Sony Ericsson verkoopt minder smart- en meer 'dumbphones'

Sony Ericsson heeft in het laatste kwartaal van 2011 minder telefoons verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De joint venture wijt dat zelf aan de neergang van goedkope mobieltjes, maar bij analyse van de cijfers blijkt dat niet te kloppen.

Sony Ericsson verkocht in het afgelopen jaar 19 miljoen Android-smartphones, zo is af te leiden uit de kwartaalcijfers en jaarcijfers van de joint venture. Daarmee heeft Sony Ericsson naar schatting rond 4 procent van de smartphonemarkt in handen. Ter vergelijking: Samsung komt over heel 2011 rond 70 miljoen smartphones uit, terwijl HTC tussen 40 en 50 miljoen stuks uitkomt.

Het laatste kwartaal van 2011 verkocht de joint venture 9 miljoen mobiele telefoons in totaal, waarvan 6,3 miljoen Android-smartphones. De fabrikant verkoopt vanaf dit jaar alleen nog smartphones, maar desondanks steeg het aantal verkochte goedkope mobieltjes zonder smartphone-besturingssysteem ten opzichte van het kwartaal ervoor. De stijging bedroeg bijna 50 procent: van 1,9 miljoen naar 2,7 miljoen stuks. Dat drukt ook de gemiddelde prijs die Sony Ericsson kreeg per toestel; die daalde van 166 naar 143 euro.

De daling in verkopen van smartphones is te wijten aan het feit dat de fabrikant niet met aansprekende nieuwe modellen kwam. In het goedkopere segment kwamen de Xperia Ray en Xperia Active uit, maar in het duurdere segment bracht Sony Ericsson alleen opgefriste varianten van al bestaande toestellen: de Neo V en Arc S. De eerste Xperia van de nieuwe generatie, de Xperia S, is vorige week op de CES aangekondigd.

Sony Ericsson houdt binnenkort op te bestaan; Sony heeft Ericsson uitgekocht. Op nieuwe toestellen zal de naam Sony prijken, terwijl het bedrijf Sony Mobile gaat heten. Vermoedelijk is de naamswijziging ergens in de loop van deze maand definitief.

Update 12:27: Sony Ericsson heeft tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers exacte cijfers gegeven over smartphoneverkopen. Het artikel is daarop aangepast.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-01-2012 • 11:48

63 Linkedin

Reacties (63)

63
59
24
4
0
22
Wijzig sortering
Het is een combinatie van factoren wat een merk succes maakt, Sony Ericsson heeft de afgelopen jaren de markt van high-end smartphones niet voldoende benut ten opzichte van de concurrentie.

HTC heeft met de komst van Android een grote groei doorgemaakt net zoals Samsung, ZTE, Motorola en diverse andere merken. Als voorbeeld voor Samsung komt dit vooral omdat hun toestel de mensen aanspreekt. Zoals design, software en merknaam, daarnaast zijn er factoren die van belang zijn de marketing waar SE eigenlijk vrij weinig aan heeft gedaan. Gesteld kan worden dat veel gebruikers die nu een Samsung Galaxy S (2) hebben zullen daarvoor geen Samsung hebben gehad. Dus de keuze voor een ander toestel was wel degelijk mogelijk in de markt, alleen SE benutte dit nooit.

Hopelijk gaat met de splitsing van Sony en Ericsson de algemene beoordeling over Sony-telefoons omhoog, de nieuwe generatie ziet er goed uit. Anders moet Sony net zoals ZTE doet richten op de goedkope telefoons.
Ik denk niet dat Sony zich zal richten op lage prijzen, dat gaat niet samen met hoe het merk de rest van haar producten in de markt zet. Prijzen van Sony zijn nog altijd bovengemiddeld, in welke productcategorie dan ook, om hier opeens aan te sleutelen zou in ieder geval een inconsistente merkvoering opleveren.
Misschien ligt het aan mij, maar ik lees in het Sony Ericsson-verslag toch echt het tegenover gestelde van het Tweakers-artikeltje:
65% year-on-year increase in Android-based XperiaTM smartphone quarterly sales
[...]
Units shipped during the quarter were 9 million, a 20% decrease year-on-year and a 5% decrease compared to last quarter. The year-on-year and sequential declines reflect a significantly lower number of feature phones shipped, partially offset by an increase in smartphone shipments.
[...]
The year-on-year decline reflects the decrease of feature phone sales which was only partially offset by an increase in smartphone sales.

[Reactie gewijzigd door tERRiON op 19 januari 2012 12:11]

Ik heb ook het idee dat Arnoud hier wat dingen door elkaar gooit. Wanneer er eind 2010 9 miljoen Xperia mobieltjes zijn verkocht sinds introductie (dus laten we zeggen over heel 2010), dan is het onwaarschijnlijk dat 6 miljoen in het laatste kwartaal minder is dan het aantal Xperia's in Q4 2010.

Year on year zijn de Xperia's gegroeid, dus slechte titel, slechte research en dus slecht artikel. Zelfs na de update is het een slecht artikel.
Wat dacht je van dat ze alleen single-core telefoon in de markt hebben gezet? Iedereen zat op dual-cores en sony's vlaggenschip bleef achter... logisch dat ze minder hebben verkocht...
Mwa, dat valt wel mee met dat achterlopen. Omdat bijv. de skin op de xperia 2011 modellen lichter is in vergelijking met de concurrentie is dat verschil in 'feeling' niet zo groot tussen bijv. een lg optimus 2X en een arc. Dit komt ook door de vergaande optimalisaties die ze hebben doorgevoerd in de android roms; zo goed als alle xperia 2011 modellen lopen op dezelfde soc, waardoor optimaliseren eenvoudiger is. Samsung bijvoorbeeld moet optimaliseren op maat voor zijn exynos soc, tegra 2 soc, hummingbird, enz. Een Arc S met single core 1.4Ghz liep niet gigantisch achter ofzo.

Al met al komt daar komend jaar wel verandering in: de opvolger van de Arc S wordt de Xperia S met dual-core 1.5Ghz soc, 1GB ram, 32GB rom, NFC, 1280x720 display, 12mp exmor r camera enz. Eindelijk weer eens serieus high-end op specs gebied dus: http://tweakers.net/price...lt26i-zwart.html#tab:info

De mid-range modellen worden ook duidelijk krachtiger: de opvolger van de ray en de neo krijgen ipv de qualcomm msm8255 een st-ericsson u8500 soc: http://www.stericsson.com/products/u8500-novathor.jsp Die dus even krachtig is als de exynos dualcore van samsung. Ze hebben namelijk dezelfde cpu-kernen (cortex A9) en gpu (mali-400). Hoewel de concurrentie natuurlijk niet stil zit; de galaxy s3 van samsung krijgt waarschijnlijk als nieuw vlaggenschip opnieuw een beest van een soc en scherm. Maar dit geeft in ieder geval aan dat ze voor komend jaar goed op weg zijn. Die Xperia S bijv. staat al op veel verlanglijstjes zag ik op xda developers. Komend jaar kunnen ze wel eens erg goed uit de hoek komen door het eigenzinnige design van bv. de xperia S dat toch veel mensen lijkt aan te spreken.

Wel jammer dat ze afscheid nemen van hun featurephones en zich volledig op xperia gaan richten. Zal nooit de legendarische k750i van hun vergeten.

edit: @ hieronder: Doen ze dat nu ook al bij telefoons? Ik weet uit eigen werkervaring dat ze dat idd doen op televisies; op hun UE series led tv's zit zo'n gigantische marge vergeleken met de concurrentie... Bijna Bose-achtig. Dan ga je geen ander merk verkopen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Trishul op 19 januari 2012 13:26]

Toch erg jammer als je nagaat dat de SE single core, en Apple singe core telefoons al op vele fronten snappier waren (software optimalisatie) dan de dual core phones (lg en samsung). Het verschil in enkele toepassingen laden waren in de meeste gevallen nog korter dan 1 secondes...
Welke dualcores van Samsung zijn dan niet zo "snappie"?

Ik heb al met een SGS2 en een SE Xperia gespeeld en ik kan je wel zeggen welke het vloeiendste aanvoelde...

Verder vind ik dat ze een prachtig gamma hebben, overlaatst nog een Xperia Mini (?) vastgehad, zeer scherp scherm en werkte zeer vlot!
Tja, welke xperia? Er zijn er tientallen :).

Als je het vergelijkt met een Arc S of zelf de originele Arc dan zul je wel merken dat het "dual core" verschil niet te merken is. ;)... Enigste wat je zal merken is het beperkte RAM geheugen waardoor je met vele apps langzamer zal gaan worden.
Waarom zijn de prestatie bijna gelijk dan? Hoe kan dat toch, omdat telefoonverkopers Samsung aanprijzen voor de bonus wat ze krijgen, je weet wel het heeft een dualcore een krachtige CPU noem maar op.

Mensen happen al te graag in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 396488 op 19 januari 2012 13:20]

Dat zal inderdaad meegeholpen hebben bij de verkopen.
Als mensen een nieuwe telefoon halen, willen ze vaak de beste van de beste hebben

Wel vind ik dat SE telefoons altijd erg soepel lopen ook al is de hardware minder dan van de concurrent
Sony Ericsson houdt binnenkort op te bestaan; Sony heeft Ericsson uitgekocht. Op nieuwe toestellen zal de naam Sony prijken, terwijl het bedrijf Sony Mobile gaat heten.
Wat zou daar de reden van zijn? Denkt Sony het zonder deze joint venture beter te doen?
En wat gaat er gebeuren met het bedrijf Ericsson? Gaan zij weer zelfstandig mobieltjes maken?
De 'technologie'-factor in mobieltjes is fors naar beneden gegaan voor de makers.

Sony-Ericsson had vroeger veel aan de 'technologie' kant van Ericsson. Bijvoorbeeld de eerste SE telefoons hadden de beste Bluetooth support omdat dat uit de stal van Ericsson kan. (Herinnerd iemand zich nog de 'Nokia'-only bluetooth heedsets bv.)
De combi techniek & design leverde daardoor zeer mooie telefoons op.

Tegenwoordig is het ontwikkelen van een telefoon veel eenvoudiger. 90% is 'off the shelf' te kopen en met een reference design & default OS install heb je in no-time een telefoon ontwikkeld. Het Design icm de marketing (met eventuele software aanpassingen) is veel belangrijker geworden. En dat is het sterke gedeelte van Sony.

Ericsson houd zich al tijden bezig met de netwerken, in hevige concurrentie met Nokia/Siemens en de Japanse/Chineze partijen (o.a. Huawei)
Verander dat laatste maar in Ericsson vs. Huawei (en in minder mate Alcatel-Lucent). De rest speelt geen rol van betekenis meer.
Ik denk dat dumbphones wel meer zullen stijgen in marktaandeel, het kopen van een dumbphone in combinatie met een tablet/laptop lijkt me een veel logischere optie om mobiel toch alles bij te kunnen houden dan alles op een minischerm te willen priegelen. Vooral nu tablets en laptops echt wel mooie autonomie hebben.
Zelf heb ik een dumbphone (nokia 5140i).
Ik denk dat Sony Ericsson hier vooral de dumbphones/featurephones een beetje wil verzwijgen omdat ze daar gewoon helemaal mee stoppen. Alle nieuwe toestellen die ze op de markt gaan brengen zullen toestellen met Android worden.
Ik zag laatst op internet een scherpe aanbieding voorbij komen van de SE Xperia Ray. Vervolgens de specs bekeken en een aantal reviews gelezen en het bleek een hele goede telefoon te zijn. Krijg hem volgende maand pas binnen....

Heb hiervoor 2 Sony Ericssons gehad, een W810i en een K770i. Perfecte dumbphones die het altijd deden, nooit problemen mee gehad eigenlijk.

Weet ook niet of het weglaten van Ericsson en de naamswijziging naar Sony Mobile wel zijn vruchten af gaat werpen. Sony Ericsson was toch wel een ingeburgerde naam natuurlijk.
"Hayabusa" _/-\o_ _/-\o_

Ninja Gaiden Phone ftw!!! Go sony :D
Ik werk bij The Phone House in België, en wij verkopen enorm veel Sony Ericcson-toestellen. Probleem is alleen dat we gewoonweg niet genoeg toestellen hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. Wanneer we Arcs/Rays/Live with Walkmans binnenkrijgen zijn ze quasi altijd binnen twee dagen allemaal de deur uit.

Gevolg (voor ons): we verkopen massa's en massa's Galaxy Mini/Gio/Ace. Waarom? Omdat we er daarvan massa's in voorraad hebben, en het het beste alternatief is na Sony Ericsson. Maar als we wat meer SE's in voorraad hadden (en ook de Mini/Mini Pro konden aanbieden) zouden we er echt bergen en bergen van verkopen.
interesant dat zou betekenen dat of de productie te laag is of de distributie niet goed geregeld is.
Zal voornamelijk komen door de aardbevingen in Japan, en de overstromingen in Thailand. Bijna nergens in geen enkele winkel is de bravia HX920 meer te krijgen... Ik ben er al een lange tijd naar opzoek. Volgens de meeste verkopers kwam het voornamelijk omdat er veel order gecanceled waren (2x in het jaar). Rond Thailand en rond Japan. Ik denk dat Sony een harde 2011 achter de rug heeft gehad...
Sony Ericsson is denk nog steeds van mening dat wij meer geld, voor een soortgelijk product willen betalen, alleen omdat er een Sony logo op staat. Alleen Apple kan dit nog flikken.

Het gedoe met het Sony geheugen (memory stick) dat een stuk duurder moest kosten dan een soortgelijk SD kaartje, en de toen der tijd zeer slechte support op Android toestellen heeft mij naar het Samsung kamp doen rennen. Om eerlijk te zijn, het bevalt me daar wel.

Hoop dat ze hun leven gaan beteren en weer normaal gaan doen, misschien komen we dan weer terug.
Zo duur zijn die SE toestellen anders niet hoor, ik heb een paar weken geleden een Sony Xperia Mini gekocht omdat ik daarmee de beste prijs/kwaliteit binnenhaalde. Samsung en HTC toestellen met vergelijkbare (of zelfs mindere) specs waren al snel 50 euro duurder.

En er zit een gewoon Micro-SD kaartje in, kreeg ik er standaard bij geleverd. Daarnaast krijgen alle 2011 toestellen een upgrade naar ICS. Dus misschien was SE een paar jaar terug nog pet, maar zoals het er nu naar uit ziet proberen ze toch de klanten weer terug te winnen door goede kwaliteit te leveren voor een leuke prijs.
Al mijn dumbphones waren vroeger Sony's, onverwoestbaar.

De voornaamste reden dat ik nu zo blij ben met mijn huidige toestel ligt denk ik meer aan Android dan aan Samsung.

Nu ik deze positieve dingen weer lees ga ik over een paar maanden serieus weer naar Sony kijken. Ik zal het merk zeker niet meer bij voorbaat uitsluiten. Ik hoop dat ze hun goede gedrag volhouden.

Bedankt voor het verbreden van mijn blikveld! :)
Volgens mij heeft juist Apple die positie van meer betalen voor minder... Sony Ericson is juist het merk die heel prijsstechnisch bezig is (Ray en Active bijvoorbeeld)
Anoniem: 396488
@Westbam19 januari 2012 13:16
Waarom kost een Arc 420,- en SG2 iets van 530,-?

Qua prestatie bijna gelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 396488 op 19 januari 2012 13:17]

Een SGS2 kost op dit moment 440 euro. Prijzen zijn zelfs iets hoger dan voorheen, want ik heb het nog gekocht voor 410 euro.
Ja en de Arc S is nu 307 (!!!) euro... Dus Killer1000 heeft wel gelijk maar had het gewoon verkeerd met de prijzen..

Het is inderdaad het marketing budget wat Sony zo gefaald heeft, en daarnaast denk ik dat de x10 ook nogal verantwoordelijk is voor de wat idiotere imago van Sony.. Dat was ook echt een faal product... Maar Sony Mobile verdient een betere resultaat als wat er nu is, ze hebben zich gedurende 2011 zeker bewezen op het gebied van service en klantvriendelijk (Root en updates). Dus ik hoop dat ze in 2012 een grote speler zullen gaan worden. Meer keuze!!! Meer concurrentie!!! Meer druk op innovatie en lager prijzen!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee