Gerucht: Apple heeft last van componenttekorten bij MacBooks en iPads

Apple zou last hebben van het wereldwijde chiptekort bij de productie van MacBooks, zo claimt de Japanse zakenkrant Nikkei. De productie van iPads zou lager liggen dan gehoopt door een gebrek aan schermen voor de tablets.

Vanwege het tekort heeft Apple leveranciers gevraagd om orders voor andere onderdelen even uit te stellen, meldt Nikkei. Als de fabrikant een MacBook niet in elkaar kan zetten vanwege een tekort aan bepaalde chips, zijn andere componenten immers de komende tijd ook nog niet nodig. Nikkei baseert zich op anonieme bronnen. Apple heeft niet gereageerd op het bericht.

Bij iPads gaat het om een tekort aan schermen. Het is onbekend of het daarbij gaat om de schermen zelf of om display-controllers, chips die zorgen voor aansturing van die schermen. Er is een tekort aan lcd's, zo bleek eerder. Er is ook een wereldwijd chiptekort, iets waarover Tweakers onlangs een Plus-artikel publiceerde.

Vooralsnog gaan consumenten niets merken van de tekorten bij Apple-producten, claimt Nikkei. De tekorten hebben ook nog geen invloed op de productie van iPhones. Vanwege de grootte van Apple heeft de fabrikant grote orders, waardoor veel leveranciers vermoedelijk de leveringen aan Apple prioriteit geven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-04-2021 • 12:01

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
@arnoudwokke, er is wel degelijk een LCD supply probleem.
Vanwege de corona pandemie was er al een sterke gestegen vraag naar LCD displays en dan zijn er eind vorig jaar kinken in de kabels gekomen in de productie-keten: er was een aardbeving in Taiwan en een stroompanne in Japan die de glas substraat leverancier Nippon Electric Glass (NEG) trof.

Bronnen:
Production disruption mars LCD supply: https://www.digitimes.com/news/a20201217VL201.html
LCD panel shortage worsening, says AUO chairman: https://www.digitimes.com/news/a20201217PD205.html
LCD panel shortage to continue throughout 2021, says Innolux president: https://www.digitimes.com...21/03/04&pages=PD&seq=208
Ah dank, dat voeg ik nog even toe :)
Bloomberg schreef enkele dagen geleden nog een artikel over het huidige tekort aan display drivers chips. Productiecapaciteit zit vol en kan niet eenvoudig (lees: goedkoop) opgeschaald worden. Zou hier wel eens mee te maken kunnen hebben.
Dat heeft veel langer geduurd dan dat ik ooit had verwacht, ruim een jaar de crisis in pas productie issues ondervinden vind ik een hele kunst!

Ik vraag me trouwens af of je als bedrijf liever 1 grote afnemer heb dan 100 kleine die bij elkaar hetzelfde afnemen als die ene grote klant... Als die ene grote klant weg gaat met de melding "Ik ga het nu zelf doen.", dat zal niet snel gebeuren met 100 kleine klantjes, die kunnen het al niet zelf en allemaal tegelijkertijd weggaan zal ook niet snel gebeuren...
Apple had een heel groot gedeelte van de productie capaciteit al voor corona afgehuurd bij TSMC.
of een smak geld er tegen aangegooid toen het duidelijk werd dat er een crisis aankwam. Het lijkt me namelijk aannemelijker dat er meer te verdienen valt aan de autoindustrie dan aan wat Apple vraagt aan silicone. Op dit moment is de productie ook daarop gefocust (buiten de contracten die er al lagen zie bvb Apple).

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 8 april 2021 13:06]

Het lijkt me namelijk aannemelijker dat er meer te verdienen valt aan de autoindustrie dan aan wat Apple vraagt aan silicone.
Niet dat ik je niet geloof, maar ik ben benieuwd waar je dit op baseert? Want een chip lijkt mij een chip, of hij nou in een iPad of een auto of een wekkerradio terechtkomt.

Ik kan me ook voorstellen dat Apple misschien hogere performance-eisen stelt dan een automerk; je wilt een zo snel mogelijke chip in je tablet hebben, maar weet iemand hoe snel een processor in een auto is? Dus het lijkt me dat er meer te verdienen valt in de sector van tablets en laptops.

En ik stel me ook voor dat er meer iPads en MacBooks verkocht worden dan auto's. Ik kan niet voor anderen spreken, n=1 en zo, maar ik heb in mijn leven meer tablets, laptops en telefoons gekocht dan auto's. Ik ken niemand bij wie dat andersom is.
Niet dat ik je niet geloof, maar ik ben benieuwd waar je dit op baseert? Want een chip lijkt mij een chip, of hij nou in een iPad of een auto of een wekkerradio terechtkomt.
Dit is veel te kort door de bocht.
Elke chip word in de fabriek specifiek voor 1 doel gemaakt. Een chip voor de wekkerradio ziet er anders uit dan een CPU. En chips worden op verschillende manieren en in verschillende grotes gemaakt. Hoe kleiner de chips, hoe zuiniger en hoe meer performance mogelijk is, maar ze zijn ook duurder om te maken. Goedkope dingen maken vaak gebruik van grotere chips, omdat die productie gewoon goedkoper is. De kans dat jij een wekkerradio gaat vinden met een chip op 7nm noem ik 0.

De chips waar nu een groot te kort voor is, zijn de kleine procedes zoals 7nm van TSMC. Dit zijn alleen de nieuwste van de nieuwste chips (afhankelijk van procede met EUV machines van ASML gemaakt). Daar is een zeer beperkte beschikbaarheid van, maar er zijn wel een aantal producten met een grote afzetmarkt die daar gebruik van maken (PS5, XSX, AMD Ryzen 5000 series en 6000 series GPU, nvidia 3000 series GPUs, M1 van Apple) die ook nog eens immens populair zijn. Daar gaat de volledige productiecapaciteit naar toe.

Ik weet zelf niet op welke grootte de autoindustrie zit, maar het zou mij niets verbazen als die wel naar de 7nm willen voor hun elektrische en slimme auto's vanwege de performance en zuinigheid. Maar de oudere auto's zullen waarschijnlijk op een wat groter procede chip zitten.

[edit]Ik ben er terecht op gewezen door Dennism in 'nieuws: Gerucht: Apple heeft last van componenttekorten bij MacBo... dat niet alles op 7nm van TSMC op EUV basis is.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 8 april 2021 15:27]

TSMC N7 en N7P 7nm processen gebruiken trouwens geen EUV proces, maar 'gewoon' DUV, geen van de 7nm producten die je daar noemt gebruikt EUV voor zover ik weet, Apples M1 gebruikt wel EUV, echter is dat een product gefabriceerd op TSMC's N5 node en dus een 5nm product.

Samsungs 8N proces, voor Nvidia's 3000 series gebruikt ook gen EUV.

TSMC heeft met N7+ wel een EUV node op 7nm, maar die wordt voor zover ik weet niet gebruikt door bijvoorbeeld AMD, Nvidia of Apple.
Dank voor de verbetering :) Hierbij ook een bron. Ik zal het in mijn originele post aanpassen.
Het zijn echt niet alleen de 7nm chips waar momenteel een tekort van is.

Dit zijn misschien de chips die het meest in de media komen omdat het vooral consumenten electronica toepassingen hebben, maar allerlei chips voor (semi) professionele toepassingen hebben hetzelfde probleem.

Door een brand in een Japanse fabriek eind vorig jaar ligt al enkele maanden een gedeelte van de AV industrie plat. Sony en Panasonic hebben problemen om allerlei dingen als cameras en controllers te verschepen. Dat lijkt ondertussen langzaam iets beter te worden.

Op hetzelfde moment zijn dingen als wireless chipsets voor wireless routers, accesspoints en dat soort dingen enorm lastig te krijgen voor fabrikanten op dit moment.

Maar ook hele simpele dingen als SMD temperatuur sensoren zijn al maanden bijna niet te krijgen.

Aan alle kanten hoor ik in de industrie signalen dat fabrikanten doorlopend borden aan het herdesignen zijn omdat er weer eens een chip is die niet leverbaar is.
De auto-industrie zit nog op 20 en 28 nm. Ze plakken een hoop relatieve oude arm chips in BIG little configuratie op een SoC zodat ze niet voor elke elektronische toepassing in de auto een aparte chip hoeven in te zetten, maar snelheid is voor die zaken niet per se van belang.
iPads = tientallen miljoenen
Slimme wagen = honderduizenden

In verhouding zal de auto industrie wel meer betalen. Maar zij kopen het niet zelf in, dat zijn weer leveranciers die voor ze bouwen. Tesla is volgens mij een uitzondering en maakt alles zelf.
De chips waar nu een groot te kort voor is, zijn de kleine procedes zoals 7nm van TSMC. Dit zijn alleen de nieuwste van de nieuwste chips (afhankelijk van procede met EUV machines van ASML gemaakt). Daar is een zeer beperkte beschikbaarheid van
Pertinent onjuist.
 • Er is genoeg 7nm 300 millimeter wafer-capaciteit om aan bestellingen te voldoen; er zijn astronomische bedragen geinvesteerd de laatste paar jaar. Alleen de vraag is even groter dan de bestellingen waren, maar dat is een tijdelijke piek
 • Er is al jaren lang veel te weinig 200mm-capaciteit; vaak 28nm en groter. De meeste 200mm-foundries (Samsung, TowerJazz, Vanguard, SMIC, GloFo) maken maar amper winst, dus investeren nagenoeg niets in capaciteits-uitbreiding de afgelopen paar jaar. En dat gaat nu fout; maar dat is geen tijdelijke piek meer want het al ~5 jaar aan de gang.
Het probleem met Ryzen, PS 5 en NVidia is Ajinomoto buildup film voor het verpakken van gezaagde wafers (dies) tot chips, en dat heeft totaal niets met 7nm-capaciteit te maken. Dat probleem ligt dus niet eens bij de lithografie.

Zie bijv.
https://www.3dincites.com...-consolidation-continues/
https://buzzorange.com/te...9/abf-substrate-shortage/
https://www.hardwaretimes...strate-shortages-in-2021/

Hier wordt uitgelegd dat het probleem niet met wafers / lithografie is, maar ook met verpakken:
https://semiengineering.c...f-packaging-supply-chain/

Hier wordt bevestigd dat AMD's probleem niet bij TSMC ligt:
https://www.pcgamesn.com/amd/ryzen-cpu-tsmc-7nm-capacity

Hier staat uitgelegd dat de tekorten vaak om "oudere" nodes gaat (65nm t/m 28nm):
https://semiengineering.com/200mm-demand-surges/

Hier nog een pre-corona artikel (juni 2019) waarin wordt benoemd, dat het jaar ervoor er al een tekort aan 200mm capaciteit was:
https://semiengineering.c...ols-off-but-not-for-long/

[Reactie gewijzigd door kidde op 9 april 2021 09:26]

Het kan zijn dat de marges op chips voor in de auto veel groter zijn.
Probleem ligt meer bij het gegeven dat de autofabrikanten vorig jaar tijdens Covid-19 lockdown's grote leveringen hebben afgezegd en de vraag naar laptops, tablets etc. is gestegen en de chipbakkers daarop hebben ingezet. Ik denk dat de marge op chips voor auto's wel OK zijn, gezien het misschien niet de meest perfomante chips zijn, maar ze moeten wel tegen hoge en lage tempraturen hun werk goed kunnen doen.
Er is geen geheim van gemaakt dat dit vooraf corona geplanned was. Ze hadden zeer veel vertrouwen in hun architectuur wat gegrond bleek te zijn. TSMC schapt nu wel grootboek kortingen. Je kan toch nauwelijks bij een andere partij aankloppen. Op dit moment is alleen samsung een concurrent betreft kleinere procedes.
Sterker nog, dit is wat Apple al vele jaren doet. Wat er eigenlijk al sinds Apple's eerste eigen SoC's gebeurt is dat Apple, zeker in die begin jaren, eigenlijk de ontwikkeling van nodes bij TSMC grotendeels financierde. In ruil daarvoor 'krijgt' (ze betalen er natuurlijk nog steeds flink voor) Apple eigenlijk alle capaciteit die ze nodig hebben op de nieuwste nodes, en de rest capaciteit wordt dan verdeeld onder de andere klanten (bijvoorbeeld AMD) en zodra Apple migreert naar de nieuwe node (in dit geval 5nm), komt er beetje bij beetje meer capaciteit vrij op 7nm voor klanten als AMD en Mediatek e.d.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 8 april 2021 15:21]

AMD, NVIDIA, Apple, etc. reserveren al jaren op voorhand productiecapaciteit voor chips en moeten dus al jaren op voorhand een inschatting maken van de benodigde aantallen. Noch AMD, noch NVIDIA, kon destijds inschatten dat er in 2020 een enorme stijging aan pc hardware zou zijn dankzij het massale thuiswerken en daar bovenop werd de productie geknepen dankzij productieproblemen door covid.

De aantallen van Apple zijn over de jaren heen vrij voorspelbaar gebleven en ook zijn mensen niet ineens meer iPhones of iPads gaan kopen vanwege thuiswerken, vandaar dat Apple minder last had van productieproblemen.
In een gemiddelde Macbook zitten veel meer onderdelen dan de door TSCM geleverde chips. Ik denk dan ook dat de TSMC chips juist geen issue is maar dat het meer gaat om andere onderdelen.
Precies, het zijn momenteel vooral die schijnbaar onbenullige chips die voor problemen zorgen. Temperatuur sensoren, DA converters, chips die batterij spanningen in de gaten houden, dat soort dingen.

Het probleem is dat je bij wijze van spreken 1000 onderdelen in een laptop hebt zitten, en als je er ééntje niet kunt krijgen kun je nog steeds geen compleet product opleveren.
Exactly! Capaciteit boeken die ze sowieso nodig hadden en misschien daarna slots opvullen die de auto industrie heeft laten vallen (door het annuleren van hun capaciteit). Is het inderdaad niet zo heel gek dat Apple het nog relatief lang heeft kunnen volhouden :)
Aan 100 kleinere klanten kost je veel meer aan opvolging alleen al.

Daarbij is er nog iets als een 20/80 regel (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pareto-principe), waarbij je vaak merkt dat 20% van je klanten 80% van je omzet vertegenwoordigen. Die 20/80 regel kan je trouwens in veel domeinen doortrekken.
Als die ene grote klant weg gaat met de melding "Ik ga het nu zelf doen.", dat zal niet snel gebeuren met 100 kleine klantjes, die kunnen het al niet zelf en allemaal tegelijkertijd weggaan zal ook niet snel gebeuren...
Precies. En om te vermijden dat Apple noodgedwongen op zoek gaat naar concurrerende fabrikanten of oplossingen waar ze jouw chips of schermen niet meer voor nodig hebben geven ze Apple prioriteit.. Die wil je niet naar een concurrent zien stappen.
Waarom is dit een hele kunst?

In veel meer branches merken ze nu pas de nasleep van het begin van deze hele crisis. In de branche waar ik in werk is de verwachting dat dit pas rond medio September weer een beetje normaliseert en terug gaat naar het 'oude normaal'.
Waarom is dit een hele kunst?
Omdat ik best veel leveringsissues heb bemerkt met andere computer hardware inclusief laptops in 2020 en eigenlijk al heel vlot in 2020. Apple had een betere voorraad onderdelen en/of een betere relatie met de leveranciers.
En ook de beste (of één van de besten) kunnen met leveringsissues komen te zitten. Dit is echt geen kunst.
En de 'kunst' is juist om zo lang zonder leveringsissues te zitten. Dat heeft niets met beste of slechtste te maken qua producten, dat heeft te maken met beste/betere productie continuïteit en dat kan allerlei vormen aannemen. En 'iedereen' kan dat overkomen, sure, maar dat ligt er maar net aan hoe diep hun backup plannen zijn. En Apple heeft de diepste buidel, die kan je natuurlijk niet gaan vergelijken met een doorsnee MKB en zelfs niet een Nvidia die slecht 15% van de marketcap heeft van Apple. Met voldoende formaat/geld kan je een hoop opvangen (als je weet waarmee je bezig bent).
Dat is gewoon niet waar, heeft echt niets met formaat of geld te maken. Sure, je kan veel opvangen als je een groter budget hebt maar de issues die nu spelen in vrij wel elke sector kan je daar echt niet mee opvangen en zit je net zoals de rest van alle bedrijven ongeacht hoe groot deze zijn met dezelfde issues.

De gehele keten in die sectoren hebben problemen. Is gewoon heel kortzichtig denken wat jij probeert te schetsen terwijl het in werkelijkheid echt anders ligt.

[Reactie gewijzigd door BBTM op 8 april 2021 14:55]

Ja, de gehele keten in die sectoren hebben problemen al bijna een jaar. Waarom Apple nu pas?

Kijk naar de auto industrie, die trapten direct op de rem bij de start van de crisis, ze hadden ook het risico kunnen nemen om juist grotere voorraden aan te leggen. Als je marges klein zijn en je niet zoveel geld voorradig hebt, dan kan je niet zoveel. Als je bergen geld heb, dan kan je prima voorraden aanleggen. Meestal doe je dat ver voordat een crisis begint ivm. je disaster (recovery) planning.

Laat ik het vertalen. Als je 5 TP rollen per week verbruikt en er maar 5 in huis hebt kan je een week voorruit. Dat is lastig als je je wekelijkse boodschappen ronde gaat doen en niemand heeft meer TP rollen of de prijzen zijn gewoon schandalig hoog. En een week later heb je weer hetzelfde probleem. Als je 50TP rollen hebt liggen, dan heb je 10 weken de tijd om naar een andere oplossing te zoeken. Als je het niet ruim hebt (letterlijk en figuurlijk) dan nemen 50 rollen teveel ruimte in beslag die je niet hebt en kost het meer geld dan je in een keer beschikbaar hebt.

Een bedrijf als Apple kan gewoon enorme voorraden aanleggen, die kunnen ze daarmee ook in bulk vaak goedkoper aanschaffen. Het is niet alsof een chip slecht wordt...
Goed dat we zo van mening verschillen wat er uit komen gaan we toch niet. Ik blijf er bij dat het echt pure onzin is wat je verteld.
De marge van 100 kleine klantjes is veel lager. Het maken van een offerte kost net zo veel of het nu om 1000 of 100.000 componenten gaat. Je moet dus een veel groter sales- en aftersales-organisatie hebben.

Bij de meeste bedrijven zorgen 20% van de klanten voor 80% van de omzet en winst en de rest voor de extraatjes.
En die kleine klantjes betalen waarschijnlijk ook nog 1 hogere prijs voor de parts als die ene grote die bekend staat om zijn ‘scherpe inkoop’.
Vreemd dat het geen invloed zou hebben op leveringen. Apple staat bekend om zijn goed geoliede transportketen. Producten liggen over het algemeen maar zeer kort opgeslagen en Apple houdt geen enorme voorraden aan om kosten te drukken. Een productietekort zou dus juist heel snel te zien moeten zijn in de leveringen.
Lijkt mij ook sterk. Ik zie wel een verband met de aankondigingen die verwacht waren voor midden/eind maart en die nog niet zijn gebeurd.
Volgens mij kampt elke fabrikant die iets met elektronica te maken heeft met tekorten aan chips, de levertijd van bijv. auto's is op dit moment ook echt langer dan het ooit geweest is...
En die was al dramatisch!

Autofabrikanten vinden een levertijd van een jaar al acceptabel helaas.

Ze hebben echter zichzelf in de vingers genseden. Rond corona hebben veel fabrikanten orders afgeschaald, vanwege voorziene afname in vraag. Echter is de vraag om onverklaarbare reden alleen maar toegenomen. Capaciteit is echter niet meer inkoopbaar dus dan zit je snel met leverproblematiek.
Ja, je moet vaak maanden forecasten en als je het mis hebt, zit je of met een overvolle stock of je hebt een groot tekort zoals nu. Achteraf is het makkelijk praten, maar op zich was een afname wel een redelijke verwachting, voor de auto industrie dan.

Gelukkig mag ik nog even doorrijden met mijn auto, de volgende mag helaas alleen maar benzine zijn :(
Ja hoor, ik snap het dan ook wel dat er teruggeschaalt is. Verwachting was immers voorlopig veel minder reisbewegingen. Dan ga je in principe geen nieuwe auto kopen.
Ja minder gereis, maar mogelijk ook minder inkomsten voor bepaalde bedrijven, zelfstandigen en medewerkers. Als je alles goed kon voorspellen, was je steenrijk geweest ;)
Zeker waar ja. Koffiezetapparaat van Philips was 4 maanden lang niet leverbaar... vermoed dat dit ook met tekorten te maken heeft gehad.
Toch best apart, v-kaarten, geheugen, processors etc tekorten door o.a. door de hoge vraag?. Zo'n beetje alles met 'chips' sowieso, wat dus steeds erger lijkt te worden. Ben benieuwd waar dit eindigt, in een nieuwe economische crisis? De tekorten bouwen zich nu in rap tempo op overal in elk geval waar wellicht vele bedrijven door omvallen?- bovenop de corona crisis ook nog.
De beurzen zullen ondanks al dit slechte economische nieuws weer op recordhoogte blijven staan 8)7

[Reactie gewijzigd door Plugin op 8 april 2021 14:44]

Klassiek begin van een reguliere economische crisis. Die waren we door corona even vergeten maar die zit er ook gewoon aan te komen na zoveel jaren van flinke groei. En aandelen blijven zo hoog omdat nu ook consumentenorganisaties mensen adviseren om aandelen te kopen. Dat is normaal het teken om te gaan verkopen.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 8 april 2021 16:14]

Vooral ook omdat Amerika en Europa (in iets minder mate) duizenden miljarden in de economie pompen en dus geld/'rijkdom' printen uit het niks blijven de beurzen op recordhoogte. En ''iedereen'' (vooral waar het geld zit) wordt dan zeg maar dronken van al dat gratis geld. En inflatie (geld printen) is ook een onzichtbare belasting voor de burger (alles wordt duurder).
In feite is het socialisme voor de rijken/grote bedrijven/banken (& de mensen in Amerika haten socialisme maar zien dit niet als hetzelfde (alleen wanneer de armen worden geholpen dan wel). Maar het is ook dan weer nep rijkdom en juist vooral in Amerika (in mindere mate in Europa) veel meer armoede voor de mensen onderaan en als die hele zeepbel een keer knapt is de schade niet te overzien (al had je het wel kunnen zien aankomen). En die zeepbel is nu schrikbarend groot geworden....

[Reactie gewijzigd door Plugin op 8 april 2021 16:34]

Vanwege de grootte van Apple heeft de fabrikant grote orders, waardoor veel leveranciers vermoedelijk de leveringen aan Apple prioriteit geven.
Dwongen ze dit ook niet af door er bijv. meer voor te betalen in combinatie met flinke orders? Ik kon me herinneren dat er in de Tweakers podcast een keer iets gezegd is over de inkoop/productie van bijv. de socs en dat ze daar altijd de eerste zijn die op het kleinste process van TSMC mogen/laten produceren. Stellen ze de voorraad bij andere onderdelen dus niet veilig op deze manier?

Daarnaast kunnen ze pas echt een techniek toepassen in hun apparaten als het productieprocessen opgeschaald kan worden naar de aantallen (miljoenen) die nodig zijn om al die apparaten te voorzien van die onderdelen. Ik had verwacht dat Apple een van de laatste zou zijn die dit zou overkomen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 8 april 2021 12:18]

Apple doet dat wel eens ja. Bij TSMC hadden zij eind 2020 de volledige productiecapaciteit van 5nm opgekocht voor de rest van dat jaar; en voor 2021 80% van de capaciteit. Ik kan mij voorstellen dat zij dit ook doen voor toekomstige processen.

Wat volgens mij het probleem nu is, zoals je zegt, is dat zij onderdelen willen waar ze een hele hoop van nodig hebben die lage yields hebben, en ook nog eens last hebben van tekorten elders. Zo is voor de komende iPads de verwachting dat die een MiniLED scherm hebben; brand in de fabriek, 10% hogere LED chip prijzen, prijsstijging van de grondstoffen en ook nog een tekort.
Dat is op zich wel een signaal dat er behalve corona nog een crisis op ons afkomt want als er één iemand is die het proces van productie tot levering van een product zo goed onder de knie heeft dan is het wel Tim Cook. Hij is het die ervoor gezorgd heeft dat het productie proces soepel verloopt en er geen centiem verloren gaat in hel het proces. Het is wat Apple het belangrijkste tech bedrijf heeft gemaakt.

Je zag het ook aan de kwartaalcijfers dat corona economisch gezien geen al te grote schade veroorzaakt heeft bij consumenten maar als het productie proces komt stil te vallen dan beginnen er domino stenen om te vallen.
Er had zonder coronacrisis rondom deze tijd natuurlijk sowieso een economische recessie geweest. We hebben al een hele lange tijd van economische groei achter de rug (8/9 jaar), langer dan de meeste goede periodes in het verleden. En zoals een docent mij heel lang geleden op de HTS al leerde: groei stopt als er geen grondstoffen meer zijn om door te kunnen groeien. Dan is er een tijdelijke correctie nodig Het lijkt er op dat we daar nu tegenaan zitten.
Het zou me niet verbazen. Toen we onlangs 2 iPads wilden bestellen zat er al dik 3 weken levertijd op. En tot zeer kort voor beoogde levering kwam er geen verzendbevestiging. Toen hebben we de bestelling geannuleerd en bij een andere partij de aankoop gedaan die nog voorraad had.
Dat is zeer bijzonder. Doorgaans levert Apple zélf namelijk aan het begin van de door hen beoogde leverperiode.
Het lijkt te kloppen, ik krijg voor ons bedrijf aanvragen voor stip in koper legeringing voor "thermische componenten. Er is gezegd dat vanwege tekorten ook de specificaties ter discussies staan, dit allemaal vanwege levertekorten.

[Reactie gewijzigd door geluk060 op 9 april 2021 10:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee