Topman achter Intels hardwaredivisie vertrekt bij bedrijf

De chief engineering officer van Intel, Venkata 'Murthy' Renduchintala, vertrekt per 3 augustus bij het bedrijf. Renduchintala was bij Intel verantwoordelijk voor onder meer de 7nm-chipsdivisie. Die divisie wordt nu opengebroken en krijgt leiders die direct rapporteren aan ceo Bob Swan.

Renduchintala had de leiding over de Technology, Systems Architecture and Client Group-divisie. Dit bedrijfsonderdeel was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe en het fabriceren van huidige hardwareproducten. Intel schrijft dat deze divisie nu wordt gesplitst in vijf aparte teams, met leiders die direct onder Intel-ceo Swan komen te vallen. Doordat deze divisie komt te vervallen, zal Renduchintala per 3 augustus bij het bedrijf vertrekken volgens Intel.

Het ontwikkelen van het 7nm- en 5nm-procedé zal vanaf nu onder de nieuwe Technology Development-afdeling vallen, onder leiding van Mike Mayberry. Mayberry werkt 36 jaar bij Intel en gaat later dit jaar met pensioen. De wereldwijde productie zal onder Manufacturing and Operations vallen, die onder leiding van Keyvan Esfarjani komt te staan. De andere drie teams zijn Design Engineering, Supply Chain en Architecture, Software and Graphics.

Een specifieke reden voor het opsplitsen of het vertrek van Renduchintala wordt niet gegeven. Wel zegt het bedrijf met deze stap 'de focus en de verantwoordelijkheid te verbeteren'. Het nieuws komt kort nadat Intel aankondigde problemen te hebben met het nieuwe 7nm-procedé. De eerste 7nm-producten zouden in 2021 uitkomen, dit is nu uitgesteld tot 2022 of 2023. Het bedrijf overweegt daarnaast om de productie van bepaalde 7nm-producten uit te besteden. Renduchintala werkte sinds 2016 voor Intel en werkte voorheen onder meer bij Qualcomm. In juni maakte de senior vice-president en chipontwerper bij Intel Jim Keller bekend te vertrekken bij het bedrijf.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-07-2020 • 08:26

123 Linkedin

Reacties (123)

Wijzig sortering
Niet over de machtswisselingen van mij, maar over reacties.

Veel reageerders hebben het er over dat Intel het zo goed deed de afgelopen 3 jaar, en alles verkochten dat ze konden maken. Dat kwam voor een groot deel door de kwetsbaarheden waardoor datacenters servers bij moesten plaatsen.

Servers hebben ook een levensduur, en ik schat in dat veel serverparken nu EOL zijn en vervangen moeten gaan worden. En aangezien de EPYC het gewoon heel goed doet en de ondersteuning van AMD ook goed is word er door veel hard over gedacht om over te gaan van leverancier.

Lagere energiekosten bij gelijke prestaties is een enorme winst voor die jongens, en dat is 1 punt. Ook kunnen dan meer servers worden neergezet op dezelfde locatie waardoor het niet nodig is om nog meer te bouwen.

Ik schat in dat juist daardoor de verwachte omzet van Intel in elkaar zal klappen. De contracten worden niet zomaar van de ene op de andere dag getekend, daar gaat een lange periode van onderhandelingen aan vooraf. Ik schat in dat die onderhandelingen met Intel er nu gewoon niet zijn en dat ze daarom een (veel) lagere omzet verwachten. En dat zorgt voor spanningen aan de top.
Te laat, te weinig. 7nm is nog een grotere ramp dan de 10nm, volgens insiders. En dat is allemaal geen goed nieuws voor niemand. De highend gaat gillend duur worden de komende jaren, Intel en AMD. Mid en zeker low end gaat een dumpzone worden, dat dan weer wel. Maar dit zorgt voor een enorm gat tussen die twee. DC diensten gaan duurder worden, etc. etc. DIt gaat heel erg veel verder dan je DYI bak waar je nu een mooie snelle AMD in kan proppen. Denk, like, 1000x verder.

[Reactie gewijzigd door ataryan op 28 juli 2020 08:44]

Aan de ene kant denk ik niet dat AMD eventjes zal rusten. Het ziet een kwetsbare concurrent en zal nu met zijn huidige strategie verder doen om meer marktaandeel te verzilveren.

Daarnaast denk dat het duidelijk is geworden dat Intel en AMD niet enkel elkaar meer als concurrent mogen zien. ARM is met de overstap van Apple plots een concurrent geworden om rekening mee te houden. Nu is het geen moment om andere fabrikanten ook een reden te geven de ARM track te gaan overwegen.
Over een paar staan ook de Chinezen op de stoep met x86-processoren. Nu zijn hun processoren nog geen bedreiging, maar ze hebben zich een doel gesteld en zullen slagen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 28 juli 2020 09:48]

De "Chinezen" kunnen misschien beter op RISC V architecturen focussen. Zijn geen auteursrechten op de microcode aan verbonden.
Op de International Supercomputer Conference 2019 heb ik een sessie bijgewoond waarin de vertegenwoordigers van de Chinese supercomputerindustrie in zeer duidelijke bewoordingen stelden dat ze in de toekomst voor x86 gaan en de reden is dat alternatieve architecturen altijd in de marge blijven, terwijl in alle desktops en servers gewoon x86 gestopt blijft worden. De Sunway-processor is in één supercomputer gebruikt, van die situatie willen ze af, dus x86.
Klopt. Volgens Linus Torvalds komt dat omdat men thuis op x86 ontwikkelt en daarom een x86 server erbij zoekt, niet arm of risc.
Ik denk dat de houdbaarheidsdatum van Linus ook in zicht komt!

Men ontwikkelt misschien op x86 (of eigenlijk x64), niet voor x86. Men ontwikkelt in Visual Studio of Swift of Eclipse of rechtstreeks in C++, de doelprocessor boeit niet, daar zorgen je ontwikkeltools voor.
Mensen die primair voor windows ontwikkelen zitten ook meestal op windows. Niet omdat windows beter is, want dat is het niet, maar omdat testen 10x makkelijker is op het doel platform
Ja dat gaat inderdaad op voor Windows. Voor veel Unix machines ontwikkel je op Windows, want dat hebben de meeste mensen op hun bureau staan, en iPhone apps maak je het beste in Swift op een Mac.
Voor unix, ontwikkel je op unix. Voor darwin, ontwikkel je op darwin. (Macos is een darwin variant)

Je ontwikkeled niet voor darwin op linux of windows.
datacenter en supercomputer-architectuur laten afhangen van waar je thuis mee prutst? Ik hoop echt dat dit een cynische grap van hem was
Klopt, maar ze kunnen nooit de Europese of Amerikaanse markt penetreren. Zeker de VS zal die producten in de ban gooien, als Huawei het al moeilijk heeft, dan zal een CPU producent uit China het nog moeilijker hebben
De Chinees mag geen x86 buiten China verkopen zonder licentie van amd en Intel. De tijdelijke joint venture van amd richting China was ook maar tijdelijk. Arm en Risc-v worden potentiële concurrenten, zal niet zo'n vaart lopen zolang amd geen Intel fratsen gaat uithalen.
Mee, eens, dat is een barriére, maar bedenk wel dat een patent maar 20 jaar loopt. AMD's x86-64 dateert alweer van 2002. Nu is er sedert die tijd wel het één en ander bijgebouwd aan de architectuur, zoals AVX2 en daar zullen ook wel weer patenten omheen zitten, maar op een bepaald moment loopt het droog; bedenk dat de stagnatie bij Intel ook de hoeveelheid patentaanvragen heeft doen opdrogen.
Denk jij dat de ingenieurs die de Sunway-processor ontwikkeld hebben te dom zijn om een x86-processor te ontwikkelen. En denk je dat de ingenieurs achter de Matrix 3000-accelerator nooit de strijd met Nvidia aan zullen gaan? Kwestie van tijd en middelen.
En heeeeeeeeeel veel iteraties.

Vergis je er niet in.. heel veel technologie die we hebben is echt niet zo makkelijk door te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld naar de machines van ASML. Het is niet zo dat China die wel even verbetert. Idem dito is niet zo dat een paar architecten zo even een Zen kunstje overdoen. Dit vergt los van de kennis ook bakken met ervaring en daadwerkelijke hands-on betrokkenheid bij dergelijke projecten. Wat je zegt, tijd. Middelen zijn nooit het probleem, maar die tijd, dát is de kern van het probleem bij zo'n beetje elke tech reus. Time to market is alles. En de concurrent zit natuurlijk niet stil, en heeft mogelijk wél die technische ervaring in huis.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 juli 2020 11:05]

Er zijn wel al vooruitgangen met AI Chipdesign en daar zal het waarschijnlijk ook naartoe gaan op een gegeven moment, dan wordt de Chipengineer steeds onbelangrijker.
Nvidia maakt al jaren veruit de snelste GPU's en steken hier continue miljarden in. Denk jij dan dat er zomaar even ergens iemand de strijd hiermee aan kan gaan? Vergeet RTX maar vooral de Tensor cores niet. Die tensor cores gebruiken AI en daar zijn ze behoorlijk ver mee. DLSS 2.0 gaat de gaming wereld op zijn kop zetten. Dus nee, op het gebied van consumenten GPU's zullen ze daar zeer waarschijnlijk weinig tegenin kunnen brengen. Maar wellicht wel een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.
Nee, dat denk ik niet, dat is ook waarom het tijd kost. De Matrix 3000 is al de tweede generatie, die werd voorafgegaan door de Matrix 2000. China is al enige tijd de leidende natie in de Top500, op een bepaald moment zijn alle applicaties geporteerd en is de accelerator geoptimaliseerd.

Grote vraag is nu: Dit team heeft GPU's voor supercomputers ontwikkeld, gaan ze die GPU ook als grafische kaart positioneren? Ik denk het uiteindelijk wel, maar daar is nog meer geduld voor nodig: De softwarematige kant van de zaak ontwikkelen kost tijd. Omdat Nvidia 8000 euro en meer voor een Tesla-GPU vraagt zijn de supercomputers het meest lucratieve deel van de markt en dat is waarom men daar het eerst zijn energie in steekt.

Overigens: Ook Huawei heeft de GPU-markt inmiddels betreden.
Meest banale zaken zullen allemaal al zijn gepantenteerd, Het is onmogelijk om een CPU te ontwikkellen zonder patenten te schenden. ARM en X86 bestaan al een eeuwigheid, en zijn voordurent ontwikkeld geweest. Andere ISA's zijn PowerPC, en MIPS. Voor ISA's is het te laat, zoals Alpha of RISK V
Nu vliegen de aanbiedingen van Epyc (V)servers je al om de oren. Veel meer bang for buck dan de Intel aanbiedingen. Intel gaat het heel zwaar krijgen de komende tijd.
Mooi, laat Intel maar marktaandeel inleveren. Pas als het 50/50 is, is het ideaal voor de markt. Daar is AMD nog lang niet. Op de server markt zit AMD pas op 8% marktaandeel.

Op Steam zit AMD op 23% voor de cpu en 16% voor de gpu.
Apple VS AMD & Intel, ja daar zit wil wet concurrentie, maar in de realiteit valt er niet veel te concurreren. Mensen kopen een Mac voor de software, niet de hardware, dus dat Apple zelf naar ARM switched, heeft weinig effect op de sales van Intel of AMD.
De keuze van Apple voor ARM is wel opmerkelijk en komt waarschijnlijk vanwege de lage graad van innovatie op de x86 markt waardoor Apple niet heeft gekozen om voor AMD te gaan maar de hele switch naar ARM doet.

Dit gaat mogelijk andere pc fabrikanten ook eens goed laten nadenken en misschien de Windows ARM nieuw leven in blazen.
Als dit gebeurt is AMD ook de pineut en heeft het dus alle baat bij x86 in het positieve daglicht te zetten.
Ik kan maar moeilijk geloven dat dit op dit moment niet besproken wordt bij HP, Dell, Acer,... en dat Microsoft als OS maker bij deze gesprekken zit
Apple heeft veel minder last van 'legacy' x86 applicaties die door overheden/banken gebruikt worden die niet bijgewerkt kunnen worden want teveel kosten.

Daarom kunnen ze makkelijker naar ARM, even de code opnieuw bouwen (min of meer, altijd uitzonderingen) en gaan met die banaan.
Als er telkens wat van je aandeel wordt afgenomen ga je op een bepaald moment toch actie moeten ondernemen.
De desktop / laptop en bijgevolg Windows markt heeft de smartphone, tablet en chromebook als concurrent. Als Apple morgen met ARM veel beter batterij prestaties met zich mee zal brengen, hoe lang denk je dat de Windows gebruiker zal gaan beginnen klagen bij Acer, Dell, HP enz voor gelijkaardige prestaties?

Ja, Windows heeft een grote legacy mee te sleuren, maar op 1 paard wedden lijkt mij dat je het nu zal opgeven.

Intel en AMD moeten stevig uit de hoek komen om te voorkomen dat ze enkel nog op legacy te draaien.

Het is niet de eerste keer dat concurrenten Apple zijn gevolgd in beslissingen die ze nooit voor mogelijk hadden gezien.
Je zal stevig wat zieltjes voor je kunnen winnen met een laptop met 2x de batterijduur van een x86 tegenhanger.
Trouwens het kan de laptop markt serieus wat nieuw leven inblazen want daar is bijna niets meer mee te verdienen door gebrek aan innovatie.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 28 juli 2020 18:33]

Een groot deel van de laptopgebruikers heeft helemaal geen behoefte aan 10+ uur gebruiksduur.

Hoe lang ben je serieus met een laptop onderweg zonder toegang tot een stopcontact (behalve in het vliegtuig misschien).
Maar Apple neemt geen Intel CPU's meer af voor die laptops, dus Intel krijgt wel een klap

Of valt dat uiteindelijk wel mee?

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 28 juli 2020 11:56]

Dat valt reuze mee. Die chips raken ze makkelijk elders kwijt. HP, Acer, Dell, Asus, Msi en vele andere laptop fabrikanten zitten al jaren te zaniken om meer chips dus dat deel aanbod verplaatst gewoon naar een andere partij. sterker nog ik denk dat andere fabrikanten van laptops meer betalen dan Apple want dat is zo ongeveer het meest krenterige bedrijf dat er is.
Die stap zal intel dus totaal niet raken sterker nog ik denk dat ze beter af zijn zonder apple. Ze kunnen dus ten eerste meer voor hun chips vragen omdat apple niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten en ten tweede slokt apple nu een aanzienlijk deel van de tsmc fab op waardoor amd niet uit kan breiden. Win Win voor intel dus.
Klopt, maar uiteindelijk is die klap kleiner dan de klappen die AMD aan het uitdelen is haha :o :9~
ARM wordt geen concurrent omdat Apple het gaat gebruiken. Apple laptops, desktop en workstations zijn samen maar goed voor 7,5% van de markt.
Bron: https://photos5.appleinsi...c-pr-table-2019-q3-xl.jpg
7,5% is gigantisch!

Als jij in 1 klap 7,5% van markt op arm hebt, en je duwt dat 2 jaar door volgt de rest wel. Omdat apple gewoon door duwt, en iets speciaals heeft (macOS), lukt het wel. Alle windows fabrikanten kunnen dat niet, want iedereen kiest voor de tried and tested X86 cpu. Als HP nu alleen maar arm produceerd, koopt iedereen een dell. een vicieuze cirkel

[Reactie gewijzigd door dec0de op 28 juli 2020 17:22]

Het wordt niet in één klap. Het duurt waarschijnlijk 5 jaar. Elke Mac gebruiker zal eerst wachten tot zijn oude Mac niet meer voldoet. En dan nog is het de vraag of Apple al zijn Macs op ARM over zet. Ook de Pro producten zoals de Mac Pro en Imac Pro? Misschien doen ze alleen de Macbooks.

Maar goed. Na die 5 jaar zal er misschien 3-5% op ARM zitten. Gaan bedrijven daar software voor schrijven? De doelgroep is kleiner dan voorheen op IOS en je moet nu voor ARM gaan compileren. Ik denk dat de softwarekeus op de Mac kleiner wordt.
Alle app developers die voor die 7,5% apps schreven zullen nu her compileren naar arm.

En voor ios was al op arm. Ik denk niet dat de hoeveelheid applicaties achteruit gaat.
Ios is alleen niet hetzelfde als mac. Android is ook op ARM, maar dat betekent niet dat je automatisch ook met gemak programma's kan het compileren.

Dat het gebeurt, dat is vrij zeker. Ligt er maar net aan of het voor bedrijven waard is. Wat natuurlijk ook een feit is, dat Apple er zelf voor zal zorgen dat de programma's die een Mac aantrekkelijk maken sws een port krijgen. Wat wel een ding zou zijn is dat de nu al slechte Mac support voor games vrijwel helemaal verdwijnt op ARM.

Maar dat ligt natuurlijk aan de game, Minecraft zou een simpele port zijn. Dat is gewoon een Java exe. Java draait op ARM, dus das nogal simpel, maar grotere games zullen wel iets meer moeite gaan kosten.

Maar ja, koop dan ook geen mac voor games haha 8)7
Moet je hoog aandeel hebben om te concurreren met x86? En wat nou als hun processoren concurrerende prestaties neerzetten?
Ja, het idee van concurrentie is dat je aandeel van de ander weg snoept!

Apple heeft een iets andere markt dan dat Intel of Amd aanpakt, in iedergeval volgens Apple. Apple denkt dat ARM een beter platform is, ARM is efficienter en een open-ish platform. Dat past bij Apples stijl. High performance is hit apples eerste doel. Ze hebben wel high perf platforms, maar hun eerste doel is user comfort en useabillity.

Dat Apple naar ARM switched gaat er niet voor zorgen dat meer mensen Apple gaan kopen. Je koopt een Apple als je een Apple nodig hebt of fijner vindt. Je koopt een X86 computer als je dat nodig hebt. Veel zooi draait niet of slechter op Apple, dat wordt niet beter wanneer Apple op ARM draait. Dus ik verwacht geen groot verschil in markt aandelen.
Ik ben het eens met jouw verhaal, echter is aandeel leuk, maar nooit iets waar Apple om geeft. Anders waren hun prijzen wel concurrerend geworden. Nee want je hebt bijvoorbeeld oorzaak gevolg reactie te maken, wat gebeurd er met de markt als zij overstappen? Zal Windows op ARM niet weer opgepakt worden? Dus zal het aandeel liggen? Nee, zeker niet alleen dat

Je zegt dat zaken slechter of draaien niet op "Apple", maar waarom is een MacBook Pro sneller in RAW bestanden dan Ryzen Pro met Vega kaarten? Om maar een voorbeeld te noemen natuurlijk. De een heeft dat, de ander heeft dat, maar domweg roepen "Apple" (software app.) draaien slechter of werken niet raakt kant noch wal
Apple gaat voor hun Pro line niet AMD aan de kant gooien voor de CPU en GPU. Ik geloof nooit dat Apple AMD kan verslaan in performance terwijl ze ARM gebruiken.
Of ze concurrerend zijn valt nog te bezien. De iphone cpu's zijn niet zo snel als amd/intel desktop cpu's. Je kunt wel een bak stroom op ARM zetten en de frequentie omhoog zetten, maar dat maakt ze nog niet concurrerend. Onlangs kwam er een 80-core ARM server cpu langs en ook die kon niet meekomen. Zowel op piekprestatie als op power/watt niet.

Ik verwacht wel dat ze als laptop cpu concurrerend kunnen zijn. Voor internetten, email en af en toe een spelletje. Hoewel dat een mobiel spelletje gaat worden want grote games gaan nu helemaal niet meer op de Mac uitkomen. Die markt was al te klein om een IOS port te doen, laat staan met een ARM conversie erbovenop.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 28 juli 2020 12:52]

Het is wel goed voor de portemonnee van ons tweakers, die 14nm 9900k van mij blijft nog wel een paar jaar actueel op deze manier ;).
Niet als het aan AMD ligt.
Zen3 zal de i9900k van de kroon stoten in a single core en multi core performance. Intel heeft verloren, en het zal de komende 5 jaar AMD zijn de de high end chips zal maken.
Single threaded? Bron?
Eerst zien dan geloven!
Nog lang niet zo zeker als dat @Micahve laat vermoeden, maar de geruchten gaan dat Zen 3 ~10-15% betere IPC heeft dan Zen 2. En laat Zen 2 nu ~10% achterliggen qua singlecore performance op Intel atm ;)

https://www.notebookcheck...512-support.459845.0.html

Er zijn nog edgecases waarin Intel beter zal zijn. De I/O die op AMD CPU's heeft nog wel wat nadelen eraan kleven (oa memory latency bijvoorbeeld), maar voor consumenten - waaronder ook gamers - lijkt het erop dat er na Zen 3 geen reden meer is om voor Intel te gaan. Duurdere CPU's, aparte koeler nodig, duurdere moederborden, hoger energieverbruik, en nog steeds security issues. Dat laatste heeft geen daadwerkelijke impact op consumenten, maar schaadt wel het image van Intel sterk als het om betrouwbaarheid gaat.

7nm zal voor Intel enorm belangrijk gaan worden. Als AMD met of na Zen 3 de memory latency kan verbeteren zal er waarschijnlijk ook voor de server markt weinig reden meer zijn om voor Intel te kiezen. Intel kan niet tot hun 5nm node wachten om AMD in te halen.

Dan zitten we echter wel weer 3-5 jaar in de toekomst, dus dat is sterk speculatief :)
Adored heeft een tijdje geleden geleakt dat integer performance een grotere increase kan hebben dan 15%

Bron: AdoredTv, YouTube.com. https://youtu.be/4xxge6swjhw
De 3000 XT CPUs hebben Intel al ingehaald in cinebench single thread. Zowel hier in de Tweakers review als op techpowerup: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-3800xt/6.html
Tja dat zijden ze bij ryzen 1xxx ryzen 2xxx en ryzen 3xxx ook al.
De laatste serie is na tig bios updates een prima cpu maar intel heeft voor gamers nog altijd verreweg de beste kaarten. De betere game prestatie komt niet alleen door de single core prestatie maar ook ram support van zeer snel geheugen waar de ryzen 3xxx gewoon niet mee overweg kan. Die zitten echt gewoon vast op 3800 'mhz'. Hopelijk kunnen ze dat verhelpen bij de volgende generatie. Maar dan nog is er werk aan de winkel. We gaan het zien.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 28 juli 2020 13:59]

Ik zie bij enkele AM4 mobo's gewoon 4400+ supported worden in de QVL, ook genoeg posts en video's erover tegenwoordig die verder gaan dan dat. Het probleem is weliswaar dat je de IF one to one sync verliest (volgens mij noem je daarom 3800, want IF gaat effectief niet voorbij 1900), maar het is al aangetoond dat sneller geheugen alsnog betere performance biedt als ik de bewuste benchmarks mag geloven.

'Verreweg' is overigens ook niet echt meer het geval. Gemiddeld is er volgens de meeste benchmarks gemiddeld een ~8% verschil tussen een 3700X en 9900K in gaming, dat is simpelweg niet meer noemenswaardig, zeker als je het hebt over framerates van 120+. In CSGO heb je het dan over ~420 vs ~550 fps als grootste verschil, maar vind maar eens een monitor die meer dan 360hz biedt, en dan heb je het nog maar over één game.

Zen 3 heeft naar verluid een IPC gain van ~10 tot 15%, wat betekent dat singlecore performance waarschijnlijk vrijwel identiek zal zijn tussen AMD en Intel. AMD heeft echter nú al betere multicore performance.

Dat laatste is belangrijker dan je zou denken. In tegenstelling tot de vorige consoles welke nog een custom architecture gebruikten (Jaguar) gebruiken de PS5 en XboXxoxXXxoxxX beide 'gewoon' Zen 2 - Technisch gezien gebruiken ze zelfs een ietwat aangepaste 3700X als CPU. Omdat veruit de meeste mensen vandaag de dag *minimaal* 4 threads beschikbaar hebben in hun gaming PC (veruit het grootste deel heeft tegenwoordig tussen 6 en 12 threads) kun je er dus op rekenen dat games ook steeds meer op multicore performance gaan inzetten. Voor ontwikkelaars wordt het straks namelijk (bijna) kinderlijk eenvoudig om games heen en weer te porten - De nieuwe consoles zijn eigenlijk gewoon x86 PC's.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 28 juli 2020 16:50]

Voor single core spelletjes. Voor de nieuwere spellen is het al anders. Ook is het anders als je ook maar 1 ander dingetje op de achtergrond hebt draaien.
En dat willen de spelletjesfanaten niet toegeven die hun veel te dure processor hebben geplaatst
het is dan ook gewoon niet waar. Ja er zijn spellen die niet om per core geven maar het gros van de games is gewoon niet in staat meer cores te gebruiken en heeft baat bij snellere per core prestatie.

https://youtu.be/R133RDPQR9M?t=582

kijk vooral even naar de 1% low (donkerblauw) . De cpu's met meer cores lijken het beter te doen echter is dit volledig toe te schijven aan de snellere per core prestaties van deze snellere chips door hogere turbo snelheden.
Denk dat een 9900k of 10900k nog steeds vrijwel gelijk zullen liggen, maar goed. Ik kan het fout hebben.
En tegen de tijd dat je hem vervangt dan kun je de CPU laten taxeren bij Tussen Kunst & Kitsch. :+
Als AMD ook in slaap valt aan het stuur dan gaan vanzelf genoeg bedrijven die de schaal hebben waarop ze het kunnen doen naar een ARM CPU overstappen. Dus de prijs voor high-end CPU's gaat echt wel gedempt worden door ARM alternatieven want relatief veel high-end CPU's gaan nu naar datacentra en bijna alles is tegenwoordig gewoon cross-compiled en alle services worden benaderd via HTTP dus dat is ook compleet platform agnostisch.
Heb je de AMD road maps gezien?
AMD zit al op 3nm rond 2023-2024. Zen 4 komt uit een jaar na ZEN 3. En de geruchten zijn dat Ddr5 supported gaan worden op ZEN 4.

Amd gaat niet slapen, amd gaat voor de slapdown
Je weet dat de 10nm die Intel ontwikkeld heeft efficiënter (meer transistors per mm²) is dan de 7nm die AMD inkoopt? Verwachting is dat de 7nm van Intel het aantal transistors nog gaat verdubbelen.
De verwachting was dat Intel 2 jaar geleden de 10nm klaar had.

Net niet gelukt zeg maar. En nu ook de volgende stap de plee door.

Intel is hard om zich heen aan het slaan in de marketing, maar er gebeurt echt niets daar.
10nm was al voor 2016 gepland door Intel origineel :)
7nm Intel is delayed en wss canceled, Intel gaat miss voor 6nm TSMC
Klopt maar maar AMD heeft geen eigen fabs dus alle ARM fabrikanten krijgen het zelfde procédé. Dus ze kunnen niet zomaar hoge prijzen vragen terwijl de snelheden kunstmatig laag gehouden worden omdat Intel het toch niet bijhoudt.
Ach welnee, de markt past zich gewoon aan de technologische realiteit aan. We zijn ergens een keer in een hogesnelheidstrein gestapt, maar op alle fronten is duidelijk dat we daar nu wel uit kunnen stappen. Bestemming bereikt. Nu te voet weer verder en gewoon effe dimmen allemaal.

Zie: klimaat, economie, zorg, bevolkingsgroei, en ook de performance van chips in het algemeen. Dat shrinken gaat niet eindeloos en dat wisten we allang. Tijd om af te kicken.

De absolute prestatieplafonds worden nu bepaald niet direct door architecturen en eigenlijk ook niet echt meer door kleinere nodes, maar door de zelf gekozen limitaties zoals TDP budget, sockets, enzovoort. Er zijn nog opties genoeg maar die hebben ook impact op het hele ecosysteem. Wat dat betreft zou wat jij zegt nog kunnen kloppen in die zin dat we bijvoorbeeld ook consumer naar Threadripper-achtige proporties zien gaan. En wat dacht je van GPU... Turing was geen kleintje. Tegelijkertijd is echter je GPU en CPU ook weer véél langer houdbaar. Op 1080p kun je met midrange spul van 2017 nog jáááren vooruit. Het is dus nog maar de vraag of je die grotere chips e.d. wel kunt rechtvaardigen, ook economisch gezien. Er zit echt wel een grens aan wat de consument uitgeeft voor een bepaald prestatieniveau.

Ook als je kijkt naar wat Zen doet, los van de core count is het niet zo dat ze Intel op single nu links en rechts voorbij schieten. Ja, soms sneller, maar soms ook niet. Het plafond is ook bij AMD in zicht.

Vwb deze strijd bij Intel moet je de bovenstaande zaken denk ik wel degelijk meenemen. Deze mensen werken in een bedrijf dat 'meer meer meer' roept, jaar op jaar. Groeien! En graag even ietsje meer dan voorgaand kwartaal en YoY. Alle krampen die Intel heeft hebben te maken met een mismatch tussen die wens en de realiteit. Dát is de reden dat 10nm op zijn gat ligt: er moest méér uit die node komen maar het kwam maar niet. Als ik het goed begrijp is de vent die ze nu gewipt hebben daar verantwoordelijk voor, maar het is feitelijk symptomatisch voor een bedrijf dat te lang niet heeft verloren en nu die ervaring opnieuw gaat meemaken. Wat daarbij niet helpt is dat de Bean Counters tot bovenin de boom zitten, dit itt een Lisa Su bij AMD die eerst en vooral technisch onderlegd is. Je kunt er van op aan dat dat ook de achtergrond is van het gemor rondom Jim en Raja al denk ik niet dat die laatste echt een aderlating is mocht ie vertrekken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 juli 2020 10:58]

Kweniet
Maar we kunnen nog wel even door gaan met schrikken, tenminste tot 2026. Daarnaast zijn er al stappen in werking om een alternatief voor Silicon te vinden & klaar te maken voor productie. Eventjes dimmen met het verbeteren van onze computer technologie zorgt er niet magisch voor dat ze A: Efficienter worden B: dat mensen minder gaan gebruiken. Maar je vergeet ook het feit dat meer computing power er voor kan zorgen dat we het weer beter kunnen voorspellen in vorm van simulaties.
Dezelfde topman die voor de catastrofe genaamd Qualcomm Snapdragon 810 zorgde
Naar het schijnt is hij ook verantwoordelijk voor het vertrek van Jim Keller. En geruchten gaan dat Raja Koduri ook door zijn toedoen binnenkort de koffers pakt.
Bron? (Niet dat ik twijfel aan je woorden, ben gewoon nieuwsgierig.)
De YouTuber AdoredTV heeft hier een aardig stuk over gemaakt. https://youtu.be/1nsX9nUFIBc
Anoniem: 1075425
@Blackboard28 juli 2020 10:06
Komt hiermee nu een eind aan de power struggle binnen het bedrijf!?
Was dat de chip met de grote hoeveelheid hitte problemen?
De 808 en de 810, inderdaad.

Bij de 808 lag het overigens ook aan de implementatie. Er zijn modellen smartphones die consistent problemen hadden, en er waren modellen die geen problemen hadden met de hitte. De 810 schijnt nog heter te worden, dus ik kan mij voorstellen dat die niet stabiel te krijgen is in zo'n kleine form factor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2020 08:53]

De 810 was ook de 'hoofdoorzaak' voor de dood van de Nexus 6P als ik me niet vergis.
Klopt. En de 808 van de Nexus 5.
Ah dat was dus de reden waarom mijn lumia 950 vrij warm werd. Kort daarna de 950 xl gehad, die vond ik zelf ietsjes minder warm worden ondanks de sd 810 (misschien dat de koeling iets beter was door de grotere body).
Ooh interessant dat wist ik niet, thx.
Ondanks dat ik lange tijd erg genoten heb van mijn 950 vond ik die af-en-toe behóórlijk hete plek onder mijn hand toch zorgwekkend, ook al leek het altijd goed af te lopen.
M'n Lumia 930 had dit ook linksonder. Met een snapdragon 800. Echt vloeiend heet als t aan mij lag.
Posts op andere forums melden dat deze topman verantwoordelijk was voor het vertrek van Keller.

Ben daar zelf niet zo van overtuigd. Keller heeft er een handje van om vrij snel van baan te wisselen. Misschien wat sneller deze keer, toen Keller inzag hoe vastgeroest de top van Intel is.

Maar moet toegeven dat mijn mening is gevormd door algemene nieuwsartikelen, niet door videos.
Doorgaans wisselt hij van baan als de ontwerpfase van een product klaar is, niet daarvoor...
/sarcasme
Joh, als straks de nieuwe 11e generatie uitkomt, dan zul je zien wat een geweldige prestatie er door als deze mensen is geleverd.

De thermische grens is dan opgerekt tot wel 125graden celcius de TDP van een i3 begint bij 150Watt en de i7 heeft zelfs weer een een extra core erbij.

Overigens kun je het beter niet benchmarken want benchmarks zijn onbetrouwbaar.
/sarcasme
Keller wist al van tevoren dat niet alles lekker liep bij Intel hoor. Maar hij is uitsluitend geinteresseert aan het ontwikkelen van chips en daar heb je meer uitdaging als je continue de wekgever wisselt. Dat zegt hij zelf ook in interviews. (Lex Fridman bijvoorbeeld)

Dat hij vertrekt voordat het product af is, laat al duidelijk zien dat het niet per se zijn beslissing was. Jim van AdoredTV heeft net een video gemaakt met meer informatie hierover:

https://youtu.be/1nsX9nUFIBc
Klinkt niet heel verstandig zoiets aan te laten sturen door iemand die binnen een jaar met pensioen gaat..
Interim, totdat ze iemand anders hebben gevonden.
Een jaar lang doelloos is nog slechter.

Maar het is te hopen dat Intel nu weer meters gaat maken, want laatste jaren waren niet veel soeps.
Hoeveel keer kan je nog een variant van 16 nm verzinnen.

[Reactie gewijzigd door GoT op 28 juli 2020 09:27]

Hij verdiende $27 miljoen dollar in 2019. Het verbaasd mij soms hoeveel mensen verdienen ondanks dat ze (van buiten gezien) niet goed zijn in hun werk. Hij zit op die positie sinds mei 2017 en hij weinig resultaat geboekt. AMD heeft de afgelopen 3 jaar flinke stappen gemaakt ten opzicht van Intel.
Ach gelukkig kunnen ze voor die 27 miljoen 27 anderen in dienst nemen waardoor je 27 keer zoveel oplossingen en visies kan krijgen en met genoeg resources zullen ze dan sneller vooruit kunnen.

Nou ja in theorie dan want helaas werken bedrijven als dit niet zo en zal het helaas gewoon naar de aandeelhouders of een nieuw overbetaald persoon.
Ik heb zo het idee dat hij word afgerekend op de tegenvallende ontwikkelingen van nieuwe processoren binnen het bedrijf.

Intel heeft liever een jong team een nieuwe generatie met chip ontwerpers.
In de laatste youtube video van AdoredTV werd al gesugereerd dat hij meer bezig was met een machtspelletje en concurenten wilde wegwerken voor een evt stap naar CEO. Hij zou o.a. Jim Keller al hebben weggewerkt en ook Radja Kadori aardig hebben tegegewerkt/ondermijnd.
Ja leuk hoor, maar die gast is niet te vertrouwen. Of ben je de history al weer vergeten.
Schijnt dat egotripping in het bestuur Intel volledig om zeep helpt.
Voor wat meer (intel) "inside" roddels van AdoredTV:

https://www.youtube.com/watch?v=1nsX9nUFIBc

[Reactie gewijzigd door procyon op 28 juli 2020 09:01]

Deze man schijnt het probleem te zijn waarom Keller en cadory niet een kans kregen binnen Intel en waarom ze ook exit zijn . Deze man wilde kosten wat het kostte CEO worden ipv te denken wat het beste voor het bedrijf is. Zonder deze man heeft Intel misschien een kansje maar ik doe het echt betwijfelen , tot 2023 staat er niets op de Intel roadmap waar iemand maar ook van gelukkig moet worden... Videokaarten die komen niet meer, nieuwe architectuur... Ik doe het betwijfelen... Intel wordt komende tijd een budget merk want hun chips raken ze dadelijk niet eens aan de straat stenen kwijt. Enige geluk wat ze hebben is dat amd niet zo maar effe de productie kan opschalen.
LoL, exact waar ik de inhoud van mijn bericht van hierboven ook weg heb, dacht heel lang dat ik de enige Nederlander was die soms volgde, maar zo zie je maar weer, niets dus

@pe0mot "Sorry, deze man is niet te verstaan."
Voor mijzelf een was het een kwestie van gewenning, ik moest er de eerste keer even 10 minuten inzitten, waarna het voor mijzelf prima verstaanbaar begon te worden, maar kan me goed indenken dat dat niet voor iedereen geld natuurlijk.
Dat heet een accent en is prima te verstaan.
True, en anders werken de live closed captions ook best prima.
AdoredTV is a Gaming Technology Channel with a decidedly Scottish slant.
Op het einde roept hij 'freedoooom!'
Anoniem: 511810
28 juli 2020 10:00
Aantal zaken die mij hier opvallen als techneut / persoon gelieerd aan silicon fabricage:

1) Intel heeft een divisie die supply chain en architecture combineerd???
2) shocking: Intel overweegt om 7nm uit te besteden?!?!?

Wut?
2) shocking: Intel overweegt om 7nm uit te besteden?!?!?
Waarom niet? Lijkt me in de huidige wereld een heel goede beslissing.
Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 12:10
Misschien omdat Intel een van de innovatoren achter de onderliggende technologie is. Als zij afhaken is dat toch wel een veeg teken...
Productie en design kan je prima uit elkaar trekken, dus ik kan je niet helemaal volgen.
Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 12:46
je hebt het design van de schakelingen, dat waar Intel de laatste tijd het aflegt tegen AMD, en je hebthet design van het silicon zelf (fet design, litho, implanting, etc), waar Intel jarenlang leider was.
Op deze twee 'design takken' was ook kun tic-toc marketing strategie gebaseerd, nieuwe chip architectuur en nieuwe silicon architectuur op bestaand ontwerp (++ GHz).

Nu laten ze dus een van deze twee los voor 7 nm, ik vind dat verontrustend. Dat betekend dat de kennis voor 7 nm plus straks bij een of twee spelers ligt (TSMC en wellicht Samsung)
Nu laten ze dus een van deze twee los voor 7 nm, ik vind dat verontrustend. Dat betekend dat de kennis voor 7 nm plus straks bij een of twee spelers ligt (TSMC en wellicht Samsung)
Tsja, nogmaals, volslagen logisch, Tic-Toc is niet eeuwig houdbaar, dat had ik je 5 jaar geleden ook kunnen vertellen. Er zijn gewoon technische limieten wat je met die-shrinks kan.

Je geeft het zelf al aan: AMD is qua design zonder foundries langszij gekomen, het is geen must.

Als je argument is dat Intel zijn positie verliest: DUH... maar dat ligt meer aan het wegvallen van de desktop dan aan Intel. (AMD is totaal geen issue voor de bottom line). Intel gaat echt nog wel een decennium of twee giga speler blijven, maar dat ze wegzakken lijkt logisch.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 28 juli 2020 13:13]

Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 14:17
En daar zit dus het issue wat ik niet begrijp: AMD als fabless chip house pakt Intel op die plek die ze nu juist NIET gaan outsourcen (en uiteraard ook op de litho/silicon stap via TSMC.)
Als Intel zijnde, met 10 tallen miljarden in productie equipment, snap ik die stap dus niet...
Wat gaan ze dan doen, al hun fabs verkopen aan een partij die wel weet hoe ze er mee om moeten gaan???
Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 14:22
Dat met het einde van Die shriks zit je toch echt mis.
Dat gaat echt nog wel een jaar of 15 verder, wellicht iets minder snel (zover we nu kunnen zien) maar het zou mij niets verbazen als er over een jaar of 3 een nog slimmere 3D variant komt (wordt nu langzaam ingevoerd in logic by the way, dus daar staat echt nog wel wat te gebeuren de komende tijd)
Samsung schijnt EUV ook niet echt goed aan de praat te krijgen.

TSMC zegt dat ze zelf een oplossing hebben ontdekt voor het stof probleem van de lichtbron. Er word gespeculeerd dat dat het verschil is met Intel.

Als dat waar is is het een beetje blamage voor ASML, als een klant zo'n fundamenteel onderdeel zelf moet ontwerpen wat het verschil maakt voor commerciële levensvatbaarheid.
Klanten ontwerpen helemaal nul komma nul hardware voor de Scanner en EUV Source. Het enige wat ze kunnen doen is draaien aan de miljoenen knopjes van deze apparaten om ze zo optimaal mogelijk te laten werken. Dat lijkt TSMC goed voor elkaar te hebben.

Edit : Er is mogelijk een uitzondering op wat ik hierboven schrijf. Wellicht kan TSMC zijn eigen pellicle hebben ontworpen. Dat is een soort filter die stofdeeltjes op de reticle tegengaat (reticle is de 'dia' waarop het chip patroon staat dat geprojecteerd wordt op de wafer). Een pellicle is echter geen onderdeel van de machine.

Bovendien heeft Samsung andere (grotere) problemen dan stof, hun issues zitten meer in de imaging hoek.

[Reactie gewijzigd door Fulcrum2000 op 28 juli 2020 23:31]

Over alles valt te onderhandelen, als TSMC meer intieme toegang wil tot de machine zonder de voorwaarden van het onderhoudscontract in gevaar te brengen en daar een pot geld voor neerzet gaat ASML er vast wel mee akkoord.

Misschien om zeg een laser parallel met het masker te gebruiken om het stof weg te blazen, of iets dergelijks. En zo hebben een groot genoeg blik van experts en PhDs om zulk onderzoek te doen.

Hier is wat van de speculatie :
The supplier source says TSMC has taken a different approach. It discovered by surprise that by using a special dust-prevention design for the mask package, it could achieve a certain yield rate without the need for a pellicle.

“That’s possible,” ASML’s Yen says. Though he is not aware of the details of TSMC’s latest technological breakthrough, he asserts that TSMC has long researched “solutions that do not require pellicles.”
Ok, dus een soort pellicle replacement, maar dat heeft dus niets met de machine zelf te maken. Ze hebben het over de mask package, dat zijn dus de reticles waar ik het overhad. Dat zijn klant specifieke dingen die door de machine worden gebruikt maar geen onderdeel van de machine zijn.

Nogmaals er is/mag/zal geen enkele klant onderdelen van de machine aanpassen en/of vervangen. Ten eerste hebben we de kennis er niet voor en ten tweede mag het contractueel niet. Alle aanpassingen aan ASML machines worden gedaan door ASML medewerkers. Dit is onder andere vanwege IP bescherming maar vooral veiligheid. Je hebt te maken met een diep vacuum, 60kW CO2 lasers, enorme sterke magneet velden, snel bewegende hardware (reticle/wafer handler) etc.
Met genoeg geld valt er altijd te onderhandelen, en als hun uitvinding de apparaten miljarden waard maakt ipv alleen maar miljarden te kosten kunnen ze met heel veel geld smijten. Genoeg om de meeste mensen binnen ASML ook buiten de boot te houden.

Ik betwijfel of als ze een paar kilo aan dat masker assemblage hangen of dat goed gaat. Het is misschien een deel waar ze wat invloed over mogen hebben, maar het is nog steeds een essentieel deel van de machine. En niet de meest logische plek om iets substantieels te bevestigen wat je net naast het lichtpad voor het masker wil hebben. De pellicle past en niet veel anders.
Mijn laatste reply: Nogmaals geen enkele klant veranderd hardware aan een ASML machine, ook TSMC niet. Indien ze iets hebben gevonden, moet je meer denken aan het anti-statisch maken van de reticle/mask zodat het stof afstoot inplaats van aantrekt. In die hoek moet je denken.

Een reticle/mask is iets van de klant zelf, en is geen ondedeel van de machine.

[Reactie gewijzigd door Fulcrum2000 op 29 juli 2020 20:17]

Antistatisch werk niet op neutrale deeltjes en verergerd het voor deeltjes met de verkeerde lading. En deeltjes met alletwee de ladingen gaan er genoeg zijn met al die energie die in de tin worden gestopt worden. Wat je zou kunnen doen is een elektronen stroom voor het masker langs laten gaan zodat alles negatief is. Maar ja, weer een probleem zonder in de machine te komen.

TSMC is hard op weg niet alleen een klant te zijn, maar de enige klant van belang voor EUV.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 29 juli 2020 20:51]

Simpel als ze de gpu elders kunnen laten maken dan hebben ze meer capaciteit voor de primaire markt namelijk cpu's waar ze nog altijd een tekort van hebben.
Win win dus totdat de nieuwe fabrieken af zijn en ze daar capaciteit vandaan kunnen halen.
Voor die CPU's zullen ze binnen afzienbare tijd toch ook op 7 nm of minder over moeten gaan.
Ze moeten niets. ze zullen immers gewoon alles blijven verkopen omdat amd niet in staat is genoeg chips te laten maken bij TSMC. TSMC zit vol en dus is meer chips maken voor amd bijna onmogelijk en dus kunnen de laptop/systeem/server bouwers niets anders dan bij intel aankloppen.
De fabricage tekorten van AMD zijn al aardig verminderd.
er is echter een verschil tussen tekorten en potentie tot groeien (meer produceren) en dat is wat AMD zal moeten doen als ze nog meer markt van intel af willen snoepen.
Daarom hebben ze ook een groot extra stuk van vrijgekomen capaciteit bij TSMC vastgelegd.
1) Intel heeft een divisie die supply chain en architecture combineerd???
En een reactie op #1: Dat is heel nornaal... die twee hebben een belangrijke wisselwerking. Een Business architecture die niet aan sluit op je supply chain is een duur geintje omdat je dan je hele proces moet gaan retoolen... dat wil je alleen doen als je echt dood aan het lopen bent.

Net zoals er ongetwijfeld in Manufacturing & Operations ook wel wat bussiness architectuur teams zijn.

Of denk jij soms dat dit gaat over de chips architectuur? Het lijkt me dat die in design en manufacturing zit.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 28 juli 2020 12:47]

Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 12:48
Zie mijn eerdere post, ik dacht inderdaad aan chip en litho/silicon architectuur, niet zozeer business architectuur (begrijp ook niet helemaal wat dat betekent eerlijk gezegd...)
Zie mijn eerdere post, ik dacht inderdaad aan chip en litho/silicon architectuur, niet zozeer business architectuur (begrijp ook niet helemaal wat dat betekent eerlijk gezegd...)
Business architecture is één van de belangrijkste zaken in een groot bedrijf omdat je daarmee je bedrijf richting kan geven.

Kortweg: Business Architecture tekent uit hoe je organisatie en zijn processen in elkaar zitten (stap 1) en welke kant het op gaat (stap 2). Dat betekent dus ook dat je weet wat er gebeurd als je aan een bepaald touwtje trekt omdat je architectuur in een ideale wereld dan alle gevolgen laat zien. Het wordt echt mooi als je applicatie en systeem lagen er ook in meeneemt, dan heb je echt controle ;)

In werkelijkheid is stap 1 al een enorme uitdaging :+


Maar om het in dit voorbeeld vorm te geven:

Intel heeft verschillende stappen in zijn proces, met zowel interne als externe partijen. Sterker nog, ongetwijfeld zitten er een paar noodgedwongen redundancies in. Dat traject komt uit in een foundry welke de productie aanlevert aan de kopers (en dus aansluit op hun supply chain). Ongetwijfeld wil je voor een JIT (Just in Time) model gaan, want voorraden chips depreciëren als een malle.

Hoewel Intel niet zo heel veel productlijnen en foundries heeft en er vermoedelijk weinig tot geen half fabrikaten/assemblage is, is de schaal van de productie en het aantal afnemers een garantie dat dit bepaald ingewikkeld is. Stel je nou voor dat een bepaald grondstof wegvalt door een of andere marktwerking (of conflict) dan zal Intel direct moeten overschakelen naar een andere supplier. En Intel zal heel goed moeten weten hoe snel ze productie kunnen op/afschalen omdat dat bepaald hoe ze de markt kunnen opgaan.

Extreem voorbeeld: Het zou lullig zijn om opeens nee te moeten verkopen aan Dell omdat je je supply chain niet op orde hebt. Aan de andere kant moet je ook klaar zijn om het wegvallen van Apple op te vangen.

Zeker omdat je met een kleine besparing in je chain vanwege de enorme volumes flink wat winst kan pakken.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 28 juli 2020 13:11]

Anoniem: 511810
@roffeltjes28 juli 2020 14:19
OK, die begrijp ik.
Dat was inderdaad niet de architectuur die ik voor ogen had en ook niet de architectuur waardoor Intel het op dit moment aan het verliezen is van AMD.
Als dit (vervangen topman productie en strakkere lijn vanuit de CEO) niet helpt, nou dan weet ik het niet meer. Nou ja, eigenlijk wel: het bedrijf opsplitsen, als het op korte termijn weer mis gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee