lelijke mormel dat zich Sony noemt is in al die jaren geen spat veranderd. Doe mij maar een producent die zijn consumenten wel op waarde weet te schatten.

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 25 juli 2024 10:04]

@CptChaos
Wat je hier zegt is niet helemaal waar. Sony kan wel degelijk verplichten om de nieuwste software te installeren. Er zijn genoeg games die ik wilde spelen die aangaven eerst de meest recente versie van de firmware nodig hadden, doe je dat niet, kun je de games simpelweg niet spelen.

Ergens snap ik Sony wel, want het hacken van de PS3 is natuurlijk ook uit den boze, vind ik ten minste. Wel vind ik dat Sony de optie om een ander OS te installeren niet had mogen verwijderen.

Ik vind het wel uit den boze dat Sony middels deze rootkit van alles zou kunnen doen op je PS3. Hopelijk gebruikte deze rootkit bepaalde poorten, zodat je die eenvoudig dicht kunt zetten op je netwerk, dat zou wel ideaal zijn :)
De firmware bevat een rootkit waarmee Sony op afstand kan controleren welke bestanden zich op de console bevinden.
Lees zelf wat je zegt?
Dat zegt toch verder niks? Je kan hetzelfde zeggen over Blizzard's Warden en die kan ook niet dat lezen waar het niet voor bestemd is, ook wordt de data automatisch gecontroleerd, niet door één of andere medewerker zelf.
hurr ... zou het niet lache zijn als de hackers er straks achterkomen om misbruik te maken van deze rootkit, en juist zo hun eigen code op een console kan draaien, en daar juist weer homebrew mee beschikbaar te maken? Het enge zit hem denk ik alleen dat een remote user dit dan doet, dus in theorie zou een willekeurig persoon zich toegang kunnen verschaffen tot een ps3...
Wat ik hoop waar hackers achter komen...

Een alternatief voor PSN. Ze hebben nu de PS3 gekraakt en dus zou het hele ding open liggen om aan te passen. Zou het niet mogelijk zijn een gejailbreakte PS3 te laten connecten met een andere server dan PSN? En op deze manier dus gewoon online kunnen gamen zonder involvement van Sony?

Hierdoor zou je Sony compleet buiten spel kunnen zetten. Hun enige leverage is dan weg. Door dit soort acties is dat dan eigen schuld, dikke bult!
leuk, een online gaming netwerk wat vol zit met hackers...
in theorie zou het kunnen, in de praktijk denk ik niet dat er zoveel mensen zijn die een snel en laggvrij alternatief op gaan zetten, al was het alleen al vanwege de kosten
Een virusscanner installeer je zelf en gewild. Een rootkit zoals dit niet ;)

Sony is weer goed bezig :/ *sarcasm*
Slaat nergens op.

Als je niet online gaat hoef je dit niet te installeren. Wou je zeggen dat Sony PS3 software erop zet om 3D BluRay Discs af te kunnen spelen ook ongewild is? Waarom klaagt daar dan niemand om?

Er zit een heel groot verschil tussen je apparaat gebruiken en met je apparaat op Sony's netwerk inloggen.
Ook als je niet online wilt gaan kan deze rootkit je het leven zuur maken, ze zorgen er immers voor dat je voor sommige games een firmware update moet hebben om ze te spelen.

Het zou me niet verbazen als dit juist piraterij in de hand gaat werken, immers: je koopt legaal een spel en gebruikt de hack om homebrew te draaien, je zou dan kunnen worden gebannned oid en dus door legitiem gebruik de bruikbaarheid van je console laten beperken door sony waardoor je als je gewoon offline wilt gamen (online gamen doe ik wel op een pc) wel gedwongen wordt gekraakte versies van games te gaan gebruiken, iets wat ik meteen zou doen indien zo'n situatie zich zou voordoen.
Richard Stallman (EFF) heeft daar een mooi onderscheid in weten te maken. Features en anti-features. Een feature is iets waar je gebruikers op zitten te wachten en moeite kost om te implementeren. Een anti-feature is iets waarvoor je moeite moet doen om je gebruikers te vervelen.

Daarom hoor je niks bij de 3d bluray en wel bij rootkits die gaan controleren of je niks doet wat Sony niet aanstaat.
Helaas, met een virusscanner laat je het toe.
Sony wilde dit stilletjes toevoegen, en de gebruiker kan dit niet AAN of UIT zetten.
Dus dit is wettelijk een probleem voor Sony in de Europese markt.
ik neem aan dat sony met hashes e.d. scant of er bestanden op staan...
Als Sony dat (nu) kan, dan zal ook iemand anders (een hacker, cracker, en daarna 'de community') dat uiteindelijk waarschijnlijk óók kunnen. Vanwege dit simpele feit heeft Sony wederom de deur opengezet voor virussen en ander crimineel misbruik.

Een blunder van jewelste... Al denk ik dat Sony daar zelf absoluut niet zo over denkt, óók niet nadat er inderdaad misbruik van gemaakt blijkt te worden.
Dat zal wel meevallen, het lijkt mij sterk dat Sony echt toegang krijgt tot jouw bestanden en de boel kan bekijken. De controle van die bestanden zal zeer waarschijnlijk met een bepaald code/algoritme gebeuren die simpel controleert of de bestanden aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat volgens mij dan ook om het zoeken naar aangepaste systemfiles welke aan zouden kunnen tonen dat de boel hacked/rooted is, niet om je persoonlijke bestanden. Er wordt dan ook niet daadwerkelijk homebrew aangewezen, maar er zal bepaalde code aangepast moeten worden om homebrew mogelijk te maken, dat zal het punt van controle zijn (of dat lijkt mij de beste/makkelijkste/snelste manier van controle.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 25 juli 2024 10:04]

ik denk dat het er niet zozeer om gaat wat ze doen, maar wat ze potentieel kunnen doen. Met de rootkit kunnen ze potentieel al je bestanden bekijken/bewerken/kopieren/verwijderen. Dit is natuurlijk best wel een inbreuk op privacy.
Hiermee kun je dus ook de andere kant op redeneren.
Wat is het potentiële gevaar van gehackte systemen waar Sony niets mee doet? Het bied een ingang voor mensen die online oneerlijk willen spelen.

Dus de afweging wordt dan: welk potentieel is gevaarlijker? "Which is the lesser of two evils?" De potentie van misbruik door Sony met hun rootkit of de potentie van veel cheaters door hacks?

Dan heb ik persoonlijk meer vertrouwen in Sony. Wie heeft er zich nooit rot geërgerd aan cheaters die soms hele spellen kunnen verzieken. Als er niks tegen wordt gedaan spreidt het zich uit als een ziekte. Kijk maar eens naar de dagen van Counter-Strike (1.1 - 1.6).

Rootkits zijn geen gewenste stukjes software, dat begrijp ik ook. Maar soms heiligt het doel de middelen. En hier moet de discussie dan ook over gaan.
Maar er zijn ook andere en gebruiksvriendelijkere mogelijkheden om cheaters tegen te houden. Anti-cheat software om te beginnen. Dedicated servers voor alle games zou ook veel oplossen want admins zullen zonder extra kosten hun servers proper houden.
Als Sony een rootkit aanbrengt biedt dat in potentie de mogelijkheid voor iemand anders dan Sony om daar ook gebruik van te maken. Straks vindt een hacker uit hoe hij via de rootkit van Sony de bestanden op jouw PS kan benaderen. Lekker dan...

Het doel heiligt de middelen? Ik dacht het niet. Sony gaat hiermee zwaar over de schreef!
LOL; dus volgens jou 'heiligt' een paar cheaters het rootkit-middel ?
De implicaties van 'full remote access' zonder expliciete toestemming bij de aanschaf van het apparaat zijn echt vele malen groter, zowel juridisch als technisch; ofwel:

[ ] Geschikt
[X] Ongeschikt ...
Ik ben een betalende PS3 gebruiker en ik zie liever dat Sony de boel dichtgooit dan een hacker. Een hacker met de rootkey kan net zo goed homebrew rootkits installeren op machines.

De rootkey van Sony lekt uit: iedereen blij.
Hackers maken illegale downloads van games beschikbaar: iedereen blij.
Hackers maken mods voor online games: niemand blij.
Sony maakt rootkit om eventueel hackers tegen te houden: niemand blij.

Hierboven en onder lees je veel reakties van mensen die zeggen dat ze nu gedupeerd worden door Sony doordat die het systeem onaangekondigd aanpast en dat dat niet in de verkoopovereenkomst stond (en al stond het er wel dan zou het niet rechtsgeldig zijn). Evenzo ben ik ook een betalende gebruiker die de PS3 voor zijn core-business heeft gekocht, namelijk het spelen van games. En dat heeft 99,999% van de PS3 als reden gehad om de console te kopen.

Sony is dus aan die grootste groep mensen gewoon verplicht zijn best te doen om het gat te dichten en het systeem schoon te houden. Dat de rootkit dan 1 van de stappen moet zijn dat neem ik voor lief.
...Evenzo ben ik ook een betalende gebruiker die de PS3 voor zijn core-business heeft gekocht, namelijk het spelen van games. En dat heeft 99,999% van de PS3 als reden gehad om de console te kopen.
Hoe weet jij ineens zo zeker dat van de 100.000 ps3 kopers er maar één is die meer dan alleen games wil doen op de ps3? Dus bijna niemand wilde de ps3 hebben voor zowel gamen als beheer van foto's, muziek en video, internetten, otherOS, dvd en vooral bluray speler etc etc?
Volgens mij hoor jij bij de minderheidsgroep die de ps3 misbruikt als spelletjescomputer en de volle potentie van het apparaat ongebruikt laat.

Het is gewoon schandalig dat Sony straks de mogelijkheid heeft in te breken in mijn (ja, MIJN) playstation waar ik al mijn privé foto's en video's van mijn gezin op heb staan en die ik gebruik voor het afspelen van mijn (ja, MIJN) eigengemaakte muziek waarvan ik niet wil dat iemand het kan kopiëren ivm copyright. En dan nog het risico dat die achterdeur ook nog eens exploited zou kunnen worden door criminelen wanneer deze ook volledig opengebroken wordt. Ik moet nu bang worden dat Sony medewerkers (of de criminelen) foto's van mijn dochter die in bad zit gaan bekijken en wellicht zelfs op internet plaatsen terwijl ik mij van geen kwaad bewust ben, netjes al mijn games voor de ps heb gekocht, mij houd aan het doel waar de PS3 voor bedoeld is, namelijk die van universele multimediale spelcomputer.
LOL; dus volgens jou 'heiligt' een paar cheaters het rootkit-middel ?
Het ergste is dat de rootkey niet eens het cheaten mogelijk maakt, dat ligt meer aan de games.
Rootkits zijn geen gewenste stukjes software, dat begrijp ik ook. Maar soms heiligt het doel de middelen. En hier moet de discussie dan ook over gaan.
De uitkomst van die discussie is bij voorbaat al duidelijk: het doel heiligt hier absoluut niet de middelen.
Zeker, ik ben persoonlijk langzamerhand een beetje klaar met Sony.

Op de dag dat het gereleased werd een PS3 (60GB) gekocht.
Helaas zonder 100% hardwarematige backwards compatibiliteit, maar sony beloofde dat de softwarematige BC nog doorontwikkeld zou worden en niet onder zou doen voor de hardwarematige ondersteuning die bijv de japanners wel hebben.


helaas moet ik zeggen dat dat vies tegen viel, veel van mn favoriete games zoals jak&daxter zijn nog steeds onspeelbaar. Echter heb ik toen wel de hoofdprijs voor de console betaalt met de belofte dat het goed zou komen. (DOM DOM DOM ik weet het).
Momenteel is echter de BC zelfs helemaal verdwenen, en wanneer mijn PS3 kapot gaat kan ik een nieuwe kopen, of kan sony gewoon een veel te hoge prijs vragen voor de reparatie omdat je toch geen nieuwe PS3 meer met PS2 BC kan kopen..

Dan nog de mogelijkheid om linux te installeren. Als programmeur die ook met Assembly stoeit is dan de cell CPU een heel leuk speeltje om goedkoop toch eens met een wat complexere CPU te spelen (ook al is bepaalde functionaliteit geblokkeerd).
Dat werd zelfs compleet afgenomen.

Het PSN dat als gratis geadverteerd werd en waarvan aangegeven werd dat gewoon iedereen tegelijk toegang kreeg tot demo's en dergelijke in tegenstelling tot xbox live heeft intussen ook een betaalde variant gekregen waarbij je moet betalen voor exclusieve toegang tot beta's/demo's.. Die niet betalende leden pas later of zelfs helemaal niet krijgen.

En dan nu nog een rootkit waarmee sony van alles op mn console kan uitspoken, en aangezien de firmware al uitgebreid gehackt is en gedisassembled zal zijn kan men goed bestuderen hoe de rootkit in mekaar zit en kan een hacker het misschien zelfs wel gaan benutten om mijn thuisnetwerk van binnnenuit aan te vallen. Nee bedankt sony....

Ik ben er even klaar mee, en zal dan ook de komende generatie hoogst waarschijnlijk geen sony spelcomputer meer kopen.... Omdat ik sony/playstation producten slecht vind? NEE, maar om mn ongenoegen te uiten over hoe ik als betalende klant behandeld word door sony.

Ik ben het zat.
Anoniem: 377443 @VNA92161 februari 2011 15:10
"Dat werd zelfs compleet afgenomen."
Als het zo belangrijk was, installeerde je de update toch gewoon niet? De update gaf zelfs de expliciete melding dat die feature weggehaald werd...

"veel van mn favoriete games zoals jak&daxter zijn nog steeds onspeelbaar."
Welke jak&daxter deel? Degene die ik hier probeer werkt. En anders kan je altijd je ps2 terug aansluiten...

"Het PSN dat als gratis geadverteerd werd en waarvan aangegeven werd dat gewoon iedereen tegelijk toegang kreeg tot demo's en dergelijke in tegenstelling tot xbox live heeft intussen ook een betaalde variant gekregen waarbij je moet betalen voor exclusieve toegang tot beta's/demo's.. Die niet betalende leden pas later of zelfs helemaal niet krijgen."
PSN is nog steeds even gratis, het enige dat betalende leden krijgen eerder toegang tot beta's en demo's. Maar uiteindelijk komen worden de demo's beschikbaar voor iedereen hoor. Verder kunnen betalende leden 'automatisch downloaden' en binnenkort misschien de mogelijkheid om hun save games in de 'cloud' te bewaren. Niet echt redenen om een te gaan betalen... Voor de gratis gebruiker is PSN momenteel dus niet echt veranderd...

"En dan nu nog een rootkit waarmee"
Als ik de comments verderop goed begrijp heeft de xbox360 dit al lang. (weet het zelf niet aangezien ik geen xbox heb) Ga je je ook niets meer van microsoft kopen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 377443 op 25 juli 2024 10:04]

Die update niet installeren was ook geen optie, after all is het boven alles een gameconsole waar je 700 euro (of iets in die richting was het) voor neer hebt geteld. Dan kun is het zwaar zonde om daar de nieuwste games niet op te kunnen spelen en niet meer online te kunnen gamen.

van Jak & Daxter is het het 1e deel, daarmee kan ik al niet voorbij het eerste (tutorial eilandje) komen omdat zodra je met blue eco in contact komt het spel eventjes traag loopt voor een paar sec, en dan crasht. Mn PS2 terug aansluiten is geen echte optie, de PS3 was gekocht als vervanger van mn versleten (continu disk errors) PS2.

edit 18:37: even een linkje toegevoegd naar een youtube video die het probleem met J&D laat zien, overigens is de persoon in de video al verder gekomen dan ik, bij mij crasht hij echt, bij hem remt het alleen maar af. skippen naar 6:30 : http://www.youtube.com/watch?v=nCONdRpeT2k

en dan is er nog een die laat zien waar het bij mij persoonlijk helemaal vastloopt: http://www.youtube.com/wa...fV819Mve0&feature=related
En zo zijn er nog talloze video's te vinden voor J&D en ratchet & clank etc

nog een edit: even een link naar een ratchet & clank video toegevoegd:
http://www.youtube.com/watch?v=fJip_D8DtNE << even skippen naar 2:40
Idd top backwards compatibility hoor..

PSN is nog wel even gratis, maar sony heeft voor en tijdens de launch van de PS3 microsoft voor gek verklaart omdat ze wel onderscheid maakten in betalende en niet betalende leden en verklaarde sony nog dat dat bij PSN nooit zou gebeuren. Overigens is dat ook van toepassing op backwards compatibiliteit van de PS2 games. Microsoft werd voor gek verklaard omdat bij hun de BC op een "per game basis" zou zijn en dus niet alle games zouden worden ondersteund. Sony heeft er continu mee rondgelopen dat dat belachelijk was en dat de PS3 wel 99%-100% BC zou hebben. Intussen heeft microsoft betere BC dan sony.

Het kan wel zijn dat de 360 het ook heeft, ik heb iig geen 360, en zou het niet kunnen bevestigen of ontkennen. Ik geef niet aan dat ik nooit meer iets van sony zou kopen, ik geef aan dat ik geen spelcomputer meer van ze ga kopen van de volgende generatie puur omdat ze de betalende klanten deze generatie knudde behandelen.
Laat ze eerst maar eens bewijzen dat de consument op 1 staat ipv de "all mighty $"

Laat ze maar eens gaan luisteren naar de klanten ipv allerlei BS features toevoegen en de dingen die de community wel wil hebben niet toevoegen.
De PS1 en 2 waren prima apparaten en werden goed ondersteund, maar met de PS3 zijn ze echt de verkeerde weg ingeslagen, en ik hoop dan ook dat ze daar op afgestraft gaan worden, al betwijfel ik dat.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 25 juli 2024 10:04]

Het was idd niet netjes van sony dat ze BC verwijdert hebben maar daardoor hebben ze wel de prijs van de console kunnen verlagen iets wat ik hun helemaal niet kwalijk neem.

Verder vind ik al die security updates van sony helemaal niet erg, als ik online speel doe ik dat voor mijn vermaak en dan wil ik niet dat mijn cod spelletje verpest wordt door een paar infantiele hackers of dat het trophy systeem kapot gemaakt wordt.
Dat is leuk voor de mensen die daarna later een goedkope PS3 hebben kunnen kopen, maar voor de mensen die de volle mep betaalt hebben en die de belofte hebben gehad dat het goed ondersteund zou worden is het wel even een naaistreek, dan hadden ze gewoon niet eerst moeten beloven dat ze het goed zouden ondersteunen.
Groot voordeel van die key die vrijgekomen is, is dat ook de rootkit functionaliteit eruit gehackt kan worden, zonder dat Sony iets doorheeft.

Vrijheid & Privacy zijn twee zwaar onderschatte verworvenheden tegenwoordig.
Vergeet ook de firmware niet, waarmee 3rd party controllers onbruikbaar werden gemaakt voor de console omdat ze zogenaamd in de brand konden vliegen..
Tja, het is ook nooit goed he,....
je wil wel eerlijk een spelletje spelen zonder door cheaters te worden afgeschoten, maar een rootkit gaat iets te ver...

Om eerlijk te zijn vind ik het ook ver gaan, maar misschien gaan ze het wel gebruiken bij bepaalde games, als je daar aan mee wil gaan doen op internet, dit om te controleren of je niet aan het cheaten bent, als ze dan een waarschuwing voor af geven dan kan ik het nut er nog wel van inzien.
Het "cheaten" verhaal betreft aangepaste savegames en heeft niets van doen met het jailbreaken van PS3's.
Niet noodzakelijk, doordat de keys op straat liggen kunnen mensen ook in de game iso's bijvoorbeeld textures en dergelijke gaan vervangen waardoor je bijv oranje poppetjes als tegenstanders hebt in MP games, waardoor ze makkelijk te vinden zijn, of modellen met "spikes" dr aan zodat je ze door objecten heen kan zien.. Ook dat soort dingen zouden mogelijk zijn door deze hack.
Idd, belangrijk om daarbij te vermelden is dat het op die manier een vrijwel ondetecteerbare manier van cheaten is, omdat de textures bij de andere gamers er wel normaal uitzien. Cheaters die dat doen via savegame editing etc, die vallen op een gegeven moment wel door de mand... maar als dit open komt te liggen, dan vrees ik idd dat een heleboel games flink verziekt gaan worden.
En dan nog ligt het probleem in eerste instantie bij de fabrikant van de videogame die de game gewoon niet cheat-bestending geschreven hebben.

Visibility hacks mbv textures? Die halen natuurlijk niets uit als vanaf de server de coordinaten van daar onzichtbaar geachte spelers niet eens naar een (cheatende) client doorgestuurd worden. Om maar eens iets te noemen.

Developers zijn gewoon lui en nemen aan dat mensen niet met dat soort dingen kunnen modderen, omdat het systeem toch wel gesloten is.
Dit heeft ook weinig met coordinaten te maken, dit heeft te maken met wat op dat moment zichtbaar is op jouw scherm, de manier hoe jouw client jouw beeld rendert.

Als er een player in beeld is, wordt daar een bepaalde texture voor gebruikt. Als jij die licht-paars maakt, moet je maar eens opletten hoe dat afsteekt. En daar doe je helemaal niets tegen.

Jaren gelee deden wij dit in Quake 2 (of 1, ben even niet zeker) ook vaker, weet het exacte console commando niet meer, maar de textures van players werden (voor jouw client) veel lichter gemaakt (alsof de persoon lcht gaf), zodat het makkelijker was om iemand in een donkere hal te zien. Ook een vorm van client-side 'cheaten'.
Visibility hacks mbv textures? Die halen natuurlijk niets uit als vanaf de server de coordinaten van daar onzichtbaar geachte spelers niet eens naar een (cheatende) client doorgestuurd worden. Om maar eens iets te noemen.
Ik ben het ermee eens dat de server compleet onzichtbare gegevens ook niet naar de client zou moeten sturen. Echter, tegenwoordig is bijvoorbeeld camouflage niet onbelangrijk in online shooters, en dan zal de client toch wel de verstopte tegenstander moeten tekenen.
Misschien een idee om dat soort zaken vervolgens te laten controleren door de client software ipv de console, net als bij het weghalen van de linux support vanwege de hypervisor bugs voelt het beetje als een luie oplossing.
Succes als je iedere keer als je een game start op de BR disk 1-10 GByte aan data moet gaan checken. De meeste gamers trippen al wanneer er 1-2 min geinstalleerd moet worden, laat staan iedere keer bij het starten van de game 10-20 minuten. Bij PC games word dit wel gedaan, maar daar is de doorvoersnelheid een stuk hoger en wordt er een stuk minder streamend geladen. In principe zou de gebruiker de content van de BR niet aan moeten kunnen passen, en dus was het tot dusver niet nodig.

Je kan moeilijk onder het spelen de content gaan checken, dat trekt het apparaat al helemaal niet helaas :X

Dus zou de enige oplossing zijn, alle data installeren naar de harddisk en langere laadtijden hebben, of alleen gericht zoeken naar bekende modificaties met als gevolg dat je altijd achter de cheaters aan loopt.

De beste oplossing zou zijn om gewoon games/firmware met een andere key te gaan signen/encrypten. En voor de oude games een check met data op de BR drive forceren.
Lijkt inderdaad veel op computer vrede breuk.

Ook heb je de browser op je PS3, je kunt je PS3 als wifi spot gebruiken dus in principe kunnen ze ook bij jou het netwerk op, of te wel een gemiddelde kwaadwillende hacker zou zeer tevreden zijn als ze dit konden exploiten.
Joh, dit doen PC games al JAREN dus ik begrijp het gezeur niet zo.
rootkits? Dacht het toch niet, er is ooit een incident geweest en dat was, je raad het al, Sony.
Starforce was een beruchte copy beveiliging dat nog een stapje verder ging dan dat.
VAC en Punkbuster doen bijvoorbeeld ook hashes en werkgeheugen scannen tegen cheats.
Lokaal scannen en hashes vergelijken is iets heel anders dan op afstand toegang krijgen tot het volledige systeem.
games niet maar adobe doet het geloof ik wel
Ze kunnen zelfs meekijken in je kamer zodra je eyetoy aangesloten staat. En meeluisteren met alles wat er gezegd wordt.

Dit vindt ik wel heel onwenselijk. Dat dit kan gebeuren zonder medeweten van de gebruiker is gevaarlijk. Vooral als er organisaties zijn die dik geld neerleggen voor die content/ of in staat zijn ver te gaan met bedreigen. Dit moet echt verboden worden.
En daarom ga je dus na elke patch akkoord met een user agreement. De software is en blijft eigendom van Sony, jij gebruikt die alleen.

En dat Sony jouw foto's zou kunnen zien wil nog niet zeggen dat dat ook gebeurt.
Ik verwacht dat Sony dit alleen zal gebruiken om na te gaan of er een jailbreak of andere illegale software draait.

Wettelijk allemaal compleet legaal, dus eventuele lawsuits veranderen heel snel in lawlsuits :P
Ik wordt schijtziek van dat gezeik op sony en iedereen die geld probeerd te verdienen. ga liever lopen zeiken op die kut hackers. sony kan hier niks aan doen. en wat wil je in hemelsnaam geheim houden voor sony??

Die paar vakantie foto's? Voor de rest zou ik niet weten wat voor gore ranzigheid jij anders op je PS3 zou willen zetten van jezelf die niemand mag weten. En net of het iemand intresseerd bij sony wat voor foto's jij op je console hebt staan. Net of iemand miljoenen foto's gaat zitten bekijken die volgens jou worden gekopieerd door de sony servers.... Yeah right!

Mensen die lopen te zeiken hierover zijn 99% van de gevallen zelf van die klote krakers die onbetaald games spelen op de PS3. en dat gekopieer moet onderhand eens afgelopen zijn. Dus een zeer goede zet!

bannen die flikkers! voor nu en voor alle komende Playstations en portables. Het wordt eens tijd voor harde maatregelen anders zijn er over 10 jaar niet eens game consoles meer. Nintendo is zo ook al naar de klote geholpen! Goed zo jongens!!! lekker blijven downloaden en kraken met zijn allen!
Lees je wel waarmee je akkoord gaat wanneer je een console installeert/plaatst?

In de console zelf (of in het boekje, weet het niet meer) staat toch duidelijk de rechten die sony voor zich wil houden. 1 daarvan is dat je het apparaat NIET KOOPT.

Je hebt betaald voor een licentie op het apparaat, en mag dus de console niet aanpassen of illegale dingen mee doen. Ook geeft dit hen het recht om verbinding te hebben met HUN console, en wat jij (foto's/.../...) op HUN console opslaat (aangezien het niet jouw apparaat is), maar dit staat niet expliciet vermeld.

Ik denk dat het bij bijna alle consoles zo is dat er staat dat je enkel een "licentie" krijgt op het gebruik van het apparaat wanneer je tot de aankoop overgaat.

Maar bijna niemand leest de regels wanneer men een account aanmaakt, of ergens akkoord mee moet gaan (ik ook bijna nooit trouwens), omdat dit meestal een tekst is waar je een uur of langer aan kan lezen, en dat dit bij veel apparaten overeen komt.

Spijtig genoeg zijn het de verschillen die tellen.

Zo is het altijd al geweest, ook met de xbox/xbox360
Sony mag alles van mijn console weten en opvragen als ze daarmee het hacken/cheaten kunnen in bannen. Bedoel dat is toch het belangrijkste van een spelcomputer; spelen van spelletjes (zonder cheaters).
Dat ze dat bij jouw mogen weten betekent niet dat iedereen dat wilt, het is en blijft jouw PS3 en daar kunen jouw privebestanden op staan waar Sony niks mee te maken heeft. Ik vind het dan ook ronduit dom van Sony dat ze dit nog steeds proberen tegen te werken, het kost bakken met geld en moeite, en het wordt uiteindelijk toch wel gekraakt.
het zal ooit wel een keertje gehacked worden, maar hoelanger dat ze het kunnen uitstellen hoe beter. En het heeft toch wel een tijdje geduurd eer dat ze de ps3 gehacked hadden.
Lees er anders even de gebruiksovereenkomst even op na. Sony weet wel wat het doet.

En ja, het kost hen veel geld. Maat de PS3 is de console waarbij eigenaren gemiddeld genomen het meeste games bezitten. Hoe zou dat komen denk je? En is het niet normaal dat men dit zo wenst te behouden?
Volgens mij heeft de xbox 360 nog steeds de hoogste attach rate van alle consoles.
http://www.gamasutra.com/..._PS3_Supply_Improving.php
Misschien inmiddels niet meer.
Ja, dat zal wel flink veranderen in een half jaar, terwijl de console's allemaal al 4? jaar oud zijn. Denk niet dat het 'ineens' is omgeslagen, helemaal niet sinds je nu wel gekraakte games kan draaien op een PS3.
in dit halve jaar zullen hooguit de stats van ps3 slechter geworden zijn, vanwege de rootkey
Fout! De x360 is de console met de hoogste attach rate, dus het hoogst aantal games per console. Check your facts ...
De gebruikersovereenkomst lezen gaat niet lukken aangezien ik geen PS3 heb, en ik snap best dat er veel PS3-games worden verkocht omdat het zo lang duurde voordat het werd gekraakt, maar nu dat eenmaal gebeurt is is het nauwelijks meer te stoppen, aangezien de mensen die hun PS3-games downloaden hier nu gok ik toch al mee begonnen zijn, en dus weten dat zij niet meer moeten updaten om daar me door te kunnen gaan.

En natuurlijk vind ik dat ze wel het recht hebben om te zorgen dat er geen games illegaal gedownload worden, maar een rootkit installeren met een update vind ik toch echt te ver gaan.
Cheaten wordt veroorzaakt door ontwerpfouten in de software en in de (dedicated) servers, dit is een disproportionele actie om een probleem op te lossen wat een andere oorzaak heeft.

Als dit apple was geweest had iedereen moord en brand geschreeuwd, nu praat een groot gedeelte van de mensen het goed..
Dit is appelen met peren vergelijken

De vorige type rootkit heeft niets met de huidige te maken, daar werd iets geinstalleerd wat niets met het geheel te maken had terwijl de eindgebruiker er niet over werd ingelicht

hier onderneemt Sony actie tegen een inbraak op hun eigen systeem om misbruik te voorkomen.

Ik begrijp de commotie niet, online AV doet hetzelfde, ook anti cheat

als de gebruiker deze anti hackware, want dat is het, installeert dan is dat zjin keuze
xbox360 heeft het al langer (lees eula)
Zie. ook de bron
For those who are curious about the new PS3 security, it seems Sony has implemented something in 3.56 I mentioned here a few weeks ago that is the same as Microsoft uses to detect and ban 360's.
De definitie van een rootkit is een toolset die de standaard unix administratieve tools aanpast of vervangt zodat root access (verborgen) verkregen kan worden. Het gaat niet per definitie om cloaking door virussen, al maken die wel veel gebruik van deze techniek.
lol, dat rootkit verhaal op cd's was ook het eerste waar ik aan moest denken toen ik het artikel las. enig voordeel in dit geval is dat het niet je hele priveleven (foto's, brieven, enz.) op straat komt te liggen.
of je moet je ps3 in een netwerk hebben zitten waardoor ze er alsnog in kunnen.

ik snap best dat ze hacken tegen willen gaan maar waarom op deze manier... ze schijnen maar niet te begrijpen dat als er ook maar iets mis gaat ze de hele publijke opinie tegen zich krijgen!

ze leren het ook nooit |:(

[Reactie gewijzigd door A4-tje op 25 juli 2024 10:04]

Wat de markt met de PS3 gaat doen? Game on natuurlijk. Wat kan mij het schelen wat Sony allemaal op mijn PS3 vind. Alles wat er op staat zijn toch maar savegames en gamedata
Na de vorige rootkit heb ik inderdaad een aantal jaren geen sony spul meer gekocht. Tot mijn telefoon twee jaar terug.

Nu zal mijn volgende telefoon dus weer geen sony zijn. En de TV die ik zou aanschaffen dus ook niet. Tja het zal wel in de aard van het bedrijf zitten.

Zelf ben ik niet zo een Microsoft fan, maar je kunt veel van MS zeggen, ze gaan wel een stuk beter met privacy om dan Sony en Google.

edit: ik begrijp dat MS dus ook dezelfde trucken uithaalt.

hmmm, dan blijft er weinig over als je een console of telefoon wil kopen.

[Reactie gewijzigd door Tout op 25 juli 2024 10:04]

Ik hoop dat je wel door hebt dat jij de enige bent die daar last van ondervindt? Principes kunnen heel mooi zijn, maar ook heel erg misplaatst. Als het op leven en dood aan komt is het prima, maar als consument?

Stel je voor dat de volgende keer dat je iets wilt kopen, Sony de allerbeste koop heeft. Ga je dan toch iets van een ander merk kopen? Dat is niet principieel, maar dom. Dit zijn geen zaken van leven en dood, maar gaan over artikelen die gemaakt worden door mensen die je niet kent. Hoe belangrijk is het dat hun principes dezelfde zijn als de jouwe? Eet je ook geen vlees meer van Slager Bertus als je er achter komt dat ie fan is van iets dat jij haat?
Het lijkt mij een prima test-case voor de Amerikaanse rechter ivm schending van privacy.

Ik voorzie nu al een class-action status voor die rechtszaak, Sony heeft dit inderdaad al eens eerder aan zijn broek gehad, het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaalt en ze er zich niks van aan trekken.. Dom hoor!

Als Sony en andere consolebouwers een gesloten systeem willen, dan hadden ze daar gewoon een apart medium voor moeten verzinnen, zoals de UMD bijvoorbeeld, dat is niet te kopiëren simpelweg omdat er geen recordables voor bestaan. Een cartridge is ook nog steeds makkelijker te beveiligen en lastiger te kopiëren.

Wat mensen op hun eigen console doen is verder aan hen, homebrew werd toegestaan op de oude firmware (dual boot optie met Linux) dus daar is geen verschil mee als het er nu ook op draait, of zijn de voorwaarden aangepast? Indien, dan zou dat ook wel eens getoetst kunnen gaan worden in de rechtszaal.
Ik denk dus dat ze wel geleerd hebben. Namelijk dat het dus geen zak uitmaakt, je kan rootkits op ieders computer installeren als Sony zijnde, en een klein gedeelte van het publiek is een paar weken boos, en daarna verkoop je gewoon weer je producten.
Die fout was anders: je windows installatie is niet van Sony, dus daar mogen ze niet zomaar stiekem rootkits in zetten. De PS3 is wel hun intellectueel eigendom en als ze daar wat aan willen veranderen d.m.v. een firmware update, hebben ze gewoon dat recht. Het enige wat je dan kunt doen is niet installeren.
De reden dat deze rootkit nog niet actief is. Is waarschijnlijk omdat 3.56 sowieso nog niet gekraakt is. Dus eigenlijk is er nog geen reden voor Sony om deze nu te activeren.

Desondanks een, naar mijn mening, legitieme stap om piraterij en game-hacks te voorkomen. Helaas gooit het ook de homebrew scene weer op slot.

[Reactie gewijzigd door Ywa op 25 juli 2024 10:04]

Dus jij zou het ook legitiem vinden dat de producent van jouw tv meekijkt om zo vast te kunnen stellen en wellicht te verhinderen dat jij naar (om wat voor reden dan ook)gekopieerde dvd kijkt? En waar zit dan precies de grens?

Er is helemaal niks legitiems aan het feit dat producenten controle willen houden over wat een consument met het legitiem aangeschafte apparaat doet. En dat onze volksvertegenwoordiging (zowel in NL als in EU) daar niets aan doet, is een redundant blijk van de veel te grote macht van bedrijven.
Het apparaat op zich is jouw eigendom, de software die erop draait is dat niet. Daar heb je enkel een voorwaardelijk gebruiksrecht op. En de eigenaar mag binnen het wettelijk kader nagaan of jij je aan die voorwaarden houd.
Het bespioneren van gebruikers valt wat mij betreft niet onder wat voor kader dan ook - dat is volstrekt onacceptabel.

Daarnaast is het misschien binnen datzelfde kader zo dat je de eigenaar bent van de hardware en niet van de software, maar zonder software heb je geen werkend apparaat. Je koopt een PS3, waarvan zowel de hardware als de software deel uit maken. Het is JOUW keuze of je firmware update of wat voor veranderingen dan ook aanbrengt in je systeem. Als je daardoor functionaliteit verliest doordat je geen nieuwe spellen meer kan spelen is dat JOUW probleem - niet dat van SONY. Het eigenhandig ingrijpen in wat als jouw persoonlijke levensuimte kan worden gezien kan dus gewoon echt niet. Dat is belachelijk, verwerpelijk en - om met Moskowicz te spreken - abject.
Anoniem: 380275 @Buggle1 februari 2011 17:30
Ik ken anders toch bedrijven die van het bespioneren van hun klanten hun core business maken en waar iedereen vol lof over is. Google bespioneerd meer zonder rootkey dan Sony met een rootkey van je te weten zal komen.
De lijn is hier vaag en al helemaal niet in overeenstemming met wat de gemiddelde koper aanvoelt. De software (die ondertussen in ELK electronisch apparaat zit) is gewoon deel vh apparaat.
nu is dan dus de vraag of ze jouw bestanden mogen scannen... de technische onmogelijkheid hiervan maakt het dat de stap naar illigaliteit veel te gemakkelijk valt en je er dus vanuit kunt gaan dat die ook genomen zal worden, een eula geeft je nog niet het recht op computervredebreuk.
De software is misschien niet je eigendom, maar moet je niet vrij zijn om die software te wissen, en/of er bijvoorbeeld je eigen software op te installeren? DAAR gaat het over.
Je koopt een Playstation voor playstation games op te spelen. Waarom zou je op een Playstation een ander OS moeten kunnen installeren? Het is geen computer maar een spelconsole.
Zeg dat tegen Sony die origineel de PS3 als een alternatief voor een personal computer in de markt wilde zetten om zo onder het hogere BTW tarief uit te komen voor entertainment producten.
binnen het wettelijk kader
precies, en ze komen op deze manier dichtbij het buitentreden van dat wettelijk kader.
er is een verschil tussen meekijken op je tv en kijken wat er op een gameconsole staat. Voor mij en de meesten zijn dat gewoon savegames en gamedata. Alles wat er op mijn PS3 staat houdt dan ook rechtstreeks verband met de PS3. De PS3 is dan ook een gesloten systeem waar je niet veel anders op mag dan gamen en films kijken.

Met een TV op computer ligt dat anders. Daar kan je content mee bekijken of opslagen waar Sony totaal niets mee te maken heeft.
Firmware 3.56 was een aantal uur na de release al gekraakt.
http://psx-scene.com/foru...ryption-keys-found-78757/
Naar mijn weten zijn er nog geen signed homebrew apps voor 3.56 en worden deze pas over enkele weken verwacht.
Signen is in principe onafhankelijk van de firmware. homebrew die gesigned is, is voor de ps3 niet te onderscheiden van legitieme software.
Maar nu dus wel voor Sony.
klopt niet helemaal, de nieuwe keys zijn in een aantal uur na de update gevonden, maar Sony geeft blijkbaar nog wat andere trucjes uitgehaald waardoor de 3.56 nog niet gekraakt is (dus nog geen custom FW)
fok linkje
Het lijkt wel of console eigenaren steeds meer macht krijgen met betrekking tot detectie. Ik vindt dit toch een beetje inbreuk op privacy, algemene voorwaarden worden steeds onacceptabeler je koopt een console, en toch wordt er voortdurend op gecontroleerd of je wel legaal bezig bent.

Misschien moeten ze consoles maar gaan verhuren in plaats van verkopen dan kan ik me nog enigzinds een dergelijke controle voorstellen.
Console eigenaren? Als jij een console koopt van Sony ben jij de eigenaar, en niet Sony. De console eigenaren krijgen dus steeds minder "macht".
Maar door dit soort acties krijg ik minder macht over mijn console waarvoor ik heb betaald oftewel het is mijn eigendom.

Het lijkt wel allemaal soort van communistische bedrijven tegenwoordig (hoe bedoel je een oxymoron :D ). Het is alsof zij alles bezitten en wij niks, terwijl ik ervoor betaal, is toch te gek voor woorden?

Als ze nou hadden verhuurd zou ik nog zeggen ok, maar ik betaal vol prijs ervoor en dan flikken ze dit ook nog eens.

DRM ok dat begrijp ik nog wel, het moet niet te makkelijk worden gemaakt, maar daarvoor hoeven ze dit soort acties toch ook niet te doen.
Of jij het daar nu mee eens bent of niet, de console is jouw eigendom niet, je hebt een gebruiksrecht gekocht.

Als je dat niet wilt dan laat je de console in de winkel staan.
Oh reken maar dat de console van mij is. De software die erop staat is echter niet van mij - die gebruik ik in "licensie". Hoe dan ook, zolang ik de software van Sony zélf niet loop aan te passen mag ik op die PS3 zetten wat ik wil.
de console is gewoon je eigendom, of zou je het accepteren dat de supermarkt je maag leegpompt als ze besluiten het gebruikersrecht op het voedsel wat je gekocht terug te vorderen?

Hou toch eens op met sony verdedigen, ze maken vaak best goede producten maar niet iedereen houd ervan om genaaid te worden, dat zul je toch wel begrijpen?
Jij koopt de console en krijgt een gebruiksrecht op de software onder voorwaarden. Ga je niet met die voorwaarden akkoord dan had je hem direct moeten terugdoen.
Wat zou jij dan doen als jij voor Sony werkte?
Gewoon iedereen zijn gang laten gaan zodat na een tijd er meer spellen illegaal worden gespeeld dan gekocht, vergeet ook niet het online cheaten wat voor de eerlijke speler zeer frustrerend is.
Het liefst val al zou Sony zo weinig mogelijk veranderingen brengen aan hun console. Maar vanwege hackers is dat niet mogelijk en moeten er steeds meer drastischere maatregelen worden genomen.
misschien moet je dan zorgen dat mensen de bron niet meer thuis krijgen en de spellen dus streamend gaat aanbieden dan valt er weinig aan te passen aan de game ...

enige wat je dan nog krijgt is concurentie van iemand die homebrew - of gekraakte oude spellen aanbied voor dezelfde console.... maar dat valt op te lossen door als legale aanbieder gewoon betere spelen te bouwen.

het zal nog wel even duren voor je DIT definitief krijgt, maar het is de enige oplossing om aanzienlijk minder hackbaar te zijn...
Informeer je eerst goed, die stramtechniek is al een tijdje gepattenteerd door OnLive.
Online cheaten heeft niets te maken met de recente hacks, dat is een probleem wat de bron heeft in de games en evetueel gebruikte dedicated server software.

Sony heeft hetzelfde geintje geflikt met de linux support, ipv de gaten in hun hypervisor te repareren hebben ze met de botte bijl de hele zooi eraf gehaald.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 25 juli 2024 10:04]

Prima zaak:) mensen moeten gewoon hun spullen gebruiken waar het voor is gemaakt.
Als je je ps3 normaal gebruikt heb je ook niks te verbergen.

Wel jammer om te zien dat de ps3 steeds meer gesloten word:
Geen andere OS meer
Geen Andere HD's meer

Mja het kan ig nog veel meer dan de Xbox :)

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 25 juli 2024 10:04]

"mensen moeten gewoon hun spullen gebruiken waar het voor is gemaakt."

dus als ik zin heb om cola te gebruiken om schroeven te ontroesten ipv op te drinken is het OK als coca cola boos op me wordt? (want daar komt dit wel op neer; sony dat heel kwaad kijkt als je het flikt om bijv linux op 'hun' console te zetten... oehoee)
Precies, Volgens mij is Wieriemaster vergeten dat de koper eigenaar wordt van het gekochte goed. En dus kan/mag doen met het goed wat hij wil, mits je andere niet hindert e.d.
Onzin wat jij zegt, als jij besluit een lantaarpaal op je PS3 te lassen dan moet je dat helemaal zelf weten. Sony zal dat niet tegengaan. Als jij andere firmware op je PS3 wil draaien dan heeft Sony daar iets tegen en gerechtelijk correct omdat je een gebruikersovereenkomst heb gesloten. Ze mogen je bannen van hun service PSN omdat je de gebruikersovereenkomst heb gesloten.
Klopt niet e, jij hebt de console aangeschaft. Vanaf dat moment is het eigendomsrecht overgezet naar uw persoon en is deze niet meer in het bezit van Sony of de winkelier.
Sony heeft dan ook geen recht om de zaken op je console te controleren.

Hoe zou je u voelen mocht Apple of MS toegang hebben tot je bestanden op je pc of server??
Prima zaak:) mensen moeten gewoon hun spullen gebruiken waar het voor is gemaakt.
Als je je ps3 normaal gebruikt heb je ook niks te verbergen.

Wel jammer om te zien dat de ps3 steeds meer gesloten word:
Geen andere OS meer
Geen Andere HD's meer

Mja het kan ig nog veel meer dan de Xbox :)
Sinds wanneer mag je de HD niet meer vervangen? Dat is nieuw, en als dit waar is dan kan de Xbox op dat vlak een stapje meer als de PS3. Zeer vervelend voor mensen met een kleine HD, want de installaties en updates worden niet echt kleiner bij de nieuwste spellen.
Andere HDD kan gewoon... incl behoud van garantie
Dit is beter. Sony moet er gewoon nog een paar updates tegen aangooien en blijven vechten met de mensen die de beveiliging kraken :)

Als ik een PS3 had mocht Sony gewoon weten wat ik aan het doen was op de PS3, het is hun apparaat. Ze mogen alles doen om de beveiliging optimaal te houden.

Maar ze gaan niet ver genoeg

Gewoon de PS3 op slot zetten als er op het apparaat word gecheat/gebrickt .

[Reactie gewijzigd door Rockvee2 op 25 juli 2024 10:04]

het is hun apparaat.
dat is fout 1. Na de verkoop is het apparaat niet meer van Sony maar van de persoon die het apparaat gekocht heeft... daarom heet het kopen en niet huren.
Gewoon de PS3 op slot zetten als er op het apparaat word gecheat/gebrickt.
Dus wanneer iemand het apparaat voor andere doeleinden wil gebruiken, los staand van piraterij en soortgelijken, dus homebrew er op wil draaien dan moet Sony het apparaat volgens jou maar op slot gooien? Dat is te vergelijken met diefstal.

Persoonlijk heb ik mijn netwerk zo ingesteld dat m'n PS3 wel toegang heeft tot het LAN, maar niet tot de WAN. Op die manier kan ik fijn m'n homebrew draaien maar kan Sony niet bij m'n PS3 komen..
Gewoon de PS3 op slot zetten als er op het apparaat word gecheat/gebrickt .
Het zal Sony worst wezen of jij het apparaat bricked of niet, zolang je maar niet komt zeuren.

Het opslot gooien wat jij noemt zou bricken zijn.

(Bricken: het product heeft even veel nut als een brick, meestal als eindresultaat van een mislukte FW flash).

Jij bedoelt waarschijnlijk piracy, dat is wat anders. Maar je vergeet waar Sony het apparaat in eerste instantie mee heeft aangekondigd: Linux. En in jou veronderstelling zou de US airforce alle PS3's moeten weggooien want die staan daar in clusters, en worden voor vanalles gebruikt waar Sony nu tegen is.
Hmm, dat is wel de meest vreemde stelling die ik lees. JIJ hebt een PS3 gekocht en hij is van Sony? leg dat eens uit?
Ik zou bijna denken dat dat een sarcastische post is. Alhoewel het natuurlijk wel degelijk een mes is dat aan twee kanten zou kunnen snijden.
Aan de andere kant is het natuurlijk niet hun apparaat - een product dat je koopt is jouw apparaat. Als je het zou huren, ja, dan wel. Maar het is een KOOP overeenkomst en daarmee niet meer van Sony.
Sony is de maker van het product en mag dus doen met het product wat ze willen.

Stel je voor: Jij maakt Product X , dan wil jij toch dat jij alleen het product kan aanpassen naar jou wensen en niet andere mensen? :)
De wet stelt daar grenzen aan, dus die vlieger gaat niet op, zeker niet nadat je een product aangeschaft hebt.
Ongelofelijk!! Dit is de 2e keer al voor Sony. Leren ze dan nooit? Een van de meest consumentonvriendelijke bedrijven ter wereld.

Dit lijkt me illegaal in tientallen landen. Wie zal de 1e class action lawsuit aanspannen?
In Noorwegen gaat de consumentenautoriteit ze ook al aanklagen voor het illegaal downgraden van de PS3's: http://arstechnica.com/ga...-sonys-ps3-downgrades.ars
Kunnen ze gelijk dit verhaal mooi in meenemen.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 25 juli 2024 10:04]

Microsoft doet dit al jaren met hun X360, volgens de bron bij het artikel. Dus hoezo mag dit door Sony dan ook niet gedaan worden?
Een van de meest consumentonvriendelijke bedrijven ter wereld.
Ja idd

* games zonder regio coderingen
* geen gesigned third party pheriphicals
* geen abonnementskosten voor online play

En tevens doen ze hier iets wat Microsoft ook al deed en waar dan geen haan naar kraaide.

Het is maar wat jij dan het meest consumentonvriendelijk noemt. De modale consument gaat hier veel last van ondervinden. Als ze zo zelf cheaters kunnen vermijden zal het de modale consument zelf nog ten goede komen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 25 juli 2024 10:04]

Volgens mij doet Microsoft niks anders dan bepaalde condities flaggen en doorsturen als je met Xbox Live connect. Ook een manier om piracy tegen te gaan, maar geen rootkit die het mogelijk maakt om op afstand code te draaien op je console.

In theorie zou het voor de gebruiker weinig uit moeten maken hoe ze technisch controleren op piracy en cheating, ware het niet dat een rootkit installeren wel een enorm groot risico met zich meebrengt, en dat is dat kwaadwillenden er toegang tot zouden kunnen krijgen. Aangezien de 3.56 firmware al volledig gedecrypt kan worden is het natuurlijk wachten tot iemand een manier vind om die rootkit te exploiten.

Vandaar dat ik de reacties wel snap, Sony heeft deze fout al eerder gemaakt met een rootkit DRM op audio CD's, en ze zouden straks toch wel grandioos voor lul staan als ze dezelfde fout nog een keer maken.
meest consumentonvriendelijke bedrijf :') Dat hebben jullie aan je zelf te danken door massaal te downloaden en ps3 ombouwen en iso opzetten.

Voor een dubbetle op de eerste rij zetten heeft ook zijn nadelen ;)
Dat hebben jullie aan je zelf te danken
Hee ho ho! Wie zijn jullie? Ik heb al mijn PS3 games netjes legaal gekocht voor 50 tot 60 euro per stuk en ik kan zometeen niet meer online spelen zonder Sony onbeperkte en ongecontroleerde toegang tot mijn PS3, en daarmee mijn interne netwerk te geven??? Als dit legaal is dan breekt mijn klomp!

[Reactie gewijzigd door OddesE op 25 juli 2024 10:04]

Anoniem: 294759 @OddesE1 februari 2011 14:19
Eensch! Dit is gewoon stank voor dank voor degene die netjes hun games hebben gekocht. En gezien het heel lang heeft geduurd voordat de PS3 gekraakt werd zijn er dus miljoenen mensen die netjes hun games hebben moeten kopen en die worden nu benadeeld door deze actie die Sony nu heeft uitgehaald.

Ik ben persoonlijk ook van mening dat Sony een paar van de grootste fouten heeft gemaakt door het niet mogelijk te houden van het draaien van een alternatieve OS en het stelselmatig breken van beloftes door de jaren heen. En dit is dan de druppel die emmer doet overlopen voor veel mensen denk ik.

Verder snap ik ook niet waarom Sony niet de mogelijkheid bied om eigen progsels van mensen op PSN aan te bieden waar zij over kunnen moderaten volgens hun eigen regels. Dan heb je echt heel veel opgelost. Zij behouden de recht om te bepalen wat er op de consoles komt en het is nog steeds gebruiksvriendelijk richting de koper. De PS3 kan veeeeeeel meer dan wat het nu kan en dat weten ze.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 294759 op 25 juli 2024 10:04]

Dus als je officiele firmware draait, en netjes betaald voor je spullen, dan nog vindt jij het normaal dat Sony op iedere PS3 een rootkit installeert?
OK |:(
En al die mensen die gewoon een PS3 hebben + een stapel legaal gekochte games?

Wat een tuig, hebben ze gewoon hun spullen legaal én origineel gekocht, ja het is hun eigen schuld dat Sony zo consument onvriendelijk doet en rootkits op hun PS3's plaatst....
maar als iedereen netjes 30 euro zou betalen voor steppen schept dat natuurlijk ruimt voor een verhoging naar 65 euro ... want dan waren de prijzen te laag...

zo eenvoudig is het dus in ieder geval niet, mensen zijn gierig en egoistisch dat kun je ze niet kwalijk nemen, of je wilt een kat ook verdoorden wegens de moord op mr muis?
Nou het lijkt me anders ook niet legaal om gekopieerde spellen te spelen in tientallen landen en daarvoor de PS3 te laten ombouwen.
En dan heb ik het niet over de homebrew mogelijkheden.
Dus moeten ze dan daar ook maar een rechtzaak tegen aanspannen ?
Dus moeten ze dan daar ook maar een rechtzaak tegen aanspannen ?
JA (zo hoort het wel ja), je kan niet omdat een ander iets illegaals doet iets illegaals terug doen en als een klein kind roepen 'maar hun doen dat ook'...

En dan niet eens enkel volgens de wet, maar zo krijgen ze ook een veel slechtere naam.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 10:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.