Ontwikkelaar port snes-emulator naar PS3

Een ontwikkelaar heeft een versie van de Super Nintendo-emulator Snes9x op de PS3 uitgebracht. Ook hebben hackers een tool gebouwd voor het dumpen van de PS3-firmware. Dit moet een aanzet geven tot het ontwikkelen van custom firmware.

Sinds de PS3 door middel van de jailbreakmethode ongeautoriseerde code kan draaien, is de ontwikkeling van homebrew voor de console van Sony in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels is ook Snes9x, een Super Nintendo-emulator, beschikbaar op de PlayStation 3. Het gaat nog om een eerste testversie. Zo ontbreekt er nog een interface en de code van de emulator is nog niet voor de PS3 geoptimaliseerd. Toekomstige versies moeten ook de mogelijkheid geven om gamesaves op te slaan.

Naast Snes9x, de eerste emulator die native op de PS3 draait, hebben hackers inmiddels ook een tool vrijgegeven waarmee de PS3-firmware naar een usb-stick of -harddisk gekopieerd kan worden. De Jailcrab USB Firm Loader maakt het ook mogelijk om firmware vanaf usb te booten. Met behulp van de tool hopen de hackers op termijn custom firmware mogelijk te maken.

Jailcrab-tool voor PS3

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-09-2010 • 16:55

91

Submitter: himlims_

Reacties (91)

91
89
63
0
0
0
Wijzig sortering
Het probleem is gewoon dat dit alleen werkt met de oude firmware. Nu zijn er op dit moment nog wel manieren om er omheen te kunnen. Maar als Sony nieuwe games met geforceerde update aflevert is de hele exploit verdwenen.

Een Rus heeft trouwens ook GTA Chinatown Wars (PSP game) op de PS3 werkend gekregen. De vraag is alleen of het legit is. Video

[Reactie gewijzigd door Ywa op 22 juli 2024 14:24]

Ik ben het niet helemaal met je eens. zoiets gebeurde op de PSP ook. daar is op gegeven moment ook de custom firmware voor gekomen. waar al de beveliging dingen uit gehaald waren. en de firmware zo open was als met de hack.
Ik neem aan dat Sony gebruikers kan weren van Playstation Network als de hashes niet overeen komen met de officiële firmware. Maar misschien ook niet inderdaad, we zullen zien.

[Reactie gewijzigd door Ywa op 22 juli 2024 14:24]

want op het moment dat die games uitkomen hebben we geen andere keus dan te updaten?, omdat het totaal onmogelijk zou zijn dat er een custom firmware komt die deze geforceerde updates zou omzeilen?
beetje ondoordachte post
Dat is goed mogelijk ja. Waarom zou Sony niet de update mee zetten op de game-disc en vervolgens de game alleen laten installeren/spelen als de update overeen komt?

Is volgens mij niet zo heel raar hoor dat een PS3 (of XBOX360) game een bepaalde minimum firmware eist.
Op elke gamedisc staat altijd los de firmware op die het spel vereist, dus ook via die weg is de benodigde firmware te laden. Gelukkig gebeurd dit updaten niet automatisch zonder tussenkomst van de gebruiker (tja dat is eigenlijk iets wat Sony wel had moeten doen als ze slim waren).

Maar bij de PSP zie je ook dat je met een custom firmware toch spellen kunt spelen die een veel hogere firmware vereisen..
Gewoon een 2e PS3 kopen =D

1tje legit en unaltered voor online (PS3) gameplay
1tje gehacked en offline voor al het overige =)

OF je kan natuurlijk gewoon een PC kopen, kun je alles mee zonder limitaties! =D
Tenzij ze hiermee een custom firmware maken, waardoor de games (en de ps3 ?) denken de nieuwste firmware te draaien, terwijl dit niet zo is.
Ha! Ik heb geen PS3 nodig om SNES te spelen, mijn verzameling van alle Nintendo Consoles staat netjes op mijn kamer.

Heerlijk om weer eens de oude en nog steeds geweldige Mario en Zelda games te spelen!
klopt, met die originele oude controllers speelt het nét dat tikkeltje echter.

anyway, als je maar niet banned wordt door Sony. In mijn ogen zouden eigenaars van een PS3 (waaronder ikzelf) moeten kunnen kiezen wat ermee gebeurd. Je hebt hem toch aangekocht dus hij is van jou, niet?
je mag hem ook best rood schilderen als je wil, doen ze echt niet moeilijk over ;). Dit soort hacks past dingen aan die niet van jou zijn en mogen dus niet. Iets met copyright enzo.
Hoewel ik niet echt gediend ben van DRM etc, vind ik zelf dat Sony hier wel 'gelijk' heeft, zij garanderen een bepaald gesloten platform waarop je gratis online kunt, mits je apparaat aan de specificaties voldoet, de software is hier net zo goed onderdeel van dat platform. Op het moment dat het platform niet meer gegarandeerd is, neemt de kans op exploits voor cheaters ook toe.

Het probleem zit 'm met name in de DLC die ook een sign-in vereist, voor mij is dat de reden om voorlopig te blijven updaten.. Ik hoop echter wel dat de toekomst meer games op een HD zal brengen, ik merk nu al dat ik véél makkelijker even een spelletje vanaf de
PS3 zelf opstart dan weer op zoek te mogen naar zo'n ***schijfje..
daar kies je nu eenmaal zelf voor als je een apparaat koopt in de winkel.,

wil je dit niet? koop het dan niet, en ontwikkel een eigen platform, of gebruik je pc met alles wat er mee wilt doen

simpel zat
In mijn ogen zouden eigenaars van een PS3 (waaronder ikzelf) moeten kunnen kiezen wat ermee gebeurd.
Kun je ook. Maar ook Sony kan met hun eigen netwerk doen wat zij willen. En zo kunnen zij dus ook besluiten jou te weren.
Als je een auto koopt en wegenbelasting betaalt, moet je je nog steeds aan de verkeersregels houden. 'T is niet omdat je iets betaalt, dat je meteen alles mag doen wat je wil en anderen kwaad aanrichten.
In mijn ogen zouden eigenaars van een PS3 (waaronder ikzelf) moeten kunnen kiezen wat ermee gebeurd. Je hebt hem toch aangekocht dus hij is van jou, niet?
Je bent met de voorwaarden akkoord gegaan van de console, je kunt er dus niet mee doen wat je wil. Er zitten gewoon gebruiksvoorwaarden aan. Siny heeft daarom ook gewoon het recht je te bannen.
Ja, de voorwaarden die je tijdens de initiële set-up van je PS3 pas te zien krijgt. Je moet daadwerkelijk het hele ding uitgepakt, aangesloten en aangezet hebben wil je de EULA te zien krijgen.

Ben benieuwd of een winkel daarna de PS3 nog terug in zou willen nemen omdat je het niet met deze EULA eens bent...
Dat is net zoiets als:
- Dat er niet op de doos staat dat je er een 230V wandcontactdoos voor nodig hebt, of
- Dat bij de ingang van een winkel niet staat dat je geacht wordt te betalen voor de artikelen die je mee naar buiten wil nemen.

Sommige dingen zijn algemeen bekend, en dan is er nog altijd de verkoper bij wie je zelf geacht wordt navraag te doen in geval van twijfel.

Over het intrekken van de mogelijkheid om Linux te draaien (wat hooguit 0,1% van de gebruikers deed) is een reden om te klagen.

Mensen die klagen dat ze er pas na het lezen van de EULA er achter komen dat ze geen gekopieerde spellen mogen spelen zeuren gewoon. Niemand leest dat ding, en iedereen weet dat het niet mag.
Ook hier een nes/snes/n64/gc/wii in huis maar toch wel fijn als je net die ene game kan spelen die je toch niet hebt (en slechts voor absurde prijzen nog 2de hands te koop zijn), of in veel gevallen kan ik de boel dan gewoon in de woonkamer spelen zonder alles hier aan de tv te moeten hangen :) etc ook fijn....
Daar komt dan ook nog eens bij dat een PS3 sowisow al aan je (HD)TV hangt en je dus niet met consoles, kabels, stroomkabels, controllers en cardridges hoeft te zeulen...

Om nog niet te spreken over het uitblazen van je SNES cardridges en het 10x moeten opnieuw starten van je console omdat hij de cardridge niet pakt.

Goede ontwikkeling dit! gewoon lekker een paar gig aan SNES roms op je PS3 pleuren en karren met die hap =D
Dan moet je volgens mij wel heel veel spellen downloaden, wil je een paar gig aan spellen hebben, en ik grotendeels van de spellen zul je dan nooit spelen.
Valt reuze mee, pas nog een pakket van 11 gig binnengehaald met een enorme hoeveelheid aan spellen, die snes games lopen op van 1 tot 256 MB per stuk!
Grapjas. Volgens mij haal je wat eenheden door elkaar. De meeste games komen niet boven de 4MB, wat op 32mbit neerkomt. Een heel enkeling komt op 8MB. Groter nagenoeg niet.
Je weet toch wel dat dat illegaal is....
Niet als je de originele games hebt
Klopt, dat was ik ook vergeten te zeggen... maar veel mensen denken (of doen net alsof) dat je software/games net als films/muziek zomaar mag downloaden, wat dus niet het geval is..
Het is ook illegaal als je de originele spellen wel hebt. Je mag alleen zelf legaal een backup maken van een spel. Een gedownloade backup is dat dus niet. Ook heb je geen recht op de Amerikaanse of Japanse versie van een spel als je het Europese origineel hebt.
Is er dan geen snes 9x voor linux, en had je die onder linux op de ps3 (toen dat nog mocht van Sony) niet kunnen draaien dan?
Yep, die was er ook net als vele andere emulators die al perfect draaide onder OtherOS (en je hoefde niet perse linux als je niet wilde)..

Voor veel mensen lijkt dit allemaal ineens nieuw en bijzonder te zijn voor de PS3, terwijl met OtherOS dit ook allemaal mogelijk was.. enige voordeel wat er nu is is dat het via de XMB kan EN toegang tot de RSX aanwezig is.
OtherOS is nu niet meer beschikbaar als je de laatste firmware geinstalleerd hebt
Maak me wakker als het ze andersom gelukt is.... :)
Tja , sony heeft zichzelf in de voet geschoten door multiboot te blokkeren. Het gevolg is dat men nu aan het hacken slaat! Voordien had men die behoefte niet. De sukkels :)
Dit is echt een reactie die zo kortzichtig is als wat, de OtherOS-functie(of multiboot zoals jij het noemt) is namelijk verwijdert door de eeuwige wedloop tussen hackers met exploits en Sony. Er was namelijk één of andere iPhone hacker die een halfjaar geleden of iets dergelijks al aankondigde een exploit te hebben gevonden in de OtherOS-functie en daarmee te verwachten verder te kunnen richting Custom Firmware etc. Daarop heeft Sony gereageerd door de OtherOS-functie dan maar helemaal uit te schakelen.

Sowieso was de OtherOS-functie al helemaal dicht getimmerd, juist uit angst voor PSP-taferelen.

Uiteindelijk blijft het altijd een strijd tussen hackers en fabrikanten, het probleem ligt echter niet bij de hackers maar bij de mensen die vervolgens met de hacks aan de slag gaan enkel met het oog op gratis games. Dat maakt de games industrie kapot, homebrew zou voor Sony namelijk geen ramp zijn als het mogelijkheden toevoegt die men zelf niet kan of wil toevoegen vanwege bijvoorbeeld licenties. Enige probleem is dat homebrew altijd in één adem genoemd zal worden met piraterij, omdat veel mensen homebrew als excuus gebruiken om CFW te draaien en vervolgens praktisch vooral gedownloade games te spelen...

Iedereen weet natuurlijk dat er op tweakers.net een aantal mensen actief zijn die het echt leuk vinden met homebrew aan de slag gaan, maar dat zijn dan meestal ook niet direct de gamers. Je hoeft een gemiddelde huisvrouw echter niet uit te leggen wat homebrew is, die wil gewoon gratis games voor haar kinderen... Geluk bij een ongeluk is dat Sony inmiddels winst maakt op de hardware en dus ook van enkel hardware sales niet heel ongelukkig zal worden, de grote winst blijft echter uit de software komen en dan heb je niks aan alle homebrew gebruikers en zeker niet aan de piraten.

Mensen willen trouwens nog weleens vergeten dat de eerste PS3 ten tijde van introductie met 250 dollar verlies verkocht werd, dat is een groot risico geweest voor Sony en dus is het niet zo gek dat ze zo zuinig omgaan met hun product. Ze moeten immers hun investering zien terug te verdienen. Dat is ook één van de redenen waarom ze al wat problemen hadden met de OtherOS-functies, bijvoorbeeld het Amerikaanse leger kocht namelijk een aantal honderden PS3's voor een Linux cluster en vervolgens natuurlijk geen enkel spel. Dat betekend dat Sony dus indirect de Amerikaanse overheid aan het subsidiëren was.

[Reactie gewijzigd door Rctworld op 22 juli 2024 14:24]

Ik vind de reactie totaal niet kortzichtig. Het was het eerste wat ik dacht. Bij aankoop van mijn PS3 wilde ik namelijk graag: 1) gamen, 2) media spelen, 3) Linux gebruiken. Ik vond het erg tof dat Linux gebruikt kon worden. Daarmee had je namelijk meteen nog een 'PC' extra in huis om op de bank wat te internetten. Ook wilde ik wat meer van Linux gaan leren. Echter de teleurstelling begon al dat het allemaal vreselijk traag was en dat ze het er vervolgens nog eens helemaal uitslingeren vond ik totaal niet tof. Ik denk dat SONY er ontzettend goed aan zal doen om het juist weer open te stellen. Het liefst met een eigen Ubuntu of andere distroversie die WEL de RSX kan aanspreken (bijvoorbeeld door het inbouwen van de beveiliging die GameOS mag gebruiken). Het wordt dan namelijk meteen een goedkope pc voor in de woonkamer.
Gebruik van de RSX gaat de desktop beleving van Linux niet beter maken op de PS3. Er is gewoon te weinig werkgeheugen om een window manager + browser + plugins te draaien. Juist dat is de reden waarom Linux langzaam is op de PS3: tekort aan fysiek werkgeheugen.
Er zijn drie gemeenschappen om rekening mee te houden:
1 - De gemeenschap die spellen via het internet wil verspreiden
2 - De Linuxgemeenschap
3 - De homebrewgemeenschap

Gemeenschap (1) wil je buiten de deur houden, maar voor gemeenschap (2) en (3) is dat niet zo slim. Door die te blokkeren krijg de reactie dat die gemeenschappen zich op het kraken van de console richten. Met name in de Linuxgemeenschap zit een gigantische hoeveelheid know-how.

Er ontstaat dan min of meer een monsterverbond tussen (1), (2) en (3). Weinig beveiligingen zijn tegen een dergelijke massale kennisbundeling bestand, dus als fabrikant wil je dat als het even kan vermijden.

Sony leek met het officieel toestaan van Linux dit mechanisme te begrijpen. Hoe snel de beveiliging vervolgens afbroken werd kan gerust een schoolvoorbeeld genoemd worden van hoe effectief de Linuxgemeenschap kan toeslaan.
Haha ik denk dat je de linux gemeenschap iets teveel credit geeft. Het heeft dik 3,5 jaar geduurd voordat men eindelijk eens wist waar de achterdeurzat. Een achterdeur die notabe door Sony zelf op een haakje is gezet.

De z.g. "kennisbundeling van jou"bestaande uit zielige types op een achterzolder met een doos tissue naast zich is nog steeds nergens en heeft zelf firmware 3.41 nodig om te kunnen functioneren. Inmiddels is 95 pct van onlinegaande PS3 gamers verder gegaan naar 3.42 en is de jailbreak nutteloos geworden. Voor de normale leek.

Als straks GT5 firmware 3.50 verlangt dan zal dat percentage zelfs sneller zakken.
Die 3,5 jaar was omdat men geen belang had bij een kraak. De PS3 wordt bijvoorbeeld veel door wetenschappers gebruikt om code op te ontwikkelen die later op een supercomputer met Cell kan draaien. Nu dat niet meer kan zijn er die hun kennis beschikbaar maken omdat opnieuw mogelijk te maken.
Wat een onzin. Ten eerste omdat die wetenschappers al een jaar lang geen OtherOS op een PS3 Slim konden draaien, ten tweede omdat er geen reden is waarom mensen die op die manier een PS3 gebruiken ooit de firmware van een PS3-cluster online bij Sony gaan updaten.

De huidige Jailbreak-hack is niet van wetenschappers afkomstig maar van piraten die geld zagen in de verkoop van een "PS3-backup-tool".
Anoniem: 95522 @ymmv20 september 2010 10:06
Sinds April dit jaar is er geen Other OS meer en dus geen Linux op de PS... Snelle kraak gezet... heeft volgens mij langer geduurt om een softmod voor de Wii te vinden.
Manvanstaal brengt het wat ludiek maar heeft hier een zeer goed punt, ten tijde van de launch waren er meerdere berichten uit de scene dat het niet echt nodig was het apparaat te hacken 'omdat je er toch al linux op kunt draaien'.
Anoniem: 188785 19 september 2010 17:05
Dezelfde ontwikkeling zagen we op de Xbox 360. Sinds die massale banronde van vorig jaar is de scene-activiteit flink gestegen, hetgeen we zien aan de ontwikkelingen op dat vlak: JTAG, games van harddrive laden, XBLA games, DLC, ...
Ook de PS3 was dit lot beschoren, al sinds dag 1 ;)
De Playstation 3 moest en zou op een gegeven moment gekraakt worden, de vraag was niet "of" die gekraakt zou worden, maar "wanneer". Nu staat er ook een veel grotere poort open om ervoor te developpen, daar waar vroeger er lang zoveel tijd niet in staken omdat het toch niet mogelijk was.
Maar grappige is eigenlijk dat de PS3 nog helemaal niet echt gehacked is. De 'hack' die hier gebruikt wordt doet niets anders dan de PS3 in debugmode zetten...

en dikke vette onzin dat het vroeger niet mogelijk was, via OtherOS was ook al veel mogelijk (je hoefde overigens helemaal niet Linux te gebruiken). Qua gaming/emulators is er tot nu toe nog niets nieuws getoond wat ook al niet beschikbaar/mogelijk was via OtherOS..
Ik noem de mogelijkheid om unsigned code te runnen op XMB wel degelijk "gehacked" ;-) Of het nu gedaan wordt door je DVD-drive te flashen, een USB-dongle of door er een Afrikaanse dans rond te doen, maakt mij niet uit.

Je verstaat me ook hier weer verkeerd: vroeger was het niet mogelijk om in het gameOS unsigned code te draaien. Softwareontwikkeling voor Linux(OtherOS) is ook wel iets totaal anders als voor XMB...

Of het feit dat OtherOS (sinds OFW 3.21) niet meer beschikbaar, misschien? Vroeger kon je inderdaad ook games runnen vanuit OtherOS, dat gaat nu niet meer. Sony zette een poort toe, en hackers gingen op zoek naar een andere. Dit is wat het hacken nou net zo fijn maakt, de constante intellectuele uitdaging om de andere partij (weer eens) te slim af te zijn en hun product naar je eigen hand te (kunnen) zetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 188785 op 22 juli 2024 14:24]

Wat dat betreft is het heel erg jammer dat Sony het systeem zo ontzettend gesloten houdt.

Het zou voor alle partijen een zeer goede impuls kunnen zijn als er homebrew software mogelijk zou zijn, kijk maar eens wat de appstore bij Apple gedaan heeft.
Zonder deze duizenden '3rd party' apps zou de iPhone toch een stuk minder populair geweest zijn.

Met de scene-demo Linger in Shadows had ik in het begin nog goede hoop op dat er meer van dit soort homebrew op PSN zou verschijnen, maar totnutoe bleef het hier helaas bij.

Ik denk, als Sony een wat meer open beleid voert, homebrew gecontroleerd toelaat door inzendingen zelf te checken en daarna op PSN zetten, er veel minder mensen hun best zouden doen om de console te kraken.
Vraag desnoods 1 or 2 euro voor een homebrew app op PSN om de kosten van testen en controleren uit te halen.
Apple is met de App-Store er ook niet bepaald slechter van geworden.

Ik (en ik denk veel anderen) hebben dat echt wel voor over om legaal een homebrew als XBMC of ieta anders leuks op een PS3 te kunnen draaien.
Je vergeet alleen wel 1 ding, Apple verkoopt al hun hardware met forse winsten..... Tja, op dat gebied zou het voor Nintendo hetzelfde zijn..

Overigens homebrew op PSN? Linger in Shadows was nou niet echt simpele homebrew hoor, maar was gewoon zwaar geproduceerd door Sony zelf...

In principe kun jij ook gewoon 'homebrew' op PSN krijgen, mits je maar het geld voor een officiele SDK hebt (en het bijbehorende plan)..

Misschien zal Sony ook nog wel zoiets beschikbaar stellen, maar grootste probleem is toch dat ongeacht of homebrew in de PSN store zou komen, mensen toch gewoon hun eigen homebrew willen kunnen draaien zonder dat ze daarvoor naar de store moeten. en eigen homebrew kunnen draaien leidt 9 van de 10 keer ook naar kopieen kunnen draaien...

Ik heb bv geen geld over om bv XBMC via de PSN-store te moeten kopen als de code ook compleet op internet ivm opensource beschikbaar is. overigens zou hierdoor waarschijnlijk zoiets als XBMC ook helemaal niet in de PSN-store voor geld kunnen staan (vanwege de licenties waarop de code gebasseerd is).
Daar is blijkbaar weinig animo voor : http://www.gopetition.com...-ps3-mini-app-market.html (4 handtekeningen sinds jan ' 10).

Mij lijkt het ook niets, nog een market net als de appstore vol met nutteloze apps, waarin de goede bijna niet meer te vinden zijn ...
uhh.. jij basseert het op een vage petitie waar nog nooit iemand van gehoord heeft?

Achja, beter keuze uit vele apps waarbij jij zelf kunt bepalen of JIJ die goed/slecht/nutteloos vindt, dan uit een paar apps waarvan 2 of 3 personen hebben bepaald dat het goede apps zijn.. vergeet niet 10 mensen 10 meningen..

Een goede appstore heeft een goed ranking systeem, en vooral goede search mogelijkheden (en dat is iets dat bij sommige store behoorlijk mist)..
Die SNES mag dan al leuk zijn, het veel leukere is custom firmware. Dat opent de deuren naar Linux distro's die de volledig power van de CELL processor kunnen gebruiken. Effe 3D renderen of x264 encoden op je PS3 :).
uhh.. je hebt onder OtherOS net zoveel toegang tot de CELL processor als GameOS heeft.. en voor OtherOS zijn er al commerciele pakketten om dat 3D renderen en 264 encoding te doen.. dus wat jij wilt is er al voor de phat met OtherOS..
Alleen is OtherOS niet meer toegankelijk (tenzij je de boel niet hebt ge-update waardoor je de nieuwere games en de online mogelijkheden niet meer kan gebruiken)

Dus helaas, dat argument gaat sinds April dit jaar niet meer op... Oh en de PS3 Slim (de enige versie die nog officieel in de winkel ligt) heet nooit OtherOS gehad.
Snes9x word constant naar van alles geport. Als er morgen een wc met lcd en touchscreen uitkomt is daar overmorgen Snes9x op te draaien.
Waarschijnlijk omdat die wc linux draait ;)
Stel je nou eens voor dat de zooi zo ver open gehacked wordt dat je gewoon de sony firmware eraf kan halen en er bijvoorbeeld een server van kunt maken. Huge problems met drivers enzovoorts maar als huis- tuin- en keukenservertje heeft de PS3 gigantische potentie. Dus ik zie de voordelen van hacking zeker wel.
uhh.. otheros.. kun je er je eigen server mee maken, zeker omdat je geen toegang tot de RSX nodig hebt.. voor printers etc zijn gewoon de drivers beschikbaar..
Ook hebben hackers een tool gebouwd voor het dumpen van de PS3-firmware.
Zijn programmeurs van een FTP server ook al hackers?
Je dumpt die firmware nl met een FTP programma/server combinatie.
Ach, ze noemen iedereen nu die iets uitbrengt voor de PS3 een hacker.. terwijl de enige 'hackers' degene waren die de mogelijkheid tot het activeren van de 'debugmode' hebben gevonden, ofwel de 'PS3Jailbreak' gasten (en daarna dus degene weer die deze PS3Jailbreak nagemaakt hebben als PSGroove).
Achja, het is toch al heel wat dat ze netjes 'ontwikkelaar' in de titel hebben gebruikt, gaat dus al de goede kant op..
+ Dreamcast Bios draaiend.
+ PSP patcher / loader
+ OtherOS installer
+ Sega emulator.
+ File manager /met/ write support.
etc.

De lijst word iedere dag langer.
Maar nog steeds gelimiteerd ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.