Chipontwerper Jim Keller vertrekt bij Intel vanwege persoonlijke omstandigheden

Jim Keller heeft zijn functie als senior vice-president bij Intel neergelegd vanwege persoonlijke omstandigheden. Hij blijft Intel nog zes maanden van advies voorzien en helpt in die tijd bij het overdragen van zijn werkzaamheden.

Jim Keller

Intel gaat verder niet in op de redenen voor Kellers vertrek. Het chipbedrijf maakt tegelijk enkele wijzigingen in de structuur van zijn Technology, Systems Architecture and Client Group bekend. Zo komt er een IP Engineering Group voor intellectuele eigendom op chipgebied en komen de Xeon and Networking Engineering Group en Client Engineering Group onder respectievelijk Gene Scuteri en Daaman Hejmadi te vallen.

Jim Keller kwam in 2018 in dienst van Intel. Daarvoor werkte de chiparchitect onder andere bij Tesla, AMD en Apple. Bij Tesla werkte hij aan chips voor kunstmatige intelligentie, bij AMD ontwierp hij in de jaren negentig mede de K7- en K8-architecturen, en bij zijn terugkeer in 2012 was hij verantwoordelijk voor de Zen-architectuur, waarop de Ryzen-, Threadripper- en Epyc-processors zijn gebaseerd.

In 2004 was Keller vice-president van de Engineering-afdeling bij P.A. Semi. Apple nam dit bedrijf over, waarna Keller binnen dat bedrijf de ontwerpen voor de Apple A4- en A5-socs maakte.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-06-2020 • 09:54

54 Linkedin

Submitter: EaS

Reacties (54)

Wijzig sortering
Ik weet niet wat hij heeft bijgedragen aan Intel hun architectuur, maar de K7 (stond tegenover netburst met absurd hoge IPC en érg fijne CPU's, zette bij mij AMD als serieus op de kaart), en K8 architecturen (eerste 64-bit x86, heeft Itanium om zeep geholpen en mede de reden dat Intel en AMD nu feitelijk een licentie hebben op elkaars werk, tevens eerste consumer-chip met een on-board geheugencontroller waardoor de latency nóg lager werd!). Zen... weten we wat dat nu aan het doen is... deze man lijkt alles wat hij aanraakt in goud om te toveren.

Ook de Apple A4/A5 CPU's hebben feitelijk qualcomm op scherp gezet en het stigma "ARM is zuinig maar traag" verschoven door feitelijk érg slim te zijn met asics...

Er zit natuurlijk altijd wat "lag" tussen een idee/in dienst en de vertaling in een product (3-4 jaar zeg maar), maar hij heeft nu ~2jr bij Intel gewerkt, en ik vraag me af wat voor moois er naar ons toe gaat komen! En waar hij zich mee bezig heeft gehouden (misschien wel intel big.little om juist weer de ARM hegemonie te doorbreken?)
Je vergeet de DEC Alpha, de processor die in de jaren '90 bekend stond als rekenmonster. Jim Keller lijkt echt iemand die het verschil maakt als je hem aan een project zet, al zijn zijn projecten zijn stuk voor stuk succesverhalen. Misschien wel de best ingenieur in de industrie.
Dat ik dat bijna vergat... een van de weinige andere architecturen uit die tijd die zelfs een volle Windows NT port (die pas in 1999 dood verklaard werd...) had. Er wordt een hoop stennis geschopt rondom ARM nu maar laten we dit vooral niet vergeten! Je zou kunnen zeggen dat ik wel een fan ben van deze man
Wat ik me nu afvraag bij het zien van zijn functie;

Is hij een techie die persoonlijk het ontwerp van de genoemde processoren (mede) heeft ontworpen.
Of is hij een directeur die een team techies aanstuurt die de genoemde architecture hebben ontworpen? (wel de credit en de verantwoordelijkheid maar niet bij wijze van met de pen in de hand een nieuwe architectuur uittekenen)

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 12 juni 2020 10:02]

Zie hier voor een mooie inkijk in zijn rol en methoden: https://www.youtube.com/watch?v=Nb2tebYAaOA

(Die hele serie van interviews is overigens geweldig)
Een soort John Carmack van het chipontwerp dus.
Een soort van Elon musk ?
Ik weet bijna zeker dat Elon Musk zich niet bezighoudt met het echte tech werk.
Zowel bij Tesla als bij SpaceX zou hij toch wel eigen inbreng hebben gehad, zelfs op de werkvloer
https://www.businessinsid...6?international=true&r=US
The entrepreneur has been known to work 85 to 100 hours a week, and he estimates that 80% of his time at work is spent on engineering and design.
80% zit ie op Twitter.
Hopelijk is er niets aan de hand met hem of zijn familie wat niet meer goed komt. Hopelijk kan hij vroeg of laat weer ergens zijn geweldige designskills laten zien.

Voor AMD is dit wel goed nieuws. Al zal het design waar Keller bij Intel aan werkte wel voor een groot deel af zijn. Dus die chip komt vroeg of laat sowieso en zal denk ik erg indrukwekkend zijn. Ik weer zat ervaringen uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Maar die man heeft echt geweldige chips ontworpen in de afgelopen 20-25 jaar.
Intel is EXTREEM politiek in de hogere management laag. Er worden projecten opgezet waarvan men weet dat ze gaan falen zodat hun eigen positie verbeterd. Jim is iemand die niet zo politiek is dus hij zal wel flink gebotst hebben met de Intel dino's. Dit is best slecht nieuws voor de roadmap en innovatie bij Intel.
Ik hoop voor Keller dat het dat is. Bij "persoonlijke omstandigheden" denk ik meteen aan familiale problemen.
persoonlijke omstandigheden binnen bedrijven als Apple, Google, Microsoft, Intel, Oracle etc. kunnen doorgaans heel wat meer betekenen dan 'mijn vrouw heeft een ernstige ziekte, m'n kind heeft iets of ik heb (zelf) een burnout of ernstige ziekte.

In de meeste van dergelijke situaties nemen mensen dan gewoon even vrijaf (leave of absence)

Nee bij persoonlijke omstandigheden denk ik eerder aan: teh boss guy dont like you no more! Onder dat mom zijn al vele 'ruzies' binnen management beslecht.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 12 juni 2020 18:14]

Eerlijk gezegd denk ik dat Intel gewoon probeerde om Jim Keller bij AMD weg te houden in de hoop dat Zen niet voldoende verder zou ontwikkelen zonder hem en dat hij op een of andere manier zijn genie naar Intel door zou kunnen laten sijpelen. Dit is dé man wanneer het op processorarchitectuur aankomt. Simpelweg zijn naam op de loonlijst doet ook veel voor investeerders, niet onbelangrijk voor het MT van Intel.

"Nu" komt AMD met Zen 3 berichtgeving/geruchten en het lijkt erop dat AMD het nu prima kan zonder Keller. Ik kan verder echt niks bedenken waar Keller bij Intel zijn naam sterker mee heeft gemaakt. Zal vast wel wat zijn, maar niet op niveau van wat hij eerder heeft laten zien.

En dan de verdere berichtgeving over Intel (allemaal geruchten natuurlijk): Over hoe het er bij Intel eraan toe gaat met de structuur van intern/extern personeel (beetje de standaard vaan uitzend-/gedetacheerd personeel vs. mensen op vast contract dat we hier al jaren kennen, met alle nadelen voor externen die daarbij horen), niet kunnen concurreren, etc. Voordat ik AdoredTV ga napapegaaien, Intel hun aandeel is redelijk aan het kelderen. Een man als Jim Keller is niet goedkoop en als hij op gegeven moment geen significant verschil op de markt oplevert, maak je een net persbericht over zijn vrijwillige vertrek.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 12 juni 2020 13:14]

Veel te vroeg om te zeggen welke impact Keller heeft gehad bij Intel, er is nog geen product waar hij aan mee gewerkt kan hebben op de markt, chips uitrollen duurt jaren. Hij was bij AMD ook al weg nog voordat Zen 1 op de markt kwam.
Klopt helemaal. Maar bij AMD wist men vanaf dag 1 dat hij het ontwerp van Zen zou leiden. Een heel concrete functie. Intel zette hem in de positie van senior VP van de TSCG. Zo'n positie doet doorgaans geen ontwerp e.d., maar meer het coördinerende/fiatterende aspect van verschillende projecten. Bij AMD was hij overigens pas vertrokken toen het ontwerp van Zen af was (dit werd ook zo naar buiten gebracht) en men het eigenlijk alleen nog maar hoefde te produceren. Tijd zal het leren, maar kantoorpolitiek is iets wat ik tegenwoordig niet meer onderschat.
Vergeet niet dat Keller bij AMD vertrok ruim voordat Zen op de markt kwam. De architectuur stond toen echt al lang op papier en de ingenieurs konden het werk voltooien. Op dezelfde manier denk ik dat Intel weinig last zal hebben van zijn vertrek. Sowieso is het iemand die redelijk vaak van baan lijkt te wisselen.
Dat verkeerd ik ook helemaal niet sterker nog dat zeg ik in andere woorden toch ook?
Echter was hij nu nog niet helemaal klaar bij Intel waar hij mee bezig was misschien was dat al weer een 2e architectuur of een andere chips.

Chip ontwikkeling hebben van begin tot eind (op de markt) al snel een looptijd van 3-4 jaar.

Intel wilde in ieder geval nog niet van hem af.
'Persoonlijke redenen' is een standaardsmoes voor zulke high profile-mensen (in alle sectoren). Dat en 'wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen'.

De kans bestaat natuurlijk dat het écht om persoonlijke redenen is, maar die is klein. Vaak is het om stinkende potjes dicht te houden dat zo'n nietszeggende taal gehanteerd wordt.
Hopelijk gaat alles goed met hem.
Ik heb het vermoeden dat de slechte work culture bij intel hem heeft weggejaagd ..
Er is op het moment erg veel kritiek hoe HR en management bij intel omgaat met zijn personeel.
Het schijnt dat het bij Intel enkel om meer verdienen gaat en niet om de producten zelf. Kwam ergens uit een interview. Lijkt me inderdaad geen prettige werkhouding.
Ben benieuwd wat de reden van vertrek is, je ziet al weer wat speculatie her en der. Hopelijk is er niets aan de hand en moeten we er niet teveel in lezen, er gaan echter ook wat geruchten over frictie tussen Jim en andere C-levels binnen Intel.

Hopelijk heeft ie gewoon zijn werk gedaan en is hij daarna vertrokken, zoals hij eigenlijk altijd doet. Vrijwel overal waar hij heeft gewerkt zijn het vrij korte stints, denk aan:

1x 1 jaar en 1x 3 jaar bij AMD.
4 jaar bij broadcom
4 jaar bij Apple
2 jaar bij Tesla
En nu straks tussen de 2.5 en 3 jaar bij Intel.

Hoewel het abrupt lijkt valt dit vertrek dus wel redelijk binnen het patroon van werken van Jim Keller.
Iets completer lijstje:

N jaar bij DEC
1 + 3 jaar bij AMD
1 jaar bij SiByte
4 jaar bij Broadcom (kocht SiByte)
4 jaar bij P.A. Semi
4 jaar bij Apple (kocht P.A. Semi)
2 jaar bij Tesla
2.5 jaar bij Intel
Zou dit iets te maken kunnen hebben met de concurrentie vanuit het oranje kamp?
Er staat letterlijk in de titel dat het om persoonlijke omstandigheden gaat.
Dat zeggen ze wel vaker. vaak blijkt het dan opeens toch een hele andere rede te hebben. niet dat het veel uit maakt, maar het is wel zo.
vaak blijkt het dan opeens toch een hele andere rede te hebben
Vaak? Kun je dit onderbouwen of is dat een onderbuik gevoel?
Omdat er vaak genoeg toch andere informatie naar buiten komt of ze een tijd later ineens bij een ander bedrijf zitten of een eigen bedrijf beginnen etc.

Net zoals dat een bedrijf X ontkent en 1 week later ze toch naar buiten komen of iets aankondigingen etc.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 12 juni 2020 10:13]

Als je bij een bedrijf weg gaat is het meestal toch niet meer dan logisch dat je dan bij een ander bedrijf komt? Het is niet dat hij ineens stopt met werken.
En: er is best kans dat het juist vaker wel om persoonlijke redenen gaat, dan hoor je er alleen vaak niets weer van. Dat is net zo met feedback. Als iets goed werkt hoor je er niets van, maar als er problemen zijn hoor je er juist veel van.
als je om 'persoonlijke redenen stopt met een high-profile functie, en het management van dat bedrijf doet 2 a 3 weken later een 180 dan hoef je niet heel lang na te denken dat er onenigheid was tussen persoon x en het management.

Als persoon X weggaat bij bedrijf Y en je verwacht dat het wel een half jaar zal duren voor ie weer aan de slag gaat (want even zijn persoonlijke zaken oplossen) maar binnen 2 weken heeft ie weer een nieuwe functie - dan vraag je je toch af...

Als je van bekenden (uit het verleden) weet dat het vaker voorkomt dat management je vraagt (opdraagt) om 'vrijwillig' (verplicht) ontslag te nemen, heb je dan onderbuikgevoelens op gewoon parate kennis?

Er zijn natuurlijk (nog) geen bronnen die het ene of het andere waarschijnlijker maken. wel is zeker dat 'als dit niet helemaal vriendschappelijk ging' hij dan zijn mond moet houden op straffe van een giga boete.... ook dat is gebruikelijk in deze kringen... maar vroeg of laat komt er een gerucht of feit naar buiten waaruit zal spreken wat er (meest waarschijnlijk) werkelijk aan de hand was. immers: uit een bekend gezegde: only two can keep a sercet, if one of them is dead!
Omdat er vaak genoeg toch andere informatie naar buiten komt of ze een tijd later ineens bij een ander bedrijf zitten of een eigen bedrijf beginnen etc.
Klopt, dat is nieuws en komt dus naar buiten, als het gewoon om persoonlijke redenen is, en ook zo blijkt te zijn komt het niet in het nieuws. Dat het "vaak" in het nieuws komt is dus geen goede onderbouwing.
Ik lees dat inderdaad vaak genoeg. als je dat niet wilt aannemen is dat prima.
Voorbeeld is Ibarra bij KPN: nieuws: KPN-topman Maximo Ibarra stapt op (Dit had inderdaad ook niet met die storing te maken. Maar wel met het geouwehoer omtremt de overname van XS4All.)

[Reactie gewijzigd door keranoz op 12 juni 2020 10:42]

Het klopt dat persoonlijke redenen ook regelmatig als excuus wordt gebruikt. Het zou bijvoorbeeld prima kunnen dat de samenwerking tussen hem en andere niet soepel gaat. Maar het kunnen ook persoonlijke redenen zijn.

Los daarvan, concurrentie vanuit AMD lijkt me wel echt niks ermee te maken hebben. Waarom zou hij stoppen met werken bij Intel omdat AMD goede processoren heeft neergezet?
Als ik mijn collega's eikels vind, en ik daar wegga, dan zijn dat persoonlijke redenen. Als ik dan ergens anders ga werken verandert niets aan het feit dat ik om persoonlijke redenen weg ben gegaan.

Waarom denken mensen bij 'persoonlijke redenenen' gelijk dat die persoon dan ophoudt met werken?
Dat is niet mijn opvatting van persoonlijke redenen. Persoonlijk = prive bij mij.
Als iemand uit zichzelf opstapt is dat vaak wegens persoonlijke redenen. :+
Het is een beetje tussen de regels lezen.

Als een bedrijf het signaal wil afgeven dat het erom gaat dat een persoon niet lekker binnen de organisatie ligt, dan zeggen ze meestal iets als dat de persoon "meer tijd met zijn familie wil doorbrengen" of "werk/prive-balans wil verbeteren".

De reden dat ze dat doen, is dan om aan investeerders e.d. duidelijk te maken dat ze niet blind zijn voor wat er aan de hand is, dat het geruzie/inzichtsverschil (te) veel energie kost, maar het is niet respectvol of productief om te zeggen "Mr. X ligt slecht binnen de organisatie, dus knikkeren we hem eruit".

In dit geval zijn ze heel kort en summier, wat meer aangeeft dat de belangrijkste reden echt in het priveleven van Jim Keller ligt en niet zozeer organisatorisch. Wederom, dit is dan vooral een gecodeerde manier om aan investeerders aan te geven dat ze in dit geval er dus weinig aan kunnen doen (bvb. hoger salaris bieden levert niks op, maar ze hoeven ook niet te veel zorgen te maken dat hij nu direct naar de concurrent gaat).

Overigens is dit geen wet van Meden en Perzen, maar vooral zoals ik het begrepen heb,

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 juni 2020 12:03]

Hij heeft een groot deel van de concurrentie mee ontworpen dus dat valt wel mee. Wat is trouwens oranje kamp?
Wat is het oranje kamp?
Ik ken team blue, green en red. Maar oranje is nieuw voor mij
Mogelijk dat er gepolst wordt door een think different chip ontwerper :).
Voor de klas, of door naar een volgende ontwerp fase?
Wat een baas, superveel genoten van de Athlon 64 en nu ook Ryzen. Hoop ook dat het niets ernstigs is en dat we nog lang mogen genieten van zijn werk.
Hoe dan ook een gemis voor Intel gezien zijn ervaringen en betrokkenheid bij diverse (andere) bedrijven. Ongetwijfeld dat hij zich ergens anders weer laat zien. En zo niet, dan is hij in elk geval goed bezig geweest de afgelopen jaren.
Zou zomaar eens een ernstige ziekte kunnen zijn.
Zou kunnen maar ik ken genoeg situaties waarin een hoge manager "kiest" om wat anders te gaan doen in plaats van ontslagen te worden. Ik denk dat we over een paar maanden meer weten over wat er echt speelt maar het kan net zo makkelijk een ernstige ziekte zijn (hij of zijn naaste) als het een geschil binnen Intel zou kunnen zijn over de koers of een intern probleem waardoor zijn positie onhoudbaar is geworden.
Nu is het nog 6 maanden helpen met het overdragen van de werkzaamheden een mogelijke indicatie dat het inderdaad een ernstige ziekte is maar het kan ook een compensatie zijn omdat een ontslag vergoeding anders aantrekkelijker zou kunnen zijn en ze geen van beide in die situatie terecht willen komen.

Hoe dan ook ik zou nog een paar maanden wachten om een conclusie te trekken. Ik hoop voor hem en zijn naaste dat het simpel weg een verschil van inzicht is tussen hem en het Intel bestuur, is altijd erg vervelend maar veel minder naar dan de andere twee situaties.
Zou zomaar eens een ernstige ziekte kunnen zijn.
Hij blijft nog zes maanden om advies te geven. Als je ernstig ziek bent dan ben je daar meestal niet toe in staat. Misschien heeft ie gewoon behoefte aan een sabbatical.
Kan natuurlijk wel dat zijn vrouw ernstig ziek is (of een ander dierbaar iemand) en hij daar veel wil bij zijn in de laatste maanden.
Hoe waar het is weet ik niet, maar heb her en der wel eens een gerucht, dus gewoon gerucht, gelezen over dat alcohol wel een goeie maat van hem is en dat dat soms problemen geeft.

Stel dat dat waar is, dan zou dat ook nog een boel verklaren. Hij blijft 6 maanden 2 dagen per week uit de kliniek op komen dagen, toch nog wat geld, toch nog verzekerd via werkgever terwijl hij wordt behandelt (goed voor hem zijn dan kan hij wie weet veel later wel weer probleemloos terug komen) en mondje dicht zodat hij als hij eruit komt wel weer aan de bak kan, plus persoonlijke omstandigheden zijn het zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee