In tegenstelling tot elektriciteit is internettoegang geen primaire levensbehoefte. Dat zegt de Nederlandse regering in antwoord op vragen van de PvdA. Daarnaast ziet de regering niets in het door de PVV voorgestelde verbod op pop-ups en prerolls.
De toegang tot het internet is geen primaire levensbehoefte, omdat het niet nodig is voor de bereiding van voedsel of het opwekken van warmte, stelde minister Maxime Verhagen van Economische Zaken in een vergadering over wijzigingen in de Telecommunicatiewet. "De beschikbaarheid van internet is weliswaar belangrijk, maar toch minder essentieel voor het dagelijks functioneren dan elektriciteit. Huishoudens en bedrijven kunnen immers niet goed functioneren zonder elektriciteit, omdat het zonder elektriciteit niet goed mogelijk is om te voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel en warmte." Daarom mogen isp's wanbetalers blijven afsluiten, terwijl dat bij aanbieders van elektriciteit anders ligt.
De vraag werd gesteld door de PvdA, maar D66 en GroenLinks pleitten er in hun verkiezingsprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar al voor om toegang tot het internet als grondrecht te zien. De regering gaat niet mee in deze redenering, maar wijst erop dat toegang tot het internet volgens nieuwe Europese regels niet zomaar kan worden afgesloten. Die regels werden opgesteld naar aanleiding van de three-strikeswetgeving van Frankrijk. Dat land wilde internetters afsluiten als zij driemaal werden betrapt op het wederrechtelijk downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
De regering ziet vooralsnog ook geen reden om regels over netneutraliteit in de wet op te nemen. De huidige regelgeving en de marktsituatie zouden daar geen aanleiding toe geven. Als de toegang tot internetdiensten wordt geblokkeerd, kunnen gebruikers overstappen naar een provider die de toegang niet blokkeert, redeneert Verhagen.
Verhagen ziet ook niets in een verbod op of regels omtrent pop-ups en prerolls voor video's op internetsites. PVV wilde vooral reclameblokken voor nieuwsitems op bijvoorbeeld Uitzending Gemist of RTLGemist 'de nek omdraaien', maar volgens Verhagen is dat niet nodig, omdat de meeste moderne browsers adblockers ondersteunen. De mogelijkheid om pop-ups te blokkeren zou regels omtrent dergelijke reclame-uitingen volgens hem dan ook onnodig maken. De PVV zegt zich verder aan pop-ups - waarmee de partij waarschijnlijk op overlays doelt - te ergeren omdat het sluitkruisje veelal 'zeer verdekt opgesteld' zou zijn.