Onderzoek: 70% Nederlandse iPhone-bezitters heeft WhatsApp

Ruim 70 procent van de iPhone-bezitters in Nederland heeft de chat-app WhatsApp geïnstalleerd, volgens onderzoek. Bij Android-gebruikers is dat 60 procent. De Facebook-app is op 48 procent van alle smartphones in Nederland aanwezig.

WhatsApp is met een installatiepercentage van 70 het populairst onder iPhone-bezitters in Nederland, stelt Telecompaper na onderzoek onder 2500 consumenten in de leeftijd van 15 tot en met 64. Bij Android-gebruikers ligt het percentage op 60. Ook de Facebook-app is door 60 procent van de Android-gebruikers geïnstalleerd. Bij BlackBerry-bezitters is WhatsApp minder populair; daar is Ping heer en meester.

WhatsApp is in korte tijd flink in populariteit gestegen, blijkt uit het Dutch Apps Market-onderzoek. Waar de chatapp vier maanden geleden nog door 30 procent van alle smartphonebezitters geïnstalleerd was, is dat percentage inmiddels gestegen tot 43, oftewel ongeveer 2,2 miljoen toestellen. De Facebook-app is met een percentage van 48 echter nog iets populairder. Bij het onderzoek is ook gevraagd naar het daadwerkelijke gebruik van de app; slechts drie procent zou WhatsApp wel geïnstalleerd hebben, maar niet of nauwelijks gebruiken.

Game-apps staan op 60 procent van de toestellen en instant messaging en social networking volgen met 51 procent. Tot slot heeft 30 procent van de gebruikers apps die voor spraakdiensten bestemd zijn.

Mogelijk heeft de ophef over de chatheffing, zoals KPN die in april voorstelde, te maken met de stijging in populariteit. De telecomaanbieder richtte zijn pijlen toen rechtstreeks op WhatsApp en claimde dat dergelijke apps de oorzaak waren van dalende inkomsten uit spraak en sms. De chatheffing werd vervolgens afgeschoten. Volgens Telecompaper moeten providers innovatieve prijsstellingen en diensten realiseren om de teruglopende inkomsten te compenseren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2011 • 13:51

95 Linkedin

Reacties (95)

95
94
37
2
0
30
Wijzig sortering
Eindelijk gerechtigheid. De kosten van een sms (160 bit zonder headers) zijn echt buiten alle proporties. Nu is er eindelijk een alternatief, en meteen willen ze een zogenaamde 'chatheffing' inbrengen.

Terecht dat deze door de overheid in de kiem gesmoord werd.
160 bit zonder headers
140 bytes. Met GSM 03.38 heb je 7 bits per karakter, dus ruimte voor 140*8/7 = 160 tekens, al nemen een paar tekens dubbele ruimte in. Je zal zien dat als je op je telefoon tekens gebruikt die niet in GSM 03.38 zitten, hij soms overgaat op een 8-bits encoding (met ruimte voor 140 tekens) of zelfs UTF-16 (met ruimte voor slechts 70 tekens)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 juli 2011 14:16]

Interessant! Ik vroeg me al altijd af waarom het toevoegen van 1 exotisch character (vb. ł, ó, ż, ...) zo'n impact heeft, maar vergat het altijd op te zoeken. :-)
Idd. Als bijv. het 155e teken een ë is, dan kost dat ineens 3 smsjes ipv 1 8)7
Onzin, je betaalt per 160 tekens niet per byte.
Je praat zelf onzin. Je betaalt per SMS (en dus per 140 bytes). Als je een berichtje schrijft dat langer is dan verzendt je telefoon gewoon meerdere SMSjes.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 juli 2011 17:31]

Akkoord, maar je zegt 3 in plaats van 1. Dus dan zou het ë karakter met andere woorden meer dan 140 bytes (1 page) moeten innemen?

Of kijk ik iets groots over het hoofd?
Nogal,
het is niet alleen het ë karakter dat meer plaats in neemt maar je hele bericht wordt omgezet in een andere codering.
Zo neemt elk karakter meer plek (bytes) in.

(moest een reactie zijn op Ives)

[Reactie gewijzigd door svenM op 6 juli 2011 09:14]

Wat svenM zegt. De encoding geldt voor de hele SMS, en er zijn 3 keuzes - het oude GSM 03.38 met 7 bits per teken, een 8-bits OEM encoding en UTF-16. Voor ë moet UTF-16 gekozen worden, dus dan heb je in totaal slechts ruimte voor 70 tekens per bericht. Als je bericht uit 155 tekens bestaat (wat zonder "exotische" tekens prima in 1 smsje past), dan kost dat dus 3 smsjes.

Overigens kost het linken van meerdere SMSjes aan elkaar ook nog een paar bytes, met 3 SMSjes in UTF-16 heb je niet 3*70=210 maar slechts 201 tekens tot je beschikking.
WhatsApp is bij mijn weten alleen het eerste jaar gratis. Bovendien verzamelt het allerlei privé gegevens, en als je een beetje abbonnement hebt, zou je toch genoeg sms'jes moeten hebben.
Of ben ik een ouwe lul als al dat nodeloze gechat mij toch niks doet?
In principe wel :p

Uit dit soort cijfers blijkt dat hier een (grote) markt voor is.
Anoniem: 314471
@Nyarlathotep5 juli 2011 14:15
Bovendien verzamelt het allerlei privé gegevens, ...
Heb je daar misschien een bron bij? Ik weet dat het telefoonnummers van uit je telefoonboek upload om ze te vergelijken met een lijst met whatsapp gebruikers, voor zover ik weet gebruiken ze de informatie nergens anders voor.
en als je een beetje abbonnement hebt, zou je toch genoeg sms'jes moeten hebben.
Als je een beetje internet abonnement hebt en een vrienden-/kenissenkring die whatsapp heeft dan heb je geen sms bundel nodig.

De 10 euro die mensen neerleggen voor 1000x sms is dezelfde 10 euro die voor je internet kunt gebruiken.

En als je het nodeloos ge-chat vind dan is dat prima maar dan heb je ook geen sms nodig toch? En laten we wel wezen een telefoon is een communicatie middel, of het nu spraak is of tekst maakt natuurlijk voor het nodeloze weinig uit.

Ik stuur zelf tegenwoordig nauwelijks nog een sms.. Whatsapp heeft een prominente plek op mijn homescreen en hoor dus bij de 67% van de trouwe gebruikers.. :)

Wat ik overigens hilarisch vind is dat de providers hun eigen graf aan het graven zijn. Ze willen het gebruik van een 'gratis' dienst tegen gaan. Dit heeft echter een averechts effect want het krijgt meer naamsbekendheid! :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 5 juli 2011 14:17]

Je bent over de 30 dus je bent inderdaad een oude l... ;-)

Ik kan nergens op de site van WhatsApp vinden dat alleen het eerste jaar gratis is, volgens mij is het (nadat je het heb aangeschaft) gratis.

Wat voor privé gegevens zou het verzamelen behalve je telefoonnummer?

ps. Ik zit bij die 30% die het niet heeft, ik sms heel weinig, ik prefereer e-mail.
Kijk maar op de Market bij WhatsApp Messenger: First year free, $1.99/year after

edit: iPhone gebruikers zijn idd goedkoper uit (ook voor het eerst }> )

[Reactie gewijzigd door buutske op 5 juli 2011 14:12]

Bij android ja... Ik weet niet hoe het bij de iPhone zit...
Voor iPhone moet je de app kopen voor €0,79 en dan kan je hem oneindig gebruiken. Zie namelijk nergens op iTunes staan van $1,99/year of iets dergelijks.
Op een gejailbreakte iPhone kun je dus helemaal gratis whatsappen }> , weet niet of zoiets op android mogelijk is?
Bij de iPhone is het gewoon kopen voor 79 cent en klaar.
ik gebruik whatsapp al langer als een jaar en heb nog nooit hoeven betalen niet in de market en daarna ook geen melding of iets dergelijks. Gebruik whatsapp op android.
Anoniem: 14842
@Cergorach5 juli 2011 14:39
Wat voor privé gegevens zou het verzamelen behalve je telefoonnummer?
WhatsApp verstuurd jou gehele contact list naar hun centrale server, niet alleen jou telefoonnummer.

Zodra jij je dus aanmeldt voor WhatsApp stuur je alle contactgegevens van al je contacten door naar hun servers. En of het al niet erg genoeg is dat je al je vrienden hun prive gegevens op straat gooit staat er dan ook nog in de algemene voorwaarden dat je die info vrijgeeft als zijnde "public domain". Dat wil dus zeggen dat ze er mee mogen doen wat ze willen.

Nee sorrie, deze app is echt schandalig privacy schendend. In mijn ogen is hij in Nederland zelfs onwettig. Mijn privé gegevens worden opgeslagen op hun server terwijl ik daar geen toestemming voor heb gegeven en worden vervolgens als public domain beschouwd.

Iedereen die ook maar iets geeft om privacy: NIET INSTALLEREN!
maak je niet zo druk,
tis lekker weer, zonnetje schijnt..
Nu is het je 06 nummer, bij chatapplicaties op de PC is het je e-mailadres. Je kunt je ook wel té druk maken natuurlijk.
Als je nog anno 2011 denkt privacy te hebben mag je jezelf achter de oren krabben.
Wat probeer je te bewijzen met je zinloze strijd tegen het systeem?

Go with the flow, ''ze'' weten toch al alles van je :p
Anoniem: 387226
@Nyarlathotep5 juli 2011 14:03
Volgens mij geldt dat alleen voor de blackberry en de android toestellen. De iPhone versie is voor altijd gratis nadat je hem hebt aangeschaft.

Heb het even gezocht:
Please download the latest version of WhatsApp Messenger and enjoy our service free for 1 year! During, or after free trial period you can purchase service for $1.99 USD/year.

Maar ja, ik heb zelf aangeschaft omdat ik graag met me vrienden wil communiceren en dat 150 gratis smsjes van t-mobile zijn toch zo weer op dus dan ben ik wel blij dat ik whatsapp heb.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 387226 op 5 juli 2011 14:07]

En nu komt Google ook nog eens aan met een message applicatie. Met Huddle kun je berichten naar personen sturen, maar ook met meerdere mensen tegelijkertijd chatten.

Ik denk dat telecom maatschappijen dit gaan verliezen, maar dat wij als eindgebruikers gewoon extra moeten betalen voor bandbreedte gebruik. Ik voorzie namelijk ook nog wel dat een grote speler VOIP bellen gaat aanbieden (mogelijke uitbreiding van Google+ ?) en dat ze dan ook nog eens het bellen kwijt raken.
Ik vind het maar een slecht ding dat Google, en met iOS 5 ook apple, straks een zelfde service aanbieden. Deze zijn dan weer platform gericht, terwijl apps als Whatsapp juist meer op SMSen lijken door universeel te zijn.
Groot verschil tussen bv GTalk/Google+ en Whatsapp/Apple-variant is dat de laatste twee op je telefoon nummer zijn gebaseerd.

Wat dus wil zeggen dat je alleen kan chatten met mensen aan wie je je telefoon nummer geeft.

Gtalk & Huddle gaan gewoon via je email account (veel meer privacy dus).
Ook met WhatsApp kun je met meerdere personen tegelijk chatten ;)
Er zit een groepschat mogelijkheid in WhatsApp, dus de meerwaarde van Huddle is dan nihil.
Anoniem: 145867
@4Real5 juli 2011 17:19
Helloooo, google had allang Google Talk. Ik gebruik dat vaker omdat de meeste mensen om me heen wel een Android mobiel heeft. Daarnaast gebruik ik ook wel eens whatsapp.
Afgelopen 4 maanden dus met 30 procent gestegen. Hoeveel mensen zijn in die maanden van een niet-smart phone naar een smartphone overgegaan? Dat lijkt me ook wel interessant dan...
Niet heel veel meer dan anders denk ik. WhatsApp heeft enorm veel reclame gehad door KPN.
Superhandig whatsapp. Moet alleen nog even bijgeschaafd worden want de service ligt wel vaak plat. Aan de andere kant, voor 80 cent mag je ook niet teveel zeuren ;)
Prima programma. Maar wat maakt Whatsapp onze jeugd tot een stel autisten zeg. Ik zie ze regelmatig met drie naast elkaar half op de weg fietsen, leunend op hun stuur, whatsappend door het verkeer. Blik strak op het scherm gericht ipv op de weg...

Die puber hier in huis doet ook alles Whatsappend, eten, slapen, douchen... Ach ja, zal wel een generatiekloofje zijn. Als ik nu 14 was geweest zal het vast niet anders zijn geweest. :P
Toen ik naar de basisschool ging waren er nog geen mobiele telefoons, maar ook toen zat ik als een idioot op de fiets hoor...
Ja meer hangend, klinkt bekend. Walkman emt volume 11 op je kop en gaan. Maar dan keek ik in ieder geval nog náár de weg, ik snap niet hoe ze relatief veilig door het verkeer manoeuvren met hun blik slechts op dat schermpje... :P
En jij fietst zo dichtbij dat je kunt zien wat ze aan het doen zijn? Ook gevaarlijk hé, los van het feit dat je beter op de weg kunt letten :)
WhatsApp is inderdaad erg populair merk ik om me heen. Wat veel gebruikers volgens mij niet weten is dat het niet meer gratis is na het eerste jaar.

En is denk dat veel gebruikers gaan vertrouwen op het 100% in de lucht zijn van de whatsapp service. En ik vermoed dat die service echt minder betrouwbaar is dan de sms service.

Tja ik wilde wel whatsapp gaan gebruiken (over Wifi), maar helaas op mijn Nokia N82 krijg ik het niet aan de praat. Ook de mails die ik aan ze heb gestuurd komt geen antwoord op terug.

Dus ik moet het ook nog maar doen met sms-en.
Oh? enlighten me. Waar staat dat whatsapp voor iphone geld gaat kosten?
Oeps.. je hebt gelijk. Voor de iPhone moet je hem aanschaffen, voor de andere platformen issie gratis, maar moet je gaan betalen na een jaar.

http://www.mydigitallife....for-iphone-free-download/
Anoniem: 300407
5 juli 2011 14:10
Jammer genoeg wel, ik zie liever dat mensen Kik Messenger gaan gebruiken omdat:
-WhatsApp is sloom in vergelijking met kik.
-Beveiligigd met SSL
-Je kunt kiezen of Kik je telefoonboek moet gebruiken.
-Je kunt mensen ook toevoegen met hun gebruikersnaam
-Veel betere service
-Nu (nog) gratis
Alleen niet voor BBgebruikers, das toch wat sneu hea.
Moet je weer voor je BB vrienden een andere app gaan gebruiken..

Hoezo mod je me nou ongewenst dan, omdat ik een goed argument aanhaal? :P
Dat is nou juist de kracht van Whatsapp, elke smartphone kan het draaien.
Want BB had Ping, en Apple heeft ook zo'n dienst, maar dat slaat lang zo hard niet aan. En waarom? Omdat niet iedreen dezelfde OS draait.

[Reactie gewijzigd door Armageddon_2k op 5 juli 2011 14:37]

Whatsapp is er dan weer niet voor WP7 dus is geen goed argument.
Kik is er enige tijd wel voor BB geweest, totdat RIM deze van de AppWorld haalde... Verder moet ik je wel gelijk geven, de kracht van WhatsApp is dat de meeste platformen deze ondersteunen, op WP7 na inderdaad. Maar naar mijn weten is er nog geen chat service die op alle platformen beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Dimiz op 5 juli 2011 16:24]

Maar naar mijn weten is er nog geen chat service die op alle platformen beschikbaar is.
Yahoo Messenger, Live Messenger, AIM...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 juli 2011 17:19]

Naast zware messengers....
Whatsapp gebruikt ook ssl en heeft al deze features die je opnoemt behalve mensen toevoegen, wat ook meteen grootste success ervan is. Je hoeft het alleen te installeren en je kan al chatten met mensen uit je tel boek.
Ik snap iets niet.

Het onderzoek gaat over 'app-gebruik' op de _algehele_ markt van mobiele telefoons, volgens de bron:
Dat blijkt het panelonderzoek 'Dutch Apps Market' van Telecompaper onder 2500 consumenten van tussen de 15-64 jaar. De editie van deze maand focust op communicatiediensten.

Wat komt er dan als titel? iPhone.. :/ Erg erg zielige onzin om weer een artikel 'hot' te maken.
We hebben voor deze insteek gekozen omdat dit inderdaad het hoogste percentage, en volgens mij het opvallendste resultaat van het onderzoek is. Als bijvoorbeeld Android het hoogste percentage had, was dat de kop geworden.
Misschien omday op de iPhone het percentage het hoogst is: 70% ?

"4% van Blackberry gebruikers heeft whatsApp" klinkt natuurlijk veel minder spannend ;)
Blackberry gebruikers hebben Blackberry Messenger al.
En als je de laatste alinea leest:
Meer dan 70 procent van de Apple gebruikers hebben WhatsApp geïnstalleerd. Ping is momenteel populair bij de BlackBerry gebruiker (70 procent voor Ping, tegen 60 Procent WhatsApp). Op Android hebben WhatsApp en Facebook de hoogste penetratie. Elk was beschikbaar op 60 procent van de Android phones. Twitter en WhatsApp werden ook door de respondenten het best gewaardeerd. Ongeveer 95 procent van alle WhatsApp gebruikers zegt dat de app ‘goed’ of ‘ zeer goed’ is. Voor Facebook was dit 85 procent en voor Hyves 73 procent.
Ergo, hetgene dat in de topic staat is wel degelijk juist, echter beschijft de topic maar een deel van het algehele onderzoek, waarin gesteld wordt dat 43% van alle smartphone eigenaars Whatsapp gebruikt.
-

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 5 juli 2011 14:01]

Op Android is de app zelf gratis en kan je daar het eerste jaar gratis gebruik van maken. Daarna betaal je volgens mij 80 cent per jaar.

EDIT: Oh het is 2 dollar per jaar. Dan hebben ze dat denk ik laatst veranderd ofzo.

[Reactie gewijzigd door JHdD op 5 juli 2011 14:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee